Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Συγκέντρωση της ΠΑΣΕΒΕ στο υπ. Οικονομικών - Διαμαρτυρία των ΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη



Συγκέντρωση ενάντια στη φοροληστεία, που εξοντώνει τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, πραγματοποίησαν στο υπουργείο Οικονομικών οι Ενώσεις και οι Επιτροπές Αγώνα των αυτοαπασχολούμενων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ.
Συμμετείχαν η ΟΒΣΑ, οι Επιτροπές Αγώνα στα ταξί, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών επισκευής αυτοκινήτων Αθήνας, ο Σύλλογος αυτοαπασχολούμενων - επαγγελματιών και εμπόρων Δήμου Αθήνας, το Σωματείο επαγγελματιών ιδιοκτητών τρίτονων φορτηγών ελαφρών μεταφορών ΔΧ Ν. Αττικής και άλλοι.
Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, στον οποίο επέδωσε υπόμνημα με τα βασικά αιτήματα της κινητοποίησης. Παρακάτω επισυνάπτονται το υπόμνημα που κατατέθηκε και η ανακοίνωση της ΟΒΣΑ σε μορφή PDF. 
Μεταξύ άλλων διεκδικούν: Αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ, οικογενειακό στα 40.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αναγνώριση των λογιστικών βιβλίων ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος, κατάργηση κάθε είδους αντικειμενικών κριτηρίων και «περαίωσης». Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%. Απαγόρευση των κατασχέσεων για χρέη στο Δημόσιο και τις τράπεζες. Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων από μέρος ή και το σύνολο των χρεών όταν πιστοποιηθεί η μερική ή και πλήρης αδυναμία αποπληρωμής τους, αντίστοιχα. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους.
Διαμαρτυρία των ΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων (ΣΜΑΕΘ), ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Επιπλοποιών (ΣΒΕΘ), ο Εμπορικός Σύλλογος Ευόσμου (ΕΣΕ), το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, το Σωματείο Δερμάτινων Γουναρικών (ΣΔΓΘ) και οι αγωνιστικές συσπειρώσεις των κλαδικών σωματείων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ. Επίσης συμμετείχαν το συνδικάτο Οικοδόμων, η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών, το σωματείο μισθωτών Μηχανικών Μακεδονίας και το σωματείο κατεργασίας ξύλου. (Δείτε εδώ βίντεο από την κινητοποίηση) 
Με κοινή ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν τη δημιουργία του ΚΕΑΟ ως ενός επιπλέον μηχανισμού εκβιασμού και κατασχέσεων, που αποβλέπει στον πιο γρήγορο αφανισμό των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ και στο γιγάντωμα των πολυεθνικών και των μονοπωλιακών ομίλων.
Στη συνέχεια έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ, στο ΙΚΑ και στο ΤΣΜΕΔΕ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

                                           


                                                                                                                                       
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ – ΕΕ  ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ
Η Κυριακή 13 του Ιούλη είναι μια από τις 7 εργάσιμες Κυριακές (πριν την εκπτωτική περίοδο), σύμφωνα με το νέο νόμο για το απελευθερωμένο ωράριο. Ο νόμος αυτός είναι προάγγελος για την πλήρη απελευθέρωση της ρυθμιζόμενης λειτουργίας των καταστημάτων.
Η ΠΑΣΕΒΕ στην προσπάθεια ενημέρωσης των  μικρεμπόρων συναδέλφων  για το θέμα αυτό έχει τονίσει ξανά και ξανά πως η πλήρης απελευθέρωση είναι παλιό αίτημα των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων. Ένα αίτημα που πάντα εύρισκε σφοδρή αντίσταση από εργαζόμενους και μικρέμπορους στον κλάδο.
Η ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλείου καταγγέλλει την υπουργική απόφαση που υπογράφτηκε πρόσφατα  και προβλέπει την άμεση πιλοτική λειτουργία 52 Κυριακές το χρόνο όλων των εμπορικών καταστημάτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και στο Πικέρμι, Ραφήνα, Χαλκιδική, Ρόδο, Κω, Σύρο, Μύκονο, Σαντορίνη.
Στόχος τους είναι να γενικευτεί σε όλη τη χώρα το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου μέσα στο 2015, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.
Οι λεονταρισμοί του Β. Κροκίδη πρόεδρου της ΕΣΕΕ ο οποίος διαφωνεί τάχα με το μέτρο και για αυτό παραιτείται από την πολιτική επιτροπή της ΝΔ, καμία σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα των φτωχών αυτοαπασχολούμενων εμπόρων και των εργαζομένων, διαφωνεί μόνο με τους όρους που θα προχωρήσει η απελευθέρωση λειτουργίας των καταστημάτων.
ΟΙ Ηρακλειώτες μικροί έμποροι  έχουν εναντιωθεί σε κάθε προσπάθεια κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας, η οποία θα δώσει τη χαριστική βολή στο ήδη αποπνιχτικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει κατ’ εντολή των μεγαλεμπόρων κυβέρνηση και τρόικα μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε σύγχρονους δούλους.
Στόχος της συγκυβέρνησης και του κεφαλαίου με την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας είναι η περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των εμποροϋπαλλήλων και παράλληλα η καταστροφή και το κλείσιμο των μικρών εμπορικών καταστημάτων.
Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας αποδιοργανώνει την κοινωνική, οικογενειακή και προσωπική ζωή των εκατοντάδων χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων.
Η κατάργηση της Κυριακής αργίας επεκτείνει το χρόνο της απλήρωτης δουλειάς και επιβάλλει την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η οποία είναι νομοθετημένη, άρα είναι μεγάλο  ψέμα πως ο εργαζόμενος θα  "ανταλλάσσει" την αργία της Κυριακής με "ένα ρεπό μέσα στην εβδομάδα".
Η κατάργηση της Κυριακής αργίας δεν φέρνει αύξηση τζίρου και πωλήσεων γιατί το χτύπημα της αγοράς πατάει στην απληρωσιά εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, στις μειώσεις των μισθών που ξεπερνούν το 40%, στη γιγάντωση της ανεργίας, στην ακρίβεια και τη φοροληστεία της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.
Η κατάργηση της Κυριακής αργίας συνδέεται με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για "ειδικές επιχειρησιακές ζώνες" στις οποίες ισχύει η εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 68 ωρών, με εργαζόμενους χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς ωράρια, χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς δικαιώματα.
Ωφελημένοι θα είναι οι μεγαλέμποροι οι οποίοι ήδη διασυνδέονται με τους αντίστοιχους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στον κλάδο του τουρισμού.   Η κυβέρνηση νομοθετεί κατ΄ εντολή και για λογαριασμό των μεγαλεμπόρων που ήδη εντείνουν την εκμετάλλευση των εμποροϋπαλλήλων
Καλούμε τους συναδέλφους μικρεμπόρους σε επαγρύπνηση και σε αγωνιστική συσπείρωση - κινητοποίηση για την καταδίκη της υπουργικής απόφασης που καταργεί την Κυριακάτικη αργία για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους.                                           
Η γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΕΒΕ καλεί κάθε συναδέλφισσα και κάθε συνάδελφο να καταδικάσει με την οργανωμένη του δράση την πολιτική αυτών των κομμάτων που προσπαθούν να μας πείσουν για "φιλολαϊκό πρόσωπο" της ΕΕ και των κυβερνήσεων, αλλά και την καταδίκη του κυβερνητικού συνδικαλισμού που στην πόλη μας εκφράζεται από την πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου αλλά και αυτή της ΟΕΒΕΝΗ με τα “ήξεις αφίξεις” (στο πολυσυζητημένο θέμα της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας), της ΕΣΕΕ και την ΓΣΕΒΕΕ, στην απόφαση που απελευθερώνει το ωράριο από το 1997 και άνοιξαν τον δρόμο για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
Αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι συγκεντρώνουμε δυνάμεις για να διεκδικήσουμε:
-Κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο.
-Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο.
-Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και με ωράριο εργασίας 40ωρο - 8ωρο - 5θήμερο.
-Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με κατώτερο μισθό 920 ευρώ».
Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας, μικρούς εμπόρους και ΕΒΕ:
  • Να περιφρουρήσουν με κάθε μέσο την Κυριακάτικη αργία σαν "κόρη οφθαλμού", συσπειρωμένοι γύρω από τα σωματεία, τους συλλόγους τους, τις ενώσεις και τις επιτροπές αγώνα της ΠΑΣΕΒΕ.
  • Να βγάλουν συμπεράσματα για τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές και να παλέψουν ενεργά για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα.
  • Να βγάλουν συμπεράσματα για τους εκλεγμένους στην τοπική διοίκηση που είναι "κοντά στο λαό", αλλά ταυτόχρονα βάζουν πλάτη να περάσει η βάρβαρη πολιτική που οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην εξαθλίωση και χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους στην ανεργία και τα χρέη.



                                                                   Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ