Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΙΩΝ



        




            ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ                       ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Τις Κυριακές τα καταστήματα θα είναι κλειστά. Αυτή ήταν η δήλωση του κ.Σταθάκη λίγο πριν τις εκλογές, όταν μοίραζε “ελπίδα”, εμφανιζόμενος από κανάλι σε κανάλι.
Η ανάσα που πήραν οι μικρέμποροι και αυτοαπασχολούμενοι, δεν κράτησε για πολύ αφού ο σημερινός αρμόδιος υπουργός οικονομίας, υποδομών, ναυτιλίας και τουρισμού, κος Σταθάκης διαβεβαίωσε εμπόρους που τον επισκέφτηκαν στο υπουργείο του, εμπόρους που συμμετείχαν στη συνέλευση της ΕΣΕΕ και όσους φυσικά τον παρακολουθούν στα λεγόμενα του, τους διαβεβαίωσε λοιπόν, ότι θα παραμείνει σε ισχύ ο μνημονιακός εφαρμοστικός νόμος για το άνοιγμα 7 Κυριακών το χρόνο με προοπτική την πλήρη απελευθέρωση της κυριακάτικης αργίας. Από τη συζήτηση του με συνδικαλιστές εμπόρους διαφάνηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να επαναπροσδιορίσει τις τουριστικές περιοχές, όπου θα επιτρέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.
Διευκρίνισε δε ότι η τουριστική περιοχή θα ορίζεται κατόπιν συμφωνίας του εκάστοτε δήμου, περιφέρειας με την κυβέρνηση. Δηλαδή, θα βαφτίζεται «τουριστική» μια περιοχή και τα καταστήματα θα μπορούν να παραμένουν ανοιχτά τις Κυριακές χωρίς περιορισμούς.
Αυτά δηλώνει ο αρμόδιος υπουργός, αυτές είναι οι προθέσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όταν γνωρίζουν μελέτες της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ, για τα αποτελέσματα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ποιοί και πόσοι ωφελούνται από τα “ευεργετήματα” αυτού του νόμου. Γνωρίζουν επίσης ότι η πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων εμπόρων στη χώρα μας (80% περίπου), τάσσεται υπέρ της Κυριακάτικης αργίας.
Δηλώνουμε ότι ΔΕΝ θα γίνουμε σκλάβοι τον 21ο αιώνα γιατί έτσι απαιτούν οι πολυεθνικές, τα μονοπώλια, οι “μεγάλοι” του κλάδου.
Έχουμε τονίσει ότι ένα τέτοιο μέτρο “βοηθάει” τους μικρεμπόρους να κλείσουν μια ώρα νωρίτερα τα καταστήματα τους, αφού είναι αδύνατο να ανταγωνιστούν τους “καρχαρίες” της αγοράς. Εξ άλλου αυτοί και οι παρατρεχάμενοι τους αυτό το στόχο είχαν και έχουν. Πως δηλ. η πίτα δεν θα μοιραστεί μεταξύ των “πατρικίων και πληβείων”, αλλά πως θα παραμείνει όλη υπέρ των πρώτων.
Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας έρχεται σε συνέχεια των εξοντωτικών μέτρων που έχουν παρθεί τα τελευταία χρόνια όπως τα χαράτσια, τα άδικα φορολογικά μέτρα, τα αντιασφαλιστικά κ.ά. που ανεξάρτητα από δόσεις στις ρυθμίσεις οφειλών, σήμερα, ο μικρός αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας και έμπορας οδηγείται στην καταστροφή και την εξαθλίωση.
Η σημερινή “αντιμνημονιακή” συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει να έχει σε ισχύ, νόμο της προηγούμενης μνημονιακής συγκυβέρνησης  ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει να αρνείται την νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας γιατί δηλώνουν πίστη στη στρατηγική της ΕΕ και στις δεσμεύσεις τους έναντι των πολυκαταστημάτων και των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου.
Για εμάς τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους δεν μένει παρά να περιφρουρήσουμε μαζί με τους εργαζόμενους την Κυριακάτικη αργία. Συσπειρωμένοι στο σύλλογο μας, στις γραμμές της Π.Α.Σ.ΕΒΕ, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς προς όφελος των δυνάμεων που αγωνίζονται ενάντια σε κάθε πολιτική που μας εξοντώνει.
Παλεύουμε για:
-  Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή ανοιχτά τα καταστήματα.
-  Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν τα ωράρια.
ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΙΩΝ

«Εισπρακτικό χαρακτήρα έχει και η νέα ρύθμιση των 100 δόσεων για τον ΟΑΕΕ» Ανακοίνωση του Εμποροβιοτεχνικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας

 


Η τωρινή ρύθμιση των 100 δόσεων για τον ΟΑΕΕ αποτελεί επανάληψη της προηγούμενης καθώς έχει και πάλι εισπρακτικό χαρακτήρα. Αυτό επισημαίνει ο Εμποροβιοτεχνικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας σε ανακοίνωσή του. Ειδικότερα όπως υπογραμμίζει:
«Η νέα ρύθμιση για τα χρέη στον ΟΑΕΕ έχει και πάλι χαρακτήρα εισπρακτικό, δίχως να λαμβάνει υπόψη την οικονομική κατάσταση των ανασφάλιστων, τις παράλογες χρεώσεις και ούτε συνοδεύεται από μια ρεαλιστική μακροπρόθεσμη πρόταση για την ενσωμάτωση του συνόλου των οφειλετών και τη βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ.
Έχει μικρές βελτιώσεις σε σχέση με την προηγούμενη που απέτυχε παταγωδώς – όπως έγκαιρα προειδοποιήσαμε – αλλά είναι ανεφάρμοστη, στο σύνολό της. Κι αυτό, γιατί, είναι αδύνατο οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ να πληρώνουν τις υπέρογκες τρέχουσες εισφορές – έστω κι αν κατέβουν 3 κατηγορίες – και παράλληλα τα «φουσκωμένα» χρέη τους.
Σχετικά με την απομείωση του χρέους, προβλέπεται, για τις 100 δόσεις, έκπτωση 50% επί των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων. Η συντριπτική πλειονότητα των ανασφάλιστων δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε εφάπαξ καταβολή των οφειλομένων ή σε ρύθμιση 50 δόσεων, ώστε να επωφεληθεί μεγαλύτερων εκπτώσεων. Άρα έπρεπε να μηδενιστούν τα πρόστιμα και σε όσους επιλέξουν τις 100 δόσεις και να επιβληθεί λογικό επιτόκιο επί του κεφαλαίου. Για ποιον λόγο παραμένει μέρος των προστίμων, αν ο στόχος ήταν η ένταξη των ανασφάλιστων και πάλι στον ΟΑΕΕ;
Όσο για το ίδιο το κεφάλαιο, δυστυχώς και πάλι δεν γίνεται λόγος για την αφαίρεση του ποσού και των επιβαρύνσεων που αφορούν στον κλάδο υγείας, ενώ είναι γνωστό πως στο διάστημα που δεν πλήρωναν οι συνάδελφοι τις εισφορές τους, είχαν αθεώρητα βιβλιάρια υγείας, άρα δεν βάρυναν τον ΟΑΕΕ αυτά τα έξοδα.
Αυτές οι παρατηρήσεις αφορούν στη λογική που διέπει το νομοσχέδιο.
Αν, όμως, η κυβέρνηση ήθελε να δώσει λύση στο πρόβλημα και να εντάξει τη συντριπτική πλειονότητα των 400.000 ανασφάλιστων στον ΟΑΕΕ, έπρεπε να προχωρήσει σε τομές που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε. Όφειλε να αντιληφθεί το πρόβλημα του χρέους, καθώς οι συνάδελφοι δεν χρωστούν, μόνο, στον ΟΑΕΕ. Μπορεί να χρωστούν στην Εφορία, στις τράπεζες, σε προμηθευτές.
Μόνο, αν υπάρχουν ασφαλισμένοι, θα υπάρχει κι ο ΟΑΕΕ. Η μόνη πρόταση που θέτει ως προτεραιότητα τους ασφαλισμένους και κατ’ επέκταση την ύπαρξη του ΟΑΕΕ είναι η εξής, κατά σειρά:
1. Όλες οι οφειλές πρέπει να κεφαλαιοποιηθούν (παγώσουν). Όχι μόνο τα ποσά που ξεπερνούν τις 20.000€, όπως πρότεινε η ΕΣΕΕ, η οποία διέπεται από την ίδια, εισπρακτική, λογική με της κυβέρνησης. Και πρέπει να «παγώσουν» για να γίνει ένα νέο ξεκίνημα από τους συναδέλφους, οι οποίοι είδαν το εισόδημά τους να συντρίβεται στα έξι χρόνια της κρίσης.
2. Πρέπει να διαγραφούν τα χρέη του κλάδου υγείας και οι επιβαρύνσεις σε αυτά, για λόγους που αναφέραμε παραπάνω.
3. Να διαγραφούν, επίσης, όλα τα πρόστιμα επί του αρχικού κεφαλαίου και να υπολογιστεί λογικό επιτόκιο 1%.
4. Έστω και με καθυστέρηση τεσσάρων χρόνων, να μειωθούν άμεσα οι τρέχουσες εισφορές κατά 30% - 35%. Οι εισφορές πρέπει να εναρμονίζονται με το εισόδημα των ασφαλισμένων. Κατά παράβαση αυτού, οι προηγούμενες κυβερνήσεις κράτησαν στάσιμες τις εισφορές από το 2009 και αυτό αποτέλεσε την πρώτη αιτία που οι μισοί συνάδελφοι οδηγήθηκαν εκτός ΟΑΕΕ. Οι υψηλές εισφορές θα οδηγήσουν τον ΟΑΕΕ σε κατάρρευση.
5. Στο σημείο που φτάσαμε, δεν αρκεί η επιλογή τριών κατηγοριών παρακάτω. Χρειάζεται ελεύθερη επιλογή κατηγορίας για ικανό χρονικό διάστημα, ώστε να παραμείνουν ενεργοί οι ασφαλισμένοι, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την προοπτική αποπληρωμής του χρέους.
6. Μετά από τα παραπάνω και αφού, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες εισφορές, να του δίνεται η δυνατότητα να πληρώνει μηνιαία, αν το επιθυμεί, μέρος του κεφαλαιοποιημένου χρέους τους, με ποσό που ο ίδιος θα αποφασίζει – έστω και 50€ το μήνα.
Στόχος των προτάσεων είναι να επανενταχθούν στον ΟΑΕΕ 350.000 συνάδελφοι και παράλληλα να σταματήσουν να προστίθενται νέοι οφειλέτες. Με το «πάγωμα» των οφειλών και τη μείωση των εισφορών θα καταστεί δυνατό να ανταποκριθούν οι ανασφάλιστοι στις τρέχουσες εισφορές, ενώ θα παραμείνουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους οι χιλιάδες συνάδελφοι που μέχρι σήμερα πληρώνουν, αλλά με μεγάλη δυσκολία κι είναι πιθανό να προστεθούν με τη σειρά τους στους ανασφάλιστους.
Θα έπρεπε να γίνει μάθημα στην κυβέρνηση, η αποτυχία όλων των προηγούμενων ρυθμίσεων, οι οποίες όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα, αλλά το διόγκωσαν. Σε λίγο ούτε η μείωση των συντάξεων θα σώσει τον ΟΑΕΕ, ο οποίος θα καταρρεύσει αφού οι ανασφάλιστοι θα φτάσουν στα επίπεδα του 60% ή του 70% των εγγεγραμμένων στο Ταμείο.
Η κατάσταση είναι τόσο τραγική, ώστε το ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται, αρχικά, σταθεροποίηση. Μπορεί, σε πρώτο στάδιο να υπάρξει απώλεια εσόδων από τη μείωση των εισφορών και την κατάταξη σε χαμηλότερες κατηγορίες, αλλά στη συνέχεια τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά, λόγω της συμμετοχής σχεδόν όλων των ασφαλισμένων και τη σταδιακή αποπληρωμή των νόμιμων χρεών.
Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ γνωρίζουν ότι η σύνταξή τους εξαρτάται από το ύψος των εισφορών. Συνεπώς, αν τους δοθεί η δυνατότητα, είναι βέβαιο ότι, μόλις ανακτήσουν το εισόδημά τους, θα επιδιώξουν να πληρώσουν τα χρέη τους και να ανέλθουν στην κλίμακα των ασφαλιστικών κατηγοριών.
Εδώ που φτάσαμε, κάθε παρέμβαση με εισπρακτικό χαρακτήρα, θα καταλήγει σε αποτυχία, γιατί έχουμε στερέψει από ρευστό.
Χρειαζόμαστε παρεμβάσεις μακροοικονομικού χαρακτήρα.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας καταθέτει για άλλη μια φορά τη μόνη ρεαλιστική πρόταση και καλεί την ΕΣΕΕ, τις Ομοσπονδίες και τους εμπορικούς συλλόγους που κωφεύουν και αδιαφορούν, να τη στηρίξουν. Να στηρίξουν την ουσιαστική επανένταξη των ανασφάλιστων και τη σωτηρία του ΟΑΕΕ».



Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Χτυπάνε «καμπανάκι» για την Κυριακή αργία

Εντείνονται οι ανησυχίες μετά τη συνάντηση σωματείων και ενώσεων με τον Γ. Σταθάκη
Από προηγούμενη κινητοποίηση για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας
Από προηγούμενη κινητοποίηση για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας
Με τον υπουργό Ανάπτυξη Γ. Σταθάκη συναντήθηκαν πριν από μερικές μέρες οι εκπρόσωποι δεκάδων σωματείων, εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και τοπικών ενώσεων ΕΒΕ, στο πλαίσιο κινητοποίησης για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Στη συνάντηση, ο υπουργός ενημέρωσε τους συνδικαλιστές ότι θα κατατεθεί από τη νέα κυβέρνηση νομοσχέδιο που θα διατηρεί πέντε Κυριακές το χρόνο ανοιχτά τα μαγαζιά.
Από τη συζήτηση διαφάνηκε, επίσης, η πρόθεση της κυβέρνησης να επαναπροσδιορίσει τις τουριστικές περιοχές, όπου θα επιτρέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου. Στην ερώτηση των σωματείων για το πώς ορίζεται η «τουριστική περιοχή», η απάντηση του υπουργού ήταν αφοπλιστική: «Αυτό θα γίνεται κατόπιν συμφωνίας του εκάστοτε δήμου, περιφέρειας με την κυβέρνηση». Δηλαδή, θα βαφτίζεται «τουριστική» μια περιοχή και τα καταστήματα θα μπορούν να παραμένουν ανοιχτά τις Κυριακές χωρίς περιορισμούς.
Εμμένοντας στο αίτημά τους, τα σωματεία και οι Ενώσεις των ΕΒΕ δεσμεύτηκαν μετά τη συνάντηση ότι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εμποδίσουν το νέο νομοσχέδιο, για να κατοχυρωθεί νομοθετικά το δικαίωμα στην ανάπαυση την Κυριακή. Προειδοποιούν ότι μια περιοχή που δηλώνεται σαν «τουριστική», σημαίνει νύχτα - μέρα δουλειά, εξοντωτικό ωράριο, υψηλό κόστος λειτουργίας, που σμπαραλιάζει τη ζωή εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων και από την άλλη εξασφαλίζει νέα κέρδη για τα πολυκαταστήματα, μιας και θα συγκεντρώνουν τον τζίρο της περιοχής.
Στο μεταξύ, σύσκεψη με θέμα την οργάνωση και το συντονισμό του αγώνα, για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα καλύπτει όλο τον κλάδο και τις απώλειες των τελευταίων χρόνων, διοργανώνει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης,σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στον 1ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Καλεί τα σωματεία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων του κλάδου να συμμετέχουν στη σύσκεψη.


Πηγη

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Πρωτιά των αντιμονοπωλιακών αγωνιστικών δυνάμεων στο Σύλλογο Μηχανικών Αυτοκινήτων





Συγκροτήθηκε την περασμένη εβδομάδα το νέο ΔΣ τουΣυλλόγου Μηχανικών Αυτοκινήτων ΣΙΣΕΜΑ που προέκυψε από τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 3 και 4 Μάρτη και στις οποίες η«Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» Μηχανικών Αυτοκινήτων (ανήκει στην ΠΑΣΕΒΕ) πήρε την πρώτη θέση.
Συγκεκριμένα και σε σύνολο 148 ψήφων η «Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» έλαβε 86 ψήφους, έναντι 58 της «Ανεξάρτητης Συσπείρωσης Μηχανικών», καταλαμβάνοντας την πλειοψηφία με 7 από τις 11 έδρες του ΔΣ, ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχε λάβει 75 ψήφους και 6 έδρες.
Με βάση το σύνολο των ψηφισάντων, ο ΣΙΣΕΜΑ εκλέγει 7 αντιπροσώπους σε ΟΒΣΑ και ΕΟΒΕΑΜΜ, εκ των οποίων 4 με την «Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» Μηχανικών Αυτοκινήτων. 
Σε ανακοίνωσή της η «Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» Μηχανικών Αυτοκινήτων τονίζει ότι «οι συνάδελφοι με την ψήφο τους επιβράβευσαν τη γραμμή που ακολούθησε η παράταξή μας σαν Διοίκηση, να έρθουμε κοντά στο συνάδελφο, με περιοδείες μαγαζί το μαγαζί σε όλη την Αττική, να αναδείξουμε τα προβλήματα, να δείξουμε ποιος είναι υπεύθυνος γι' αυτά, ποιες πολιτικές τα δημιουργούν και ποιες τα αντιπαλεύουν. Ακόμα με τη διοργάνωση δωρεάν σεμιναρίων για την επιμόρφωση των συναδέλφων, με τις αγωνιστικές και διεκδικητικές παρεμβάσεις σε δήμους, υπουργεία, ΟΑΕΕ - ΚΕΑΟ».
Υπογραμμίζει ακόμα ότι «θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στη γραμμή που χαράξαμε με το πλαίσιο πάλης της ΠΑΣΕΒΕ σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, με κύριο γνώμονα τη μαζικοποίηση του σωματείου, δημιουργώντας ένα σωματείο ισχυρό, ικανό να αντιπαλέψει μαζί με άλλους κλάδους την πολιτική που μας αφανίζει, οδηγώντας μας στο κλείσιμο και την ανεργία.

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών καλούν την Πέμπτη οι Επιτροπές Αγώνα ΤΑΞΙ της ΠΑΣΕΒΕ





Σε συγκέντρωση στο υπουργείο Μεταφορών την Πέμπτη 19 Μάρτη στις 10.30 π.μ. καλούν τους ταξιτζήδες οι Επιτροπές Αγώνα ΤΑΞΙ της ΠΑΣΕΒΕ για να διεκδικήσουν:
  • Κατάργηση των μνημονιακών νόμων 4070 και 4093 και των νόμων της λεγόμενης απελευθέρωσης επαγγελμάτων και υπηρεσιών που θεσμοθετούν την ασυδοσία των εταιρειών RENT A CAR και των τουριστικών γραφείων που σε συνεργασία με τους ξενοδόχους μας κλέβουν τη δουλειά.
  • Να απαγορευτεί στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών, όπως είναι οι UBER - TAXIPLON - TAXIBEAT - VIVA, να μεσολαβούν στη διαχείριση του μεταφορικού έργου εκμεταλλευόμενες τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες του κλάδου.
  • Να απαγορευτεί η πρακτική της δωρεάν μεταφοράς για διαφημιστικούς λόγους που έχει μοναδικό στόχο να τσακίσει τους επαγγελματίες του κλάδου.
  • Να απαγορευτεί η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών ΤΑΞΙ με ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητα από ιδιώτες.
Οι Επιτροπές Αγώνα τονίζουν:
«H ζωή μας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, τα οικονομικά μας προβλήματα οξύνονται καθημερινά. Ήδη άρχισαν οι εκπτώσεις από τις προεκλογικές υποσχέσεις. Ήδη άρχισαν τα όργανα για "πάταξη της φοροδιαφυγής" που συνήθως σημαίνει νέο κυνηγητό προς τους συναδέλφους που έχουν χρέη.
Έχουν γίνει θηλιά στο λαιμό μας οι δεκάδες εφαρμοστικοί μνημονιακοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί και που η νέα κυβέρνηση αποδέχεται.
Είναι εδώ η αναδουλειά. Είναι εδώ τα χρέη στο Ταμείο δεκάδων χιλιάδων συναδέλφων. Είναι εδώ οι απειλές και οι κατασχέσεις αυτοκινήτων και των σπιτιών μας. Είναι εδώ η φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ. Είναι εδώ ο φόρος αλληλεγγύης και ο ΕΝΦΙΑ. Είναι εδώ τα χρέη σε τράπεζες και όχι μόνο. Είναι εδώ η απελευθέρωση των επαγγελμάτων».
Υπογραμμίζουν επίσης την είσοδο στον κλάδο μονοπωλιακών ομίλων τουρισμού όπως η UBER, το TAXIPLON, το TAXIBEAΤ.
Ειδικότερα για την UBER οι Επιτροπές Αγώνα επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη πολυεθνική προσφέρει «υπηρεσίες δωρεάν» στο χρήστη με ταξί και ΙΧ, προειδοποιώντας ότι «αφού ξεζούμισε χιλιάδες συναδέλφους σε ΗΠΑ, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο και αλλού, το 2014 έκανε τζίρο 40 δισ. δολάρια και με 20 δισ. κέρδη έρχεται να χτυπήσει και την ελληνική αγορά».
Υπογραμμίζονται ακόμα οι ευθύνες των ΣΑΤΑ – ΠΟΕΙΑΤΑ «που κοιμίζουν», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «τόσα χρόνια τον κλάδο και δεν έδωσαν συνέχεια στις μεγάλες απεργίες του 2011. Αυτοί οι ίδιοι σήμερα αρνούνται να ενημερώσουν τον κλάδο, αρνούνται να κάνουν αγώνα για τα δικαιώματά μας, αρνούνται ακόμα και Διοικητικό Συμβούλιο και Γενική Συνέλευση για να ενημερωθούμε».

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπ. Εργασίας από αυτοαπασχολούμενους στο Ξύλο και το Μέταλλο στις 30 Μάρτη




Με αίτημα να θεωρηθούν τώρα τα βιβλιάρια ασθενείας τους βιοτέχνες στο Ξύλο και το Μέταλλο θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα 30 Μάρτη στις 9.30 το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).
Σε ανακοινώσεις τους η Ένωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής και η Συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και Προαστίων τονίζουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολουμένων και των δύο κλάδων δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, αφού αυτές είναι υπέρογκες, με αποτέλεσμα να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.