Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015

Επιβεβαιώνεται η ασφαλιστική εισφορά επί του τζίρου στους ΕΒΕ
Στο μεταξύ, σε πλήρη επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση έχει στα σκαριά την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων μέσω των αποδείξεων, δηλαδή επί του τζίρου, προχώρησε χτες ο υφυπουργός Εργασίας, Αν. Πετρόπουλος, στη διάρκεια της συνεδρίασης στην Επιτροπή ΔΕΚΟ και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής, με θέμα το διορισμός του Δ. Τσακίρη στη θέση του διοικητή του ΟΑΕΕ.
«Με απασχόλησε ως διοικητή του ΟΑΕΕ ότι πρέπει να συνδεθεί η εισφορά με τον τζίρο. Ηταν, άλλωστε, ένα αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ (...) "πατάει" στη δική τους ανάγκη και είναι πολύ σημαντικό να γίνει. Πρέπει να το δούμε τεχνικά πώς θα γίνει, ώστε να είναι ειλικρινής η αποτίμηση των εισπράξεων και βεβαίως, τέτοια που πραγματικά θα διευκολύνει τον κάθε ασφαλισμένο να είναι ενήμερος, να μην καθίσταται οφειλέτης και να καταδιώκεται για τις οφειλές του».
Απαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης ανέφερε: «Μα είναι δυνατόν να επιβάλλεται πρόσθετη εισφορά πάνω στις αποδείξεις σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι με το ένα πόδι στη φυλακή, που έχουν κλείσει, που δε θα πάρουν σύνταξη, που φοροληστεύονται; Διαφωνούμε κάθετα με αυτήν τη γραμμή που θα οδηγήσει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους στην καταστροφή. Οχι μόνο δε θα συμφωνήσουμε αλλά είναι αιτία πολέμου».
Τόνισε ακόμα ότι «αυτό που προβλήθηκε από τους αυτοαπασχολούμενους είναι θεσμοθέτηση τέλους επί των κερδών των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, κλιμακούμενο προοδευτικά για κέρδη άνω των 20 χιλ. ευρώ. Αυτή ήταν η πρότασή τους. Εσείς το κάνατε επί του τζίρου των επιχειρήσεων. Μιλάμε για ληστεία σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων. Η πρόταση που εσείς λέτε θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την εισφορά που έχουν σήμερα. Τι είναι αυτό αν δεν είναι ληστεία;».
Ο υφυπουργός για αντιπερισπασμό προσπάθησε να προβοκάρει τις θέσεις του ΚΚΕ λέγοντας: «Εγκαταλείπει την πολιτική του θέση το ΚΚΕ; Πάντα είχε μια θέση για ένα ασφαλιστικό ταμείο και τώρα δεν θέλετε; Δεν κατάλαβα, θέλουμε κανόνες δικαιοσύνης για όλους τους ασφαλισμένους και όχι διακρίσεις; Πρέπει λοιπόν να δούμε ότι χρειάζεται να συμφωνήσουμε να φτιαχτεί ένας ασφαλιστικός φορέας όπως ήταν η θέση του ΚΚΕ πάντα».
«Μην παραφράζετε τη θέση του ΚΚΕ», απάντησε ο Χρ. Κατσώτης και πρόσθεσε: «Η θέση του ΚΚΕ δεν είναι ενιαίο ταμείο για να τα πάνε όλα προς τα κάτω. Να διαλύσουν την Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά ασφαλιστικός φορέας που θα προσφέρει πραγματικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, υπηρεσίες Υγείας, Ασφάλισης, Πρόνοιας. Ενα πλέγμα προστασίας της λαϊκής οικογένειας και όχι αυτό που γίνεται σήμερα».