Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Για την προστασία των άνεργων αυτοαπασχολούμενων

Η παρέμβαση εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ στη σύσκεψη που οργάνωσε το ΠΑΜΕ για την ανεργία στις 10/12/2013

Από κινητοποίηση για την ουσιαστική προστασία των άνεργων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ
Είναι ζήτημα ιδιαίτερο σοβαρό και δύσκολο η ανεργία στους αυτοαπασχολούμενους. Και η αλήθεια είναι ότι μας έχει απασχολήσει κυρίως σε θεωρητικό επίπεδο, χωρίς να έχουμε καταφέρει ακόμα να ενταχθεί ως ζήτημα στη δράση των σωματείων, κυρίως από την πλευρά της οργάνωσης των ανέργων και της αλληλεγγύης και πώς αυτή πρέπει να εκφράζεται για τους ίδιους τους μικρούς ΕΒΕ και τις οικογένειές τους.


Η κρίση διαμόρφωσε συνθήκες «σκούπας» για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη για να καταλάβει κάποιος ότι ακόμα και σε μεγάλους - «ακριβούς» εμπορικούς δρόμους, χιλιάδες είναι τα μαγαζιά με λουκέτο και στις γειτονιές η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη.

Υπάρχουν περιοχές στην Αττική, την Θεσσαλονίκη κλπ. που τα λουκέτα υπολογίζονται πάνω από το 40%. Μόνο για τους εμπόρους, υπολογίζονται ότι έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους συνολικά 85.000 από την έναρξη της κρίσης, ενώ από αυτούς που έχουν απομείνει, ο 1 στους 2 χρωστάει στον ΟΑΕΕ.

Τα τελευταία 4 - 5 χρόνια υπολογίζεται ότι 40 - 50.000 διαγράφονται από τον ΟΑΕΕ, κάθε χρόνο. Η κατάσταση αυτή διαμορφώνει αλυσιδωτά στρατιές ανέργων. Κλειστή επιχείρηση σημαίνει άνεργος υπάλληλος, άνεργος ιδιοκτήτης και η οικογένειά του σε πολλές περιπτώσεις, χωρίς κανένα εισόδημα. Σημαίνει πρώην αυτοαπασχολούμενος κατεστραμμένος να χρωστάει πολλά σε πολλούς, χωρίς ασφάλιση αυτός και η οικογένειά του, με τον κίνδυνο της κατάσχεσης ή ακόμη και της φυλάκισης για χρέη στο Δημόσιο.

Ο μικρός ΕΒΕ πριν κλείσει, ήδη χρωστάει στον ΟΑΕΕ, σε τράπεζα ή σε τράπεζες, σε προμηθευτές και πάει λέγοντας. Με στοιχεία του ΟΑΕΕ, σε σύνολο 410.000 που χρωστάνε στο ταμείο, ρύθμιση έκαναν οι 32.000. Δηλαδή, λιγότεροι από το 8%. Οι υπόλοιποι είναι εν δυνάμει άνεργοι και χρεοκοπημένοι. Ηδη, 130.000 ΕΒΕ ενώ έχουν κλείσει τις μικροεπιχειρήσεις τους, δεν έχουν κάνει διακοπή στον ΟΑΕΕ. Πυκνώνει το φαινόμενο άνεργων ΕΒΕ που χάνουν ό,τι έχουν και δεν έχουν και μένουν ακόμα και άστεγοι.

Σύμφωνα με το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, εκτιμάται ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 χάθηκαν 56.000 θέσεις μισθωτής απασχόλησης από τα λουκέτα σε βιοτεχνίες, υπηρεσίες και εμπόριο. Αντίστοιχα, η ετήσια έκθεση της ΕΣΕΕ αναφέρει ότι την 5ετία 2008 - 2013 χάθηκαν 175.000 θέσεις εργασίας στο εμπόριο από τα 85.000 λουκέτα που μπήκαν.

Με ταχύτατους ρυθμούς αυξάνονται τα λουκέτα και στις βιοτεχνίες, με αποτέλεσμα από το 2009 μέχρι το 2012 να έχουν κλείσει 7.474, σύμφωνα με έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Με μεγάλες απώλειες κλείνει και το 2013, με 2.500 λιγότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Αθήνα, σε σχέση με το 2012, δηλαδή το 6% του δυναμικού του επιμελητηρίου.
Οι ευθύνες κομμάτων και συνδικαλιστικών ηγεσιών

Οι φιλομονοπωλιακές κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και οι συγκυβερνήσεις τους, δεν ήταν δυνατό να νοιαστούν για τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται στον αφανισμό. Στη λογική της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας, της ανάπτυξης της ελεύθερης οικονομίας δεν χωρούν μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολουμένων. Χωράει μόνιμο και σταθερό ξεζούμισμα, στύψιμο στην κυριολεξία, με τα συνεχή χαράτσια, τις ανατιμήσεις στο ρεύμα και το πετρέλαιο κ.ά.
Αλλωστε, στις μελέτες τους δεν κρύβουν ότι οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι στην Ελλάδα αποτελούν για την οικονομία τους «διαρθρωτικό πρόβλημα», όπως λένε. Αρα, η λύση είναι χιλιάδες να φύγουν από τη μέση για να αφήνουν χώρο στο μεγάλο κεφάλαιο να επενδύσει για να πολλαπλασιάσει τα κέρδη του, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης.

Το μόνο μέτρο που έχουν πάρει, προσθέτοντας ένα ακόμα χαράτσι, είναι ότι το 2011 θεσπίστηκε ειδική εισφορά ύψους 10 ευρώ μηνιαίως για τον «ειδικό λογαριασμό ανεργίας» που συστήθηκε στον ΟΑΕΔ για τη χορήγηση βοηθήματος στους αυτοαπασχολούμενους που διέκοψαν το επάγγελμά τους. Το επίδομα έχει ύψος 370 ευρώ και αυτό για 3 μήνες, αν έχεις ασφάλιση 3 - 4 ετών και κλιμακωτά ανεβαίνει και φτάνει τους 9 μήνες μετά από 15 και πάνω πλήρη έτη ασφάλισης.

Είναι δε τέτοια τα κριτήρια, που το επίδομα αυτό το έχουν πάρει πανελλαδικά μόνο 3.800 άνεργοι ΕΒΕ, σε σύνολο 80.000. Δηλαδή, λιγότεροι από το 5%. Βέβαια, με τον τρόπο αυτόν ο ΟΑΕΕ διαμορφώνει έναν λογαριασμό, ο οποίος υπολογίζεται ότι έχει περάσει τα 150 εκ. ευρώ και που τα χρησιμοποιούν για να πληρώνουν συντάξεις.

Στη λογική των κυβερνήσεων κινούνται και οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ. Δεν τους ενδιαφέρουν οι «μικροί». Ζητάνε προγράμματα και χρηματοδότηση για να ενισχυθούν οι «μεγάλοι».
Εκτός από μελέτες των ινστιτούτων τους και περιγραφές, δεν κάνουν καμιά προσπάθεια οργάνωσης των αυτοαπασχολουμένων που κινδυνεύουν, δεν έχουν καμιά λογική αγωνιστικής αλληλεγγύης, διεκδίκησης αιτημάτων που να ανακουφίζουν έστω τους συναδέλφους.
Στο πλαίσιο της λογικής αυτής και του «κοινωνικού εταιρισμού», οι ξεπουλημένες ηγεσίες προσπαθούν να σύρουν τα συνδικαλιστικά όργανα σε συνεργασία με τα δίκτυα «κοινωνικής ευαισθησίας», τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, ή να συγκροτήσουν τα δικά τους στα ίδια πρότυπα.

Αυτό έκανε πριν από λίγους μήνες η ΓΣΕΒΕΕ, σε συνεργασία με την εκκλησία. Το επιχείρημά τους είναι ότι «αυτή είναι η κατάσταση, και κάτι πρέπει να κάνουμε άμεσα».
Είναι γνωστή η στάση των αστικών κομμάτων και πώς τοποθετούνται. Ομως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η Χρυσή Αυγή, η οποία επιχειρεί να δώσει το δικό της πολιτικό στίγμα.
Πέρα από τη «φιλανθρωπία», αποδίδει τις αιτίες της κρίσης στους μετανάστες, που τάχα απομυζούν τα κονδύλια για υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας κλπ. στερώντας τα από τους Ελληνες. Είναι γνωστές οι ρατσιστικές διώξεις μεταναστών, με το πρόσχημα ότι στερούν τμήμα της αγοράς από τους Ελληνες αυτοαπασχολούμενους με το παρεμπόριο, αλλά και το νόμιμο εμπόριο.
Αλληλεγγύη - λαϊκή συμμαχία
Η ΠΑΣΕΒΕ καθόρισε πλαίσιο αιτημάτων για τους άνεργους συναδέλφους, μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις της συμμαχίας. Κυρίως όμως, έκανε και κάνει προσπάθεια αγωνιστικής ανάτασης του κινήματος, με αλλαγή των συσχετισμών και μαζικοποίηση των πρωτοβάθμιων σωματείων, κύρια με αυτούς που υποφέρουν.
Το κρίσιμο ζήτημα είναι ο άνεργος συνάδελφος να μην ξεκόβει από το σωματείο ή την ένωση που ανήκει, να μη διαγράφεται. Με οποιονδήποτε τρόπο να φροντίζουμε να διατηρεί δεσμούς, να συμμετέχει στην οργανωμένη πάλη, στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του, να εντάσσεται στις επιτροπές αγώνα που έχουν οι Λαϊκές Επιτροπές, να μην παραιτείται από τον αγώνα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, έχουμε ευθύνη να πάρουμε μέτρα για να μην αποστρατεύονται σταδιακά οι αυτοαπασχολούμενοι από το συνδικαλιστικό κίνημα, όσο αυξάνονται οι οικονομικές δυσκολίες. Αντίθετα, να γίνει κατανοητό ότι τα όποια ατομικά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει ο καθένας ξεχωριστά, δεν είναι διαφορετικά από τα προβλήματα του διπλανού του. Εχουν την ίδια κοινωνική ρίζα και γι' αυτό πρέπει να γίνουν αντικείμενο κοινής πάλης. Επομένως, για την αντιμετώπιση των νέων δυσκολιών απαιτείται ένταση της αγωνιστικής δράσης.

Είναι άρα ζήτημα τα σωματεία να προσανατολίζονται στο θέμα των ανέργων, αλλά και στο ζήτημα της αλληλεγγύης. Εχουμε θετικά παραδείγματα διεκδίκησης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για συναδέλφους που δεν είχαν βιβλιάριο, για άλλους που έκλεισαν και χρωστάνε στην εφορία ή για περιπτώσεις επαγγελματιών που ζούνε στα καταστήματά τους, ακόμα και χωρίς ρεύμα.

Η αλληλεγγύη στους αυτοαπασχολούμενους που αντιμετωπίζουν τα αποτελέσματα της δράσης των μονοπωλίων στην πιο βάρβαρη εκδοχή της, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αποτελεί πλευρά της αντιμονοπωλιακής πάλης. Οι βασικές ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων είναι ζήτημα αγωνιστικής διεκδίκησης, ζήτημα συμμαχίας με τα άλλα λαϊκά στρώματα και όχι «φιλανθρωπίας».

Εχει σημασία να συνειδητοποιήσουν οι συνάδελφοι που κλείνουν ότι δεν είναι μόνοι τους, ότι δεν φταίνε οι ίδιοι για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, ότι οι αιτίες της σημερινής κατάστασης των αυτοαπασχολούμενων βρίσκονται στην κυριαρχία των μονοπωλίων και τις πολιτικές που τα εξυπηρετούν. Κυρίως να συνειδητοποιήσουν ότι απάντηση σ' αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα, είναι το δυνάμωμα της συμμαχίας με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Τα Σωματεία, οι Ενώσεις και οι Λαϊκές Επιτροπές πρέπει να αποκτήσουν την ικανότητα να παρεμβαίνουν άμεσα με παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες συλλογικές μορφές δράσης, όταν κόβεται το ρεύμα, όταν απειλείται πλειστηριασμός, όταν υπάρχουν προβλήματα υγείας κλπ. Προϋπόθεση γι' αυτό, είναι να αποκτήσουν καλύτερη γνώση του μαζικού τους χώρου και των προβλημάτων που προκύπτουν κάθε φορά. Το κύριο είναι, όλος αυτός ο κόσμος να συσπειρωθεί γύρω από το σωματείο, τη Λαϊκή Επιτροπή και να διεκδικήσει αγωνιστικά λύσεις στα προβλήματά του, αντί να περιμένει μοιρολατρικά την ελεημοσύνη.

Σημαντικό ρόλο έχουν να παίξουν οι Λαϊκές Επιτροπές στις συνοικίες, σε συνεργασία με τα κλαδικά σωματεία. Σε πολλές περιπτώσεις, ο άνεργος αυτοαπασχολούμενος δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά αλλού, δεδομένης και της χαμηλής συμμετοχής στις διεκδικήσεις του κινήματος, αλλά και των συνολικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει στην επιβίωσή του, στην γειτονιά του, στο σχολείο του παιδιού του.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, επιδιώκουμε να πάρουμε τέτοια μέτρα έτσι ώστε: Να μπει με μεγαλύτερη ένταση στα σωματεία το πλαίσιο πάλης της Συμμαχίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κρίση. Να διευρυνθεί το πλαίσιο πάλης των σωματείων και των ομοσπονδιών με τα αιτήματα και των αυτοαπασχολουμένων που έκλεισαν τα μαγαζιά τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης (π.χ. επίδομα ανεργίας, απαγόρευση πλειστηριασμών κλπ.).

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, "ΜΑΥΡΕΣ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΕΜΠΟΡΟΥΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ


«ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ»  : ΒΗΜΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ «ΛΟΥΚΕΤΑ»
Το παραμύθι για την ελαστικοποίηση του ωραρίου άρχισε από πολύ παλιά. Πρωταγωνιστές ήταν οι μεγαλέμποροι, οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι πολυεθνικές, η κυβέρνηση. Αν και άλλαξαν το ωράριο εις βάρος των εργαζομένων πριν απ’ όλα, αλλά και των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών εμπόρων, δεν ξεχάστηκαν.
 Δεν είπαν την τελευταία λέξη. Όλοι τους μαζί, οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές, οι κυβερνώντες, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι (μεγαλέμποροι, κλπ), επανήλθαν δριμύτεροι. Άρχισαν με ερωτηματολόγια για περισσότερες εκπτωτικές περιόδους και προσφορών, ακόμη και για το αν θέλουμε να ανοίγουν τα καταστήματα μας τις Κυριακές. Έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι. Από ‘δω σ’ έχω από ‘κει σ’ έχω ήρθε και ο σχετικός νόμος για την κατάργηση της Κυριακής αργίας. Άρνηση από όλους τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές και τους κομπάρσους τους.
Μαγαζιά θα κλείσουν!, άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους!. Εν χωρώ όλοι. Μέχρι που οι μάσκες άρχισαν να πέφτουν. Παρά τις κοινές αποφάσεις ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ ενάντια στο μέτρο της κατάργησης της Κυριακής αργίας, και πάλι από κοινού συμμετείχαν στους κοινούς διάλογους με την κυβέρνηση, για το πως καλλίτερα θα εφαρμοστεί το μέτρο. Πήραν από κοινού την απόφαση. 52 Κυριακές ανοικτά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά βούληση και 7 Κυριακές όλοι ανοικτά.
Ανακάτεψαν και τους  αντιπεριφεριάρχες που με τη σειρά τους θα αποφάσιζαν ποιες και πόσες Κυριακές θα είναι οι αυτές  που οι ”τεμπέληδες” και “φοροφυγάδες” έμποροι, θα τα  ‘κονομούσαν.  Το “μπάχαλο” στο φόρτε του. Από τη μια ο κ. Κουκιαδάκης που έλεγε “δεν θέλω να ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές , είμαι μαζί σας”, απαντώντας στις τοποθετήσεις  του Αρχιεπισκόπου και των εργαζομένων, αλλά όπως έλεγε “έχω μπροστά μου το νόμο και δεν μπορώ να τον παραβλέψω” και από την άλλη  ο εμπορικός σύλλογος Ηρακλείου, που η παράταξη Εμπορική Ενότητα δια του πρόεδρου της κ. Μ. Κουμαντάκη,  έχει κάνει την «κολωτούμπα επιστήμη»  αδειάζοντας (όχι πρώτη φορά) όλους του συμβούλους της παράταξης του, συμφωνώντας με το νόμο της κυβέρνησης.
 Όλοι θυμόμαστε πως η ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου είναι καμιά Κυριακή ανοικτά. Πέρυσι συμφώνησαν για τις δυο Κυριακές. Τώρα στις 7. Επίσης βρέθηκαν στο σοβαρό δίλημμα τι θα κάνουμε τώρα που βάσει νόμου δεν γίνεται να ανοίξουμε στις 29/12. Το «αδιέξοδο» για “χάρη” μας το έλυσε πάλι ο Αντιπεριφεριάρχης, που έβαλε άλλο ένα λιθαράκι και για άλλες Κυριακές ανοικτά.
Και τι νομίζετε; Το νερό μπήκε στ’ αυλάκι. Για κάθε επόμενη Κυριακή κάτι θα βρίσκουν για να δουλεύουμε όλες τις Κυριακές. Μια αιτία κι αυτή για να τους αποδίδουμε φόρους και τις Κυριακές. Μέχρι που να μας το πουν κατάμουτρα.                                                                                           
 Θα δουλεύετε σαν σκλάβοι από ήλιο σε ήλιο.   
                    Είναι ξεδιάντροποι! Μας οδηγούν στα λουκέτα.
 Ήδη εφαρμόζουν “τις λευκές νύκτες”. Παράδειγμα ο δήμος Ιλίου στην Αττική, ακολούθησε ο δήμος Καλαμάτας και τώρα ο δήμος της Αθήνας. Ανοικτά δηλ. μέχρι τις πρωινές ώρες ή μέχρι τα μεσάνυκτα και όποιος αντέξει.
Βήμα το βήμα και για λογαριασμό των μεγαλεμπόρων, προωθούνται η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.  Και έπεται συνέχεια  δεδομένων των πανηγυρισμών κυβέρνησης, ΕΣΕΕ και μεγαλεμπόρων για την επιτυχή έκβαση της «Λευκής Νύχτας». Αλήθεια! γιατί δεν μας λένε πόσα μαγαζιά είχαν δουλειά λίγο έξω από το κέντρο και τι εισπράξεις έκαναν. Η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική στα πολυκαταστήματα και τις εμπορικές αλυσίδες, που άλλωστε γι αυτούς σχεδιάζουν την  πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την οριστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
                                                     Υπάρχει όμως το φάρμακο, χωρίς δοσολογία. ΑΝΑΤΡΟΠΗ!.
Οι εμποροϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι είναι ανάγκη να ορθώσουν, από κοινού και με τη στήριξη του λαού, τείχος σε μέτρα, όπως αυτό που δήθεν είναι στο πλαίσιο ενός εορτασμού, στην πραγματικότητα όμως ανοίγουν το δρόμο για δουλειά μέρα νύχτα, όλη τη βδομάδα, χωρίς κανένα δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, στην ξεκούραση.
Να ξεπεράσουν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που είναι ενάντια στα συμφέροντα τους κι ας κάνουν πως διαφωνούν. Να αλλάξουν τους συσχετισμούς στους μαζικούς τους φορείς. Να καταδικάσουν αποφασιστικά τα σχέδια τους. Να μην επιτρέψουν να τους πάρουν  ότι πολυτιμότερο έχουν, τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, για να μπορούν  να είναι με την οικογένεια τους την Κυριακή.
Εξοντώνουν εμάς για χάρη των πολυεθνικών. Να μην πέσουμε στην παγίδα.

Μαζί με την ΠΑΣΕΒΕ, την μοναδική αντιμονοπωλιακή συσπείρωση στο χώρο να απαιτήσουμε την νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Ενιαίο εθνικό ωράριο.

Το μήνυμα της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ για τη νέα χρονιά


Υγεία και καλή αγωνιστική χρονιά σε όλους τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, τους συνταξιούχους, τους μετανάστες εύχεται η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.
Καλεί τα συνδικάτα με υπομονή, επιμονή και σχέδιο να βρεθούν ακόμα πιο κοντά στην εργατική τάξη, στις αγωνίες της, στην οργάνωση της πάλης της, ιδιαίτερα στους ανέργους, τη νεολαία.
Την εργατική τάξη, όλες τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ παντού, κάθε τίμιο και αγωνιστή εργαζόμενο ακόμα πιο αποφασιστικά, στηριγμένοι στη θετική και αρνητική πείρα των αγώνων των προηγούμενων χρόνων, να δώσουν τη μάχη ώστε η νέα χρόνια να αποτελέσει αποφασιστική στροφή στην ενίσχυση του ΠΑΜΕ, στην ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Ολόκληρο το μήνυμα του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:
«Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ εύχεται σε όλους τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, τους συνταξιούχους, τους μετανάστες υγεία και καλή αγωνιστική χρονιά.
Η εργατική τάξη της χώρας μας, οι νέοι και οι νέες, τα λαϊκά στρώματα έχουν τη δύναμη και μπορούν αν το θελήσουν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, να στρίψουν το τιμόνι σε φιλολαϊκή ρότα.
Μπορούν με οργάνωση στα συνδικάτα τους σε κάθε τόπο δουλειάς να απαντήσουν με ταξική ενότητα στο κεφάλαιο και στην άγρια επίθεση που έχει εξαπολύσει.
Μπορούν, ενισχύοντας την ταξική γραμμή μέσα στα συνδικάτα, ενισχύοντας το ΠΑΜΕ, να αποδυναμώσουν το αίσχος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που με τη στάση του προδίδει τους εργαζόμενους, δυσφημίζει το συνδικαλιστικό κίνημα και το ρόλο του.
Μπορούν να γυρίσουν οριστικά την πλάτη στα κυβερνητικά κόμματα και σε όλους όσοι πουλάνε το παραμύθι ότι μέσω της ανάπτυξης, που αυξάνει τα κέρδη του κεφαλαίου, θα δουν άσπρη ημέρα οι εργαζόμενοι και συνολικά ο λαός.
Μπορούν με το δυνάμωμα της κοινής δράσης με τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, τη φτωχή αγροτιά.
Να δώσουν ακόμα πιο μαχητική, αποφασιστική και οργανωμένη απάντηση στο μεγάλο κεφάλαιο και τα συμφέροντά του.
Σε όλους όσοι μιλούν για το δήθεν μονόδρομο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για υγιείς επιχειρηματίες, για εξασφάλιση ανταγωνιστικού περιβάλλοντος για το κεφάλαιο και ταυτόχρονα υπόσχονται και καλύτερες ημέρες για τους εργαζόμενους. Υπόσχονται ότι θα έχουν και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολάκερη.
Στους εγκληματίες της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, τα μαντρόσκυλα του κεφαλαίου που σπέρνουν στην εργατική τάξη το φυλετικό και θρησκευτικό μίσος, καλλιεργούν το ρατσισμό και την ξενοφοβία και με τη συγκρότηση ταγμάτων όπως των προγόνων τους ταγματασφαλιτών στην κατοχή αποτελούν έναν από τους βασικούς μηχανισμούς καταπίεσης και επιβολής του κεφαλαίου.
Η Εκτελεστική Γραμματεία καλεί τα συνδικάτα με υπομονή, επιμονή και σχέδιο να βρεθούν ακόμα πιο κοντά στην εργατική τάξη, στις αγωνίες της, στην οργάνωση της πάλης της, ιδιαίτερα στους ανέργους, την νεολαία.
Την εργατική τάξη, όλες τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ παντού, κάθε τίμιο και αγωνιστή εργαζόμενο ακόμα πιο αποφασιστικά, στηριγμένοι στη θετική και αρνητική πείρα των αγώνων των προηγούμενων χρόνων, να δώσουν τη μάχη ώστε η νέα χρόνια να αποτελέσει αποφασιστική στροφή στην ενίσχυση του ΠΑΜΕ, στην ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος».

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Νέες αντιασφαλιστικές διατάξεις σε εφαρμογή το 2014



NΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ






Δέκα βασικές αλλαγές, που επιδεινώνουν κι άλλο τους όρους ασφάλισης και συνταξιοδότησης εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, μπαίνουν σε εφαρμογή από την 1/1/2014. Οι αλλαγές αυτές προκύπτουν από νόμους που ψηφίστηκαν φέτος και τα προηγούμενα χρόνια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα:
1. Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων γυναικών του ΙΚΑ και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας.
2. Αυξάνονται τα έτη που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε 7 το 2014, από 6 που ήταν το 2013 (με μεγάλο οικονομικό κόστος για την εξαγορά των «πλασματικών» ετών).
3. Σταματάει η χορήγηση του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών.
4. Μειώνεται το ποσοστό αναπλήρωσης στο 2% για το συντάξιμο χρόνο του 2013 και του 2014.
5. Επίσης, μειώνεται στο 73% το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης των δημοσίων υπαλλήλων για το διάστημα από 1/1/2008 και μετά.
6. Τίθεται σε εφαρμογή ο νέος μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του εφάπαξ, γεγονός που θα οδηγήσει σε μειώσεις έως και 30%.
7. Μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις συγκεκριμένων Ταμείων.
8. Μειώνονται στα επίπεδα του ΙΚΑ οι ασφαλιστικές εισφορές σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, σύμφωνα με νόμο του 2008.
9. Μεταφέρονται στον ΟΑΕΕ όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δραστηριοποιούνται σε κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων και ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ.
  1. Οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ σχεδιάζεται να εισπράττονται ανά μήνα, αντί για κάθε δίμηνο που ισχύει έως τώρα.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι αποτελούν κενό γράμμα οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης  ότι «δεν πρόκειται να ληφθούν πρόσθετα αντιασφαλιστικά μέτρα», καθώς με τους υπάρχοντες νόμους να «τρέχουν», τα μέτρα σε βάρος της ασφάλισης συνεχίζονται και κλιμακώνονται.