Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Μαζικό συλλαλητήριο στην Αθήνα για το Ασφαλιστικό




Ιδιαίτερα μαζικό και μαχητικό ήταν το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Πέμπτη 19 Ιούνη για το Ασφαλιστικό από εργατικά συνδικάτα και τις συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις, που συμμετείχαν με πανελλαδική κινητοποίηση. Σε αυτά τα πλαίσια έγινε συγκέντρωση στα Προπύλαια και ακολούθησε πορεία στη Βουλή, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα με τα αιτήματα του συλλαλητηρίου.
Χαρακτηριστικό της μαζικότητας ήταν ότι όταν η κεφαλή της πορείας βρισκόταν στη Β. Σοφίας και Αμαλίας, η ουρά εκτεινόταν ως τα Προπύλαια με την οδό Σταδίου γεμάτη από κόσμο. Ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ έξω από τη Βουλή σημείωσε: «Το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα πιστεύει στη δύναμή του, όπως δείχνει και η σημερινή κινητοποίηση. Συνεχίζουμε, οργανώνουμε, ενισχύουμε αποφασιστικά τον αγώνα μας κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Δεν σταματάμε - Προχωράμε», πρόσθεσε. Ανακοίνωσε επίσης ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων με τον πρωθυπουργό, όπου θα του θέσουν τα αιτήματά τους που αφορούν καμιά περικοπή στις συντάξεις τους, να παρθούν πίσω όλα τα αντιασφαλιστικά μέτρα, που τους έχουν αφαιρέσει όλα τα δικαιώματα.
Τα συνθήματα που κυριάρχησαν μεταξύ άλλων ήταν: «Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία - λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία», «όχι στα χαράτσια και στις περικοπές - αυξήσεις στις συντάξεις, συμβάσεις κλαδικές», «κάτω τα χέρια από το Ασφαλιστικό και τις Συντάξεις». 
Μάλιστα για να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο εργαζόμενοι και συνταξιούχοι επιστράτευσαν δεκάδες πούλμαν από πολλές περιοχές της χώρας, ενώ οι συνταξιούχοι της Κρήτης και από τους 4 νομούς κατέφτασαν με το καράβι της γραμμής. Στο συλλαλητήριο καλούσαν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ και η ΟΓΕ. Δυναμική η παρουσία της σπουδάζουσας νεολαίας με τις σημαίες του ΜΑΣ(Δείτε εδώ βίντεο) 
Νωρίτερα οι προσυγκεντρώσεις από τα προκαθορισμένα σημεία στο κέντρο της Αθήνας με πορεία η κάθε μία εξ αυτών κατέφτασε στα Προπύλαια φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας που αφορούν την αποκατάσταση των συντάξεων, την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και μέτρα κάλυψης για την ιατροφαρματευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, ανέργων, απόρων, κλπ.
Στο συλλαλητήριο παρεβρέθηκε και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Κεντρικός ομιλητής στα Προπύλαια ήταν ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ.
Μιλώντας ο Κίμ Μπόιξ, ΓΓ της Διεθνούς Ένωσης Συνδικάτων Συνταξιούχων και Επιδοματούχων - Οργάνωσης, που ανήκει στην ΠΣΟ, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το δικαίωμα στις δημόσιες συντάξεις το έχουμε πετύχει μετά από δεκαετίες σκληρών, ταξικών, συνδικαλιστικών αγώνων και τώρα θέλουν να το αναστείλουν, ώστε να περάσουμε στις ιδιωτικές συντάξεις».
«Νέο ξεκίνημα των αγώνων εργαζομένων, νεολαίας, γυναικών και συνταξιούχων, καθώς το ασφαλιστικό μας αφορά όλους», χαρακτήρισε το συλλαλητήριο, ο Γιάννης Τόλης, πρόεδρος της ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου.
«Τους συνταξιούχους για το ελπιδοφόρο παρόν τους», χαιρέτισε ο Παντελής Τάτσης,πρόεδρος των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ.
«Όλοι μαζί να αγωνιστούμε όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τα εγγόνια μας», σημείωσε χαιρετίζοντας στο συλλαλητήριο ο Παναγιώτης Βαβουγιός, εκ μέρους των συνταξιούχων του Δημοσίου.
Στο συλλαλητήριο μίλησε και ο Παναγιώτης Γαλανόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας(ΟΒΣΑ).
Στο συλλαλητήριο χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Ευαγγελία Αλεξάκη από τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία και την αξία της αλληλεγγύης, στον πολύμηνο αγώνα τους για το δικαίωμα στην δουλειά.
Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε και ο Σάββας Θοδωρής από την Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος.

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

ΑΘΛΙΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ!





Να σφραγιστούν ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ όλα τα βιβλιάρια υγείας, άσχετα με τα χρέη στον ΟΑΕΕ.
                Με πλήθος δημοσιευμάτων και τυμπανοκρουσίες, ανακοινώθηκε χθες από τον Υπ. Εργασίας κο Βρούτση και τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, κο Κορκίδη, η υπουργική απόφαση για τη δυνατότητα ασφάλιση -υπό προϋποθέσεις- των ΕΒΕ που οφείλουν στον ΟΑΕΕ.
Σύμφωνα με την Υ.Α. Φ80000/7870/305/2014 θα σφραγιστούν έως την 28η/2/2015! (δηλ. για μόλις και μετά βίας 6-7μήνες) τα βιβλιάρια ασθενείας των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΑΕΕ υπό την προϋπόθεση ότι αυτές έχουν δημιουργηθεί κατά τη περίοδο της κρίσης 2011-2014 και το οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ κατά μέσο όρο το χρόνο για τα έτη 2011, 2012 και 2013.
Ο κος Κορκίδης, μάλιστα, δήλωσε περιχαρής ότι «η συγκεκριμένη απόφαση θα αποτελέσει “στροφή κατεύθυνσης” του συνόλου της κυβερνητικής πολιτικής»… εκπληρώνοντας έτσι και τον πρόσφατο ρόλο του ως υποψήφιο ευρωβουλευτή με την ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κοροϊδεύει τους αυτοαπασχολούμενους τους οποίους υποτίθεται ότι υπερασπίζεται.
Η ΓΣΕΒΕΕ, δε, έσπευσε να δηλώσει συμφωνία αν «αυξηθεί το όριο του οικογενειακού εισοδήματος» (!) και αν υπάρξουν «πιο ρεαλιστικές ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές».
Την ίδια μέρα υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι 260.000 ΕΒΕ απειλούνται με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και δήμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών, στην ουσία χρεοκοπία, λόγω των χρεών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Το ΣτΕ μάλιστα τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας των κατασχέσεων χωρίς προειδοποίηση από την Εφορία! Οι ισχύουσες ρυθμίσεις αποπληρωμής των χρεών (ΝΕΑ ΑΡΧΗ) έχουν ναυαγήσει αφού μόλις 15.000 από τους 260.000 έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση, ποσοστό λιγότερο του 6%.
Η ΠΑΣΕΒΕ καταγγέλλει σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους το ρόλο των συμβιβασμένων ηγεσιών και καλεί τους Συλλόγους και τις Ενώσεις των αυτοαπασχολουμένων να μην «τσιμπήσουν». Η απόφαση αυτή είναι προκλητική, θα αφορά ελάχιστους, για ελάχιστο χρόνο και για την ελάχιστη των παροχών από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Απαιτούμε:

  • Να σφραγιστούν ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ όλα τα βιβλιάρια υγείας, άσχετα με τα χρέη στον ΟΑΕΕ.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους.
  • Επίδομα ανεργίας και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους όσοι έκλεισαν την επιχείρηση τους λόγω της κρίσης και για όσο διάστημα μένουν άνεργοι
  • Άμεση και χωρίς προϋποθέσεις εξυπηρέτηση επειγόντων προβλημάτων υγείας για μας και τις οικογένειές μας.
  • Δωρεάν καλό φάρμακο, κατάργηση του χαρατσιού των 5€ για τα νοσοκομεία.
  • Κοινωνική ασφάλιση δημόσια και καθολική με κρατική επιχορήγηση στα 2/3 των εξόδων. Άμεση κρατική χρηματοδότηση ικανή να βγάλει το ταμείο από το σημερινό αδιέξοδο.
  • Μείωση των εισφορών και πάγωμα των χρεών προς το ταμείο όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς μείωση των συντάξεων.
  • Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των ασφαλισμένων.
  • Καμιά μείωση των συντάξεων.
  • Απαγόρευση της κατάσχεσης πρώτης κατοικίας, για χρέη στο δημόσιο, τις τράπεζες και τους ιδιώτες για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους και βρίσκονται στην ανεργία.
  • Αναστολή των κατασχέσεων κάθε είδους, επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων κλπ, για τους αυτοαπασχολούμενους που εξακολουθούν να διατηρούν τις επιχειρήσεις τους, όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.
  • Μακρόχρονη διευθέτηση των χρεών χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, με κριτήρια το οικογενειακό εισόδημα και τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής.
  • Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων από μέρος ή και το σύνολο των χρεών όταν πιστοποιηθεί η μερική ή και πλήρης αδυναμία αποπληρωμής τους, αντίστοιχα.

Γραμματεια Ηρακλειου Κρητης

Με αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση !




Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί συνδικαλιστές, μέλη ΔΣ πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και δεκάδες συνταξιούχοι, εργαζόμενοι και άνεργοι στην Περιφέρεια Κρήτης και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τα ζητήματα της Ασφάλισης.

Σε συνάντηση που είχαν με τον αντιπεριφερειάρχη Ε. Κουκιαδάκη, τόνισαν ότι η νέα αντιασφαλιστική επίθεση, έχει στόχο τις συντάξεις, την Ασφάλιση, την Υγεία - την περίθαλψη, την προστασία από εργατικό ατύχημα. Από τον Ιούλη έρχεται νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις. Ετοιμάζουν την πλήρη κατάργηση τους. Από τον Γενάρη έρχεται νέο χτύπημα στις κύριες συντάξεις. Ταυτόχρονα κυβέρνηση και εργοδοσία ετοιμάζουν γενική επίθεση στα επιδόματα ανεργίας, στέγης – κατοικίας, στις συντάξεις και στα επιδόματα αναπηρίας.

Επισήμαναν ότι η προστασία της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων πρέπει να ενταχθεί στην οργάνωση της αντεπίθεσης για ενιαίο υποχρεωτικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Έχουμε καθήκον και υποχρέωση απέναντι στις ζωές μας, στο μέλλον των παιδιών μας αλλά και για τις ζωές των παππούδων μας, να αντισταθούμε στην εξαθλίωση. Δεν θα επιτρέψουμε σε κυβέρνηση και κεφάλαιο να διαλύσουν και την κοινωνική ασφάλιση.

Η απάντηση που πήραν από τον αντιπεριφερείαρχη ήταν ότι τα αιτήματα είναι δίκαια- κατά τη γνώμη του- και ότι θα τα μεταφέρει στο περιφερειακό συμβούλιο για συζήτηση, αν φυσικά συμφωνήσουν όλοι να συζητηθούν.
Έπειτα οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση με σκοπό να συναντηθούν με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Αντί αυτού, συναντήθηκαν με τον Γ. Γραμματέα Δασών ο οποίος αναπληρώνει τον Γ. Γραμματέα που παραιτήθηκε και εκείνος απλά δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα στην κυβέρνηση.


Κανένας εφησυχασμός! Να σημάνει συναγερμός σε όλους τους χώρους δουλειάς για τα ζητήματα του Ασφαλιστικού. Να είναι μαζικό το πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Ομοσπονδίες την Πέμπτη 19 Ιουνίου στα Προπύλαια, στην Αθήνα στις 6μμ και συμμετέχουν εκατοντάδες σωματεία. Από το Ηράκλειο ήδη αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο έχουν πάρει η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου , οι Συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, το Τοπικό Παράρτημα Κρήτης του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων (πανελλαδικό ΣΕΚΑ), ενώ στηρίζουν η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Συνδικάτο Οικοδόμων. 

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΡΙΤΗ 17/6 10πμ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ



Με αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση !
Η νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση θίγει και αφορά όλους τους εργαζόμενους! Αφορά τις γυναίκες, τους νέους και τις νέες, που το κεφάλαιο τους θέλει τελείως απροστάτευτους, χωρίς ακόμα και τα στοιχειώδη δικαιώματα. Εύκολη λεία στα χέρια του, φτηνό εκμεταλλεύσιμο υλικό. Χτυπάνε στην καρδιά των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, στην προστασία - την ασφάλιση και την υγεία των εργαζομένων.
Η νέα αντιασφαλιστική επίθεση, έχει στόχο τις συντάξεις, την Ασφάλιση, την Υγεία - την περίθαλψη, την προστασία από εργατικό ατύχημα. Ταυτόχρονα ετοιμάζουν γενική επίθεση στα επιδόματα ανεργίας, στέγης – κατοικίας, στις συντάξεις και στα επιδόματα αναπηρίας.
Από τον Ιούλη έρχεται νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις. Ετοιμάζουν την πλήρη κατάργηση τους. Από τον Γενάρη έρχεται νέο χτύπημα στις κύριες συντάξεις.
Θέλουν να μας σπρώξουν στην ιδιωτική ασφάλιση, να μην παρέχει το κράτος καμία εγγύηση και προστασία. Ήδη τα κοράκια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών καιροφυλακτούν. Ανοίγονται μπροστά τους νέοι δρόμοι κερδοφορίας στις πλάτες των εργαζόμενων. Επιδιώκουν να γίνει ατομική υπόθεση του καθένα η σύνταξη. Οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι που εργάζονται σήμερα με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε part time, σε κακοπληρωμένα προγράμματα απασχόλησης, όσοι βρίσκουμε δουλειά στη χάση και στη φέξη, δε θα έχουμε στον ήλιο μοίρα αν δεν βάλουμε ισχυρά εμπόδια στις ανατροπές που ετοιμάζουν.
Η προστασία της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων πρέπει να ενταχθεί στην οργάνωση της αντεπίθεσης για ενιαίο υποχρεωτικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Έχουμε καθήκον και υποχρέωση απέναντι στις ζωές μας, στο μέλλον των παιδιών μας αλλά και για τις ζωές των παππούδων μας, να αντισταθούμε στην εξαθλίωση. Να μην επιτρέψουμε σε κυβέρνηση και κεφάλαιο να διαλύσουν και την κοινωνική ασφάλιση.
Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ στα πλαίσια του πανελλαδικού συλλαλητηρίου που θα γίνει στην Αθήνα για την Κοινωνική Ασφάλιση την Πέμπτη 19 Ιουνίου στα Προπύλαια, στις 6μμ θα πραγματοποιήσει μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 17/6 10πμ στην Περιφέρεια Κρήτης (Πλ. Ελευθερίας) για τα ζητήματα Ασφάλισης, Υγείας- Πρόνοιας κλπ.

Καλούμε εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους να συμμετέχουν ενεργά. 


Στην παρασταση διαμαρτυρια συμμετεχει και η επιτροπη αγωνα συνταξιουχων του ΟΑΕΕ της ΠΑΣΕΒΕ και καλει καθε συνταξιουχο να συμμετεχει, να εκφρασουμε δυναμικα την διαμαρτυρια μας για το ξηλωμα των τελευταιων συνταξιουχικων δικαιωματων μας.