Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Χανιά | Ομάδα άμεσης επέμβασης ενάντια σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις στήνει ο Εμπορικός Σύλλογος


Χανιά | Ομάδα άμεσης επέμβασης ενάντια σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις στήνει ο Εμπορικός Σύλλογος

Mια ομάδα άμεσης επέμβασης ενάντια στους ενδεχόμενους πλειστηριασμούς σε βάρος εμπόρων των Χανίων δημιουργεί ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων όπως έγινε σήμερα γνωστό κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου από τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων κ. Νίκο Βουρλάκη.
Όπως είπε ο κ. Βουρλάκης η «συγκεκριμένη με νομική προστασία ομάδα θα αποτελείται από 12 άτομα και θα επεμβαίνει άμεσα σε όποιο πλειστηριασμό και κατάσχεση εργαλείων και εμπορευμάτων επιχειρηθεί να πραγματοποιηθεί σε συνάδελφο μας.»
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου σημείωσε πως «ζητάμε από τους συναδέλφους μας που μπορούν να στελεχώσουν αυτή την ομάδα να την στηρίξουν ώστε να αποτρέψουμε οποιοδήποτε πλειστηριασμό ή κατάσχεση.»
Ο κ. Βουρλάκης έδωσε τηλέφωνα επικοινωνίας για την συγκεκριμένη ομάδα που είναι τα : 6947825956 και το 6972 400103.
Επίσης ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κάλεσε του καταναλωτές να στηρίξουν την φετινή εορταστική περίοδο τις μικρές Χανιώτικες επιχειρήσεις καθώς όπως ανέφερε «αυτή θα είναι και η πρώτη που του ανταποδώσει με μορφές το όποιο κέρδος αποκομίσει από αυτή την συναλλαγή.»
Τέλος ο κ. Βουρλάκης και αναφορικά με το εορταστικό ωράριο και το θέμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες είπε πως «εμείς προτείνουμε στους συναδέλφους μας να είναι κλειστά την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου καθώς δεν μπορούν να μπουν στο ίδιο καλάθι με τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις που αυτές θέλουν την διεύρυνση του ωραρίου και στοχεύουν να είναι ανοιχτά τα καταστήματα και τις 52 Κυριακές του χρόνου.»
Επίσης ο κ. Βουρλάκης κάλεσε τους εμπόρους των Χανίων να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες που τα τελευταία χρόνια προσπαθούν και θέλουν να μετατρέψουν τον Εμπορικό Σύλλογο από συνδικαλιστικό σε πολιτιστικό όργανο.
Τέλος ο ταμίας του συλλόγου κ, Μανώλης Παπαδάκης και με αφορμή του συγκεκριμένο θέμα για την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, σημείωσε με νόημα ότι αυτοί που επικαλούνται πως την συγκεκριμένη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η φιλανθρωπική εκδήλωση «SANTA RUN» «δεν πρέπει εμείς να κάνουμε εμπόριο την αλληλεγγύη και την φιλανθρωπία όλων εκείνων που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση. Θα έπρεπε να είμαστε κλειστά και να συμμετέχουμε»
Τέλος ο κ. Παπαδάκης είπε πως αυτό που επιδιώκεται με την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είναι η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Ερώτηση για τη λήξη του ΕΣΠΑ και τις απεντάξεις έργων




Ερώτηση με θέμα «Λήξη του ΕΣΠΑ και απεντάξεις έργων» κατέθεσαν προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, βουλευτές του ΚΚΕ.
Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Μανώλης Συντυχάκης, Σάκης Βαρδαλής, Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Νίκος Μωραΐτης, Κώστας Στεργίου και Σταύρος Τάσσος
Η Ερώτηση αναφέρει:
«Το ΕΣΠΑ 2007-2013 λήγει στις 31-12-2015 και δεν θα υπάρξει άλλη παράταση ή πρόγραμμα γέφυρα που θα μεταφέρει στο ΣΕΣ 2014-2020 το υπόλοιπο της χρηματοδότησης έργων που δεν κατάφεραν να την απορροφήσουν ολόκληρη για οποιοδήποτε λόγο. Αντίθετα, μόνο στο βαθμό που σε ένα έργο ολοκληρώθηκε μέρος εργασιών που μπορεί να θεωρηθεί αυτοτελές (ως φυσικό, οικονομικό και λειτουργικό αντικείμενο), μόνο τότε το υπόλοιπο του έργου -που θα είναι για τον ίδιο λόγο αυτοτελές- θα μπορεί να ενταχθεί ως αυτοτελές στο ΣΕΣ, στο βαθμό που θα πληροί τα νέα πιο αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας και αιρεσιμότητας του ΣΕΣ.
Αυτή η πραγματικότητα μεταφράζεται σε απεντάξεις έργων, μισοτελειωμένα έργα με αμφίβολη προοπτική ολοκλήρωσης, απαιτήσεις αποζημιώσεων και σε απλήρωτους εργαζόμενους για τελεσθείσες εργασίες.
Ο πραγματικός αριθμός των έργων ΕΣΠΑ που ενδέχεται να διακοπεί η χρηματοδότησή τους είναι άγνωστος. Όμως σ’ αυτή την κατηγορία είναι τα 350 έργα των δήμων που αποσπάστηκαν το 2013 με κυβερνητική απόφαση από τα ΠΕΠ Περιφερειών και μεταφέρθηκαν στην ΕΕΤΑΑ ΑΕ (Ανώνυμη Εταιρεία) του Υπουργείου Εσωτερικών, με συνυπευθυνότητα της ΚΕΔΕ.
Σε πολλά απ’ αυτά τα έργα διακόπηκε η χρηματοδότησή τους με ευθύνη της κυβέρνησης μετά τον Απρίλη του 2015 για ένα εξάμηνο και συνεχίστηκε μέσα Οκτώβρη. Αντίστοιχη εμπλοκή πληρωμών, περίπου τετράμηνη, υπήρξε το καλοκαίρι του 2014. Συνέπεια της στάσης πληρωμών ήταν η διακοπή των εργασιών και η καθυστέρηση των χρονοδιαγραμμάτων για διάστημα 6-10 μηνών.
Σήμερα ασκείται από την κυβέρνηση ένας χονδροειδής εκβιασμός. Με την πίεση "να προλάβουμε να απορροφήσουμε ό,τι μπορούμε από το ΕΣΠΑ μέχρι 31-12-2015" και "να αποφύγουμε την απένταξη", απαιτούν να ολοκληρωθούν μέσα σε ένα δίμηνο όσα δεν έγιναν στο δεκάμηνο της στάσης πληρωμών, διαδικασία που σε πολλές περιπτώσεις είναι ανέφικτη για τεχνικά καθαρά λόγους.
Αυτή η πραγματικότητα μεταφράζεται σε τεράστια πίεση προς αυτοαπασχολούμενους και γενικότερα μικρούς εργολάβους, που δεν έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τα έργα και θα αντιμετωπίσουν χρεοκοπία με σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους.
Οι μεγαλοεργολάβοι, όπως δείχνει και η πρόσφατη νέα αναθεώρηση συμβάσεων ΣΔΙΤ, έχουν τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης και πρόσθετης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν απειλούνται με διακοπή της χρηματοδότησης. Άλλωστε, το "παράθυρο" για επανένταξη στο νέο ΣΕΣ μπορεί να αξιοποιηθεί σε τέτοιες περιπτώσεις. Πρακτικά, ένα μεγάλο έργο μπορεί εύκολα να τμηθεί σε μικρότερα αυτοτελή κομμάτια, ορισμένα απ’ τα οποία θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Αντίθετα, τα μικρά έργα που αφορούν αυτοαπασχολούμενους μικροεργολάβους δεν μπορούν να διαχωριστούν σε επιμέρους αυτοτελή κομμάτια.
Την ίδια στιγμή κυκλοφορούν φήμες πως μεγαλοεργολάβοι, με οικονομική άνεση και μεγαλύτερες προσβάσεις στον κρατικό μηχανισμό, θα "διευκολυνθούν" να προλάβουν, εμφανίζοντας εικονικά σε λογαριασμούς ως εκτελεσθείσες, εργασίες που δεν θα έχουν γίνει, αλλά θα γίνουν μετά τις 31-12-2015.
Τέλος, καθώς το ύψος των συμβάσεων φαίνεται να ξεπερνά τα διαθέσιμα του ΕΣΠΑ, αρκετές εργασίες που θα γίνουν (ή θα εμφανιστούν ότι έγιναν) μέχρι 31-12-2015, μάλλον δεν θα μπορούν να πληρωθούν. Είναι πιθανό επίσης να μείνουν απλήρωτες και μετέωρες οι εργασίες, που λόγω της προαναφερθείσας κατάστασης, εκτελούνται από 4-12-2015 ως 31-12-2015.
Είναι σαφές ότι το πρόβλημα θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις γύρω στην Πρωτοχρονιά, με “κανόνια” εργολάβων και δήμων, με απλήρωτα συνεργεία και εργάτες για τις εργασίες του Δεκέμβρη και μισοτελειωμένα έργα που θα είναι ανοικτές πληγές.
Η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική ΕΕ - άρχουσας τάξης για επιτάχυνση της συγκέντρωσης στον κατασκευαστικό κλάδο, με τη χρεοκοπία αυτοαπασχολούμενων μικροεργολάβων να αποτελεί εργαλείο για αυτή την επιτάχυνση.
Μια ακόμα φορά αποδεικνύεται πως μόνο ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Κατασκευών της εργατικής λαϊκής οικονομίας και εξουσίας, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της κοινωνικοποιημένης παραγωγής μπορεί να ικανοποιήσει τις συνδυασμένες λαϊκές ανάγκες, εξασφαλίζοντας προτεραιότητες στα έργα με γνώμονα τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, σχεδιασμό και υλοποίησή τους με τις μικρότερες συνολικές δαπάνες, με σχέσεις εργασίας και μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων, με προστασία της τοπικής οικονομίας, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός,
- Πόσα έργα του ΕΣΠΑ έχουν απενταχθεί και σε ποια κατάσταση βρίσκονταν;
- Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για τα έργα ΕΣΠΑ που αφορούν μικρές εργολαβίες η ολοκλήρωση των οποίων εμποδίστηκε λόγω της κυβερνητικής στάσης πληρωμών και τώρα απειλούνται με διακοπή και απένταξη;
- Πώς προτίθεται η κυβέρνηση να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζόμενων στα έργα ΕΣΠΑ; Ειδικά των εργαζόμενων στα έργα ΕΣΠΑ που απειλούνται με διακοπή της χρηματοδότησης λόγω ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ και αδυναμία ολοκλήρωσης του έργου λόγω της διακοπής της χρηματοδότησης την προηγούμενη περίοδο;
- Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης απέναντι στο ενδεχόμενο το ύψος των συμβάσεων να ξεπεράσει τα διαθέσιμα του ΕΣΠΑ; Τι προτίθεται να κάνει σε μια τέτοια περίπτωση;
- Πώς θα διασφαλίσει την καταβολή των κονδυλίων για όλες τις συμβάσεις ΕΣΠΑ που αφορούν αυτοαπασχολούμενους και μικροεργολάβους;
- Πώς απαντά στις φήμες περί προνομιακής μεταχείρισης ορισμένων μεγαλοεργολάβων που θα εμφανίσουν ως τελεσθείσες, εργασίες που στην πραγματικότητα θα ολοκληρωθούν το 2016, για να εισπράξουν προνομιακά κονδύλια από το ΕΣΠΑ;».  

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΕΕ Ενισχύθηκαν οι αγωνιστικές - αντιμονοπωλιακές δυνάμεις που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ



Φωτό Αρχείου


Σαφή αύξηση της δύναμης του ψηφοδελτίου των δυνάμεων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ καταγράφηκε στις πρόσφατες εκλογές στην Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).
Το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων» πέτυχε αύξηση σε ποσοστό, ψήφους και έδρες.Παρά το γεγονός ότι παραμένει ο αρνητικός συσχετισμός και κυριαρχούν οι δυνάμεις του συμβιβασμού, έγιναν βήματα στην κατεύθυνση της αγωνιστικής συσπείρωσης και διαμορφώνονται προϋποθέσεις για το παραπέρα δυνάμωμα του αντιμονοπωλιακού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών στις 6 Δεκέμβρη 2015:
Ψήφισαν 378, έγκυρα 375, άκυρα - λευκά 3 (στις προηγούμενες εκλογές την 1/12/2012 είχαν ψηφίσει 391). Να σημειωθεί ότι ο αριθμός μελών του ΔΣ ήταν 21 και αυξήθηκε σε 25.
«Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων»: 31 ψήφοι και 2 έδρες (είχε 29 και μία έδρα).
«Ενωμένο Εμπόριο» (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - κ.λπ): 287 ψήφοι και 20 έδρες (είχε 326 και 19 έδρες).
«Ανεξάρτητη Συνεργασία» (ΣΥΡΙΖΑ) : 44 ψήφοι και 3 έδρες (είχε 32 και μία).
Ευαγγελίου (ΝΔ): 11 ψήφους.
Χουλιάρας: 2 ψήφους (είχε 4).
Στο μεταξύ,  στις 13 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ).
Οι αντιμονοπωλιακές δυνάμεις που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ με την παρέμβασή τους πρόβαλαν το αγωνιστικό - διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων της ΠΑΣΕΒΕ και κάλεσαν τους αντιπροσώπους να αποδοκιμάσουν τη συμβιβασμένη πλειοψηφία που κυριαρχεί στη διοίκηση της Ομοσπονδίας.
Παρά τις έντονες προσπάθειες αποκλεισμού των αγωνιστικών δυνάμεων και την εφαρμογή του αντιδημοκρατικού πλειοψηφικού συστήματος, οι αγωνιστικές δυνάμεις κατάφεραν να εκλέξουν 3 αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΒΕΕ. 

ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ


                          
 




Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ

Η Επιτροπή Αγώνα συνταξιούχων του ΟΑΕΕ χαιρετίζει τους εκατοντάδες συνταξιούχους που διαδήλωσαν την Τρίτη 15 Δεκέμβρη στο Ρέθυμνου στα πλαίσια πανελλαδικών κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση του κοινωνικού χαραχτήρα της ασφάλισης και ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που προωθεί τις πιο βάρβαρες αντιασφαλιστικες ανατροπές των τελευταίων ετών. Η αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός που ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  και κυρίως οι αναφορές σε παλιότερους νόμους, που αποτελούν «καλούπι» για τα μέτρα που τώρα σχεδιάζονται, να σημάνουν αγωνιστικό  συναγερμό. Κυβέρνηση και εργοδοσία πάνε να «εξοικονομήσουν» περίπου 1,8 δισ. ευρώ μέσα στο 2016 από το Ασφαλιστικό και αυτό το ποσό μεταφράζεται σε μέτρα σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων, σε νέες απώλειες για όλες τις συντάξεις μέχρι και 20%, ενώ η «εγγύηση» μόνο μια κατώτερης «εθνικής σύνταξης» ύψους 380 ευρώ σημαίνει ότι με το νέο έτος οι συνταξιούχοι θα βρεθούν μπροστά στο ενδεχόμενο τεράστιας απώλειας για το εισόδημα τους. Ήδη υπάρχει ειλημμένη απόφαση για την κατάργηση της επικουρικής σύνταξης με την «ενσωμάτωση» της στην κύρια.
Ανεξάρτητα από τα συγκεκριμένα μέτρα που θα επιλεγούν, η χρονιά που έρχεται θα  βρει εμάς τους συνταξιούχους σε ακόμα χειρότερη μοίρα από την προηγούμενη σε ότι αφορά το ύψος των εισφορών, που αυξάνεται, τον εργάσιμο βίο, που επιμηκύνεται, και τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, που μειώνονται.
Επιπλέον, τα νέα μέτρα προστίθενται σ' αυτά που πάρθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και διατηρούνται αυτούσια από τη σημερινή.
Κάθε χρόνο και χειρότερα» για το λαό...
Με νόμους και διευκρινιστικές εγκυκλίους που εντάσσονται στα «προαπαιτούμενα», η κυβέρνηση αύξησε μέχρι και 17 χρόνια τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ταυτόχρονα, μείωσε τις συντάξεις μέσω της αύξησης των εισφορών για την Υγεία και της επιβολής ανάλογης εισφοράς στις επικουρικές συντάξεις, που δεν υπήρχε.
Τώρα δρομολογείται η επόμενη φάση της επίθεσης, με τον αντιασφαλιστικό νόμο που θα επιχειρήσει να «περάσει» μέσα στο επόμενο διάστημα. Βασικά χαρακτηριστικά και αυτού του νόμου είναι η παραπέρα μείωση των συντάξεων και η αύξηση των εισφορών για τους ασφαλισμένους.
Ταυτόχρονα, οι νέες ενοποιήσεις των Ταμείων κύριας ασφάλισης - πιθανότατα σε ένα «υπέρ-ταμείοο» - θα οδηγήσουν σε εξίσωση όλων προς τα κάτω σε ότι αφορά στις παροχές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την Πρόνοια, ενώ με τη θέσπιση «ενιαίων κανόνων» για όλους τους ασφαλισμένους - εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες - όπως εξαγγέλλει η κυβέρνηση, ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών για τη μικρομεσαία αγροτιά είναι «ένα το κρατούμενο».
Τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση δεν συνιστούν έκπληξη. Η στόχευση είναι σαφής: Στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης, να απαλλαγεί η εργοδοσία από το κόστος της Κοινωνικής Ασφάλισης και το κράτος να εξοικονομήσει χρήματα που θα γίνουν επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο. Αυτό είναι το «ζουμί» κάθε αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης και εκεί πρέπει να στοχεύσει η πάλη των εργαζομένων, ενισχύοντας μέσα από κάθε μάχη τα αντιμονοπωλιακά - αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά της.
Οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, οι  μικρομεσαίοι αγρότες δεν πρέπει να μείνουν άπραγοι, πρέπει  να κλιμακωθεί παραπέρα η λαϊκή αντίδραση και αντεπίθεση στην βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΕΕ, και μονοπωλίων.
Να ετοιμαστούμε για νέα πανελλαδική κινητοποίηση μέσα στο Ιανουάριο, όταν και όποτε συζητηθεί το αντιασφαλιστικο νομοσχέδιο στη βουλή, αξιοποιώντας την θετική πείρα τόσο από τις απεργίες στις 12 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου, όσο και από τις συνταξιουχικες κινητοποιήσεις πανελλαδικού και τοπικού χαραχτήρα χιλιάδων συναδέλφων το προηγούμενο διάστημα.
Να μην αφήσουμε την Κυβέρνηση σε «χλωρό κλαρί»
Να υπερασπιστούμε τον κοινωνικό χαραχτήρα της ασφάλισης, να απαιτήσουμε καθολική και δημόσια, δωρεάν υγεία και πρόνοια. Να καταργηθεί κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία.
ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ  ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ!


Δεκεμβριος 2015