Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Ανακοινωση





Η έλευση μια ακόμη μεγάλης αλυσίδας αρτοποιίας στο Ηράκλειο Κρήτης θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη θέση των αυτοαπασχολουμένων αρτοποιών της πολης.
Δεν θα βελτιωθεί ο «ανταγωνισμός» όπως λένε ακόμη και ορισμένοι μεγαλοφουρναραιοι του Ηρακλείου, απλά θα γίνει πιο οξύς και μπορεί ανάμεσα σε αυτούς και την αλυσίδα εκ Αττικής να υπάρξει όντως «ανταγωνισμός» για το ποιος θα επικρατήσει, όμως οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι αυτοαπασχολούμενοι μικροί αρτοποιοί που θα δουν το εισόδημα τοςυ να συρρικνώνεται κάλλο.

Ειναι γνωστό ότι για τις ΑΕ η φορολογία είναι πολύ μικρότερη από αυτή των φυσικών πρόσωπων, είναι γνωστό ότι ο μικρός επαγγελματίας δεν μπορεί να πετυχει καλύτερες τιμές πρώτων υλών, είναι επίσης γνωστό ότι ειδικά στο χώρο του ψωμιού, με την καθετοποίηση γίνεται ο ανταγωνισμός εντελώς άνισος.
Πλέον είναι φανερό ότι η λεγόμενη «απελευθέρωση» και σε αυτό τον κλάδο, σηματοδοτεί την εξαφάνιση των μικρών φούρνων με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλείου καταγγέλλει την αδράνεια της πλειοψηφίας του σωματείου αρτοποιών Ηρακλείου που δείχνει να «αγνοεί» παντελώς τις εξελίξεις και αντί να σταθεί στο πλευρό των αυτοαπασχολουμένων αρτοποιών της πολης, περί άλλων τυρβάζει.


Είναι ανάγκη οι συνάδελφοι αρτοποιοί να συνειδητοποιήσουν έγκαιρα την ανάγκη αλλαγής συσχετισμών στο σωματείο τους, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να πιέσουν για αγωνιστικές απαντήσεις στα σχέδια Κυβέρνησης, ΟΟΣΑ,ΕΕ για την «απελευθέρωση» στην αγορά αρτοσκευασμάτων πριν να είναι αργά.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

                                     Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση
                                        Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων                                                                                                                                                                                                                                                                                        

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
Επιχείρηση - σκούπα της ΕΛΑΣ στο κέντρο του Ηρακλείου για το παραεμπόριο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα του παραεμπορίου, απασχολεί την αστυνομία, την άλλοτε δημοτική αστυνομία, φορείς της πόλης μας.
Οι επιχειρήσεις σκούπα που κατά καιρούς εφαρμόζονται έχουν στόχο τους μικροπωλητές (όλων των “χρωμάτων”), αυτούς που οι πόλεμοι και η ανάγκη για επιβίωση, το κυνήγι του μεροκάματου τους ανάγκασαν να μεταναστεύσουν.                                                                                                                                Και επειδή το θέμα είναι τεράστιο να δούμε μερικές πτυχές.
Ποιοι πραγματικά κάνουν παραεμπόριο.
  • Το 1997 λειτούργησε  το ΜΑΚΡΟ, της Γαλλικής πολυεθνικής, ως κατάστημα χονδρικής (ανενόχλητη) και όχι λιανικής όπως μετατράπηκε λίγο μετά, πλήττοντας έτσι όλα αυτά τα χρόνια το εισόδημα των χιλιάδων μικρεμπόρων και εμπόρων του Ηρακλείου,  που είδαν ξαφνικά την πελατεία τους να μειώνεται, γιατί το εμπόρευμα που αυτοί πουλούσαν, είδαν να πουλιέται από το ΜΑΚΡΟ ακόμη και στη μισή τιμή.
·         Τα ίδιο συνέβηκε και με όλες τις άλλες μεγάλες αλυσίδες εμπορικών μεγαθηρίων που κατέκλυσαν  την αγορά.
·         Πόσες “πλάτες” μπήκαν για να μπορούν σήμερα τα super markets, τα πολυκαταστήματα, οι μεγάλες αλυσίδες να πωλούν από ψωμί, κρέας, φάρμακα και του “πουλιού το γάλα”, που πρόθυμα οι κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) επέτρεψαν,  στερώντας το μεροκάματο από μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους.

Πίσω από το παραεμπόριο υπάρχουν εταιρίες καθ’ όλα νόμιμες που εισάγουν, διακινούν και πωλούν τα προϊόντα τους με όλους τους τρόπους. Πριν από αυτές υπάρχουν οι βιομηχανίες που παράγουν αυτά τα προϊόντα νομιμότατα!. Άρα το λεγόμενο παραεμπόριο είναι νόμιμο και καλά θα κάνουν αυτοί που κρατούν τις “ΣΚΟΥΠΕΣ” να στραφούν εκεί που πραγματικά  υπάρχει “λέρα”.
Εχθρός δεν  είναι οι μικροπωλητές και οι λαϊκατζήδες που δεν κόβουν  αποδείξεις(;) και ότι πρέπει να μαντρωθούν σε συγκεκριμένους κλειστούς χώρους προκειμένου να ελέγχονται όπως ισχυρίζονται όλοι αυτοί που δήθεν νοιάζονται για το καλό όλων των υπολοίπων.                                                                                                                                       Για τους «Νονούς»,  υπευθύνους του παραεμπορίου, ούτε κουβέντα.
Σε όλο αυτό σκούπισμα έχει μερίδιο και ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου(ΕΣΗ) που κατά καιρούς έχει άποψη. 
Οι πλειοψηφούντες στο ΔΣ του ΕΣΗ,  δεν διστάζουν να κάνουν και τους αστυνόμους αφού, συμμετείχαν στα λεγόμενα μεικτά κλιμάκια κατά καιρούς, αποφασισμένοι να δώσουν όπως λένε  «αποφασιστικό κτύπημα» στο παραεμπόριο, εννοώντας τους λιανοπωλητές των αναπτήρων, των σπίρτων και των κολοκυθοκοπτών  ή ότι άλλο βλέπουν να πωλείτε στο πεζοδρόμιο. Αλλού είναι η αιτία του παραεμπορίου και είναι γνωστή σε όλους. Ας αφήσουν λοιπόν κάποιοι τις εξυπνάδες για δημιουργία επιτροπών εφόδου  (ταγμάτων εφόδου), για την πάταξη του φαινόμενου!!!.
Ας ασχοληθούν επιτέλους για το  ποιος είναι ο πραγματικός αίτιος του μαραζώματος του εμπορικού κόσμου στο Ηράκλειο. Δεν λένε τίποτα  για την κυβερνητική πολιτική της βάρβαρης λιτότητας, του ανελέητου κατακρεουργήματος του λαϊκού εισοδήματος προκείμενου να πληρώσει ο λαός την κρίση, με την πτώση του τζίρου, τα χαράτσια, τα λουκέτα, την απόγνωση σε χιλιάδες συναδέλφους για να βγουν με απείραχτα τα κέρδη τους  οι μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις.
Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση.                                                                   
Τα προβλήματα επιβίωσης μας είναι γνωστά όπως γνωστές είναι και οι αιτίες που τα προκαλούν. 
Εμείς δεν “τσιμπάμε” στα διάφορα τρυκ που κατά καιρούς σπέρνουν  για να μας αποπροσανατολίσουν  από την πραγματική κατάσταση που βιώνουμε.  Τα λουκέτα, την αναδουλειά, τα χρέη, το μαράζωμα της άλλοτε “ραχοκοκαλιάς της οικονομίας”, δεν τα προκάλεσαν οι μετανάστες  και το “παραεμπόριο” τους. 
Είναι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, οι πολιτικές της ΕΕ και όσων πολιτικάντηδων και κολαούζων συνέβαλαν στην κατάσταση που έχουν περιέλθει οι συνάδελφοι.
Είναι ξεκάθαρο πως 3 χρόνια  μετά την επιβολή των μνημονίων και της κρίσης, που όπως φάνηκε δεν ήταν κρίση χρέους αλλά κρίση του συστήματος, αυτή η πολιτική δεν φτιασιδώνεται ούτε αλλάζει όταν κυριαρχούν οι θυγατρικές εταιρίες, οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, οι μονοπωλιακοί όμιλοι που λυμαίνονται την αγορά. Δεν αλλάζει όμως και με άλλη διαχείριση. Οι “ολικές επαναφορές” σε επίπεδα προ κρίσης φαντάζουν άπιαστα όνειρα, όταν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις των οργάνων της ΕΕ.
Είναι ευκαιρία τώρα με τις 3πλες εκλογές, οι συνάδελφοι μας να δώσουν απάντηση σε όλους αυτούς που στον ένα ή τον άλλο βαθμό πρόταξαν τις πολιτικές της ΕΕ και δεν προασπίστηκαν τα συμφέροντα τους.
Είναι ευκαιρία,  οι συνάδελφοι μας, να γυρίσουν την πλάτη τους :
  • στην ΕΕ της «ευημερίας»
  • σε όσους  προσπαθούν να μας παραμυθιάσουν ότι μπορεί να γίνει καλύτερη, πιο φιλολαϊκή
  • σε όσους έφεραν τα παιδιά μας στην πρώτη θέση της ανεργίας
  • σε Περιφερειάρχες και Δημάρχους που πρώτοι αυτοί υλοποίησαν τις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ για την ημιαπασχόληση και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών δομών
  • σε όλους όσους πρόταξαν το παραεμπόριο των συνειδήσεων για “καλλίτερες μέρες” και τα “χρυσά κουτάλια”.

                                                              Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλείου Κρήτης                                                                          

                                                                        Ηράκλειο Κρήτης 1/3/2014

ΨΩΜΙ,ΓΑΛΑ,ΒΙΒΛΙΟ...

                                                     


                                                       ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η έκθεση του ΟΟΣΑ και η γραμμή της ΕΕ είναι το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η προώθηση της μονοπώλησης και στο γάλα και στα φάρμακα και στο ψωμί και στο βιβλίο, παντού.
Η προώθηση αυτών των αποφάσεων από την Κυβέρνηση που αποτελούν «ρητές εντολές» των μονοπωλίων μέσω αυτών των οργανισμών, θα δημιουργήσουν  συνθήκες ασφυκτικού ανταγωνισμού στους μικρούς βιβλιοπώλες, στους αρτοποιούς, στα μικρά καταστήματα πώλησης γαλακτοκομικών ειδών, στους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς.
Η αναιμική ανάκαμψη που διαλαλούν οι βαστάζοι των πολυεθνικών, περνά μέσα από τον αφανισμό εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων, όσο και  η Κυβέρνηση να «διαλαλεί» το αντίθετο
Τα οφέλη για τις λαϊκές οικογένειες θα είναι μικρά και προσωρινά. Τη μικρή πιθανή πτώση τιμών σε αυτά τα είδη ,θα ακολουθούσουν τα μαζικά λουκέτα στους αυτοαπασχολούμενους αυτών των κλάδων, η αύξηση της ανεργίας, και στη συνέχεια η άνοδος των τιμών στα αντίστοιχα προϊόντα όταν η «μαρίδα», δηλαδή τα μικρομάγαζα θα έχουν φύγει από τη μέση.
Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί τα σωματεία  των αρτοποιών, των βιβλιοπωλών, να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις, να συντονίσουν τη δράση τους με τους εργαζόμενους ενάντια στα μονοπώλια, την πολιτική της ΕΕ και της  Κυβέρνησης, σημερινής, αυριανής, που υλοποιεί τέτοιες πολιτικές, για την ανατροπή τους.

                              Γραμματεία ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλείου Κρήτης

                                                        Ηρακλειο 1/3/2014

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Με νέα εργαλεία συνεχίζεται η φοροληστεία

                  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ



«Στην σχετική εγκύκλιο αναφέρεται ότι με τρεις νέες μεθόδους έμμεσου τεχνικού ελέγχου θα προσδιορίζεται η φορολογητέα ύλη, προκειμένου να εκδοθεί πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου σε φορολογούμενο φυσικό πρόσωπο. Οι τρεις νέες τεχνικές που θα ελέγχουν τη ρευστότητα του φορολογουμένου, το οικονομικό-περιουσιακό του ιστορικό και θα καταγράφουν καταθέσεις και δαπάνες σε μετρητά, δεν είναι τίποτε άλλο παρά νέα δήθεν “αντικειμενικά κριτήρια”.

Η εφορία έχει στη διάθεσή της όλα τα ηλεκτρονικά στοιχεία από τράπεζες και λοιπές συναλλαγές και στοχεύει στο παραπάνω ξεζούμισμα των γνωστών φορολογικών υποζυγίων εργαζόμενους, συνταξιούχους και μικρομεσαίους επαγγελματίες, καθώς το μεγάλο ψάρι θα μείνει πάλι στο απυρόβλητο. Είτε με τις νόμιμες φοροαπαλλαγές και τους μειωμένους συντελεστές για χάριν της Ανάπτυξης, είτε με τη δυνατότητα που έχουν να συσσωρεύουν πλούτο στους offshore παραδείσους.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, τα έσοδα που προσδοκούν μέσα στο 2014, από τη φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων δηλ., μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολουμένων, αγροτών και εισοδηματιών αλλά και των εταιρειών (Α.Ε., ΕΠΕ, Ο.Ε., ΕΕ κ.λ.π.) θα είναι αυξημένα κατά 11,5%. Η είσπραξη, δε, όλων των φόρων θα αυξηθεί κατά 2,311 δισ. €! με τα φυσικά πρόσωπα να καταβάλλουν το 95% περίπου των φόρων αυτών.

Θυμίζουμε ότι οι 750.000 αυτοαπασχολούμενοι, θα φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ έως 50.000 ευρώ, και αν το ξεπερνά με συντελεστή 33%. θα επιβαρύνονται και με προκαταβολή φόρου 55% έναντι του επόμενου οικονομικού έτους, η οποία θα προσαυξάνει τον κύριο φόρο (26%x1,55=40,3%). Ακόμη και όσοι δηλώσουν ζημίες θα υποχρεωθούν να εμφανίσουν τεκμαρτά καθαρά κέρδη με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης (τα τεκμήρια διαβίωσης) για τα σπίτια στα οποία διαμένουν και για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν! 

Επί των ανύπαρκτων αυτών κερδών θα φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου 55%, που θα ανεβάζει την τελική επιβάρυνση στο 40,3%! Την ίδια στιγμή η φορολογία των κερδών των Α.Ε. και των ΕΠΕ αν και πάει από 20% σε 26% μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας των μερισμάτων από 25% σε 10%.
Για ΕΕ - κυβέρνηση, ο αυτοαπασχολούμενος είναι διαρθρωτικό πρόβλημα και δρομολογούν το κλείσιμό του και το ξεπούλημα όλου του κόπου μιας ζωής. Δεν θα τους το επιτρέψουμε.
Συνάδελφε,

Συσπειρώσου στην ΠΑΣΕΒΕ, πάρε μέρος στα συλλαλητήρια ενάντια στην φοροληστεία του λαού, κόντρα στην πολιτική των μονοπωλίων».

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

«Μέτρα για την άμεση ανακούφιση των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.»

28/2/2014






          Συνέντευξη Τύπου και παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηρακλείου πραγματοποίησαν προχθες αντιπροσωπείες των Γραμματειών του ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ και ΟΓΕ από κοινού με την Λαϊκή Συσπείρωση στο Δ. Ηρακλείου ζητώντας μέτρα για την άμεση ανακούφιση των εργατικών – λαϊκών οικογενειών. Το κείμενο και τα αιτήματα που κατέθεσαν είναι το παρακάτω:

«Βρισκόμαστε σε παρατεταμένη κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και η κατάσταση των εργαζόμενων, των άνεργων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, γυναικών και της νεολαίας είναι πολύ δεινή. Τα προβλήματα διατροφής, η ανεργία, οι φόροι και τα χαράτσια, τα δάνεια, η εκπαίδευση των παιδιών, η ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας συσσωρεύονται στις πλάτες μας.    
Η δημοτική αρχή έχει επανειλημμένα δεχτεί προτάσεις από την «Λαϊκή Συσπείρωση» και από τις παραπάνω κοινωνικές συσπειρώσεις για την ελάφρυνση των λαϊκών νοικοκυριών, προτάσεις διεκδίκησης από τις κυβερνήσεις. Κανένα μέτρο δεν πάρθηκε. Συνειδητοποιήσαμε έτσι, ότι η Τοπική Διοίκηση αποτελεί το μακρύ χέρι των κυβερνήσεων και των κατευθύνσεων της ΕΕ, στην προώθηση και εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Παρ’ όλα αυτά εμείς όλο το προηγούμενο διάστημα οργανώσαμε αγώνες για την ικανοποίηση των αναγκών μας και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε από δήμους, περιφέρειες, κυβερνήσεις.

Εκ μέρους των δεκάδων εργατικών σωματείων, αγροτικών συλλόγων, ομάδων γυναικών, και επιτροπών αγώνα που συσπειρώνονται στις γραμμές μας επαναφέρουμε τις προτάσεις μας, που αφορούν βασικά και κρίσιμα ζητήματα της ζωής μια λαϊκής οικογένειας:

·                      Η κατάργηση δημοτικών τελών καθαριότητας – ύδρευσης - αποχέτευσης σε άνεργους, πολύτεκνους – τρίτεκνους, ΑμΕΑ,  φοιτητές, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους και ταυτόχρονα η αύξηση τελών στις πολυεθνικές, στις τράπεζες κ.λ.π.
·                      Η μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών καθαριότητας – ύδρευσης - αποχέτευσης για όλους τους δημότες με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
·                      Να μην καταργηθεί η Κυριακή Αργία.
·                      Καμία απόλυση εργαζομένων στους δήμους. Κατάργηση των ΚΟΙΝΣΕΠ. Όχι στη διαθεσιμότητα – κινητικότητα – αξιολόγηση εργαζομένων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, όσων είναι ενταγμένοι στις ΚΟΙΝΣΕΠ ή είναι σε διαθεσιμότητα, με πλήρη ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα.
·                      Η κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς. Κανένα παιδί εκτός βρεφικών – παιδικών σταθμών.
·                      Διεκδίκηση κονδυλίων από το κράτος για την χορήγηση πρωϊνού γεύματος (δεκατιανό) σε όλους τους μαθητές σχολείων και όχι να εκβιάζονται οι κυλικειάρχες να καλύψουν το κόστος από το εισόδημά τους.
·                      Άμεσα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης στα σχολικά και στα δημόσια κτίρια.
·                      Η μείωση των τελών κοινόχρηστων χώρων που επιβαρύνουν τους αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες κατά ποσοστό αντίστοιχο της μείωσης του τζίρου τους των τελευταίων 5 ετών. Την κατάργηση όλων των προστίμων, για τα τελευταία 3 χρόνια, που έχουν επιβληθεί από το Δήμο για απλήρωτα τέλη στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επιχειρηματίες. Διακανονισμός πληρωμής των τελών που οφείλουν οι καταστηματάρχες, με βάση το εισόδημα τους και όχι αυθαίρετα. Να  σταματήσουν από την μεριά του Δήμου διώξεις και απειλές για έξωση.
·                      Η κατάργηση της ενσωμάτωσης του παράνομου και δυσβάσταχτου τέλους του 80% στην τιμή του νερού.
·                      Το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Να μην παρθεί κανένα ρολόι νερού για τους δημότες με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ. Διακανονισμός των χρεών τους από την ΔΕΥΑΗ.
·                      Η ακύρωση της απόφασης του ΔΣ που εξισώνει τα δημοτικά τέλη αγροτικών περιοχών, όπως των δημοτικών ενοτήτων Παλιανής, Τεμένους και Γοργολαϊνης με εκείνα του πρώην καποδιστριακού δήμου Ηρακλείου, που οδήγησαν σε αυξήσεις έως και 400%.
·                      Έργα αρδρευτικά και οδοποιίας στις αγροτικές περιοχές του Δήμου.
·                      Οι όποιες παρεμβάσεις του Δήμου στην αρχιτεκτονική της πόλης (διανοίξεις, αναπλάσεις περιοχών κλπ) να μην έχουν «ανταποδοτικά τέλη» για τους  μικρέμπορους και άλλους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής.
·                      Να αναλάβει ο δήμος την ευθύνη για την εξασφάλιση σχεδίου πόλης και υποδομών στις περιοχές των αυθαιρέτων, με ταυτόχρονη απαλλαγή των κατοίκων από το κόστος τακτοποίησης.
·                      Να συμβάλει ο δήμος στα σοβαρά προβλήματα στέγασης, σίτισης και μεταφοράς των σπουδαστών και φοιτητών.

        Οι γραμματείες Ηρακλείου του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης Βιοτεχνών και Εμπόρων, της Παναγροτικής Συσπείρωσης, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών καθώς και Ομάδες Γυναικών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας απευθυνόμαστε για μια ακόμη φορά προς την Δημοτική Αρχή και διεκδικούμε την υλοποίηση των συγκεκριμένων προτάσεων για την άμεση ανακούφιση των λαϊκών - εργατικών οικογενειών, των αδύνατων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων».

Καμία δέσμευση δεν δόθηκε από την Δημοτική Αρχή. Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε ότι τόσο ο Δήμαρχος όσο και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου τάσσονται ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Υπηρετούν- όπως ομολόγησαν- τους νόμους και μόνο αυτούς. Για μια ακόμα φορά αποδείχτηκε ότι η Τοπική Διοίκηση αποτελεί το μακρύ χέρι του αστικού κράτους που εξειδικεύει και εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική.


Καλούμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία και τις γυναίκες να βγάλουν συμπεράσματα από την πείρα τους, να δυναμώσουν την Κοινωνική Συμμαχία και να οργανώσουν την πάλη τους ώστε να ανατρέψουν αυτές τις πλειοψηφίες τόσο στους καθημερινούς αγώνες όσο και στην κάλπη. 

Eπιτροπή Αγώνα Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής ΠΑΣΕΒΕ: Κάλεσμα στην κινητοποίηση στις 7 Μάρτη στην πλατεία Συντάγματος







«Η επίθεση που δεχόμαστε από κυβέρνηση - ΕΕ είναι ενιαία και συντονισμένη. Απάντησή μας πρέπει να είναι η ενιαία και κοινή δράση».
Με αυτό το σύνθημα η Επιτροπή Αγώνα Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, καλεί όλους τους αυτοαπασχολούμενους λογιστές στην κινητοποίηση του κλάδου, στις 7 Μάρτη, στην Πλατεία Συντάγματος, στη 1 το μεσημέρι με αιτήματα την κατάργηση των νόμων 4172, 4174, 4223 καθώς και του κώδικα δεοντολογίας, αλλά και την απόσυρση των φοροληστρικών νόμων σε βάρος των ΕΒΕ.
Η Επιτροπή Αγώνα Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ στην ανακοίνωση - κάλεσμα τονίζει:«Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή των συναδέλφων ελευθέρων επαγγελματιών λογιστών, μισθωτών λογιστών, σπουδαστών και φοιτητών στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 22 Φλεβάρη 2014 με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων, την εκτίμηση της κατάστασης (με τους
πρόσφατους εξοντωτικούς νόμους της κυβέρνησης) και την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα μας.
Έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση και αυτό που βγαίνει είναι η αποφασιστικότητα των λογιστών να συνεχίσουν στο δρόμο που έχουν χαράξει ως τώρα, το δρόμο του αγώνα. Καθημερινά γίνεται ξεκάθαρο ότι ο μόνος τρόπος αντίστασης είναι ο ανυποχώρητος και σταθερός προσανατολισμός σε ένα αγώνα που αγκαλιάζει όλο τα φάσμα των λογιστών (ελευθέρων επαγγελματιών και μη), των ΕΒΕ, των σπουδαστών. Απομονώνουμε όλες εκείνες τις φωνές που εκφράζουν ή αναμασάνε λογικές επανακαθορισμού των προστίμων, που μιλάνε για διαβουλεύσεις, για διατύπωση των προστίμων με προτάσεις "μεγαλολογιστών".
Απομονώνουμε όλους αυτούς που σκόπιμα περιορίζουν την «κριτική» τους αποκλειστικά στα πρόστιμα χωρίς να κάνουν λόγο και για τις αλλαγές στη φορολογία ή στον κώδικα δεοντολογίας που είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να κλείσουμε τα λογιστικά γραφεία μας και να παραδώσουμε τα κλειδιά των γραφείων μας στους επιχειρηματικούς ομίλους που περιμένουν.
Στη σύσκεψη αυτή αποφασίσαμε ότι δίνουμε συνέχεια στον αγώνα μας, συμμετέχοντας πιο οργανωμένα:
Συντονίζουμε το βηματισμό μας με τις επαγγελματικές ενώσεις, τους εμπορικούς συλλόγους που είναι προσανατολισμένοι στη λογική της αντιμονοπωλιακής αντιπαράθεσης, με την αντιλαϊκή επίθεση στα δικαιώματά μας.
Κλιμακώνουμε τον αγώνα με κατά τόπους κινητοποιήσεις σε ΔΟΥ σε όλη την Ελλάδα.
Είμαστε σε ετοιμότητα για συλλαλητήριο τη μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Συνάδελφοι, δεν πάει άλλο. Είναι μονόδρομος ο οργανωμένος αγώνας μαζί με την ΠΑΣΕΒΕ με όλους τους επαγγελματίες και εργαζόμενους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που μας εξοντώνει»

Το ξεκλήρισμα του μικρού φούρνου καταγγέλλει η Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών



Τη μεθόδευση του Υπουργείου Ανάπτυξης με τις ευλογίες της συγκυβέρνησης και της ΕΕ για το ξεκλήρισμα του μικρού φούρνου της γειτονιάς προς όφελος των βιομηχανιών και των super markets καταγγέλλει η Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών.

Σημειώνει ότι «ξεκληρίζεται ένα παραγωγικό στρώμα της χώρας αδρά φορολογούμενο, ματώνοντας κάθε μέρα και κάθε ώρα μέσα στους χώρους όπου το αλεύρι γίνεται ψωμί και διατίθεται άμεσα στον καταναλωτή. Αυτό είναι το πραγματικά φρέσκο και φθηνό ψωμί για τον καταναλωτή και όχι αυτό που του πλασάρουν τα μεγάλα εργοστάσια και αλυσίδες με φρέσκο ψωμί 10 και 15 ημερών και κατεψυγμένη ζύμη αγνώστου προελεύσεως και παραγωγής».

Η Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών σημειώνει ότι η ανάπτυξη που οραματίζονται είναι ανάπτυξη βιομηχανιών και πολυκαταστημάτων λιανικής με εργαζόμενους που θα λαμβάνουν μισθούς κατώτερους του μέσου όρου φτώχειας.

«Θα γίνουμε πάλι μάρτυρες διατροφικών σκανδάλων, όπως μέχρι σήμερα δημιούργησε κυρίως η βιομηχανία τροφίμων, όπου το μόνο που λογαριάζει είναι το κέρδος. Εάν πράγματι θέλανε φθηνό ψωμί, θα μείωναν τους φόρους ΦΠΑ, ΕΦΚ, χαράτσια στο βασικότερο διατροφικό προϊόν της οικογένειας, θα ακολουθούσαν άλλη αγροτική παραγωγή έξω από τις ΚΑΠ της ΕΕ. Σήμερα εργαζόμενοι αυτοαπασχολούμενοι μικροί αγρότες και νέοι πληρώνουμε το μάρμαρο της ένταξής μας στην ΕΕ και την ΟΝΕ. Στα βασικότερα διατροφικά προϊόντα ψωμί - γάλα ετοιμάζουν να ταΐσουν το λαό σκουπίδια».

Η Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών καλεί για πολλοστή φορά την Ομοσπονδία να αλλάξει γραμμή, να πάψει να κάθεται σε στημένους διαλόγους. «Πρέπει να πάψει η φούσκα ότι η κυβέρνηση προσπαθεί, αλλά η τρόικα επιμένει, όπως μας την πλασάρουν μέσα από τα κανάλια τους. Το παραμύθι αυτό δεν περνάει άλλο. Χέρι - χέρι πάνε οι δυο τους. 
Οι συνάδελφοι πρέπει να στρατευτούν με την αγωνιστική κίνηση διότι πια δεν έχουν τίποτα άλλο να περιμένουν από μία ελεγχόμενη ομοσπονδία από ανθρώπους που τη διοικούν λειτουργώντας ως υποχείρια πολιτικών και κομματικών σχέσεων με τις εκάστοτε κυβερνήσεις οι οποίες οραματίζονται την ανάπτυξη των μονοπωλίων εις βάρος της δικής μας δουλειάς. Να χτιστεί η συμμαχία με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα που είναι το ίδιο θύματα της πολιτικής των μονοπωλίων όπως και εμείς».

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας



Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας τονίζει η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση των Επαγγελματοβιοτεχνών με αφορμή τη συνέντευξη του Γιώργου Σταθάκη σε ραδιοφωνικό σταθμό. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αρμόδιος τομεάρχης Οικονομικών και Ανάπτυξης αναφερόμενος στα φορολογικά έσοδα δήλωσε, σε συνέχεια παλιότερής του αναφοράς για την «Ελλάδα που υποφέρει 20 χρόνια από λίγους φόρους», τα εξής:
«…τα νομικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις είχαν μια μεγάλη υστέρηση (φορολόγησης) που σήμερα είναι μικρότερη, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει. Εάν ισχύσει η σημερινή φορολογία και πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, θα έχουμε μεγαλύτερα έσοδα. Δεν θα αλλάξουμε κανέναν φορολογικό συντελεστή. Τα έσοδα θα αυξηθούν και η φοροδιαφυγή θα φέρει έσοδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα το κάνει αυτό». Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, που εκδόθηκε αμέσως μετά, επιβεβαίωσε την ουσία των δηλώσεων.
Η ΠΑΣΕΒΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει:
«Συνάδελφε αυτοαπασχολούμενε,
Θυμήσου
  • πως σε στοχοποιήσανε ως τον μεγάλο οφειλέτη του δημοσίου που έριξε έξω το κράτος από την αρχή της κρίσης.
  • ότι για τους υπηρέτες της ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο είσαι "διαρθρωτικό πρόβλημα".
  • πως θα σε φορολογήσουνε από το πρώτο ευρώ με 26% , ενώ σου κατάργησαν το αφορολόγητο και σου φόρτωσαν τέσσερις αυξήσεις του ΦΠΑ από το 2010.
  • την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που επέβαλλε επιπλέον φόρο από 1% έως 4%.
  • ότι ο φόρος που θα πληρώσεις φέτος θα είναι αυξημένος έως και εννέα φορές πάνω σε σχέση με το 2010.
  • ότι όταν εσύ δεν έχεις να πληρώσεις το ρεύμα και τη θέρμανση στο μαγαζί σου, την ίδια στιγμή η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ συζητάει με την τρόικα (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ) την παροχή φτηνής ενέργειας για τους βιομηχάνους.
  • τα τεκμήρια και τα τέλη κυκλοφορίας που αυξήθηκαν από το 2010 δύο φορές, ενώ οι φόροι στα καύσιμα τρεις φορές.
  • ότι με τους νέους φορολογικούς συντελεστές εσύ πληρώνεις δυσβάστακτους φόρους, ενώ το μεγάλο κεφάλαιο έχει φοροελαφρύνσεις και μείωση συντελεστών…
Αυτούς τους φορολογικούς συντελεστές δεν θα αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ!
Τώρα ξέρεις όταν μιλάνε για φορολογική υστέρηση και πάταξη της φοροδιαφυγής δείχνουν πάλι ΕΣΕΝΑ.
ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΑΠΑΘΗΣ, ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΣΩΤΗΡΕΣ!
Συσπειρώσου με την ΠΑΣΕΒΕ, ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων, όποιο πολιτικό μανδύα και αν έχει. Όπως σου μαυρίζουν τη ζωή και την ψυχή, μαύρισε τους στο Σωματείο σου, στην Ομοσπονδία σου, στο Δήμο, την Περιφέρεια και την Ευρωβουλή».

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ για το φορολογικό


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο φορολογικό νόμο που πρόσφατα ψήφισε η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη στις 6.30 το απόγευμα η γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ.
Κάλεσμα στα μέλη του να πάρουν μέρος στη κινητοποίηση έχουν απευθύνει, με κοινή τους ανακοίνωση, το Σωματείο Αυτοαπασχολούμενων Ιδιοκτητών Φορτηγών Οδικών Μεταφορών, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων, οι Επιτροπές ΤΑΞΙ της ΠΑΣΕΒΕ και η Ενότητα Φανοποιών - Βαφέων Αθήνας.

Στην ανακοίνωση – κάλεσμα της γραμματείας Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ σημειώνεται:
«Ο τελευταίος φορολογικός νόμος που ψήφισε η Συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έρχεται να αποτελειώσει τη μικρή επιχείρηση του αυτοαπασχολούμενου. Έρχεται να τη φορτώσει με επιπλέον ασήκωτους φόρους και πρόστιμα για να μας βγάλει μια και καλή από τη μέση. Την ίδια στιγμή μειώνεται η φορολογία για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους που θα έρθουν να καλύψουν το κενό της αγοράς.
Ο νόμος 4174/13 έρχεται να συμπληρώσει προηγούμενο νόμο με τον οποίο:
  • Καταργήθηκε το αφορολόγητο
  • Επέβαλλε φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος
  • Επέβαλλε τέλη επιτηδεύματος και αλληλεγγύης σε όλους τους επαγγελματίες.
Τώρα προχωρά ακόμα πιο πέρα:
Επιβάλλουν στην μικρή επιχείρηση να έχει λογιστή σε καθημερινή βάση, μιας και τα πρόστιμα που προβλέπονται ακόμα και για την πιο απλή παράλειψη είναι εξοντωτικά.
Τα χρέη προς το Δημόσιο συσσωρεύονται μαζί με τους φόρους και τα χαράτσια και οδηγούν σε πλειστηριασμούς σπιτιών.
Προχωρούν σε κατασχέσεις με ηλεκτρονικό τρόπο από τραπεζικούς λογαριασμούς.
Διαμορφώνεται πλέον ένα εξοντωτικό ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας για μια μικρή επιχείρηση. Αν τώρα χιλιάδες συνάδελφοι βρίσκονται στα όρια της εξόντωσης με τα νέα μέτρα, η κυβέρνηση στοχεύει στον ολοένα και πιο γρήγορο αφανισμό μας.
Σε αυτή την κατάσταση πρέπει τώρα να αντιδράσουμε. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Κάθε σωματείο, κάθε συνάδελφος πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.
Τώρα να μπουν στην άκρη οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ.
Αυτοί δηλαδή που έπιναν νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, που έταζαν λαγούς με πετραχήλια στον ευρωμονόδρομο της ΕΕ μας έσκαψαν το λάκκο με τους αλλεπάλληλους κοινωνικούς διαλόγους και τις διαβουλεύσεις στους διαδρόμους των Υπουργείων.
Αφού υπέσκαψαν κάθε κινητοποίηση και έλαμψαν από τους αγώνες των μικρών ΕΒΕ δια της απουσίας τους τώρα επανέρχονται με τα ίδια δώρα που κράδαιναν και τα προηγούμενα χρόνια. Νέα δάνεια, νέες δήθεν ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα. Τα αιτήματά τους είναι κομμένα και ραμμένα για τις λίγες σχετικά μεγάλες επιχειρήσεις που διεκδικούν την επιβίωσή τους δίπλα στα μονοπώλια.
Εμείς οι μικρότεροι, οι αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ είμαστε σε αυτούς που οι άλλοι ονομάζουν "διαρθρωτικό πρόβλημα", μη βιώσιμο.
Γι’ αυτό καμιά εμπιστοσύνη! Πάλη ενάντια στη κυβέρνηση, στην ΕΕ, μέτωπο ενάντια στους "ανθρώπους τους" που μας θέλουν άβουλους και ακίνδυνους.
Τώρα όλοι στους δρόμους με την ΠΑΣΕΒΕ, με τους χιλιάδες συνάδελφους που πλήττονται από αυτή την πολιτική. Μαζί με τους εργαζόμενους.
Όλοι μαζί να ορθώσουμε ανάστημα, να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτό το έκτρωμα.
Συνάδελφοι, δεν πάει άλλο. Μόνο ο δικός μας οργανωμένος αγώνας μέσα από την ΠΑΣΕΒΕ, μαζί με όλους τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους, τους αγρότες που είναι αυτή τη στιγμή στο δρόμο για τους ίδιους λόγους, μπορεί να υποχρεώσει την Κυβέρνηση να πάρει πίσω το φορολογικό έκτρωμα.
Διεκδικούμε:
  • Αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ, οικογενειακό στα 40.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, της εισφοράς αλληλεγγύης, των έμμεσων φόρων ΦΠΑ και ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, υγείας, του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών.
  • Αναγνώριση των λογιστικών βιβλίων ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος κατάργηση κάθε είδους αντικειμενικών κριτηρίων και "περαίωσης".
  • Μείωση των δημοτικών φόρων και τελών για τις μικροεπιχειρήσεις.
  • Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%.
  • Κατάργηση των νόμων 4172, 4174, 4223 και του νέου κώδικα δεοντολογίας.
  • Απαγόρευση της κατάσχεσης πρώτης κατοικίας, για χρέη στο δημόσιο, τις τράπεζες και τους ιδιώτες για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους και βρίσκονται στην ανεργία.
  • Αναστολή των κατασχέσεων κάθε είδους, επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων κλπ, για τους αυτοαπασχολούμενους που εξακολουθούν να διατηρούν τις επιχειρήσεις τους, όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.
  • Μακρόχρονη διευθέτηση των χρεών χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, με κριτήρια το οικογενειακό εισόδημα και τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής.
  • Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων από μέρος ή και το σύνολο των χρεών όταν πιστοποιηθεί η μερική ή και πλήρης αδυναμία αποπληρωμής τους, αντίστοιχα.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους»

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ




ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

25/2/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Να παρθούν τώρα ΜΕΤΡΑ για την άμεση ανακούφιση των εργατικών - λαϊκών οικογενειών από την Δημοτική Αρχή Ηρακλείου.


          Βρισκόμαστε σε παρατεταμένη οικονομική κρίση και η κατάσταση των εργαζόμενων, των άνεργων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, γυναικών και της νεολαίας είναι πολύ δεινή. Τα προβλήματα διατροφής, η ανεργία, οι φόροι και τα χαράτσια, τα δάνεια, η εκπαίδευση των παιδιών, η ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας συσσωρεύονται στις πλάτες μας. Η δημοτική αρχή έχει επανειλημμένα δεχτεί προτάσεις από την Λαϊκή Συσπείρωση και από τις παραπάνω κοινωνικές συσπειρώσεις για την ελάφρυνση των λαϊκών νοικοκυριών, προτάσεις διεκδίκησης από τις κυβερνήσεις. Κανένα μέτρο δεν πάρθηκε.

        Οι γραμματείες Ηρακλείου του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης Βιοτεχνών και Εμπόρων, της Παναγροτικής Συσπείρωσης, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών καθώς και Ομάδες Γυναικών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας
ü  Έχουμε ήδη καταθέσει αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο- μέσω της Λαϊκής Συσπείρωσης- και θα παραβρεθούμε την Τετάρτη 26/2/2014 2μμ στη συνεδρίαση του ώστε να εκθέσουμε τα αιτήματα μας και να απαιτήσουμε να υλοποιηθούν.
ü  Νωρίτερα, θα παραχωρήσουμε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 26/2 1μμ στην αίθουσα Ανδρέα Παπανδρέου (Λότζια) ώστε να δημοσιοποιήσουμε τα αιτήματα μας.


ΟΜΙΛΙΑ ΓΑΡΕΦΑΛΛΑΚΗ ΝΙΚΟΥ ΑΠΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΣΕΒΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΤΗ Β ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ




Συναγωνιστές – Συναγωνίστριες
Από μέρους της γραμματείας Ηρακλείου χαιρετίζουμε τις εργασίες της 2ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της ΠΑΣΕΒΕ
Δεν θα αναφερθώ στα θέματα που ήδη αναλύθηκαν όσον αφορά την πολιτική κατάσταση και τα αποτελέσματα της που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.
Θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω την πείρα από τη δράση της ΠΑΣΕΒΕ στο Ηράκλειο.
Στο διάστημα που πέρασε από την πρώτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, η εικόνα που μπορούμε να παρουσιάσουμε σήμερα σχετικά με τη δράση μας σαν ΠΑΣΕΒΕ στο χώρο των αυτοαπασχολούμενων και μικρών έμπορων,  είναι θετική.                                                                                                                               
Ουσιαστικά ξεκινήσαμε από το μηδέν, αφού στο χώρο αυτό τουλάχιστο για 25 χρόνια δεν υπήρξε οργανωμένη παρέμβαση. Όπως καταλαβαίνεται αυτός ο χώρος “λυμαίνονταν”  κυρίως από δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Σαν πράσινο νησί είχαν το “προτέρημα” να έχουν πράσινες πλειοψηφίες παντού στο συνδικαλιστικό κίνημα και τα αποτελέσματα βέβαια είναι γνωστά.  Απογοήτευση, θυμός και οργή για την πολιτική κατάσταση. Αλλά μέχρι εκεί !
Αυτός όμως ήταν για μας ο χώρος που έπρεπε να δράσουμε. Αρχικά ξεκινώντας με 3-4  άτομα η δουλειά φάνταζε βουνό αφού μόνο στο χώρο του Εμπορίου υπήρχαν γύρω στις 10.000 μικρέμποροι.                                                                                                                                                               
Με δουλειά μυρμηγκιού, για να μην πλατειάσω, μέσα σ ‘ ένα τέτοιο περιβάλλον  όλο το προηγούμενο διάστημα καταφέραμε να αναδείξουμε τα βασικά και κύρια προβλήματα  που αντιμετωπίζουν οι  α/α και που σήμερα έχουν οξυνθεί στο έπακρο. 
Στις κινητοποιήσεις μας μαζί με τους εργαζόμενους προτάξαμε τα ζητήματα  της ασφάλισης, της βαριάς φορολογίας, της υγείας, της απελευθέρωσης επαγγελμάτων, της παιδείας , ενάντια στα χαράτσια .
Αναδείξαμε την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή συσχετισμών παντού.  Καταρχήν στα πρωτοβάθμια σωματεία όπου ο συντεχνιασμός, ο κυβερνητικός συνδικαλισμός, οι αυταπάτες, οι απόψεις περί «κοινών ψηφοδελτίων» κυριαρχούν και εμποδίζουν τους αυτοαπασχολούμενους να αντιληφτούν ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος, να καταλάβουν ότι η αντιμονοπωλιακή συσπείρωση δεν είναι απλά μια «σεβαστή επιθυμία» αλλά πραγματική ανάγκη ώστε να αλλάξει  κατεύθυνση συνολικά το συνδικαλιστικό κίνημα των α/α. Να απαλλαγεί από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες τόσο της ΕΣΕΕ όσο και της ΓΣΕΕΒΕ, που σαν κοινωνικοί εταίροι πήραν μέρος σε συζητήσεις με τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.
Προχωρήσαμε στη συγκρότηση κλαδικών επιτροπών της ΠΑΣΕΒΕ σε εμπόριο, κατασκευές, συνταξιούχους, ΤΑΞΙ, συνοικίες και περιοχές εκτός Ηρακλείου, δίνοντας όλες τις δυνάμεις μας για την συσπείρωση των συναδέλφων γύρω από στόχους πάλης που να αμφισβητούν την καρδιά της αντιλαϊκής πολιτικής την οποία εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες.
Οργανώσαμε συσκέψεις, αναδείξαμε τα ζητήματα της φορολόγησης, της ασφάλισης, το συνταξιοδοτικό.
Μετά τη συμμετοχή μας στις εκλογές του ΕΒΕΗ για πρώτη φορά, κατακτήσαμε θέσεις σε σωματεία όπως στα ΤΑΞΙ όπου εκλέξαμε ένα σύμβουλο για πρώτη φορά στο ΔΣ του σωματείου, στις Μοίρες όπου αναδειχτήκαμε δεύτερη δύναμη με 3 μέλη στο ΔΣ του συλλόγου των ΕΒΕ. Στον ΕΣΗ όπου εκλέξαμε για πρώτη φορά 4 συμβούλους. Πρόσφατα μετά από μεγάλη προσπάθεια, ξεπερνώντας ως ένα βαθμό αδυναμίες κυρίως απειρίας, μετείχαμε στις αρχαιρεσίες της ΟΕΒΕΝΗ με το ψηφοδέλτιο της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΒΕ, εκλέγοντας ένα σύμβουλο στο ΔΣ της Ομοσπονδίας για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια.
Αντιπαλέψαμε την προσπάθεια κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας μαζί με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, βάλαμε φρένο στον κυβερνητικό συνδικαλισμό εκεί όπου με την παρουσία μας ξεσκεπάσαμε και καταγγείλαμε τον υπονομευτικό του ρόλο.
Γενικά βοηθήσαμε με τις δυνάμεις μας, τις συγκροτημένες δομές μας να γίνει διακριτή η ΠΑΣΕΒΕ στην πόλη και ευρύτερα, να παίξει το δικό της ρόλο στην οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας, της μόνης και ικανής να ανοίξει ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης που  στόχο θα έχει τον άνθρωπο, χωρίς τα μονοπώλια, και την έξοδο μας από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.
Σε αυτή τη δύσκολη αλλά ενδιαφέρουσα πορεία ήρθαμε αντιμέτωποι με τις χρόνιες παθογένειες του συνδικαλιστικού μας κινήματος, την υπονόμευση των αγώνων από τις δυνάμεις που εκπροσωπούν τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, την απογοήτευση, την αποχή από κάθε είδους δράσεις του κινήματος, τις μεγάλες δυσκολίες προσέγγισης των αυτοαπασχολούμενων και άλλων μικρών ΕΒΕ.
Συναγωνιστές,
Στη δουλειά μας μετρήσαμε αδυναμίες, απειρία συνδικαλιστική, τη δυσκολία της οργανωμένης συμμετοχής στη δράση της ΠΑΣΕΒΕ. Γίναμε πολλές φορές πιεστικοί στην Πανελλαδική γραμματεία κυρίως για το πώς θα χειριστούμε κάποια θέματα  λόγω απειρίας. Η όποια δράση μας έφερε κάποια αποτελέσματα. Είμαστε όμως  μακριά από τις ανάγκες του κινήματος. Έδειξε η πείρα πως δεν φτάνουν οι συνεδριάσεις, ο καταμερισμός δουλειάς. Σημασία έχει ο έλεγχος και η βοήθεια στους συναδέλφους για κάθε τι που μπαίνει εμπόδιο στη δουλειά μας. Όπου η παρέμβαση μας ήταν οργανωμένη, όπου μετείχαμε με το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο, όπου είχαμε διακήρυξη είχαμε και αποτελέσματα. Σ’ αυτή την  προσπάθεια είχαμε απέναντι τους γνωστούς που ήθελαν τα δήθεν ενωτικά ψηφοδέλτια, μας κατηγόρησαν ότι εμείς διασπούμε το συνδ. Κίνημα,  μας μίλησαν για κομματικές γραμμές, για το γνωστό “έξω τα κόμματα” αυτοί που μέχρι χθες μπαινόβγαιναν στα κομματικά γραφεία για ρουσφέτια και χάρες και σήμερα ανεμίζουν τη σημαία των ανεξάρτητων ή μεταγράφονται ομαδικά στο ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσουν αυτό που έμαθαν να κάνουν.                                                                                                                                                            
Όπου με θράσος κάναμε παρέμβαση υπήρξαν και αυτοί που μας άκουσαν, που ψήφισαν τις θέσεις μας, τις προτάσεις μας.
Συμπερασματικά : Με τη ύπαρξη και τη δράση της  ΠΑΣΕΒΕ άλλαξε κάτι στο κίνημα των αυτοαπασχολούμενων. Είναι πολλοί αυτοί που συνειδητοποίησαν ότι ο αντίπαλος είναι τα μονοπώλια και οι πολιτικοί τους εκφραστές. Η συμμέτοχη μας στις εκλογές της ΟΕΒΕΝΗ (Ομοσπονδία ΕΒΕ Νομού Ηρακλείου) έδειξε ότι μας υπολογίζουν. Ξέρουν ότι τους χαλάμε τη σούπα. Αυτό που μένει και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εμάς, αυτός ο κόσμος να κάνει το επόμενο βήμα. Συμπόρευση με την ΠΑΣΕΒΕ

Είμαστε αισιόδοξοι  πως η 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΠΑΣΕΒΕ θα είναι σταθμός στην πορεία της ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος, στην ισχυροποίηση του αντιμονοπωλιακού πόλου. Να προχωρήσουμε με νέες δυνάμεις αξιοποιώντας πείρα και επιχειρήματα, για την αλλαγή των συσχετισμών, στην ενίσχυση της κοινωνικής  συμμαχίας.

ΕΔΩ ΟΜΙΛΙΕΣ ΑΛΛΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Μέτρα ανακούφισης για τις λαϊκές οικογένειες ζητά η κοινωνική συμμαχία


Να παρθούν τώρα μέτρα για την άμεση ανακούφιση των εργατικών - λαϊκών οικογενειών από την Δημοτική Αρχή Ηρακλείου ζητούν οι γραμματείες Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ καθώς και Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ
.
Την Τετάρτη 26 Φλεβάρη θα παραβρεθούν στις 2μ.μ. στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να εκθέσουν τα αιτήματά τους και να απαιτήσουν να υλοποιηθούν.
Νωρίτερα, θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου στη 1μ.μ. στην αίθουσα Ανδρέα Παπανδρέου (Λότζια) ώστε να δημοσιοποιήσουμε τα αιτήματα μας.

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν:«Βρισκόμαστε σε παρατεταμένη οικονομική κρίση και η κατάσταση των εργαζόμενων, των άνεργων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, γυναικών και της νεολαίας είναι πολύ δεινή. Τα προβλήματα διατροφής, η ανεργία, οι φόροι και τα χαράτσια, τα δάνεια, η εκπαίδευση των παιδιών, η ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας συσσωρεύονται στις πλάτες μας. 
Η δημοτική αρχή έχει επανειλημμένα δεχτεί προτάσεις από την Λαϊκή Συσπείρωση και από τις παραπάνω κοινωνικές συσπειρώσεις για την ελάφρυνση των λαϊκών νοικοκυριών, προτάσεις διεκδίκησης από τις κυβερνήσεις. Κανένα μέτρο δεν πάρθηκε»

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ΠΑΣΕΒΕ: Στο επίκεντρο η ανασύνταξη του κινήματος και η ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας

                                        Από τη 2η Πανελλαδική συνδιάσκεψη της ΠΑΣΕΒΕ



Η ανασύνταξη του κινήματος των αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, η ισχυροποίηση του αντιμονοπωλιακού πόλου στο συνδικαλιστικό τους κίνημα και η ενίσχυση και ισχυροποίηση της λαϊκής συμμαχίας, μπαίνουν στο επίκεντρο της δράσης της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ και των δυνάμεών της, όπως αναδείχθηκε από τη 2η Πανελλαδική συνδιάσκεψη της ΠΑΣΕΒΕ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Φλεβάρη, στην αίθουσα του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Αθήνας στον Ταύρο.

Αυτό που επιβεβαιώθηκε από τους ομιλητές είναι ότι στα 4 χρόνια ζωής και δράσης της ΠΑΣΕΒΕ συγκεντρώθηκε πολύτιμη πείρα και με της παρέμβασή της μπόρεσε και αγκάλιασε χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και να στρατεύσει στον αγώνα, δεκάδες ακόμη σωματεία και ενώσεις.
Οι αντιπρόσωποι που παραβρέθηκαν στη συνδιάσκεψη, μετέφεραν την εμπειρία από διάφορους κλάδους των αυτοαπασχολουμένων και των ΕΒΕ από όλη την Ελλάδα. Αναδείχθηκαν τα θετικά παραδείγματα, που πήγαν μπροστά τη δράση της ΠΑΣΕΒΕ, αλλά εντοπίστηκαν και προβλήματα και αδυναμίες στη δράση της.

Αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης
Αναφορικά με τα βασικά μέτωπα πάλης τονίστηκε ότι αυτά θα είναι ο νέος φορολογικός νόμος, τα χαράτσια και οι κατασχέσεις που απειλούν πολλούς συναδέλφους τους, το ζήτημα του ΟΑΕΕ και γενικότερα της ασφάλισης-περίθαλψης καθώς και η παροχή νομικής υποστήριξης σε αυτοαπασχολούμενους για να αντιμετωπίσουν την επίθεση από τράπεζες και κράτος.

 Όπως τονίστηκε αυτό το αγωνιστικό πλαίσιο και το σύνθημα «Δεν φταις εσύ - δεν είσαι μόνος» μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις και να ανοίξει το ζήτημα της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Επίσης υπογραμμίστηκε ότι μέσα στη χρονιά υπάρχουν αρχαιρεσίες σε εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία και η παρέμβαση σε αυτές αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ΠΑΣΕΒΕ. Στην κατεύθυνση αυτή οι γραμματείες προγραμματίζουν συνεδριάσεις για να παρέμβουν με το αγωνιστικό της πλαίσιο.
Παράλληλα τονίστηκε ότι η ΠΑΣΕΒΕ πρέπει να συμβάλλει στο άνοιγμα και γενικότερων ζητημάτων, όπως για την παιδεία και τις γυναίκες, σε συνεργασία με το ΜΑΣ και την ΟΓΕ.
Οι εργασίες της 2ης Πανελλαδικής συνδιάσκεψης ολοκληρώθηκαν με την εκλογή νέας Πανελλαδικής Γραμματείας.