Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

«Μέτρα για την άμεση ανακούφιση των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.»

28/2/2014






          Συνέντευξη Τύπου και παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηρακλείου πραγματοποίησαν προχθες αντιπροσωπείες των Γραμματειών του ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ και ΟΓΕ από κοινού με την Λαϊκή Συσπείρωση στο Δ. Ηρακλείου ζητώντας μέτρα για την άμεση ανακούφιση των εργατικών – λαϊκών οικογενειών. Το κείμενο και τα αιτήματα που κατέθεσαν είναι το παρακάτω:

«Βρισκόμαστε σε παρατεταμένη κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και η κατάσταση των εργαζόμενων, των άνεργων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, γυναικών και της νεολαίας είναι πολύ δεινή. Τα προβλήματα διατροφής, η ανεργία, οι φόροι και τα χαράτσια, τα δάνεια, η εκπαίδευση των παιδιών, η ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας συσσωρεύονται στις πλάτες μας.    
Η δημοτική αρχή έχει επανειλημμένα δεχτεί προτάσεις από την «Λαϊκή Συσπείρωση» και από τις παραπάνω κοινωνικές συσπειρώσεις για την ελάφρυνση των λαϊκών νοικοκυριών, προτάσεις διεκδίκησης από τις κυβερνήσεις. Κανένα μέτρο δεν πάρθηκε. Συνειδητοποιήσαμε έτσι, ότι η Τοπική Διοίκηση αποτελεί το μακρύ χέρι των κυβερνήσεων και των κατευθύνσεων της ΕΕ, στην προώθηση και εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Παρ’ όλα αυτά εμείς όλο το προηγούμενο διάστημα οργανώσαμε αγώνες για την ικανοποίηση των αναγκών μας και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε από δήμους, περιφέρειες, κυβερνήσεις.

Εκ μέρους των δεκάδων εργατικών σωματείων, αγροτικών συλλόγων, ομάδων γυναικών, και επιτροπών αγώνα που συσπειρώνονται στις γραμμές μας επαναφέρουμε τις προτάσεις μας, που αφορούν βασικά και κρίσιμα ζητήματα της ζωής μια λαϊκής οικογένειας:

·                      Η κατάργηση δημοτικών τελών καθαριότητας – ύδρευσης - αποχέτευσης σε άνεργους, πολύτεκνους – τρίτεκνους, ΑμΕΑ,  φοιτητές, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους και ταυτόχρονα η αύξηση τελών στις πολυεθνικές, στις τράπεζες κ.λ.π.
·                      Η μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών καθαριότητας – ύδρευσης - αποχέτευσης για όλους τους δημότες με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
·                      Να μην καταργηθεί η Κυριακή Αργία.
·                      Καμία απόλυση εργαζομένων στους δήμους. Κατάργηση των ΚΟΙΝΣΕΠ. Όχι στη διαθεσιμότητα – κινητικότητα – αξιολόγηση εργαζομένων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, όσων είναι ενταγμένοι στις ΚΟΙΝΣΕΠ ή είναι σε διαθεσιμότητα, με πλήρη ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα.
·                      Η κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς. Κανένα παιδί εκτός βρεφικών – παιδικών σταθμών.
·                      Διεκδίκηση κονδυλίων από το κράτος για την χορήγηση πρωϊνού γεύματος (δεκατιανό) σε όλους τους μαθητές σχολείων και όχι να εκβιάζονται οι κυλικειάρχες να καλύψουν το κόστος από το εισόδημά τους.
·                      Άμεσα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης στα σχολικά και στα δημόσια κτίρια.
·                      Η μείωση των τελών κοινόχρηστων χώρων που επιβαρύνουν τους αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες κατά ποσοστό αντίστοιχο της μείωσης του τζίρου τους των τελευταίων 5 ετών. Την κατάργηση όλων των προστίμων, για τα τελευταία 3 χρόνια, που έχουν επιβληθεί από το Δήμο για απλήρωτα τέλη στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επιχειρηματίες. Διακανονισμός πληρωμής των τελών που οφείλουν οι καταστηματάρχες, με βάση το εισόδημα τους και όχι αυθαίρετα. Να  σταματήσουν από την μεριά του Δήμου διώξεις και απειλές για έξωση.
·                      Η κατάργηση της ενσωμάτωσης του παράνομου και δυσβάσταχτου τέλους του 80% στην τιμή του νερού.
·                      Το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Να μην παρθεί κανένα ρολόι νερού για τους δημότες με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ. Διακανονισμός των χρεών τους από την ΔΕΥΑΗ.
·                      Η ακύρωση της απόφασης του ΔΣ που εξισώνει τα δημοτικά τέλη αγροτικών περιοχών, όπως των δημοτικών ενοτήτων Παλιανής, Τεμένους και Γοργολαϊνης με εκείνα του πρώην καποδιστριακού δήμου Ηρακλείου, που οδήγησαν σε αυξήσεις έως και 400%.
·                      Έργα αρδρευτικά και οδοποιίας στις αγροτικές περιοχές του Δήμου.
·                      Οι όποιες παρεμβάσεις του Δήμου στην αρχιτεκτονική της πόλης (διανοίξεις, αναπλάσεις περιοχών κλπ) να μην έχουν «ανταποδοτικά τέλη» για τους  μικρέμπορους και άλλους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής.
·                      Να αναλάβει ο δήμος την ευθύνη για την εξασφάλιση σχεδίου πόλης και υποδομών στις περιοχές των αυθαιρέτων, με ταυτόχρονη απαλλαγή των κατοίκων από το κόστος τακτοποίησης.
·                      Να συμβάλει ο δήμος στα σοβαρά προβλήματα στέγασης, σίτισης και μεταφοράς των σπουδαστών και φοιτητών.

        Οι γραμματείες Ηρακλείου του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης Βιοτεχνών και Εμπόρων, της Παναγροτικής Συσπείρωσης, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών καθώς και Ομάδες Γυναικών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας απευθυνόμαστε για μια ακόμη φορά προς την Δημοτική Αρχή και διεκδικούμε την υλοποίηση των συγκεκριμένων προτάσεων για την άμεση ανακούφιση των λαϊκών - εργατικών οικογενειών, των αδύνατων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων».

Καμία δέσμευση δεν δόθηκε από την Δημοτική Αρχή. Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε ότι τόσο ο Δήμαρχος όσο και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου τάσσονται ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Υπηρετούν- όπως ομολόγησαν- τους νόμους και μόνο αυτούς. Για μια ακόμα φορά αποδείχτηκε ότι η Τοπική Διοίκηση αποτελεί το μακρύ χέρι του αστικού κράτους που εξειδικεύει και εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική.


Καλούμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία και τις γυναίκες να βγάλουν συμπεράσματα από την πείρα τους, να δυναμώσουν την Κοινωνική Συμμαχία και να οργανώσουν την πάλη τους ώστε να ανατρέψουν αυτές τις πλειοψηφίες τόσο στους καθημερινούς αγώνες όσο και στην κάλπη.