Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Έρευνα για την κατάσταση που βιώνουν οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροιΟι μικροί και οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι οδηγούνται στα χρέη και τον αφανισμό εξαιτίας της πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων, μέσω των αβάστακτων αντιλαϊκών μέτρων που ψηφίζονται, με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση και προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από την έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολουμένων Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 186 μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπορικών επιχειρήσεων (71 καταστήματα του κέντρου, 46 καταστήματα της Άνω και Κάτω Τούμπας, 34 καταστήματα του Ε΄ διαμερίσματος, 20 καταστήματα του Εύοσμου και Αμπελοκήπων και 15 καταστήματα της Καλαμαριάς).
Συγκεκριμένα σε ερώτηση αν ο τζίρος του καταστήματος την περίοδο των εορτών, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσίασε αύξηση, μείωση ή παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, το 64% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο τζίρος των καταστημάτων τους μειώθηκε, το 29% παρέμεινε ο ίδιος και το 7% είχε αύξηση.
Στο ερώτημα πού οφείλεται η μείωση του τζίρου η πλειοψηφία των εμπόρων ανέφεραν ως κύριες και βασικές αιτίες:
  • Τη μείωση των μισθών και συντάξεων.
  • Την υπερφορολόγηση.
  • Την ασύδοτη δράση των πολυκαταστημάτων.
  • Την ανεργία.
Επίσης καταγράφηκαν και άλλα προβλήματα όπως το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι του κέντρου με το ΜΕΤΡΟ, το κυκλοφοριακό, η έλλειψη πάρκινγκ.
Σε ερώτηση αν άνοιξαν τα καταστήματα την Κυριακή 15 Γενάρη 2016, το 50% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν άνοιξαν το κατάστημά τους. Ενώ το 100% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι δεν υπάρχει ανάκαμψη λόγω της κυριακάτικης λειτουργίας και διαφωνεί με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Σε ερώτηση αν καθυστερούν την καταβολή οφειλών στον ΟΑΕΕ, το 59% των ερωτηθέντων απάντησε ότι καθυστερεί τις οφειλές και πιο συγκεκριμένα το 41% στον ΟΑΕΕ, το 32% στην εφορία, το 24% στην Τράπεζα, το 31% στις ΔΕΚΟ και το 11% σε άλλο.
Τέλος, σε ερώτηση αν η επιχείρηση έχει μηχάνημα για συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες (τερματικό POS), το 57% απάντησε πως έχει.
Ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολουμένων Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης σημειώνει:
«Οι χιλιάδες μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι, που έχουν οδηγηθεί σε συνθήκες ατελείωτης φοροαφαίμαξης τα τελευταία χρόνια, δεν αντέχουν άλλο να πληρώνουν.
Αρκετά μάτωσαν για να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.
Η δίψα για υψηλή κερδοφορία των μεγάλων πολυκαταστημάτων και αλυσίδων προϋποθέτει το δικό μας αφανισμό.
Δυναμώνουμε τους αγώνες μας για την ανατροπή της πολιτικής που μας οδηγεί στα χρέη και τα λουκέτα!
Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των εργαζομένων, των μικρών αγροτών, των συνταξιούχων. Έχουμε κοινά συμφέροντα, κοινό αντίπαλο. Ενισχύουμε την Κοινωνική Συμμαχία για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Συνεχίζουμε να φωνάζουμε ότι δεν πάει άλλο. Δεν σιωπούμε, δεν μένουμε απαθείς.
  • Ηχηρό όχι από μεριάς μας για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
  • Να σταματήσει η φοροληστεία εις βάρος των μικρών και αυτοαπασχολούμενων.
  • Πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δωρεάν σε όλους.
  • Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας, επαγγελματικού εξοπλισμού, τραπεζικών λογαριασμών»