Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Στο φορο-στραγγαλισμό τους αντιδρούν οι μικροί ΕΒΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΟΒΣΑ χτες στο υπουργείο Οικονομικών. Στα σημερινά συλλαλητήρια καλεί η ΠΑΣΕΒΕ
Από τη διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Οικονομικών
Από τη διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Οικονομικών
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών έκανε χτες το πρωί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας(ΟΒΣΑ). Οι αυτοαπασχολούμενοι, με το πανό και τα συνθήματά τους, διαμαρτυρήθηκαν για τα μέτρα, παλιά και νέα, που τους οδηγούν σε αφανισμό.
«Οχι στα χαράτσια και τη φοροληστεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική των μονοπωλίων είναι εντολή» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν, ενώ από την κινητοποίησή τους οι δυνάμεις της ΟΒΣΑ κάλεσαν σε συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια.
Να σημειωθεί ότι πάνω από 40 Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σύλλογοι των ΕΒΕ έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στα κατά τόπους συλλαλητήρια που διοργανώνει σήμερα το ΠΑΜΕ. Στην Αθήνα, η προσυγκέντρωση των ΕΒΕ για το συλλαλητήριο στην Ομόνοια είναι στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και η ΠΑΣΕΒΕ.
Χτες, παρά το γεγονός ότι οι αυτοαπασχολούμενοι είχαν ειδοποιήσει για την παρέμβασή τους, στο υπουργείο τούς ενημέρωσαν πως δεν υπήρχε κανένας να τους συναντήσει. Την πολιτική ηγεσία του υπουργείου κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θανάσης Καλαμπαλίκης, που είναι πάντα παρούσα για τους βιομηχάνους και τις αξιώσεις τους, αλλά κρατά την πόρτα κλειστή για τα αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων. Πριν αποχωρήσουν οι συγκεντρωμένοι, θυροκόλλησαν το ψήφισμά τους στην είσοδο του υπουργείου.
Η ΟΒΣΑ διεκδικεί:
  • 20.000 ευρώ αφορολόγητο και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του νόμου που επιβάλλει εξοντωτική φορολογία από το πρώτο ευρώ και αναδρομική διαγραφή των φόρων που επιβλήθηκαν.
  • ΟΧΙ στην αύξηση της προκαταβολής και του ΦΠΑ.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ.
  • Κατάργηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, την Εκπαίδευση, την Υγεία και τα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας. Κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Κούρεμα των χρεών προς τις τράπεζες κατά 30% για όσους διατηρούν ακόμα την επιχείρησή τους και 50% για όσους έκλεισαν.
  • Κατάργηση των νόμων που επιταχύνουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
  • Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45% και κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Επιβεβαιώνεται η ασφαλιστική εισφορά επί του τζίρου στους ΕΒΕ




Στο μεταξύ, σε πλήρη επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση έχει στα σκαριά την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων μέσω των αποδείξεων, δηλαδή επί του τζίρου, προχώρησε χτες ο υφυπουργός Εργασίας, Αν. Πετρόπουλος, στη διάρκεια της συνεδρίασης στην Επιτροπή ΔΕΚΟ και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής, με θέμα το διορισμός του Δ. Τσακίρη στη θέση του διοικητή του ΟΑΕΕ.
«Με απασχόλησε ως διοικητή του ΟΑΕΕ ότι πρέπει να συνδεθεί η εισφορά με τον τζίρο. Ηταν, άλλωστε, ένα αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ (...) "πατάει" στη δική τους ανάγκη και είναι πολύ σημαντικό να γίνει. Πρέπει να το δούμε τεχνικά πώς θα γίνει, ώστε να είναι ειλικρινής η αποτίμηση των εισπράξεων και βεβαίως, τέτοια που πραγματικά θα διευκολύνει τον κάθε ασφαλισμένο να είναι ενήμερος, να μην καθίσταται οφειλέτης και να καταδιώκεται για τις οφειλές του».
Απαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης ανέφερε: «Μα είναι δυνατόν να επιβάλλεται πρόσθετη εισφορά πάνω στις αποδείξεις σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι με το ένα πόδι στη φυλακή, που έχουν κλείσει, που δε θα πάρουν σύνταξη, που φοροληστεύονται; Διαφωνούμε κάθετα με αυτήν τη γραμμή που θα οδηγήσει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους στην καταστροφή. Οχι μόνο δε θα συμφωνήσουμε αλλά είναι αιτία πολέμου».
Τόνισε ακόμα ότι «αυτό που προβλήθηκε από τους αυτοαπασχολούμενους είναι θεσμοθέτηση τέλους επί των κερδών των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, κλιμακούμενο προοδευτικά για κέρδη άνω των 20 χιλ. ευρώ. Αυτή ήταν η πρότασή τους. Εσείς το κάνατε επί του τζίρου των επιχειρήσεων. Μιλάμε για ληστεία σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων. Η πρόταση που εσείς λέτε θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την εισφορά που έχουν σήμερα. Τι είναι αυτό αν δεν είναι ληστεία;».
Ο υφυπουργός για αντιπερισπασμό προσπάθησε να προβοκάρει τις θέσεις του ΚΚΕ λέγοντας: «Εγκαταλείπει την πολιτική του θέση το ΚΚΕ; Πάντα είχε μια θέση για ένα ασφαλιστικό ταμείο και τώρα δεν θέλετε; Δεν κατάλαβα, θέλουμε κανόνες δικαιοσύνης για όλους τους ασφαλισμένους και όχι διακρίσεις; Πρέπει λοιπόν να δούμε ότι χρειάζεται να συμφωνήσουμε να φτιαχτεί ένας ασφαλιστικός φορέας όπως ήταν η θέση του ΚΚΕ πάντα».
«Μην παραφράζετε τη θέση του ΚΚΕ», απάντησε ο Χρ. Κατσώτης και πρόσθεσε: «Η θέση του ΚΚΕ δεν είναι ενιαίο ταμείο για να τα πάνε όλα προς τα κάτω. Να διαλύσουν την Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά ασφαλιστικός φορέας που θα προσφέρει πραγματικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, υπηρεσίες Υγείας, Ασφάλισης, Πρόνοιας. Ενα πλέγμα προστασίας της λαϊκής οικογένειας και όχι αυτό που γίνεται σήμερα».

Δεν εξαιρούνται ούτε οι ΕΒΕ








Σύμφωνα με διαρροές, η κυβέρνηση μελετάει την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων μέσω των αποδείξεων που εκδίδουν, καθώς και τη δημιουργία ενός «κουμπαρά» για κάθε ασφαλισμένο, όπου θα διοχετεύονται τυχόν έξτρα ποσά που θα έχουν προεισπραχθεί και θα επιστρέφονται «ανταποδοτικά». Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση λέει ότι θα καλύψει και μέρος των ελλειμμάτων που έχει σήμερα ο ΟΑΕΕ. Το συγκεκριμένο σχέδιο προβάλλεται ότι θα δώσει ανακούφιση στους χιλιάδες ΕΒΕ που σήμερα δεν έχουν να καταβάλλουν τις εισφορές τους. Η αλήθεια είναι, όμως, τελείως διαφορετική. Ο αυτοαπασχολούμενος θα πληρώνει από τον τζίρο, που είναι αναντίστοιχος των χρημάτων που του μένουν όταν πληρώσει λειτουργικά έξοδα, δάνεια, οικογενειακά έξοδα, φόρους, χαράτσια και πάει λέγοντας. Ετσι, ενώ φαίνεται ότι θα πληρώνει εισφορές αντίστοιχες των εισοδημάτων του, στο τέλος θα βρίσκεται διπλά χρεωμένος. Την ίδια ώρα, βέβαια, το κράτος απαλλάσσεται από την υποχρέωση να αναπληρώσει τα κατακλεμμένα αποθεματικά του ΟΑΕΕ και να χρηματοδοτήσει επαρκώς τον Οργανισμό, ενώ η σύνταξη μετατρέπεται σε αποκλειστικά ατομική υπόθεση του κάθε ασφαλισμένου, για να πάρει στο τέλος ένα «φιλοδώρημα» για τα βαθιά γεράματα... Δηλαδή, από τη δίνη της αντιασφαλιστικής λαίλαπας οι αυτοαπασχολούμενοι κάθε άλλο παρά εξαιρούνται.