Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Ανακοίνωση Καταγγελία

Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων Ηρακλείου


Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων που συσπειρώνεται στην ΠΑΣΕΒΕ θεωρεί το λιγότερο απαράδεκτη την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, με την όποια επιχειρείται από την μεριά της πλειοψηφίας του Συλλόγου να παρέμβει στον απεργιακό αγώνα που έχουν αποφασίσει  οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων προκειμένου τα πιέσουν τους εργοδότες τους για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Είναι  συνδικαλιστικά απαράδεκτο και καταδικαστέο ένας μαζικός φορέας επαγγελματιών να εγκαλεί έναν φορέα εργαζομένων προκείμενου οι εργαζόμενοι να μην αξιοποιήσουν το πιο σημαντικό όπλο που έχουν στα χέρια τους, την απεργία.
Ο απεργιακός αγώνας των εργαζομένων οδηγών στα τουριστικά λεωφορεία και το σωματείο «Ο Ερμής» με αίτημα την  υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης είναι δίκαιος, επίκαιρος και αποτελεί υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης του νομού.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κος Κουμαντάκης δεν είναι η πρώτη φορά που μιλά «εξ ονόματος» του Συλλόγου χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση και απόφαση στο  Διοικητικό Συμβούλιο, χωρίς να γνωρίζει κανείς άλλος πλην αυτού τι ανακοινώνεται στα ΜΜΕ. Είναι η εικόνα, δίνει καθημερινά διαπιστευτήρια, κυβερνητικού συνδικαλιστή. Τα παραδείγματα πολλά.
Σε κάθε περίπτωση η Αγωνιστική Συνεργασία Έμπορων που συμμετέχει στο ΔΣ του Εμπορικού Σύλλογο καταγγέλλει αυτή την ανακοίνωση του ΕΣΗ, διαχωρίζει τη θέση της από αυτή την ενέργεια της πλειοψηφίας του Συλλόγου και εκφράζει την συμπαράσταση της στους εργαζομένους οδηγούς των τουριστικών λεωφορείων.                                                                                                                                                      
Η άρνηση της εργοδοσίας του χώρου να μην υπογράψει νέα  συλλογική σύμβαση εργασίας, αποδεικνύει αυτό που ακούγεται τα τελευταία χρόνια, ότι στο χώρο του τουρισμού τα κέρδη πάνε στις τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου αλλά για τους εργαζόμενους μόνο τα ψίχουλα υπάρχουν.
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΛΑ ΠΩΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.


Ηράκλειο 15 Μαΐου 2015

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

 Θεσσαλονίκη: Κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ για τα διαθέσιμα του ΟΑΕΕ




Με μια δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕστη Θεσσαλονίκη αποκάλυψαν το ρόλο της φιέστας με επίσημο προσκαλεσμένο τον πρόεδρο του ΟΑΕΕ, Τάσο Πετρόπουλο, που διοργάνωσαν δεύτερη φορά σε σχεδόν ένα μήνα οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες των ομοσπονδιών των ΕΒΕ.
Στόχος του επιτελείου του Οργανισμού και των «χειροκροτητών» του με τη συγκεκριμένη φιέστα ήταν να βρουν «πελάτες» για τη ρύθμιση των 100 δόσεων που λήγει στις 2 Ιούνη και ενώ πριν λίγες μέρες μεταφέρθηκαν τα διαθέσιμα του Ταμείου στην Τράπεζα Ελλάδας.
Οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ κατήγγειλαν την πολιτική της συγκυβέρνησης, η οποία, όπως τόνισαν, είναι συνέχιση των προηγούμενων κυβερνήσεων, δηλαδή γη και ύδωρ στα μονοπώλια, στραγγαλισμός των μικρών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων, αυτοκινητιστών.
Στηλίτευσαν την πολιτική στάση του διοικητή του ΟΑΕΕ, ο οποίος στο όνομα του «πατριωτικού καθήκοντος» και για να πληρωθούν οι δανειστές, έβαλε χέρι στις εισφορές (90 εκατ. ευρώ) που με αίμα και ιδρώτα δίνονται από τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ.
Καταγγέλθηκαν οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές «που το μόνιμο μέλημα τους είναι να υποσκάπτουν τους αγώνες και να αποδυναμώνουν τα σωματεία και τις ομοσπονδίες. Είναι αυτοί που συνέστηναν υπομονή μέχρι να φύγει η προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα δεν λένε κουβέντα για τους μνημονικούς νόμους και για τα υπέρογκα χρέη που φορτώθηκαν στις πλάτες των αυτοαπασχολούμενων και που η νέα συγκυβέρνηση εφαρμόζει μέχρι κεραίας».
Κάλεσαν τους συναδέλφους στην κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ την Τετάρτη 10 Ιούνη στις 8.30 π.μ. στο ΚΕΑΟ για το φορολογικό και τα χρέη. Ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν πανελλαδικά.
Παράλληλα ο διοικητής του ΟΑΕΕ σε συνέντευξη που έδωσε στα ΜΜΕ θέλησε να υπερασπιστεί το «ανθρωπιστικό προφίλ» της κυβέρνησης του με κορώνες του τύπου «Η δική μας η έγνοια είναι να σώσουμε το σύστημα γιατί δεν μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που να ζουν χωρίς σύνταξη και αυτό είναι στοιχειώδες και θεμελιώδες».
Καταγγέλλοντας τα όσα είπε ο διοικητής του ΟΑΕΕ στη συνέντευξη, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ σημειώνει: 
«Αναφέρθηκε και για αυτούς που θέλουν να καταρρεύσει το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, τσουβαλιάζοντας τους συνδικαλιστές - υπηρέτες των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και ιατρικών κέντρων με τους αγωνιστές συνδικαλιστές που αγωνίζονται για δημόσια κοινωνική ασφάλιση, δημόσια δωρεάν περίθαλψη.
Την ίδια ώρα δεν είπε κουβέντα για τη νέα κυβέρνηση που συνεχίζει την πάγια πολιτική υποχρηματοδότησης του ΟΑΕΕ, ενώ ήδη στα πλαίσια του έντιμου συμβιβασμού ανοίγει το δρόμο για εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού που σημαίνει νέο τσάκισμα των συντάξεων και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
Χαρακτήρισε βίαιες συμπεριφορές, την παρουσία μας στο χώρο της φιέστας, ενοχλημένος φυσικά από τη δυναμική μαζική συμμετοχή των σωματείων της ΠΑΣΕΒΕ». 
Η γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ απαιτεί:
  • Πάγωμα των χρεών και διαγραφή του ποσού που αντιστοιχεί στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δεν παρείχαν κατά τη διάρκεια μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
  • Μείωση των εισφορών, χωρίς μείωση συντάξεων.
  • Άμεση θεώρηση βιβλιαρίων. Ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη για όλους.
  • Καμία μείωση συντάξεων.
  • Κάτω τα χέρια από τα ταμειακά διαθέσιμα.
  • Όχι στη ληστεία των αποθεματικών. Να επιστραφούν τώρα τα κλεμμένα.
  • Άμεση ενίσχυση του ΟΑΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάλυψη όλων των ελλειμμάτων που έχουν δημιουργηθεί.
  • Άμεση παύση των διώξεων προς τους αυτοαπασχολούμενους που χρωστούν στον ΟΑΕΕ.
  • Άμεση καταβολή των συντάξεων στους συναδέλφους που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους.

Επιθετική πολιτική...με πολλαπλά ‘χτυπήματα’ στην τοπική αγορά ακολουθούν στην Κρήτη οι μεγάλοι κολοσσοί.



Ανακοίνωση

Έτσι θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την προσέλευση ενός ακόμη εμπορικού πολυκαταστήματος, γνωστής εταιρείας - Η & Μ - που δραστηριοποιείται κυρίως στο χώρο ένδυσης και είναι στα «σκαριά». Εκκρεμεί η  τακτοποίηση διαδικαστικών  θεμάτων προκειμένου να αδειοδοτηθεί η έναρξη του, που ας σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εταιρία δραστηριοποιείται σε  9 πόλεις με 30 καταστήματα στην Ελλάδα.

Τέτοια «μαγαζιά» δεν ξεφυτρώνουν τυχαία σαν μανιτάρια, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες επαγγελματικής επιβίωσης για τα μικρά εμπορικά του Ηρακλείου. Η έναρξη των δραστηριοτήτων τους είναι συνέπεια εφαρμογής όλων εκείνων των νόμων της ΕΕ που οδηγούν σε απελευθέρωση της μετακίνησης εμπορευμάτων, εργαζομένων, υπηρεσιών, και χρήματος, και καθορίζονται από την συνθήκη του Μάαστριχτ, μια συνθήκη που φέρει τις υπογραφές όλων των «φιλοευρωπαϊκών κομμάτων»,  είναι αποτέλεσμα πολιτικών υπέρ της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς, του ανταγωνισμού και της επιχειρηματικότητας, της fast track ίδρυσης εταιριών χωρίς χρονοτριβές.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι από χρόνο σε χρόνο αυξάνουν σημαντικά τον τζίρο τους, ενώ ταυτόχρονα ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στο σύνολο της χώρας πέφτει. Πολλαπλασιάζουν μέσα από εξαγορές ή νέες ιδρύσεις τα καταστήματά τους, διαθέτοντας χώρους πώλησης δεκάδων χιλιάδων τ.μ. η κάθε μια, ενώ ταυτόχρονα στον αντίποδα κλείνουν δεκάδες χιλιάδες μικρές λιανεμπορικές επιχειρήσεις.
Στο Ηράκλειο των χιλιάδων μικρομάγαζων, κυρίως εμπορικών, θα δοθεί ακόμη ένα πλήγμα  στους αυτοαπασχολουμένους και μικρούς εμπόρους, ιδιαίτερα σε όσους δραστηριοποιούντα στο κέντρο της πόλης. Επισημαίνουμε ότι στο χώρο του εμπορίου, ένας μικρός αριθμός ντόπιων μεγαλοεπιχειρήσεων και πολυεθνικών αλυσίδων ελέγχει πάνω από το 60% του τζίρου της αγοράς. Το  92% των επιχειρήσεων, που είναι μικρές αυτοαπασχολούμενες, οικογενειακές ή απασχολούνται σ' αυτές μέχρι και 4 άτομα, περιθωριοποιούνται, ο τζίρος τους μειώνεται και κατά χιλιάδες οδηγούνται στο κλείσιμο.
Πίσω από την πλούσια βιτρίνα των μεγάλων πολυκαταστημάτων που βασιλεύουν την ώρα που χιλιάδες μικρομάγαζα κλείνουν, κρύβονται οι απαράδεκτα χαμηλοί μισθοί, η γενίκευση της ελαστικής εργασίας, η συνεχής παρακολούθηση από πολυάριθμες κάμερες, έρευνες στα προσωπικά αντικείμενα των εργαζόμενων, η απάνθρωπη ένταση της δουλειάς, η ανασφάλεια για το αύριο.
Για την κατάσταση αυτή που οι μικρέμποροι τη βιώνουν χρόνια τώρα, σοβαρές ευθύνες φέρνουν οι επαγγελματικοί φορείς, Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου και ΟΕΒΕΝΗ, των οποίων οι πλειοψηφίες αρκούνται στην διαπίστωση των συνεπειών από την λειτουργία τέτοιων μεγαλοκαταστημάτων αλλά ως εκεί. Καμία αναφορά στις αιτίες που δεν είναι άλλες από τους παράγοντες διαρκούς μονοπώλησης της αγοράς από τους μονοπωλιακούς ομίλους και τη συγκέντρωση κεφαλαίων σε όλο και λιγότερα χέρια.
Σοβαρές ευθύνες φέρνουν επίσης και όλες οι δημοτικές αρχές των τελευταίων 2 δεκαετιών που έχουν δώσει άδειες έναρξης σε πάρα πολλές πολυεθνικές και μονοπώλια σε διαφόρους εμπορικούς κλάδους, αλλά και σε άλλους χώρους οικονομικής δραστηριότητας.
Η παρουσία πολυεθνικών και εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων, μέσω των παραρτημάτων τους στην «καρδιά» της πόλης, συνδέεται με σχέδια για τη  δημιουργία ανοικτού  εμπορικού κέντρου (open mall), την κατάργηση της Κυριακής αργίας, την δημιουργία ειδικής εμπορικής ζώνης όπου δεν θα ισχύουν ωράρια και στην οποία θα δραστηριοποιούνται κυρίως παραρτήματα μονοπωλιακών ομίλων με εργαζομένους πολλών ταχυτήτων, χωρίς σταθερές εργασιακές σχέσεις, χωρίς δικαιώματα.
Η ΠΑΣΕΒΕ θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει οργανωμένη, συλλογική αντίδραση απέναντι στην επιθετικότητα των μονοπωλίων. Να βρει η έλευση τους αντίθετο τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου, την ΟΕΒΕΝΗ, τους μικρέμπορους και τους εργαζόμενους της πόλης. Η δημιουργία ελαχίστων κακοπληρωμένων θέσεων εργασίας  δεν θα είναι «αντίδοτο» στα εκατοντάδες λουκέτα μικρομάγαζων  που θα έρθουν και θα συμπαρασύρουν πολλαπλάσιους εργαζόμενους στην ανεργία.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, με δεδομένη την  οικονομική ασφυξία που βιώνει ο εμπορικός κόσμος της πόλης μας,   αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες αν επιτρέψει την λειτουργία του νέου πολυκαταστήματος, ανεξάρτητα αν πληροί  τους όρους που εξέτασε η αρμόδια επιτροπή.             
Σε αυτή την κατεύθυνση η ΠΑΣΕΒΕ καλεί στη ΜΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ λειτουργίας αυτής και όποιας άλλης επιχείρησης (ντόπιας ή πολυεθνικής), αυτού του βεληνεκούς, υπερασπίζοντας τας τα συμφέροντα των μικρεμπόρων  του Ηρακλείου.
Καλεί όλους τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους να συσπειρωθούν στην ΠΑΣΕΒΕ για να δυναμώσει η αντιμονοπωλιακή πάλη, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει  .
Η πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τις κυβερνητικές πολιτικές που τα υπηρετούν, καθώς και ενάντια στις ντιρεκτίβες της ΕΕ που ανοίγουν το δρόμο στις πολυεθνικές, είναι μονόδρομος για την επιβίωση των χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών. Η κοινή παλη με τους εργαζόμενους, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα μπορεί να βάλει εμπόδιο στην επιθετική δραστηριότητα των μονοπωλιακών ομίλων, φρένο στις πολιτικές που ενισχύουν την κερδοφορία τους με παράλληλη τη διαρκή μείωση του λαϊκού εισοδήματος και την χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των λαϊκών οικογενειών.




Ηράκλειο Μάιος 2015

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Θεσσαλονίκη: Τη νέα φιέστα που στήνεται με τον διοικητή του ΟΑΕΕ, καταγγέλλει η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ






Νέα φιέστα στήνεται στηΘεσσαλονίκη, με νέα επίσκεψη του διοικητή του ΟΑΕΕ Τάσου Πετρόπουλου στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο στις 13/5/2015 ενώ δεν πέρασε ένας μήνας από την προηγούμενη επίσκεψη 15/4 και στις 21/4 εισηγήθηκε και μεταφέρθηκαν τα διαθέσιμα του ταμείου στην Τράπεζα Ελλάδας. Τώρα, μάλιστα το επιτελείο του στήνει φιέστα στην προσπάθειά τους να βρουν «πελάτες» για τη ρύθμιση των 100 δόσεων που λήγει στις 2/6/2015. Πέρα από τις απειλές των κατασχέσεων, μπορεί να χρησιμοποιήσουν και το σλόγκαν «τρέξτε να προλάβετε».
Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία ΠΑΣΕΒΕ Θεσσαλονίκης αναφέρει:
«Τους διαψεύδει όμως η πραγματικότητα και αυτή είναι ότι οι συνάδελφοι, οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ που χρωστούν στον ΟΑΕΕ βλέπουν ακόμη μια ρύθμιση που δεν τους αγγίζει παρά έχει μόνο καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα, όπως ακριβώς και οι προηγούμενες.
Είναι φανερό ότι και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι η πλειοψηφία ακόμη και αυτών που εντάχθηκαν στη ρύθμιση, αδυνατούν να ανταποκριθούν και μέσα σε λίγο χρόνο θα την απολέσουν. Έτσι πριν λίγες μέρες άλλαξε ένας όρος στη ρύθμιση δίνοντας τη δυνατότητα στον οφειλέτη την καθυστέρηση ενός μήνα μέχρι 3 δόσεων στο 12μηνο και μας το παρουσιάζουν ως ευνοϊκό.
Όσο για την κάλυψη των ανασφάλιστων, αδυνατούν να κρύψουν την αλήθεια, ότι δηλαδή οι ανασφάλιστοι εξομοιώνονται εν μέρει με τους ασφαλισμένους, οι οποίοι τείνουν και αυτοί να γίνουν λειτουργικά ανασφάλιστοι αφού υποχρεώνονται να πληρώνουν απ' την τσέπη τους δυσβάσταχτα ποσά, που σε ορισμένες περιπτώσεις τους αποτρέπουν απ' την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ καταγγέλλει τους διοργανωτές της φιέστας αυτής που μοναδικό σκοπό έχουν να μαζέψουν όσα περισσότερα μπορούν στραγγίζοντας τους συναδέλφους οδηγώντας αυτούς και τις οικογένειές τους στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Και δεν σταματάνε εδώ, αλλά στραγγίζουν το ταμείο του ΟΑΕΕ "ληστεύοντας" τα διαθέσιμα, τις εισφορές μας, για να πληρωθούν τα χρέη των τραπεζών και των επιχειρηματικών ομίλων.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
  • Πάγωμα των χρεών και διαγραφή του ποσού που αντιστοιχεί στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δεν μας παρείχαν κατά τη διάρκεια μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
  • Μείωση των εισφορών, χωρίς μείωση συντάξεων.
  • Άμεση θεώρηση βιβλιαρίων. Ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη για όλους.
  • Καμία μείωση συντάξεων.
  • Κάτω τα χέρια από τα ταμειακά διαθέσιμα.
  • Όχι στη ληστεία των αποθεματικών. Να επιστραφούν τώρα τα κλεμμένα.
  • Άμεση ενίσχυση του ΟΑΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάλυψη όλων των ελλειμμάτων που έχουν δημιουργηθεί.
  • Άμεση παύση των διώξεων προς τους αυτοαπασχολούμενους που χρωστούν στον ΟΑΕΕ.
  • Άμεση καταβολή των συντάξεων στους συναδέλφους που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους