Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

ΠΑΣΕΒΕ: Πανελλαδικό Συμβούλιο την Κυριακή 19 Απρίλη




Οι εργασίες του Πανελλαδικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΒΕ θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 19 Απρίλη, στις 10 το πρωί στην οδό Καποδιστρίου 24, στον 3ο όροφο.
Στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΒΕ υπογραμμίζει:
«5 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΕΒΕ, ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ χαιρετίζει όλους τους συναδέλφους, τις Επιτροπές Αγώνα, τις Ενώσεις, τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Αττική, που με αφορμή το Πανελλαδικό Συμβούλιο της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων, προετοιμάζονται με ουσιαστικό προβληματισμό και αισιοδοξία για τη συνέχιση του αγώνα μας.
Όλο και περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι, έμποροι, άνεργοι και συνταξιούχοι, από όλους τους κλάδους δένουν την ατομική τους υπόθεση με το συλλογικό αγώνα της ΠΑΣΕΒΕ, ενάντια στα μονοπώλια και τη βαρβαρότητα.
Από την προηγούμενη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη έχουμε συσσωρεύσει κρίσιμη εμπειρία, παλεύοντας σε κάθε γειτονιά, σε κάθε κλάδο, ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων και τις ψευδαισθήσεις που σπέρνουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες.
Είμαστε σίγουροι ότι η συλλογική αγωνιστική εκτίμηση της δράσης μας, καθώς και η κατάθεση των εμπειριών μας θα δώσει νέα ώθηση στους αγώνες που έρχονται.
Τις εργασίες μας θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ

"ΠΛΑΣΙΕ" ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΑΕΕ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ





ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η επίσκεψη της διοίκησης του ΟΑΕΕ στο Ηράκλειο -15 Απριλίου- σκοπό είχε να πείσει για το «ωφέλιμο» της ρύθμισης των 100 δόσεων. Ζήτησε την «αρωγή» των λιγοστών παρευρισκομένων συνδικαλιστών,  προκειμένου να πείσουν τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους που έχουν γονατίσει οικονομικά λόγο της καπιταλιστικής κρίσης και της επιθετικότητας των μονοπωλίων. Να  κάνουν δηλ. το «πατριωτικό τους καθήκον» και να πληρώσουν χρέη στο ταμείο που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Η διοίκηση του ΟΑΕΕ πρότεινε στην υπαγωγή σε τρεις κατηγορίες κάτω, με το σκεπτικό ότι έτσι μπορούν να εξοφλούνται  οι τρέχουσες εισφορές με αυτά που επωφελούνται οι ασφαλιζόμενοι,  από την επιλογή τριών κατηγοριών κάτω. Χωρίς να δεσμεύεται η διοίκηση αν αυτή η επιλογή θα έχει διάρκεια μέχρι τέλους της ρύθμισης. Όπως επίσης δεν ξεκαθάρισε τι θα σημαίνει αυτό για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την κάλυψη τους ή τι επιπτώσεις θα υπάρξουν στη σύνταξη. Ουσιαστικά έβαλε στο τραπέζι την λογική της ανταποδοτικότητας που ανοίγει την πίσω πόρτα για την ακόμη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση της υγείας, της πρόνοιας και την ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση των μεγαλοεπιχειρηματικών ομίλων στο χώρο αυτό.
Φάνηκε εξ αρχής ο εισπρακτικός χαρακτήρας της ρύθμισης αλλά και ο λόγος της καθόδου  των στελεχών του ταμείου στο Ηράκλειο όπου πάνω από 10000 μικροεπαγγελματίες είναι ανασφάλιστοι. Ζητήθηκε από φορείς και συνδικαλιστές να «βοηθήσουν» ώστε να πειστούν οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, ότι η ρύθμιση είναι ευκαιρία ή ότι θα πρέπει να βάλουν πλάτη γιατί διαφορετικά δεν θα εμφανίζεται ότι το σύστημα είναι βιώσιμο.
Σε ρόλο «πλασιέ» λοιπόν της Κυβέρνησης η νέα διοίκηση του ΟΑΕΕ, τη στιγμή μάλιστα που η ίδια η Κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, βάζει «χέρι» στα αποθεματικά των ταμείων και των δημόσιων οργανισμών για να πληρωθούν οι «τοκογλύφοι δανειστές».  Για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της ΕΕ και των μονοπωλίων, για να δοθεί νέο ζεστό χρήμα προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων και πάντα σε βάρος των λαϊκών αναγκών.
Η διοίκηση  του ΟΑΕΕ απέφυγε να δώσει απαντήσεις  για :
·         Την κατασπατάληση των αποθεματικών του ταμείου που ανέρχονται σε πολλά δις ευρώ, όπως και για το τρέχον έλλειμμα που φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ και τι θα γίνει με την επιστροφή τους.
·         Την μείωση των εισφορών χωρίς απώλεια κεκτημένων.
·         Την αφαίρεση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δεν παρείχε ο ΟΑΕΕ σε όσους είχαν οφειλές τα τελευταία 6 χρόνια της κρίσης.
·         Την κατάργηση του ΚΕΑΟ
Σε καμιά περίπτωση δεν ανέφεραν την πολιτική διάσταση του θέματος, γιατί οδηγηθήκαμε εδώ . Κάνουν πως δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα του χρέους και ότι δεν φτάνουν οι ρυθμίσεις προς τον ΟΑΕΕ όταν χιλιάδες συνάδελφοι αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις με την εφορία, τις τράπεζες, τους προμηθευτές.
Οι προηγούμενες ρυθμίσεις, όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα , αλλά το διόγκωσαν. Σε λίγο ούτε η μείωση των συντάξεων θα σώσει τον ΟΑΕΕ, ο οποίος θα καταρρεύσει αφού οι ανασφάλιστοι θα φτάσουν στα επίπεδα του 60% ή του 70% των εγγεγραμμένων στο Ταμείο.
Τα ευχολόγια της διοίκησης για την νέα συγκυβέρνηση και πως αντιλαμβάνεται την κοινωνική ασφάλιση, ήρθαν να δέσουν με τις κορόνες των πάλε ποτέ και σημερινών  κυβερνητικών συνδικαλιστών που βλέπουν ότι … όλα αλλάζουν , προς το καλλίτερο φυσικά, όπως και η διοίκηση του ΟΑΕΕ.
Όσο για διεκδικήσεις ούτε κατά φαντασία δεν ανέφεραν  κάτι. Αρκέστηκαν στην ενημέρωση που θα κάνουν… από αύριο κιόλας σχετικά με την «ΡΥΘΜΙΣΗ – ΕΥΚΑΙΡΙΑ».
Μια ρύθμιση χρεών προς τον ΟΑΕΕ που όχι απλά δεν ανακουφίζει πραγματικά  τους αυτοαπασχολούμενους-να σημειωθεί ότι κεφαλαιοποιούνται οφειλές που δημιουργήθηκαν από προσαυξήσεις και τόκους τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης- αλλά έρχεται προκλητικά να ευνοήσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες, αυτούς που έχουν να πληρώσουν. Εγκαταλείπεται όπως φαίνεται η χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ από το κράτος, η επιστροφή των τεράστιων ποσών που εκλάπησαν με το «κούρεμα» και τα «τοξικά ομόλογα». Κόποι και ιδρώτας εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολουμένων επί δεκαετίες γίνονται οριστικά «καπνός» .
Δεν γίνεται λόγος για μείωση ασφαλιστικών εισφορών, εισφορές που σήμερα ο αυτοαπασχολούμενος δεν μπορεί να καλύψει, αλλά να προσθέσει σε αυτές και το ποσό της δόσης της ρύθμισης χρεών και μάλιστα να ξεκινά από το μηδέν, αφού το νομοσχέδιο ορίζει ότι χάνεται η ρύθμιση σε περίπτωση μη πληρωμής ενός μήνα ασφαλίστρων ή μη πληρωμής τριών δόσεων της ρύθμισης.

Η ΠΑΣΕΒΕ  καλεί κάθε αυτοαπασχολούμενο, μικροεπαγγελματία, τα πρωτοβάθμια σωματεία και ενώσεις, σε πάλη και διεκδίκηση λύσεων στα οξυμένα προβλήματα μας, μέσα από τις επιτροπές αγώνα να δυναμώσουμε τον αντιμονοπωλιακό πόλο στο συνδικαλιστικό μας κίνημα.
Να διεκδικήσουμε άμεσα :
·         Πάγωμα των χρεών και διαγραφή του ποσού που αντιστοιχεί στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δεν μας παρείχαν κατά τη διάρκεια μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
·         Μείωση των εισφορών χωρίς μείωση συντάξεων.
·         Ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη για όλους.
·         Καμία ποινική δίωξη για χρέη προς το ταμείο και το δημόσιο γενικά.
·         Κατάργηση του ΚΕΑΟ για χρέη στον ΟΑΕΕ, καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας.
·         Επιστροφή των δεκάδων δις που κλάπηκαν από το ταμείο με τα «τοξικά ομολόγα» και το «κούρεμα», δεν τα χαρίζουμε σε κανένα
·         Φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με 45%.

ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλείου Κρήτης

15 Απρίλη 2015

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Θεσσαλονίκη: Μαζική παρέμβαση μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο





Αντιμέτωπος με την οργή των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ βρέθηκε το απόγευμα ο νέος διοικητής του ΟΑΕΕ, Τάσος Πετρόπουλος, στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που έγινε στο Βιοτεχνικό Eπιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με εκπροσώπους επιμελητηρίων, ομοσπονδιών και συλλόγων των ΕΒΕ.
Οργανωμένη, μαχητική και μαζική παρέμβαση πραγματοποίησαν οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ, αναδεικνύοντας τα δραματικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ. Κατήγγειλαν ως εισπρακτικού χαρακτήρα το νομοθέτημα για τις ρυθμίσεις των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, τις οποίες ο διοικητής παρουσίασε ως «γενναιόδωρες», που όπως είπε «διασφαλίζουν τη διατήρηση των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, και την επάνοδο όσων έμειναν εκτός».
Η προσπάθεια των συνδικαλιστών που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, αλλά και του κλιμακίου του ΟΑΕΕ, να παρουσιάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης ως ευεργετικά, προσέκρουσε στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι, που αναγκάζονται να κλείνουν τα μαγαζιά τους, να στερούνται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να κινδυνεύουν να χάσουν τη σύνταξη, να προστίθενται στις στρατιές των ανέργων.
Η Ράνια Καπετανγιώργη, πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΕΘ) και μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, ξεκαθάρισε ότι κανένας αυτοαπασχολούμενος, μικρός επαγγελματίας, βιοτέχνης, έμπορος, αυτοκινητιστής, δεν θέλει και δεν πρέπει να χάσει το δικαίωμα στην ασφάλιση και τη σύνταξη. Όσοι χρωστάνε, δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν.
Όπως είπε, πάνω από το 50% των συναδέλφων δεν μπορούν πλέον να καταβάλουν την εισφορά στο Ταμείο, και όσοι καταφέρνουν με τα χίλια ζόρια να το πληρώνουν, βλέπουν να αφαιρούνται από το Ταμείο παροχές υγείας, φάρμακα, επισκέψεις στους γιατρούς.
Κατήγγειλε ότι χιλιάδες ανασφάλιστοι και μακροχρόνια άρρωστοι (καρκινοπαθείς) μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αγωγή. Κάλεσε τον ΟΑΕΕ να σταματήσει να τρομοκρατεί, στέλνοντας «εκβιαστικά» ραβασάκια σε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους για να αποπληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Και σημείωσε πως για τα σημερινά προβλήματα του ΟΑΕΕ δεν ευθύνονται οι χιλιάδες μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, αλλά η διαχρονική ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων, η οποία συνεχίζεται και από τη σημερινή συγκυβέρνηση, αλλά και η αναδουλειά και τα μέτρα εξόντωσης των μικροεπαγγελματιών αυτοαπασχολούμενων, που έχουν διαμορφώσει μια κυριολεκτικά καθημερινή κόλαση για τη ζωή τους.
Προβάλλοντας τις διεκδικήσεις μιας σειράς σωματείων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, απαίτησε:
- Πάγωμα των χρεών, και διαγραφή του ποσού που αντιστοιχεί στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δεν μας παρείχαν κατά τη διάρκεια μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
- Μείωση των εισφορών, χωρίς μείωση συντάξεων. Ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη για όλους. Καμία ποινική δίωξη.
- Καμία μείωση συντάξεων.

Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Θεσσαλονίκη: Κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ την Τετάρτη 15 Απρίλη




Σε κινητοποίηση καλεί τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς επαγγελματίες -βιοτέχνες - εμπόρους, αυτοκινητιστές, τηνΤετάρτη 15 Απρίλη στις 6 το απόγευμα, η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη,στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο θα επισκεφθεί την ίδια μέρα ο νέος διοικητής του ΟΑΕΕ, Τάσος Πετρόπουλος.
Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ αναφέρει:
«Κανένας συνάδελφος δεν θέλει να χάσει το δικαίωμα στην ασφάλιση και τη σύνταξη.
Να σταματήσει ο ΟΑΕΕ να τρομοκρατεί τους συναδέλφους, στέλνοντας “εκβιαστικά” ραβασάκια σε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους για να αποπληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και να απειλεί ότι θα κινεί διαδικασία κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων, φτάνοντας ακόμα και σε δεσμεύσεις λογαριασμών, αδιαφορώντας όχι μόνο για το μέλλον των μαγαζιών τους, αλλά και των οικογενειών τους.
Η διαχρονική ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων η οποία συνεχίζεται και από τη σημερινή συγκυβέρνηση, η αναδουλειά και τα μέτρα εξόντωσης των μικροεπαγγελματιών αυτοαπασχολούμενων έχουν διαμορφώσει μια κυριολεκτικά καθημερινή κόλαση για τη ζωή τους.
Πάνω από το 50% των συναδέλφων δεν μπορούν πλέον να καταβάλουν την εισφορά στο Ταμείο και όσοι καταφέρνουν, με τα χίλια ζόρια να το πληρώνουν, βλέπουν να αφαιρούνται από το Ταμείο παροχές Υγείας, φάρμακα, επισκέψεις στους γιατρούς και να ξεπουλιέται στους μεγαλοεπιχειρηματίες και η ακίνητη περιουσία του.
Απαιτούμε:
  • Πάγωμα των χρεών και διαγραφή του ποσού που αντιστοιχεί στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δεν μας παρείχαν κατά τη διάρκεια μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
  • Μείωση των εισφορών χωρίς μείωση συντάξεων.
  • Ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη για όλους.
  • Καμία ποινική δίωξη.
  • Καμία μείωση συντάξεων».