Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΩΝ 25 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ




Από την 1-1-2014 θα εφαρμοστεί η καταβολή των 25 ευρώ για νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο. Πρόκειται για ακόμη ένα χαράτσι που συμβάλει στην επέκταση της εμπορευματοποίησης σε αυτό που ονομάζουμε δημόσιος τομέας υγείας.
Ο αρμόδιος υπουργός επιχειρεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα και να παρουσιάσει αυτό το  χαράτσι σαν «εκδήλωση αλληλεγγύης». Ισχυρίζεται ότι τα 25 ευρώ αφορούν μόνο όσους έχουν ασφαλιστική κάλυψη και όχι τους ανασφάλιστους Διαψεύδεται όμως από τα «μπιλιετάκια» που ετοιμάζουν οι διοικητικές υπηρεσίες των νοσοκομείων , για να στείλουν μέσω εφορίας ,σε ανασφάλιστους ασθενείς που δεν κατέβαλαν τα έξοδα νοσηλείας για τις ημέρες  που νοσηλεύτηκαν.
Συνάδελφοι :
Η υγεία ,η περίθαλψη , η νοσηλεία είναι δικαίωμα ολόκληρου του λαού , και το κράτος έχει την ευθύνη να την εξασφαλίζει ΔΩΡΕΑΝ και με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
Είναι επιτακτική ανάγκη να απορρίψουμε τους εκβιασμούς και να οργανώσουμε την πάλη μας , μαζί με άλλους αυτοαπασχολούμενους , για να εμποδίσουμε την υλοποίηση αυτού του απάνθρωπου μέτρου ,όπως και άλλων που έχουν ψηφιστεί και θα εφαρμόζονται το ένα μετά το άλλο , στο επόμενο διάστημα.  
ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑΣ


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΑΞΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

                                         



 Π                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      
                                                                                                                                                                
                                                                                                    
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για μια ακόμη φορά ο κυβερνητικός συνδικαλισμός που στο  χώρο του εμπορίου, στην πόλη μας, εκφράζεται από την πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, προχώρησε σε αυθαίρετη «επαναδιατυπωση» της θέσης του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου ,για μια ακόμη φορά λοιπόν η “κωλοτούμπα” πήγε “σύννεφο”. 
Οι «δήθεν» υπερασπιστές  της «μιας Κυριακής ανοικτά τα καταστήματα» ζήτησαν τη συνδρομή του κ. Κουκιαδάκη προκείμενου να γίνει αυτό που συνεχώς καταγγέλλει η ΠΑΣΕΒΕ στο χώρο του εμπορίου, ότι δηλ. θα βρίσκουμε μπροστά μας με διάφορα τρόπους την προσπάθεια ουσιαστικά κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας. Και όπως ήταν φυσικό ο κ.Κουκιαδάκης “ανταποκρίθηκε”.
Πήρε λοιπόν ο κ. Αντιπεριφεριάρχης τη απόφαση – συμπλήρωση, όπως ήδη έχει ενημερώσει, και γνωμοδότησε για το άνοιγμα της προαιρετικής Κυριακής 15/2/2013 στην Κυριακή 29/12/2013.
Άσχετα αν η Κυβέρνηση αντέδρασε έντονα σε αποφάσεις αντιπεριφερειαρχων όπως η παραπάνω, είναι φανερό ότι υπάρχει μια συντονισμένη νέα  προσπάθεια να γίνει το χατίρι των μονοπωλίων του εμπορίου, να καταργηθεί δηλαδή η Κυριακάτικη αργία εδώ και τώρα έστω και αν την πρώτη Κυριακή, 3 Νοεμβρίου αυτό δεν τους βγήκε όπως θα ήθελαν εξαιτίας των αντιδράσεων εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων στο εμπόριο.

Είναι σε όλους τους συναδέλφους γνωστό πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα μονοπώλια, οι πολυεθνικές να επιβάλουν ότι αυτές συμφέρει σε βάρος των χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων. Στο πως δηλ. θα κάνουν ότι είναι δυνατό προκειμένου να μείνει το πεδίο ανοικτό για να αβγατίσουν τα κέρδη τους αφού εμείς θα έχουμε πάει ήδη σπίτια μας.
Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους, περιφρουρώντας την Κυριακάτικη Αργία,  να κρατήσουν τα καταστήματα τους κλειστά.
 Η αγωνία όλων μας για το πώς θα ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές μας οικονομικές υποχρεώσεις (που είναι δυστυχώς πολλές), δεν θα βοηθήσει ακόμη και  αν δουλέψουμε, όχι τις Κυριακές των εορτών, αλλά όλες του χρόνου.
Για μας είναι καθαρό πως δεν λείπουν μέρες στους καταναλωτές για να κάνουν τα ψώνια τους. Λείπει το “ρευστό” που οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των συγκυβερνήσεων τους, έχουν βίαια αφαιρέσει από τους μισθούς και τις συντάξεις τους. Ας δείξουμε και πάλι την αποφασιστικότητα μας ενάντια στις προθέσεις του υπουργείου, των πολυεθνικών και των σχεδίων τους για εξόντωσης μας.
Η ΠΑΣΕΒΕ εδώ και ένα χρόνο στο Ηράκλειο παλεύει με συνέπεια μέσα και έξω από τον εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου (ΕΣΗ) με όσες δυνάμεις διαθέτει για την υπεράσπιση της αργίας της Κυριακής. Έχει συμβάλει αποφασιστικά να έχει σαν επίσημη θέση ενάντια στην κατάργηση της ο ΕΣΗ σαν φορέας, έστω και αν η ηγετική ομάδα του έχει διφορούμενη στάση (αναλόγως τον συνομιλητή).
Οι μικρέμποροι, οι αυτοαπασχολούμενοι ας βγάλουν συμπεράσματα.

Η ΠΑΣΕΒΕ τάσσεται με το μέρος των εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα  και καλεί τους έμπορους της πόλης να μην πέσουν στην παγίδα. Η εξαθλίωση του λαού, η φτώχεια που τον καταδικάζει η κυβερνητική πολιτική υπαγορευμένη από την ΕΕ και τα μονοπώλια δεν θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας στις 29 Δεκεμβρίου. Τα μικρομάγαζα θα υποχρεωθούν να είναι στο εξής ανοικτά συνεχώς με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικογενειακή και κοινωνική ζωή των επαγγελματιών. 

Την ιδία στιγμή το εξοντωτικό «εορταστικό ωράριο» που η ΠΑΣΕΒΕ καταψήφισε πρόσφατα  στη συνεδρίαση του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, ουσιαστικά λειτουργεί υπέρ των εμπορικών κέντρων και των μεγαλοκαταστημάτων που λειτουργούν με εργαζόμενους των 300 ευρώ υπό συνθήκες γαλέρας όσον αφορά στις εργασιακές τους θέσεις.
Η ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλείου Κρήτης καλεί τους συναδέλφους στην αυριανή  συγκέντρωση, (Κυριακή στις 10 το πρωί) έξω από το ΖARAS επί της Δικαιοσύνης, που διοργανώνει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων.
Η υπεράσπιση της Κυριακής αργίας συνεχίζεται. Να βάλουμε εμπόδια στα σχέδια Κυβέρνησης και πολυεθνικών για την εξόντωση των χιλιάδων μικρομάγαζων και την μετατροπή των εργασιακών σχέσεων για τους εμποροϋπαλλήλους  σε εργασιακή κόλαση.

                                    Ηράκλειο 14 Δεκεμβρίου 2013


Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου Κρήτης: Κινητοποίηση για την προάσπιση της Κυριακάτικης Αργίας στις 15 Δεκέμβρη




«Όλοι στην κινητοποίηση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου Κρήτης για την προάσπιση της Κυριακάτικης αργίας την Κυριακή 15/12/2013 στις 10 το πρωί στην διασταύρωση Δικαιοσύνης & Βυζαντίου (έξω από το ZARA)».

Αυτό είναι το κάλεσμα της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου Κρήτης στην επικείμενη κινητοποίηση που γίνεται, όπως επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωση, με αφορμή «την απόφαση του αντιπεριφερειάρχη κυρίου Κουκιαδάκη, για μεταφορά του ανοίγματος της προαιρετικής Κυριακής 15-12-2013 στην Κυριακή 29-12-2013. Συγκεκριμένα με την απόφαση επιτρέπει την λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 22 -12-2013 και την Κυριακή 29-12-2013 και ορίζει ότι την Κυριακή 15-12-2013 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Αυτή η απόφαση πάρθηκε μετά από παρέμβαση του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου για άνοιγμα των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου όπως γινόταν όλα αυτά τα χρόνια εθιμοτυπικά όπως δήλωσε.
Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η κίνηση στοχεύει στο άνοιγμα περισσότερων Κυριακών το χρόνο και βάζει ως πρόφαση την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών λόγω των αυξημένων αναγκών που θα έχουν τις γιορτές. Εκείνο που αποσιωπούν όμως είναι η μειωμένη οικονομική δυνατότητα των καταναλωτών και το ότι ο κόσμος είναι στα χειρότερα οικονομικά επίπεδα των τελευταίων χρόνων. Δεν έχουν ανάγκη από καμία Κυριακή ή από περισσότερο χρόνο παρά μόνο από χρήματα.

Η συγκεκριμένη απόφαση ξέρουμε ότι μόνο φρένο δε θα βάλει στις πολυεθνικές και στα μεγαλοκαταστήματα για το άνοιγμα τους την Κυριακή 15/12 αλλά επιπλέον τους δίνει και κάθε δικαίωμα να εκμεταλλευτούνε το άνοιγμα των καταστημάτων μια επιπλέον Κυριακή.

Η ΕΙΥΗ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Όλα αυτά δεν είναι παρά μόνο τερτίπια για να βρούνε αφορμή να διευρύνουνε το μέτρο κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας. Της μοναδικής μέρας που μας δίνεται η δυνατότητα να ξεκουραστούμε και να δούμε τις οικογένειές μας».



Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Την αντίθεσή της στην αύξηση των διοδίων εκφράζει η Γραμματεία ΠΑΣΕΒΕ Ν. Μεσσηνίας


Την αντίθεσή της στην αύξηση των διοδίων κατά 62,5%, εκφράζει η Γραμματεία ΠΑΣΕΒΕ Ν. Μεσσηνίας.
Σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την κυβέρνηση που συνεχίζει την άγρια επίθεση στα φτωχά λαϊκά στρώματα, και φορτώνει με νέα χαράτσια.
Μεταξύ άλλων τονίζει: «Η ανάπτυξη και οι επενδύσεις που ευαγγελίζονται, είναι για τους μεγαλοκατασκευαστές, τις τράπεζες και τα μονοπώλια. Για εμάς τους χρήστες του οδικού δικτύου της χώρας, τους αυτοαπασχολούμενους στις Οδικές Μεταφορές και όλα τα λαϊκά στρώματα σημαίνουν νέα φοροληστεία, νέα βάρη.
Μπροστά στις παράτες και τα συνθήματα των «επενδύσεων» και της «ανάπτυξης», να ορθώσουμε αιτήματα για το δικό μας συμφέρον, την δική μας ανάπτυξη, χωρίς μονοπώλια και εκμετάλλευση. Απέναντι στη νέα ληστεία στα διόδια, μια απάντηση μπορεί να υπάρξει. Οργάνωση και αγώνας προς όφελος των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Απαιτούμε:
  • Να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια.
  • Ελεύθερη πρόσβαση σε ασφαλείς οδικούς άξονες όλου του λαού χωρίς το χαράτσι των διοδίων.
  • Έργα και υποδομές που πρέπει να αναλαμβάνει το κράτος χωρίς να επιβαρύνεται ο λαός και με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Δημόσια έργα, λαϊκή περιουσία.
  • Δημόσιες, σύγχρονες, φθηνές και τακτικές συγκοινωνίες. Μείωση της τιμής του εισιτηρίου κατά 50%. Ειδικές χρονικές ζώνες και πρόβλεψη για δωρεάν μετακίνηση ανέργων, μαθητών, σπουδαστών, ΑμΕΑ. Αύξηση του συγκοινωνιακού έργου, με βάση τις ανάγκες του λαού».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ


                       


Η Κυβέρνηση προωθεί την υποχρεωτική ασφάλιση μικροεπαγγελματιών σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων στον ΟΑΕΕ και την διαγραφή τους από τα μητρώα του ΟΓΑ με δικαιολογία την «ομογενοποίηση»  όπως λέει των ταμείων.
Πρόκειται ουσιαστικά για «χτύπημα κάτω από τη μέση» σε βάρος χιλιάδων συναδέλφων στα χωριά και στις αγροτικές περιοχές γενικότερα, που έχουν ένα μικρό καφενείο, ένα μικρό μπακάλικο και τα βγάζουν δύσκολα πέρα συμπληρώνοντας το πενιχρό γεωργικό τους εισόδημα.
Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση ουσιαστικά καταδικάζει αυτούς και τις οικογένειες τους στη φτώχεια. Οι εισφορές στον ΟΑΕΕ είναι σχεδόν τριπλάσιες από αυτές του ΟΓΑ και το αποτέλεσμα θα είναι χιλιάδες οικογένειες  φτωχών αγροτών-αυτοαπασχολούμενων της υπαίθρου να στερηθούν βασικά δικαιώματα σε περίθαλψη, πρόνοια, σύνταξη.
Η Κυβερνητική πολιτική κατ επιταγή της ΕΕ, και για την χάρη των μονοπωλιακών ομίλων, επιχειρεί το «νοικοκύρεμα» στα ταμεία με ένα και μόνο στόχο, το ξεκαθάρισμα της «μαρίδας» ώστε οι πολυεθνικές, τα μονοπώλια κάθε κλάδου, να μείνουν μόνες στο παιγνίδι, να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους έστω και αν αυτό θα σημάνει το ξεκλήρισμα χιλιάδων λαϊκών οικογενειών.
Αυτό το μέτρο, μαζί με την απενεργοποίηση του ΑΦΜ για χρέη στο δημόσιο, την κατάργηση φορολογικής ενημερότητας για 10 χρόνια για τον ίδιο λόγο, τη σκληρή φορολογική πολιτική για τους αυτοαπασχολούμενους με το νέο έτος, θα γίνουν η χαριστική βολή για χιλιάδες επαγγελματίες, μικρέμπορους, αυτοκινητιστές.
Πρέπει να σημάνει συναγερμός. Να οργανώσουμε  τώρα την αντίδραση μας, μέσα από τους συλλόγους, τις ενώσεις, τα  σωματεία μας, να πιέσουμε τις συμβιβασμένες ηγεσίες τους που αδιαφορούν παντελώς για τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική , να απαντήσουμε με δράση τώρα. Να συσπειρωθούν οι αυτοαπασχολούμενοι στην ΠΑΣΕΒΕ, το μοναδικό πόλο αντιμονοπωλιακής συσπείρωσης ανάμεσα στους ΕΒΕ.
Να απαιτήσουμε και να επιβάλουμε:
-Κατάργηση του φορολογικού νόμου που φορολογεί το εισόδημα μας με 26% από το πρώτο ευρώ
-Αφορολόγητο  όριο 40.000 ευρώ, 5.000 για κάθε επιπλέον παιδί.
-Μόνη πηγή φορολόγησης να είναι τα βιβλία εσόδων-εξόδων
-Να καταργηθούν χαράτσια , «φόρος επιτηδεύματος», «φόρος αλληλεγγύης»
-Να μην γίνει μεταφορά των ασφαλισμένων αυτοαπασχολούμενων του ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ
-Να μειωθούν τα ασφάλιστρα τον ΟΑΕΕ χωρίς αλλαγή κλίμακας, κανείς ανασφάλιστος, καμιά κατάσχεση για οφειλές.
-Να μην  επιβληθεί η απενεργοποίηση του ΑΦΜ και η στέρηση φορολογικής ενημερότητας για οφειλές στο δημόσιο. Είναι απροκάλυπτος εκβιασμός και φορολογική τρομοκρατία.
-Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με 45%.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ, ΚΑΘΕ ΕΝΩΣΗ, ΚΑΘΕ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΝΑ ΣΥΓΚΑΛΕΣΟΥΝ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ.
Όσο μένουμε με τα χέρια σταυρωμένα Κυβέρνηση, ΕΕ και μονοπώλια θα μας ξεκληρίζουν.
Από τον δρόμο του αγώνα, μαζί με τους εργαζόμενους, την φτωχή αγροτιά, τους νέους, τις γυναίκες , άλλος δεν υπάρχει.
Μια πανίσχυρη λαϊκή συμμαχία μπορεί να ανατρέψει αυτή την πολιτική που μας καταδικάζει σε φτώχεια και εξαθλίωση, σε μαζικά λουκέτα.
ΝΑ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΞΟΥΜΕ :  ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ, ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ!


                                                                                                 Ηράκλειο 12/12/2013

Για την απαγόρευση της διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος...


Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Δημητρίου που συνεδρίασε την Τετάρτη 11/12/2013, μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στήριξε ομόφωνα την πρόταση, όπως αναφέρεται στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, για την απαγόρευση της διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και την επανασύνδεση της παροχής από τη ΔΕΗ στις λαϊκές οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν.
Επίσης, στήριξε το αίτημα για δραστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ και για κατάργηση όλων των φόρων στα τιμολόγια και στο πετρέλαιο θέρμανσης, προκειμένου ο λαός να μην παγώσει, να σταματήσει το επικίνδυνο φαινόμενο της αιθαλομίχλης στις μεγάλες πόλεις. Στο ψήφισμα τονίζεται πως η συγκυβέρνηση κοροϊδεύει και προκαλεί το λαό με το «κοινωνικό τιμολόγιο» και τη μετάθεση της ευθύνης στην Εκκλησία, τις ΜΚΟ και τους δήμους, τη στιγμή που εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής της δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, ενώ ιδιωτικοποιεί περαιτέρω τη ΔΕΗ και μειώνει το ενεργειακό κόστος για τους βιομήχανους.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει, σχετικά με τη θέρμανση και το ηλεκτρικό ρεύμα, πως «οι λαϊκές οικογένειες μπορούν να ανακουφιστούν άμεσα, μόνο με την υλοποίηση αυτών των προτάσεων και τις καλεί να οργανώσουν τον αγώνα τους, ώστε να απαιτήσουν αυτές να γίνουν πράξη".
Ειδικότερα το ψήφισμα αναφέρει:
«Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κοροϊδεύει και προκαλεί το λαό όταν παρουσιάζει το "κοινωνικό τιμολόγιο" ως λύση για τις λαϊκές οικογένειες που η δική της εγκληματική πολιτική έχει αφήσει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση, ενώ μεταθέτει την ευθύνη στην Εκκλησία, τις ΜΚΟ και τους δήμους.
Είναι κοροϊδία γιατί το "κοινωνικό τιμολόγιο" αφορά ένα μικρό τμήμα νοικοκυριών, τα οποία, αφού υπερβούν τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, θα γλιτώσουν ελάχιστα ευρώ το μήνα και μόνο στην περίπτωση που η κατανάλωσή τους δεν θα υπερβεί τα αυστηρά χαμηλά όρια που προβλέπει η σχετική ρύθμιση. Είναι πρόκληση γιατί την ίδια στιγμή που οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου θέρμανσης συνολικά για το λαό έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, ιδιωτικοποιεί περαιτέρω τη ΔΕΗ και μειώνει το ενεργειακό κόστος για τους βιομήχανους. Αυτά προβλέπονται στην "απελευθερωμένη αγορά" ηλεκτρικής ενέργειας που ισχύει για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ανάκαμψη από την κρίση: Θυσίες για το λαό, υπερκέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Δημητρίου στηρίζει την πρόταση-τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για την απαγόρευση της διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και την επανασύνδεση της παροχής στις λαϊκές οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν.
Συγκεκριμένα, έχει ως εξής:
  • Η ΔΕΗ υποχρεούται να αποκαταστήσει την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος σε κατοικίες εργατικών - λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, και ιδιαίτερα στους ανέργους, στις οικογένειες που ζούνε στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, στους χρόνια πάσχοντες, στους υπερήλικους, στις πολύτεκνες λαϊκές οικογένειες, στους αυτοαπασχολούμενους που έχουν χρεοκοπήσει ή βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, στους ξεκληρισμένους φτωχούς αγρότες.
  • Απαγορεύεται η διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος στις κατοικίες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, όπως αναφέρεται παραπάνω.
Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Δημητρίου απαιτεί να μειωθούν δραστικά τα τιμολόγια της ΔΕΗ, να καταργηθούν όλοι οι φόροι στα τιμολόγια και στο πετρέλαιο θέρμανσης, προκειμένου ο λαός να μην παγώσει, να σταματήσει το επικίνδυνο φαινόμενο της αιθαλομίχλης στις μεγάλες πόλεις.
Τα λαϊκά νοικοκυριά μπορούν να ανακουφιστούν άμεσα μόνο με την υλοποίηση αυτών των προτάσεων».


Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Γενική Συνέλευση ΟΒΣΑ: Αποφάσεις κλιμάκωσης του αγώνα για ανεργία, κατασχέσεις, ασφαλιστικό, φορολογικό


Άμεση κλιμάκωση του αγώνα των ΕΒΕ από κοινού και σε συντονισμό με τις δυνάμεις της Λαϊκής Συμμαχίας με μια σειρά πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων αποφασίστηκε στην ετήσια Γενική Συνέλευσητης Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 11 Δεκέμβρη το απόγευμα, στην αίθουσα των παλιών γραφείων της ΓΣΕΒΕΕ.
Ως άξονες άμεσης προτεραιότητας πάλης και δράσης οριοθετήθηκαν:
  • Το Ασφαλιστικό και ο ΟΑΕΕ με γραμμή πάλης ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κατασχέσεις εναντίον των ΕΒΕ που χρωστάνε οφειλές στο Ταμείο και δεν έχουν υπαχθεί ή είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στις ρυθμίσεις, καθώς η αναδουλειά και τα αλλεπάλληλα χρέη τους «πνίγουν».
  • Η θεώρηση των βιβλιαρίων όλων ανεξαιρέτως των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυτοί και οι οικογένειές τους.
  • Για τους άνεργους ΕΒΕ που είναι αναπόσπαστο κομμάτι των συναδέλφων τους, να γίνει ακόμη πιο μεγάλη και σχεδιασμένη προσπάθεια να «αγκαλιαστούν» και να οργανωθούν στα σωματεία και τις Ενώσεις. Αποφασίστηκε να γίνουν από κοινού κινητοποιήσεις με το ταξικό εργατικό κίνημα, τις Επιτροπές Αγώνα Ανέργων, τις Λαϊκές Επιτροπές κλπ. για την προστασία και την ανακούφιση των ανέργων και των οικογενειών τους για μια σειρά θέματα, όπως για τις μεταφορές και τα εισιτήρια, πετρέλαιο θέρμανσης, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης, χορήγηση επιδόματος ανεργίας και άλλα.
  • Παράλληλα και μπροστά στις γιορτές να εκφραστεί η αλληλεγγύη με την πραγματοποίηση Χριστουγεννιάτικης Εκδήλωσης για τα παιδιά των ΕΒΕ με θεατρική παράσταση, μοίρασμα δώρων και βιβλίων, που θα γίνει στις 29 Δεκέμβρη, στην αίθουσα των Υδραυλικών.
  • Ταυτόχρονα, την αμέσως επόμενη περίοδο θα γίνουν και θεματικές εκδηλώσεις για την Υγεία, Πρόνοια, Ασφάλιση, Συνταξιοδότηση και άλλα σημαντικά θέματα.
Στη σημερινή ετήσια γενική συνέλευση της ΟΒΣΑ, το λόγο έλαβαν εκπρόσωποι από πολλά σωματεία και ενώσεις των ΕΒΕ, μεταφέροντας εικόνα και εμπειρία από τους χώρους και τους συναδέλφους που εκπροσωπούν, περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνουν με ιδιαίτερα μελανά χρώματα, απότοκα της ασκούμενης αντιλαϊκής φιλομονοπωλιακής πολιτικής, στα πλαίσια της ΕΕ. Δεν έμειναν όμως εκεί καθώς, όπως είπαν, ήταν πολύ σημαντικές οι κινητοποιήσεις και οι αγώνες που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα, χάρη στους οποίους καθυστέρησαν, ματαιώθηκαν κάποια από τα αντιλαϊκά μέτρα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δόθηκαν και κάποιες λύσεις ανακούφισης σε πολλούς συναδέλφους που αντιμετώπισαν ζητήματα επιβίωσης, όπως με θεραπείες και εισαγωγή σε νοσοκομεία καρκινοπαθών ΕΒΕ και με άλλες σοβαρές ασθένειες, αποτροπή πλειστηριασμών και κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων, χορήγηση φαρμάκων κλπ. Αναδείχτηκε η ανάγκη τα ΔΣ να πρωτοστατήσουν ακόμη περισσότερο σε περιοδείες, εξορμήσεις, ενημερώσεις, να ενισχυθεί και να σφυρηλατηθεί ακόμη πιο αποφασιστικά η λαϊκή συμμαχία μέσα από περισσότερους, πιο καλά σχεδιασμένους και προετοιμασμένους αγώνες. Ως σημείο - κλειδί αναδείχτηκε η ανάγκη περαιτέρω μαζικοποίησης και οργάνωσης των ίδιων των Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων στα ταξικά σωματεία και τις Ενώσεις της ΟΒΣΑ με τη γραμμή και το πλαίσιο της ΠΑΣΕΒΕ και της Λαϊκής Συμμαχίας.
Στη διάρκεια των παρεμβάσεων αναδείχτηκε επίσης ότι ο κυβερνητικός συνδικαλισμός, όπως εκφράζεται από την πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ, αποτελεί σοβαρό εμπόδιο και τροχοπέδη στην ανάπτυξη των αγώνων των μικρών αυτοαπασχολουμένων και ΕΒΕ, καθώς αυτές οι δυνάμεις καλλιεργούν μέσα από τον περιβόητο κοινωνικό διάλογο και την εναλλαγή του διαχειριστή επικίνδυνες αυταπάτες, ενώ παράλληλα ασχολούνται με... σεμινάρια..., διαλέξεις και χρηματοδοτικά πακέτα τύπου ΕΣΠΑ, που ενδιαφέρουν όμως και μπορούν να ενταχθούν σε αυτά μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις.
Τέλος έγινε γνωστό ότι κάθε Πέμπτη απόγευμα (6-8) στα γραφεία της ΟΒΣΑ παρέχονται δωρεάν νομικές και λογιστικές υπηρεσίες.

ΥΓ.Η πολυ "δικη μας ΟΕΒΕΝΗ" αρκειται σε επιστολες και "ραβασακια προς τα Υπουργεια,την ιδια στιγμη το ξεκληρισμα χιλιαδων αυτοαπασχολουμενων στην περιοχη του Ηρακλειου συνεχιζεται.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ, ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥΣ.



ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΙΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ-ΦΤΩΧΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ-ΝΕΩΝ-ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ, ΑΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΑΜΥΘΗΤΑ ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ.

                       Η Γραμματεια της ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλειου ευχεται καλες γιορτες σε ολους.

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.



Στη συλλογή των ασφράγιστων βιβλιαρίων των αγροτών που αδυνατούν να πληρώσουν τις οικονομικές τους εισφορές στον ΟΓΑ, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προχωρούν η Ενωτική Ομοσπονδία, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Χανίων.
Να θυμίσουμε ότι μετά από την κινητοποίηση της Τρίτης ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κάτω από την αγωνιστική πίεση, υλοποιεί το αίτημα για θεώρηση - σφράγισμα των βιβλιαρίων.
Για να σφραγιστούν τα βιβλιάρια θα πρέπει όποιος έχει κάνει διακανονισμό με τον ΟΓΑ να δηλώσει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις και έτσι θα θεωρηθεί το βιβλιάριο από την Αντιπεριφέρεια.
 Όποιος αγρότης δεν έχει κάνει διακανονισμό με τον ΟΓΑ, θα πρέπει να κάνει και στη συνέχεια να δηλώσει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις δόσεις που του ζητούν.
 Σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος τονίζουν:
«Ο μαζικός οργανωμένος αγώνας μπορεί και φέρνει αποτελέσματα. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα με πανελλαδικό συντονισμό και με ακόμη περισσότερη μαζικότητα για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας.
Να σημάνει συναγερμός τη μέρα που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων».

"ΤΡΕΛΕΣ" ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΣ ΔΙΟΔΙΑ ΔΩΡΟ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ



ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΟΔΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Χωρίς να κρατάει ούτε τα προσχήματα, η κυβέρνηση, συνεχίζει την άγρια επίθεση στα φτωχά λαϊκά στρώματα, μας φορτώνει με νέα χαράτσια.
Αυτή τη φορά έρχεται να επιβάλει αύξηση στα διόδια, που θα φτάσουν μέχρι και το 62,5%, από την αρχή του νέου έτους.
Το αποτέλεσμα θα είναι :
·         Η ραγδαία αύξηση του κόστους μεταφοράς των εμπορευμάτων σε βάρος των καταναλωτή, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ.
·         Η αύξηση του κόστους μετακίνησης των λαϊκών στρωμάτων, ακόμα και από/προς τους τόπους εργασίας τους.
·         Ο πολλαπλασιασμός των κερδών των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων που θα εισπράττουν τα διόδια και τα επενδυτικά πακέτα.
Η ανάπτυξη και οι επενδύσεις που ευαγγελίζονται, είναι για τους μεγαλοκατασκευαστές, τις τράπεζες και τα μονοπώλια. Για εμάς τους χρήστες του οδικού δικτύου της χώρας, τους αυτοαπασχολούμενους στις Οδικές Μεταφορές και όλα τα λαϊκά στρώματα σημαίνουν νέα φοροληστεία, νέα βάρη.
Μπροστά στις παράτες και τα συνθήματα των «επενδύσεων» και της «ανάπτυξης», να ορθώσουμε αιτήματα για το δικό μας συμφέρον, την δική μας ανάπτυξη, χωρίς μονοπώλια και εκμετάλλευση. Απέναντι στη νέα ληστεία στα διόδια, μια απάντηση μπορεί να υπάρξει. Οργάνωση και αγώνας προς όφελος των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Απαιτούμε:
  • Νακαταργηθούν τώρα όλα τα διόδια.
  • Ελεύθερη πρόσβαση σε ασφαλείς οδικούς άξονες όλου του λαού χωρίς το χαράτσι των διοδίων.
  • Έργα και υποδομές που πρέπει να αναλαμβάνει το κράτος χωρίς να επιβαρύνεται ο λαός και με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Δημόσια έργα, λαϊκή περιουσία.
  • Δημόσιες, σύγχρονες, φθηνές και τακτικές συγκοινωνίες. Μείωση της τιμής του εισιτηρίου κατά 50%. Ειδικές χρονικές ζώνες και πρόβλεψη για σωρεάν μετακίνηση ανέργων, μαθητών, σπουδαστών, ΑμΕΑ. Αύξηση του συγκοινωνιακού έργου, με βάση τις ανάγκες του λαού.
Όλοι αυτοαπασχολούμενοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, αγρότες, νέοι - νέες έχουμε χρέος και καθήκον να συγκρουστούμε με τη συνεχόμενη και επικίνδυνη κατρακύλα στις συνθήκες της ζωής μας. Κανένας δεν μπορεί να είναι ανοργάνωτος και να βρίσκεται έξω από τα σωματεία και τη συλλογική δράση. Κανένας μόνος του.



ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΟΔΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΠΑΣΥ Ηρακλείου: Το λαϊκό κίνημα δεν τρομοκρατείται



Η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την προκλητική παρουσία δύο αστυνομικών στη σύσκεψη αγροτών της ΠΑΣΥ στις Αρχάνες την Κυριακή 8/12/2013.
Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Δύο φορές στη διάρκεια της εβδομάδας έγινε προσπάθεια εκ μέρους της αστυνομίας μέσω τηλεφώνου με στέλεχος της ΠΑΣΥ να μάθει τους σκοπούς της συνάντησης.
 Ο εν ενεργεία αστυνομικός που ανέλαβε τη συγκεκριμένη δουλειά παραδέχτηκε ότι ενδιαφέρει την αστυνομία η παρακολούθηση τέτοιων ζητημάτων. Μάλιστα προχώρησε παραπέρα, εμφανιζόμενος με ένα συνάδελφο του με πολιτικά στο χώρο της σύσκεψης.
Αυτή η εμπλοκή της αστυνομίας για «προληπτικούς λόγους» και «για να μη γίνουν επεισόδια» δεν πείθει κανέναν. Εντάσσεται στη λογική της καταστολής, της τρομοκράτησης του κινήματος, στην υλοποίηση του δόγματος της κυβέρνησης «Νόμος και Τάξη».
 Η κυβέρνηση αξιοποιεί διάφορους τρόπους για να βάλει στο στόχαστρο και να ελέγξει την αντίσταση των λαϊκών στρωμάτων.
Τα πρόσφατα αγροτοδικεία που καταδίκασαν 86 αγρότες της Κρήτης είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η κυβέρνηση στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι είναι έγκλημα να αγωνίζεσαι και ότι θα περάσει την αντιλαϊκή πολιτική της δια πυρός και σιδήρου.
 Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι θα πάρουν νέα, χειρότερα μέτρα και φυσικά φοβούνται τους αγώνες. Αποφασιστικά οι αγρότες σε συμπαράταξη με την εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα πρέπει να απαντήσουμε ότι δεν μας φοβίζουν και δεν μας τρομοκρατούν».

Η παρέμβαση της ΠΑΣΕΒΕ στη σύσκεψη του ΠΑΜΕ για την ανεργία


Συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων για τους άνεργους συναδέλφους έχει καθορίσει η ΠΑΣΕΒΕ, μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις της συμμαχίας, κυρίως όμως έχει κάνει προσπάθεια αγωνιστικής ανάτασης του κινήματος με αλλαγή των συσχετισμών και μαζικοποίηση των πρωτοβάθμιων σωματείων, κύρια με αυτούς που υποφέρουν, τόνισε ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ στη σύσκεψη που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ για την ανεργία.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:
«Είναι ζήτημα ιδιαίτερο - σοβαρό - δύσκολο η ανεργία στους αυτοαπασχολούμενους. Και η αλήθεια είναι ότι μας έχει απασχολήσει κυρίως σε θεωρητικό επίπεδο, χωρίς να έχουμε καταφέρει να ενταχθεί ως ζήτημα στη δράση των σωματείων, κυρίως από την πλευρά της οργάνωσης των ανέργων και της αλληλεγγύης και πώς αυτή πρέπει να εκφράζεται για τους ίδιους τους μικρούς ΕΒΕ και τις οικογένειές τους.
Καταρχήν να τονίσουμε ότι στο πλαίσιο του οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο παλεύουν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν οι μικρές επιχειρήσεις, τις οδηγούσαν σε όλες τις οικονομικές περιόδους σε κλείσιμο. Φυσικά ταυτόχρονα άνοιγαν άλλες, όμως στο σύστημα αυτό το μικρό ψάρι ποτέ δεν είχε πολλές ελπίδες. Ιδιαίτερα όταν τα κεφάλαια που μπορούν να επενδυθούν από μια μικρή επιχείρηση ήταν, είναι και θα είναι πενιχρά.
 Κατά κύριο λόγο μια μικρή επιχείρηση, στο εμπόριο, στον επισιτισμό, στις κατασκευές ή στις υπηρεσίες κατά βάση έδινε ένα αξιοπρεπές μεροκάματο για τον ίδιο τον αυτοαπασχολούμενο και μερικές φορές για την οικογένειά του.
Η κρίση όμως διαμόρφωσε συνθήκες "σκούπας" για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη για να καταλάβει κάποιος ότι ακόμα και σε μεγάλους - "ακριβούς" εμπορικούς δρόμους, χιλιάδες είναι τα μαγαζιά με λουκέτο και στις γειτονιές η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Υπάρχουν περιοχές στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη κ.λπ. που τα λουκέτα υπολογίζονται πάνω από το 40%. Μόνο για τους εμπόρους υπολογίζονται ότι έχουν κλείσει συνολικά 85 χιλιάδες από την έναρξη της κρίσης, ενώ από αυτούς που έχουν απομείνει χρωστάει στον ΟΑΕΕ 1 στους 2.
Τα τελευταία 4-5 χρόνια υπολογίζεται ότι 40.000-50.000 διαγράφονται από τον ΟΑΕΕ, κάθε χρόνο.
Η κατάσταση αυτή διαμορφώνει αλυσιδωτά στρατιές ανέργων. Κλειστή επιχείρηση σημαίνει άνεργος υπάλληλος, άνεργος ιδιοκτήτης και η οικογένειά του, σε πολλές περιπτώσεις, χωρίς κανένα εισόδημα. Σημαίνει πρώην αυτοαπασχολούμενος κατεστραμμένος να χρωστάει πολλά σε πολλούς, χωρίς ασφάλιση αυτός και η οικογένειά του, με τον κίνδυνο της κατάσχεσης ή ακόμη και της φυλάκισης για χρέη στο Δημόσιο.
Ο μικρός ΕΒΕ πριν κλείσει ήδη χρωστάει στον ΟΑΕΕ σε τράπεζα ή τράπεζες, σε προμηθευτές και πάει λέγοντας.
Με στοιχεία του ΟΑΕΕ, σε σύνολο 410.000 που χρωστάνε στο Ταμείο, ρύθμιση έκαναν οι 32.000, λιγότεροι από το 8%. Οι υπόλοιποι είναι εν δυνάμει άνεργοι και χρεοκοπημένοι. Ήδη 130.000 ΕΒΕ ενώ έχουν κλείσει τις μικροεπιχειρήσεις τους δεν έχουν κάνει διακοπή στον ΟΑΕΕ.
Πυκνώνει, εξάλλου, το φαινόμενο άνεργων ΕΒΕ που χάνουν ό,τι έχουν και δεν έχουν και μένουν ακόμα και άστεγοι.
Σύμφωνα με το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, εκτιμάται ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 χάθηκαν 56.000 θέσεις μισθωτής απασχόλησης από τα λουκέτα σε βιοτεχνίες, υπηρεσίες και εμπόριο. Ενώ η ετήσια έκθεση της ΕΣΕΕ αναφέρει ότι την 5ετία 2008-2013 χάθηκαν 175.000 θέσεις εργασίας στο εμπόριο από τα 85.000 λουκέτα που μπήκαν.
Με ταχύτατους ρυθμούς αυξάνονται τα λουκέτα και στις βιοτεχνίες, με αποτέλεσμα από το 2009 μέχρι το 2012 να έχουν κλείσει 7.474, σύμφωνα με έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Με μεγάλες απώλειες θα κλείσει και το 2013, καθώς έως το τέλος του έτους αναμένεται να χαθούν 2.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε σχέση με το 2012, δηλαδή το 6% του δυναμικού του επιμελητηρίου.
Οι φιλομονοπωλιακές κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και οι συγκυβερνήσεις τους δεν ήταν δυνατό να νοιαστούν για τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται στον αφανισμό. Στη λογική της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας, της ανάπτυξης της ελεύθερης οικονομίας δεν χωρούν μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολουμένων. Χωράει μόνιμο και σταθερό ξεζούμισμα, στύψιμο στην κυριολεξία με τα συνεχή χαράτσια, τις ανατιμήσεις στο ρεύμα και στο πετρέλαιο κ.ά. 
Άλλωστε στις μελέτες τους δεν κρύβουν ότι οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι στην Ελλάδα αποτελούν για την οικονομία τους "διαρθρωτικό πρόβλημα", όπως λένε. Άρα, η λύση είναι χιλιάδες να φύγουν από τη μέση για να αφήνουν χώρο στο μεγάλο κεφάλαιο να επενδύσει για να πολλαπλασιάσει τα κέρδη του, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης.
Το μόνο μέτρο που έχουν πάρει, προσθέτοντας ένα ακόμα χαράτσι, είναι ότι το 2011 θεσπίστηκε ειδική εισφορά ύψους 10 ευρώ μηνιαίως για τον ειδικό λογαριασμό ανεργίας που συστήθηκε στον ΟΑΕΔ για τη χορήγηση βοηθήματος στους αυτοαπασχολούμενους που διέκοψαν το επάγγελμά τους, ύψους 370 ευρώ και αυτό για 3 μήνες αν έχεις ασφάλιση 3-4 ετών και κλιμακωτά ανεβαίνει και φτάνει τους 9 μήνες μετά από 15 και πάνω πλήρη έτη ασφάλισης. 
Είναι δε τέτοια τα κριτήρια που βάζουν, που το επίδομα αυτό το έχουν πάρει πανελλαδικά μόνο 3.800 άνεργοι ΕΒΕ σε σύνολο 80.000, δηλαδή λιγότεροι από το 5%. Βέβαια, με τον τρόπο αυτό ο ΟΑΕΕ διαμορφώνει ένα λογαριασμό ο οποίος υπολογίζεται ότι έχει περάσει τα 150 εκατομμύρια ευρώ και που τα χρησιμοποιούν για να πληρώνουν συντάξεις.
Στη λογική των κυβερνήσεων κινούνται και οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, δεν τους ενδιαφέρουν οι μικροί. Ζητάνε προγράμματα και χρηματοδότηση για να ενισχυθούν οι μεγάλοι. Εκτός από μελέτες των ινστιτούτων τους και περιγραφές, καμιά προσπάθεια οργάνωσης των αυτοαπασχολουμένων που κινδυνεύουν, καμιά λογική αγωνιστικής αλληλεγγύης, διεκδίκησης αιτημάτων που να ανακουφίζουν έστω τους συναδέλφους.
Στο πλαίσιο της λογικής αυτής και του "κοινωνικού εταιρισμού", οι ξεπουλημένες ηγεσίες προσπαθούν να σύρουν τα συνδικαλιστικά όργανα σε συνεργασία με τα δίκτυα "κοινωνικής ευαισθησίας", τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ή να συγκροτήσουν τα δικά τους στα ίδια πρότυπα. Αυτό έκανε πριν από λίγους μήνες η ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εκκλησία. Το επιχείρημά τους είναι ότι "αυτή είναι η κατάσταση και κάτι πρέπει να κάνουμε άμεσα".
Είναι γνωστή η στάση των αστικών κομμάτων και πώς τοποθετούνται. Όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η Χρυσή Αυγή, η οποία επιχειρεί να δώσει το δικό της πολιτικό στίγμα, πέρα από τη φιλανθρωπία, αποδίδει τις αιτίες της κρίσης στους μετανάστες που απομυζούν την Υγεία, την Παιδεία κλπ. στερώντας την από τους Έλληνες. Είναι γνωστές οι διώξεις μεταναστών που με το παρεμπόριο, αλλά και το νόμιμο εμπόριο στερεί τμήμα της αγοράς από τους Έλληνες αυτοαπασχολούμενους.
Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,
Η ΠΑΣΕΒΕ καθόρισε πλαίσιο αιτημάτων για τους άνεργους συναδέλφους, μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις της συμμαχίας, κυρίως όμως έκανε και κάνει προσπάθεια αγωνιστικής ανάτασης του κινήματος με αλλαγή των συσχετισμών και μαζικοποίηση των πρωτοβάθμιων σωματείων, κύρια με αυτούς που υποφέρουν.
Το κρίσιμο ζήτημα είναι ο άνεργος συνάδελφος να μην ξεκόβει από το σωματείο ή την ένωση που ανήκει, να μη διαγράφεται. Με οποιοδήποτε τρόπο να φροντίζουμε να διατηρεί δεσμούς, να συμμετέχει στην οργανωμένη πάλη, στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του, να εντάσσεται στις επιτροπές αγώνα που έχουν οι Λαϊκές Επιτροπές, να μην παραιτείται από τον αγώνα. 
Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουμε ευθύνη να πάρουμε μέτρα για να μην αποστρατεύονται σταδιακά οι αυτοαπασχολούμενοι από το συνδικαλιστικό κίνημα, όσο αυξάνονται οι οικονομικές δυσκολίες. Αντίθετα, να γίνει κατανοητό ότι τα όποια ατομικά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει ο καθένας ξεχωριστά δεν είναι διαφορετικά από τα προβλήματα του διπλανού του. 
Έχουν την ίδια κοινωνική ρίζα και γι’ αυτό πρέπει να γίνουν αντικείμενο κοινής πάλης. Επομένως για την αντιμετώπιση των νέων δυσκολιών απαιτείται ένταση της αγωνιστικής δράσης.
Είναι άρα ζήτημα τα σωματεία να προσανατολίζονται στο θέμα των ανέργων, αλλά και στο ζήτημα της αλληλεγγύης που πρέπει να παλεύουν κατά προτεραιότητες. Έχουμε θετικά παραδείγματα διεκδίκησης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για συναδέλφους που δεν είχαν βιβλιάριο, για άλλους που έκλεισαν και χρωστάνε στην εφορία ή για περιπτώσεις επαγγελματιών που ζούνε στα καταστήματά τους, ακόμα και χωρίς ρεύμα.
Η αλληλεγγύη στους αυτοαπασχολούμενους, που αντιμετωπίζουν τα αποτελέσματα της δράσης των μονοπωλίων στην πιο βάρβαρη εκδοχή τους, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αποτελεί πλευρά της αντιμονοπωλιακής πάλης.
Οι βασικές ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων είναι ζήτημα αγωνιστικής διεκδίκησης, ζήτημα μετώπου με τα άλλα λαϊκά στρώματα και όχι φιλανθρωπίας.
Έχει σημασία να συνειδητοποιήσουν οι συνάδελφοι που κλείνουν ότι δεν είναι μόνοι τους, ότι δεν φταίνε οι ίδιοι για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, ότι οι αιτίες της σημερινής κατάστασης των αυτοαπασχολούμενων βρίσκονται στην κυριαρχία των μονοπωλίων και τις πολιτικές που τα εξυπηρετούν και κυρίως ότι όλοι μαζί ενισχύοντας τη λαϊκή συμμαχία μπορούμε να αποτρέψουμε τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική.
Τα Σωματεία, οι Ενώσεις και οι Λαϊκές Επιτροπές πρέπει να αποκτήσουν την ικανότητα να παρεμβαίνουν άμεσα με παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες συλλογικές μορφές δράσης, όταν κόβεται το ρεύμα, όταν απειλείται πλειστηριασμός, όταν υπάρχουν προβλήματα υγείας κλπ. Προϋπόθεση γι’ αυτό, είναι να αποκτήσει καλύτερη γνώση του μαζικού του χώρου και των προβλημάτων που προκύπτουν κάθε φορά. Να μην αποκλείονται ακόμα και έρανοι, συλλογή ειδών άμεσης ανάγκης, ακόμα και δημιουργία ταμείων αλληλοβοηθείας. 
Δεν απορρίπτουμε τίποτα, ακόμα και γιορτές για τα παιδιά, γλεντάκια και συλλογικά τραπέζια. Όμως, το κύριο είναι όλος αυτός ο κόσμος να συσπειρωθεί γύρω από το σωματείο, τη Λαϊκή Επιτροπή και να διεκδικήσει αγωνιστικά λύσεις στα προβλήματά του, αντί να περιμένει μοιρολατρικά την ελεημοσύνη.
Σημαντικό ρόλο έχουν να παίξουν οι Λαϊκές Επιτροπές στις συνοικίες σε συνεργασία με τα κλαδικά σωματεία. Σε πολλές περιπτώσεις ο άνεργος αυτοαπασχολούμενος δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά αλλού, δεδομένης και της χαμηλής συμμετοχής στις διεκδικήσεις του κινήματος, αλλά και των συνολικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει στην επιβίωσή του, στη γειτονιά του, το σχολείο του παιδιού του.
Σε αυτήν την κατεύθυνση επιδιώκουμε να πάρουμε τέτοια μέτρα έτσι ώστε:
1. Να μπει με μεγαλύτερη ένταση στα σωματεία το πλαίσιο πάλης της Συμμαχίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κρίση.
2. Να διευρυνθεί το πλαίσιο πάλης των σωματείων και των ομοσπονδιών με τα αιτήματα και των αυτοαπασχολούμενων που έκλεισαν τα μαγαζιά τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Π.χ. επίδομα ανεργίας, απαγόρευση πλειστηριασμών κλπ.».

πηγη:902.gr

Επιτρ. Αγώνα ΤΑΞΙ Θεσσαλονίκης: Αγώνας για ανατροπή αυτής της πολιτικής


Σε εγρήγορση καλεί η Επιτροπή Αγώνα Ταξί Θεσσαλονίκης τους συναδέλφους στα Ταξί, αυτοαπασχολούμενους, μικρούς έμπορους, συνταξιούχους με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας περί «μη βιωσιμότητας» του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του ΔΝΤ περί ανάγκης «παραπέρα μείωσης των μισθών».
Όπως σημειώνει: «Σχεδιάζουν να μειώσουν τις συντάξεις. Επιδιώκουν να καταργήσουν τον ΟΑΕΕ και τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. Απορούν τάχα από τις μειώσεις των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Πώς μπορεί να αυξάνονται τα έσοδα του ΟΑΕΕ, όταν οι αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν μεροκάματο και τα μικρομάγαζα κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο κατά εκατοντάδες;
  • Πώς να σταθούν τα μικρομάγαζα όταν ο μισθός του εργαζόμενου είναι 490 ευρώ και έχουμε επίσημα 1.500.000 ανέργους;
  • Γιατί συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα όταν τους αναφέρεις για τη ληστεία των αποθεματικών του ΟΑΕΕ και των άλλων Ταμείων;
  • Ποια πολιτική έφερε τα πράγματα ως εδώ;
  • Θα επιστρέψουν λοιπόν τα "κλεμμένα" στους αυτοαπασχολούμενους;
Έχουμε πληρώσει με τον ιδρώτα μας και με το παραπάνω την ασφάλισή μας. Διεκδικούμε και παλεύουμε για την αύξηση της κρατικής επιχορήγησης. Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η πολιτική δεν έχει τέλος. Μόνο με τη δράση της Λαϊκής Συμμαχίας ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ. Παραμερίζοντας συμβιβασμένους κυβερνητικούς συνδικαλιστές, κάνοντας δική μας υπόθεση την πάλη για: Μεροκάματο - ασφάλιση - σύνταξη - Υγεία - Παιδεία. Ανοίγοντας το δρόμο για τη δική μας εξουσία, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης».

ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ 150.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ … ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ!



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Εργασίας και του ΙΚΑ, απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαλύσει τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Με αφορμή την εγκύκλιο - σοκ του ΙΚΑ (68/02.12.2013), που ήδη το φως της δημοσιότητας στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, προετοιμάζονται σαρωτικές αλλαγές που αφορούν πάνω από 150.000 εργαζόμενους. Βασική λογική είναι ότι « οι πλασματικοί χρόνοι του άρθρου 40 του Ν. 3996/2011, συνυπολογίζονται στο τέλος του συνολικού χρόνου ασφάλισης» και «στην συνταξιοδότηση με διαδοχική ασφάλιση, την θεμελίωση εξετάζει ο αρμόδιος να απονείμει την σύνταξη οργανισμός σύμφωνα με την διαδικασία του άρθρου 5 του Ν. 3863/2010, προβαίνοντας σε ενοποίηση του χρόνου όλων των φορέων που συμμετέχουν».
Άρα, οι ασφαλισμένοι θα συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για σύνταξη, τη στιγμή που αποκτούν εκ νέου ενεργό ασφαλιστική εξάρτηση με το ΙΚΑ, άσχετα από το τι συνέβαινε πριν.
Τα σχέδια -σε πρώτη φάση- αφορούν όσους αυτοαπασχολούμενους ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και στη συνέχεια στο ΙΚΑ, όμως φαίνεται ότι θα είναι «μπούσουλας» για τα υπόλοιπα ταμεία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η εγκύκλιος του ΙΚΑ θα έχει σαν αποτέλεσμα:
·         Για τις γυναίκες που συνταξιοδοτούνται με διαδοχική ασφάλιση από ΟΑΕΕ – ΙΚΑ, την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 5 έως 7 έτη, με κριτήριο το πότε συμπληρώνουν το 55ο ή το 60ό έτος της ηλικίας τους.
·         Για τις μητέρες που είχαν ανήλικο τέκνο την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης έως και 12 χρόνια, καθώς αν και είχαν 5.500 ημέρες ασφάλισης, όταν επανασυνδέθηκαν με το ΙΚΑ το παιδί τους είχε ενηλικιωθεί.
·         Για τους άνδρες & τις γυναίκες, την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης έως 7 έτη, από τα 60 στα 67 αν ήταν στον ΟΑΕΕ και επιστρέψουν στο ΙΚΑ.
·         Για όσους επέστρεψαν από τον ΟΑΕΕ στο ΙΚΑ το 2013, την αύξηση του χρόνου ασφάλισης ως τα 12.000 ένσημα, ακόμη και αν είχαν κατοχυρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των 10.500 ημερών ασφάλισης στο παρελθόν.
Όμως το σοκ δεν σταματά εδώ καθώς με την εγκύκλιο αυτή καταργείται η αναδρομικότητα στην κατοχύρωση σύνταξης με διαδοχική ασφάλιση. «Η κατοχύρωση, δεν μπορεί να λειτουργεί αναδρομικά, με την έννοια της συμπλήρωσης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης καθ όν χρόνο ο ασφαλισμένος ευρίσκεται σε ασφαλιστικό δεσμό με άλλο φορέα πλην του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ.»
Προβλέπεται ότι θα ανακληθούν όλες οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις για διαδοχική ασφάλιση, που εκδόθηκαν από το ΙΚΑ το 2011 και το 2012. Όσοι δεν έχουν τις νέες προϋποθέσεις θα ακυρωθούν, ενώ οι ασφαλισμένοι ενδέχεται να γυρίσουν πίσω τα χρήματα που έχουν λάβει.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, 15.000 περίπου συνταξιοδοτικές αποφάσεις διαδοχικής ασφάλισης με ασφαλιστικό χρόνο σε ΟΑΕΕ και ΙΚΑ, θα επανεξεταστούν, ενώ για περισσότερους από 150.000 εργαζόμενους, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανεβαίνουν κατά 5 έως 7 έτη. Οι δηλώσεις του υποδιοικητή του ΙΚΑ, Διονύση Πατσούρη, σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή την Παρασκευή 6 Δεκέμβρη ήταν απόπειρα χυδαίου αποπροσανατολισμού, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος αφορά μόνο 200 περίπου περιπτώσεις.
ü  Απαιτούμε να αποσυρθεί η εγκύκλιος του ΙΚΑ, να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία.
ü  Καλούμε σε αγώνα εδώ και τώρα εργαζόμενους, γυναίκες και αυτοαπασχολούμενους για να μην περάσουν οι αντιασφαλιστικές ανατροπές που αποτελούν μήνυμα για αυτά που θα ακολουθήσουν για όλους τους ασφαλισμένους.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ: Να παραμερίσουμε τις συμβιβασμένες ηγεσίες


«Αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά ότι οι συσχετισμοί δε διαμορφώνονται σε τέτοια συνέδρια, μόνο αποτυπώνονται, και μάλιστα προς το χειρότερο, γιατί κυριαρχούν ο συμβιβασμός και ο εκμαυλισμός», σημειώνει η Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ για το συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ.
Προσθέτει πως «περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι αναγκαίο οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, να παραμερίσουμε τις συμβιβασμένες ηγεσίες, να βάλουμε φραγμό σε αυτούς τους μηχανισμούς, να τους εμποδίσουμε».
Αναλυτικά το δελτίο τύπου της Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ:
«Ολοκληρώθηκαν και "τυπικά" οι εργασίες του 45ου Συνεδρίου της ΓΣΕΒΕΕ (22/11-23/11), με την εκλογή και συγκρότηση του προεδρείου της, την Κυριακή 08/12.
Το 45ο Συνέδριο, με ευθύνη της πλειοψηφίας, ήταν μακριά από την σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, αν και πραγματοποιήθηκε μέσα σε συνθήκες παρατεταμένης και βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης.
Τόσο ο απολογισμός, όσο κυρίως ο προγραμματισμός δράσης της ΓΣΕΒΕΕ, που όπως ήταν αναμενόμενο υπερψηφίστηκαν, φανερώνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι η ΓΣΕΒΕΕ, με τον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων, δεν μπορεί και δεν θέλει να εκφράσει τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Οι διακηρύξεις τους για «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΙΣ ΜΜΕ», «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ», «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ», «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΠΑ», «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ» κλπ., είναι κυνική ομολογία ότι θέλουν και μπορούν να εκφράσουν μια μικρή ομάδα ΕΒΕ που δρουν ως δορυφόροι των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και η οποία προσφέρει πρόθυμα τις συνδικαλιστικές της υπηρεσίες στην πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ.
Οι όποιες αναφορές έγιναν στην καταγραφή των προβλημάτων ήταν μια γενικόλογη συρραφή στοιχείων, ακόμα και όταν έγιναν με ηχηρό τρόπο, που δεν άγγιζαν ούτε το εύρος των θεμάτων, ούτε τις αιτίες και το ποιους εξυπηρετούν. Στην προσπάθειά τους να βγάλουν λάδι την ΕΕ και την Τρόικα, μίλησαν για λάθη των πολιτικών και για «παραστρατημένη» ΤΡΟΙΚΑ που δεν γνωρίζει τις ιδιομορφίες της χώρας! Έντυσαν με επιστημονικό μανδύα τις στρατηγικές τους θέσεις π.χ. για ανταποδοτικότερο ασφαλιστικό σύστημα, και βέβαια ξόρκισαν τα κόμματα που δεν έχουν καμία θέση στην ΓΣΕΒΕΕ!
Στο συνέδριο κυριάρχησε η αδιαφορία και η «απουσία» της συντριπτικής πλειοψηφίας των αντιπροσώπων απ’ τις εργασίες, με εξαίρεση τους αντιπροσώπους της Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης. Την ίδια στιγμή οργίαζε η παρασκηνιακή δράση για τη «μάχη της καρέκλας» και οι πολύχρωμες μετεγγραφές. Το κλίμα του συνεδρίου -με τους αντιπροσώπους να έχουν εκλεγεί πριν 3 ή 5 χρόνια!- είναι βέβαιο ότι δεν απηχούσε ούτε τις διαθέσεις, ούτε τους πραγματικούς συσχετισμούς σήμερα στο κίνημα. Η τάση συρρίκνωσης, η μειωμένη δηλ. συμμετοχή συναδέλφων στα πρωτοβάθμια όργανα, επιβεβαιώνει χαρακτηριστικά ότι η πλειοψηφία κινείται μακριά απ’ τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.
Η συγκρότηση του Προεδρείου κινήθηκε στην ίδια λογική. ΠΑΣΚΕΒΕ (ΠΑΣΟΚ) και ΑΣΚΕΒΕ (ΣΥΡΙΖΑ) χάλασαν τον αρραβώνα της τελευταίας 15ετίας και δεν τα βρήκαν στα αξιώματα του προεδρείου. Θέλησαν να εδραιωθούν ως δύο διαχειριστές των προβλημάτων με διακριτούς ρόλους και με την ΑΣΚΕΒΕ να θέλει να ξεπλυθεί από την τακτική του παρελθόντος. Ο γάμος τελικά επιτεύχθηκε μεταξύ ΠΑΣΚΕΒΕ - ΔΑΚΜΜΕ. Σε κάθε περίπτωση και οι τρεις παρατάξεις ΠΑΣΚΕΒΕ - ΑΣΚΕΒΕ και ΔΑΚΜΜΕ (ΝΔ) συναντιούνται στην ίδια γραμμή της υπεράσπισης της ΕΕ, του αξιόπιστου κοινωνικού εταιρισμού, της «ανάπτυξης» με κορμό τους μικρομεσαίους, της «εξωστρέφειας» και της «ανταγωνιστικότητας».
Η Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση στο συνέδριο θέλησε να αναδείξει, τόσο με την διακήρυξή της όσο και με τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων της, τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων, τις αιτίες τους και τον δρόμο αντιμετώπισής τους. Τον ρόλο των άλλων δυνάμεων και τη φενάκη των ψευδαισθήσεων. Σε ένα τέτοιο συνέδριο μηχανισμών, ενσωμάτωσης και αποπροσανατολισμού η Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση κράτησε τις δυνάμεις της στο ΔΣ, παρά την σοβαρή μείωση των αντιπροσώπων από 272 στους 233. Εξέλεξε 2 αντιπροσώπους στο 13μελές προεδρείο, χωρίς να δεχτεί να αναλάβει αξιώματα στο πλαίσιο μιας διοίκησης φιλομονοπωλιακής και εχθρικής για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά ότι οι συσχετισμοί δε διαμορφώνονται σε τέτοια συνέδρια, μόνο αποτυπώνονται, και μάλιστα προς το χειρότερο, γιατί κυριαρχούν ο συμβιβασμός και ο εκμαυλισμός.
Γι’ αυτό, σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι αναγκαίο οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, να παραμερίσουμε τις συμβιβασμένες ηγεσίες, να βάλουμε φραγμό σε αυτούς τους μηχανισμούς, να τους εμποδίσουμε. Να πάρουμε μέρος μαζικά στον καθημερινό αγώνα, όλοι όσοι νιώθουμε στο πετσί τους τις επιπτώσεις από την φιλομονοπωλιακή πολιτική και την καπιταλιστική κρίση. Να συμβάλλουμε αποφασιστικά στην ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος. Να συμμετέχουμε μαζικά στα σωματεία τους. Το 2014 είναι χρονιά με εκατοντάδες εκλογές σε σωματεία και ομοσπονδίες. Η βελτίωση του συσχετισμού υπέρ των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, η μαζικοποίηση των σωματείων και η αποδοχή του πλαισίου πάλης της ΠΑΣΕΒΕ αποτελεί όρο για την ανάταση του κινήματος.
ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ ΚΑΙ Η ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ» που στηρίζει το ΠΑΜΕ



Το κλίμα μέσα στο οποίο πραγματοποιούνται οι εκλογές χαρακτηρίζεται από την όξυνση των προβλημάτων από την επίθεση της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
          Από τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις, βγαίνει το συμπέρασμα για την ανάγκη ισχυροποίησης του κινήματος, στο πλευρό των συνεπών αγωνιστικών δυνάμεων. Θεωρούμε πρωταρχική ανάγκη και δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ανασύνταξη του κινήματος, την αλλαγή των συσχετισμών στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

          Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (που στηρίζει το ΠΑΜΕ) θεωρεί πως πρέπει να υπάρξει ένα κίνημα μαζικό, οργανωμένο, ταξικό, που θα έχει ξεκάθαρο πως αν δεν απαλλαγούμε, αν δε συγκρουστούμε με το κεφάλαιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρόκειται οι αγώνες μας να είναι αποτελεσματικοί και νικηφόροι. Ωστόσο η ανασύνταξη του κινήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πρέπει πρώτα να απαλλαγούμε από τον παλιό (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) αλλά και από τον -υπό διαμόρφωση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ)– νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Αντλώντας εμπειρία και από τους πρόσφατους απεργιακούς αγώνες, όπου ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων έδειξε τις αγωνιστικές του διαθέσεις, διαπιστώνουμε ότι αυτές οι δυνάμεις κατάφεραν να τους απογοητεύσουν με την τυχοδιωκτική τακτική τους, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η συμμετοχή στις επόμενες αναγκαίες μάχες.

·        Δεν τους έλεγαν κουβέντα με ποιους πραγματικά έχουμε να τα βάλουμε. Στοχοποιούσαν μόνο την κυβέρνηση και όχι και αυτούς που πραγματικά χαράζουν την αντιλαϊκή πολιτική (κεφάλαιο και ΕΕ).
·        Δεν είχαν προοπτική συνολικής ρήξης και καλλιεργούσαν αυταπάτες πως αν μπει άλλος χαλίφης (ΣΥΡΙΖΑ) στη θέση του χαλίφη (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) αρκεί για να λυθούν τα προβλήματα.

·        Έκρυβαν πως τα μέτρα είχαν αποφασιστεί πριν τα μνημόνια για να μην αποκαλυφθεί πως ο εμφανιζόμενος ως νέος σωτήρας (ΣΥΡΙΖΑ) θα υπηρετήσει τα ίδια αφεντικά.
Σ’ αυτό το παιχνίδι έπαιξαν αντικειμενικά και οι Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις παρασυρόμενες από την «επαναστατική» τους ρητορεία που συνοδευόταν από αλλοπρόσαλλη πρακτική. Η συνέπεια τους φαίνεται και από ένα μόνο στοιχείο. Στην ΕΛΜΕ κάποιες να κατεβαίνουν σε κοινό ψηφοδέλτιο και κάποιες χώρια. Στο συνέδριο της ΟΛΜΕ να ενώνονται οι χωριστές και να χωρίζουν οι ενωμένες. Στο δε συνέδριο της ΑΔΕΔΥ να κατεβαίνουν όλες χώρια όπως και στις μεθαυριανές εκλογές της ΕΛΜΕ.
Μερικές δε από αυτές, θέλουν να πείσουν τον κόσμο πως τα «συντονιστικά» που στήνουν, είναι για να οργανώσουν αγώνες κι όχι να υποκαταστήσουν και να καπελώσουν σωματεία και μαζικές διαδικασίες όπως πραγματικά κάνουν.
Αποδεικνύεται ότι οι αγωνιστικές διαθέσεις ακυρώθηκαν από την πλειοψηφία της ΟΛΜΕ (ΣΥΝΕΚ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ). Ούτε ήθελαν ούτε μπορούσαν να τις προσανατολίσουν σωστά, να τις στηρίξουν ουσιαστικά και πραγματικά, να κάνουν τους απαραίτητους ελιγμούς όπως και τις απαραίτητες συμμαχίες, ώστε να αποκτήσει ο αγώνας αντοχή και διάρκεια.

Επέλεξαν στόχους και μορφές πάλης με κριτήριο, όχι το πως θα γίνουν αποτελεσματικοί οι αγώνες μας, πως θα πάνε ένα βήμα μπροστά τα αιτήματά μας αλλά πως πως θα συνδράμουν τις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Επέλεξαν μια απεργία διαρκείας, γνωρίζοντας ότι ο κλάδος ούτε είχε προετοιμαστεί, ούτε είχε αντοχή για μια τέτοια μορφή πάλης, χωρίς προϋποθέσεις επιτυχίας, δίχως να διασφαλίζεται κοινός βηματισμός με άλλους κλάδους.

Εμείς λέμε: επιτυχημένοι αγώνες δεν είναι μόνο αυτοί που σου «αφήνουν κάτι στο χέρι»! Υπάρχουν αγώνες που αποτρέπουν ή καθυστερούν τα σχέδια του εχθρού. Υπάρχουν αγώνες που σε κάνουν πιο δυνατό, δημιουργούν μια πιο στέρεη προοπτική, ώστε να δώσεις τις επόμενες μάχες από καλύτερη θέση, βάζουν θεμέλια για την ανασύνταξη του κινήματος. Στον αγώνα του κλάδου μας αυτή η συντεταγμένη πορεία δεν κατακτήθηκε και την ευθύνη την έχει η ηγεσία του κλάδου που σε αυτή τη φάση τον καθοδήγησε.

Εκτός από τις παραπάνω δυνάμεις, πρέπει να δοθεί με την ψήφο και μια απάντηση στη ΔΑΚΕ (ΝΔ). Όντας ανύπαρκτη στις συνελεύσεις -αλλά και όλες τις διαδικασίες του σωματείου μας- και υπαρκτή μόνο στην απεργοσπασία, κατεβαίνει στις τωρινές εκλογές, ενώ στις προηγούμενες απείχε κάνοντας «πεισματάκια» στο κόμμα της για την έριξε στη μοιρασιά των θέσεων του κρατικού μηχανισμού στην εκπαίδευση.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών που στηρίζει το ΠΑΜΕ, με ταξικά και κοινωνικά κριτήρια. Να αναδείξουν μια αγωνιστική πλειοψηφία που να ενώνει όλους τους εκπαιδευτικούς στη βάση των συμφερόντων τους. Στη βάση των μορφωτικών αναγκών των παιδιών της λαϊκής οικογένειας. Στη βάση του πραγματικού χωρισμού της κοινωνίας σε εργαζόμενους και αφεντικά και όχι στους ψεύτικους και πλαστούς χωρισμούς σε μνημονιακούς-αντιμνημονιακούς.

Ανασύνταξη του κινήματος, λαϊκή αντεπίθεση χωρίς την ισχυροποίηση του ταξικού προσανατολισμού, την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων δε γίνεται!
Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τα πράγματα. Η αλλαγή συσχετισμών, η ισχυροποίηση των προτάσεων και των θέσεων του ΠΑΜΕ – και στην ΕΛΜΕ μας – αποτελούν τη μόνη απάντηση, τη μόνη ελπίδα για την ανασύνταξη και την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης!


Ηράκλειο 10-12-2013