Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Να αλλάξουν οι συσχετισμοί





Με τη συνήθη "αγωνιστική τακτική" των ανακοινώσεων και των επιστολών η ΟΕΒΕΝΗ (Ομοσπονδία Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών σωματείων νομού Ηρακλείου) "αντιμετωπίζει" το θέμα του κλεισίματος του ΙΚΑ Ηρακλείου λες και είναι ζήτημα μόνο "τεχνικής φύσεως" και όχι συνολικής πολιτικής της Κυβέρνησης που αποσκοπεί στη μείωση των κρατικών δαπανών για την υγεία-μείον περίπου 300 εκατ. το 2014 όπως αναφέρεται στον νέο προϋπολογισμό που θα έρθει για ψήφιση στη βουλή τις επόμενες μέρες-που θα πρέπει να γίνει στόχος πάλης των ΕΒΕ μαζί με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα.

Η διοίκηση της ΟΕΒΕΝΗ με την αυταπάτη των "αγώνων" δια των επιστολών μας έχει συνηθίσει σε αυτού του είδους τις "αντιδράσεις", αρκεί να μην διαταράσσεται η "κοινωνική ειρήνη" που έχουν ανάγκη οι επαγγελματίες οπως λεει, αρκεί να μην χάνεται το "μεροκάματο-το χαμένο ήδη-αρκεί ουσιαστικά δηλαδή να μην μαθαίνουν οι αυτοαπασχολούμενοι στους αγώνες, αρκεί να μην συνειδητοποιούν ότι χωρίς τους αγώνες τίποτα δεν κατακτιέται.

Οι αυτοαπασχολούμενοι του Ηρακλείου το επόμενο διάστημα που θα πάνε σε πολλά σωματεία σε εκλογές, ας βγάλουν συμπεράσματα για την διοίκηση της Ομοσπονδίας που δια μέσου του πρώην πρόεδρου της κου Σφυρη, πριν δυο χρόνια περίπου χαρακτήριζε τα "μνημονιακα μέτρα" σκληρά αλλά αναγκαία, ας βγάλουν συμπεράσματα από την απραξία ουσιαστικά της ΟΕΒΕΝΗ σε παρά πολλές κρίσιμες στιγμές αγωνιστικής ανάτασης του λαϊκού κινήματος όταν η ιδία έκανε ότι μπορούσε να απαξιώσει την αγωνιστική προοπτική για τους χιλιάδες συναδέλφους επαγγελματίες της περιοχής μας.

Στο επόμενο συνέδριο της ΟΕΒΕΝΗ μπορεί και πρέπει να γίνει μια νέα αρχή με την ισχυροποίηση των δυνάμεων της ΠΑΣΕΒΕ, του αγωνιστικού, αντιμονοπωλιακού πόλου στο χώρο των ΕΒΕ, είναι η μόνη απάντηση που αρμόζει στην υποταγή, τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, και την βιομηχανία αυταπατών που υπηρετεί σήμερα η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας.


η ανακοίνωση της ΟΕΒΕΝΗ:

"Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Ηρακλείου (Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Η) πληροφορείται την πρόθεση του Υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση αλλά και του Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κ. Σπυρόπουλου να κλείσουν το κατάστημα του ΙΚΑ Ηρακλείου και να συγχωνευόσουν τις υπηρεσίες του με εκείνου της Νέα Αλικαρνασσού.
Η πρόθεση αυτή μας προκαλεί μεγάλη έκπληξη επειδή η αρχική εξαγγελία αναφερόταν στο ακριβώς αντίστροφο και επειδή μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας ( ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι ) θα αναγκαστούν να χρησιμοποιούν 4 συνολικά λεωφορεία για τη μετακίνηση τους προς και από την Αλικαρνασσό.
Παραβλέπεται δε, το γεγονός ότι το κατάστημα του ΙΚΑ Ηρακλείου στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο ενώ για εκείνο της Νέας Αλικαρνασσού καταβάλλεται υψηλό μηνιαίο μίσθωμα.
Φοβούμαστε ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν διαφυλάσσονται τα συμφέροντα του δημοσίου (καταβολή υψηλού ενοικίου), δεν εξυπηρετείται μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας (χρήση 4ωνλεωφορείων) και στερείται από το κέντρο της πόλης, άρα και των σε αυτό δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων, η δυναμική η οποία δημιουργείται με την κάθοδο των ασφαλισμένων στο κέντρο.
Για όλα τα παραπάνω παρακαλούμε για την άμεση και με κάθε δυνατό και κατάλληλο τρόπο παρέμβαση σας, προκειμένου να μην κλείσει το κατάστημα του ΙΚΑ Ηρακλείου."

Στη συμμαχία η δύναμη, στους αγώνες η ελπίδα...

 
Απόσπασμα από την ομιλία του ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσουμπα, σε πρόσφατη εκδήλωση της ΚΕ του Κόμματος για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρους ΕΒΕ.


"..........................Στη λαϊκή συμμαχία το συμφέρον των μικρών ΕΒΕ
Γι' αυτό και οι μικροί ΕΒΕ συμφέρον έχουν να απαγκιστρωθούν από τις Σειρήνες της αστικής τάξης, να συνειδητοποιήσουν ότι η πάλη σήμερα για να έχει αποτέλεσμα, προοπτική, για να υπάρχει ακόμη και η οποιαδήποτε καθυστέρηση στα μέτρα που παίρνονται, μπορεί να γίνει μόνο στην κατεύθυνση σύγκρουσης με τα μονοπώλια.
Γι' αυτό και έχουν συμφέρον από τη συγκρότηση σήμερα της λαϊκής συμμαχίας, στο πλευρό της εργατικής τάξης, συμμαχία που σήμερα είναι πιο αναγκαία από ποτέ.
Γι' αυτό για μας πρωτεύον σήμερα είναι η οργάνωση της πάλης σε αυτή την κατεύθυνση.
Δίνουμε τη μάχη να ξεκαθαριστούν οι αυταπάτες που αναπαράγουν και γιγαντώνουν τα άλλα κόμματα, αλλά και να αυξηθεί ο βαθμός οργάνωσης των μικρών ΕΒΕ, που δεν έχουν, ούτε θα αποκτήσουν ποτέ, ίδια συμφέροντα με τους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Γι' αυτό και χρειάζεται σήμερα να δυναμώσει η αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση της πάλης, να μαζικοποιηθούν τα σωματεία των ΕΒΕ, να γίνουν μοχλοί διεκδίκησης, υπεράσπισης των μικρών ΕΒΕ, να περπατήσει η κοινή δράση με το ταξικό κίνημα σε κάθε κλάδο, σε κάθε γειτονιά.
Είναι όρος να ανασυνταχτεί το ίδιο το κίνημα των ΕΒΕ, να απαγκιστρωθεί από συντεχνιακές αγκυλώσεις που καλλιεργούνται έντεχνα, να απορρίψει δηλητηριώδεις λογικές, του στιλ ο θάνατός σου η ζωή μου..................."


Η συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα μπορεί και πρέπει να γίνει το "οξυγόνο" όχι μόνο για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού μας κινήματος ,αλλά και την κατάκτηση του αντιμονοπωλιακού του προσανατολισμού που θα κάνει περα τις αυταπάτες, τον εφησυχασμό, την μοιρολατρία, τις υποταγμένες και συμβιβασμένες ηγεσίες.

Σε αυτήν την κατεύθυνση εγγύηση αποτελεί το δυνάμωμα της ΠΑΣΕΒΕ, η συγκρότηση παντού ομάδων, επιτροπών αγώνα, σε κάθε κλάδο, ακόμη και σε κάθε γειτονιά, παντού όπου υπάρχουν αυτοαπασχολούμενοι που βιώνουν την καπιταλιστική κρίση και ακόμη αντέχουν.


Η αυμμαχία με τους εργαζόμενους, την φτωχή αγροτιά, τους νέους που μαστίζονται από την ανεργία, τις γυναίκες που παλεύουν καθημερινά μέσα στο κίνημα στο πλάι των εργαζομένων, μπορεί να αποτελέσει την ελπίδα για το αύριο, την απαντήσει στις ανάγκες του σήμερα, την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, Κυβέρνησης, ΕΕ και μονοπωλίων.

Σε αυτή τη χώρα......


Στη μακρινή Βραζιλία της σάμπας και του ποδοσφαίρου όπου θα διεξαχθει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 χιλιάδες φτωχοί άνθρωποι έχουν διωχθεί από τα σπίτια τους προκειμένου  να "στολιστεί" ο χώρος για τις ανάγκες των εταιρειών που θα αναλάβουν την κάλυψη του γεγονότος.

Στην ίδια αυτή χώρα 60000000 άνθρωποι ζουν με 2 δολάρια την μέρα, ενώ πάνω από 3 000000 είναι τα ορφανά παιδιά που ζουν κυριολεκτικά στους δρόμους.

Σε αυτή τη χώρα των "εξωφρενικών απολαύσεων" που εκθείασε το μοντέλο ανάπτυξης της ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας όταν την επισκέφτηκε προ μηνών, υπάρχουν 100000000 άνθρωποι χωρίς καμία περίθαλψη, χωρίς καμία πρόνοια.

Στη ίδια αυτή χώρα το 5,7% του πληθυσμοί κατέχει πάνω από το 78% του πλούτου που έχει σωρευτεί εκει από τη δουλειά εκατομμυρίων φτωχοδιαβολων επί δεκαετίες.

Σε αυτή λοιπόν την χώρα που θα "λάμπει" σε λίγο καιρό με τα βλέμματα των ποδοσφαιρόφιλων όπου γης πάνω στους "λαμπρούς αστέρες" του ποδοσφαίρου, του πιο αγαπημένου αθλήματος όλων των εποχών, ο σκληρός και βάρβαρος καπιταλισμός δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελπίδας για τους φτωχούς και κατατρεγμένους, τους κολασμένους αυτής της γης.


Να θυμάστε αυτήν την φωτογραφία ενώ θα βλέπετε τους αγώνες !!

Σημαντική επιτυχία των ταξικών δυνάμεων στο ΠΑΓΝΗ






Αποτελέσματα αρχαιρεσιών στο ΠΑΓΝΗ 21 & 22/11/2013
Σημαντική επιτυχία σημείωσε το ψηφοδέλτιο που στηρίχθηκε από το ΠΑΜΕ στις εκλογές για την ανάδειξη Δ.Σ. στο Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου. Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών κατέλαβε τη δεύτερη θέση και 2 έδρες στο ΔΣ με ποσοστό 22% και 185 ψήφους. H επιτυχία αυτή αποκτά ιδιαίτερη αξία γιατί υπήρξε μείωση των ψηφισάντων (λογω κυρία συνταξιοδοτήσεων). Σε  αυτές τις εκλογές εκφράστηκε η αγανάκτηση των εργαζόμενων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είχαν σημαντικές απώλειες τόσο  σε ψήφους όσο και έδρες. Ιδιαίτερα, η μεγάλη πτώση της ΠΑΣΚΕ και η ενίσχυση του ψηφοδελτίου που στήριξαν από κοινού ο ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΕΞ ΕΛΛΗΝΕΣ αποδεικνύει ότι αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία.
Η επιτυχία των ταξικών δυνάμεων ήταν αποτέλεσμα της πολύχρονης δράσης των δυνάμεων του ΠΑΜΕ κόντρα  στον κυβερνητικό συνδικαλισμό. Θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας μέσα και έξω από το ΔΣ ώστε να γίνει πράξη η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση κόντρα στον παλιό και νέο εργοδοτικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό.
Τα αποτελέσματα αναλυτικά:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ 2013


ΨΗΦΟΙ
ΕΔΡΕΣ
ΠΟΣΟΣΤΑ
 ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ



ΨΗΦΙΣΑΝ
887


ΕΓΚΥΡΑ
845


ΑΚΥΡΑ – ΛΕΥΚΑ
43


ΑΣΥ (ΠΑΜΕ)
185
2
22,00%
ΠΑΣΚΕ
135
2
16,00%
ΔΑΚΕ
164
2
19,40%
ΕΑΠ (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ)
360
5
42,60%

Στις προηγούμενες εκλογές, το 2011,η ΑΣΥ -δυνάμεις του ΠΑΜΕ- είχαν λάβει 191 ψήφους, η ΠΑΣΚΕ 476 και η Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων - ΔΑΚΕ 273.

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Τη συμπαράταξή της με το ΠΑΜΕ ανακοίνωσε η πρόεδρος του ΕΚ Αμαλιάδας





Από παλαιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Αμαλιάδα

Τη συμπαράταξή της με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και την αποχώρησή της από την παράταξη της ΠΑΣΚΕ ανακοίνωσε η Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας. Στην παρέμβασή της από το βήμα του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ, αφού άσκησε κριτική στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για το τρόπο προετοιμασίας και της τελευταίας πανελλαδικής απεργίας, υπογράμμισε ότι αυτή η πλειοψηφία δεν έχει τη διάθεση να δώσει τη μάχη ενάντια στην ΕΕ και τους επιχειρηματικούς ομίλους.
«Βρίσκεται μακριά από την ταλαιπωρία των απλών ανθρώπων... Δεν σας ενδιαφέρει καθόλου ο εργάτης, γιατί αν αυτό συνέβαινε, τότε θα ήσασταν κάθε μέρα στους χώρους δουλειάς και όχι στα "επιτροπάτα"... Το ποτήρι ξεχείλισε. Φτάνει πια. Με τις τακτικές που ακολουθείτε έχετε ζημιώσει τους εργαζόμενους. Όμως δεν φταίμε όλοι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και οφείλουμε να παλέψουμε στους χώρους δουλειάς, στους δρόμους, παντού, ενάντια στην πλουτοκρατία, την εργοδοτική τρομοκρατία, την άποψη ότι η εργοδοσία είναι ανίκητη. Να καταλάβουμε ότι δεν μπορούν να συνυπάρχουν εργατικά δικαιώματα και πολυεθνικές.
Για όλους τους λόγους που προανέφερα, δηλώνω ότι αποχωρώ από την παράταξη της ΠΑΣΚΕ και συμπαρατάσσομαι, με όποιες δυνάμεις έχω, στον αγώνα μαζί με τις δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Aγρότες Χανίων: Συγκέντρωση στις 10 Δεκέμβρη






Σε εγρηγορση oι αγροτες στα Χανια



Κινητοποίηση στις 10 Δεκέμβρη στην πλατεία Αγοράς αποφάσισαν οι αγρότες των Χανίων κατά τη διάρκεια πλατιάς σύσκεψης Διοικητικών Συμβουλίων και Αγροτών μετά από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.
Παράλληλα, αποφάσισαν να μεταβεί αντιπροσωπεία στις 24 Νοέμβρη στη Λάρισα στην Πανελλαδική σύσκεψη που καλεί η ΠΑΣΥ.
Στην ομιλία του ο Σοφοκλής Τσουρουνάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι αγρότες έχουν δύο δρόμους να επιλέξουν. «Ο ένας είναι ο δρόμος της υποταγής, της σιγής νεκροταφείου. Δηλαδή ο δρόμος που κυβέρνηση και ΕΕ θέλουν να μας επιβάλλουν με το δόγμα "νόμος και τάξη", τα αγροτοδικεία, την καταστολή και την ποινικοποίηση των αγώνων, τις καταδίκες συναδέλφων και εργατών που αγωνίζονται. (...)
Για μας αγαπητοί συνάδελφοι υπάρχει ο άλλος δρόμος. Ο δρόμος της οργάνωσης, του αγώνα και της πάλης. Ο δρόμος του όλοι για έναν και ένας για όλους.
Είναι ο δρόμος της σύγκρουσης και της ανατροπής. Είναι ο δρόμος της κοινής πάλης, του κοινού αγώνα με τους εργάτες, τους μικρούς ΕΒΕ της πόλης, τη νεολαία και τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας ενάντια στη βάρβαρη πολιτική που βιώνουμε. Ενάντια στην ΕΕ και την ΚΑΠ είναι ο δρόμος της οικοδόμησης της λαϊκής συμμαχίας που θα βάλει απέναντι τα αφεντικά και τους πολιτικούς τους υπαλλήλους που μας πίνουν το αίμα και θα τους πάρει και την εξουσία και τον πλούτο που εμείς παράγουμε και μας ανήκει. Απέναντι στον αντίπαλο πρέπει να ορθώσουμε το δικό μας οργανωμένο και σωστά προσανατολισμένο αγροτικό και γενικότερα λαϊκό κίνημα».
Στόχοι πάλης και αιτήματα
Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι πρέπει να δυναμώσει και να εμπλουτιστεί η δράση των Αγροτικών Συλλόγων και του κτηνοτροφικού. Να οργανωθούν τις επόμενες μέρες συνεδριάσεις των ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων και περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά. Να προχωρήσει ταυτόχρονα η συγκρότηση νέων Α.Σ. και επιτροπών αγώνα όπου αυτό είναι αναγκαίο. Να ενταχθούν όλοι οι Α.Σ. στην Ομοσπονδία. Να παλέψουν ενάντια στη νέα ΚΑΠ.
Απαιτούν:
  • Απόσυρση του σχεδίου νόμου για τα χαράτσια. Κανένας φόρος στις μικροϊδιοκτησίες. Να φορολογηθεί η μεγάλη ιδιοκτησία και οι πλουτοκράτες με 45%.
  • Να παρθεί πίσω ο αποχαρακτηρισμός των βοσκοτόπων που εισηγήθηκε η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και τον επικύρωσε και ενσωματώθηκε στον οργανισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ με καταστροφικές συνέπειες ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές για την κτηνοτροφία.
  • Να σφραγιστούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα βιβλιάρια υγείας όλων των αγροτών. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με κατάργηση στα χαράτσια στα νοσοκομεία. Να παρθούν πίσω τα 25€ για νοσηλεία. Να καταργηθεί η συμμετοχή στα φάρμακα στις εξετάσεις και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων.
  • Να σταματήσει το αίσχος των αγροτοδικείων και οι διώξεις που στόχο έχουν να κάμψουν τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών, να τρομοκρατήσουν και να ποινικοποιήσουν τους αγώνες. Να γίνει παραγραφή όλων των διώξεων και των ποινών που επιβλήθηκαν με πολιτική απόφαση της Βουλής όπως το 1999.
  • Να απαγορευτεί κάθε κατάσχεση και πλειστηριασμός της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως και 300.000€ με διαγραφή τόκων και πάγωμα πληρωμής χρεών όσο διαρκεί η κρίση.
  • Άμεσα να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί που έμειναν χωρίς σοδειά φέτος. ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός φορέας με πλήρη ασφάλιση από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο. Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. Να επανέλθει στον προηγούμενο νόμο για την καταβολή της εισφοράς με βάση τα τιμολόγια και την πραγματική παραγωγή.
  • Να παρθούν μέτρα μείωσης του κόστους παράγωγης με κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μέσα, μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30%. Να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές.
  • Να προστατευτεί η εγχώρια παραγωγή από τις αθρόες εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις σε γεωργικά, κτηνοτροφικά και αλιευτικά προϊόντα.
  • Να θεσμοθετηθούν ικανοποιητικές κατώτερες τιμές σε όλα τα φυτικά και ζωτικά προϊόντα προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας διασφαλίσουν αξιοπρεπές εισόδημα.
  • Να συνδεθεί η επιδότηση με την παραγωγή.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα για την απορρόφηση των εσπεριδοειδών με τιμές που να διασφαλίζουν το εισόδημα των παραγωγών.

OTAN ΟΙ ΧΟΡΤΑΤΟΙ ΣΥΜΠΟΝΟΥΝ ΤΑ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ κάνουν… business as usual!


           ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ                      ΕΛΛΑΔΑΣ(ΑΣΓΜΕ)



Με αφορμή την χθεσινή παγκόσμια ημέρα για το παιδί!
Ρίγησαν…
Δάκρυσαν …
και εξήγγειλαν σταυροφορία ενάντια στην παιδική φτώχεια και τον υποσιτισμό των παιδιών στην Ελλάδα, όλοι όσοι την προκαλούν.
Όλα τα ΜΜΕ, αναμετέδωσαν χθες την ίδια είδηση…
«Σύμφωνα με στοιχειά έρευνας, του Ινστιτούτου Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis κατά τη σχολική χρονιά 2012-2013,το 27% των μαθητών σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, δηλώνουν ότι επιβιώνουν σε συνθήκες πείνας. Το 37% των μαθητών δηλώνουν ότι ζουν σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας, και μόνο το 36% των μαθητών δηλώνει ότι έχει επάρκεια τροφής. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από 16.000 ερωτηματολόγια που διανεμήθηκαν σε μαθητές 152 σχολείων σε περιοχές της Ελλάδας, που πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι αντίστοιχα ποσοστά επισιτιστικής ασφάλειας παρατηρούνται σε χώρες, όπως: Νότιος Αφρική (31%), Μπουρκίνα Φάσο (27%), Ινδονησία (21%), ενώ σε λιγότερo δυσμενή θέση από τις φτωχές περιοχές της Ελλάδος βρίσκεται η Ζιμπάμπουε (52%), η Μοζαμβίκη (43%) και το Μαλάουι (52%)».
Είναι τα γνωστά ΜΜΕ που ποτέ δεν ανταποκρίθηκαν στις κραυγές αγωνίας των γονιών για το φαινόμενο του υποσιτισμού, έκαναν «νούμερα» με την δυστυχία και την πείνα, ενώ στην αρχή το αμφισβητούσαν κιόλας…
Για τις αιτίες κουβέντα…!
Και ως εκ θαύματος η λύση ήρθε… από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και το προαναφερόμενο Ινστιτούτο που παρουσίασαν το Πρόγραμμα Σίτισης & Υγιεινής Διατροφής για το σχολικό έτος 2013-14. Στο Πρόγραμμα πέρα από το Ι.Σ.Ν., συμμετέχουν και το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε), η φαρμακευτική εταιρία Janssen και το μη κερδοσκοπικού οργανισμού της Johnson & Johnson, Corporate Citizenship Trust.
 Ο στόχος, λέει, του Προγράμματος είναι διττός: θα δώσει ανάσα για 50.000 μαθητές …και έτσι εισάγονται στα σχολεία, και στην οικογένεια, νέα διατροφικά πρότυπα και συνήθειες που προάγουν την υγιεινή ζωή. Το Ίδρυμα σε ρόλο παιδαγωγού, θα κάνει και ημερίδες…
Κύριοι,
Ξέρουμε τί κάνει καλό στα παιδιά μας, λεφτά δεν έχουμε να τα αγοράσουμε: το καλό κρέας, το φρούτο το αψέκαστο, το φρέσκο γάλα! Και δεν έχουμε λεφτά, όχι γιατί είμαστε τεμπέληδες, αλλά γιατί η κρίση «σας», μας τσακίζει.
Στόχος τους το κουκούλωμα του προβλήματος και η αυτοπροβολή τους. Δίνουν ψίχουλα στα παιδιά μας, από τα τεράστια ποσά που κερδίζουν από τη δική μας δουλειά, …για να μας κλείσουν το στόμα. Για να πούμε «να και οι χορτάτοι συμπονούν τα πεινασμένα παιδιά, … είναι καλοί άνθρωποι!». Γι’ αυτό και ότι κάνουν το χιλιοδιαφημίζουν.
Η δήλωση της κυρίας Έλλης Ανδριοπούλου, Λειτουργικής Διευθύντρια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, είναι χαρακτηριστική: «Το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά τέτοια προγράμματα, .., τα οποία οπλίζουν τους συνανθρώπους μας με δύναμη και την πεποίθηση ότι εάν υπάρχει συλλογικότητα, θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε καλύτερα στις σύγχρονες προκλήσεις της εποχής μας».
Η πείνα, λοιπόν, «των καημένων» των παιδιών μας είναι σύγχρονη πρόκληση…!;
ü  Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τους τοπικούς άρχοντες, που τσακίζουν τη λαϊκή οικογένεια με φόρους και χαράτσια, να μαζέψουν όλο αυτό το χρήμα που «περισσεύει» από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και φτάνει για να κάνουν αγαθοεργίες …
ü  Καλούμε τους γονείς και το οργανωμένο κίνημα να πιέσουν για να εξασφαλιστεί εδώ και τώρα ένα πλήρες υγιεινό γεύμα για όλα τα παιδιά χωρίς σπόνσορες, χορηγούς και Μ.Κ.Ο.

Τα παιδιά μας δεν είναι πελάτες, εμείς δεν είμαστε επαίτες!

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Συνεδριο ΓΣΕΒΕΕ-Να ενισχυθει ο αντιμονοπωλιακος πολος συσπειρωσης των αυτοαπασχολουμενων




Ξεκινά αύριο το απόγευμα το Συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εμπαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας.
Σε στήριξη του ψηφοδελτίου της, για ενίσχυση του αγώνα, καλεί η Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων με ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πάλης. Η Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, η οποία συμμετέχει και στηρίζει το αγωνιστικό πλαίσιο της ΠΑΣΕΒΕ, τονίζει στην διακήρυξη της ότι η καπιταλιστική οικονομική κρίση βαθαίνει και χτυπά με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις μικροεπιχειρήσεις. Η πτώση του τζίρου, τα χιλιάδες λουκέτα, η διόγκωση των χρεών στις τράπεζες, στην εφορία, στον ΟΑΕΕ, στους προμηθευτές, για ενοίκια κλπ, είναι συνέπειες της κρίσης. Η πραγματική ανεργία έφτασε τα 2.000.000. Πάνω από τους μισούς νέους είναι άνεργοι.
Στηλιτεύει την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία στηριγμένη στη σταθερή σύμπραξη ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ και τη στήριξη των δυνάμεων της ΝΔ σημειώνει ότι έχει ευθύνες για αυτή την κατάσταση.
Η Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων καλεί τους αυτοαπασχολούμενους να σκεφτούν πριν την επιλογή τους. Τι συνδικαλιστικό κίνημα έχουν ανάγκη;
  • Υποταγμένο στις επιλογές του κεφαλαίου και ενσωματωμένο στα σχέδια εξόντωσης των αυτοαπασχολούμενων; ή
  • Αγωνιστικό – Διεκδικητικό – Αντιμονοπωλιακό που θα αντιπαλεύει την πολιτική που τους αφανίζει, θα κινητοποιεί τους συνάδελφους, θα παλεύει μαζί με το λαϊκό κίνημα για τα συμφέροντα τους, για άλλο δρόμο ανάπτυξης.
Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την διακήρυξη της Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων.

                                                        Νοέμβρης 2013
                                                           ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
Συνάδελφοι και συναδέλφισες, αντιπρόσωποι στο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ Η καπιταλιστική οικονομική κρίση βαθαίνει και χτυπά με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη μικροεπιχειρήσεις. Η πτώση του τζίρου, τα χιλιάδες λουκέτα, η διόγκωση των χρεών στις τράπεζες, την εφορία, τον ΟΑΕΕ, στους προμηθευτές, για ενοίκια κλπ, είναι συνέπειες της κρίσης. Η πραγματική ανεργία έφτασε τα 2.000.000.
 Πάνω από τους μισούς νέους είναι άνεργοι. Εντείνεται η μονοπώληση κλάδων και τομέων της οικονομίας, διαδικασία που διευκολύνεται απ’ την κρίση και την φιλομονοπωλιακή πολιτική των κυβερνήσεων.
Μεγαλώνουν οι δυσκολίες πρόσβασης στην ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Επιβάλλεται χαράτσι των 25 ευρώ για την εισαγωγή μας στα νοσοκομεία. Τα εκρηκτικά προβλήματα του ΟΑΕΕ που διογκώθηκαν απ’ την υποχρηματοδότηση  και την καταλήστευση των αποθεματικών του, φέρνουν το ταμείο αντιμέτωπο με την χρεοκοπία.
Είναι φανερή πλέον η κυβερνητική πρόθεση της διάλυσης των ταμείων. Την κατάσταση επιδεινώνουν παραπέρα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που σχεδιάζει η δικομματική κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Καθημερινά, αποκαλύπτονται όλο και περισσότερο οι βασικές κατευθύνσεις που υλοποιούν οι κυβερνητικές πολιτικές στο όνομα του ξεπεράσματος της κρίσης.
 • Μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης • Κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικροεπιχειρήσεων, είμαστε πλέον γι’αυτούς «ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ».
• Ξεπούλημα της Δημόσια περιουσίας.
 • Κατάργηση και ιδιωτικοποίηση κάθε είδους κοινωνικών δικαιωμάτων και υπηρεσιών στην υγεία, παιδεία, ασφάλιση και πρόνοια.
Ειδικά για εμάς τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, η «διέξοδος» από την κρίση που προετοιμάζουν τα μονοπώλια και οι πολιτικές δυνάμεις που τα υπηρετούν, η «ανάπτυξη» που προετοιμάζουν δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να σημαίνει επιστροφή στην «παλιά καλή εποχή». Όποιο «μείγμα πολιτικής» και αν ακολουθηθεί, είτε  με τη συνταγή της Ε.Ε , είτε  με τη συνταγή του ΔΝΤ προβλέπει την καταστροφή χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων. Συνάδελφοι και Συναδέλφισες, αντιπρόσωποι
Στο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ πρέπει να «κάνουμε ταμείο» για την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος. Τι έκανε το διοικητικό συμβούλιο, πως έδρασαν οι ομοσπονδίες και κυρίως ποια είναι η κατάσταση στα σωματεία
 Η πλειοψηφία στη διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ, στηριγμένη στην σταθερή σύμπραξη ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ και τη στήριξη των δυνάμεων της ΝΔ, έχει ευθύνες.
 • Όλα αυτά τα χρόνια ανελλιπώς πήρε μέρος στους διάφορους «κοινωνικούς διαλόγους».
 • Έκανε σημαία την «ανταγωνιστικότητα» - «επιχειρηματικότητα» - «καινοτομία» κλπ.
• Συνέβαλε, με την λειτουργία ΔΟΜΩΝ ΤΗΣ (ΙΜΕ κλπ), σαν «δουλεμπορικό γραφείο», προώθησε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και το ρίξιμο της τιμής της εργατικής δύναμης, στο όνομα του «χτυπήματος της ανεργίας». Άφησε εκατοντάδες χιλιάδες συνάδελφους, έρμαια στην κυβερνητική προπαγάνδα του: «μαζί τα φάγαμε» - «κλέφτες και φοροφυγάδες» - «εσείς ευθύνεστε για την χρεοκοπία της χώρας» Αρνήθηκε να μιλήσει ανοιχτά για την κρίση, τις αιτίες της και τους υπαίτιους. Αναλώθηκε στη διατύπωση διαχειριστικών «προτάσεων και αιτημάτων» που θα έκαναν τον ακολουθούμενο δρόμο ανάπτυξης «καλύτερο, δικαιότερο, πιο ανταποδοτικό». Άφησε τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους στη γωνία.
Συνέχισε την επιζήμια ταχτική των «επαφών» και «διαβουλεύσεων». Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν το αδιέξοδο και την χρεοκοπία της πολιτικής τους.
 • Η «κινητικότητα» των τελευταίων μηνών, από την ΠΑΣΚΜΜΕ δεν μπορεί να ανατρέψει αυτή την εικόνα, δεν αποτελεί αλλαγή πολιτικής, έγινε “με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες”.
  • Οι  αγωνιστικές κορώνες της ΑΣΚΕΒΕ, μετά από δύο δεκαετίες σύμπραξης με την ΠΑΣΚΜΜΕ, δεν έχουν αντίκρισμα.
 • Και οι δυο παρατάξεις αποδέχονται τις βασικές κατευθύνσεις της εφαρμοζόμενης ευρωενωσιακής πολιτικής. Η κήρυξη κινητοποιήσεων που την ίδια στιγμή υπονομεύονται, είτε με την μη στήριξή της είτε με το ανοιχτό σαμποτάρισμά τους (βλέπε απεργία και κλείσιμο 16/9) δεν μπορεί να τους δώσει συγχωροχάρτι.
 • Τελευταίο τους κατόρθωμα, η υλοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος «επιμόρφωσης» των συνδικαλιστών για να γίνουν πιο ικανοί να προωθούν την πολιτική της συναίνεσης, των κοινωνικών διαλόγων, της υποταγής στην πολιτική των μονοπωλίων
 Συνάδελφοι,
Η ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ που συμμετέχει και στηρίζει το αγωνιστικό πλαίσιο της ΠΑΣΕΒΕ, απ’ την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε καθαρά
: • Δεν είναι οι αυτοαπασχολούμενοι φοροκλέφτες και φοροφυγάδες. Δεν ευθύνονται για την κατάσταση της χώρας.
• Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που ακολουθείται ευθύνεται για την κρίση.
 • Αυτός ο «δρόμος ανάπτυξης» έφερε τα υπερκέρδη των μονοπωλίων, τα προνόμια, τα θαλασσοδάνεια, τις μίζες και τελικά την κρίση.
 • Οι κρίσεις του συστήματος είναι σύμφυτες με την ύπαρξή του.
 • Τα μνημόνια και οι «μνημονιακές» πολιτικές έχουν στόχο την ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ προς όφελος ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ. Η κρίση αντιμετωπίστηκε σαν την μεγάλη ευκαιρία για άμεση εφαρμογή όλων των μέτρων που είχαν προ-αποφασιστεί αρκετά χρόνια πριν. Δεν «μασάμε» απ’ τα κροκοδείλια δάκρυα τους για τους ανέργους, τους μισθούς των 400ευρώ, τις συντάξεις και τα επιδόματα πτωχοκομείου, την διάλυση του κοινωνικού κράτους στην παιδεία, την υγεία, τα χιλιάδες λουκέτα στους αυτοαπασχολούμενους. Η εφαρμογή αυτών των μέτρων είναι ΟΡΟΣ για το ξεπέρασμα της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου. Οι αγωνιστικές – αντιμονοπωλιακές δυνάμεις, η ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, όλο το προηγούμενο διάστημα παλέψαμε με όλες τις δυνάμεις μας για να αλλάξει ρότα το συνδικαλιστικό κίνημα.
• Πήραμε δεκάδες πρωτοβουλίες και οργανώσαμε δεκάδες κινητοποιήσεις για την προβολή και διεκδίκηση των άμεσων και καυτών προβλημάτων των συναδέλφων.
 • Προσπαθήσαμε σταθερά για να γίνουν τα σωματεία και η ομοσπονδίες όργανα συσπείρωσης και πάλης που θα ενεργοποιούν και θα κινητοποιούν τους συναδέλφους.
 • Αντιπαλέψαμε την επιζήμια ταχτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ που θέλει να μετατρέψει το συνδικαλιστικό κίνημα σε “κοινωνικό εταίρο” και διεκπεραιωτή διάφορων προγραμμάτων που σε τίποτα δεν ωφελούν τους αυτοαπασχολούμενους.
ΑΥΤΟ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΑΣΕΒΕ 
• Έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που δεν θα έχει σαν στόχο τα κέρδη των μονοπωλίων, αλλά τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες μας και θα τις διεκδικεί.
 • Για να καταργηθούν τώρα, όλα τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις.
• Για μονομερή διαγραφή του χρέους και αποδέσμευση τώρα από τη λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμμαχοι μας είναι οι εργαζόμενοι, οι μικροί αγρότες, οι άνεργοι, οι νεολαίοι. Αφού όλοι μαζί έχουμε στοχοποιηθεί και χτυπηθεί, όλοι μαζί θα πρέπει να αντιπαλέψουμε τους κοινούς μας αντιπάλους.
Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι φανερή η γραμμή που πρέπει να υπάρξει στο κίνημα. Από τη μια μεριά τα μονοπώλια, τα συμφέροντα τους και οι πολιτικοί τους εκφραστές και από την άλλη όλοι οι θιγόμενοι αυτής της πολιτικής.
Σ’ αυτό το πλαίσιο η ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ προβάλει και διεκδικεί :   ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ:  
 Το μηδενικό αφορολόγητο για τους αυτοαπασχολούμενους και η φορολόγηση 26% από το πρώτο ευρώ,  θα οδηγήσει χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους στο λουκέτο. Η οργανωμένη αντίσταση στα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα, είναι όρος επιβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων α/α.
 Τα όποια αποθέματα εξαντλούνται ή εξαντλήθηκαν ήδη. Είναι άμεσο καθήκον η πάλη για απόκρουση των φορολογικών μέτρων και των αντίστοιχων κατασταλτικών μέτρων που τα συνοδεύουν, όπως προσωποκράτηση και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, κατάργηση του ΑΦΜ κλπ. Η πάλη για κατάργηση των νόμων είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Ά ξ ο ν ε ς π ά λ η ς :
  Αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ οικογενειακό στα 40.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αναδρομική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι αυτό το ύψος εισοδήματος.
  Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
 Κατάργηση των έμμεσων φόρων ΦΠΑ και ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, υγείας, και στα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας.
  Κατάργηση του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, που αφορά στην κύρια και στην πρώτη εξοχική κατοικία.  Αναγνώριση των λογιστικών βιβλίων ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος κατάργηση κάθε είδους αντικειμενικών κριτηρίων και «περαίωσης».
  Μείωση των δημοτικών φόρων και τελών για τις μικροεπιχειρήσεις.
 Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%. Η ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ παίρνει, στις σημερινές συνθήκες επείγοντα χαρακτήρα. Εκατοντάδες χιλιάδες, πάνω από τους μισούς ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, έχουν χάσει την δυνατότητα υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ίδιων και των οικογενειών τους.
Χρειάζεται οργανωμένη δράση των σωματείων με στόχο την σφράγιση των βιβλιαρίων ασθενείας.
                                                      Ά ξ ο ν ε ς π ά λ η ς : 
 Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους.
 Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας άσχετα με τα χρέη στον ΟΑΕΕ.
  Άμεση και χωρίς προϋποθέσεις εξυπηρέτηση επειγόντων προβλημάτων υγείας για μας και τις οικογένειές μας.
 Δωρεάν καλό φάρμακο, κατάργηση του χαρατσιού των 5€ και 25€ για τα νοσοκομεία.
 Για το ασφαλιστικό:    Τα οικονομικά στοιχεία του ταμείου είναι αποκαλυπτικά και οι αντιασφαλιστικές πολιτικές δεδομένες.
  Η κατάσταση του ταμείου θα συμπαρασύρει και τους συνταξιούχους σε μεγαλύτερη φτώχια. Οι συντάξεις ήδη έχουν περικοπεί και η πορεία αυτή θα συνεχιστεί, αν δεν οργανωθεί αποτελεσματική πάλη συνταξιούχων και ασφαλισμένων.  Ά ξ ο ν ε ς π ά λ η ς :
 Κοινωνική ασφάλιση δημόσια και καθολική με κρατική επιχορήγηση στα 2/3 των εξόδων.  Μείωση των εισφορών και πάγωμα των χρεών προς το ταμείο όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς μείωση των συντάξεων.
  Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των ασφαλισμένων.
 Άμεση κρατική χρηματοδότηση ικανή να βγάλει το ταμείο από το σημερινό αδιέξοδο.
  Καμιά μείωση των συντάξεων. Για τα χρέη των αυτοαπασχολούμενων:
  Είναι απαραίτητο το δυνάμωμα της συλλογικής δράσης μέσα από τα σωματεία, που μπορεί να δώσει πραγματική ανακούφιση. Η ατομική λύση αναπαράγει τα αδιέξοδα, την οικονομική ασφυξία και την απόγνωση πάνω στην οποία πατούν κάποιοι επιτήδειοι σωτήρες για να αυξήσουν την πελατεία τους.
                                                           Ά ξ ο ν ε ς π ά λ η ς :
  Απαγόρευση της κατάσχεσης πρώτης κατοικίας, για χρέη στο δημόσιο, τις τράπεζες και τους ιδιώτες για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους και βρίσκονται στην ανεργία.
  Αναστολή των κατασχέσεων κάθε είδους, επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων κλπ,  για τους αυτοαπασχολούμενους που εξακολουθούν να διατηρούν τις επιχειρήσεις τους, όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.
 Μακρόχρονη διευθέτηση των χρεών χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, με κριτήρια το οικογενειακό εισόδημα και τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής.
  Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων από μέρος ή και το σύνολο των χρεών όταν πιστοποιηθεί η μερική ή και πλήρης αδυναμία αποπληρωμής τους, αντίστοιχα.
5.Η απελευθέρωση     των επαγγελμάτων  : 
 Αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στους νόμους και τις ρυθμίσεις για το «άνοιγμα» των «κλειστών επαγγελμάτων» που απελευθερώνουν τμήματα της αγοράς προς όφελος των μονοπωλίων και αφορούν δεκάδες επαγγέλματα (αρτοποιούς, ταξί, φορτηγά ΔΧ, φαρμακοποιούς, δικηγόρους κλπ). Εξυπηρετούν την επέκταση των εγκατάστασης των σουπερμάρκετ και των πολυκαταστημάτων, τη διεύρυνση του ωραρίου, την κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων κλπ. Γι’ αυτό και όλη αυτή η συζήτηση για την «πιστοποίηση» 150 κλάδων που δρομολογείται μέχρι το τέλος του 2013.
 Συνάδελφοι αντιπρόσωποι
  Σας καλούμε στις αρχαιρεσίες για την εκλογή της νέας διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ να σκεφτείτε πριν την επιλογή σας.
  Τι συνδικαλιστικό κίνημα έχουν ανάγκη οι αυτοαπασχολούμενοι;
  Υποταγμένο στις επιλογές του κεφαλαίου και ενσωματωμένο στα σχέδια εξόντωσης των αυτοαπασχολούμενων;
 ή
 Αγωνιστικό – Διεκδικητικό – Αντιμονοπωλιακό που θα αντιπαλεύει την πολιτική που μας αφανίζει, θα κινητοποιεί τους συνάδελφους, θα παλεύει μαζί με το λαϊκό κίνημα για τα συμφέροντα μας, για άλλο δρόμο ανάπτυξης.
  ΣΤΗΡΙΞΕ, ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕ, ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ 

Στο δρόμο του αντιμονοπωλιακού αγώνα η ελπίδα των μικρών ΕΒΕ Συνέντευξη στο «Ριζοσπάστη» του Μπάμπη Μαυροθαλασσίτη, μέλους της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ



Για τα οξυμένα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ μιλάει στο «Ρ» ο Μπάμπης Μαυροθαλασσίτης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ.
***


-- Μπορείτε να μας περιγράψετε τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ;
-- Το βασικό πρόβλημα είναι αυτό που λέμε αναδουλειά, η ραγδαία πτώση του τζίρου. Σήμερα ο αυτοαπασχολούμενος δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις υποχρεώσεις του, ούτε τις δικές του βιοτικές ανάγκες. Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις εισφορές στον ΟΑΕΕ είναι χαρακτηριστικό, αφού σχεδόν τα 2/3 των ασφαλισμένων του χρωστούν από λίγα έως πολλά.
Η κυβέρνηση φρόντισε ακόμη και χρέη των 5.000 ευρώ να στέλνονται απευθείας στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών και ο αυτοαπασχολούμενος να κινδυνεύει με συνοπτικές διαδικασίες να του κατασχεθεί το σπίτι. Εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι η εντεινόμενη φοροεπιδρομή, όπου με βάση τον καινούριο νόμο, οι αυτοαπασχολούμενοι φορολογούνται με 26% από το πρώτο ευρώ. Επίσης, η λεγόμενη «απελευθέρωση», η παράδοση δηλαδή μιας σειράς τομέων της οικονομίας στις μεγάλες επιχειρήσεις και βέβαια το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, που θα επιταχύνει την πορεία χιλιάδων ΕΒΕ προς τον αφανισμό, αφού θα επιδεινώσει τη θέση τους στον ανταγωνισμό με τα μονοπώλια του εμπορίου.

Από τη συζήτηση με τον Μπ. Μαυροθαλασσίτη

ΚΟΥΚΟΣ
-- Να σταθούμε στο ζήτημα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι σας δίνει μία ευκαιρία να ρυθμίσετε τα χρέη σας...
-- Είναι ψευδές. Μέσω αυτής της ρύθμισης καλούμαστε να πληρώσουμε σε 40 περίπου δόσεις τις εισφορές μας, αλλά οι δόσεις αυτές θα προστίθενται στο ποσό που πρέπει να καταβάλλεται για το τρέχον διάστημα. Δηλαδή, ένας αυτοαπασχολούμενος που χρωστά περί τις 15.000 ευρώ, θα κληθεί να καταβάλλει μηνιαίως τη δόση των 400 ευρώ για την εξόφληση του χρέους του και ακόμη 500 ευρώ για τις κανονικές μηνιαίες εισφορές του! Μα πώς είναι δυνατόν αυτός ο συνάδελφος που δεν μπορεί να πληρώνει 500 ευρώ το μήνα, μετά τη ρύθμιση να καλείται να πληρώνει 900 ευρώ;
Ρυθμίσεις έχουν γίνει κατά καιρούς πολλές. Η συγκεκριμένη είναι η πλέον προκλητική και κινείται στενά στη φοροεισπρακτική λογική της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι ελάχιστοι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ έχουν προστρέξει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Μόλις 25.000 περίπου συνάδελφοι έχουν μπει στο καθεστώς ρύθμισης, από ένα σύνολο οφειλετών που πλέον ξεπερνά τις 500.000...

-- Να υποθέσουμε ότι όλοι αυτοί συνεχίζουν να στερούνται την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;
-- Ναι, η κυβέρνηση επιμένει στην απαράδεκτη και ανάλγητη αυτή επιλογή. Οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ διεκδικούν το σφράγισμα των βιβλιαρίων ασθενείας όλων των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, χωρίς καμία προϋπόθεση. Κανένας αυτοαπασχολούμενος αν είχε τη δυνατότητα δε θα σταματούσε να πληρώνει τον ΟΑΕΕ. Δε γίνεται, συνάδελφοι που ήταν ταμειακά «εντάξει» για μία και δύο δεκαετίες και περισσότερα χρόνια ακόμη, να γίνονται «μπαταχτσήδες» μέσα στην τελευταία τριετία.
Αλλοι πάλι, που είναι πολύ κοντά στη σύνταξη, να κινδυνεύουν να τη χάσουν εξαιτίας οφειλών ενός ή δύο ετών...
Δυστυχώς, την πρότασή μας την αρνήθηκε η διοίκηση του Ταμείου και το υπουργείο Εργασίας και δεν την υιοθέτησε η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ, με το επιχείρημα ότι «θα καταρρεύσει ο ΟΑΕΕ». Λες και το πρόβλημα του ΟΑΕΕ είναι οι ανεξόφλητες εισφορές των αυτοαπασχολούμενων και όχι η χρόνια κρατική υποχρηματοδότηση και η καταλήστευση των αποθεματικών του.

-- Η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ το τελευταίο διάστημα καταθέτουν διάφορες προτάσεις για τη διευθέτηση του προβλήματος με τον ΟΑΕΕ. Πώς τις χαρακτηρίζετε;
-- Δεν ξεφεύγουν από τη στενή λογιστική αντίληψη διαχείρισης του προβλήματος εντός των ορίων που χαράσσει η κεντρική πολιτική γραμμή. Προσπαθεί να βάλει τους εκατοντάδες χιλιάδες συναδέλφους και τις οικογένειές τους, που στερούνται το δικαίωμα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στη λογική ότι οι συντάξεις πρέπει να μετατραπούν σε επιδόματα πτωχοκομείου, να πληρώνεις για την είσοδό σου και μόνο στα δημόσια νοσοκομεία, να καταβάλλεις διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή στα φάρμακα, να κλείνουν νοσοκομεία και να απολύεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και φυσικά να μη γίνεται κουβέντα για την υποχρέωση του κράτους να στηρίζει με πόρους τα ασφαλιστικά ταμεία. Ε, με αυτόν τον τρόπο, ο ΟΑΕΕ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, είναι πιθανό να πάρουν παράταση ζωής. Αλλά τότε θα έχουμε την εφαρμογή του γνωμικού «η εγχείρηση επέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε».

-- Ο Νοέμβρης αυτός ήταν ο πρώτος μήνας εφαρμογής της «ενδιάμεσης» εκπτωτικής περιόδου, που συνοδεύθηκε με άνοιγμα των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή. Ποιος είναι ο απολογισμός που κάνουν οι αυτοαπασχολούμενοι;
-- Υπήρξε μεγάλη προβολή αυτού του αντιδραστικού μέτρου, ως βήμα προς την κατεύθυνση «ανάπτυξης» της οικονομίας και άλλα τέτοια. Τίποτε δεν προσέφερε στους μικρούς εμπόρους, όπως τίποτε δεν προσέφεραν και οι λεγόμενες «λευκές νύχτες». Πρέπει να πούμε ότι ήταν στόχος ετών των μεγαλεμπόρων και των εμπορικών αλυσίδων, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων κατανοεί ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα επιφέρει αύξηση των εξόδων τους και εξαντλητική εργασία, ότι θα επισπεύσει τα «λουκέτα». Οι περιορισμοί που βάζει ο σχετικός νόμος για το εμβαδόν των καταστημάτων κ.ά. που μπορούν να ανοίξουν τις Κυριακές, είναι ψευδεπίγραφοι και σύντομα, αν δεν υπάρξει κινητοποίηση αυτοαπασχολούμενων και εργαζόμενων, θα επιδιωχθεί η οριστική κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας
.
-- Το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση, υπό τις επευφημίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, εξαγγέλλει διάφορα δανειακά και άλλα προγράμματα «ενίσχυσης» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Συνεταιριστικών Τραπεζών κλπ. Μπορεί να δοθεί λύση στα προβλήματα που προαναφέρατε μέσω αυτών των προγραμμάτων;
-- Οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν εμπειρία ετών από τέτοιου είδους προγράμματα. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι πρώτον η συντριπτική μάζα των συναδέλφων είναι αποκλεισμένη από τέτοιου είδους ενισχύσεις, ενώ και όσοι καταφέρνουν να ικανοποιούν τις υψηλές προδιαγραφές που απαιτούνται, ελάχιστα ωφελούνται. Στην πραγματικότητα, απευθύνονται στα υψηλότερα στρώματα των μικρομεσαίων στρωμάτων.
Πάντως, να ξεκαθαριστεί ότι πρόκειται για δανεικά και όχι για «δώρο». Είναι δανεικά που τις περισσότερες φορές γίνονται θηλιά και πνίγουν τους αυτοαπασχολούμενους. Δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοί μας που έδωσαν τέλος στη ζωή τους τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των χρεών τους. Και σε τελική ανάλυση, πρόκειται για προγράμματα ενταγμένα στο σημερινό καταστροφικό, για τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα, δρόμο ανάπτυξης.


-- Διαβάζουμε ότι ένα μικρό μόνο ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων είναι συνδικαλισμένο. Οτι κυριαρχεί το «δε γίνεται τίποτα», η θεωρία της αναποτελεσματικότητας των αγώνων... Ποιος είναι ο ρόλος της ΠΑΣΕΒΕ στην αναστροφή αυτής της κατάστασης και πώς την επιδιώκει;
-- Είναι γεγονός ότι είναι μικρό το ποσοστό ΕΒΕ που συνδικαλίζονται και γι' αυτήν την κατάσταση έχουν ευθύνες οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, οι οποίες εκφράζουν τα ανώτερα στρώματα των μικρομεσαίων που έχουν συνδέσει την τύχη τους και την εξέλιξή τους με το μεγάλο κεφάλαιο.
Δεν είναι τυχαίο ότι βασικό τους μέλημα είναι να θεωρούνται αξιόπιστοι «κοινωνικοί εταίροι» μαζί με τον ΣΕΒ, την κυβέρνηση, την ηγεσία της ΓΣΕΕ.
 Να ενισχύουν τις λογικές της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου, της καπιταλιστικής ανάπτυξης και του ευρωμονόδρομου. Είναι μακριά από τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και είναι ως ένα σημείο λογικό και αυτοί με τη σειρά τους να απομακρύνονται από τη συνδικαλιστική τους οργάνωση.
Εμείς προσπαθήσαμε με τη συγκρότηση της ΠΑΣΕΒΕ να εκφράσουμε τα συμφέροντα αυτής της μεγάλης μάζας των συναδέλφων και να τους τραβήξουμε στον αγώνα. Στην καθημερινή μας δράση προσπαθούμε να αναδείξουμε το διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, που είναι προς το συμφέρον της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρομεσαίων.
Εχουμε σαν στόχο την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ. Κάνουμε ξεκάθαρο ενάντια σε ποιους πρέπει να στραφούν οι αγώνες μας: Ενάντια στα μονοπώλια και την πολιτική που τα υπηρετεί. Και ταυτόχρονα, αναδεικνύουμε την αντικειμενική ανάγκη για συμμαχία με την εργατική τάξη.

-- Υπάρχουν μετρήσιμα βήματα από τη μέχρι σήμερα δράση της ΠΑΣΕΒΕ;
-- Είμαστε αισιόδοξοι, κρίνοντας από τα σωματεία και τις ομοσπονδίες που έχουν αποδεχθεί το πλαίσιο δράσης της ΠΑΣΕΒΕ και από την ανταπόκριση στις κινητοποιήσεις που αναπτύσσει όλο το διάστημα της λειτουργίας της. Δεν μπορούμε όμως και δεν πρέπει να κρύψουμε το γεγονός ότι αυτός ο βαθμός συσπείρωσης είναι πολύ κάτω από τις ανάγκες. Το πρόβλημα, όμως, της χαμηλής συμμετοχής στους αγώνες είναι ευρύτερο, δεν αφορά μόνο το χώρο των αυτοαπασχολούμενων.
Τα βήματα που γίνονται είναι δύσκολα, βασανιστικά και χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη υπομονή και επιμονή από τη μεριά μας. Να σπάσουμε την τρομοκρατία, το φόβο, τις αυταπάτες ότι μπορεί ο καθένας μόνος του να σωθεί.

Κατατίθεται σήμερα ο προϋπολογισμός βαρβαρότητας του 2014



Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2014 χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.Βασική κατεύθυνσή του θα είναι η ενίσχυση της φορολογικής αφαίμαξης του λαού και η περικοπή κάθε είδους κοινωνικών δαπανών.

Το σχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή δεν φαίνεται να είναι το τελικό, καθώς η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμπληρωματικό προϋπολογισμό, μόλις κλείσει η συμφωνία με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η τρόικα αποδέχεται ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι «ένα κείμενο εκτός τόπου και χρόνου», αλλά «έχει λογική». Ωστόσο συμπλήρωσε με νόημα ότι «το κάθε κείμενο του προϋπολογισμού μπορεί να αλλαχτεί ανά πάσα στιγμή μέσα στη χρονιά».
Συνεχίζονται τα παζάρια
Στις συναντήσεις που έγιναν την Τετάρτη ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και την τρόικα δεν «έκλεισε» η συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και τα άλλα ζητήματα που εκκρεμούν, αντανακλώντας τους γενικότερους ανταγωνισμούς εντός και εκτός ΕΕ. Από τις μέχρι τώρα επαφές έχουν «κλειδώσει» οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες στο Δημόσιο, ενώ βέβαιο θεωρείται το κλείσιμο κρατικών επιχειρήσεων ακόμα και με «ξαφνικό θάνατο».

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ αναχωρούν από την Αθήνα και θα επιστρέψουν στις αρχές Δεκέμβρη. Μέχρι τότε οι συζητήσεις θα συνεχιστούν διά αλληλογραφίας, ενώ στην Ελλάδα θα παραμείνουν και τεχνικά κλιμάκια. Η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρωθούν τα παζάρια μέχρι το Eurogroup που θα γίνει στις 9 Δεκέμβρη, αν και το κλίμα που καλλιεργεί είναι ότι πρόκειται για «δύσκολη υπόθεση».

Την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup. Στην επίσημη ατζέντα δεν περιλαμβάνεται το θέμα της Ελλάδας ξεχωριστά, καθώς θα γίνει αξιολόγηση των προϋπολογισμών όλων των κρατών – μελών, όπως προβλέπουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες.
Νέες θυσίες ζητάει από τους Έλληνες ο Ντάισελμπλουμ
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει «επειγόντως» τις δεσμεύσεις της και να προωθήσει άμεσα τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να προσελκύσει επενδύσεις.

Αναφερόμενος στη στάση που θα κρατήσει στο Eurogroup της Παρασκευής σε σχέση με την Ελλάδα, δήλωσε ότι «η διαδικασία αξιολόγησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα. Πολλοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι τα όσα εφαρμόζονται στην Ελλάδα δεν είναι λιτότητα, αλλά «διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και κίνδυνων», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη χορήγηση νέου δανείου μόλις λήξει το υπάρχον πρόγραμμα.
Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνοντας ότι η επίθεση δεν θα έχει ημερομηνία λήξης, υποστήριξε ότι «έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες», αλλά «χρειάζονται νέες θυσίες από τους Έλληνες».

Στο πλαίσιο της κοινής στρατηγικής της ΕΕ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων ζήτησε να λάβουν όλα τα κράτη - μέλη «επίπονες αποφάσεις» για να μειωθεί το κόστος εργασίας, δηλαδή για να γίνουν πολύ πιο φθηνοί οι εργαζόμενοι.
Συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ
Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Με αφορμή τη συνάντηση ο Στέφαν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η «η Ελλάδα έχει δείξει φερεγγυότητα και οι εταίροι της θα φανούν αντιστοίχως φερέγγυοι».
Πάντως, ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται για συνάντηση διαπραγμάτευσης, αλλά για μια καλή ευκαιρία να ενημερωθεί η Άγκελα Μέρκελ από τον Έλληνα πρωθυπουργό για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα».

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Ευθεία επίθεση της κυβέρνησης στο δικαίωμα απεργίας των ναυτεργατών







Από περιφρούρηση απεργίας ναυτεργατών
Ευθεία βολή στο δικαίωμα της απεργίας συνιστά νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για την υποχρεωτική δρομολόγηση «πλοίου ασφαλείας», όταν απεργούν οι ναυτεργάτες.
Συγκεκριμένα, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου με τίτλο «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις», το  άρθρο 26 προβλέπει αναφέρει τα εξής:
«Θεσπίζεται υποχρέωση εξασφάλισης ελάχιστης επικοινωνίας των νήσων μέσω ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, όταν για οποιονδήποτε λόγο υφίσταται αδυναμία εκτέλεσης τακτικών δρομολογίων. Το πρόγραμμα δρομολογίων ελάχιστης επικοινωνίας ασφαλείας τίθεται σε εφαρμογή, εν όλω ή εν μέρει, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, με την οποία διαπιστώνεται η αδυναμία εκτέλεσης δρομολογίων και αιτιολογείται η προσφυγή στο μέτρο αυτό.  (...)  Ο ΥΝΑ δύναται να αποφασίζει την εκτέλεση έκτακτου μεμονωμένου δρομολογίου πλοίου ασφαλείας, εφόσον συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, δημόσιας υγείας ή κίνδυνος για τη ζωή των πολιτών. (...) Με όμοια απόφαση καθορίζονται οι προϋποθέσεις και ο τρόπος υλοποίησης της ελάχιστης επικοινωνίας της χώρας με άλλες χώρες, με τις οποίες αυτή συνδέεται με τακτικά δρομολόγια»!
Η κυβέρνηση δίνει δώρο στους εφοπλιστές την υποχρεωτική απεργοσπασία. Και μάλιστα υποκριτικά στο όνομα του δημόσιου συμφέροντος, όταν οι εφοπλιστές είναι αυτοί που δρομολογούν τα πλοία με κριτήριο τα κέρδη τους, αφήνοντας νησιά σχεδόν απομονωμένα με την ηπειρωτική χώρα

Δεύτερη κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις απεργίες των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ


Κλιμακώνει την τρομοκρατία η κυβέρνηση εις βάρος των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ.
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, με αντικείμενο τη συνέχιση της κινητοποίησης των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου. Πρόκειται για τη δεύτερη έρευνα που διατάζει η Εισαγγελία.
Με εντολή της κ. Φάκου, η διεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας ανέλαβε να διερευνήσει αν η κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεχίζεται, παρά την επίδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου με την οποία κηρύχθηκε παράνομη.
Ερευνώμενο αδίκημα, βάσει της εισαγγελικής εντολής, είναι η παραβίαση δικαστικής απόφασης.

Δίκες με το βλέμμα στραμμένο στην αναχαίτιση των ταξικών αγώνων



Από την πρόσφατη παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στο ΥΠΕΣΔΔΑ για τα συνδικάτα

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μπαράζ δικαστικών διώξεων και αποφάσεων κατά συνδικαλιστών, σωματείων, εργαζομένων, αγροτών κλπ. που αγωνίζονται και αντιπαλεύουν την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική από την ταξική σκοπιά του ζητήματος. Καθημερινά, εργάτες, αγρότες, συνδικαλιστές και άλλοι, που υπερασπίζονται τα ταξικά χαρακτηριστικά του κινήματος και των αρχών του, οδηγούνται στα Δικαστήρια, επιβεβαιώνοντας ότι η αντιλαϊκή πολιτική, ο «βούρδουλας», ο αυταρχισμός, η ποινικοποίηση και η καταστολή είναι «νύχι - κρέας» με σκοπό να περάσει «διά πυρός και σιδήρου» το δόγμα «νόμος και τάξη» υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου.
«Πέφτουν οι μάσκες» και αποκαλύπτονται τα «όρια της αστικής δημοκρατίας» και τι συμβαίνει μέσα από τις πύλες των εργοστασίων, στο καμίνι της γραμμής παραγωγής, εκεί που «δένεται το ατσάλι». Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, επιστρατεύσεις, ΜΑΤ, Δικαστήρια, άλλοι μηχανισμοί, δίπλα - δίπλα με τη «δαμόκλειο σπάθη» της απόλυσης, της ανεργίας, των κατασχέσεων, των πλειστηριασμών, της δέσμευσης μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, των απλήρωτων λογαριασμών των ΔΕΚΟ, με τον υποσιτισμό, την εξαθλίωση, τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής υπέρ των αφεντικών ενισχύουν το «κυβερνητικό οπλοστάσιο» υπέρ του κεφαλαίου. Ταξικό το ζήτημα, ταξική η αντιμετώπισή του.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, παλαιότερα του Γιάννη Βρούτση, για αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, που έχουν τώρα ενσωματωθεί στις συζητήσεις με την τρόικα ως βασικό συστατικό στοιχείο για την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, επιβάλλεται όχι να φοβίσουν, αλλά απεναντίας να αφυπνίσουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
Είναι προανάκρουσμα όξυνσης της αντιλαϊκής βαρβαρότητας, περιτυλιγμένης με τα σενάρια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού με το δίπολο των κυβερνητικών «συμπληγάδων» από τη μια και τις «Σειρήνες» του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη όπου η εργατική τάξη και τα τα λαϊκά στρώματα «πότε με το μαστίγιο, πότε με το καρότο, πότε και με τα δυο μαζί» θα έχουν την «ελευθερία της επιλογής».
Σκέφτονται ότι αν «ξεμπερδέψουν» με την πρωτοπορία, θα «καθαρίσουν» με τους υπόλοιπους και θα έχουν ήσυχο το κεφάλι τους, επιβάλλοντας «σιγή νεκροταφείου» στους τόπους δουλειάς. Ας αναλογιστούμε πώς θα υποδέχονταν κυβέρνηση, ΕΕ, κεφάλαιο, μηχανισμοί τούς ίδιους συνδικαλιστές που τώρα δικάζουν,  εάν αυτοί συμμετείχαν στα τραπέζια του κοινωνικού διαλόγου προκειμένου να συνδιαμορφώσουν την αντιλαϊκή βαρβαρότητα αντί να είναι στο πλευρό των εργατών στις πύλες των εργοστασίων και στους τόπους δουλειάς, οργανώνοντας την εργατική, λαϊκή πάλη και αντίσταση;.
Αν οι ίδιοι συνδικαλιστές και εργάτες ήταν στη λίστα των «απεργοσπαστών» αντί να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα και της περιφρούρησης της απεργίας; Αν ήταν στις «θετικές λίστες των αγαπημένων παιδιών της εργοδοσίας» αντί να είναι στις «μαύρες λίστες», που σημαίνει ότι πάρα πολύ δύσκολα, σχεδόν ακατόρθωτα βρίσκεις μεροκάματο στον «αιώνα τον άπαντα».
Οι τωρινές εξελίξεις με τις δίκες και τις διώξεις είναι συνέχεια του αντικομμουνισμού που καλλιεργείται επίσημα και στο πλαίσιο της ΕΕ, της φιλολογίας «περί των ξεπουλημένων συνδικαλιστών», «όλοι οι συνδικαλιστές είναι ίδιοι», «σάπιοι, εξαγορασμένοι συνδικαλιστές στο σύνολό τους», «κοίτα το τομάρι σου, αφού όλα τα σωματεία είναι ίδια» κλπ.,  αντιδραστικές και επικίνδυνες θεωρίες που αναπτύχθηκαν, ενισχύθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν ταυτόχρονα με την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής.
Άλλωστε πολλά από τα μέτρα και τις πρακτικές έχουν έντονο το στοιχείο της «εξαφάνισης και του κατακερματισμού» των συνδικάτων στους τόπους δουλειάς. Π.χ οι ατομικές συμβάσεις, οι Ενώσεις Προσώπων, τα δουλεμπορικά γραφεία, τα σωματεία-«σφραγίδες» κλπ.
Αν ψάχνουν και ενδιαφέρονται για «ξεπουλημένους συνδικαλιστές», ας «κοιταχθούν στο δικό τους καθρέφτη». Θα δουν πολλά από τα «δικά» τους παιδιά που αφήνουν «αποκαΐδια και συντρίμμια» εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων στους τόπους εργασίας.
Δεν είναι όλοι ίδιοι. Υπάρχει ελπίδα. Υπάρχει το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, οι δυνάμεις της Λαϊκής Συμμαχίας, ταξικά σωματεία και συνδικάτα, οι Ομοσπονδίες, οι Επιτροπές Αγώνα, τίμιοι και πρωτοπόροι εργάτες μέσα στους τόπους δουλειάς, παντού.
Υπάρχει απαντοχή στην ανασύνταξη του εργατικού, λαϊκού κινήματος που παλεύει το ΠΑΜΕ, όρος απαραίτητος για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας, με τον εργαζόμενο να απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει.
 Με την οργάνωση στα συνδικάτα, τη μαζικοποίησή τους, με την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, με την αποφασιστική ενδυνάμωση των ταξικών χαρακτηριστικών του εργατικού - λαϊκού κινήματος.
Άφοβα ο λαός να οργανώσει την πάλη του και να συγκρουστεί και να ανατρέψει την αντιλαϊκή βαρβαρότητα, βάζοντας πλώρη για τη δική του εξουσία και οικονομία.

πηγη:902.gr