Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, "ΜΑΥΡΕΣ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΕΜΠΟΡΟΥΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ


«ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ»  : ΒΗΜΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ «ΛΟΥΚΕΤΑ»
Το παραμύθι για την ελαστικοποίηση του ωραρίου άρχισε από πολύ παλιά. Πρωταγωνιστές ήταν οι μεγαλέμποροι, οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι πολυεθνικές, η κυβέρνηση. Αν και άλλαξαν το ωράριο εις βάρος των εργαζομένων πριν απ’ όλα, αλλά και των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών εμπόρων, δεν ξεχάστηκαν.
 Δεν είπαν την τελευταία λέξη. Όλοι τους μαζί, οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές, οι κυβερνώντες, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι (μεγαλέμποροι, κλπ), επανήλθαν δριμύτεροι. Άρχισαν με ερωτηματολόγια για περισσότερες εκπτωτικές περιόδους και προσφορών, ακόμη και για το αν θέλουμε να ανοίγουν τα καταστήματα μας τις Κυριακές. Έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι. Από ‘δω σ’ έχω από ‘κει σ’ έχω ήρθε και ο σχετικός νόμος για την κατάργηση της Κυριακής αργίας. Άρνηση από όλους τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές και τους κομπάρσους τους.
Μαγαζιά θα κλείσουν!, άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους!. Εν χωρώ όλοι. Μέχρι που οι μάσκες άρχισαν να πέφτουν. Παρά τις κοινές αποφάσεις ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ ενάντια στο μέτρο της κατάργησης της Κυριακής αργίας, και πάλι από κοινού συμμετείχαν στους κοινούς διάλογους με την κυβέρνηση, για το πως καλλίτερα θα εφαρμοστεί το μέτρο. Πήραν από κοινού την απόφαση. 52 Κυριακές ανοικτά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά βούληση και 7 Κυριακές όλοι ανοικτά.
Ανακάτεψαν και τους  αντιπεριφεριάρχες που με τη σειρά τους θα αποφάσιζαν ποιες και πόσες Κυριακές θα είναι οι αυτές  που οι ”τεμπέληδες” και “φοροφυγάδες” έμποροι, θα τα  ‘κονομούσαν.  Το “μπάχαλο” στο φόρτε του. Από τη μια ο κ. Κουκιαδάκης που έλεγε “δεν θέλω να ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές , είμαι μαζί σας”, απαντώντας στις τοποθετήσεις  του Αρχιεπισκόπου και των εργαζομένων, αλλά όπως έλεγε “έχω μπροστά μου το νόμο και δεν μπορώ να τον παραβλέψω” και από την άλλη  ο εμπορικός σύλλογος Ηρακλείου, που η παράταξη Εμπορική Ενότητα δια του πρόεδρου της κ. Μ. Κουμαντάκη,  έχει κάνει την «κολωτούμπα επιστήμη»  αδειάζοντας (όχι πρώτη φορά) όλους του συμβούλους της παράταξης του, συμφωνώντας με το νόμο της κυβέρνησης.
 Όλοι θυμόμαστε πως η ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου είναι καμιά Κυριακή ανοικτά. Πέρυσι συμφώνησαν για τις δυο Κυριακές. Τώρα στις 7. Επίσης βρέθηκαν στο σοβαρό δίλημμα τι θα κάνουμε τώρα που βάσει νόμου δεν γίνεται να ανοίξουμε στις 29/12. Το «αδιέξοδο» για “χάρη” μας το έλυσε πάλι ο Αντιπεριφεριάρχης, που έβαλε άλλο ένα λιθαράκι και για άλλες Κυριακές ανοικτά.
Και τι νομίζετε; Το νερό μπήκε στ’ αυλάκι. Για κάθε επόμενη Κυριακή κάτι θα βρίσκουν για να δουλεύουμε όλες τις Κυριακές. Μια αιτία κι αυτή για να τους αποδίδουμε φόρους και τις Κυριακές. Μέχρι που να μας το πουν κατάμουτρα.                                                                                           
 Θα δουλεύετε σαν σκλάβοι από ήλιο σε ήλιο.   
                    Είναι ξεδιάντροποι! Μας οδηγούν στα λουκέτα.
 Ήδη εφαρμόζουν “τις λευκές νύκτες”. Παράδειγμα ο δήμος Ιλίου στην Αττική, ακολούθησε ο δήμος Καλαμάτας και τώρα ο δήμος της Αθήνας. Ανοικτά δηλ. μέχρι τις πρωινές ώρες ή μέχρι τα μεσάνυκτα και όποιος αντέξει.
Βήμα το βήμα και για λογαριασμό των μεγαλεμπόρων, προωθούνται η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.  Και έπεται συνέχεια  δεδομένων των πανηγυρισμών κυβέρνησης, ΕΣΕΕ και μεγαλεμπόρων για την επιτυχή έκβαση της «Λευκής Νύχτας». Αλήθεια! γιατί δεν μας λένε πόσα μαγαζιά είχαν δουλειά λίγο έξω από το κέντρο και τι εισπράξεις έκαναν. Η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική στα πολυκαταστήματα και τις εμπορικές αλυσίδες, που άλλωστε γι αυτούς σχεδιάζουν την  πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την οριστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
                                                     Υπάρχει όμως το φάρμακο, χωρίς δοσολογία. ΑΝΑΤΡΟΠΗ!.
Οι εμποροϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι είναι ανάγκη να ορθώσουν, από κοινού και με τη στήριξη του λαού, τείχος σε μέτρα, όπως αυτό που δήθεν είναι στο πλαίσιο ενός εορτασμού, στην πραγματικότητα όμως ανοίγουν το δρόμο για δουλειά μέρα νύχτα, όλη τη βδομάδα, χωρίς κανένα δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, στην ξεκούραση.
Να ξεπεράσουν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που είναι ενάντια στα συμφέροντα τους κι ας κάνουν πως διαφωνούν. Να αλλάξουν τους συσχετισμούς στους μαζικούς τους φορείς. Να καταδικάσουν αποφασιστικά τα σχέδια τους. Να μην επιτρέψουν να τους πάρουν  ότι πολυτιμότερο έχουν, τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, για να μπορούν  να είναι με την οικογένεια τους την Κυριακή.
Εξοντώνουν εμάς για χάρη των πολυεθνικών. Να μην πέσουμε στην παγίδα.

Μαζί με την ΠΑΣΕΒΕ, την μοναδική αντιμονοπωλιακή συσπείρωση στο χώρο να απαιτήσουμε την νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Ενιαίο εθνικό ωράριο.