Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

ΣΜΑΕΘ:Ηχηρό ΟΧΙ από μεριάς μας για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας


Δελτίο τύπου εξέδωσε ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Ν.Θεσσαλονίκης σχετικά με την κάλπη που έστησε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσ/νίκης με θέμα την παραπέρα επέκταση του μέτρου της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές στην Θεσσαλονίκη.

Επιτροπή αγώνα συνταξιούχων ΟΑΕΕ της ΠΑΣΕΒΕ -Ανακοίνωση για τον Καρτερό


Ο επιτροπή αγωνα  συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ηρακλείου της ΠΑΣΕΒΕ καταγγέλλει την σχεδιαζόμενη εκποίηση της περιοχής Κρατερού που έχει ενταχτεί στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να γεμίσει ο κουμπαράς για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, ενός χρέους που το δημιούργησαν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και το πληρώνει ο λαός.
Αρνούμαστε να γίνουμε ξένοι στον τόπο μας, αρνούμαστε να βλέπουμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας να είναι αναγκασμένα να πληρώνουν για να απολαμβάνουν σήμερα όσα εμείς δημιουργήσαμε χθες με κόπους και βάσανα
Καμία άλλη επιλογή δεν μπορεί να υπάρχει που να ωφελεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις οικογένειες τους παρά να μείνει η περιοχή του Καρτερού δημόσια και προσβάσιμη  σε όλους τους Ηρακλειώτες δωρεάν. Το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες μας είναι αδιαπραγμάτευτο. Καμία επιχειρηματική δράση σε δημόσια περιουσία. Ότι με κόπους και θυσίες δημιούργησαν γενιές εργαζομένων δεν είναι για ξεπούλημα για να ξεπληρωθούν τα χρέη που τα μονοπώλια έχουν συσσωρεύσει και φορτώνουν τώρα στο λαό.
Αξιοποίηση του Καρτερού προς όφελος του λαού σημαίνει : Να παραμείνει η περιοχή αποκλειστικά δημόσια. Να καθοριστεί το είδος των δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν διασφαλίζοντας την εναρμόνιση της χρήσης του με τις λαϊκές ανάγκες για δωρεάν και απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλους, προστασία της δημόσιας υγείας λουόμενων και επισκεπτών, προστασία - αναβάθμιση των αρχαιολογικών χώρων.
Απαιτουμε:
·         Να μην γίνει ο Καρτερός τσιφλίκι κανενός μεγαλοεπιχειρηματία ντόπιου η ξένου.
·         Να ματαιωθεί οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση ώστε να παραμείνει η περιοχή του Καρτερού αποκλειστικά δημόσια και να αξιοποιηθεί για δωρεάν και απρόσκοπτη πρόσβαση για όλους.
·         Διεκδικούμε δωρεάν εισιτήριο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ειδικά από και προς τις περιοχές Καρτερού, Γουρνών και Αμμουδάρας για όλους τους άνεργους, τους φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχους.

Η επιτροπή αγώνα συνταξιούχων ΟΑΕΕ της ΠΑΣΕΒΕ καταγγέλλει επίσης την απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας του συνδέσμου συνταξιούχων του ΟΑΕΕ που αρνήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου να στηρίξει την πρόταση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ που σπειρώνεται στην ΠΑΣΕΒΕ, ώστε να βγει ψήφισμα διαμαρτυρίας για το επιχειρούμενο ξεπούλημα της περιοχής Καρτερου. Για άλλη μια φορά ο κυβερνητικός συνδικαλισμός αποδεικνύεται επικίνδυνος όταν πρόκειται για τα λαϊκά συμφέροντα, με την στάση του εξυπηρετεί άψογα την Κυβερνητική πολιτική και τις διάφορες πλευρές της.
Οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ να καταδικάσουν αυτήν την στάση της πλειοψηφίας, η πάλη για την αλλαγή συσχετισμών, την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής είναι η μόνη διέξοδος.


Ηράκλειο 5Ιουλίου 2014

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Για την παροχή φαρμακευτικής δαπάνης στους ανασφάλιστους





Πλήρη Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους, άσχετα με τα χρέη στον ΟΑΕΕ.
                Νέες τυμπανοκρουσίες ακολούθησαν την ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ (ΦΕΚ1753 ΤΕΥΧΟΣ Β 28/6/2014).
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κο Κορκίδη, έσπευσε να χειροκροτήσει όπως έκανε και για την υπουργική απόφαση Υ.Α. Φ80000/7870/305/2014 που σφράγιζε για ένα εξάμηνο τα βιβλιάρια οφειλετών του ΟΑΕΕ υπό την προϋπόθεση ότι αυτές έχουν δημιουργηθεί κατά τη περίοδο της κρίσης 2011-2014 και το οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ κατά μέσο όρο το χρόνο για τα έτη 2011, 2012 και 2013.
Τι προβλέπεται στην Υπουργική Απόφαση;
Α. ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΑΟΥΧΟΙ;
«Όποιοι στερούνται των προϋποθέσεων έκδοσης βιβλιαρίου ανασφαλίστου και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και οι ασφαλισμένοι που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στα οικεία Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως επίσης και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας τους, δικαιούνται δωρεάν φαρμακευτική φροντίδα». Το σύστημα ΙΔΗΚΑ έχει αυτό το μητρώο των ανασφάλιστων.
Β. ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΝ ΟΤΑΝ ΛΕΝΕ «ΔΩΡΕΑΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ»;
Οι ασφαλισμένοι που έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητας λόγω οφειλών π.χ. στον ΟΑΕΕ, θα μπορούν να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους μόνο στα Δημόσια Νοσοκομεία ή τις δομές του Π.Ε.Δ.Υ. Αφού πρώτα βρουν ειδικότητα και ραντεβού … και αφού πληρώσουν το 5ευρο της εισόδου στο νοσοκομείο, … και αφού πληρώσουν τη νοσοκομειακή δαπάνη … και αφού κάνουν εξω-νοσοκομειακά τις απαραίτητες εξετάσεις του. Τότε θα μπορούν να αγοράζουν τα φάρμακά τους (από δημόσια και ιδιωτικά Φαρμακεία) σα να ήταν ασφαλισμένοι, δηλαδή με συμμετοχή τουλάχιστον 25%.
«Αρμόδιοι για την συνταγογράφηση φαρμάκων σε δικαιούχους της άνω παραγράφου είναι αποκλειστικά και μόνον ιατροί των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και των δημοσίων δομών παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Π.Ε.ΔΥ.
Η συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων για τους ανασφάλιστους θα γίνεται από τις δημόσιες δομές μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με την έκδοση ηλεκτρονικών συνταγών επί των οποίων θα προβλεφθεί ειδική ένδειξη. Οι δικαιούχοι θα έχουν πρόσβαση σε όλο το φάσμα της φαρμακευτικής περίθαλψης που αφορά οξεία περιστατικά, χρόνιες παθήσεις, καθώς και φάρμακα υψηλού κόστους, με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις, διαδικασίες και προβλεπόμενες επιβαρύνσεις που ακολουθούνται και για τους ασφαλισμένους.»

ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΨΙΧΟΥΛΑ, ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟ ΚΑΡΒΕΛΙ
Την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση μας δίνει ψίχουλα με το ένα χέρι, με το άλλο μας παίρνει όλο το καρβέλι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ν/σ του Υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε χθες 2/7 το οποίο προβλέπει τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια Νοσοκομεία να εξυπηρετούν «όσους ασθενείς είναι ασφαλισμένοι σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ή που δύνανται να πληρώσουν τα έξοδα νοσηλείας τους εξ ιδίων χρημάτων» και θα δοθεί η δυνατότητα στα νοσοκομεία ν' αυξήσουν τα έσοδά τους». Ενώ, «εκχωρεί την κατ' οίκον νοσηλεία, τις μονάδες οικογενειακού προγραμματισμού και τα κέντρα Μητέρας - Παιδιού στην επιχειρηματική δραστηριότητα, μέσω και των δήμων κ.ά.»
Συνάδελφοι,
Η ΠΑΣΕΒΕ προειδοποιεί όλους τους αυτοαπασχολούμενους ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Η Συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, από κοντά και οι λοιποί ευρω-λάγνοι, είναι απόλυτα προσηλωμένοι στις κατευθύνσεις της Ε.Ε., για πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας. θέλουν να μας εκπαιδεύσουν στη λογική του ελάχιστου βασικού πακέτου παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, κατά τα πρότυπα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και της ελάχιστα εγγυημένης κατώτερης σύνταξης.
Ας μη γελιόμαστε ό,τι αποφάσεις ανακούφισης παίρνουν γίνονται για να διαχειριστούν τα φαινόμενα ακραίας φτώχειας και μόνο κάτω από τις δικές μας πιέσεις.
Απαιτούμε:
  • Να σφραγιστούν ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ όλα τα βιβλιάρια υγείας, άσχετα με τα χρέη στον ΟΑΕΕ.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους.
  • Επίδομα ανεργίας και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους όσοι έκλεισαν την επιχείρηση τους λόγω της κρίσης και για όσο διάστημα μένουν άνεργοι
  • Άμεση και χωρίς προϋποθέσεις εξυπηρέτηση επειγόντων προβλημάτων υγείας για μας και τις οικογένειές μας.
  • Δωρεάν καλό φάρμακο, κατάργηση του χαρατσιού των 5€ για τα νοσοκομεία.
  • Κοινωνική ασφάλιση δημόσια και καθολική με κρατική επιχορήγηση στα 2/3 των εξόδων. Άμεση κρατική χρηματοδότηση ικανή να βγάλει το ταμείο από το σημερινό αδιέξοδο.
  • Μείωση των εισφορών και πάγωμα των χρεών προς το ταμείο όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς μείωση των συντάξεων.
  • Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των ασφαλισμένων.
  • Καμιά μείωση των συντάξεων.
  • Απαγόρευση της κατάσχεσης πρώτης κατοικίας, για χρέη στο δημόσιο, τις τράπεζες και τους ιδιώτες για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους και βρίσκονται στην ανεργία.
  • Αναστολή των κατασχέσεων κάθε είδους, επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων κλπ, για τους αυτοαπασχολούμενους που εξακολουθούν να διατηρούν τις επιχειρήσεις τους, όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.
  • Μακρόχρονη διευθέτηση των χρεών χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, με κριτήρια το οικογενειακό εισόδημα και τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής.
  • Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων από μέρος ή και το σύνολο των χρεών όταν πιστοποιηθεί η μερική ή και πλήρης αδυναμία αποπληρωμής τους, αντίστοιχα.


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ      

Η «ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ» ΕΙΝΑΙ ΤΕΚΝΟ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ




Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την πώληση της "μικρής ΔΕΗ" προβλέπει την απόσπαση απ' τη ΔΕΗ  του 30% των σταθμών παραγωγής κάθε τύπου: λιγνιτικούς σταθμούς και λιγνιτωρυχεία, σταθμούς με φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικά εργοστάσια που εμπλέκονται και στη γενικότερη διαχείριση των υδάτων. Αυτές οι αποσπώμενες μονάδες θα περάσουν στην νέα εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που αποκαλείται "μικρή ΔΕΗ". Η «μικρή ΔΕΗ» θα πάρει από τη μητρική εταιρεία και το 30% της πελατειακής της βάσης (2 εκατ. καταναλωτές, οικιακούς και βιομηχανικούς) και στη συνέχεια θα πωληθεί. Παράλληλα, αμέσως μετά θα ιδιωτικοποιηθεί και ένα πακέτο μετοχών (17%) αφήνοντας στο κράτος –μέτοχο ένα  ποσοστό περίπου 33%.
                Αυτό το νομοσχέδιο έρχεται ως ώριμο φρούτο μιας σειράς πολιτικών επιλογών για την απελευθέρωση στην Ενέργεια που είναι ενιαίες για όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ και ξεκίνησαν, πριν από 20 χρόνια, ξεκινώντας από τη μετοχοποίηση της  ΔΕΗ. Η απελευθέρωση δεν είναι τέκνο των μνημονίων, ούτε της κρίσης. Αποτελεί στρατηγική επιλογή της ΕΕ που προωθείται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ απ' τη δεκαετία του 90, με στόχο το άνοιγμα του χώρου της Ενέργειας στην μονοπωλιακή κερδοφορία και τη διασφάλιση φθηνού ρεύματος στο μεγάλο κεφάλαιο.
Έχουμε πείρα!
Η απελευθέρωση της ενέργειας δεν έφερε φθηνό ρεύμα στα λαϊκά νοικοκυριά και τους αυτοαπασχολούμενους. Η ΔΕΗ όντας μετοχική εταιρεία, στοχεύει στο κέρδος και με βάση αυτό δρα. Έτσι η περιβόητη «κοινωνική ευαισθησία» της ΔΕΗ Α.Ε., είναι μια απάτη :
1. Το 2013 έγιναν 350.000 διακοπές ηλεκτροδότησης, σε σύγκριση με τις 200.000 του 2009. Και από τις 350.000 διακοπές, που το 30 έως 40% αφορά κυρίως μικροεπιχειρήσεις που έκλεισαν, επανασυνδέθηκαν μόνο οι 210.000! (ανακοίνωση του Διαχειριστή Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας)
2. Το πρώτο εξάμηνο του 2013, παρ’ ότι η ζήτηση ενέργειας μειώθηκε κατά 3,5% (λόγω της μειωμένης οικοδομικής δραστηριότητας και της μείωσης της κατανάλωσης των λαϊκών νοικοκυριών), και παρ’ ότι η ΔΕΗ Α.Ε. παρουσίασε καθαρά κέρδη 127,1 εκ. ευρώ, (αυξημένα κατά 104 εκ. σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012), συνέχισαν να αυξάνουν τα τιμολόγια.  Από 1.1.2013, οι αυξήσεις ξεπέρασαν το 18,7%, κι ενώ ήδη την τελευταία πενταετία οι αυξήσεις είναι πάνω από 50% (στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ).
3. Και όσο εδραιωνότανε η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας τόσο αυξάνουν τα τιμολόγια για τους πελάτες Χαμηλής Τάσης, δηλαδή οικιακά τιμολόγια, μικρές βιοτεχνίες, μικρά εμπορικά καταστήματα
Από 1η Ιουνίου 2014, με απόφαση της ΡΑΕ, ισχύουν αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος στους πελάτες Χαμηλής Τάσης (ΧΤ), και μειώσεις στους πελάτες Υψηλής Τάσης (ΥΤ), δηλαδή τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες.
* για τούς πελάτες ΧΤ : αύξηση κατά 4%, στο Σύστημα Μεταφοράς και αύξηση κατά 5,4%, στο Δίκτυο Διανομής. Τα λεγόμενα κοινωνικά οικονομικά τιμολόγια (πρόκειται για περίπου 460.000), θα έχουν αύξηση και αυτά αύξηση.
* Αντίθετα για τους πελάτες Υψηλής Τάσης , από 1η Ιουνίου 2014, με απόφαση της ΡΑΕ μείωση στις μοναδιαίες χρεώσεις χρήσης Συστήματος κατά 4,9 %η μείωση αυτή θα κληθούν να την πληρώσουν οι πελάτες ΧΤ.
Ενώ από την 1η Ιούλη έχουν προγραμματιστεί αυξήσεις για τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά (καταναλώσεις μέχρι 800kwh).
Συνάδελφοι,
Η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας αφορά όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας, τα λαϊκά στρώματα και όχι μόνο τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Γιατί :
ü  Ο ασφυκτικός ανταγωνισμός για την κερδοφορία στον τομέα της ενέργειας, μπορεί να εξασφαλίζει ελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο αλλά όχι «κοινωνική πολιτική».
ü  Η απελευθερωμένη αγορά στην ενέργεια δεν μπορεί να διασφαλίζει μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχεδιασμό που θα διασφαλίζει σύγχρονα δίκτυα και λαϊκή ευημερία.

Οι αυτοαπασχολούμενοι εργολάβοι ζούμε καθημερινά τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης στην ενέργεια είτε ως εργαζόμενοι στη διαχείρισή της, είτε γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τη δυσκολία που αντιμετωπίζει σήμερα η λαϊκή οικογένεια και ο αυτοαπασχολούμενος για να εξασφαλίσει το αγαθό αυτό.
Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί τις ενώσεις και τα σωματεία των αυτοαπασχολουμένων μαζί με τους εργαζόμενους και τη φτωχή αγροτιά να ορθώσουμε τοίχο αντίστασης και ανατροπής ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για την μικρή ΔΕΗ αλλά και συνολικά ενάντια στο σύνολο του προωθούμενου κοινοτικού πλαισίου απελευθέρωσης του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα λαϊκά στρώματα έχουν ανάγκη από έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα χρειάζεται και θα στηρίζει έναν ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας, που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών, θα σχεδιάζει τα ενεργειακά έργα με πανεθνικό σχεδιασμό, επιστημονικά, με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας.

Απαιτούμε:
Απόσυρση του νομοσχεδίου για τη "μικρή ΔΕΗ".
Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που έχει οδηγήσει σε ουσιαστική ιδιωτικοποίηση του αγαθού της ενέργειας.
Φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και βιοτεχνίες.



ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ      

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών για το κλιμακωτό ποσοστό κέρδους




Την αντίθεσή της στα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για παραπέρα μείωση του εισοδήματος του αυτοαπασχολούμενου φαρμακοποιού, μέσω του μηχανισμού του κλιμακωτού ποσοστού κέρδους, εκφράζει ηΔημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών.
Αναλυτικά αναφέρει:
«Κερδισμένοι φαρμακοβιομήχανοι, όμιλοι και αλυσίδες φαρμακείων…
Το μέτρο αυτό είναι η συνέχεια της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου, του σπασίματος της σταθερής λιανικής τιμής για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, της δημιουργίας αλυσίδας φαρμακείων από επιχειρηματίες φαρμακοποιούς, της μείωσης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης με παράλληλη αύξηση του κόστους που θα βαραίνει άμεσα τους ασθενείς.
Δημιουργούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου να αναπτυχθούν μονοπώλια και στο χώρο της λιανικής του φαρμάκου, μέσω των συνθηκών ασφυξίας οικονομικών και βιολογικών για τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς, καθώς αργά ή γρήγορα μεγάλο μέρος από αυτούς δεν θα αντέξουν και θα κλείσουν τα φαρμακεία τους.
Τα φαρμακεία των αυτοαπασχολούμενων με χαμηλά εισοδήματα στις εργατικές λαϊκές γειτονιές, στα χωριά, στα μικρά νησιά μας θα δεχτούν ακόμα μεγαλύτερη πίεση, ενώ ορισμένα θα κλείνουν, όχι γιατί δεν είναι αναγκαία για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών, αλλά γιατί δεν θα μπορεί να ζήσει από αυτά ο αυτοαπασχολούμενος φαρμακοποιός. Πέρα από τις αλυσίδες που ετοιμάζονται να επεκταθούν στο χώρο του λιανικού εμπορίου κερδισμένοι από την επίθεση στο λαϊκό φαρμακείο βγαίνουν και οι φαρμακοβιομήχανοι συνολικά. Το ποσό το οποίο θα αφαιρεθεί από τους φαρμακοποιούς θα πάει απευθείας στις τσέπες των φαρμακοβιομηχανιών, καθώς ισόποσα θα μειωθεί το ποσό το οποίο θα έπρεπε να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ ως έκπτωση.
… χαμένοι ασθενείς, λαϊκή οικογένεια
και αυτοαπασχολούμενοι φαρμακοποιοί με χαμηλά εισοδήματα
Τα τελευταία χρόνια η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί στο μισό, ενώ οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι ασθενείς πληρώνουν τριπλάσια σε συμμετοχές για τα φάρμακά τους. Εκατοντάδες φάρμακα βγαίνουν από τη θετική λίστα του ΕΟΠΥΥ, δεν αποζημιώνονται και επιβαρύνουν αποκλειστικά τους ασθενείς. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση και οι φαρμακοβιομήχανοι τους υπόσχονται ότι θα μπορούν να τα αγοράζουν από τα σούπερ μάρκετ φθηνότερα, κρύβοντας ότι όλο και περισσότερο θα επιβαρύνονται οι ασθενείς με μεγαλύτερη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη. Η ζούγκλα της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού λειτουργεί μόνο προς όφελος των ομίλων. Αυτή είναι η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, με όποια μορφή διαχείρισης εφαρμόζεται, διότι υπηρετεί τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας και γενικότερα του κεφαλαίου σε βάρος του λαού.
Ο αγώνας για την επιβίωση του αυτοαπασχολούμενου φαρμακοποιού ξεκινά από την απόκρουση των μέτρων που τον αφανίζουν με αγώνες μαζικούς, καλά οργανωμένους μέσα από γενικές συνελεύσεις, αλλά αυτός ο αγώνας για να είναι νικηφόρος θα πρέπει να στοχεύει ταυτόχρονα τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι συνολικά η πολιτική που στηρίζει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία και το φάρμακο. Όσο το φάρμακο και οι υπηρεσίες Υείας είναι εμπορεύματα, όσο παραμένει -και πολύ περισσότερο- όσο επεκτείνεται η δράση μονοπωλίων στο χώρο του φαρμάκου, οι ασθενείς θα τα πληρώνουν ακριβά με περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, αύξηση της συμμετοχής, αλλά και με κόστος στην ίδια τους την υγεία.
Θα πρέπει να συμβάλει στην πάλη, ώστε όλοι να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς καμία πληρωμή και συμμετοχή, με αποσύνδεση των παροχών από το ασφαλιστικό σύστημα, την εργασιακή, οικονομική κατάσταση κλπ. Με πλήρη χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού και τη φορολογία του κεφαλαίου.
Η προοπτική της πάλης που διασφαλίζει τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς και το λαό βρίσκεται στην κατάργηση των μονοπωλίων και συνολικά της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας και του φαρμάκου. Στην ανάπτυξη που θα έχει κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στην ανάπτυξη ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος Υγείας, κρατικής βιομηχανίας έρευνας, παραγωγής και διάθεσης των φαρμάκων από τις κρατικές μονάδες υγείας και το κρατικό δίκτυο των φαρμακείων στις πόλεις, τις συνοικίες και τα χωριά. Σ’ αυτήν την ανάπτυξη που διασφαλίζει και κατοχυρώνει τα εργασιακά, επιστημονικά και κοινωνικά δικαιώματα των φαρμακοποιών και όλου του λαού. Σε αυτόν τον αγώνα μαζί με τους φυσικούς συμμάχους μας, τους ασθενείς μας, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, μαζί με τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, επιστήμονες υγείας και όλους τους υγειονομικούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις».