Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΄΄ Αλήθειες και ψέματα για τα Προγράμματα ΛΑΕΚ ΄




Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του συνδυασμού «Έμποροι των Χανίων», πρώην Διοίκηση στον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων μέχρι πριν ένα χρόνο έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής : Δεν μας προξενούν εντύπωση οι πολιτικές πρακτικές του συνδυασμού «Έμποροι των Χανίων» παράταξη που για αρκετά χρόνια είχε την πλειοψηφία στην Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Χανιών πιστή στην γραμμή του κυβερνητικού-συμβιβασμένου συνδικαλισμού. Βαφτίζοντας το μαύρο άσπρο , κουνώντας το «σκιάχτρο» της κομματικοποίησης προσπαθούν να κρύψουν τις αιτίες της κρίσης και τις πολιτικές που τόσα χρόνια πιστά υποστήριζαν και υποστηρίζουν, αυτοί οι «ακομμάτιστοι». Πολιτικές που έφεραν σε αδιέξοδο και λουκέτο πολλούς από τους συναδέλφους μας.
Τώρα τελευταία έχουν αναλάβει ένα καινούργιο ρόλο αυτόν της υπεράσπισης των «δικαιωμάτων» των εργαζομένων και των εμπόρων στην μόρφωση –επιμόρφωση. Και συγκεκριμένα αναφερόμαστε στα Προγράμματα ΛΑΕΚ. Δεν τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος για την μόρφωση των εργαζομένων και των έμπορων , απλά έχασαν το μεγάλο φαγοπότι που είχαν στήσει όλα αυτά τα χρόνια. Έχασαν το μέσο με το οποίο εξαγόραζαν συνειδήσεις και παράλληλα δημιουργούσαν ψευδαισθήσεις στους συναδέλφους ότι έτσι θα γλυτώσουν από την οικονομική κρίση.
Η «οικονομική άνεση» που είχε ο Σύλλογος μέσω αυτών των προγραμμάτων μόνο ζημιά έφερε τελικά όλα αυτά τα χρόνια. Μοναδικός στόχος ήταν η υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων από μια μερίδα έμπορων χωρίς να ενδιαφέρει την Διοίκηση η συμμέτοχη στις συλλογικές διαδικασίες των συναδέλφων. Αποτέλεσμα , πάνω από το 1/3 των μελών να έχουν οικονομικές εκκρεμότητες προς τον Σύλλογο για πολλά χρόνια. Δείγμα έλλειψης επαφής και απαξίωσης από τα μέλη του Συλλόγου.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί στο σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων , ξεκινώντας από την ΕΣΕΕ ΚΑΙ ΓΣΕΒΕΕ ,ΟΕΣΚ και καταλήγοντας στους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους.
Το να θέλεις να μάθεις εμπορική ορολογία ξένης γλώσσας ( Ρώσικα, Κινέζικα ,Αγγλικά) σε 32 ώρες μοιάζει με ανέκδοτο.
Το να θέλεις να μάθεις «γλώσσα του σώματος» για να γίνεις καλύτερος πωλητής είναι παραμύθια.
Το να θέλεις να μάθεις πως θα «διαχειριστείς συγκρούσεις» μέσα στο εργασιακό χώρο με τους «επιμορφωμένους» εργαζόμενους είναι τεράστια εξαπάτηση , καθώς εμείς οι μικροί έμποροι αλλά και οι εργαζόμενοι που απασχολούμε δοκιμαζόμαστε το ίδιο σκληρά από την οικονομική κρίση.
Αλήθεια πως γίνεται , όλοι αυτοί που στρατηγικό στόχο έχουν την συγκεντροποίηση του εμπορίου σε λίγα χέρια , δηλαδή να φύγουμε από την μέση κλείνοντας τα μαγαζιά μας και αφήνοντας χώρο στις πολυεθνικές , να θέλουν να μας «επιμορφώσουν» ;
Πως γίνεται η Ε.Ε, οι κυβερνήσεις και οι πολιτικές που εφαρμόζονται χρόνια τώρα να θέλουν να «επιμορφώσουν» επαγγελματοβιοτέχνες και να μας δώσουν και χρήματα ενώ στρατηγικός τους στόχος είναι η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων για το ξεπέρασμα της κρίσης με μεγαλύτερα κέρδη ;
Σε αυτό το οικονομικό πλαίσιο εμάς τους μικρούς εμπόρους δεν μας θέλουν αλλά και τους εργαζόμενους τους θέλουν σύγχρονους σκλάβους.
Κατανοούμε πλήρως την αγωνία σας και τον καημό σας αφού χάσατε τις «οικονομικές συναλλαγές» που σε αυτά τα «επιμορφωτικά σεμινάρια» χωρούσαν οι πάντες.
Έτσι ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων κατάφερε να επιμορφώσει εκτός των άλλων και υπαλλήλους του ΚΤΕΛ, υπαλλήλους σε οίκους ηλικιωμένων. Ακόμα και πτυχιούχους χημικούς επιμορφώσατε με χρήματα του ΟΑΕΔ που μας παρακρατούσανε και θα έπρεπε να τα πάρουμε πίσω όπως διατείνεστε.
Να σας θυμίσουμε ότι και τα παραπάνω συνδικαλιστικά μας όργανα ΟΕΣΚ , ΕΣΕΕ έχουν παραδεχτεί δημόσια για «πονηρές» οικονομικές συναλλαγές μέσω αυτών των «επιμορφωτικών προγραμμάτων».
Αν πραγματικά αυτό το πολιτικό σύστημα ήθελε να μορφώσει εργαζόμενους και εμπόρους θα μπορούσε ο ίδιος ο ΟΑΕΔ , χωρίς την ενδιάμεση παρέμβαση ιδιωτικών ΚΕΚ ή άλλων φορέων ,να καταρτίσει σωστά όσους το επιθυμούν και για όσο χρόνο απαιτείται.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων όσο υπάρχει αυτή η Διοίκηση δεν θα γίνει φορέας εξαγοράς συνειδήσεων και ψευδαισθήσεων , ούτε θα επιτρέψουμε οικονομικές συναλλαγές με διάφορα κέντρα πολιτικής εξουσίας. Αντίπαλοι μας είναι τα προβλήματα όπως (φορολογικό ,ασφαλιστικό, κατασχέσεις κ.α.) Αντίπαλοι μας είναι οι πολιτικές της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων που μας κάνουν την ζωή μας δύσκολη. Αντίπαλοι μας είναι τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κρίσης θέλουν να μας κλείσουν τα μαγαζιά. Σύμμαχοι μας οι εργαζόμενοι και οι μικροί αγρότες που αντιπαλεύουν τις πολιτικές που μας εξαθλιώνουν και αγωνίζονται για το μέλλον που μας αξίζει.
Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε τον κάθε συνάδελφο μικρό έμπορο αυτοαπασχολούμενο να συμμετέχει και να στηρίζει την αγωνιστική συλλογική δράση του συλλόγου .
Με εκτίμηση
Το Προεδρείο του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων
Πρόεδρος Βουρλάκης Νίκος
Αντιπρόεδρος Κανδηλιεράκης Γεώργιος
Γενική Γραμματέας Μπινιά Ιωάννα
Οικονομικός Επόπτης Παπαδάκης Μανώλης
Μέλος Οικονομάκος Βασίλης