Κάτι παραπάνω από αρνητικά είναι τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου για το 2016  σε ότι έχει να κάνει με την επιχειρηματικότητα στο νομό Αχαΐας.
Βρισκόμαστε στο πρώτο τρίμηνο του 2016 και ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν διαγραφεί αυτό το διάστημα από τα μητρώα του Επιμελητηρίου Αχαΐας έχει φτάσει τις 273 στο σύνολο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της τοπικής υπηρεσίας του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) που εντάσσεται στο Επιμελητήριο Αχαΐας, 52 από αυτές τις 273 διαγραφές προέρχονται από τον χώρο της μεταποίησης, 109 από τον χώρο του εμπορίου και 112 από τον τομέα των υπηρεσιών.
Αν η ροή των διαγραφών συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό το ποσοστό και ο αριθμός των διαγραφών κατά την διάρκεια του 2016, είναι αρκετά πιθανό να σπάσει κάθε αρνητικό ρεκόρ και να ξεπεράσει όλα τα προηγούμενα έτη της οικονομικής κρίσης από το 2011 και μετά.
Την ίδια στιγμή σε αυτό το πρώτο τρίμηνο του 2016 οι επιχειρήσεις που έχουν ανοίξει είναι συνολικά 202 (19 από την μεταποίηση, 79 από το εμπόριο και 104 από τον τομέα των υπηρεσιών στον οποίο εντάσσεται και o κλάδος της εστίασης). Το αρνητικό πρόσημο για το πρώτο τρίμηνο του 2016 έχει φτάσει δηλαδή ήδη στο -71.

Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΓΕΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΧΑΙΑΣ

Πάνε να… χτυπήσουν «κόκκινο» οι διαγραφές και τα λουκέτα στην Αχαΐα το 2016

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ

Πάντως, κοιτάζοντας προσεκτικά κανείς τον πίνακα που αποτυπώνει τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, σε επίπεδο Επιμελητηρίου Αχαΐας,διαπιστώνει ότι ο κλάδος που έχει πληγεί όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης περισσότερο από τον καθένα είναι αυτός της μεταποίησης.
Σε αυτόν υπάρχει η μεγαλύτερη απόκλιση στους αριθμούς. Εκεί παρατηρεί κανείς ότι στις επιχειρήσεις που κλείνουν (σύνολο 1637 από το 2011 και μετά), δεν ανοίγουν στις θέσεις τους άλλες (έχουν ανοίξει το ίδιο διάστημα μόλις 870).
Ο Ειδικός Σύμβουλος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Αθανάσιος Κούσταςμιλώντας στο patrasevents.gr και σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά για το πρώτο τρίμηνο του 2016 τονίζει τα εξής: «Η πτωτική πορεία συνεχίζεται και το αρνητικό πρόσημο αφορά τις επιχειρήσεις που κάνουν έναρξη σε σχέση με αυτές που κλείνουν.
Ειδικά στον κλάδο της μεταποίησης συνεχίζεται η πολύ μεγάλη απόκλιση, που σημαίνει ότι είναι ο κλάδος που πλήττεται περισσότερο από την κρίση. Είναι ο κλάδος που συμμετέχει σε σημαντικό βαθμό στην απασχόληση, με αποτέλεσμα να διογκώνει την ανεργία στην περιοχή».

ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Να σημειωθεί ότι τα αρνητικά στοιχεία της επιχειρηματικότητας για το πρώτο τρίμηνο του 2016 επιβεβαιώνονται και σε πανελλήνιο επίπεδο. Εκεί παρατηρεί κανείς ότι για πρώτη φορά στην εξεταζόμενη περίοδο οι διαγραφές επιχειρήσεων είναι πολύ περισσότερες από τις εγγραφές και το ισοζύγιο είναι πλέον αρνητικό σε πανελλαδικό επίπεδο.
Από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ προκύπτει ότι στο διάστημα 1/1/2016-22/3/2016 οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων ανήλθαν σε 5.988, λιγότερες δηλαδή κατά 3.824 από τις διαγραφές. Σε σύγκριση δε με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 είναι λιγότερες κατά 25,47%, ενώ σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, ακόμη και με τα έτη 2012 και 2013 είναι λιγότερες κατά περίπου 45%.
Αξίζει να υπογραμμίσει κανείς ότι οι διαγραφές από τα μητρώα του Επιμελητηρίου δεν αποτυπώνουν τον ακριβή αριθμό των λουκέτων, καθώς σε αυτόν θα πρέπει να συμπεριλάβει κανείς και αυτές τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα που δεν έχουν την δυνατότητα να σβηστούν από τους επίσημους καταλόγους εξαιτίας των οφειλών και των χρεών που έχουν. Κλείνουν έτσι απλά, κατεβάζοντας τα ρολά…