Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

«Δε θα περιμένω να μου πάρετε τα εργαλεία της δουλειάς... »


Η απαντητική επιστολή ενός αυτοαπασχολούμενου στις απειλές του ΚΕΑΟ
«Βροχή» πέφτουν αυτές τις μέρες τα ειδοποιητήρια του ΚΕΑΟ στους μικρούς ΕΒΕ
Ο Γιώργος Ζαχάρος είναι αυτοαπασχολούμενος, «τεντάς» στο επάγγελμα. Στις 29 Αυγούστου πήρε από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών «ατομική ειδοποίηση» ότι από τα τέλη του 2011 μέχρι και τον Ιούλη του 2014 χρωστάει στον ΟΑΕΕ 14.724,82 ευρώ. Με τα πρόσθετα τέλη, το τελικό ποσό της οφειλής αυξήθηκε στα 14.823,47 ευρώ. Να πώς περιγράφει ο ίδιος την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, σε απαντητική επιστολή - ένσταση, την οποία ετοιμάζεται να καταθέσει στο ΚΕΑΟ:
«Στις 29/8/2014 έλαβα από το ΚΕΑΟ μια συστημένη επιστολή στην οποία με απειλείτε στην ουσία, ότι αν δεν ρυθμίσω εντός 20ημέρου τις κατ' εσάς οφειλές μου προς τον ΟΑΕΕ θα "αναγκαστείτε" να προβείτε σε κατάσχεση, πλειστηριασμό και άλλα μέτρα. Δηλαδή, στην ουσία μου λέτε ότι θα μου πάρετε τα εργαλεία της δουλειάς μου, με τα οποία προσπαθώ να συντηρήσω τις ανάγκες της οικογένειάς μου, μιας και δεν έχω άλλο περιουσιακό στοιχείο.
Από την άλλη, αμφισβητώ κατ' αρχήν το ύψος του ποσού που λέτε ότι οφείλω. Με χρεώνετε με οφειλές στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, τις οποίες εδώ και δυο χρόνια αυθαίρετα δεν μου παρέχετε, μη σφραγίζοντας το βιβλιάριο Υγείας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνομαι και άλλο οικονομικά από διάφορες δαπάνες σε φάρμακα κ.ά.
Σας καθιστώ επίσης υπεύθυνους αν έχω οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας τώρα ή στο μέλλον, που θα είναι αποτέλεσμα της ενέργειάς σας αυτής, που στερώντας μου το δικαίωμα στην υγεία δεν μπόρεσα να κάνω διάφορες εξετάσεις που απαιτούνται στην ηλικία μου.
Δουλεύω από 17 χρονώ και έχω πληρώσει "τα μαλλιά της κεφαλής μου", που λέει ο λαός μας, στους ασφαλιστικούς φορείς που ανήκα ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΟΑΕΕ, με πολύ υψηλές ασφαλιστικές κρατήσεις, ιδιαίτερα όταν ήμουν οικοδόμος που πλήρωνα κρατήσεις για βαρέα οικοδομικά. Και τώρα, μετά την οικονομική κρίση, που πολύ καλά ξέρετε ότι υπάρχει και δεν ευθύνομαι γι' αυτήν, μου ζητάτε να είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου προς τον ασφαλιστικό μου οργανισμό, γιατί θα έχω κυρώσεις.
Εσείς τι κυρώσεις είχατε και ποιον ρωτήσατε όταν τζογάρατε τα λεφτά του Ταμείου μας στο χρηματιστήριο, όταν κάνατε το "κούρεμα" των αποθεματικών του Ταμείου, όταν τα παρείχατε χρόνια άτοκα στις τράπεζες που και αυτές μας απειλούν με κατασχέσεις για τα κόκκινα δάνεια που δώσανε και ήταν λεφτά δικά μας; Τέλος πάντων, τα λεφτά που ζητάτε, δεν έχω τη δυνατότητα με τις "ρυθμίσεις" που εξαγγείλατε κατά καιρούς να τα δώσω. Ζητώ:
  • Πρώτο, να αφαιρέσετε από το ποσόν που μου έχετε χρεώσει, τον κλάδο της ασθένειας για όσο χρονικό διάστημα μου το έχετε στερήσει.
  • Δεύτερο, να εξοφλώ το υπόλοιπο που θα προκύψει με ποσόν που θα αντιστοιχεί στο 10% του εισοδήματός μου.
  • Τρίτο, να μειωθούν σημαντικά οι εισφορές προς το Ταμείο.
  • Τέταρτο, να αφαιρεθούν όλα τα πρόστιμα που έχετε επιβάλει.
Τέλος, αν νομίζετε ότι όλα αυτά που σας έγραψα παραπάνω δεν σας αγγίζουν είναι δικαίωμά σας. Σας δηλώνω όμως ότι και εγώ δεν είμαι απ' αυτούς που θα κάτσω μοιρολατρικά με σταυρωμένα τα χέρια, ούτε θα γίνω αυτόχειρας. Μαζί με τους γείτονές μου, που και αυτοί έχουν τα ίδια προβλήματα, μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές, μαζί με τα σωματεία μας, θα σας περιμένουμε να έρθετε να μου κατάσχετε τα εργαλεία».

ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

Μηχανισμός εκβίασης χιλιάδων μικρών ΕΒΕ
Αποκαλυπτική επιστολή της συντονίστριας του ΚΕΑΟ Αθήνας σε συνδικαλιστές της ΠΑΣΕΒΕ
Από την κινητοποίηση που έκαναν την Τετάρτη στο ΚΕΑΟ οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί της ΠΑΣΕΒΕ
Την ώρα που χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ κινδυνεύουν να τους κατασχέσουν ακόμα και τα εργαλεία της δουλειάς τους αν δεν πληρώσουν ή δε ρυθμίσουν τις οφειλές τους στον ΟΑΕΕ, επιβεβαιώνεται ότι το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) συστάθηκε για να εκβιάζει τους μικροοφειλέτες να καταβάλλουν τις οφειλές τους, ακόμα και αν χρειαστεί να στερηθούν τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους.
Την περασμένη Τετάρτη, 10/9, μετά τη διαμαρτυρία των Επιτροπών Αγώνα Ταξί της ΠΑΣΕΒΕ στο ΚΕΑΟ της Αθήνας, η συντονίστρια του Κέντρου απέστειλε στους συνδικαλιστές την εξής επιστολή:
«Σε συνέχεια της σημερινής μας συνάντησης και του υπ' αριθμ. Γ36/01/31/6-8-2014 εγγράφου οδηγιών που παραλάβατε κατά την επίσκεψή σας στο ΚΕΑΟ, σας αποστέλλω απόσπασμα από την 1η Τριμηνιαία έκθεση προόδου του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, στα οποία αποτυπώνεται ο τρόπος αντιμετώπισης από το ΚΕΑΟ των οφειλετών που, εκτός από τις τρέχουσες εισφορές, καταβάλλουν ανελλιπώς κάθε μήνα εύλογο ποσό "έναντι" της οφειλής.
(...) Αξιολόγηση - Δημιουργία προφίλ οφειλέτη:
Πριν τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων, οι οφειλέτες αξιολογούνται και δημιουργείται το προφίλ του καθενός με πληροφορίες από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΚΕΑΟ, τη διασύνδεση με το Μητρώο της ΓΓΠΣ, τα στοιχεία του ΓΕΜΗ κλπ. Στη συνέχεια, με κριτήρια καθορίζεται ο βαθμός εισπραξιμότητας και επισφάλειας κάθε οφειλής. Μεταξύ των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη είναι:
-- Το ύψος της οφειλής: Ανάλογα με το ύψος της οφειλής επιλέγεται και το κατάλληλο είδος μέτρου.
-- Η συμπεριφορά του οφειλέτη: Αξιολογείται η στάση του οφειλέτη σε σχέση με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του, π.χ., η καταβολή των τρεχουσών εισφορών και η παράλληλη καταβολή ανελλιπώς κάθε μήνα εύλογου ποσού "έναντι" της οφειλής ενισχύουν το προφίλ της αξιοπιστίας του οφειλέτη, κάτι που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη υπέρ του οφειλέτη για όσο χρόνο διαρκεί η συμπεριφορά αυτή.
-- Η παλαιότητα της οφειλής: Στο πλαίσιο της αξιολόγησης του οφειλέτη, εξετάζεται το χρονικό σημείο δημιουργίας των οφειλών, προκειμένου να εκτιμηθεί αν οφείλονται στην οικονομική κρίση ή την εκ συστήματος αφερεγγυότητα του οφειλέτη».
Κάνουν σα να μην ξέρουν
Θυμίζουμε ότι με την «Ατομική ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών», που αποστέλλει αυτές τις μέρες το ΚΕΑΟ σε περίπου 6.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ με χρέη πάνω από 5.000 ευρώ, σημειώνεται με έμφαση ότι αν σε 20 μέρες από την παραλαβή της ειδοποίησης δεν επιδιώξουν την εξόφληση ή κάποια ρύθμιση των χρεών τους, τότε «είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στα προβλεπόμενα από το ΝΔ 356/1974 (ΚΕΔΕ) αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε βάρος σας, καθώς και των κατά νόμον υπευθύνων (κατάσχεση, πλειστηριασμό, κατάσχεση εις χείρας τρίτων)».
Η επιστολή της συντονίστριας του ΚΕΑΟ έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το Κέντρο λειτουργεί ως κοινός εκβιαστής και από πάνω κοροϊδεύει τους χρεωμένους αυτοαπασχολούμενους. Με την απειλή της κατάσχεσης, φέρνουν τον οφειλέτη στον γκισέ του ΚΕΑΟ, όπου τον ενημερώνουν ότι πρέπει να κόψει απ' αυτά που δεν έχει για να καταβάλλει κάποιο «έναντι» κάθε μήνα, με τη σημείωση ότι αν δεν αποδειχτεί συνεπής, έστω και για έναν μήνα, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία της κατάσχεσης.
Το ΚΕΑΟ, βέβαια, δεν απαντάει στο βασικό ερώτημα: Τι γίνεται με εκείνους τους οφειλέτες που δεν έχουν και δεν μπορούν να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ το μήνα για τα συσσωρευμένα χρέη τους; Ποιος καθορίζει και με ποια κριτήρια το ύψος του «εύλογου ποσού» που επικαλείται στην επιστολή της η συντονίστρια; Πολύ περισσότερο που, στις έως τώρα ρυθμίσεις του ΟΑΕΕ, δεν έχουν ενταχθεί περισσότεροι από το 8% των οφειλετών του Ταμείου, ακριβώς επειδή έχουν στεγνώσει από λεφτά!
Τα υπόλοιπα περί «κριτηρίων», που επικαλείται το ΚΕΑΟ στην τριμηνιαία έκθεση, μικρή σημασία έχουν για τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, που βουλιάζουν στα χρέη, κυρίως από την περίοδο της κρίσης και μετά.
Το ΚΕΑΟ κάνει πως δεν ξέρει ότι πάνω από 200.000 μικροεπιχειρήσεις έκλεισαν από το 2010, ενώ μια στις πέντε που λειτουργούν ακόμα κινδυνεύουν να κλείσουν μέσα στο 2014. Οτι πάνω από 370.000 ασφαλισμένοι έχουν χρέη προς τον ΟΑΕΕ, σε σύνολο 740.000 ενεργών ασφαλισμένων, δηλαδή οι μισοί. Οτι όλο και περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι χάνουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω χρεών.
Ολα αυτά είναι γνωστά στην κυβέρνηση και στο ΚΕΑΟ. Παρόλα αυτά, το Κέντρο έχει αποστείλει μέχρι τώρα 5.941 «ατομικές ειδοποιήσεις» σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, με οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ, απειλώντας τους με κατασχέσεις, αν δεν πληρώσουν ή δεν ενταχθούν σε κάποια ρύθμιση μέσα σε 20 μέρες.
Τους βαφτίζουν «μεγαλοοφειλέτες»!
Το μέγεθος του προβλήματος είναι ακόμα μεγαλύτερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το ΚΕΑΟ έχει σήμερα καταγεγραμμένους 99.140 οφειλέτες του ΟΑΕΕ και σταδιακά τους ενημερώνει να περάσουν από το ταμείο. Σε όσους έχουν ήδη ειδοποιηθεί μια φορά και δεν τακτοποίησαν ακόμη τις εκκρεμότητές τους αποστέλλεται τώρα η «Ατομική ειδοποίηση», που είναι και το τελευταίο στάδιο πριν την ενεργοποίηση της διαδικασίας των κατασχέσεων.
Και σα μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση χαρακτηρίζει μεγαλοοφειλέτες (!) όσους χρωστούν στον ΟΑΕΕ πάνω από 5.000 ευρώ. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε την Τρίτη στη Βουλή, σε Ερώτηση του ΚΚΕ, ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Γκεγκέρογλου. Οπως είπε, «για μικροοφειλέτες ως 5.000 ευρώ δεν υπάρχει αυτή η διαδικασία (σ.σ. του ΚΕΑΟ), η οποία είναι για όσους είναι πάνω από 5.000». Αφησε, δηλαδή, να εννοηθεί ότι αυτοί είναι μεγαλοοφειλέτες, παρά το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στον ΟΑΕΕ μέχρι και την κρίση.
Ωστόσο, το ποιοι πραγματικά είναι οι μεγαλοοφειλέτες και ποιους κυνηγάνε οι εισπρακτικοί μηχανισμοί του κράτους, φαίνεται καθαρά από τα ίδια τα στοιχεία του ΚΕΑΟ (Αύγουστος 2014). Σύμφωνα με αυτά, το Κέντρο έχει καταγεγραμμένους 211.451 οφειλέτες όλων των Ταμείων. Από αυτούς, οι 139.359 (περισσότεροι από τους μισούς) έχουν βεβαιωμένα χρέη έως 20.000 ευρώ ο καθένας και χρωστούν συνολικά 1.397.845.888,27 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, μόλις 833 οφειλέτες έχουν χρέη πάνω από 1.000.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά 2.891.937.190,13. Τα ποσά των οφειλών δείχνουν ότι πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις, με συσσωρευμένα χρέη ετών στο ΙΚΑ. Δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που κυνηγάει το ΚΕΑΟ είναι μικροοφειλέτες, με συνολικό χρέος περίπου 1,4 δισ. ευρώ σε όλα τα Ταμεία, όταν λιγότεροι από 850 μεγαλοοφειλέτες - επιχειρήσεις έχουν διπλάσιο χρέος στο ΙΚΑ!


Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Προσωρινή απόφαση του ΣτΕ για την κυριακάτικη αργία





Δεκτή έκανε την προσφυγή εμπόρων και άλλων φορέων το Συμβούλιο της Επικρατείας (απόφαση 307/2014) και αναστέλλει προσωρινά την απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης για άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, που εφαρμόζεται πιλοτικά σε εννέα περιοχές της χώρας. Η αναστολή ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κυρίας προσφυγής, που θα συζητηθεί στο ΣτΕ το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη.
Οι σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν ότι από την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, θα υποστούν «ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη» και «αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη ηθική βλάβη» οι καταστηματάρχες, οι έμποροι, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι κ.ά. Η ηθική βλάβη αφορά «στο δικαίωμα του ελευθέρου χρόνου και της απολαύσεώς του από κοινού με την οικογένειά τους κατά την κοινή αργία της Κυριακής καθώς και στο δικαίωμα στην άσκηση της θρησκευτικής λατρείας». Εκρινε επίσης ότι θα πληγούν τόσο οι ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίοι «θα αναγκαστούν σε παροχή απασχολήσεως προσωπικής ή των μελών της οικογενείας τους λόγω αδυναμίας απασχολήσεως πρόσθετου προσωπικού», όσο και οι εργαζόμενοι εμποροϋπάλληλοι, οι οποίοι «θα εξαναγκασθούν εκ των πραγμάτων να παρέχουν εργασία την Κυριακή».
Τέλος, ως προς την ανάγκη εξυπηρέτησης των τουριστών και τις Κυριακές, που επικαλείται η κυβέρνηση, το ΣτΕ επικαλείται το νόμο που προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ. ακόμα και όλες τις Κυριακές του χρόνου, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη. Με άλλα λόγια, το ΣτΕ αποφασίζει μεν υπέρ της προσωρινής αναστολής της υπουργικής απόφασης για τις 52 Κυριακές, αναγνωρίζει όμως έναν άλλο νόμο, με τον οποίο επίσης ανοίγει ο δρόμος για την οριστικής κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Υπουργείο Εργασίας: «Χρυσώνει το χάπι» στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ με τη μηνιαία καταβολή των εισφορών



Σε μηνιαία από διμηνιαία που είναι σήμερα μετατρέπεται η καταβολή των εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ από 1/3/2015, στο πλαίσιο του νέου τρόπου καταβολής των εισφορών, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε την Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Αντώνης Μπέζας.
Το υπουργείο στην ανακοίνωσή του επιχειρεί να «χρυσώσει το χάπι» στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, τονίζοντας ότι «η μηνιαία καταβολή θεσπίστηκε αφ' ενός για τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων, οι οποίοι, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αδυνατούν να ανταποκριθούν στη διμηνιαία καταβολή των εισφορών, αφ' ετέρου για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση του τρόπου είσπραξής τους».
Ωστόσο, και αυτή η μετατροπή στη διαδικασία της καταβολής των εισφορών δεν δίνει καμία ουσιαστική ανακούφιση στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που αδυνατούν να καταβάλουν ακόμη και σε μηνιαία βάση τις εισφορές τους, με δεδομένη τη φιλομονοπωλιακή πολιτική που τους στραγγαλίζει, την ώρα μάλιστα που το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, σύμφωνα και με το υπόμνημα των Επιτροπών Αγώνα της ΠΑΣΕΒΕ, έχει ήδη αποστείλει 6 χιλιάδες ατομικά ειδοποιητήρια ληξιπρόθεσμων οφειλών σε αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ που χρωστούν στον ΟΑΕΕ πάνω από 5.000 ευρώ, με τη «δαμόκλειο σπάθη» των κατασχέσεων.
Σύμφωνα με την ΠΑΣΕΒΕ, πάνω από 370.000 αυτοαπασχολούμενοι, επί συνόλου 740.000 ενεργών ασφαλισμένων, βρίσκονται σήμερα χρεωμένοι στον ΟΑΕΕ, δηλαδή οι μισοί από τους ασφαλισμένους του Ταμείου παραμένουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους ανασφάλιστοι, την ίδια ώρα που τα χρέη τρέχουν. Ενδεικτικό της αδυναμίας τους ακόμη και στο να μπορούν να ενταχθούν και να παραμείνουν στο καθεστώς ρύθμισης των οφειλών τους προς το Ταμείο, αποτελούν τα στοιχεία της ΠΑΣΕΒΕ, σύμφωνα με τα οποία μόλις το 8% από όσους χρωστούν έχει ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση, ενώ ακόμη και απ' αυτούς 200 με 250 ανά δύο εβδομάδες χάνουν την ρύθμισή τους επειδή αδυνατούν να καλύψουν τη δόση τους.
Εν κατακλείδι, το ζήτημα δεν είναι μηνιαία ή διμηνιαία καταβολή εισφορών, αλλά οι πολιτικές ευθύνες για τον  καθημερινό «στραγγαλισμό» που υφίστανται οι ΕΒΕ σε όφελος των πολυεθνικών και των μονοπωλίων.


Κινητοποίηση των Επιτροπών Αγώνα Ταξί της ΠΑΣΕΒΕ



Σε κινητοποίηση ενάντια στις απειλές για κατασχέσεις προχώρησαν το πρωί της Τετάρτης αυτοκινητιστές μετά από κάλεσμα των Επιτροπών Αγώνα Ταξί της ΠΑΣΕΒΕ.
Συγκεντρώθηκαν έξω από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) στην Αγίου Κωνσταντίνου και στη συνέχεια στην Πειραιώς, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τη συντονίστρια του ΚΕΑΟ, Β. Χατζηευσταθιάδου. Απαίτησαν η Κυβέρνηση και η διοίκηση του ΚΕΑΟ να σταματήσει την αποστολή «Ατομικών ειδοποιήσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών», με τις οποίες καλούνται να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσα σε 20 μέρες, να μην προχωρήσει καμία διαδικασία κατασχέσεων και πλειστηριασμών, όπως απειλούν τα ειδοποιητήρια, να «παγώσουν» τα χρέη σε ΟΑΕΕ, εφορία και τράπεζες αλλά και να ανανεωθούν όλα τα βιβλιάρια ασθενείας. Στην κινητοποίηση συμμετείχε επίσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ελαφρών Φορτηγών.
Σύμφωνα με το υπόμνημα που κατέθεσαν οι Επιτροπές Αγώνα, μέχρι στιγμής έχουν σταλεί συνολικά 99.140 ειδοποιητήρια, μεταξύ των οποίων χιλιάδες είναι αυτά που αφορούν αυτοκινητιστές. Τα ειδοποιητήρια στέλνονται στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που οφείλουν ποσά μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί πάνω-κάτω στις ετήσιες ασφαλιστικές τους εισφορές, χωρίς να υπολογίζονται τα πρόστιμα με τα οποία επιβαρύνονται όσοι αδυνατούν να πληρώσουν.
Με δεδομένη τη συρρίκνωση του εισοδήματός τους, τόσο από την αναδουλειά όσο και από τη φορολεηλασία, η ΠΑΣΕΒΕ καταγγέλλει πως πάνω από 370.000 αυτοαπασχολούμενοι, σε σύνολο 740.000 ενεργών ασφαλισμένων, βρίσκονται σήμερα χρεωμένοι στον ΟΑΕΕ. Με άλλα λόγια, οι μισοί αυτοαπασχολούμενοι μένουν ανασφάλιστοι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές και τα πρόστιμα συνεχίζουν να «τρέχουν».
Η υπαγωγή στην όποια ρύθμιση αποδεικνύεται ανέφικτη, αφού προϋποθέτει την εξόφληση των οφειλών για το τρέχον έτος, προϋπόθεση στην οποία αδυνατούν να ανταποκριθούν. Ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσό αυτό, δύσκολα μπορεί να ανταπεξέλθει στη μηνιαία δόση. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ, από το σύνολο όσων χρωστούν στον ΟΑΕΕ, ένα μικρό μόνο μέρος, γύρω στο 8%, έχει ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση ενώ ακόμα κι από αυτούς 200 - 250 οφειλέτες ανά δύο εβδομάδες χάνουν τη ρύθμισή τους επειδή αδυνατούν να καλύψουν τη μηνιαία δόση.
«Δεν μπορούμε να ζήσουμε, όχι να πληρώσουμε», λέει χαρακτηριστικά ένας από αυτούς που έχουν λάβει ήδη τη σχετική ειδοποίηση. Όπως εξηγεί, τα χρέη του δημιουργήθηκαν από το 2012 μέχρι σήμερα, καθώς όπως υπολογίζει η δουλειά έπεσε κατά 60%. Ενώ έχει πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές για 25 χρόνια δουλειάς, εδώ και τρία σχεδόν χρόνια είναι ανασφάλιστος και τώρα απειλείται με κατάσχεση του ταξί, με το οποίο βγάζει έστω και αυτό το κουτσουρεμένο του μεροκάματο.
Ενημερώνοντας για τη συνάντηση, ο Παναγιώτης Μαυρίκης, στέλεχος της ΠΑΣΕΒΕ εκλεγμένος στη διοίκηση του ΣΑΤΑ, ανέφερε πως η συντονίστρια του ΚΕΑΟ δεσμεύτηκε ότι δεν θα προχωρήσουν οι διαδικασίες κατασχέσεων με μόνη προϋπόθεση την τακτική καταβολή ενός ποσού έναντι της οφειλής, χωρίς την υπαγωγή σε ρύθμιση. «Δεν δεχόμαστε κανέναν εκβιασμό», τόνισε ο Π. Μαυρίκης και κάλεσε σε ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις. Υπενθύμισε πως η ΠΑΣΕΒΕ έχει αποφασίσει η 1η Οκτώβρη να είναι Μέρα Πανελλαδικής Δράσης ενάντια στη φοροληστεία και τις κατασχέσεις και τόνισε την ανάγκη οι αυτοκινητιστές να δώσουν το δικό τους «παρών».

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΑΣΕΒΕ Θεσσαλονίκης: Συζήτηση για το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών την Δευτέρα 8 Σεπτέμβρη



Συζήτηση πραγματοποιούν και καλούν την Δευτέρα 8 Σεπτέμβρη η Γραμματεία ΠΑΣΕΒΕ Θεσσαλονίκης και η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων για το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών(ΚΕΑΟ). Η συζήτηση θα γίνει την Δευτέρα 8 Σεπτέμβρη, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, οδός Εγνατίας 6 - 1ος Όροφος.
Στην ανακοίνωση - πρόσκληση οι διοργανωτές της συζήτησης επισημαίνουν: «Οι κατασχέσεις ξεκίνησαν. Το ΚΕΑΟ έχει στείλει ήδη χιλιάδες ειδοποιητήρια κατάσχεσης σε συναδέλφους που χρωστάνε στον ΟΑΕΕ και στο ΙΚΑ, καθώς το 80% οφείλει λόγω κρίσης. Η ΠΑΣΕΒΕ Θεσσαλονίκης μαζί με την Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων σε καλεί σε συζήτηση για το ΚΕΑΟ. Τι είναι το ΚΕΑΟ; Ποιός είναι ο στόχος του. Τι μπορούμε να κάνουμε;»