Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

AΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΣ ΤΑΞΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ

Το παρόν ψήφισμα ψηφίστηκε κατα πλειοψηφία στη Γενική Συνέλευση του συλλόγου επαγγελματιών ιδιοκτητών Επιβατικών Αυτοκινήτων ΤΑΞΙ Ηρακλείου
 _____________________________________________________________

ΨΗΦΙΣΜΑ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Συλλόγου Επαγγελματιών Ιδιοκτητών
Επιβατικών Αυτοκινήτων ΤΑΞΙ Ηρακλείου


Η Γενική συνέλευση του Σωματείου Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ Ηρακλείου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα 30/4/2014, εκφράζει τη κατηγορηματική της αντίθεση στη πολιτική της Κυβέρνησης και της ΕΕ που μας εξοντώνει μαζικά και οδηγεί την πλειοψηφία των συναδέλφων στην απόγνωση, χρεωμένους και ανυπεράσπιστους απέναντι στην Εφορία, στον ΟΑΕΕ, στην πτώση του τζίρου και στις συνέπειες των νόμων της απελευθέρωσης του επαγγέλματος του ΤΑΞΙ, που παραδίδουν το καλύτερο κομμάτι του μεταφορικού μας έργου στις μεγάλες εταιρείες, τα ξενοδοχεία, τις εταιρείες ενοικιάσεων, το ΣΕΤΕ και τα μονοπώλια, εκτοπίζοντας το σύνολο των συναδέλφων από το επάγγελμα του ΤΑΞΙ και οδηγώντας μας στην ανεργία.

Καταδικάζουμε την έξω από κάθε λογική τακτική εξοντωτικής φορολόγησης που μας στέλνει κυριολεκτικά στα πρόθυρα χρεοκοπίας όταν ταυτόχρονα ο τζίρος μας έχει εξανεμιστεί, και οι περισσότεροι από εμάς είμαστε υπερχρεωμένοι σε τράπεζες, εφορία, ΟΑΕΕ.

Καταδικάζουμε τις άγριες περικοπές στην Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια που έχουν δημιουργήσει εκατομμύρια ανασφάλιστους, που μετατρέπουν αυτά τα κοινωνικά αγαθά σε εμπορεύματα.

Με απόφαση της σημερινής Γενικής μας Συνέλευσης απαιτούμε:

·        Κοινωνική ασφάλιση, δημόσια και καθολική
·        Κάλυψη των ελλειμμάτων του ΟΑΕΕ από το κρατικό προϋπολογισμό. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για να μη καταρρεύσει ο ΟΑΕΕ – κάλυψη στα 2/3 των εξόδων από το κρατικό προϋπολογισμό)
·        Επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών ~50δις € και τιμωρία των υπεύθυνων κυβερνήσεων και πολιτικών που τα διαχειρίστηκαν.
·        Άμεση αναπλήρωση, όλων των χρημάτων που χάθηκαν με το «κούρεμα» και την ανακεφαλαιοποίηση
·        Η κατάταξη στην ασφαλιστική κλάση, να γίνεται με έγκριση του ασφαλισμένου. Όχι στην υποχρεωτική αλλαγή κλάσης.
·        Πλήρης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους με κατάργηση των εισφορών της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
·        Επίδομα ανεργίας απευθείας από το κράτος σε όσους έκλεισαν, χωρίς προϋποθέσεις.
·        Επιστροφή και συμψηφισμός των χρημάτων που προεισπράχτηκαν για επιδότηση και περίθαλψη ανέργων, με τις ασφαλιστικές εισφορές.
·        Μείωση 50% των ασφαλιστικών εισφορών για σύνταξη.
·        Να παγώσουν και να πάρουν πίσω τις ειδοποιήσεις για κατασχετήρια σε συναδέλφους που έχουν χρέη προς τον ΟΑΕΕ και αποδεδειγμένα αδυνατούν να τις καλύψουν για όσο διαρκεί η κρίση.
·        Να παγώσει ο ανατοκισμός του χρέους προς τον ΟΑΕΕ, και με προαπαιτούμενα τα παραπάνω αιτήματα να γίνει άτοκη ρύθμιση σε βάθος χρόνου 8ετίας (8 x 12 = 96 μήνες-δόσεις) όπου και με τη σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών να είναι δυνατή η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων στο παλιό χρέος και στις νέες εισφορές των συναδέλφων.
·        Κατάργηση του φόρου 26% από το πρώτο ευρώ και των νέων φορολογικών νόμων(ν.4174/13, ν.4172/13, ν.4223/13)
·        Αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ οικογενειακό στα 40.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
·        Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
·        Κατάργηση των έμμεσων φόρων ΦΠΑ και ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, υγείας, και στα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας.
·        Αναγνώριση των λογιστικών βιβλίων ως την μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος. Κατάργηση κάθε είδους αντικειμενικών κριτηρίων και περαίωσης.
·        Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%.
·        Αναστολή των κατασχέσεων κάθε είδους για τους συναδέλφους που χρωστάνε, όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.
·        Μακρόχρονη διευθέτηση των χρεών χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, με κριτήρια το οικογενειακό εισόδημα και τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής.
·        Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων από μέρος ή και το σύνολο των χρεών εφόσον πιστοποιηθεί η μερική ή και πλήρης αδυναμία αποπληρωμής τους, αντίστοιχα.
·        Να σταματήσει κάθε δίωξη ενάντια στους ταξιτζήδες για την συμμετοχή τους στις απεργίες.
·        Κατάργηση του νόμου της λεγόμενης απελευθέρωσης.
·        Ζητάμε ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Επιβατικών Αυτοκινήτων ΤΑΞΙ Ηρακλείου να αναπτύξει το επόμενο διάστημα αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στους νόμους και τις ρυθμίσεις που απελευθερώνουν το επάγγελμα του ΤΑΞΙ, καθώς και η ομοσπονδία των ΤΑΞΙ (Π.Ο.Ε.Ι.Α.ΤΑ) να αλλάξει τη τακτική του «καθησυχασμού» των συναδέλφων απέναντι στη απελευθέρωση του επαγγέλματος μας.

Το επόμενο διάστημα θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουμε συμμαχίες με άλλους επαγγελματικούς κλάδους αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, εμπόρων αλλά και εργαζομένων για κοινό αγώνα επίλυσης των προβλημάτων που καταδικάζουν την ελληνική κοινωνία, όπως το φορολογικό, ασφαλιστικό, απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΜΑΙΟΥ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΜΕ ΡΟΛΑ!!


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΕΥΝΟΕΙ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
                Συνάδελφοι,
            Από την πρώτη στιγμή η ΠΑΣΕΒΕ πήρε θέση,  χωρίς περιστροφές ενάντια στις “Ανοιχτές Κυριακές” και προειδοποίησε ότι «τόσο η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, όσο και η απελευθέρωση ωραρίων θα οδηγήσει πιο γρήγορα στο κλείσιμο χιλιάδων μικροεπιχειρήσεων, αφού θα αυξήσει το λειτουργικό κόστος, ενώ ταυτόχρονα θα γιγαντώσει τα πολυκαταστήματα, τα μεγάλα εμπορικά και τα Mall. Είναι ένα κομμάτι από το πάζλ των εξοντωτικών μέτρων που έχουν παρθεί τα τελευταία χρόνια όπως τα συνεχή χαράτσια, τα άδικα φορολογικά μέτρα, τα αντιασφαλιστικά, το “άνοιγμα” των επαγγελμάτων κ.ά.».
            Tα αποτελέσματα, γρήγορα, μας επιβεβαίωσαν. Στην αποτίμηση του χριστουγεννιάτικου τζίρου (με 2 “ανοιχτές Κυριακές”), μόνο 3 εμπορικοί σύλλογοι από τους 58 ανέφεραν τη δεύτερη Κυριακή της εορταστικής περιόδου ως ημέρα με την καλύτερη αγοραστική κίνηση, ενώ η γενική μείωση του τζίρου κινήθηκε από 21% έως 30%. Αλλά και στις ανοιχτές “Ανοιχτές Κυριακές”  των εκπτώσεων η εμπορική κίνηση -στην καλύτερη περίπτωση- κινήθηκε στα επίπεδα μιας καθημερινής, ανακατατάσσοντας απλά τον τζίρο της εβδομάδας.
            Δημοσιεύματα εφημερίδων, από τις πιο ένθερμες που αποκαλούσαν παρωχημένο ταμπού την Κυριακάτικη Αργία, ανέφεραν: «…στις περισσότερες των περιπτώσεων το άθροισμα του τζίρου το Σαββατοκύριακο του Λαζάρου στις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις ήταν πολύ κοντά στον τζίρο οποιουδήποτε αντίστοιχου Σαββατοκύριακου (με κλειστά τα μαγαζιά την Κυριακή)»
 «.. η πρώτη αριθμητική αποτίμηση για την ισχύ του μέτρου των Κυριακών και της «λευκής νύχτας» στον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων το τελευταίο τρίμηνο του 2013, συμπεραίνει πως συνέβαλε στο να αυξηθούν τα έσοδα τουλάχιστον κατά 2% μόνο για τις εισηγμένες εμπορικές επιχειρήσεις».
            Μπροστά σε μια ακόμα “Ανοιχτή Κυριακή” καλούμε όλους τους συναδέλφους μας, μικρούς εμπόρους: 
ü  Να περιφρουρήσουν με κάθε μέσο την κυριακάτικη αργία σαν «κόρη οφθαλμού», συσπειρωμένοι γύρω από τα σωματεία, τους συλλόγους τους, τις ενώσεις και τις επιτροπές αγώνα της ΠΑΣΕΒΕ.
ü  Να συστρατευτούν σε κοινό αγώνα με τους εμποροϋπαλλήλους και το ταξικό συνδικαλιστικό τους κίνημα, το ΠΑΜΕ.
ü  Να βγάλουν συμπεράσματα για τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές και να παλέψουν ενεργά για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα.
ü  Να βγάλουν συμπεράσματα στις τριπλές εκλογές στις 18 και 25 Μάη, για τους εκλεγμένους στην τοπική διοίκηση που είναι «κοντά στον λαό», αλλά ταυτόχρονα βάζουν πλάτη να περάσει η βάρβαρη πολιτική που οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην εξαθλίωση και χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι στην ανεργία και τα χρέη.
Καλούμε τα Σωματεία, τις Ενώσεις, τους Εμπορικούς Συλλόγους, να αντιδράσουν, να καταδικάσουν στην πράξη την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους στο εμπόριο.
Παλεύουμε για:
·         Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας, ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
·         Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν τα ωράρια. Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερό ωράριο.
·         Υπογραφή Συλλογικών συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο 5ημερο 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία

                                     Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλείου Κρήτης

                                                                 2 Μαΐου 2014

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

             
                                                  


ΑΘΗΝΑ 2 ΜΑΙΟΥ 2014

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες συναδέλφους, Επαγγελματίες και μικρούς παραγωγούς, που με τη μεγάλη συμμετοχή τους στην απεργία αντιστέκονται στα μέτρα της κυβέρνησης και υπερασπίζουν το δικαίωμα τους, στη δουλειά.

Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο επιδιώκει να διαμορφώσει το περιβάλλον  που σε πρώτη φάση θα περιορίσει και στην πορεία θα διώξει από τη λαϊκή αγορά χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους Επαγγελματίες και μικρούς παραγωγούς.

Η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να στρώσει το δρόμο για την είσοδο στη λαϊκή αγορά μεγάλων επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας του κλάδου της διατροφής και στη μεταφορά ενός μεγάλου κομματιού του τζίρου σε αλυσίδες super-market.

Η  αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται είναι ενιαία και σήμερα χτυπάει και τον κλάδο των λαϊκών αγορών. Είναι η πολιτική της Ε.Ε. και των μονοπωλίων που τσακίζει μισθούς και συντάξεις, φορολογεί άγρια με 26% τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, υποβαθμίζει τη Δημόσια Υγεία, κλείνει τα νοσοκομεία.
Είναι η ίδια πολιτική που τα δίνει όλα στους Τραπεζίτες, στους εφοπλιστές, στους βιομήχανους και τους μεγαλέμπορους.

Όλες οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την Ε.Ε., παρά τα μεγάλα λόγια που λένε κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.
Γι’ αυτό εκτός από τα κόμματα της συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, τόσο η ΔΗΜΑΡ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν είτε με το σύνολο είτε με τις βασικές ρυθμίσεις και κατευθύνσεις του νομοσχέδιου.
Καταδικάστε και απομονώστε τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής που δήθεν σας στηρίζουν. Είναι τα πιο πιστά μαντρόσκυλα των μονοπωλίων.

Μπροστά στις εκλογές για Δήμους, περιφέρεις, Ευρωβουλή όλοι αυτοί προσπαθούν να κοροϊδέψουν τους Επαγγελματίες και τους μικρούς Εμπόρους ότι ενδιαφέρονται για τον εκσυγχρονισμό του υπαίθριου εμπορίου. Λένε ψέματα.

Συνάδελφοι
Η μεγάλη συμμετοχή και αποφασιστικότητα των απεργών ανάγκασε την κυβέρνηση να παρουσιαστεί ότι δήθεν συζητάει και κάνει κάποιες τροποποιήσεις, που όμως δεν αλλάζουν σε τίποτα την ουσία του νομοσχεδίου.

Με την εφαρμογή του νόμου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τον επόμενο Οκτώβρη με την ανανέωση των αδειών και την προϋπόθεση για ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα χιλιάδες να διωχθούν από τη δουλειά τους. Πρέπει να τους εμποδίσουμε!

Η Π.Α.Σ.ΕΒΕ, το Αγωνιστικό, αντιμονοπωλιακό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων από την πρώτη στιγμή στήριξε και στηρίζει τον Αγώνα σας και καλεί όλο το συνδικαλιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων, εργαζόμενων, αγροτών, συνταξιούχων, νεολαίας να εκφράσει με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή του, στο δίκαιο αγώνα που δίνει ο κλάδος των λαϊκών αγορών για να μην παραδώσει τη δουλειά του στο μεγάλο κεφάλαιο και να παρέχει φτηνά και ποιοτικά  προϊόντα στη λαϊκή οικογένεια.
Στο δύσκολο Αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που μας διώχνει από τη δουλειά μας, ένα όπλο έχουμε:
Την οργάνωση την αλληλεγγύη και τη συμμαχία όλων των λαϊκών στρωμάτων.


Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

ΤΙΜΑΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ


ΠΗΓΗ

ΠΟΙΟΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ?






ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της η διοίκηση της ΟΕΒΕΝΗ (κατά πλειοψηφία) αποφάσισε να κινηθεί «δικαστικά» εναντίον του ΟΑΕΕ για το θέμα των ανασφάλιστων.
Καταρχήν στον πρόσφατα ψηφισθέντα Νόμο 4254/2014 (που ακόμη δεν έχει ισχύ) συμπεριλαμβάνεται διάταξη για θεώρηση βιβλιαρίου ασθενείας μέχρι 28-02-2015, σε ενεργούς ασφαλισμένους ή και διακόψαντες εφόσον δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλο ασφαλιστικό φορέα και δεν εμπίπτουν στο Νόμο περί ανεργίας. Όπως αναφέρεται, μια από τις προυποθεσεις είναι :
“ Εφόσον οι οφειλές τους στον οικείο ασφαλιστικό φορέα αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013 και ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού τους εισοδήματος κατά τα ως άνω έτη δεν υπερβαίνει τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ”.                                                                                                                        Οι συνάδελφοι ΕΒΕ που δεν θα μπορούν να θεωρήσουν βιβλιάρια ασθένειας βάση αυτής της προϋπόθεσης θα μετρούνται κατά χιλιάδες.
Δεύτερο, είναι γνωστό ότι στα δικαστήρια, η απόρριψη των όποιων αιτιάσεων, είναι πιθανή για οποιαδήποτε διαδικασία εναντίον του κράτους-δημοσίου, και εν προκειμένω εναντίον νόμων που έχουν τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τρίτον, απόφαση κάποιου πρωτοδικείου στην Πάτρα πάνω στην όποια στηρίζεται η πλειοψηφία της ΟΕΒΕΝΗ για να προτείνει εδώ κάτι αντίστοιχο, υπάρχει, αλλά είναι προσωρινού χαραχτήρα χωρίς υποχρεωτική ισχύ για την διοίκηση του ΟΑΕΕ.
Τα “νομικά τερτίπια”, στα οποία αρέσκεται η ΓΣΕΒΕΕ ( τώρα η ΟΕΒΕΝΗ) αλλά και διάφοροι «ανεξάρτητοι» τυχοδιώκτες, δεν φοβίζουν καμία κυβέρνηση. Έχει όλο το νομικό οπλοστάσιο με το μέρος της και το «βελτιώνει» κάθε φορά για να περιφρουρήσει την ουσία της πολιτικής της, αλλά και τους δικούς της ανθρώπους.

Τέταρτον, ο ΟΑΕΕ είναι οργανισμός εποπτευόμενος πλέον από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες αποφάσεις του,( που αφορούν στους χιλιάδες των ασφαλισμένων του), παίρνονται κατόπιν έγκρισης από την αντίστοιχη εποπτική επιτροπή, επομένως από την στιγμή που η «ευρωπαϊκή νομοθεσία» υπερισχύει της εθνικής, δεν μπαίνει καν ζήτημα κυρώσεων κατόπιν απόφασης δικαστηρίου σε βάρος του Οργανισμού.
Η πολιτική που ασκείται σήμερα έχει όνομα. Είναι «πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλίων», υπηρετεί τα μεγάλα μονοπωλιακά επιχειρηματικά συμφέροντα και σε καμία περίπτωση δεν θα αλλάξει μόνο με επιστολόχαρτα η δικαστικές διαδικασίες. ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΚΤΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ.
Η ΠΑΣΕΒΕ θεωρεί αναγκαίο σήμερα, να υπάρξει ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ. Αλλαγή συσχετισμών σε κάθε επίπεδο, ενίσχυση του αντιμονοπωλιακού πόλου συσπείρωσης μέσα σε αυτό, απομόνωση εκείνων των δυνάμεων που εκφράζουν την υποταγή, το συμβιβασμό, που θυσιάζουν συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων στο βωμό των «κάθε είδους κοινωνικών διαλόγων».

Οι όποιες «κινητοποιήσεις» της ΟΕΒΕΝΗ θα μείνουν χωρίς αντίκρισμα από τη στιγμή που στα πρωτοβάθμια σωματεία υπάρχει «άκρα του τάφου σιωπή» με ευθύνη εκείνων που έχουν καταντήσει και την Ομοσπονδία αποστολέα «επιστολών» και «κυτίο παραπόνων».
Σε κάθε περίπτωση η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλείου θεωρεί απαραίτητο να υπάρξει πλατιά συσπείρωση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ γύρω από ένα πλαίσιο πάλης που θα στοχεύει την καρδιά της αντιλαϊκής πολιτικής, προερχομένης από τα κιτάπια της ΕΕ, και υλοποιούμενης από κάθε είδους «αντιμνημονιακές» η «μνημονιακές» κυβερνήσεις στην Ελλάδα, πολιτικής που μας  αναγκάζει να ζούμε, ανασφαλείς και με την προοπτική του λουκέτου για χιλιάδες συνάδελφους να έχει γινει καθημερινός εφιάλτης.

Οι συμβιβασμένες ηγεσίες, οι πλειοψηφίες των επαγγελματικών σωματείων, του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, της ΟΕΒΕΝΗ, της ΟΕΣΚ, έχουν τεράστια ευθύνη που συνεχίζουν με τον ίδιο και απαράλλακτο τρόπο να κάνουν τα ίδια όπως και τα προηγούμενα χρόνια, να συναινούν δηλαδή στο άνοιγμα «του λάκκου» για χιλιάδες συναδέλφους τους οποίους βαυκαλίζουν τώρα με νέα επιστολόχαρτα, και τη μόδα των «δικαστικών προσφυγών» που απλά είναι άσφαιρα πυρά ενάντια στην πολιτική που μας θεωρεί «διαρθρωτικό πρόβλημα» και μας καταδικάζει στην φτώχεια, την ανέχεια, το λουκέτο, την ανεργία.
Η λύση είναι η πλατιά συσπείρωση γύρω από ένα αγωνιστικό, αντιμονοπωλιακό πλαίσιο πάλης που θα αμφισβητεί την καρδιά αυτής της πολιτικής, τις επιλογές που έχουν προέλευση την ΕΕ, και θα ακυρώνει στην πράξη κάθε αντιλαϊκό μέτρο.


                                                    Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΕΒΕ

                                                                      Απριλης 2014

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΜΠΑΝΤΟΥΒΑ

                                           
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                           
                                                                                                                        


                  Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Ηρακλείου, η απελθούσα Δημοτική αρχή πράττει τα «δέοντα», είναι δηλαδή υπεύθυνη για σοβαρές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση παρεμβάσεων σε δρόμους που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα σε περιοίκους και καταστηματάρχες.
Με τον ίδιο τρόπο οδήγησαν (στην Παπαναστασίου, και στην Παρασκευοπουλου λόγο καθυστέρησης των έργων ανάπλασης αυτών των δρόμων), σε κλείσιμο πολλών καταστημάτων, σε απόγνωση τους κατοίκους των γύρω περιοχών, χρειάστηκε η έντονη παρέμβαση  από την ΠΑΣΕΒΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να επανεκινήσουν τα έργα και να ολοκληρωθούν στο τέλος με ατέλειες και ελλείψεις.

Η δημοτική αρχή, μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες «καθυστερήσεις» που δείχνουν την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται πολλές φορές η όλη αναταραχή που προκαλούν διαφόρου τύπου έργα σε διάφορες περιοχές που αδικαιολόγητα καθυστερούν, είτε με ευθύνη των εργολάβων είτε με ευθύνη της εποπτεύουσας υπηρεσίας του Δήμου.

Η ΠΑΣΕΒΕ καταγγέλλει τη Δημοτική αρχή για αυτή την τακτική που οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις τους συναδέλφους σε κλείσιμο των καταστημάτων τους. Συμπαραστέκεται στη δίκαιη διαμαρτυρία των κατοίκων και των καταστηματαρχών της περιοχής και απαιτεί:

-Την άμεση αποπεράτωση των έργων ανάπλασης στην οδό  Μπαντουβά
-Την απαλλαγή των καταστηματαρχών από τέλη ύδρευσης-αποχέτευσης για όλο το χρονικό διάστημα που διήρκεσαν και διαρκούν τα έργα, την αναδρομική επιστροφή μέσω των λογαριασμών ΔΕΗ-ΝΕΡΟΥ των ποσών που έχουν καταβληθεί.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ  ΚΑΙ ΤΩΝ                   ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

                                           Γραμματεία ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλείου Κρήτης
                                                              30 Απριλίου 2014

                                                                                                                                                                 

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Yπουργείο Εργασίας: Προχωρά στη βαθιά αντιδραστική ανατροπή του συνδικαλιστικού νόμου μέχρι το τέλος του έτους Στόχος να μπουν στο «γύψο» οι αγώνες της εργατικής τάξης




Στη βαθιά αντιδραστική ανατροπή του συνδικαλιστικού νόμου μέχρι το τέλος του 2014 εμφανίζεται να προχωρά το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας λίγο πριν από την κορυφαία εκδήλωση της εργατικής τάξης, την Πρωτομαγιά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο νέο νομοθετικό πλαίσιο των «παρεμβάσεων» μπαίνουν η «αλλαγή» στη χρηματοδότηση των συνδικάτων, η συγχώνευση πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων, ο τρόπος χορήγησης των συνδικαλιστικών αδειών και φυσικά η διαδικασία προκήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων. 

Σημειώνεται ότι το θέμα αποτέλεσε πλευρά του συνολικού πακέτου της διαπραγμάτευσης για το εργασιακό μεταξύ κυβέρνησης - τρόικας, ενώ στην έκθεση της Κομισιόν γίνεται αναφορά στην ανάγκη της «κυβέρνησης να διασφαλίσει το δικαίωμα στην εργασία, στην προώθηση εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ των εταίρων και αποφυγής οποιασδήποτε αναίτιας διαταραχής στη λειτουργία των επιχειρήσεων και να εξασφαλιστεί ότι το πλαίσιο λειτουργίας των συνδικάτων είναι ώριμο και συνδέεται με τις διεθνείς πρακτικές». Ως πρόσχημα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιστρατεύει τα περί εκσυγχρονισμού του ισχύοντος πλαισίου επιδιώκοντας να μπουν στο «γύψο» οι αγώνες της εργατικής τάξης σε μια περίοδο που οξύνεται και γενικεύεται η αντιλαϊκή πολιτική.
Η ατζέντα των ανατροπών περιλαμβάνει 5 σημεία:
  • Τον τρόπο χρηματοδότησης του συνδικαλιστικού κινήματος θέτοντας το θέμα κατά πόσο θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική ενίσχυση των συνδικάτων, καθώς σήμερα υπάρχει σχετική εισφορά από το κράτος ή εάν αυτά θα πρέπει να χρηματοδοτούνται προαιρετικά από τους εργαζόμενους.
  • Τον τρόπο προκήρυξης απεργιακών κινητοποιήσεων: Επί της ουσίας η διαδικασία λήψης απόφασης με τη συμμετοχή του 50%+1 επί του συνόλου των εργαζομένων της επιχείρησης και όχι με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων από την πλειοψηφία των παρόντων μελών του σωματείου και αφού προηγουμένως έχει διαπιστωθεί απαρτία, όπως ισχύει σήμερα, αναβιώνοντας έτσι το περίφημο «άρθρο 4» για τις ΔΕΚΟ το 1983. Ένας τέτοιος όμως όρος οδηγεί πρακτικά στην παρεμπόδιση κάθε απόφασης για απεργία.
  • Ρύθμιση επαναφοράς της δυνατότητας στις επιχειρήσεις για προκήρυξη ανταπεργίας (δηλαδή, κλείσιμο της επιχείρησης «λοκ - άουτ») και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων. Δυνατότητα που υπήρχε πριν το 1982 με το νόμο 330/1976 του τότε υπουργού Εργασίας Λάσκαρη και καταργήθηκε με το νόμο 1264.
  • Στην ίδια αντεργατική κατεύθυνση κινούνται και οι σχεδιασμοί -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες διαρροές- για παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης με τον περιορισμό ή την κατάργηση των συνδικαλιστικών αδειών, αλλά και την αλλαγή της δομής του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως είναι η ύπαρξη και λειτουργία των Εργατικών Κέντρων και κυρίως το δικαίωμά τους να κηρύσσουν απεργία σε επίπεδο νομού.
Οι δικαιολογίες περί «εκσυγχρονισμού» είναι φαιδρές, αφού για παράδειγμα οι νόμοι που χρησιμοποιεί η εκάστοτε κυβέρνηση για την επιστράτευση απεργών είναι ακόμη πιο παλιοί, αλλά αυτό δεν την ενοχλεί, γιατί εξυπηρετεί τα ταξικά της συμφέροντα. Επίσης, πρέπει να είναι καθαρό ότι οι «αλλαγές» στο συνδικαλισμό δεν θα αφορούν μόνο το δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, όπου οι μονοπωλιακοί όμιλοι θέλουν «σιγήν νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εργασίας ο νέος νόμος θα είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του έτους, αφού συνεκτιμηθεί η «ευρωπαϊκή εμπειρία» και υπάρξει «διάλογος» με τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

ΠΗΓΗ

ΣΕ ΕΚΔΗΛΏΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΠΑΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ




Κόκκινη Πρωτομαγιά Πρωτοπόρα εργατιά
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 1η  ΜΑΗ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 10 πμ 
Όλοι στην εκδήλωση για την 1ηΜαη  την Τρίτη  29 Απριλίου στις 19:30 στο ΕΚΗ
Η 1η Μάη είναι η μέρα που η παγκόσμια εργατική τάξη τιμά αγωνιστικά τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο, τους ηρωικούς αγώνες και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στην ταξική πάλη με το κεφάλαιο και τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού, διατρανώνοντας την απόφαση της να συνεχίσει ως το τέλος, ως τη νίκη.
Αποτελεί σύμβολο στον αγώνα των εργαζόμενων για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Ο αιματοβαμμένος Μάης του 1886 και η ανεπανάληπτη θυσία των εργατών του Σικάγο αποτελεί οδηγό για το σήμερα και τις νέες μάχες που θα ακολουθήσουν, εμπνέει τους λαούς για τις μελλοντικές ηρωικές σελίδες που θα γραφτούν.
Η 1η Μάη μας καλεί, να προωθήσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά την ενότητα της τάξης μας, για την ανασύνταξη του εργατικού-λαϊκού κινήματος, να οργανώσουμε τη δική μας αντεπίθεση. Να δημιουργήσουμε τους όρους για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης.
Σήμερα υπάρχουν όλες οι αναγκαίες υλικές προϋποθέσεις για μόνιμη σταθερή δουλειά, για μειωμένο ωράριο και αύξηση του ελεύθερου χρόνου, για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν παροχές στην υγεία, τη μόρφωση, τη λαϊκή στέγη, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, περισσότερο ελεύθερο χρόνο, για μισθούς και συντάξεις που θα ανταποκρίνονται στο ύψος των σημερινών λαϊκών αναγκών.
Μπορούμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο αντίστοιχο του κόπου μας, της εργασίας μας, των προσδοκιών μας. Έναν κόσμο που δε θα μαστίζεται από πολέμους, από ανεργία, από ναρκωτικά, από άγχος και ανασφάλεια. Που θα ζούμε ειρηνικά, ανθρώπινα χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς καταπίεση και την βαρβαρότητα του συστήματος που ζούμε.
Είμαστε η τάξη του παρόντος και του μέλλοντος.
Παλεύουμε για την ανασυγκρότηση σε ταξική βάση του συνδικαλιστικού εργατικού κινήματος.
Ανοίγουμε το δρόμο για ένα ελπιδοφόρο αύριο.

Καλούμε τους εργαζομένους, συνταξιούχους, ανέργους, νέους στην εκδήλωση για την 1ηΜΑΗ με θέμα : «Κόκκινη Πρωτομαγιά Πρωτοπόρα Εργατιά»  που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Απριλίου στις 19:30 στην αίθουσα συνελεύσεων του ΕΚΗ που διοργανώνει η γραμματεία του ΠΑΜΕ Ηρακλείου  .

Καλούμε τους εργαζομένους, τους ανέργους ,τα σωματεία να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την  1η Μάη 10 π.μ στην πλατεία Ελευθερίας .