Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

ΜΕΘΟΔΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΤΟΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ




ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ  ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Αυτές τις μέρες με αφορμή την Κυριακάτικη αργία, υπάρχει αναβρασμός στους κόλπους των κυβερνητικών συνδικαλιστών ανά την Κρήτη, για το πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος 4177/2013, αλλά και με προεκτάσεις, αφού ζητούν με όλους τους τόνους τα καταστήματα να είναι ανοιχτά και στις 28/12/2014.

Αν και υπήρξε απόφαση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, την όποια κοινοποίησε με δελτίο τύπου στις 10/10/2014, η όποια αναφέρει  «Για το θέμα αυτό όλα τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΕΣΚ , δήλωσαν την πλήρη αντίθεση τους  στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές», επανέρχεται το  ΔΣ της Ομοσπονδίας και στέλνει έγγραφο με αρ. πρωτ.  7387  27/10/2014, με το όποιο ενημερώνει ότι «το ΔΣ της Ομοσπονδίας Εμπ. Συλ., προτείνει για όλη την περιφέρεια της Κρήτης τα καταστήματα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων 2014  (μετά από τη σύμφωνη γνώμη όλων των Εμπορικών Συλλόγων της Κρήτης) για φέτος να είναι ανοικτά την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014.
Προτείνει δε «να μας ενημερώσετε εγγράφως έως  την Πέμπτη 30/10/2014, ούτως ώστε να καταθέσουμε έγκαιρα στον Περιφερειάρχη Κρήτης το σχετικό αίτημα μας».
Δεν υπήρξε καμιά ενημέρωση στο ΔΣ του Εμπορ. Συλ. Ηρακλείου για την πρόταση της Ομοσπονδίας.
Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ σε όλο του το μεγαλείο !!! Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη τακτική τους σε βάρος χιλιάδων συναδέλφων.
Θυμίζουμε την απόφαση που έχει πάρει ο Εμπορ. Σύλλογος Ηρακλείου “για καμιά Κυριακή ανοικτά” (πέραν της κατά παράδοση τελευταίας Κυριακής του χρόνου), μετά  την κατακραυγή του εμπορικού κόσμου και των εμποροϋπαλλήλων της πόλης μας, ενάντια στον νόμο 4177/2013 της κυβέρνησης.
Η απόφαση αυτή, - ένα χρόνο τώρα - έχει γίνει λάστιχο, εξυπηρετώντας κάθε φορά συγκεκριμένες καταστάσεις, που έχουν ένα στόχο:  να δουλεύουμε και τις 52 Κυριακές  κι όποιος αντέξει. Σίγουρα δεν θα είναι οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι.
Η αντιμετώπιση αυτού του θέματος από την περιφέρεια δεν θα μπορούσε να είναι άλλη, αφού εφαρμόζει την κάθε φορά κυβερνητική πολιτική. Θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά τα πράγματα από “συνδικαλιστές” όπως τον πρόεδρο του Εμπορ. Συλλόγου Ηρακλείου; Ποιος θα μπορούσε να τον εμπιστευτεί όταν με δική του πρόταση, αποφασίζεται η 27/10/2014 να είναι μέρα 24ωρης απεργίας με κλειστά τα καταστήματα (με συγκεκριμένα αιτήματα), ο ίδιος να παραβιάζει αυτή την απόφαση και να έχει ανοικτά το κατάστημα του. Σημειώνουμε ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί   ξανά. Άσχετα αν τον είδαμε στην τηλεόραση να επιδίδει,  εκείνη τη μέρα, αιτήματα για την ελάφρυνση των ΕΒΕ!!! στον  Κεγκέρογλου αυτόν δηλ. που ψήφισε όλα τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους.
Γυρίστε τους την πλάτη. Όλη τους η δραστηριότητα αρχίζει και τελειώνει εκεί που εξυπηρετούνται με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο τα συμφέροντα των πολυκαταστημάτων, των πολυεθνικών, των μεγαλοεπιχειρήσεων. Και η κατάργηση της Κυριακής αργίας, αυτούς και μόνο αυτούς εξυπηρετεί. Και θα συνεχίζει να τα εξυπηρετεί με την όποια διαχείριση του ιδίου πολιτικού συστήματος στα πλαίσια της ΕΕ.
Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Μπορούμε να σταματήσουμε τον καταστροφικό κατήφορο, αρκεί να οργανωθούμε στο σύλλογο μας, μαζικά. Να συντονιστούμε με τους φυσικούς μας συμμάχους. Τους εργαζόμενους, που αγωνίζονται ενάντια στην ίδια βάρβαρη πολιτική, που και αυτούς, όσους δεν στέλνει στην ανεργία, τους ξεζουμίζει. 
Μόνο ένα τέτοιο ισχυρό κίνημα, μια Λαϊκή Συμμαχία μπορεί να βάλει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική, να ανακουφίσει τους φτωχούς εμπόρους, να διασφαλίσει τα δικαιώματά μας.
Καλούμε όλους τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους εμπόρους:
Να περιφρουρήσουν με κάθε τρόπο την κυριακάτικη αργία σαν "κόρη οφθαλμού", συσπειρωμένοι στο σύλλογο μας, στις γραμμές της ΠΑΣΕΒΕ.



                                                     13  Δεκεμβριου 2014

ΛΕΜΕ ΞΑΝΑ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

                       





                                                                                               
                                                                                                                                                                 Ηράκλειο  Δεκέμβρης  2014                                                                                                                             
                              Συνάδελφοι, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και μικροί έμποροι,
Την Κυριακή 14 Δεκέμβρη συνεχίζεται η εφαρμογή του Νόμου που καταργεί την κυριακάτικη αργία. Κόντρα και ενάντια στη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των επαγγελματιών και εμπόρων καθώς και των εργαζομένων εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων.
Κυβέρνηση και "κλακαδόροι" των ΜΜΕ, πιστοί υπερασπιστές των πολυκαταστημάτων και του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου, επιμένουν στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές παρόλο που αποδείχθηκε περίτρανα εδώ και ένα χρόνο ότι μόνοι ωφελημένοι είναι οι μεγαλέμποροι και οι εμπορικές αλυσίδες. Για το λόγο αυτό οι μεγαλοξενοδόχοι του ΣΕΤΕ, οι μεγαλέμποροι του ΣΕΛΠΕ και οι μεγαλοβιομήχανοι του ΣΕΒ έκαναν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να μην ισχύσει η προσωρινή του απόφαση, που αναστέλλει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, μέχρι νεωτέρας απόφασης.
Με την οικονομική αφαίμαξη των εργαζομένων και των συνταξιούχων, η ασφυκτικά περιορισμένη αγοραστική τους δυνατότητα, όχι μόνον δεν έσωσαν τους μικρέμπορους, αλλά, αντίθετα και το κόστος λειτουργίας του μικρού καταστήματός τους ανέβηκε και πιο γρήγορα οδηγούνται σε φυσική εξόντωση. Σε αντίθεση με τα πολυκαταστήματα που ζουν και βασιλεύουν, κλέβοντας στην κυριολεξία την ελάχιστη εμπορική κίνηση.
Μεγάλη βοήθεια, επίσης, προσφέρουν οι πάντα "πρόθυμοι" συνδικαλιστές της ΕΣΕΕ, που για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας έδωσε "γη και ύδωρ". Κατάφερε, με διάφορες αλχημείες, να μετατρέψει τη θέληση του 90% των συναδέλφων που είναι "ΟΧΙ στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή" σε "τουλάχιστον 7 Κυριακές ανοικτά", αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις που θα έχει στα μικρομάγαζα που υποφέρουν. Το ότι κλαίνε τώρα πάνω από το "πτώμα", δεν εμποδίζει τους φορείς των μεγαλεμπόρων και μονοπωλιακών ομίλων να πανηγυρίζουν για μια ακόμη "κατάκτησή τους" σε βάρος των εργαζομένων και των μικρών εμπόρων.
Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας έρχεται σε συνέχεια των εξοντωτικών μέτρων που έχουν παρθεί τα τελευταία χρόνια όπως τα χαράτσια, τα άδικα φορολογικά μέτρα, τα αντιασφαλιστικά κ.ά. που ανεξάρτητα από δόσεις στις ρυθμίσεις οφειλών, ο μικρός αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας και έμπορας οδηγείται στην καταστροφή και την εξαθλίωση.
Και αυτά τα μέτρα εξυπηρετούν ένα σκοπό: Να εισπράξουν όσα μπορούν από αυτούς που πλέον δεν έχουν καμία δυνατότητα, αρπάζοντας στη συνέχεια ακόμη και τη στέγη τους, τη δουλειά τους και οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο διαθέτουν.
Θα προσπαθήσουν με διάφορα “κόλπα” να εφαρμόσουν το άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές το χρόνο ανεξαρτήτως τουριστικών περιοχών. Οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι και πέρα του δήθεν ενδιαφέροντος τους για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών.
Δεν μπορούμε να περιμένουμε διαφορετική αντιμετώπιση από την Περιφέρεια που “αναγκαστικά” εφαρμόζει την κάθε φορά κυβερνητική πολιτική, αλλά ούτε και από  την πλειοψηφούσα παράταξη του κ. Κουμαντάκη (στον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου) όπου άλλα αποφασίζονται και άλλα εφαρμόζει κατά πως συμφέρει κάθε φορά. Να θυμίσουμε δε ότι με την αποφασιστική παρέμβαση των δυνάμεων της Π.Α.ΣΕΒΕ υπάρχει απόφαση και Γενικής Συνέλευσης του ΕΣΗ για μια Κυριακή τον χρόνο ανοικτα, απόφαση που ο πρόεδρος «ξεχνά» κατά το πως τον βολευει.
Εμείς λέμε πως υπάρχει λύση. Μπορούμε να σταματήσουμε τον καταστροφικό κατήφορο, αρκεί να οργανωθούμε στο σύλλογο μας, μαζικά. Να συντονιστούμε με τους φυσικούς μας συμμάχους. Τους εργαζόμενους, που αγωνίζονται και αυτοί μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, ενάντια στην ίδια βάρβαρη πολιτική, που και αυτούς, όσους δεν στέλνει στην ανεργία, τους ξεζουμίζει. 
Μόνο ένα τέτοιο ισχυρό κίνημα, μια Λαϊκή Συμμαχία μπορεί να βάλει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική, να ανακουφίσει τους φτωχούς εμπόρους, να διασφαλίσει τα δικαιώματά μας.
Καλούμε όλους τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους εμπόρους:
- Να περιφρουρήσουν με κάθε τρόπο την κυριακάτικη αργία σαν "κόρη οφθαλμού", συσπειρωμένοι στο σύλλογο μας, στις γραμμές της Π.Α.Σ.ΕΒΕ, να αλλξοθμε τοςυ συσχετισμούς προς όφελος των δυνάμεων που αγωνίζονται ενάντια σε κάθε πολιτική που μας εξοντώνει.
- Να συστρατευτούν σε κοινό αγώνα με τους εμποροϋπαλλήλους και το ταξικό συνδικαλιστικό τους κίνημα, το ΠΑΜΕ.
- Να βγάλουν συμπεράσματα για τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες που βάζουν πλάτη να περάσει η βάρβαρη πολιτική που οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην εξαθλίωση και χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους στην ανεργία και τα χρέη (αλήθεια γιατί ακόμη δεν έχει πάρει θέση ο νέος Δήμαρχος για το θέμα όπως του ζήτησαν στο Δημοτικό συμβούλιο στις 20 Νοέμβριου οι εκπρόσωποι της Π.Α.Σ.ΕΒΕ?)
Παλεύουμε για:
- Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή ανοιχτά τα καταστήματα.
- Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν τα ωράρια.
- Όχι στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 14 Δεκέμβρη και όλες τις άλλες Κυριακές του χρόνου.



Η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλείου.