Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Θεματα ασφαλισης, προνοιας, συνταξης.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Δίνουν ώθηση σε Επαγγελματικά Ταμεία και ιδιωτική ασφάλιση
Συναγερμό πρέπει να σημάνουν οι παρεμβάσεις των Γ. Βρούτση και Ρ. Σπυρόπουλου σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Από προηγούμενη κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Αθήνα
Παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τη διετία 2015 - 2016 κατά 1,6 δισ. ευρώ, νέες αντιασφαλιστικές νομοθετικές παρεμβάσεις που θα ψηφιστούν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και δημιουργία των προϋποθέσεων για εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα με τη δημιουργία Επαγγελματικών Ταμείων, αλλά και ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, για να καταλάβουν το «χώρο» που εγκαταλείπει η δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, είναι η αντιλαϊκή συνταγή που προωθεί η κυβέρνηση ως το επόμενο βήμα για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.
Αυτή η δηλητηριώδης για τα λαϊκά δικαιώματα συνταγή παρουσιάστηκε στο συνέδριο που διοργάνωσε χτες το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με θέμα «Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την προαγωγή της απασχόλησης και της ασφάλισης».
Μπροστά στους εκπροσώπους των ιδιωτικών εταιρειών ασφάλισης για συντάξεις και Υγεία, που ανυπόμονα καραδοκούν να επεκταθούν σε νέα πεδία δράσης και κερδοφορίας, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, αφού ψευδώς ισχυρίστηκε ότι το ασφαλιστικό σύστημα «απορροφά αυξανόμενα ποσά κρατικής χρηματοδότησης», εξήγγειλε ότι μετά τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς την Κοινωνική Ασφάλιση κατά 2,1 δισ. ευρώ το 2014, θα ακολουθήσει νέα μείωση της κρατικής επιχορήγησης τη διετία 2015 - 2016 ακόμα κατά 1,6 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, από 12,6 δισ. ευρώ φέτος, η κρατική χρηματοδότηση προς τα Ταμεία θα μειωθεί στα 10,5 δισ. του χρόνου και στα 9,7 δισ. ευρώ το 2015 και 2016 αντίστοιχα. Συνολικά, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης την επόμενη τριετία θα ανέλθει στα 3,7 δισ. ευρώ!
Ετοιμάζουν δραστικές ανατροπές
Παράλληλα, ο Γ. Βρούτσης, αφού σημείωσε ότι από την 1η Γενάρη 2015 με το νόμο 3863/2010 «επιχειρείται μία δομική αλλαγή του συστήματος και καθιερώνεται, κατά βάση, ένας νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών παροχών», πρόσθεσε ότι το «ασφαλιστικό σύστημα συνεχίζει να χρήζει σημαντικών και δραστικών βελτιώσεων». Δηλαδή, δραστικών ανατροπών, που θα έρθουν μέσα και από την επιτροπή που θα συγκροτηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Αποστολή αυτής της επιτροπής, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι:
  • Να εξειδικεύσει τον τρόπο εφαρμογής των παραπάνω αλλαγών του Ασφαλιστικού, συνεκτιμώντας βεβαίως τις όποιες θεσμικές αλλαγές έχουν ήδη γίνει από την ψήφιση του νόμου 3863 το 2010, έως σήμερα.
  • Να υποβάλει προτάσεις για νομοθετικές παρεμβάσεις, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Τι σημαίνει αυτό; Οτι επί θύραις βρίσκονται νέες αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, με δεδομένο ότι η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται επιπλέον, οι εργοδοτικές εισφορές θα μειωθούν επίσης εκ νέου κατά 1,3 μονάδες μέσα στο επόμενο έτος και αθροιστικά κατά 5 μονάδες μέχρι το 2016, ενώ η καπιταλιστική κρίση, η ανεργία, η επίθεση στους μισθούς και η εισφοροδιαφυγή που αυξάνεται, στερούν σημαντικούς και πολύτιμους πόρους από τα Ταμεία.
Μέσα σε αυτό το τοπίο που διαμορφώνει η καπιταλιστική κρίση και η διαχείρισή της προς όφελος των μονοπωλίων, η κυβέρνηση ετοιμάζει τα επόμενα βήματά της και στο Ασφαλιστικό, με βασικό χαρακτηριστικό την παραπέρα απόσυρση του κράτους από τη στήριξη της Κοινωνικής Ασφάλισης, την αντίστοιχη ελάφρυνση των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και τη μεταφορά όλων των βαρών στις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Πλήρης ανταποδοτικότητα στις παροχές
Στη βάση αυτή, η κυβέρνηση και συνολικά η ΕΕ, όπως προκύπτει και από τη «Λευκή Βίβλο για τις συντάξεις», προωθούν ασμένως μορφές ιδιωτικής ασφάλισης, που θα αντικαταστήσουν μέρος των δημόσιων συντάξεων, οι οποίες συρρικνώνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Μιλώντας χτες στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο διοικητής του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλος, αφού εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί στη χώρα μας δεν προχώρησε η δημιουργία των Επαγγελματικών Ταμείων που προέβλεπε ο νόμος 3029/2002, σκιαγράφησε τη μετεξέλιξη του δημόσιου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης μέσα από μια «τολμηρή μεταρρυθμιστική αλλαγή», όπως είπε, με την ενοποίηση των τριών βασικών Ταμείων κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) σε έναν Ενιαίο Εθνικό Οργανισμό Συντάξεων, με τρεις κλάδους: Μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών.
Στο σχέδιο αυτό, ο διοικητής του ΙΚΑ δεν αναφέρει καθόλου την ύπαρξη των επικουρικών ταμείων, τα οποία μάλλον θεωρεί «προϊστορία», ενώ ως βασικό πυλώνα προβάλλει τη δημιουργία των Επαγγελματικών Ταμείων. Για το σκοπό αυτό, ζητά τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τα Επαγγελματικά Ταμεία, και μάλιστα «με φορολογικά κίνητρα που θα ευνοούν την ίδρυσή τους».
Ειδικότερα, προτείνει την ίδρυση ενός Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου, που μπορεί να θεσμοθετηθεί μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και θα καλύπτει το μισό περίπου εκατομμύριο μισθωτών οι οποίοι αμείβονται με βάση την ΕΓΣΣΕ.
Ταυτόχρονα, εισάγοντας και στη δημόσια Ασφάλιση αμιγώς ατομικά χαρακτηριστικά, ζήτησε τη «μετατροπή των δικαιωμάτων ασφάλισης από δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί στη βάση του χρόνου, σε δικαιώματα που θεμελιώνονται με βάση τα χρηματικά ποσά των ασφαλιστικών εισφορών». Δηλαδή, πλήρης μετατροπή του συστήματος σε ανταποδοτικό, στα πρότυπα των ιδιωτικών ατομικών συμβολαίων ασφάλισης, όπου οι παροχές εξαρτώνται απόλυτα από τις εισφορές, για όποιον βέβαια έχει να πληρώσει.
Στον τζόγο η περιουσία
Στην ίδια λογική της εξατομίκευσης και της ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, η κυβέρνηση εντάσσει και την περιουσία των Ταμείων. Ο Ρ. Σπυρόπουλος ζήτησε τα αποθεματικά να τα διαχειρίζονται εταιρείες όπως η Εταιρεία Διαχείρισης Επενδυτικών Κεφαλαίων Ταμείων - ΑΕΠΕΥ, που μεγάλο μέρος τους τοποθετείται σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια. Για την ακίνητη περιουσία των Ταμείων, την οποία χαρακτήρισε «σημαντική» και ανέρχεται σε 1,5 - 2 δισ. ευρώ, ζήτησε να προωθηθεί ως «ανώνυμη εταιρεία» στο χρηματιστήριο, όπου θα λειτουργήσει και ως παράγοντας μόχλευσης της χρηματαγοράς, δηλαδή του τζόγου των καπιταλιστών.
Μετά απ' όλα αυτά, η έννοια της «συνεργασίας» μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως ήταν ο τίτλος του συνεδρίου, φαντάζει μάλλον φτωχή, αφού πρόκειται για τον σφιχτό εναγκαλισμό της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης από το μεγάλο κεφάλαιο του κλάδου, σε όφελος του τελευταίου και της εργοδοσίας, σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων εκατομμυρίων εργαζομένων.

πηγη :Ριζοσπαστης