Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Η ΠΑΣΥ καλεί την μικρομεσαία αγροτιά



Τα προβλήματα μας είναι τεράστια : κάθε μέρα αυξανόμενο κόστος παραγωγής, ανελέητα χαράτσια όπως είναι το πρόσφατο χαράτσι στα αγροτεμάχια που θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, φορολογία της αγροτιάς από το πρώτο ευρώ με 13% με κράτημα λογιστικών βιβλίων, χιλιάδες αγρότες είναι ανασφάλιστοι αφού δεν μπορούν να πληρώσουν τον ΟΓΑ, απλήρωτη για μήνες παραγωγή μας, τιμές κάτω του κόστους των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων μας, αυξημένα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ χωρίς την κάλυψη όλων των ζημιών όπως έγινε φέτος με τα ελαιόδεντρα, στις κατασχέσεις των λογαριασμών και επιδοτήσεων για χρέη που αδυνατούμε να πληρώσουμε. 

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που μειώνει τις επιδοτήσεις για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς και ενισχύει τους μεγάλους, που αποχαρακτηρίζει τα βοσκοτόπια και στέλνει χιλιάδες κτηνοτρόφους στην ανέχεια.
Η ΠΑΣΥ είχε προειδοποιήσει ότι η ένταξη της χώρας στην ενιαία αγορά, με τυρί στην φάκα τις επιδοτήσεις, θα σημάνει την παράδοση της αγροτικής παραγωγής στα χέρια των ντόπιων και ξένων μονοπωλιακών μονάδων, θα οδηγήσει στην καταστροφή την μικρομεσαία αγροτιά, θα σημάνει τη συρρίκνωση της παραγωγής και τη διατροφική  εξάρτηση του λαού μας από  αυτούς. 

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ! Χρειάζεται να απαντήσουμε δυναμικά σ’ αυτούς που φορτώνουν τη δική τους καπιταλιστική οικονομική κρίση στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, δεν πρέπει να καταδικαστούμε στην ανέχεια εμείς & τα παιδιά μας για να σωθούν τα κέρδη των λίγων.
Η ΠΑΣΥ καλεί την μικρομεσαία αγροτιά - μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από αυτή την ίδια βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική - τους χιλιάδες αγρότες που  συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και νέους αγωνιστές, να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι και να αντισταθούν στην νέα λαίλαπα των άγριων μέτρων που έρχονται.

 Να μη δείξουμε καμία εμπιστοσύνη στους αγροτοπατέρες της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ. Αυτοί «λούφαζαν» για πολλά χρόνια - ενώ η καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς προχωρούσε με γοργούς ρυθμούς, αυτοί διέλυσαν το Συνεταιριστικό & Συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας.Αυτοί στήριξαν, ανέχτηκαν, εξωράισαν και διαφήμισαν όλες τις αντιαγροτικές προβλέψεις & Κανονισμούς της ΚΑΠ της ΕΕ
Τώρα εμφανίζονται ως υπερασπιστές τις αγροτιάς, με αιτήματα που στόχο έχουν να συσκοτίσουν τους αγρότες από τους πραγματικούς ενόχους για τη θέση στην οποία βρίσκονται. Αντιδρούν στο νόμο 4015 μόνο για την αναγνώριση της ΠΑΣΕΓΕΣ ως τριτοβάθμιο όργανογια να … συνεχιστεί η χρηματοδότησή τους !! 
Παράλληλα θέλουν την πιο γρήγορη εφαρμογή της αναθεώρησης της ΚΑΠ 2014 – 2020 που θα τσακίσει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, ενώ μιλούν για την επιχειρηματική γεωργία, δηλαδή προωθούν τα αιτήματα των μεγάλων αγροτοκτηνοτρόφων και των μονοπωλίων. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΣΥΔΑΣΕ αυτοδιαλύθηκε γιατί της κόπηκε η χρηματοδότηση και γιατί πήγε να της γίνει έλεγχος στην οικονομική διαχείριση.

 Έχει τεράστια ευθύνη η ηγεσία της ΟΑΣΝΗ που ευθυγραμμίζεται στα αιτήματα και την πάλη με τους ξεπουλημένους αγροτοπατέρες την ΠΑΣΕΓΕΣ που είναι οι ΕΧΘΡΟΙ της αγροτιάς!Χαρακτηριστική ήταν η στάση της ηγεσίας της ΟΑΣΝΗ στις αγροτικές κινητοποιήσεις του Γενάρη-Φλεβάρη αλλά την πρόσφατη κινητοποίηση στο Ηράκλειο στις 4 Νοέμβρη. 
Παρά τη συμβολή της στις κινητοποιήσεις αυτές αποκαλύφτηκε ο ρόλος της ως βαστάζος της αντιλαϊκής πολιτικής είτε υπερασπιζόμενη τον Ν.4015 που δίνει την χαριστική βολή στο αγροτικό κίνημα, είτε αποσπώντας την φορολόγηση των αγροτεμαχίων από την συνολική αντιλαϊκή φοροεπιδρομή του επικείμενου ν/σ λέγοντας χαρακτηριστικά "τι σχέση έχουμε εμείς με τους εργάτες" που απεργούσαν στις 6 Νοέμβρη μεταξύ άλλων και με αυτά τα αιτήματα. 

Επίσης αποκαλύφτηκε ο ρόλος της ως εκφραστής των συμφερόντων των μεγαλοαγροτών, των μεγαλέμπορων και μεγαλοεξαγωγέων με χαρακτηριστικά αιτήματα όπως "να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των προϊόντων, να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση των αναγκών των συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων που τυποποιούν, διακινούν και εξάγουν τα προϊόντα τους".
Η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες του νομού να προχωρήσουν στη δημιουργία ή στην επαναλειτουργία των αγροτικών τους συλλόγων. Από τα κάτω, σε κάθε χωριό ή ομάδα χωριών, με αγωνιστικό προσανατολισμό, σε συνεργασία και σύμπλευση με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την ίδια πολιτική. Να διεκδικήσουμε αιτήματα που να απαντάνε στις δικές μας καθημερινές ανάγκες και όχι στις ανάγκες των μεγαλοαγροτών, των μεγαλεμπόρων, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών.

Αγωνιστικός οδηγός πρέπει να αποτελέσει η Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων που πρωταγωνίστησε πέρυσι στις κινητοποιήσεις, με τα αιτήματα και τη μαχητικότητά τους. Τοπικά στο Ηράκλειο και ξεπερνώντας την ηγεσία της ΟΑΣΝΗ που δεν ήθελε την οργάνωση των αγροτών, οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ ανασυγκρότησαν τον ΑΣ Αστερουσίων και σύστησαν επιτροπές αγώνα σε αρκετά χωριά. 

Η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), που αποτελεί την αγωνιστική συσπείρωση Ομοσπονδιών, Αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων, επιτροπών αγώνα αγροτών, σε αυτήν την κατεύθυνση θα δώσει όλες τις δυνάμεις για την αναζωογόνηση και ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, με κοινή δράση και με την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, την νεολαία, από κοινού με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
→ Απόσυρση του σχεδίου νόμου για τα χαράτσια. 
Κανένας φόρος στις μικροϊδιοκτησίες. Να φορολογηθεί η μεγάλη ιδιοκτησία και οι πλουτοκράτες με 45%. 
→ Να σταματήσουν τώρα παράνομες παρακρατήσεις στις επιδοτήσεις, οι κατασχέσεις στις επιδοτήσεις, στους μισθούς και τις συντάξεις από τις τράπεζες, τους δήμους ή τα ασφαλιστικά ταμεία. Να συνδεθεί η επιδότηση με την παραγωγή.
 → Να παρθεί πίσω ο αποχαρακτηρισμός των βοσκοτόπων που εισηγήθηκε η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και τον επικύρωσε και ενσωματώθηκε στον οργανισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ με καταστροφικές συνέπειες ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές για την κτηνοτροφία. 
→ Να σφραγιστούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα βιβλιάρια υγείας όλων των αγροτών. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με κατάργηση στα χαράτσια στα νοσοκομεία. Να παρθούν πίσω τα 5€ για νοσηλεία και η σκέψη για 25€. Να καταργηθεί η συμμετοχή στα φάρμακα στις εξετάσεις και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων. 
→ Να απαγορευτεί κάθε κατάσχεση και πλειστηριασμός της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως και 300.000€ με διαγραφή τόκων και πάγωμα χρεών όσο διαρκεί η κρίση.
 → Άμεσα να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί που έμειναν χωρίς σοδειά φέτος. ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός φορέας με πλήρη ασφάλιση από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο. Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. Να επανέλθει στον προηγούμενο νόμο για την καταβολή της εισφοράς με βάση τα τιμολόγια και την πραγματική παραγωγή.
 → Να παρθούν μέτρα μείωσης του κόστους παράγωγης με κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μέσα, μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30%. Να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές.
 → Να προστατευτεί η εγχώρια παραγωγή από τις αθρόες εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις σε γεωργικά, κτηνοτροφικά και αλιευτικά προϊόντα. → Να θεσμοθετηθούν ικανοποιητικές κατώτερες τιμές σε όλα τα φυτικά και ζωτικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας διασφαλίσουν αξιοπρεπές εισόδημα. 
→ Να σταματήσει το αίσχος των αγροτοδικείων και οι διώξεις που στόχο έχουν να κάμψουν τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών, να τρομοκρατήσουν και να αποποινικοποιήσουν τους αγώνες. Να γίνει παραγραφή όλων των διώξεων και των ποινών που επιβλήθηκαν όπως πρόσφατα στο Ηρακλείο με την καταδίκη των 86 αγροτών με πολιτική απόφαση της Βουλής όπως το 1999. ΚΑΛΟΥΜΕ:
  • Σε Νομαρχιακή Σύσκεψη της ΠΑΣΥ τη Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στις 6μμ στο ΚΑΠΗ στις Αρχάνες.
  • Την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 11πμ σε παράσταση διαμαρτυρίας για την ασφάλιση στον ΟΓΑ.