Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ Κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν τα ωράρια, τις προσφορές και τις εκπτώσεις





Σύσκεψη με μαζικούς φορείς των εμπόρων και των εργαζομένων για τις ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδουςπραγματοποιήθηκε στα Χανιά.
«Πρόκειται για ένα μέτρο που επιχειρείται να εφαρμοστεί με υπόδειξη των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Εμπορίου. Τα μικρά εμπορικά καταστήματα αν ακολουθήσουν το μέτρο αυτό θα είναι καταστροφικό για την επιβίωσή τους, ειδικά αυτήν τη δύσκολη οικονομική περίοδο», σημειώνει το Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, προσθέτοντας ότι «είναι αδύνατον η μικρή εμπορική επιχείρηση ενώ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τις παραλαβές για τη νέα σεζόν να υποχρεώνεται να τις εκποιήσει. Είναι κι αυτός ένας τρόπος για να βγούμε από την αγορά αφήνοντας το χώρο στις πολυεθνικές με όλες τις δυνατότητες που τους παρέρχονται για να κυριαρχήσουν».
Η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, η οποία έχει προέλθει κατόπιν συζήτησης στο διοικητικό του συμβούλιο και η οποία εκφράζει την απαίτηση της πλειοψηφίας των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης, είναι η κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων.
Σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος σημειώνει ότι «απέναντι στην πρόταση αυτή στάθηκαν οι εμπορικοί σύλλογοι (Παλαιoχώρας, Πλατανιά, Σούδας, Κισσάμου) χωρίς τη φυσική τους παρουσία. Επίσης απέναντι βρέθηκαν η Ομοσπονδία Επαγγελματιοβιοτεχνών Χανίων και το Επιμελητήριο Χανίων, που ενώ διαπίστωσαν ότι το μέτρο των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων είναι καταστροφικό για τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, στο τέλος όμως πρότειναν στον αντιπεριφερειάρχη συγκεκριμένες ημερομηνίες για να γίνονται. Είναι τουλάχιστον υποκρισία και εμπαιγμός να πιστεύουν κάποιοι ότι με πλήρη απελευθέρωση των ωραρίων και των εκπτώσεων θα μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες. Είναι τεράστιο ψέμα και κοροϊδία ότι η ανάπτυξη των πολυεθνικών μπορεί να πάει μαζί με την επιβίωση της μικρής εμπορικής επιχειρήσεις σε συνθήκες πλήρους απελευθέρωσης και βαθιάς οικονομικής κρίσης για τους πολίτες. Καταλήγοντας, ζητάμε για άλλη μια φορά από την Αντιπεριφέρεια να πράξει το αυτονόητο και να προτείνει την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων .
Καλούμε τους συναδέλφους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να μη συμβιβαστούν με αυτήν την κατάσταση και μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων, τους άλλους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους στο Εμπόριο να διεκδικήσουμε:
  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
  • Κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν τα ωράρια, τις προσφορές και τις εκπτώσεις».

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Στήριξη του ψηφοδελτίου μάχης με το πλαίσιο πάλης της ΠΑΣΕΒΕ στις εκλογές του Επιμελητηρίου






Εκλογές στο Επιμελητήριο Ξάνθης θα πραγματοποιηθούν στις 3 και 4 Δεκέμβρη 2017.
«Στις εκλογές του Επιμελητηρίου Ξάνθης ψηφίζουμε για τα δικά μας συμφέροντα. Κανένας μόνος του! Όλοι στον αγώνα!», επισημαίνει η Αντιμονοπωλιακή Αγωνιστική Συσπείρωση ΕΒΕ Ξάνθης, καλώντας σε ενίσχυση του ψηφοδελτίου της.
Η Αντιμονοπωλιακή Αγωνιστική Συσπείρωση ΕΒΕ Ξάνθης πραγματοποίησε το μεσημέρι της Τρίτης 14 Νοέμβρη συνέντευξη Τύπου, όπου ο επικεφαλής και οι μετέχοντες στο ψηφοδέλτιο, παρουσίασαν τη διακήρυξη της παράταξης. (Διαβάστε στο συνημμένο ολόκληρη τη διακήρυξη).
Στη διάρκεια της συνέντευξης, οι υποψήφιοι κάλεσαν τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες του Νομού της Ξάνθης σε στήριξη του ψηφοδελτίου μάχης με το πλαίσιο πάλης της ΠΑΣΕΒΕ, απέναντι στην πολιτική των μονοπωλίων η οποία τσακίζει καθημερινά χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, για να προχωρήσει απρόσκοπτα η περιβόητη «ανάπτυξη» προς όφελος των λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών. Κοινοποιήθηκε επίσης η ανακοίνωση της Γραμματείας Ξάνθης της ΠΑΣΕΒΕ για την προσωρινή ακύρωση του ψηφοδελτίου της παράταξης με αιτιολογικό τη μη συμπλήρωση 1 έτους σαν μέλος του Επιμελητηρίου του επικεφαλής της παράταξης Βαγγέλη Βακιρτζή, τη στιγμή που ο ίδιος είναι τακτικό μέλος του Επιμελητηρίου Ξάνθης από το 2005. (Διαβάστε συνημμένο τη σχετική ανακοίνωση της Γραμματείας Ξάνθης της ΠΑΣΕΒΕ).
Μάλιστα, όπως τόνισαν, την Τετάρτη 15 Νοέμβρη θα κατατεθεί ένσταση στην εκλογική επιτροπή του Επιμελητηρίου ενάντια στην προσωρινή απόφαση για μη συμμετοχή του συνδυασμού στις επερχόμενες εκλογές.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Ειρηνοδικείο







Παράσταση διαμαρτυρίας στο Ειρηνοδικείο Λάρισας πραγματοποίησε το μεσημέρι της Τετάρτης 15 Νοέμβρη η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΕΒΕ, στο πλαίσιο του 10ημέρου δράσης της.
Η κινητοποίηση έγινε ενάντια στους εκβιασμούς και τις απειλές της κυβέρνησης για ένταση της καταστολής σε όσους αγωνίζονται για να μη βγαίνουν στο «σφυρί» οι λαϊκές κατοικίες και η μικρή επαγγελματική στέγη, για να κατοχυρωθεί νομοθετικά η προστασία τους.

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Κάλεσμα στήριξης του αγωνιστικού - διεκδικητικού πλαισίου πάλης της ΠΑΣΕΒΕ





Κάλεσμα συσπείρωσης στα σωματεία και τις ομοσπονδίες στηρίζοντας το αγωνιστικό - διεκδικητικό πλαίσιο πάλης της ΠΑΣΕΒΕ απευθύνει η «Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» στη ΓΣΕΒΕΕ (στηρίζεται από την ΠΑΣΕΒΕ), με αφορμή την ετήσια Γενική Συνέλευση της ΓΣΕΒΕΕ που έγινε στις 4 και 5 Νοέμβρη. Παράλληλα, καλεί σε συμβολή στην αγωνιστική προοπτική του συνδικαλιστικού κινήματος και σε συνειδητοποίηση της ανάγκης αλλαγής των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξή του.
Η «Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:
«Η πλειοψηφία της διοίκησης για μια ακόμα φορά αρκέστηκε στην περιγραφή της κατάστασης της οικονομίας. Μια περιγραφή που τίποτα δεν προσφέρει στους αυτοαπασχολούμενους, αφού δεν κατονομάζει τις αιτίες των προβλημάτων τους και δεν συνεισφέρει στην αγωνιστική διεκδίκηση. Μάλιστα, η σταδιακή επιστροφή στην "κανονικότητα" που διαπιστώνει το τελευταίο διάστημα, συμβάλλει σε αυταπάτες ότι είναι δυνατή η επάνοδος στις προ κρίσης συνθήκες. Με τη στάση της διευκολύνει την κυβέρνηση και ουσιαστικά στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δίνοντας βοήθεια να περνούν τα αντιλαϊκά μέτρα χωρίς αντιστάσεις.
Για μια ακόμα φορά επιστρατεύει το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για να προσδώσει επιστημονικό άλλοθι στην τακτική της. Με οποιονδήποτε επιστημονικό μανδύα όμως, η τακτική της πλειοψηφίας παραμένει η ίδια. Αντικειμενικά εκπροσωπεί τα συμφέροντα μιας μικρής μειοψηφίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χρήσιμων στα μονοπώλια στο ρόλο του δορυφόρου, μακριά από τις αγωνίες και τις ανάγκες των εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολουμένων. Αυτό αποδεικνύεται από τις θέσεις της και την τακτική της όλα τα προηγούμενα χρόνια.
  • Προωθεί την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια, που ταιριάζουν γάντι στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτήν την κατεύθυνση βρίσκονται οι συστάδες επιχειρήσεων που στηρίζει.
  • Δίνει άλλοθι στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων. Γι αυτό επιζητά συνεχώς δόσεις στο διηνεκές για τα χρέη των αυτοαπασχολουμένων, χωρίς να αγγίζει τις αιτίες που τα δημιούργησαν.
  • Σπέρνει αυταπάτες για τις δυνατότητες των αυτοαπασχολουμένων να έχουν μερτικό στην οποιαδήποτε καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτήν την κατεύθυνση υπηρετούν οι συζητήσεις με την κυβέρνηση, για τη δημιουργία "αναπτυξιακής" τράπεζας στο μοντέλο των χρεοκοπημένων συνεταιριστικών τραπεζών.
Κυρίως όμως, ο προσανατολισμός της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ αποκαλύπτεται από τη στάση της απέναντι στους αγώνες. Δεν θέλει και δεν έχει στον προσανατολισμό της τη συλλογική πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης. Γι' αυτό πιάνει πρόθυμα στασίδι στους ποικιλώνυμους "κοινωνικούς διαλόγους". Όσες φορές, κάτω από την πίεση των αγωνιστικών διαθέσεων, προκήρυξε κινητοποιήσεις, δεν πήρε μέτρα για τη στήριξή τους. Αντίθετα, με τη στάση της έβαλε εμπόδια στην ανάπτυξή τους.
Αυτή η τακτική είναι επιζήμια για τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Για αυτό απέρριψαν την πρόταση της "Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης" για οργάνωση κινητοποίησης ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς.
Η κατάσταση που βιώνουν έχει αιτίες και υπεύθυνους. Είναι η αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόστηκαν και συνεχίζουν στην ίδια ρότα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι η οικονομική κρίση και η μονοπώληση που πολλαπλασιάζει τα λουκέτα, είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιδεινώνει τα προβλήματα.
Σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι:
  • Με ένα βουνό από χρέη, με τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς που επιταχύνονται.
  • Με τα μονοπώλια που διεισδύουν σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιούνται μικροεπιχειρήσεις και αρπάζουν το φιλέτο της αγοράς.
  • Με καρατομημένα δικαιώματα στην δημόσια Υγεία και την Παιδεία, με ψαλίδισμα του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης.
  • Οι συνταξιούχοι να υποχρεώνονται να επιβιώσουν με ψίχουλα.
Αυτές οι θέσεις, που αντανακλούν τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων, μπορούν να βρουν δικαίωση μόνο μέσα στην αντιμονοπωλιακή πάλη στο πλάι της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Απαιτούν σωματεία μαζικά, προπύργια αγώνων, ομοσπονδίες πρωτοπόρες στην οργάνωση της συλλογικής πάλης.
Καλούμε τους συναδέλφους να βγάλουν συμπεράσματα.
Να συσπειρωθούν στα σωματεία και τις ομοσπονδίες τους.
Να στηρίξουν το αγωνιστικό - διεκδικητικό πλαίσιο πάλης της ΠΑΣΕΒΕ.
Να συμβάλλουν στη αγωνιστική προοπτική του συνδικαλιστικού κινήματος.
Να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξή του

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Όχι στις «Μαύρες Παρασκευές» και τις «Λευκές Νύχτες»






Την αντίθεσή του στις «Μαύρες Παρασκευές», τις «Λευκές Νύχτες» και στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας εκφράζει ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων εμπόρων ν. Θεσσαλονίκης. 
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Η συνεχιζόμενη επίθεση από την κυβέρνηση σε βάρος μας, με το φορολογικό και το ασφαλιστικό, με το ανελέητο κυνηγητό μέσω κατασχέσεων και ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, στοχεύει στο οριστικό κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεών μας και γιγαντώνει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Η εισαγωγή άλλης μιας εμπορικής ενέργειας από τις αγορές του εξωτερικού, όπως είναι η "μαύρη Παρασκευή", σε μια προσπάθεια αύξησης του τζίρου των καταστημάτων, όχι μόνον δεν θα φέρει νέους τζίρους στα μικροκαταστήματά μας, αλλά αντιθέτως από τη μια συμβάλλει στη δημιουργία παραπλανητικών εντυπώσεων και από την άλλη επιταχύνει το δρόμο της εξόδου από την αγορά στον μικρό έμπορο.
Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται, ότι δήθεν η λειτουργία των μαγαζιών τις Μαύρες Παρασκευές θα τονώσει την αγορά, ειπώθηκαν ακριβώς τα ίδια και για την απελευθέρωση του ωραρίου και για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Καλούμε τους συναδέλφους μας μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους να έρθουν σε επαφή με το Σύλλογο Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων, για να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε:
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας».

ΛΑΡΙΣΑ Παράσταση διαμαρτυρίας στην εφορία από τη γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ






Παράσταση διαμαρτυρίας στη Β’ ΔΟΥ Λάρισας πραγματοποίησε τη Δευτέρα 13 Οκτώβρη η γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΕΒΕ, στο πλαίσιο του 10ήμερου δράσης.
ΟΙ αυτοαπασχολούμενοι διαμαρτύρονται για την πολιτική των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και της φοροληστείας που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση.
Η δράση των αυτοαπασχολούμενων συνεχίζεται την Τετάρτη 15 Νοέμβρη στις 15.30 το μεσημέρι στο Ειρηνοδικείο Λάρισας, ενάντια στους εκβιασμούς και τις απειλές της κυβέρνησης για ένταση της καταστολής, σε όσους αγωνίζονται για να μην βγαίνουν στο "σφυρί" οι λαϊκές κατοικίες και η μικρή επαγγελματική στέγη, για να κατοχυρωθεί νομοθετικά η προστασία τους.