Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ Δυναμική κινητοποίηση στο ΚΕΑΟ Ηρακλείου από Αγροτικούς Συλλόγους








Δυναμική κινητοποίηση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στον Εσταυρωμένο πραγματοποίησαν τον πρωί της Παρασκευής Αγροτικοί Σύλλογοι του Ηρακλείου ενάντια στην κυβερνητική απόφαση για υπαγωγή χρεών κάτω των 5.000 ευρώ προς τον ΟΓΑ στο ΚΕΑΟ.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου και Καζαντζάκης. Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΕΒΕ και αντιπροσωπεία από το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Οι αγρότες συναντήθηκαν με τον προϊστάμενο του ΚΕΑΟ ο οποίος δήλωσε αναρμόδιος, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν παράγει πολιτική.

Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι είχαν προσκληθεί δεν συμμετείχαν στην κινητοποίηση ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου και η Ομοσπονδία ΕΒΕ Ηρακλείου. Μάλιστα, δεν έκαναν το παραμικρό για την επιτυχία της, αφού δεν συζητήθηκε ούτε καν στα Διοικητικά Συμβούλιά τους.

Το απόγευμα θα συνεδριάσει το Συντονιστικό και θα γίνουν συνελεύσεις ώστε να καθορίσουν το επόμενο αγωνιστικό τους πρόγραμμα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Έρευνα για την κατάσταση που βιώνουν οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι



Οι μικροί και οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι οδηγούνται στα χρέη και τον αφανισμό εξαιτίας της πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων, μέσω των αβάστακτων αντιλαϊκών μέτρων που ψηφίζονται, με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση και προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από την έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολουμένων Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 186 μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπορικών επιχειρήσεων (71 καταστήματα του κέντρου, 46 καταστήματα της Άνω και Κάτω Τούμπας, 34 καταστήματα του Ε΄ διαμερίσματος, 20 καταστήματα του Εύοσμου και Αμπελοκήπων και 15 καταστήματα της Καλαμαριάς).
Συγκεκριμένα σε ερώτηση αν ο τζίρος του καταστήματος την περίοδο των εορτών, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσίασε αύξηση, μείωση ή παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, το 64% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο τζίρος των καταστημάτων τους μειώθηκε, το 29% παρέμεινε ο ίδιος και το 7% είχε αύξηση.
Στο ερώτημα πού οφείλεται η μείωση του τζίρου η πλειοψηφία των εμπόρων ανέφεραν ως κύριες και βασικές αιτίες:
  • Τη μείωση των μισθών και συντάξεων.
  • Την υπερφορολόγηση.
  • Την ασύδοτη δράση των πολυκαταστημάτων.
  • Την ανεργία.
Επίσης καταγράφηκαν και άλλα προβλήματα όπως το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι του κέντρου με το ΜΕΤΡΟ, το κυκλοφοριακό, η έλλειψη πάρκινγκ.
Σε ερώτηση αν άνοιξαν τα καταστήματα την Κυριακή 15 Γενάρη 2016, το 50% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν άνοιξαν το κατάστημά τους. Ενώ το 100% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι δεν υπάρχει ανάκαμψη λόγω της κυριακάτικης λειτουργίας και διαφωνεί με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Σε ερώτηση αν καθυστερούν την καταβολή οφειλών στον ΟΑΕΕ, το 59% των ερωτηθέντων απάντησε ότι καθυστερεί τις οφειλές και πιο συγκεκριμένα το 41% στον ΟΑΕΕ, το 32% στην εφορία, το 24% στην Τράπεζα, το 31% στις ΔΕΚΟ και το 11% σε άλλο.
Τέλος, σε ερώτηση αν η επιχείρηση έχει μηχάνημα για συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες (τερματικό POS), το 57% απάντησε πως έχει.
Ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολουμένων Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης σημειώνει:
«Οι χιλιάδες μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι, που έχουν οδηγηθεί σε συνθήκες ατελείωτης φοροαφαίμαξης τα τελευταία χρόνια, δεν αντέχουν άλλο να πληρώνουν.
Αρκετά μάτωσαν για να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.
Η δίψα για υψηλή κερδοφορία των μεγάλων πολυκαταστημάτων και αλυσίδων προϋποθέτει το δικό μας αφανισμό.
Δυναμώνουμε τους αγώνες μας για την ανατροπή της πολιτικής που μας οδηγεί στα χρέη και τα λουκέτα!
Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των εργαζομένων, των μικρών αγροτών, των συνταξιούχων. Έχουμε κοινά συμφέροντα, κοινό αντίπαλο. Ενισχύουμε την Κοινωνική Συμμαχία για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Συνεχίζουμε να φωνάζουμε ότι δεν πάει άλλο. Δεν σιωπούμε, δεν μένουμε απαθείς.
  • Ηχηρό όχι από μεριάς μας για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
  • Να σταματήσει η φοροληστεία εις βάρος των μικρών και αυτοαπασχολούμενων.
  • Πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δωρεάν σε όλους.
  • Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας, επαγγελματικού εξοπλισμού, τραπεζικών λογαριασμών»

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΚΕΑΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για την υπουργική απόφαση διαβίβασης χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία κάτω των 5.000 ευρώ, στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών εισφορών
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού δεν μπόρεσε να υφαρπάξει τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ του ΟΑΕΕ κάτω από την άμεση παρέμβαση ομοσπονδιών και σωματείων, επιστρέφει με μια απαράδεκτη υπουργική απόφαση, διαβιβάζοντας στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη των αυτοαπασχολούμενων προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΟΑΕΕ,ΙΚΑ-ΕΤΑΜ,ΕΤΑΑ,ΟΓΑ), ακόμα και τα χρέη κάτω των 5.000 ευρώ. Με τη νέα απόφαση, δίνει τη δυνατότητα στο ΚΕΑΟ να προχωρά σε αναγκαστικές πράξεις είσπραξης (π.χ. κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών) ακόμα και για μικροποσά, τα οποία δεν μπόρεσαν να πληρώσουν άμεσα ή να βάλουν σε ρύθμιση χιλιάδες επαγγελματίες. Βάζει θηλεια στο λαιμό χιλιάδων μικροεπαγγελματιών.
Τα ψέματα της κυβέρνησης περί δήθεν στήριξης των μικρών ατομικών επιχειρήσεων αποκαλύπτονται. Αποδεικνύει ότι δε διστάζει μπροστά σε τίποτε, προκειμένου να επιτύχει τα περιβόητα ματωμένα πλεονάσματα, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Με αυτή της την κίνηση, για μια ακόμα φορά, επιβεβαιώνει τον σταθερό προσανατολισμό της στα τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων και εισοδημάτων.
Αρκετά ματώσαμε για να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των εργαζόμενων, με το ταξικό κίνημα. Με την αγωνιζόμενη φτωχή αγροτιά που βγαίνει ξανά στα μπλόκα δίνοντας αγώνα επιβίωσης. Έχουμε κοινά συμφέροντα, κοινό αντίπαλο. Ενισχύουμε την κοινωνική συμμαχία για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Απαιτούμε εδώ και τώρα
-Άμεση απόσυρση της πρόσφατης απαράδεκτης υπουργικής απόφασης για τα χρέη προς τα ταμεία κάτω των 5.000 ευρώ
-Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας, επαγγελματικού εξοπλισμού, τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς τον ΟΑΕΕ
-Αφορολόγητο όριο για τους αυτοαπασχολούμενους εδώ και τώρα όπως ισχύει και για τους αγρότες, τους εργαζόμενους. Αύξηση της φορολογίας για το μεγάλο κεφάλαιο, προοδευτικά στο 45%
-Ευνοϊκές ρυθμίσεις για χρέη προς τον ΟΑΕΕ που να μην ξεπερνούν το 10% του καθαρού εισοδήματος. Πάγωμα και κεφαλαιοποίηση των χρεών, διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΩΝ ΣΕ ΟΕΒΕΝΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ  ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΝΟΜΟ, ΟΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ. 

 ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΕ  ΚΟΙΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ  ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3/2 10 ΠΜ ΣΤΟ ΚΕΑΟ, ΣΤΟΝ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟ (ΙΚΑ), ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ 
                          

                                Γραμματεία ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλείου Κρήτης