Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

ΕΣΕΕ: 70% μειωμένος ο φετινός χριστουγεννιάτικος τζίρος συγκριτικά με πριν από 5 χρόνια


Κατά 70% ανήλθε η μείωση του φετινού χριστουγεννιάτικου τζίρου σε σχέση με 5 χρόνια πριν.
Η «ελεύθερη πτώση» του τζίρου των καταστημάτων λιανικής πώλησης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, εκτιμάται σε επίπεδα απόλυτων αριθμών, κατά το μήνα Δεκέμβρη στα 6,8 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 0,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2012. 
Η σύγκριση του 2013 με το 2008 είναι άκρως απογοητευτική, σημειώνει η ΕΣΕΕ, αφού τα 21,9 δισ. ευρώ του εορταστικού τζίρου εκείνης της χρονιάς αναμένεται να συρρικνωθούν στα 6,8 δισ. ευρώ το 2013.
Πρόκειται για απώλεια της τάξεως του 68,9% που σηματοδοτεί τη μείωση του χριστουγεννιάτικου τζίρου κατά περίπου 70% την τελευταία πενταετία.
Ο εορταστικός τζίρος για το 2013, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ, θα διαμορφωθεί στο 1/3 του τζίρου του 2008, αλλά υπήρξαν μεγάλες διαφοροποιήσεις και αποκλίσεις ανά κατηγορία καταστημάτων και ανά περιοχή.

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Πρόταση των δυνάμεων του Π.Α.ΜΕ. στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ







Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί όλους τους συλλόγους διδασκόντων να πραγματοποιήσουν συνεδρίαση σχετικά με την αξιολόγηση την ίδια μέρα, ταυτόχρονα, την Τρίτη 14-01-2013, σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου όλα τα σχολεία μαζί, σαν μια γροθιά, όλοι οι εκπαιδευτικοί να απορρίψουμε την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών.
Το πρακτικό που προτείνεται να υιοθετήσουν οι Σύλλογοι, είναι το παρακάτω:
ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ
Ο Σύλλογος Διδασκόντων του ........................ Γυμνασίου/Λυκείου δηλώνει ότι είναι αντίθετος με τη λεγόμενη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων.
Η αξιολόγηση δεν έχει στόχο να γίνει ο εκπαιδευτικός και το δημόσιο σχολείο καλύτερο για να υπηρετήσει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. Το σχολείο που διαμορφώνεται, μέσω και της αξιολόγησης, θα υποβαθμίσει παραπέρα τη μόρφωση που λαμβάνουν τα παιδιά, θα έχει σαν αποτέλεσμα το παραπέρα χτύπημα των εργασιακών-μισθολογικών δικαιωμάτων αλλά και την απόλυση χιλιάδων εκπαιδευτικών. Δεν θέλουμε σχολεία και μαθητές πολλών ταχυτήτων, το δικαίωμα στη μόρφωση  πρέπει να είναι ενιαίο για όλα τα παιδιά.
Στην κατεύθυνση αυτή, με βάση την απόφαση του σωματείου μας και του κλάδου μας, δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην «αυτοαξιολόγηση» της σχολικής μονάδας και δε συγκροτούμε τις ομάδες εργασίας.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ – ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ 

Νέες δίκες συνδικαλιστών σήμερα Παρασκευή

Από παλαιότερη συγκέντρωση στα Δικαστήρια Ζακύνθου στη δίκη συνδικαλιστών

Συνεχίζονται και σημερα Παρασκευή 10 Γενάρη οι δίκες συνδικαλιστών από τη Ζάκυνθο και την ΠΟΕ-ΟΤΑ στην Αθήνα, στο πλαίσιο της έντασης του αυταρχισμού, με τον οποίο κυβέρνηση και εργοδοσία επιδιώκουν να ποινικοποιήσουν τους εργατικούς λαϊκούς αγώνες.
Συγκεκριμένα, στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα κάτσουν ο Διονύσης Συγούρος, πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, ο Δημήτρης Σούλης, μέλος της Γραμματείας Ζακύνθου της ΠΑΣΥ, και 5 ακόμα αγρότες, επειδή συμμετείχαν σε συγκέντρωση στην περιοχή Λούμπα Ζακύνθου, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης.
Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου καλεί σε συγκέντρωση την Παρασκευή 10/1, στις 9 π.μ., έξω από τα δικαστήρια.
Επίσης αύριο Παρασκευή 10/1, δικάζονται στην Ευελπίδων συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ανάμεσά τους και στελέχη του ΠΑΜΕ.
Η δίωξη ασκείται ενάντια στο σύνολο των μελών του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, όπως αυτό ήταν συγκροτημένο το 2011, και αφορά την πολυήμερη απεργία του κλάδου τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου. 
 Κυβέρνηση και Δικαιοσύνη επικαλέστηκαν τότε προσχηματικά την προάσπιση της δημόσιας υγείας και τη ρύπανση, εξαιτίας της μη αποκομιδής των σκουπιδιών. Η δίκη είχε αναβληθεί στις αρχές του Σεπτέμβρη.
Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί τους εργαζομένους του κλάδου στην αυριανή στάση εργασίας, από τις 11 π.μ. έως το τέλος του ωραρίου, και στη συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα δικαστήρια.

Η τοποθέτηση της ΠΑΣΥ για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης


Αποσπάσματα από την παρέμβαση του Ρίζου Μαρούδα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής

Το 80% των κτηνοτρόφων στην Ελλάδα αδυνατούν να πληρώσουν και να πάρουν άδεια για τη μονάδα τους. Τα μέτρα που προβλέπει το νομοσχέδιο ενισχύουν τη συγκεντροποίησης της κτηνοτροφίας από καπιταλιστικές επιχειρήσεις
Με την τοποθέτηση των φορέων συνεχίστηκε, χτες, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις».
Το νομοσχέδιο είναι ένα ακόμα «εργαλείο» για την επιτάχυνση της συγκεντροποίησης της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, προσαρμοσμένο στην αντιλαϊκή, αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Αρνητικές επιπτώσεις θα έχει και για τη δημόσια υγεία.
Επιγραμματικά, το νομοσχέδιο χαλαρώνει ακόμα περισσότερο τα έτσι κι αλλιώς ανεπαρκή κυρωτικά μέτρα για τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν ακόμα και τους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας των τροφίμων. Επιβαρύνει με νέα χαράτσια τους φτωχούς κτηνοτρόφους, που σύμφωνα με το άρθρο 60 του νομοσχεδίου θα πληρώνουν τον «κτηνίατρο εκτροφής», ο οποίος θα αντικαταστήσει τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες. Απελευθερώνει το γεωπονικό επάγγελμα, προβλέπει περαιτέρω επιβαρύνσεις για τη συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων κ.ά.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τους φορείς που παραβρέθηκαν χτες στη Βουλή, οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων τροφίμων και ζωοτροφών χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο «πολύ θετικό». Μάλιστα, από το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος χαρακτηρίστηκε «πρωτόγνωρη» η συνεργασία που είχε ο Σύνδεσμος με το υπουργείο για τη σύνταξη του νομοσχεδίου.
Η τοποθέτηση της ΠΑΣΥ
Παίρνοντας το λόγο εκ μέρους της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) ο Ρίζος Μαρούδας σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα, ενώ έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, στην ουσία έχει σταματήσει να καλλιεργεί, με συνέπεια να εισάγουμε συνεχώς, κυρίως τρόφιμα. Ο αγρότης αντιμετωπίζεται σαν ο παρίας, ο οποίος πληρώνει συνεχώς για το τεράστιο κόστος της παραγωγής, χωρίς τα προϊόντα του να "πιάνουν τιμές", ενώ δεν έχει και καμία προστασία από τους εμπόρους. Από αυτή την κατάσταση χάνουν οι αγρότες και οι καταναλωτές, αφού εμείς πουλάμε τα προϊόντα πάμφθηνα και τα αγοράζουμε πανάκριβα στο ράφι.
Θα μιλήσω εκ μέρους του συνεπούς αγροτικού κινήματος, των Ομοσπονδιών και Συλλόγων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ. Καταρχήν, όμως, επιτρέψτε μου να κάνω μια παρέμβαση, επειδή άκουσα τον εκπρόσωπο των εργαζομένων του ΕΦΕΤ. Καταλαβαίνουμε τη διαμαρτυρία τους και θέλουμε και εμείς να υπάρχει έλεγχος. Σήμερα δεν επαρκούν οι υπάλληλοι. Χρειάζεται στελέχωση αυτών των υπηρεσιών και ουσιαστικοί έλεγχοι γιατί και εμείς ως αγρότες την "πληρώνουμε" - όπως, για παράδειγμα, με τα σκάνδαλα που είχαν προκύψει - και έχουμε αρκετά μεγάλη χασούρα.
Οσον αφορά στο πολυνομοσχέδιο, τουλάχιστον στα σημεία που αφορούν τους αγρότες και τους μικρούς κτηνοτρόφους, εμείς πιστεύουμε ότι επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την αγροτιά και θα καταστρέψει μεγάλο τμήμα των κτηνοτρόφων. Με το άρθρο 60, που αναφέρεται στον "κτηνίατρο εκτροφής", η ΠΑΣΥ έχει καταγγείλει ότι θα αναγκάζουν τον κτηνοτρόφο να πληρώνει ο ίδιος τον κτηνίατρο.
Δηλαδή, ενώ υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες που θα έπρεπε να κάνουν αυτόν τον έλεγχο, από τη μία πλευρά ιδιωτικοποιούνται - διότι στην ουσία αυτό είναι ο "κτηνίατρος εκτροφής" - και από την άλλη επιβαρύνουν την τσέπη του μικρού και μεσαίου κτηνοτρόφου. Γιατί αυτός που έχει μεγάλη μονάδα, ο επιχειρηματίας, ούτως ή άλλως έχει υπάλληλο κτηνίατρο.
Για τις κτηνοτροφικές μονάδες
Δεύτερον, σχετικά με τις άδειες των κτηνοτροφικών μονάδων. Αυτή τη στιγμή, το 80% των κτηνοτρόφων αδυνατούν να πληρώσουν για να μπορέσουν να πάρουν άδεια. Και επειδή η τεράστια πλειοψηφία των κτηνοτροφικών μονάδων είναι οικογενειακές επιχειρήσεις, το ίδιο θα συνεχίσει να γίνεται και το επόμενο διάστημα.
Ειδικά σήμερα, που η τιμή του κρέατος και του γάλακτος "χάνεται" καθημερινά και οι τιμές των ζωοτροφών αυξάνονται, όπως και το γενικότερο κόστος ζωής και τα χαράτσια που καλούνται να πληρώσουν, οι κτηνοτρόφοι δεν πρόκειται να έχουν τη δυνατότητα να νομιμοποιήσουν τις επιχειρήσεις τους.
Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να υπάρξει νομιμοποίηση όλων των σταβλικών εγκαταστάσεων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, δωρεάν από το κράτος. Και αυτό θα πρέπει να είναι δέσμευση του υπουργείου. Πρέπει να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση, εάν θέλουμε να έχουμε κτηνοτροφία, η οποία αυτή τη στιγμή είναι ελλειμματική σε όλα. Το γάλα, το κρέας και όλα τα εισάγουμε.
Επίσης, μία ακόμη ένσταση σχετικά με τους κτηνοτρόφους, που δεν αναφέρεται μέσα στο πολυνομοσχέδιο, αλλά είναι υπαρκτή, είναι για τον αποχαρακτηρισμό των βοσκότοπων, που θα φέρει τεράστια μείωση εισοδήματος. Σημαντικό είναι και το τεράστιο κόστος που πληρώνουν στα σφαγεία. Εχουν κλείσει όλα τα δημοτικά σφαγεία και πρέπει να κάνουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να σφάξουν τα ζώα τους, γεγονός που τους επιβαρύνει πάρα πολύ.
Ορισμένα ζητήματα για τους αγρότες
Σε σχέση με τον αγρότη, ορισμένα ζητήματα που θέτει το πολυνομοσχέδιο και με τα οποία διαφωνούμε, είναι: Πρώτον, σχετικά με το τι χαρακτηρίζεται ως "αγρόκτημα" από το πολυνομοσχέδιο. Καταρχήν η "αποστολή" του αγρότη είναι να παράγει προϊόντα και πρώτες ύλες. Αυτή είναι η "αποστολή" μας. Το πολυνομοσχέδιο προσπαθεί να δημιουργήσει μία καθετοποίηση, μια κάθετη επιχείρηση, μια επιχείρηση που δεν μπορούν και δεν την κάνουν οι αγρότες.
Δεν μπορούν οι αγρότες - όταν μάλιστα η συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν κατά μέσο όρο 52 στρέμματα στην Ελλάδα - να κάνουν τέτοιας μορφής αγροκτήματα. Αυτό είναι αγρόκτημα που θα το κάνουν οι επιχειρηματίες, οι οποίοι θα μπουν στον κλάδο της αγροτικής οικονομίας, θα εκμεταλλευτούν και θα κερδοσκοπήσουν. Για να λειτουργήσει ένα τέτοιο αγρόκτημα, έτσι όπως το παρουσιάζει το πολυνομοσχέδιο, χρειάζεται μισθωτή εργασία. Δεν θα είναι σε καμία περίπτωση οικογενειακής μορφής.
Δεύτερον, όσον αφορά τον επαγγελματία αγρότη, εμείς είμαστε γενικά αντίθετοι σε αυτό που λέμε "μητρώο αγροτών", έτσι όπως έχει ψηφισθεί και ισχύει σήμερα. Είμαστε ενάντια στο 35% που αναφέρει (σ.σ. δηλαδή ότι το 35% του συνολικού εισοδήματος του αγρότη πρέπει να προέρχεται από τα αγροτικά προϊόντα για να χαρακτηρίζεται "επαγγελματίας αγρότης" και να είναι στο "μητρώο αγροτών").
Πολλοί αγρότες σήμερα είμαστε απλήρωτοι από εμπόρους. ΦΠΑ δεν έχουμε πάρει και υπάρχουν και μια σειρά από άλλες καθυστερήσεις, είτε από αποζημιώσεις, είτε από ζημιές του ΕΛΓΑ. Σήμερα, δηλαδή, ιδιαίτερα στις συνθήκες της κρίσης που ζούμε, ο αγρότης αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη γη και να βρει μια άλλη απασχόληση για να δουλέψει - αν τη βρει και με τι όρους θα την βρει... Με αυτόν τον τρόπο "πετιέται" έξω από την παραγωγή. Και δεν φταίει ο αγρότης, είναι ευθύνη των πολιτικών που εφαρμόζονται.
Να σταματήσουν οι διώξεις
Επιτρέψτε μου να πω και κάτι για τα φυτοφάρμακα και για τους γεωπόνους. Κοιτάξτε να δείτε, είναι δύσκολο το ζήτημα. Ενας γεωπόνος έχει σπουδάσει. Εμάς μας δίνει και συμβουλές μαζί με τα φυτοφάρμακα. Αυτό που πάει να γίνει τώρα, δηλαδή ο καθένας να πάει να κόβει συνταγές και να πουλάει φυτοφάρμακα, είναι σοβαρό και θα πρέπει να το κοιτάξετε και σε σχέση με την παραγωγή και σε σχέση με τη δημόσια υγεία.
Τελειώνοντας, για να ολοκληρώσω, θέλω να πω το εξής: Στο νόμο "περί πλειστηριασμών" πέρασαν και κάποιες τροπολογίες. Εμείς έχουμε προτάσεις, θα τις καταθέσουμε και στο υπουργείο όταν μας δεχτεί ο υπουργός. Ούτως ή άλλως, θα μας δεχτεί, γιατί έχουμε κινητοποιήσεις μπροστά και θα συναντηθούμε. Πρέπει όμως να πούμε ότι δε θα βγει σε καλό αυτή η βιομηχανία μηνύσεων, πλειστηριασμών και κατασχέσεων που πάει να ξεκινήσει.
Ηδη στην Καρδίτσα έχουν καταδικαστεί αγρότες για δάνεια και για χρέη προς την "κακή ΑΤΕ", το "κακό" κομμάτι της πρώην ΑΤΕ. Τα αγροτοδικεία, που τα έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, μας καλούν συνέχεια. Εμείς έχουμε από πέρυσι για το μπλόκο στη Νίκαια γύρω στις 20 δικογραφίες ως τώρα. Πρέπει να σταματήσουν οι διώξεις και πρέπει να στηριχτούν οι αγρότες, αν θέλουμε να έχουμε πραγματικά πρωτογενή τομέα στη χώρα μας, αν θέλουμε να παράγουμε.
Εχουμε μια σειρά από προτάσεις, τις οποίες θα καταθέσουμε συνολικότερα. Εάν όμως θέλουμε να έχουμε προϊόντα ποιοτικά, υγιεινά, φθηνά, που μπορεί να τα παράξει η ελληνική αγροτική οικονομία, ούτε μεταλλαγμένα, ούτε και τα σκάνδαλα που συνεχώς έρχονται από το εξωτερικό, χρειάζεται να αγωνιστούν οι αγρότες, να διεκδικήσουν αγωνιστικά και να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική».

ΠΑΣΕΒΕ: Πραγματοποιεί την 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη την Κυριακή 23 Φλεβάρη



Τη διεξαγωγή της 2ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, την Κυριακή 23 Φλεβάρη 2014, αποφάσισε σε συνεδρίασή της η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ.
Στόχος της συνδιάσκεψης είναι η εκτίμηση της δράσης της ΠΑΣΕΒΕ, τέσσερα χρόνια μετά την ιδρυτική 1η Συνδιάσκεψη το Μάρτη του 2010.
Φιλοδοξία μας είναι, αξιοποιώντας την τετράχρονη θετική πορεία της ΠΑΣΕΒΕ, να σχεδιάσουμε τα παραπέρα βήματά μας, να βελτιώσουμε την παρέμβασή μας στους αυτοαπασχολούμενους και να ενισχύσουμε ακόμα παραπέρα την αγωνιστική και αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης του συνδικαλιστικού κινήματος.
Η πλούσια δράση των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, όλο αυτό το διάστημα, μας δίνει τη δυνατότητα στην 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη να αποκρυσταλλωθούν σημαντικά συμπεράσματα και να αναπτυχθούν τα αιτήματα και οι στόχοι πάλης της ΠΑΣΕΒΕ.
Επιδιώκουμε, πηγαίνοντας προς τη συνδιάσκεψη, να συναντηθούμε και να συζητήσουμε με νέους συνάδελφους-αγωνιστές, που βρεθήκαμε μαζί στις κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα.
Η συνδιάσκεψη και οι προτάσεις μας επιδιώκουμε να γίνουν αντικείμενο συζήτησης σε κάθε επιτροπή αγώνα, σε κάθε σύλλογο, σε κάθε ένωση, σε κάθε ομοσπονδία, ιδίως σε μια περίοδο με εκατοντάδες αρχαιρεσίες στο χώρο των ΕΒΕ.
Προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες αυτές, η Πανελλαδική Γραμματεία ετοιμάζει ειδικό σημείωμα που θα σταλεί προς όλες τις τοπικές/κλαδικές γραμματείες την προσεχή εβδομάδα.

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Να γίνει το 2014 χρονιά ανασύνταξης του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ στο νομό μας






Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της Γραμματείας ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλείου Κρήτης

Η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλείου Κρήτης εύχεται σε κάθε αυτοαπασχολούμενο, επαγγελματία, έμπορο, αυτοκινητιστή μια δημιουργική και καλή χρονιά το 2014.
Για όλους εμάς που δώσαμε μάχες τον προηγούμενο χρόνο, εναντία στη φοροληστεια, για την ασφάλιση των συναδέλφων μας που βρεθήκαν όχι με δική τους υπαιτιότητα χωρίς ασφάλιση, που παλέψαμε δίπλα στους εργάτες, τους αγρότες, τους νέους τις γυναίκες, για την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής που Κυβέρνηση και ΕΕ επιβάλουν για χάρη των μονοπωλίων, που υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα στην ξεκούραση ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, το νέο έτος μπορεί να γίνει αφετηρία για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος στο νομό μας, παντού στους κλάδους.
Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουν οι συσχετισμοί, να δυναμώσουμε την ΠΑΣΕΒΕ παντού, να κάνουμε πέρα εκείνες τις συμβιβασμένες ηγεσίες, τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές που αδιαφορούν πλήρως για τα τεράστια προβλήματα τα οποία μας τσακίζουν.
Το 2014 μπορεί να γίνει χρονιά ακόμη μεγαλύτερης ισχυροποίησης των δυνάμεων που με συνέπεια αγωνίζονται σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, γιατί δεν αρκεί να αλλάξει ο χρόνος για να αλλάξει η κατάσταση, είναι ανάγκη να αλλάξουμε και μείς τον τρόπο με τον όποιο βλέπουμε τα γεγονότα, να αποβάλουμε την ηττοπάθεια, να μην ξεγελιόμαστε από αυταπάτες και τα όμορφα λόγια τα «μεγάλα» όλων εκείνων που μας υπόσχονται τον ουρανό με τα άστρα και μας αφήνουν μετά μόνους μας, έρμαιο στην αντιλαϊκή πολιτική της κάθε Κυβέρνησης η οποία υπηρετεί μόνο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, συνθλίβει και φτωχοποιει το λαό, εμάς τους αυτοαπασχολούμενους.
Εμπρός συνάδελφοι , με το κεφάλι ψηλά, με αυτοπεποίθηση να κάνουμε το 2014 έτος αλλαγής των συσχετισμών στους κλάδους, να γίνει παντού διακριτή η παρουσία της ΠΑΣΕΒΕ, να βάλουμε ακόμη πιο γερά θεμέλια για την συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για να ανατραπεί η βάρβαρη, αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της Κυβέρνησης


                                                                        Ηράκλειο 6 Ιανουαρίου 2014.