Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017

Αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα των απεργών συμβασιούχων των ΟΤΑΗ Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΕΒΕ εκφράζει τη συμπαράσταση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ στον αγώνα των συμβασιούχων των ΟΤΑ, που παλεύουν για το δικαίωμα στη δουλειά, στη ζωή, για να μπορέσουν να επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειες τους.
Όσοι τους «επικρίνουν» ότι δήθεν δεν σκέφτονται το τουριστικό «ίματζ» της πόλης, τη δημόσια υγεία των κάτοικων και αλλά τινά, ας σκεφτούν κάτι ακόμη, πως θα φαινόταν στους ίδιους να εργαζόταν σε επικίνδυνες συνθήκες, για 580 ευρώ, χωρίς καμία σιγουριά για το μέλλον;
Και όσοι τρίβουν τα χέρια τους λέγοντας ότι ήρθε η ώρα της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» να κάνει την συγκομιδή, ας προσπαθήσουν να υπολογίσουν τι επιπλέον κόστος θα επιφέρει στον οικογενειακό προϋπολογισμό χιλιάδων λαϊκών οικογενειών που ήδη επιβαρύνεται αφόρητα από κάθε είδους χαράτσια και «τέλη», χωρίς ανταπόδοση.
Την πρώτη και κύρια ευθύνη για την κατάσταση έχει η σημερινή Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και οι προηγούμενες ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, που «φρόντισαν» να περάσουν σειρά νομοσχέδιων με τα οποία κατέστησαν «ομήρους» τους εργαζόμενους στην αποκομιδή σκουπιδιών των εκάστοτε αντιλαϊκών πολιτικών.
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου που δήθεν «κόπτεται» για την «εμφάνιση» της πόλης, μάλλον παίζει για μια ακόμη φορά το ρόλο του: γίνεται «λαγός» για την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής, που φυσικά θα πλήξει κατά πολύ την τσέπη των μικρεμπόρων, για τους οποίους ο κος Πρόεδρος δεκάρα δε δίνει. Άλλωστε, οι διάφορες προτάσεις του κατά καιρούς, όπως η πρόσφατη για την διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων και των πολυεθνικών, το αποδεικνύει.
Οι συμβασιούχοι στην αποκομιδή δίνουν τον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αξιοπρεπή μισθό και συνθήκες εργασίας, αν κάποιοι τους θέλουν σύγχρονους δούλους, ας το ξεχάσουν. Ο αγώνας τους μπορεί να είναι νικηφόρος και προς όφελος όλων των εργαζομένων, γιατί θα αποδείξει ότι ανίκητη δεν είναι η μεγαλοεργοδοσία όταν απέναντι της σταθούν η αποφασιστικότητα και η συλλογικά οργανωμένη δράση των εργαζομένων.
Η μονή ρεαλιστική απόφαση που πρέπει να πάρει η Κυβέρνηση είναι αυτή της μονιμοποίησης των χιλιάδων συμβασιούχων της καθαριότητας, όπως το είχε υποσχεθεί τον περασμένο Μάιο ο αρμόδιος Υπουργός. Οτιδήποτε άλλο δε θα είναι τίποτα άλλο από εμπαιγμός και ακόμη μια παράσταση Κυβερνητικής κοροϊδίας.
Η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΕΒΕ καλεί τους αυτοαπασχολουμένους, τα σωματεία των ΕΒΕ να δείξουν αλληλεγγύη στον αγώνα των ανθρώπων που φροντίζουν καθημερινά, σε δύσκολες και επικίνδυνες  συνθήκες, να έχουμε καθαρές τις γειτονιές μας, ας έχουμε και εμείς καθαρή την συνείδηση μας δείχνοντας την αλληλεγγύη μας στους απεργούς. Η αντιλαϊκή και αντεργατική στάση της Κυβέρνησης να καταδικαστεί αποφασιστικά.

Ηράκλειο, 27 Ιουνίου 2017