Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Συνεχίζουμε πιο δυναμικά - Απαιτούμε θεσμοθέτηση της κυριακάτικης αργίας



«Συνεχίζουμε πιο δυναμικά. Απαιτούμε: Θεσμοθέτηση της κυριακάτικης αργίας, άρση όλων των νόμων που καταργούν την κυριακάτικη αργία» σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει:
«Πριν λίγες μέρες βγήκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνει την Υπουργική Απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Η απόφαση του ΣτΕ βασίστηκε στο συνταγματικό δικαίωμα όλων των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζομένων για μια κοινή μέρα ανάπαυσης, όπως κατά παράδοση έχει καθιερωθεί η Κυριακή ως αργία στη χώρα μας. Είναι μια θετική εξέλιξη αλλά δεν λύνει το πρόβλημα, αφού παραμένουν σε ισχύ άλλοι νόμοι που δίνουν τη δυνατότητα για άνοιγμα 8 Κυριακές το χρόνο και σε αυτούς προστίθεται και το τελευταίο νομοθέτημα της κυβέρνησης για επιπλέον δυο Κυριακές μέσα στις εκπτώσεις.
Όλοι σε ετοιμότητα
Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι πάγιο αίτημα ισχυρών τμημάτων του εμπορικού και τουριστικού κεφαλαίου, τα συμφέροντα του οποίου υπηρετούν το κράτος και οι κυβερνήσεις, τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή.
Ξέρουμε καλά ότι η κατάργηση του δικαιώματός μας στην ξεκούραση της Κυριακής εξυπηρετεί τη στρατηγική επιλογή των μεγάλων εμπορικών ομίλων να ξεπαστρέψουν τους μικρούς εμπόρους, εξυπηρετεί τους ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους στην παραπέρα κυριαρχία τους στην αγορά και στον εξοβελισμό των φτωχών αυτοαπασχολουμένων που μετά βίας παλεύουν να κρατήσουν ανοιχτά τα καταστήματά τους.
Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε εμείς
Συνάδελφοι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, αυτοκινητιστές, συνταξιούχοι
Το δικαίωμά μας στην επιβίωση, στο καθημερινό μεροκάματο δεν χωρά δίπλα στη δίψα των μεγάλων πολυκαταστημάτων και αλυσίδων για νέα υπέρογκα κέρδη.
Αντίθετα, η δική τους κερδοφορία προϋποθέτει το δικό μας αφανισμό.
Μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της συνέχισης της πάλης μας ενάντια στους μνημονιακούς νόμους που έχουν ψηφιστεί όλα αυτά τα χρόνια, ενάντια στις κατευθύνσεις της ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που μας αντιμετωπίζουν ως διαρθρωτικό πρόβλημα.
Μόνος δρόμος είναι η αλλαγή συσχετισμών στους εμπορικούς συλλόγους και στις Ενώσεις, η ανάδειξη αγωνιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων στις διοικήσεις για να πρωτοστατούν στην πάλη ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Οι ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ με τα πανηγύρια για τη δικαστική απόφαση του ΣτΕ επιδιώκουν να κρύψουν ότι μόνο ο αγώνας των αυτοαπασχολούμενων μαζί με τους εργαζόμενους μπορεί να ορθώσει ουσιαστικά εμπόδια στην πολιτική που μας ωθεί στα λουκέτα. Ταυτόχρονα, επιχειρούν να κρύψουν τη μερική συμφωνία τους αλλά και τη συμβολή τους, όλα αυτά τα χρόνια στο σταδιακό ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας και της απελευθέρωσης του ωραρίου.
Μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της συλλογικής και ανυποχώρητης πάλης για την ανάκτηση των απωλειών μας όλα αυτά τα χρόνια, η ενίσχυση της πάλης για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.
Σε αυτόν το δρόμο μπορούμε και πρέπει να γίνουμε περισσότεροι, μπορούμε να δυναμώσουμε τον αγώνα μας και τη συμμαχία με τους εργαζόμενους .
Συνεχίζουμε πιο δυναμικά
Απαιτούμε:
  • Θεσμοθέτηση της κυριακάτικης αργίας
  • Άρση όλων των νόμων που καταργούν την κυριακάτικη αργία».