Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στο πλευρό των συμβασιούχων στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά




ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ 24ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ

Χαιρετίζουμε τους συνάδελφους συμβασιούχους, της καθαριότητας του Δ. Ηρακλείου που βρίσκονται όλο αυτό το διάστημα, αψηφώντας πιέσεις και σειρήνες για αναστολή του αγώνα τους, σε κινητοποιήσεις και καταλήψεις του αμαξοστασίου. Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλάι τους η επιτροπή αγώνα εργαζομένων ΟΤΑ αλλά και τα ταξικά σωματεία του νομού. 
Οι εργαζόμενοι βγήκαν σε κινητοποιήσεις μετά την δημοσίευση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία χιλιάδες συνάδελφοι απολύονται χιλιάδες συμβασιούχοι πανελλαδικά στους Δήμους. Βασικός υπεύθυνος της κατάστασης αυτής είναι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που απολύει τους εργαζόμενους.
Συνάδελφοι, εμείς, οι ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος έχουμε καθαρό ότι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και απειλεί τη δημόσια υγεία δεν έχουν ευθύνη οι συνάδελφοι συμβασιούχοι! Δεν έχουν ευθύνη για την αποπνικτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί! Η ευθύνη είναι της κυβέρνησης και των κομμάτων που συναινούν σε αυτή την κατάσταση, ενώ μπορεί να το λύσει ψηφίζοντας την πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι επιτροπές αγώνα συμβασιούχων τις προηγούμενες βδομάδες με την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. 
Ξέρουμε καλά ότι ο αγώνας αυτός κάνει την κυβέρνηση και τους δημάρχους να τρέμουν μπροστά στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων. Γι’ αυτό και ενεργοποίησαν κάθε μηχανισμό για να τον σπάσουν! 
Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει όλους αυτούς που πρωτοστάτησαν σε αυτή την απεργοσπασία και καλεί τους συναδέλφους να βγάλουν τα συμπεράσματα τους, να απομονώσουν τις φωνές που τους θέλουν να περιμένουν τη μέρα της απόλυσης τους και να έρθουν σε συντονισμό με τις επιτροπές αγώνα των συμβασιούχων που δρουν πανελλαδικά και συνεχίζουν τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή εργασία.
Συγκεκριμένα, η Γραμματεία Ηρακλείου καταγγέλλει τον ενορχηστρωμένο απεργοσπαστικό μηχανισμό που συγκρότησε τις τελευταίες μέρες η Δημοτική Αρχή του Δ. Ηρακλείου, ως υπερασπιστής της κυβερνητικής πολιτικής που πετάει στο δρόμο χιλιάδες εργαζομένους, με πρόθυμους συμπαραστάτες τις εισαγγελικές αρχές, τον Πρόεδρο του ΕΚΗ και το ΔΣ του σωματείου καθαριότητας.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, ως γνήσιος υπερασπιστής των συμφερόντων των επιχειρηματιών και των ξενοδόχων πρωτοστάτησε στον αποπροσανατολισμό του αγώνα κατευθύνοντας τους εργαζόμενους σε δικηγορικά γραφεία και στηρίζοντας τη γραμμή κυβέρνησης και Δήμου Ηρακλείου για αναστολή των κινητοποιήσεων για να μην έρθουν τάχα οι εργαζόμενοι σε αντιπαράθεση με τους μονίμους και τους απλούς πολίτες!
Το ότι στην πραγματικότητα δεν ήθελε αυτή την κινητοποίηση φαίνεται και από το γεγονός ότι ως ΕΚΗ που έχει δεκάδες σωματεία στη δύναμή του, δεν κινητοποίησε ούτε ένα εκλεγμένο συνδικαλιστή για να βρεθεί δίπλα στους συμβασιούχους ενώ οργισμένος έδιωχνε τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από συσκέψεις με το δήμαρχο για να μπορεί να κλείνει τις συμφωνίες του κάτω από το τραπέζι και στα μουλωχτά!
Στην ίδια ρότα κινήθηκε και το Δ.Σ. του σωματείου μονίμων καθαριότητας του Δ. Ηρακλείου που συνεχίζει να κρατά κλειστές τις πόρτες του σωματείου για τους συμβασιούχους ενώ έκανε ότι μπορούσε για να τρομοκρατήσει και να διασπάσει τους συναδέλφους. 
Η Γραμματεία Ηρακλείου καλεί και τους μόνιμους και τους συμβασιούχους να συμμετέχουν μαζικά στην αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία του κλάδου και να συμπορευθούν στη συνέχιση του αγώνα μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματα των συναδέλφων.
Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση των εργαζομένων μπροστά στους μηχανισμούς απεργοσπασίας που θέλουν να μείνουμε καταδικασμένοι σε ζωή χωρίς δικαιώματα, χωρίς μέλλον, μακριά από την κάλυψη των βασικών αναγκών μας, για να μεγαλώνουν τα κέρδη των επιχειρηματιών και των μονοπωλίων που εκπροσωπούν.
Απέναντι στην επίθεση τους να οργανώσουμε την πάλη μας με εργαλεία τα συνδικάτα, συνδικάτα όμως που είναι στα χέρια των εργατών και όχι των ανθρώπων των Κυβερνήσεων και της εργοδοσίας, που να βάζουν μπροστά τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας.

Όλοι στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.

Την τελευταία μας απάντηση δεν τη δώσαμε ακόμα. Να τους ακυρώσουμε όλες τις απολύσεις που ετοιμάζουν!
Απαιτούμε από την κυβέρνηση από κοινού με όλες τις επιτροπές αγώνα σε όλη τη χώρα:
·         Καμία απόλυση συμβασιούχου. Μόνιμη και Σταθερή δουλειά.
·    Να φέρει τώρα στη βουλή τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσαν οι επιτροπές αγώνα συμβασιούχων από όλη την Ελλάδα για άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου.

28/6/2017

Αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα των απεργών συμβασιούχων των ΟΤΑ







Η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΕΒΕ εκφράζει τη συμπαράσταση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ στον αγώνα των συμβασιούχων των ΟΤΑ, που παλεύουν για το δικαίωμα στη δουλειά, στη ζωή, για να μπορέσουν να επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειες τους.
Όσοι τους «επικρίνουν» ότι δήθεν δεν σκέφτονται το τουριστικό «ίματζ» της πόλης, τη δημόσια υγεία των κάτοικων και αλλά τινά, ας σκεφτούν κάτι ακόμη, πως θα φαινόταν στους ίδιους να εργαζόταν σε επικίνδυνες συνθήκες, για 580 ευρώ, χωρίς καμία σιγουριά για το μέλλον;
Και όσοι τρίβουν τα χέρια τους λέγοντας ότι ήρθε η ώρα της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» να κάνει την συγκομιδή, ας προσπαθήσουν να υπολογίσουν τι επιπλέον κόστος θα επιφέρει στον οικογενειακό προϋπολογισμό χιλιάδων λαϊκών οικογενειών που ήδη επιβαρύνεται αφόρητα από κάθε είδους χαράτσια και «τέλη», χωρίς ανταπόδοση.
Την πρώτη και κύρια ευθύνη για την κατάσταση έχει η σημερινή Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και οι προηγούμενες ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, που «φρόντισαν» να περάσουν σειρά νομοσχέδιων με τα οποία κατέστησαν «ομήρους» τους εργαζόμενους στην αποκομιδή σκουπιδιών των εκάστοτε αντιλαϊκών πολιτικών.
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου που δήθεν «κόπτεται» για την «εμφάνιση» της πόλης, μάλλον παίζει για μια ακόμη φορά το ρόλο του: γίνεται «λαγός» για την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής, που φυσικά θα πλήξει κατά πολύ την τσέπη των μικρεμπόρων, για τους οποίους ο κος Πρόεδρος δεκάρα δε δίνει. Άλλωστε, οι διάφορες προτάσεις του κατά καιρούς, όπως η πρόσφατη για την διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων και των πολυεθνικών, το αποδεικνύει.
Οι συμβασιούχοι στην αποκομιδή δίνουν τον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αξιοπρεπή μισθό και συνθήκες εργασίας, αν κάποιοι τους θέλουν σύγχρονους δούλους, ας το ξεχάσουν. Ο αγώνας τους μπορεί να είναι νικηφόρος και προς όφελος όλων των εργαζομένων, γιατί θα αποδείξει ότι ανίκητη δεν είναι η μεγαλοεργοδοσία όταν απέναντι της σταθούν η αποφασιστικότητα και η συλλογικά οργανωμένη δράση των εργαζομένων.
Η μονή ρεαλιστική απόφαση που πρέπει να πάρει η Κυβέρνηση είναι αυτή της μονιμοποίησης των χιλιάδων συμβασιούχων της καθαριότητας, όπως το είχε υποσχεθεί τον περασμένο Μάιο ο αρμόδιος Υπουργός. Οτιδήποτε άλλο δε θα είναι τίποτα άλλο από εμπαιγμός και ακόμη μια παράσταση Κυβερνητικής κοροϊδίας.
Η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΕΒΕ καλεί τους αυτοαπασχολουμένους, τα σωματεία των ΕΒΕ να δείξουν αλληλεγγύη στον αγώνα των ανθρώπων που φροντίζουν καθημερινά, σε δύσκολες και επικίνδυνες  συνθήκες, να έχουμε καθαρές τις γειτονιές μας, ας έχουμε και εμείς καθαρή την συνείδηση μας δείχνοντας την αλληλεγγύη μας στους απεργούς. Η αντιλαϊκή και αντεργατική στάση της Κυβέρνησης να καταδικαστεί αποφασιστικά.

Ηράκλειο, 27 Ιουνίου 2017