Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Μνημείο υπόκλισης στη μεγαλοεργοδοσία η ανακοίνωση της ΟΙΥΕ





Μνημείο υπόκλισης στη μεγαλοεργοδοσία χαρακτηρίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ).
Στην ουσία η ΟΙΥΕ αποθεώνει την κλαδική σύμβαση εμπορίου του 2012 και την υπογραφή της από τον «Σκλαβενίτη». «Η κλαδική συλλογική σύμβαση που αναφέρει η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ πως υλοποιείται στον κλάδο του εμπορίου, αποτελεί πρόκληση για χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους που αποτελούν τη βάση των κακοπληρωμένων εργαζόμενων στη χώρα μας, με απλήρωτες υπερωρίες, με μαύρη εργασία, με ακανόνιστα και ευέλικτα ωράρια, με πλήρη εντατικοποίηση», σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Με μια ανακοίνωση - μνημείο υπόκλισης στη μεγαλοεργοδοσία, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας των Ιδιωτικών υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) δίνει μαθήματα υποταγής στους εργαζόμενους, προσαρμογής στις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας και πυρόσβεσης διεκδικήσεων, φτιασιδώνει με τον πιο άκομψο τρόπο τη δράση των μεγάλων επιχειρήσεων στο εμπόριο. Όταν τα μονοπώλια μιλάνε με ευαισθησία για τους εργαζόμενους, οι εργαζόμενοι πρέπει να ψάχνουν την τσέπη τους. Όταν μιλάνε οι άνθρωποι των επιχειρηματικών ομίλων, οι εμποροϋπάλληλοι θα πρέπει φυλάγονται διπλά.
Η κλαδική συλλογική σύμβαση που αναφέρει η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ πως υλοποιείται στον κλάδο του εμπορίου, αποτελεί πρόκληση για χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους που αποτελούν τη βάση των κακοπληρωμένων εργαζόμενων στη χώρα μας, με απλήρωτες υπερωρίες, με μαύρη εργασία, με ακανόνιστα και ευέλικτα ωράρια, με πλήρη εντατικοποίηση. Είναι κλάδος που έχει δεχτεί ισχυρές μειώσεις μισθών τα προηγούμενα χρόνια με την ευθύνη της ΟΙΥΕ, με πλήθος ενοικιαζόμενων εργαζόμενων που αμείβονται με 200-300 ευρώ.
Η δε συμμαχία με τους ιδιοκτήτες των super market, είναι δομημένη πάνω στην αποθέωση των στόχων της αιματοβαμμένης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, στηρίζεται πάνω σε αντιθέσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι συμμαχία με τμήματα του εμπορικού κεφαλαίου που έχουν πρωταγωνιστήσει στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στην επέκταση της μερικής απασχόλησης.
Τώρα μέσω ανακοινώσεων εμφανίζονται ως δήθεν “υπερασπιστές της Κυριακής αργίας“. Όταν και όποτε μιλούν για Κυριακή αργία, το κάνουν με κριτήριο τα κέρδη τους. Κανένας καημός δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους και για τη ζωή τους. Την κερδοφορία και τη θέση τους στον ανταγωνισμό προασπίζονται. Αυτό άλλωστε αναφέρουν και στις πρόσφατες ανακοινώσεις τους. Ότι εφόσον ο ανταγωνισμός επιβάλει το άνοιγμα των καταστημάτων, θα ακολουθήσουν όλοι κατά σειρά. Σε αυτούς τους ανταγωνισμούς προσπαθεί να σύρει η ΟΙΥΕ τους εμποροϋπαλλήλους, να τους μετατρέψει σε ουρά των εργοδοτών, έρμαια στις επιχειρηματικές διαφορές τους.
Η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ αποδεικνύει για μια ακόμα φορά πως αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο της μεγαλοεργοδοσίας, σπλάχνο από τα σπλάχνα της. Με την τελευταία ανακοίνωση παίρνουν επάξια τη θέση των πληρωμένων διαφημίσεων των εργοδοτών των super market, τους γλυτώνουν από ένα επιπλέον κόστος. Δημιουργούν και θεμελιώνουν ως κριτήριο στους εργαζόμενους το διαχωρισμό ανάμεσα σε καλούς και κακούς εργοδότες.
Όποιο όνομα κι αν έχει ο επιχειρηματικός όμιλος, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να διαχωρίζουν τις διεκδικήσεις τους από τα συμφέροντα των επιχειρηματιών. Οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον να οργανωθούν, να αλλάξουν τους συσχετισμούς και να διώξουν τους ανθρώπους των μεγαλεμπόρων από τα συνδικάτα. Έχουν συμφέρον να δυναμώσουν τον αγώνα και την κοινή δράση με όσους βρίσκονται κάτω από την μπότα των μονοπωλίων, των επιχειρηματικών ομίλων. Να δυναμώσει ο συντονισμός και η δράση με τους αυτοαπασχολούμενους για την νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας»

Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Ο δήμαρχος «παρέκαμψε» το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για τα αυθαίρετα






«Φάουλ» χαρακτηρίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» τη στροφή του δημάρχου Ηρακλείου για το θέμα των αυθαιρέτων.
Σε σχόλιό της, με αφορμή τη συνάντηση του τελευταίου με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, επισημαίνει ότι ο δήμαρχος παρουσίασε ως αιτήματα της δημοτικής αρχής τα αιτήματα του Συλλόγου Οικιστών και όχι τα αιτήματα που περιλαμβάνονται στο ψήφισμα φορέων και σωματείων του Ηρακλείου που πρόσφατα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τονίζει ότι από τέτοιου είδους συναντήσεις οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα και  καλεί στην κινητοποίηση των φορέων και των συνδικάτων στις 7 Ιούνη στον Κόμβο του Γιόφυρου.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Ο δήμαρχος θυμήθηκε το συνδιαμορφωθέν από δημοτική αρχή και το γνωστό σύλλογο οικιστών, υπόμνημα του φθινοπώρου του 2015, αλλά όχι το εντελώς πρόσφατο (11-4-2017) ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου που ψηφίστηκε ομόφωνα κατόπιν αιτήματος και παρουσίας των σωματείων Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου και Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου.
Τι σχέση έχουν όμως τα τότε αιτήματα δημοτικής αρχής και συλλόγου οικιστών που δεν αρνούνται τα πρόστιμα αλλά μιλούν για αύξηση του αριθμού των δόσεων(!) και αλλαγή των συντελεστών υπολογισμού τους(!) με το πρόσφατο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου που προτείνει τη μόνη ουσιαστική λύση για τη λαϊκή οικογένεια ζητώντας:
1. Να διαγραφούν όλα τα πρόστιμα κυβέρνησης, Δήμων και πολεοδομίας σε εργατικές λαϊκές οικογένειες για σπίτια και μικρομάγαζα.
2. Να σταματήσουν οι κατασχέσεις λογαριασμών, λοιπών περιουσιακών στοιχείων και δέσμευση ΑΦΜ εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, ανέργων και ευπαθών ομάδων για πρόστιμα αυθαιρέτων.
3. Να εξασφαλιστεί κύρια κατοικία για κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια, με ευθύνη και δαπάνες του κράτους.
Είναι ολοφάνερο πως μοιάζουν, όσο η μέρα με τη νύχτα. Γιατί αυτή η στροφή της δημοτικής αρχής;
Να υποθέσουμε πως μετάνιωσε για την υπερψήφιση αυτού του τελευταίου ψηφίσματος;
Να υποθέσουμε πως δεν θέλει να στενοχωρεί την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της, βάζοντας τους “δύσκολα”;
Να υποθέσουμε πως θέλει να αντικαταστήσει την απώλεια εσόδων από την κυβέρνηση (ΚΑΠ), με την αύξηση εσόδων από τους δημότες;
Το τι από τα παραπάνω ισχύει και γιατί, ας το απαντήσει η ίδια.
Η “Λαϊκή Συσπείρωση” καλεί να απαντήσουν, κυρίως, οι συνεχώς φτωχοποιούμενοι εργαζόμενοι και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Από τέτοιου είδους συναντήσεις σε "καλό κλίμα" , τίποτα καλό δεν έχουν να περιμένουν.
Να δώσουν δυναμικό παρόν την Τετάρτη 7/6 και 7 μ.μ. στον κόμβο Γιόφυρου στην κινητοποίηση που οργανώνουν τα σωματεία Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνδικάτο Οικοδόμων και Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη λαϊκή στέγη.
Εμείς θα είμαστε στο πλευρό τους». 

Κυριακή 28 Μαΐου 2017

AΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Παρουσιάστηκε σήμερα η διακήρυξη και το ψηφοδέλτιο για τις εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου




Συνέντευξη τύπου έδωσαν σήμερα το μεσημέρι οι υποψήφιοι της παράταξης «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» ενόψει των εκλογών του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, τη Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30 Μάη, όπου παρουσίασαν τη διακήρυξή τους και το ψηφοδέλτιό τους.
Ο Περικλής Καζαντζίδης, μέλος της παράταξης και μέλος του ΔΣ του εμπορικού συλλόγου, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι: «Οι αγωνίες και τα προβλήματα των μικρών εμπόρων δεν άγγιξαν και δεν απασχόλησαν τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες των διοικήσεων των ΕΣΕΕ-ΟΕΜΕ Θεσσαλίας, αλλά ούτε και αυτή του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας (Ε.Σ.Λ.) που ακολουθεί κατά γράμμα τις αποφάσεις τους. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα θετικό από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που είναι υποταγμένες στην υπηρεσία της ανταγωνιστικότητας, της απελευθέρωσης των αγορών και της ενίσχυσης των μονοπωλίων.
Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων, με τις δυνάμεις πoυ διαθέτει, έδωσε όλα αυτά τα χρόνια τη μάχη για την υπεράσπιση των μικρών αυτοαπασχολούμενων εμπόρων για την ανατροπή της πολιτικής που μας αφανίζει και την απόσπαση λύσεων για τα οξυμένα προβλήματά μας.
Όταν οι αντιμονοπωλιακές δυνάμεις καλούσαν σε κινητοποίηση για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, η πλειοψηφία της ΕΣΕΕ -με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του ΕΣΛ έσπευδε να αλλάξει θέση και το ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ έγινε 8 ΚΥΡΙΑΚΕΣ και βλέπουμε. Όπως και τώρα που επιδιώκει η κυβέρνηση την πλήρη απελευθέρωση, παρά τους ελιγμούς της.
Όταν οι αντιμονοπωλιακές δυνάμεις κινητοποιηθήκαμε για το ασφαλιστικό, η πλειοψηφία της έκανε προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ που πάλι φορτώνουν στην πλάτη μας τα βάρη από τη λεηλασία του ταμείου.
Προβάλαμε και διεκδικήσαμε ένα αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων που η υιοθέτηση τους μπορεί να ανακουφίσει και να προστατεύσει όσο είναι δυνατό τους αυτοαπασχολούμενους από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της μονοπώλησης της αγοράς.
Ο συνδυασμός “Εμπόριο - ανάπτυξη” που είναι πλειοψηφία στο Δ.Σ του ΕΣΛ , τις κρίσιμες ώρες επιβεβαίωσαν τον τίτλο του "Δούρειου ίππου", που ήδη επάξια έχουν κερδίσει αυτά τα τελευταία 20 χρόνια στο συνδικαλιστικό κίνημα. Έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης στη διόγκωση των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν, ότι η εκάστοτε κυβέρνηση, δήθεν, θα ανακόψει τον αντιλαϊκό κατήφορο των τελευταίων χρόνων, και ότι μέσα από διάφορα κανάλια που εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα θα έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη και για τους “μικρούς”.
Ο δρόμος, που μας καλούν οι συμβιβασμένες ηγεσίες, δοκιμάστηκε και τον πληρώσαμε ακριβά.
Η "Αγωνιστική Συνεργασία” στάθηκε απέναντί τους, πρόβαλε την αγωνιστική - διεκδικητική αντίληψη για το συνδικαλιστικό κίνημα και συμμετείχε με όλες τις δυνάμεις της στους αγώνες του αντιμονοπωλιακού κινήματος που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ .
Οι συνδικαλιστές που συμμετέχουμε στην Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων δεν παριστάνουμε τους “ανεξάρτητους”.
Δεν κοροϊδεύουμε τους συνάδελφους με το παραπλανητικό σύνθημα ότι “αφού τα προβλήματα είναι κοινά και τα ψηφοδέλτια πρέπει να είναι κοινά”. Η διέξοδος που προτείνει ο καθένας για τα προβλήματα είναι διαφορετική και αυτές οι ουσιαστικές διαφορές πρέπει να αναμετρηθούν στις εκλογές.
Οι συνδικαλιστές που συμμετέχουμε στην “Αγωνιστική Συνεργασία” δεν σε χτυπάμε φιλικά στην πλάτη για να σου αποσπάσουμε μια ψήφο και να μας ξαναδείς στις επόμενες εκλογές. Αντίθετα διακηρύσσουμε ότι για να “γυρίσει ο τροχός” είναι απαραίτητη η ενεργή συμμετοχή των συνάδελφων στη ζωή των σωματείων, η μαζικοποίηση και ο αγωνιστικός αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός τους.
Σε καλούμε:
Nα αποδυναμώσεις την επιζήμια πολιτική που ακολούθησε η συμβιβασμένη πλειοψηφία του Ε.Σ.Λ. του ψηφοδελτίου “Εμπόριο - Ανάπτυξη”. 25 Χρόνια είναι αρκετά και έχουμε καταλάβει το ρόλο που παίζουνε στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Να απαλλαγούμε από τις ηγεσίες - βαρίδια του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας και των ομοσπονδιών (ΟΕΜΕΘ, ΕΣΕΕ) που μας έχουν οδηγήσει στην απραξία και στον εκφυλισμό, απαξιώνοντας τη συλλογική δράση και τους αγώνες μας, είτε με την υπονόμευσή τους, είτε με την απουσία τους.
Να ενισχύσουμε το διεκδικητικό χαρακτήρα και τη μαζική δράση του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, σε συμπόρευση με την εργατική τάξη και τη φτωχή αγροτιά της πόλης, υψώνοντας τη σημαία υπεράσπισης των δικών μας δικαιωμάτων και ανάκτησης των απωλειών μας.
Να απορρίψεις την τακτική του συμβιβασμού και της μοιρολατρίας που διευκολύνει το πέρασμα των μέτρων της συγκυβέρνησης.
Για να αλλάξουν οι συσχετισμοί προς όφελος των αγωνιστικών αντιμονοπωλιακών διεκδικήσεων, υπέρ των συμφερόντων των μικρών εμπόρων.
Ενισχύστε την “Αγωνιστική Συνεργασία” για να δυναμώσει ο αγωνιστικός, αντιμονοπωλιακός πόλος στο συνδικαλιστικό κίνημα των επαγγελματιών - βιοτεχνών - εμπόρων, για να φουντώσει η αγωνιστική φλόγα που άναψε πριν από λίγο καιρό και αποτελεί την μοναδική ελπίδα για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος.
Καλούμε κάθε συνάδελφο να στηρίξει το αγωνιστικό αντιμονοπωλιακό ψηφοδέλτιο της "Αγωνιστικής Συνεργασίας”».