Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΒΡΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»

Καλεί στο προειδοποιητικό κλείσιμο του Τελωνείου των Καστανέων σήμερα Παρασκευή στις 12 μ.

Φωτό αρχείου

Σε προειδοποιητικό κλείσιμο του Τελωνείου των Καστανέων στον Έβρο θα προχωρήσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής σήμερα Παρασκευή 22 Γενάρη στις 12 μ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα» σε ανακοίνωσή του καλεί στην κινητοποίηση και «χαιρετίζει την αποφασιστικότητα της μικρομεσαίας αγροτιάς του νομού, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας και συγκρότησε τα μπλόκα στον Κόμβο Ριζίων - Καστανέων, στο νότιο κόμβο του Διδυμοτείχου και στον κόμβο της Κορνοφωλιάς με εκατοντάδες αγροτικά μηχανήματα.
Το γεγονός αυτό εκφράζει το μέγεθος του προβλήματος που βιώνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.
Ο αγώνας θα είναι σκληρός. Τα μέτρα της νέας ΚΑΠ και του 3ου μνημονίου που μας εξοντώνουν, δεν πρέπει να περάσουν.
Καλούμε όλους τους αγρότες τις επόμενες μέρες να πυκνώσουν με τα αγροτικά τους μηχανήματα τα μπλόκα.
Μπορούμε να υλοποιήσουμε τον αρχικό μας στόχο: "Κάθε δήμος και το μπλόκο του"». 

Νέα 48ωρη απεργία από τις 27 Γενάρη αποφάσισαν οι ναυτεργάτες




Νέα 48ωρη απεργία από τις 6 π.μ. της Τετάρτης 27 Γενάρη ως τις 6 π.μ. της Παρασκευής 29 Γενάρη, με προοπτική κλιμάκωσης και συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 4 Φλεβάρη, αποφάσισαν οι ναυτεργάτες, ενώ την Παρασκευή 22 Γενάρη ολοκληρώνεται η 48ωρη απεργία που είχε ξεκινήσει την Τετάρτη.
Νωρίτερα, έγινε στο λιμάνι του Πειραιά συγκέντρωση των ναυτεργατών, όπου ανάμεσα σε άλλους μίλησε οΣάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ. Σημείωσε μεταξύ άλλων την ανάγκη της οργάνωσης και της ανάπτυξης ταξικών αγώνων, ενάντια στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, μέχρι οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι να γίνουν κύριοι του πλούτου που παράγουν.
Σε συνάντηση που είχαν τέλος με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, ο Θ. Δρίτσας επανέλαβε στους ναυτεργάτες τις θέσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.
Με ανακοίνωσή τους, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων ΕΝ και Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών καλούν στην 48ωρη απεργία και σε κλιμάκωση στις 4 Φλεβάρη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ








Συνάδελφοι
Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας και ώρα απόφασης για ανυποχώρητο αγώνα!
Αφού ισοπέδωσαν, προηγούμενες και νυν κυβερνήσεις, δικαιώματα στην Υγεία και την Πρόνοια, εκτίναξαν την ανασφάλιστη εργασία, έρχονται να δώσουν το τελικό χτύπημα διαλύοντας ότι έχει απομείνει από την κοινωνική ασφάλιση! Ό,τι κατάφερε ο λαός μας με τον αγώνα του να κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης έρχονται να το ξηλώσουν υλοποιώντας την διαχρονική απαίτηση της μεγαλοεργοδοσίας. Δίπλα τους οι “υπερασπιστές των δικαιωμάτων μας”, οι ανά κλάδο κυβερνητικοί συνδικαλιστές, που έκαναν τα πάντα το προηγούμενο διάστημα να ακυρώσουν κάθε αγωνιστική διάθεση για την διάσωση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.
Θα επιτρέψουμε από φόβο να ριζώσει για εμάς και τα παιδιά μας η ανέχεια, η ζωή με τα ελάχιστα; Να γίνουν συνήθεια η μακροχρόνια ανεργία και οι άθλιοι μισθοί των 500 ευρώ, οι άθλιες συντάξεις, παροχές υγείας και πρόνοιας, η δουλειά ως τον τάφο;
Τώρα απεργιακός ξεσηκωμός παντού!
Να μην περάσει το νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα!
Μπορούμε να τους σταματήσουμε! Ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη μας δύναμη!
Αρκετά πια με τα άθλια ψέματα της κυβέρνησης και των παπαγάλων τους! Αρκετά με την κοροϊδία και τις απάτες τους!
  • Φέρνουν ένα νόμο - πακέτο που περιέχει όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους στην πιο επιθετική τους μορφή, οι οποίοι καταργούν την κοινωνική ασφάλιση, με όλες τις μειώσεις που έχουν τσακίσει το λαϊκό εισόδημα μαζί με νέες δυσβάσταχτες.
  • Χαρίζουν όλα τα κλεμμένα και λεηλατημένα από τα κουρέματα, τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, την εισφοροδιαφυγή του κεφαλαίου.
  • Δουλειά ως τα 67 χρόνια για μια σύνταξη επίδομα φτώχειας για την συντριπτική πλειοψηφία.
  • Μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση στο ελάχιστο και μόνο για ένα μέρος της σύνταξης και αυτή υπό προϋποθέσεις με στόχο την απαλλαγή του κράτους.
  • Βγάζουν στο σφυρί τα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων για να πληρώσουν τους δανειστές «στην ώρα τους» όπως έκαναν και με τα λεφτά των ταμείων.
  • Σφαγιάζουν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις για τους νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους.
  • Νομοθετούν νέο τρόπο υπολογισμού, δηλαδή μόνιμο μηχανισμό μειώσεων συντάξεων και παροχών. Η σύνταξη θα υπολογίζεται στο σύνολο του εργασίμου βίου, με τους μισθούς σήμερα να παραμένουν στα άθλια επίπεδα των 586 και των 511 ευρώ.
  • Καταργούν το ΕΚΑΣ, το επίδομα που έπαιρναν οι φτωχοί συνταξιούχοι.
  • Πετσοκόβουν ακόμα μια φορά τις αναπηρικές συντάξεις, τα προνοιακά επιδόματα συνεχίζοντας ένα ακήρυχτο πόλεμο στους ανάπηρους και τις οικογένειές τους.
  • Η σφοδρότητα της επίθεσης στο ασφαλιστικό δεν αφήνει κανέναν κλάδο ανέγγιχτο. Χτυπά τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, εργαζόμενων με μπλοκάκια, αγροτών, ελευθεροεπαγγελματιών, επιστημόνων!
  • Την ίδια μέρα με το νόμο Κατρούγκαλου έφεραν στη Βουλή νόμο για την ιδιωτική ασφάλιση, στρώνοντας κόκκινο χαλί για τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Η ελπίδα δεν είναι σύνθημα! Η ελπίδα βρίσκεται μόνο στον αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ προς όφελος των κερδών των μονοπωλίων στα οποία θυσιάζεται το παρόν και το μέλλον μας, οι ζωές μας. Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ρήξης, της ανατροπής της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας των μονοπωλιακών ομίλων, στο δρόμο της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών.
Στον πόλεμο τους, απαντάμε με πόλεμο! Όλοι στην απεργία και τα συλλαλητήρια!
Το σφυροκόπημα μας να το νιώθουν κάθε ώρα, κάθε στιγμή. 
Δυναμικά να διεκδικήσουμε:
§  Απόσυρση του νέου αντιασφαλιστικού τερατουργήματος.
§   Καμία παραπέρα μείωση των συντάξεων. Αναπλήρωση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
§   Επιστροφή των αποθεματικών που ληστεύτηκαν με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
§   Κρατική χρηματοδότηση στα 2/3 των εξόδων του Ταμείου.
§   Άμεση επαναφορά των ορίων συνταξιοδότησης στο προηγούμενο καθεστώτος με προοπτική την παραπέρα μείωσή τους.
§   Συνταξιοδότηση όλων των ασφαλισμένων που συμπληρώνουν συντάξιμη ηλικία, με βάση τις εισφορές που ήδη έχουν καταβάλει και οριστική διαγραφή των χρεών τους.
§   Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 30%, χωρίς απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ 4 ΦΛΕΒΑΡΗ ΜΕ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Πρώτος σταθμός το Σάββατο 23 Ιανουαριου στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Πλ. Ελευθερίας  στις 11 το πρωί.

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Χαριστική βολή στους επιστήμονες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Από τη συμμετοχή των αγωνιστικών δυνάμεων στους κλάδους των επιστημόνων στο συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης
Από τη συμμετοχή των αγωνιστικών δυνάμεων στους κλάδους των επιστημόνων στο συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης
Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες έχουν την «τιμητική» τους. Οσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να κάνει το «μαύρο άσπρο» και να εμφανίσει «θετικές πλευρές» στο νομοσχέδιο, οι διατάξεις του μιλούν από μόνες τους. Η συμμετοχή χιλιάδων επιστημόνων στο συλλαλητήριο της Πέμπτης δείχνει τη μαζική αντίδραση στη «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης - ταφόπλακα για το Ασφαλιστικό.
Σε πολλούς κλάδους όπου απασχολούνται πτυχιούχοι επιστήμονες, το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ ή «μπλοκάκι») είναι κυρίαρχη μορφή απασχόλησης. Πίσω απ' το ΔΠΥ μπορεί να βρίσκεται έναςαυτοαπασχολούμενος, ένας εμπορευματοπαραγωγός που πουλάειτο προϊόν της εργασίας του σε πολλούς διαφορετικούς αγοραστές.
Ωστόσο, ολοένα και συχνότερα την τελευταία 15ετία, το «μπλοκάκι» γίνεται όπλο στα χέρια της εργοδοσίας, για να συγκαλύπτει σχέσεις πραγματικής μισθωτής εργασίας. Αφορά χιλιάδες εργαζόμενους που παρέχουν εξαρτημένη εργασία, με σταθερό ποσό μηνιαίου μισθού, σ' έναν εργοδότη, με συμβατικό ωράριο και έλεγχο - εποπτεία της εργασίας τους απ' τον εργοδότη. Μισθωτοί με οικονομικούς όρους, αφού πουλούν την εργατική τους δύναμη,που με τυπικούς - νομικούς όρους καταγράφονται ως αυτοαπασχολούμενοι.
Το «μπλοκάκι» συνοψίζει με κραυγαλέο τρόπο τις ελαστικές σχέσεις και την κινητικότητα στην αγορά εργασίας, που προβλέπονται ως βασικά και διευρυνόμενα χαρακτηριστικά της για τα επόμενα χρόνια. «Λύνει» τα χέρια της εργοδοσίας από μια σειρά «υποχρεώσεις και δεσμεύσεις» για τη μισθωτή εργασία («κόστος» ασφάλισης του μισθωτού, αποζημίωση απόλυσης, όρια ομαδικών απολύσεων, άδειες με αμοιβή, άδειες λοχείας, τοκετού, ασθενείας ή λόγω εργατικού ατυχήματος, ωράριο απασχόλησης και υπερωρίες). Την τελευταία δεκαετία, το «μπλοκάκι» εμφανίζεται εκτεταμένα στα ΜΜΕ, στον κλάδο της Υγείας, στους δικηγόρους, στους λογιστές, ακόμα και στον κλάδο της Εκπαίδευσης. Εμβληματικό παράδειγμα είναι οι κλάδοι των Κατασκευών και των τεχνικών επιστημονικών υπηρεσιώνκαι οι μηχανικοί ειδικότερα.

Οι κατηγορίες των αυτοαπασχολούμενων και των μισθωτών με ΔΠΥ δε χωρίζονται με σινικά τείχη, αλλά συχνά συνυπάρχουν ή η μία διαδέχεται την άλλη.Ειδικά οι άνεργοι, απολυμένοι πρώην μισθωτοί με ΔΠΥ, αντιμετωπίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι χωρίς έσοδα, τόσο ασφαλιστικά όσο και φορολογικά, και όχι μόνο δε λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, αλλά υποχρεώνονται να πληρώνουν και τα ασφάλιστρά τους.
Το νέο Ασφαλιστικό και τα «μπλοκάκια»
Το νέο Ασφαλιστικό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κρύβει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες τόσο για τους αυτοαπασχολούμενους όσο και για τους μισθωτούς με ΔΠΥ, τόσο στις εισφορές όσο και στις συντάξεις. «Χτίζει» πάνω στους αντιασφαλιστικούς νόμους που ψηφίστηκαν όλη την προηγούμενη περίοδο και αποδέχεται όλες τις μειώσεις συντάξεων και τις αυξήσεις των εισφορών.
Στο σκέλος των συντάξεων, το νέο Ασφαλιστικό αλλάζει άρδην τα πράγματαολοκληρώνοντας την ανταποδοτική σύνταξη. Οδηγείσε τεράστιες περικοπές συντάξεων για την πλειοψηφία των εργαζομένων με ΔΠΥ, αυτοαπασχολούμενων ή μισθωτών. Για τους νεότερους ασφαλισμένους, οδηγεί σε μια μείωση που ξεκινά απ' το 30-40% της σύνταξης όπως είναι σήμερα διαμορφωμένη. Γιαασφαλισμένους μεγαλύτερης ηλικίας, οι απώλειες μπορεί να φτάσουν στο 60% ή και στο 70% της σύνταξης.
Στο σκέλος των εισφορών, προβλέπεται η αντικατάσταση του σημερινού άθλιου συστήματος των ασφαλιστικών κλάσεων με ένα σύστημα «φορολόγησης». Ο αυτοαπασχολούμενος καλείται νακαταβάλει το 38,5% του φορολογητέου εισοδήματός του για την ασφάλισή του. Προσθέτοντας τη φορολογία που ξεκινά απ' το 26%, οι συνολικές υποχρεώσεις του διαμορφώνονται σε πάνω απ' τα 2/3 του εισοδήματός του. Η ασφαλιστική επιβάρυνση του μισθωτού με ΔΠΥ διαμορφώνεται στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στο 38,5% του φορολογητέου εισοδήματος. Το νέο ασφαλιστικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγεί σε αβάστακτες ασφαλιστικές εισφορές για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους με ΔΠΥ. Ενας μισθωτός με ΔΠΥ, των 1.300 ευρώ μηνιαίως, θα πληρώνει 583 ευρώ ασφάλιστρα κάθε μήνα...
Τα σαθρά κυβερνητικά επιχειρήματα
Στην προσπάθειά της να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η κυβέρνηση παραθέτει μια σειρά από αστεία επιχειρήματα.
Υποστηρίζει πως «οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα». Φέρνει ως παράδειγμα έναν αυτοαπασχολούμενο, που ενώ σήμερα πληρώνει 400 ευρώ το μήνα (βάσει των ασφαλιστικών κλάσεων), το φορολογητέο εισόδημά του είναι 8.000. Αυτός, συνεχίζει, θα δει μια σημαντική μείωση που μπορεί να ξεπερνά τα 1.000 ευρώ ετησίως.
Ομως, το κυβερνητικό επιχείρημα συγκαλύπτει α) την τεράστια μείωση της σύνταξης που έρχεται με το νέο Ασφαλιστικό. Η όποια προσωρινή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σήμερα ωχριά μπροστά στην τεράστια «διπλή» μείωση του μελλοντικού εισοδήματος λόγω απώλειας των συντάξεων. Ο νέος τρόπος υπολογισμού μειώνει τις συντάξεις κατά 30-40%. Συγχρόνως, λόγω ανταποδοτικότητας, κάθε μείωση των εισφορών μεταφράζεται σε λιγότερη σύνταξη στο μέλλον. β) Το επιχείρημα υπολογίζει τις εισφορές όπως προκύπτουν με βάση το σημερινό, πολύ μικρό εισόδημα. Μια αύξηση του εισοδήματος απ' τις 7.000 στις 15.000 ευρώ οδηγεί σε σημαντικά αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές. Το κυβερνητικό επιχείρημα μεταφράζεται σε μια πρόβλεψη διατήρησης της κατάστασης φτώχειας των εργαζομένων. γ) Η σταδιακή επικράτηση του πλαστικού χρήματος θα μειώσει σημαντικά τα «μαύρα» εισοδήματα των αυτοαπασχολούμενων. Οι εισφορές θα υπολογίζονται στο σύνολο του εισοδήματος και θα είναι σημαντικά μεγαλύτερες. δ) Η αξιοποίηση τεκμαρτού εισοδήματος για την επιβολή των εισφορών δεν μπορεί να αποκλειστεί. ε) Η σύγκριση γίνεται με τις τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές όπως διαμορφώθηκαν την τελευταία περίοδο. Για παράδειγμα, οι ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών έχουν σχεδόν διπλασιαστείαπό το 2006 και μετά, ξεκινώντας όταν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΕΕ (με τον πρόεδρο του ΤΕΕ να ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ) στήριξαν τον εμβληματικό, για την ανταποδοτικότητα, 3518/2006 για το ΤΣΜΕΔΕ. Ο νόμος αυτός και όσοι ακολούθησαν, οδήγησαν εκτός ασφάλισης, λόγω χρεών, τα 2/3 των αυτασφαλισμένων μηχανικών.
Τέλος, όσον αφορά τους άνεργους με «μπλοκάκι» ή χωρίς δουλειά αυτοαπασχολούμενους που έχουν μηδενικό εισόδημα, το νομοσχέδιο προβλέπει ελάχιστο ποσό εισφορών 2.800 ευρώ ετησίως. Οχι απλά καλείται να καταβάλει εισφορές... ο άνεργος, αλλά το ελάχιστο ύψος τους μειώνει αναλογικά και δραστικά το ύψος της σύνταξης. Είναι αυτό που λέει ο λαός μας «και κερατάς και δαρμένος»...
Το δεύτερο κυβερνητικό επιχείρημα αφορά τους μισθωτούς με ΔΠΥ. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως θα υποχρεώσει τους εργοδότες να καταβάλουν το 13,5% απ' το 38,5% για τους μισθωτούς με ΔΠΥ. Το επιχείρημα είναι διάτρητο γιατί α) βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη να μεταφέρει το 13,5% στο μισθό του εργαζόμενου, β) η συγκεκριμένη μεθόδευση ουσιαστικά αναγνωρίζει επίσημα και στην ασφαλιστική νομοθεσία τους μισθωτούς με ΔΠΥ ως μορφή απασχόλησης των μισθωτών, μονιμοποιώντας το άθλιο καθεστώς των εργαζόμενων με ΔΠΥ, γ) το 13,5% είναι σημαντικά μικρότερο απ' την εργοδοτική επιβάρυνση για έναν τυπικά μισθωτό. Ο εργοδότης δεν πληρώνει εισφορές για επικουρικό και υγεία, μονιμοποιώντας τα κίνητρα του εργοδότη για απασχόληση των μισθωτών με ΔΠΥ.
Οι στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής
Κεντρικός στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό είναι η διασφάλιση φτηνότερης εργατικής δύναμης. Η ανταγωνιστικότητα των ομίλων, ο κεντρικός στόχος της ευρωπαϊκής ένωσης, έχει ως βασικότερη πλευρά τη φτηνή εργατική δύναμη. Γι' αυτό και εφαρμόζεται διαχρονικά, απ' όλες τις κυβερνήσεις, σε ολόκληρη την ΕΕ, σε όλα τα μέτωπα.
Η αύξηση των εισφορών και η μείωση των συντάξεων αυξάνουν το βαθμό εκμετάλλευσης της εργασίας. Οι συντάξεις είναι τμήμα του μισθού που δίνεται «ετεροχρονισμένα». Η μείωσή τους είναι τελικά μείωση του μισθού εργασίας. Συντελεί στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων, απελευθερώνοντας κρατικούς πόρους που θα διοχετευτούν στη χρηματοδότηση των μονοπωλίων.
Ομως, τα τεράστια βάρη για την αυτοαπασχόληση έχουν και μια άλλη πλευρά. Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι «πετιούνται απότομα έξω» απ' την αγορά εργασίας, αφού αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη, ωφελώντας διπλά το μεγάλο κεφάλαιο. Η συρρίκνωση των αυτοαπασχολούμενων ανοίγει την αγορά για τους ομίλους, δημιουργώντας νέα πεδία τοποθέτησης των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων τους. Συγχρόνως, οι αυτοαπασχολούμενοι θα αναζητήσουν εργασία ως μισθωτοί,αυξάνοντας τον εφεδρικό στρατό των ανέργων και πιέζοντας περαιτέρω το μισθό γενικότερα στον κλάδο. Σε τελική ανάλυση, η δυνατότητα μετακίνησης από αυτοαπασχολούμενους σε μισθωτούς με ή και χωρίς ΔΠΥ μεταφράζεται σε αντίστοιχα εισοδήματα για όλες αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων. Η πίεση προς τους αυτοαπασχολούμενους αντικειμενικά επιδρά σε όλους τους εργαζόμενους με το ίδιο αντικείμενο.
Η επιτάχυνση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης στους κλάδους αυτούς είναι βασική επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου.Αυτό είναι άλλωστε και το περιεχόμενο της γενικής πολιτικής που εφαρμόζεται, με την προώθηση της πολιτικής της ΕΕ για την απελευθέρωση, την εκπαιδευτική πολιτική κ.ά.
Ξεσηκωμός! Να μείνει στα χαρτιά το εγκληματικό νομοσχέδιο
Το νέο Ασφαλιστικό προωθεί αποφασιστικά την ανταποδοτικότητα στην Κοινωνική Ασφάλιση, ουσιαστικά «εκτελεί» την Κοινωνική Ασφάλιση, μια απ' τις σπουδαιότερες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος τον 20ό αιώνα. Καταστρέφει τη ζωήαυτοαπασχολούμενων και μισθωτών σε όλους τους κλάδους. Στην πραγματικότητα, χτυπάει όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, τον κλάδο τους, το επίπεδο εξειδίκευσής τους.
Γι' αυτό και μοναδική διέξοδος των εργαζομένων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων σε κάθε κλάδο, είναι να ξεσηκωθούν, να οργανωθούν, να μην επιτρέψουν να φτάσει το νομοσχέδιο στη Βουλή! Να διεκδικήσουν ένα σύγχρονο σύστημα υποχρεωτικής, καθολικής και αποκλειστικά δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, στη βάση των σύγχρονων αναγκών μας.
Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αποτελεί ποιοτική κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Βαθαίνει την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, επιδεικνύοντας τη στρατηγική σύμπλευση με αυτές. Το νομοσχέδιο φωτίζει την κοινή μοίρα που έχουν οι μισθωτοί με τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων, όσο αναπτύσσεται ο καπιταλισμός. Να συντρίβεται η ζωή τους για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Γι' αυτό και η απάντησηδεν είναι μια ελιτίστικη, κλαδική σωτηρία, όπως ευαγγελίζεται το ΤΕΕ και οι επιστημονικοί σύλλογοι.
Το ΤΕΕ, η ΓΣΕΕ και όλες οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις είναι συνένοχες στην κλιμάκωση της αντιλαϊκές επίθεσης. Η λύση βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης σε ταξική κατεύθυνση, μαζί με τον ταξικό πόλο του εργατικού κινήματος, στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης απέναντι στο κεφάλαιο και την εξουσία του.
Η σύγκρουση με τους μονοπωλιακούς ομίλους και την πολιτική τους είναι μονόδρομος. Μ' αυτή την κατεύθυνση, το λαϊκό κίνημα μπορεί να μετατρέψει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης στο Βατερλό της, σ' ένα αποφασιστικό βήμα οργάνωσης μιας λαϊκής συμμαχίας που βαδίζει αποφασιστικά ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, στους μονοπωλιακούς ομίλους, στο κράτος τους, στην ΕΕ που τους στηρίζει.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ "ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΥΝ" ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Τα ασφαλιστικά δικαιώματα στην γκιλοτίνα
Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το Ασφαλιστικό είναι συνέχεια μιας μακράς αντιασφαλιστικής πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων. Είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των «νόμων Σιούφα», του «σχεδίου Γιαννίτση», του ΠΔ 258, των «νόμων Λοβέρδου» κ.λπ. Εχει τους ίδιους στόχους, υπηρετεί την ίδια κατεύθυνση. Δηλαδή, τον παραπέρα στραγγαλισμό του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης (όσο αυτός μπορεί να διασφαλιστεί στις συνθήκες του καπιταλισμού), την προώθηση της ανταποδοτικότητας των ασφαλιστικών εισφορών, που ανοίγει το δρόμο για την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, την καταλήστευση κοινωνικών πόρων προς όφελος της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Οι στόχοι αυτοί έχουν στρατηγικό βάθος για τα μονοπώλια και υπηρετούν μακροπρόθεσμες επιδιώξεις τους, γι' αυτό έχουν περίοπτη θέση στις κατευθύνσεις της ΕΕ, γι' αυτό αποτελούν «προαπαιτούμενο» για τη συνέχιση της δανειοδότησης. Η υλοποίησή τους διευκολύνεται από τις συνθήκες της οικονομικής ύφεσης και βρίσκει έδαφος στην άσχημη κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος. Στο σημείωμα αυτό, θα ασχοληθούμε ειδικά με τα μέτρα που αφορούν τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ.

Του
Βασίλη ΜΑΜΑΗ*
* Ο Βασίλης Μαμάης είναι μέλος της ΚΕ και μέλος του Τμήματος της ΚΕ για τους ΕΒΕ

Τι προβλέπει το σχέδιο και ποιες είναι οι συνέπειες
Εχουμε ένα νέο ασφαλιστικό φορέα, τον ΕΦΚΑ, που απορροφά τον ΟΑΕΕ και τα άλλα Ταμεία των αυτοαπασχολούμενων. Εχουμε επίσης ένα νέο υπολογισμό των εισφορών, με 20% επί του φορολογητέου εισοδήματος για τη σύνταξη και 6,95% για την υγειονομική περίθαλψη. Το κατώτερο εισόδημα υπολογισμού είναι ο βασικός μισθός (σήμερα 586 ευρώ).
Εχουμε και νέο υπολογισμό συντάξεων, με συντελεστές αναπλήρωσης ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, που περιγράφεται στον ΠΙΝΑΚΑ 1.Οποιος πολλαπλασιάσει τους συντελεστές με το ατομικό του μηνιαίο εισόδημα, θα βρει τι σύνταξη του αναλογεί. Οι σημερινές συντάξεις θα επανυπολογιστούν με το νέο σύστημα και θα τροποποιηθούν ανάλογα, μετά την «ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής», ώστε να μη μείνει κανένας παραπονεμένος...
Ας δούμε τις πιο βασικές συνέπειες για τους αυτοαπασχολούμενους.
1. Τα ασφαλιστικά δικαιώματα συρρικνώνονται. Γιατί όμως; Οποιος πληρώσει θα πάρει και καλή σύνταξη, θα πει κάποιος. Ναι, αλλά σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων; Πάνω από το 50% δεν μπορεί να πληρώσει την εισφορά του ΟΑΕΕ, όχι γιατί είναι μπαταξήδες, αλλά γιατί δεν έχουν. Σήμερα, τα χρέη συσσωρεύονται, οι ανάγκες πετσοκόβονται, τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται, η ανεργία καλπάζει.

Αρα, θέλοντας και μη, η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων θα ενταχθεί στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία και θα εισπράξει τη σύνταξη που αναφέρεται στον πίνακα, αν βέβαια καταφέρει να εξασφαλίσει 35 έτη ασφαλιστικού βίου. Επομένως, το σχέδιο νόμου, στην πράξη, προσφέρει λίγα ψίχουλα ανταποδοτικής σύνταξης για το μόχθο μιας ζωής και μια εθνική σύνταξη - φιλοδώρημα, για να μη λιμοκτονήσει ο συνταξιούχος.
Αυτό που κυρίως επισφραγίζεται, είναι η υφαρπαγή του δικαιώματος του μεγαλύτερου τμήματος των αυτοαπασχολούμενων σε αξιοπρεπή σύνταξη.
Ας δούμε πώς αποτυπώνονται οι συντάξεις που απέδιδαν οι κατώτερες εισφορές, όπου εντάσσεται η μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων, με τους αντίστοιχους νόμους (ΠΙΝΑΚΑΣ 2). Διακρίνεται καθαρά η συνέχεια των αντιασφαλιστικών πολιτικών από τις κυβερνήσεις στην πάροδο του χρόνου. Δηλαδή η προσδοκώμενη σύνταξη μειώθηκε σωρευτικά κατά 57% μέσα σε 23 χρόνια.
2. Προωθούνται η ανταποδοτικότητα και η ιδιωτικοποίηση. Η ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος είναι βασική συνιστώσα των κατευθύνσεων της ΕΕ για το ασφαλιστικό σύστημα. Οσα δίνεις, τόσα παίρνεις, δηλαδή. Αυτός είναι ένας τρόπος για να αποποιηθεί το κράτος τον κοινωνικό του ρόλο.
Με τον νέο σχέδιο η ανταποδοτικότητα έφτασε σε τέτοια επίπεδα, ώστε να είναι συγκρίσιμη με τις αποδόσεις της ιδιωτικής ασφάλισης. Το επόμενο βήμα είναι η άρση της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης σε δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο και η εξίσωση ιδιωτικής και δημόσιας ασφάλισης. Ετσι, ανοίγονται νέες προοπτικές κερδοφορίας του κεφαλαίου για να ξεζουμίσουν, για μια φορά ακόμα, τον ασφαλισμένο. Το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα θα επιβιώσει ως σύστημα Πρόνοιας για όσους βρίσκονται σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Η εμπειρία των πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί.

Ο ΠΙΝΑΚΑΣ 3 αποτυπώνει, όπως και ο προηγούμενος, τη συνέχεια των αντιασφαλιστικών πολιτικών στην πορεία του χρόνου, αλλά και το νέο ρεκόρ ανταποδοτικότητας που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
3. Ερχεται ψαλίδι και στις σημερινές συντάξεις. Οι συντάξεις που καταβάλλονται σήμερα, θα μπουν στο «κρεβάτι του Προκρούστη» μέχρι να επέλθει πλήρης εξομοίωση, προς τα κάτω φυσικά, των σημερινών «προνομιούχων» συνταξιούχων, με αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια.
Αν λάβουμε υπόψη την «απόδοση» των εισφορών όπως προκύπτει από τον ΠΙΝΑΚΑ 3, οι υφιστάμενες συντάξεις θα μειωθούν κατά 10% - 15%. Ετσι υλοποιούνται οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, που «διερρήγνυε τα ιμάτια της» ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις. Την ίδια ...αξιοπιστία έδειξε και με την προεκλογική της εξαγγελία για επαναφορά της 13ης σύνταξης.
Στο σχέδιο νόμου αναφέρεται επί λέξει «...το ποσό της κανονισθείσας κατά τα ανωτέρω σύνταξης καταβάλλεται ανά μήνα, δώδεκα φορές το χρόνο». Και να σκεφτεί κανείς ότι τα μέτρα αυτά είναι συνέχεια στις μειώσεις των συντάξεων που επήλθαν τα προηγούμενα χρόνια, στην κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, στις δύο μειώσεις με τους νόμους του καλοκαιριού (αύξηση εισφοράς Υγείας) κ.λπ. Ετσι υλοποιείται ο σχεδιασμός σε βάρος των συνταξιούχων, που εκπονήθηκε από τα αστικά επιτελεία και εφαρμόστηκε από όλες τις κυβερνήσεις.
4. Τα ελλείμματα φορτώνονται στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Για τις ενοποιήσεις των Ταμείων έχουν πείρα οι αυτοαπασχολούμενοι. Το ΠΔ 258/05 θεσμοθετήθηκε για την ενοποίηση των Ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ και δημιουργήθηκε ο σημερινός ΟΑΕΕ. Με την ευκαιρία της ενοποίησης άλλαξε και ο τρόπος υπολογισμού εισφορών και συντάξεων προς το χειρότερο. Τη «νύφη την πλήρωσαν», κύρια, οι προ του 1993 ασφαλισμένοι, που υποτίθεται ότι είχαν εξαιρεθεί από τους νόμους Σιούφα.
Ταυτόχρονα, τα ελλειμματικά ΤΑΕ και ΤΣΑ ενσωματώθηκαν στο πλεονασματικό ΤΕΒΕ. Η ενοποίηση δεν έσωσε το νέο Ταμείο από τα χρέη και σήμερα ο ΟΑΕΕ έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει. Με άλλα λόγια, κάθε ενοποίηση διόγκωνε τα ελλείμματα, που αυτά με τη σειρά τους χρησιμοποιήθηκαν ως αφορμή για νέες μειώσεις στις παροχές. Εχουμε κάθε λόγο να ισχυριστούμε ότι οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι θα κληθούν ξανά να πληρώσουν τα σπασμένα.
Να σημειώσουμε ακόμα ότι αυτό το σ/ν δεν είναι η τελική πρόταση που θα κατατεθεί στη Βουλή. Αποτελεί το διαπραγματευτικό χαρτί προς τους δανειστές, που ήδη άρχισαν τις προειδοποιητικές βολές. Επομένως, έχουμε να δούμε πολλές ακόμα «ηρωικές μάχες» της κυβέρνησης με το κουαρτέτο, που θα έχουν αποτέλεσμα την παραπέρα επιδείνωση των αντιασφαλιστικών διατάξεων, όπως συνηθίζεται. Μια κωμωδία που έχουμε δει σε επανάληψη, πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια.

Πώς να χρεοκοπήσετε ένα Ταμείο...
Ο ΟΑΕΕ έχει σήμερα μόνο χρέη, τα οποία θα κληροδοτήσει στο νέο Ταμείο. Χρωστά 506 εκ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, στο ΑΚΑΓΕ, στα υπόλοιπα Ταμεία (για διαδοχική Ασφάλιση) και στο Δημόσιο (για Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών).
Η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλών, τα 367 εκ. ευρώ, είναι προς τον ΕΟΠΥΥ και προέρχονται από εισφορές των ασφαλισμένων. Ο ΟΑΕΕ έπαψε να πληρώνει στον ΕΟΠΥΥ την παρακράτηση 4% (πρόσφατα 6%) των συνταξιούχων, για την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη. Επίσης, έχει «δανειστεί» τα αποθεματικά των επικουρικών ταμείων των αρτοποιών και των βενζινοπωλών, τα μοναδικά τέτοιου είδους Ταμεία του ΟΑΕΕ.
Αυτά για τη σημερινή κατάσταση. Εχουμε, όμως, και προϊστορία. Οι ασφαλιστικοί νόμοι υποχρέωσαν για δεκαετίες τα Ταμεία να καταθέτουν άτοκα στην Τράπεζα της Ελλάδος τα αποθεματικά τους, ακόμα και με πληθωρισμό 25% - 30%. Και δεν είναι μόνο ο πληθωρισμός που τα ροκάνισε. Τα κεφάλαια αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την οικονομική (βλέπε καπιταλιστική) ανάπτυξη. Δανεικά με το στανιό, δηλαδή, και αγύριστα, πολλές φορές.
Μια τέτοια περίπτωση είναι οι μετοχές των τραπεζών Εθνικής και Πειραιώς, που υποχρεώθηκε να αποκτήσει το Ταμείο. Πέρα από την πτώση της αξίας τους, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι οικονομίες των ασφαλισμένων εξανεμίστηκαν. Ετσι αλλάζουν χέρια τα χρήματα, και από τους αυτοαπασχολούμενους που τα κατέθεσαν στο Ταμείο τους, γίνονται κεφάλαιο και πριμοδοτούν τους ανταγωνιστές τους.
Το 1992, οι περιβόητοι νόμοι Σιούφα κατάργησαν την κρατική επιχορήγηση για τους μέχρι τότε ασφαλισμένους. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, τα επόμενα χρόνια, δεν πλήρωσαν ούτε τα ψίχουλα που είχαν θεσμοθετήσει οι προκάτοχοί τους για τους «νέους» ασφαλισμένους. Χρειάστηκαν 10 χρόνια για να αποδοθεί με τη μορφή δεκαετών ομολόγων η επιχορήγηση των ετών 1995 - 2000. Ετσι, έγινε εφικτός ο «εθνικός στόχος» της ΟΝΕ !!! Τα υπολείμματα από αυτά τα ομόλογα «κουρεύτηκαν» με το PSI.
Το 2007 ενοποιείται το ελλειμματικό ΤΣΑ με το πλεονασματικό ΤΕΒΕ. Τα ελλείμματα τα κληρονόμησε το νέο Ταμείο, ο ΟΑΕΕ, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις για εξυγίανση. Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλα μικρότερα, επίσης ελλειμματικά, Ταμεία. Πώς να μην πανηγυρίζει η τότε κυβέρνηση για την κοσμογονία της ενοποίησης, αφού το λογαριασμό τον φόρτωσε στην πλάτη των ασφαλισμένων.
Και πού καταλήξαμε; Σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη του 2008 - του αρμόδιου, τότε, υπουργείου -, ο ΟΑΕΕ έπρεπε να διαθέτει 48,8 δισ. ευρώ αποθεματικά, από τις συσσωρευμένες εισφορές των ασφαλισμένων. Στα ταμεία του, όμως, διέθετε μόνο 588 εκ. ευρώ.
Οποιος απορεί πώς χάθηκαν τόσα χρήματα, θα βρει απάντηση στις προηγούμενες παραγράφους. Εμείς να σημειώσουμε ότι τα αποθεματικά υπεξαιρέθηκαν από το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια με τη συνδρομή των αστικών κυβερνήσεων. Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι για τα σημερινά αδιέξοδα του Ταμείου και όχι οι συνταξιούχοι που εκπλήρωσαν στο ακέραιο τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Ποιους εκπροσωπούν η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ;
Η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ προσήλθαν πρόθυμα στον κοινωνικό διάλογο, για να συμφωνήσουν στην ουσία με τα νέα μέτρα. Και βρήκαν την ευκαιρία να ζητήσουν «να αναθεωρηθεί ο αυθαίρετος δεκαπλασιασμός για τον καθορισμό ανώτατου πλαφόν και να εξεταστεί μια νέα κλίμακα πολλαπλασιαστή από 4 έως 10 για εισοδήματα από 20.000 ευρώ και άνω» (ΕΣΕΕ) και επίσης να διαπιστώσουν ότι «τα καθαρά φορολογητέα εισοδήματα άνω των 15.000 - 20.000 ευρώ (...) υφίστανται σημαντικές επιβαρύνσεις ως προς το σύνολο των ετήσιων εισφορών που καλούνται να πληρώσουν (...) θα πρέπει να υπάρξει μια φθίνουσα κλιμάκωση ώστε να μη δημιουργούνται αντικίνητρα ασφάλισης και δήλωσης πραγματικών εισοδημάτων. Το πλαφόν που υπολογίζεται στο 10πλάσιο του κατώτατου μισθού (σ.σ. για 5.860 ευρώ μηνιαίο εισόδημα μιλάνε!!!) είναι όχι μόνο αυθαίρετα υψηλό αλλά και καταστροφικό για τις επιχειρήσεις και πρέπει να αναπροσαρμοστεί» (ΓΣΕΒΕΕ).
Η ΕΣΕΕ πήγε και παρακάτω: Πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης των εισφορών, όσων παρουσιάζουν εισοδήματα από 28 έως 74 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Με κάτι τέτοια, η απορία είναι προφανής: Με τις συνέπειες του ν/σ για τις εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενων, που δεν έχουν δει ούτε στο όνειρό τους τέτοια εισοδήματα, θα ασχοληθούν; Και η απάντηση έρχεται αβίαστα: Δεν πρόκειται.
Η βασική αγωνία τους είναι να μην πληγεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία λίγων μεσαίων επιχειρήσεων από τις «υπέρογκες» ασφαλιστικές επιβαρύνσεις. Και αυτό επιβεβαιώνεται και με τις θέσεις τους για το Ασφαλιστικό κι ας επιχειρούν να θολώσουν τα νερά. Γι' αυτό οι συνδικαλιστικές ηγεσίες βρίσκονται απέναντι, είναι επικίνδυνες για τα συμφέροντα των αυτοαπασχολουμένων και των μικρών ΕΒΕ.

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

ΠΟΙΟΙ ΤΑ "ΠΗΡΑΝ" ΤΑ ΛΕΦΤΑ...........





 Όχι βέβαια οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες της περιοχής, αλλά μόνο καποοι μεγαλοεπιχειρηματίες, ανάμεσα τους ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, και ο Πρόεδρος της τοπικής Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνων.

Γίνεται φανερό από το παραπάνω δημοσίευμα, ότι όχι απλά την μερίδα του λέοντος, αλλά το σύνολο των χρημάτων που δίνονται στις περιφέρειες για τα λεγόμενα "αναπτυξιακά" προγράμματα καταλήγουν στις τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών, του ντόπιου κεφαλαίου την ιδία στιγμή που χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες είναι με το "πιστολι στον κρόταφο", πνιγμένοι στα χρέη, κινδυνεύουν με λουκέτο.
Γίνεται επίσης φανερό οτι ο κυβερνητικός συνδικαλισμός "εκτρέφεται" από τον κορβανά της ΕΕ, για να επιτελεί τον ρόλο του, την υπονόμευση δηλαδή του συνδικαλιστικού κινήματος των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ.
Η συσπείρωση στην ΠΑΣΕΒΕ, η συστρατευση με το εργατικό κίνημα, την φτωχή αγροτιά, είναι η μόνη διέξοδος σήμερα για τους χιλιάδες μισοκατεστραμενους μικροεπαγγελματίες που βλέπουν με τα νέα μέτρα για το ασφαλιστικό, την φορολογική λαίλαπα που τα ακολουθεί, το επαγγελματικό τους τέλος όλο και πιο κοντά.

Είναι ώρα για δράση, για συμμετοχή σε κάθε κινητοποίηση του ταξικού εργατικού κινήματος, για συσπείρωση στον αντιμονοπωλιακό πόλο συσπείρωσης, στην ΠΑΣΕΒΕ.
Στρέφουμε την πλάτη στον κυβερνητικό συνδικαλισμό, λέμε όχι στην διάλυση του ασφαλιστικού, λέμε όχι στην φορολογική μας αφαίμαξη, στην εξόντωση μας.

23 Ιανουαρίου συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Πλατεία Ελευθερίας 11 πμ, στις 4 Φλεβαρη απεργούμε και συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10 πμ στην Πλατεία Ελευθερίας, κανένα μαγαζί, καμία βιοτεχνία ανοιχτα, κανένας αυτοκινητιστής στο τιμόνι, αυτό να ειναι το σύνθημα μας.



Περιφέρεια: 7,7 εκατ. ευρώ σε 68 κρητικές επιχειρήσεις
12/01/2016, 11:41
Επιχορηγήσεις ύψους 7.732.264 ευρώ, στο πλαίσιο υλοποίησης του αναπτυξιακού νόμου, για την τοπική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, εγκρίθηκαν και καταβλήθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης σε 68 επιχειρήσεις της Κρήτης μέσα στο 2015.
Όπως είπε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, η έγκριση και καταβολή των επιχορηγήσεων αποσκοπεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην ενδυνάμωση της ισόρροπης ανάπτυξης, στην αύξηση της απασχόλησης, στην προώθηση της τεχνολογικής αλλαγής και της καινοτομίας, στην προστασία του περιβάλλοντος και γενικότερα την επίτευξη της περιφερειακής σύγκλισης.
«Μέσα στις δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν η Περιφέρειά μας βγαίνει μπροστά καθώς μέσα από τις χρηματοδοτήσεις αυτές δημιουργούνται συνθήκες ανάπτυξης και απασχόλησης. Η επιτυχημένη υλοποίηση του αναπτυξιακού νόμου στην Κρήτη από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και η καλή συνεργασία με τους επενδυτές αποτελούν τη συνέχεια για πρόσθετες επενδύσεις στο νησί ειδικά από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η "ραχοκοκαλιά" της κρητικής οικονομίας», ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Ο συγκεντρωτικός πίνακας πληρωμών (με όλα τα στοιχεία των εγκριθέντων επιχειρήσεων καθώς και τα ποσά που εισέπραξαν) που καταρτίστηκε από τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κρήτης έχει ως εξής:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ
ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΑΧΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ 2601/98, 3299/2004, 3908/2011
ΦΟΡΕΑΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ
ΠΟΣΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΚΤΑΜΙΕΥΤΗΚΕ ΤΟ 2015
ΝΟΜΟΣ
ΑΦΟΙ ΜΑΚΑΤΟΥΝΑΚΗ ΟΕ
7.475,75 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
3.024,25 €
ΧΑΝΙΩΝ
ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΑΕΒΤΞΕ
55.772,60 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΤΩ ΑΣΙΤΩΝ
75.148,20 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΑΛΜΥΡΙΔΑ ΜΠΗΤΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
310.978,50 €
ΧΑΝΙΩΝ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ
143.000,00 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΦΑΣΟΜΥΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
33.479,47 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΙΚΑΝΔΥΛΑΚΗΣ ΑΕΒΕ
26.053,30 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
15.750,00 €
ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΜΙΑ ΠΛΑΝΤΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΜΠΟΡΙΑΣ ΦΥΤΩΝ
49.532,00 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΧΑΤΖΑΚΗΣ ΑΕ, ΑΝΩΝΥΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
364.164,52 €
ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΔΑΦΝΗΣ
24.835,00 €
ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
30.712,50 €
ΧΑΝΙΩΝ
ΑΦΟΙ ΡΟΥΣΑΚΗ ΟΕ
76.199,20 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΕ ΟΤΑ
262.941,00 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΑΦΟΙ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΟΕ
50.968,00 €
ΧΑΝΙΩΝ
ΦΑΡΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΙΧΘΥΩΝ, ΚΡΕΑΤΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
112.674,60 €
ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
40.495,50 €
ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΣΠΑΝΤΙΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
23.225,00 €
ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
331.824,00 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΑΚΣ , ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
190.000,00 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Μ ΚΟΥΝΔΟΥΡΑΚΗ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
56.950,00 €
ΧΑΝΙΩΝ
ΚΑΘΕΡΗΣ ΑΒΕΕ
285.232,50 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
300.000,00 €
ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ε ΚΟΥΜΑΝΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
205.306,00 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΜΑΡΤΙΜΙΑΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
43.000,81 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
CHANTRAINE CHRISTAIN LEON ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
101.400,00 €
ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΗ
61.013,40 €
ΧΑΝΙΩΝ
ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
36.000,00 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΝΙΚΗ ΜΑΡΑΘΑΚΗ - ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΑΘΑΚΗΣ ΟΕ
119.985,71 €
ΧΑΝΙΩΝ
ΜΑΡΜΑΡΑ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
11.252,00 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΚΙΟΥΜΟΥΡΤΖΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
24.908,00 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΕΝΤΖΑΚΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ
679.087,40 €
ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΑΡΕΤΟΥΛΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
41.122,35 €
ΧΑΝΙΩΝ
ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
37.000,00 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΑΝΝΑ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
82.856,86 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΜΙΧΕΛΑΚΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ
42.762,82 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΛΕΚΑΚΗΣ - ΦΛΟΥΡΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ
29.732,50 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΧΑΒΑΛΕΔΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
64.541,35 €
ΧΑΝΙΩΝ
ΖΩΓΡΑΦΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
22.217,40 €
ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
27.432,00 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΒΑΣΣΑΛΟΣ ΕΜΜ ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΕ
27.170,00 €
ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΑΞΤΕ ΘΗΤΑ ΑΕ
34.729,46 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΒΡΥΣΑΝΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ
75.870,70 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΟΝΤΟΡΙΝΗΣ ΟΕ
34.717,50 €
ΧΑΝΙΩΝ
MEGA PLAST ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΑΕ
350.000,00 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ ΚΩΝ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ
58.500,00 €
ΧΑΝΙΩΝ
OLIVOLEA CRETA ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
326.400,00 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
BELLS HOTELS ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΤΗΜΑΤΙΚΩΝ , ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ , ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ , ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
146.671,20 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΒΑΡΟΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ
57.817,00 €
ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΟΕ
17.571,71 €
ΧΑΝΙΩΝ
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ ΓΩΝΙΑΣ
87.962,54 €
ΧΑΝΙΩΝ
Γ ΚΑΛΟΚΥΡΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ
66.972,50 €
ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΚΑΛΥΨΩ ΑΝΩΝΥΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
294.434,93 €
ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ν ΣΑΡΑΒΕΛΑΚΗ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ
48.757,50 €
ΧΑΝΙΩΝ
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΣΑΜΠΑΘΙΑΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ
302.801,16 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛΗΣ ΑΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
312.000,00 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΜΑΡΑΘΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΟΥ ΕΥΤΥΧΗ
6.138,00 €
ΧΑΝΙΩΝ
ΚΑΚΟΔΕΙΠΝΑΚΗΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
21.988,08 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΚΟΚΟΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
36.397,84 €
ΧΑΝΙΩΝ
ΚΑΡΓΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ
34.000,00 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΝΑΚΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
34.210,00 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΜΑΚΡΥΔΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ
67.100,00 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΑΚΤΗ ΚΑΛΥΒΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ
62.020,00 €
ΧΑΝΙΩΝ
ΜΩΡΑΙΤΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ
39.875,37 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΡΕΝΙΕΡΗΣ ΕΕΕ
194.698,00 €
ΧΑΝΙΩΝ
ΦΑΝΤΡΙΔΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ , ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
112.000,00 €
ΧΑΝΙΩΝ
Δ Ν ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ, ΑΕΞΤΕ
381.406,00 €
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΣΥΝΟΛΟ
7.732.263,98 €


Οι κύριοι Κουμάντακης και Λεκάκης είναι Πρόεδροι του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και ΟΕΒΕΝΗ αντίστοιχα