Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Ανακοίνωση για τη «Λευκή Νύχτα» που προσπαθεί να διοργανώσει ο Εμπορικός Σύλλογος




Ως μέτρο που προωθεί την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων χαρακτηρίζει τη «Λευκή Νύχτα», που προσπαθεί να διοργανώσει ο Εμπορικός Σύλλογος, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.
Υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει «αυτή τη δήθεν γιορτή, να αφαιρέσει κι άλλα δικαιώματα από τις ζωές μας».
Στην ανακοίνωσή του καταγγέλλει επίσης την παρουσία αστυνομικής δύναμης στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η Γραμματεία Ιωαννίνων της ΠΑΣΕΒΕ στο χώρο που γινόταν σύσκεψη του Εμπορικού Συλλόγου.
Το Εργατικό Κέντρο αναφέρει στην ανακοίνωσή του:
«Οι ανοιχτές Κυριακές παλιότερα, οι "λευκές νύχτες" σήμερα είναι μέτρα που μας φέρνουν πιο κοντά στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων και την εργασιακή κόλαση για τους εργαζόμενους.
Είναι μέτρα που μαζί με τις συμβάσεις μηδενικών ωρών, το διαμοιρασμό θέσεων και χρόνου εργασίας, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, και τα υπόλοιπα ευρήματα της ΕΕ που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, δίνουν τη δυνατότητα στους μεγαλοεπιχειρηματίες να χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους ό,τι ώρα θέλουν, αν θέλουν και με ό,τι μισθό θέλουν. Αυτό είναι η επιχειρηματικότητα και η ανάπτυξη για το μεγάλο κεφάλαιο, για τις πολυεθνικές που έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν νύχτα μέρα. Αυτή η “ανάπτυξη” και η επιχειρηματικότητα, μαζί με τη βαριά φορολογία από κυβέρνηση και Δήμους είναι που φέρνει και τα χιλιάδες λουκέτα στους μικρομαγαζάτορες που δεν αντέχουν τον ανταγωνισμό.
Οι προθέσεις και τα αιτήματα της οργανωτικής επιτροπής για ελέγχους από τους αρμόδιους μηχανισμούς κατά τη διάρκεια της "λευκής νύχτας" καθώς και τα ευχολόγια των συγκυβερνούντων ΑΝΕΛ για σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι αστειότητες. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν έχουν το προσωπικό και δεν κάνουν τίποτα τόσο καιρό μπροστά στη γενικευμένη απληρωσιά στην πόλη. Τι διαφορετικό θα κάνουν τη "λευκή νύχτα";
Καταγγέλλουμε τη μεγαλοεργοδοσία της πόλης, που μαζί με το Δήμο Ιωαννιτών, για να επιβληθεί η "λευκή νύχτα", δεν δίστασαν εχθές να καλέσουν την αστυνομία στην σύσκεψη του εμπορικού συλλόγου με στόχο να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και τους μικρομαγαζάτορες που δίκαια διαμαρτύρονταν.
Οι εργαζόμενοι στα πολυκαταστήματα των πολυεθνικών θέλουν να ξεκουραστούν το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου στα σπίτια τους, στα χωριά τους, με τις οικογένειές τους. Αυτή η ανάγκη δεν εξαγοράζεται.
Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στην αγορά, απλήρωτοι θα παραμείνουν και τη "λευκή νύχτα".
Οι άνεργοι της πόλης που τους κόβουν το ρεύμα και το νερό, που δεν μπορούν καν να μετακινηθούν στο κέντρο, δεν θα βρουν χρήματα το βράδυ για να ψωνίσουν. Δεν έχουν ούτε τη μέρα.
Οι μικροέμποροι που πρωί-απόγευμα δεν βλέπουν άνθρωπο στο μαγαζί, ούτε το βράδυ θα τον δουν.
Ως Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε αυτή τη δήθεν γιορτή, να αφαιρέσει κι άλλα δικαιώματα από τις ζωές μας.
Καλούμε όλα τα σωματεία της πόλης, να οργανώσουν την αντεπίθεση. Να παλέψουν για την κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου, διατάξεων και νόμων από το 2010 μέχρι σήμερα, για κάλυψη των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, για Συλλογικές Συμβάσεις και δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες ζωής».