Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ: Ανακοίνωση για την αποποινικοποίηση των λαθροχειριών του ΟΑΕΕ





Κυβέρνηση και Διοίκηση ΟΑΕΕ, αφού πρώτα έκλεψαν τα λεφτά των ανέργων, τώρα τακτοποιούν και νομικά τις λαθροχειρίες». Αυτό επισημαίνει η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ με αφορμή τροπολογία που κατατέθηκε στις 4 Απρίλη, στην Βουλή, από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής  Ασφάλισης, Γιάννη Βρούτση και τον Αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών  Λεωνίδα Γρηγοράκο, με την οποία όπως επισημαίνει η ΠΑΣΕΒ «αθωώνονται όλοι οι υπεύθυνοι που έβαλαν χέρι στον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΕ, που προορίζεται για την στήριξη των άνεργων επαγγελματιών, και νομιμοποιείται κάθε μελλοντική λαθροχειρία».

Συγκεκριμένα στην παρ.6, αναφέρεται ότι:
«α. 1. Με αποφάσεις του Δ.Σ. του ΟΑΕΕ μπορεί, συνεκτιμωμένης της οικονομικής κατάστασης του Οργανισμού, να διατίθεται μέρος των ανωτέρω εισφορών για την εξυπηρέτηση των σκοπών του ΟΑΕΕ, εφόσον οι διαθέσιμοι πόροι του Λογαριασμού επαρκούν για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών του.
β. Από τη δημοσίευση του νόμου αυτού παύει οριστικά κάθε ποινική δίωξη που τυχόν έχει ασκηθεί για πράξεις ή παραλείψεις, που εμπίπτουν στο πεδίο του εδάφιου 1».
ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η συγκεκριμένη τροπολογία  - που έρχεται ένα μήνα ακριβώς μετά τη μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου της ΓΣΕΒΕΕ - αποδεικνύει ότι:
1. Τα “νομικά τερτίπια”, στα οποία αρέσκεται η ΓΣΕΒΕΕ αλλά και διάφοροι "ανεξάρτητοι" τυχοδιώκτες, δεν φοβίζουν καμία κυβέρνηση. Έχει όλο το νομικό οπλοστάσιο με το μέρος της και το "βελτιώνει" κάθε φορά για να περιφρουρήσει την ουσία της πολιτικής της, αλλά και τους δικούς της ανθρώπους. Τα Δικαιώματα Κατακτιούνται Με Αγώνες.
2. Όσα έλεγε η ΠΑΣΕΒΕ για τη διπλή εισφορά (10 ευρώ το μήνα για το λογαριασμό των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΕ και 5ευρώ για τον κοινωνικό τουρισμό) ήταν σωστά. Εμείς προειδοποιούσαμε τα 15 ευρώ είναι μια καμουφλαρισμένη αύξηση των ασφαλιστικών μας εισφορών, προκειμένου να κρυφτούν οι τρύπες του ΟΑΕΕ και να απαλλαχθεί το κράτος από τις ευθύνες του για τις αντι-ασφαλιστικές πολιτικές του.
3. Σύμφωνα με την αναλυτική κατάσταση οφειλετών του ΟΑΕΕ (έως τον Οκτώβρη του 2013), υπάρχουν συνολικά 590.000 περίπου οφειλέτες, που χρωστάνε 8,8 δισ. ευρώ οφειλές, εκ των οποίων:
- Το 54%, δηλ.320.000 επαγγελματίες χρωστάνε έως 10.000 ευρώ (και το μισό αυτών δηλαδή 160.000 να χρωστούν μόλις 2.000 ευρώ). Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αυτά τα χρήματα των 320.000 μικρο-οφειλετών να εισέπρατταν, θα έβαζαν στο ταμείο του ΟΑΕΕ μόλις το 1,01δισ. ευρώ  (ποσοστό μόλις 11%).
- Το 5%, δηλαδή 32.000 επαγγελματίες χρωστούν από 50.000 ευρώ και πάνω (και από αυτούς οι 5.000 άνω των 100.000 ευρώ). Ποσά που δεν μπορούν να εισπραχτούν.
Προφανώς, επιλογή της διοίκησης του ΟΑΕΕ και της κυβέρνησης είναι το ξεζούμισμα του αυτοαπασχολούμενου μικρο - οφειλέτη, που είναι αμφίβολο αν έχει να πληρώσει.
Με στοιχεία του ΟΑΕΕ στο σύνολο όσοι χρωστάνε στο ταμείο, ρύθμιση έκαναν οι 32.000, μόλις το 5,5%. Οι υπόλοιποι είναι εν δυνάμει άνεργοι και χρεωκοπημένοι. Ήδη, 130.000 ΕΒΕ ενώ έχουν κλείσει τις μικροεπιχειρήσεις τους, δεν έχουν κάνει διακοπή στον ΟΑΕΕ.
Την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΑΕΕ νομοθετούν την απαλλαγή της υπεξαίρεσης των χρημάτων των ασφαλισμένων, έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποστολής των χρεών χιλιάδων συναδέλφων στο ΚΕΑΟ προκειμένου να προχωρήσει σε κατασχέσεις και διώξεις.
4. Στα τέλη του 2013, η τρύπα στον ΟΑΕΕ υπολογιζόταν στα 600 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό θα φέρει νέο μαχαίρι στις συντάξεις του ΟΑΕΕ, και καμία "νόμιμη και ηθική" λαθροχειρία στους ειδικούς λογαριασμούς δεν πρόκειται να τους σώσει, αφού τα ποσά τους δεν ξεπερνούν τα 180 εκατομμύρια ευρώ.
5. Δικαιώνεται η θέση μας ότι η επιδότηση των ανέργων δεν έπρεπε να επιβαρύνει τους συναδέλφους, αλλά να είναι υπόθεση του κρατικού προϋπολογισμού. Επίσης βάση των κριτηρίων, είναι πάρα πολύ δύσκολο να κατορθώσει ο άνεργος αυτοαπασχολούμενος που έβαλε λουκέτο λόγω κρίσης, να βγάλει επίδομα ανεργίας. Αποτέλεσμα λιγότεροι από το 5% (μόνο 3.800 άνεργοι ΕΒΕ σε σύνολο 80.000) να κατόρθωσαν να πάρουν ένα πενιχρό επίδομα ανεργίας, ύψους 370 ευρώ! Όμως, το πλήθος των ανέργων θα αυξάνει συνεχώς, δεδομένου ότι τα τελευταία 4 - 5 χρόνια υπολογίζεται ότι 40 - 50.000 διαγράφονται από τον ΟΑΕΕ, κάθε χρόνο.
Απαιτούμε:
Τα ποσά που προορίζονται για το επίδομα ανεργίας να μη χρησιμοποιούνται για κανένα άλλο σκοπό.
Επιστροφή των χρημάτω€ν που έδωσε κάθε επαγγελματίας για την επιδότηση και την περίθαλψη ανέργων και συμψηφισμός με τις ασφαλιστικές του εισφορές, για το διάστημα που δεν υπήρξε επιδότηση. Αυτή τη στιγμή έχουν πιστωθεί μόνο με 12,7 εκατομμύρια ευρώ, όταν από τις συγκεκριμένες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών έχει συγκεντρωθεί ποσό περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Κοινωνική ασφάλιση δημόσια και καθολική με κρατική επιχορήγηση στα 2/3 των εξόδων. Άμεση κρατική χρηματοδότηση ικανή να βγάλει το ταμείο από το σημερινό αδιέξοδο.
Μείωση των εισφορών και πάγωμα των χρεών προς το ταμείο, όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς μείωση των συντάξεων. Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των ασφαλισμένων. Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων από μέρος ή και το σύνολο των χρεών όταν πιστοποιηθεί η μερική ή και πλήρης αδυναμία αποπληρωμής τους, αντίστοιχα.
Αλλαγή των κριτηρίων που υπάρχουν σήμερα και αποκλείουν εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους συναδέλφους. Επίδομα ανεργίας και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους, όσοι έκλεισαν την επιχείρησή τους λόγω της κρίσης και για όσο διάστημα μένουν άνεργοι.
Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας άσχετα με τα χρέη στον ΟΑΕΕ.
Καμία μείωση των συντάξεων.

Να επιστραφούν τώρα τα 48,5 δισ. ευρώ που κλάπηκαν από τα αποθεματικά των ταμείων».