Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ


Μέτρα για την πολιτική ενίσχυσης των μονοπωλίων
Το ζήτημα της Κυριακής αργίας στο εμπόριο δεν ήρθε σαν «κεραυνός εν αιθρία». Εντάσσεται σε μια αλυσίδα μέτρων και νόμων που αφορούν σε νομοθετικές ρυθμίσεις, Προεδρικά Διατάγματα και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, με ιδιαίτερη ένταση από τη δεκαετία του 1990 προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Προεδρικά Διατάγματα, όπως το 327/1992 που ανοίγει την πόρτα στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και προετοιμάζει το έδαφος για την επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων χάριν του ελεύθερου ανταγωνισμού, μπροστά και στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Στη συνέχεια υπογράφεται η ΚΥΑ 1162/1997, η οποία επεκτείνει, κατά βούληση των επιχειρηματιών, το ωράριο των καταστημάτων μέχρι τις 21.00 τις καθημερινές και τις 20.00 τα Σάββατα και κατοχυρώνει το άνοιγμα των αμιγώς τουριστικών καταστημάτων τις Κυριακές. Το 2005 με το νόμο 3377 τίθεται πλέον ξεκάθαρο το ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων στα ωράρια που είχαν τεθεί στον προηγούμενο και το 2013 έρχεται η κυβέρνηση με το νόμο 4177 να ορίσει γενικό άνοιγμα των καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο και τον Απρίλη του 2014 με το «πολυνομοσχέδιο» να κατοχυρώσει πιλοτικά το άνοιγμα των καταστημάτων καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Το χτύπημα των μισθωτών και των μικρεμπόρων
Εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς τα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής. Από τη μία, οι εμποροϋπάλληλοι ωθούνται σε μερική απασχόληση με ελαστικό ωράριο και ατελείωτες υπερωρίες, σε δουλειά χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Ταυτόχρονα, εφαρμόζονται αλλαγές στο Ασφαλιστικό, καταργώντας εμμέσως τις ρυθμίσεις για τα εργατικά ατυχήματα, το επίδομα μητρότητας κλπ., εμπορευματοποιείται το επικουρικό τους ταμείο, δεν υπογράφεται νέα κλαδική σύμβαση, αντίθετα οι εργαζόμενοι πληρώνονται με την ΕΓΣΣΕ, με αποτέλεσμα οι μισθοί τους να έχουν καταβαραθρωθεί.
Από την άλλη, οι μικρέμποροι έρχονται αντιμέτωποι με την αύξηση των φόρων της επιχείρησής τους, των τιμολογίων της ΔΕΗ, δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα να μένουν ανασφάλιστοι, επίσης με τη διεύρυνση του ωραρίου ακόμη και τις Κυριακές, οδηγώντας τους σε δουλειά ήλιο με ήλιο, χωρίς ξεκούραση.
Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι αυξάνεται η σχετική εξαθλίωση για τους εμποροϋπαλλήλους και επιδεινώνεται η θέση των αυτοαπασχολούμενων.
Ωστόσο, η κυβέρνηση από την πλευρά της επιχειρηματολογεί πως, λόγω της κρίσης, που έχει βλάψει τον κλάδο σε πολύ μεγάλο σημείο, τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για να μπορεί να αναζωογονηθεί η αγορά, να στηριχθεί ο μικρός απασχολούμενος, που ανοίγοντας και τις Κυριακές θα αυξήσει τον τζίρο του και μάλιστα σε ειδικές περιστάσεις όπως η τουριστική περίοδος, οι εκπτώσεις και οι γιορτές. Επιπλέον επιχείρημα αποτελεί το ότι οι εργαζόμενοι γενικά δεν προλαβαίνουν να ψωνίσουν και πως ταυτόχρονα το άνοιγμα των καταστημάτων αποτελεί «γροθιά» στην ανεργία που μαστίζει τον κλάδο.
Οι στόχοι της κυβέρνησης
Οι πραγματικοί στόχοι της κυβέρνησης δεν αντανακλούν την αναλγησία της ούτε την «ανευθυνότητά» της, όπως κάποιοι μπορεί να ισχυρίζονται. Σαν πολιτικός εκπρόσωπος του κεφαλαίου λαμβάνει μέτρα πουεπιταχύνουν την αντικειμενική καπιταλιστική εξέλιξη της συγκέντρωσης και της συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, που εκπορεύεται από το βασικό στόχο της παραγωγής στον καπιταλισμό, το ατέρμονο κυνήγι του μέγιστου δυνατού κέρδους. Σε συνθήκες δε καπιταλιστικής κρίσης γίνεται πιο επιτακτική η κρατική παρέμβαση.
Απόρροια αυτού είναι η συσσώρευση του κεφαλαίου στις μεγάλες επιχειρήσεις που ελέγχουν την αγορά από τη μία και από την άλλη η συρρίκνωση μέρους των αυτοαπασχολούμενων και των ΕΒΕ, οι οποίοι με το μερίδιο και τα κέρδη τους στην αγορά δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα μονοπώλια.
Οι μικρέμποροι και τα μονοπώλια
Στον κλάδο του Εμπορίου υπάρχουν ακόμη αρκετές μεσαίες επιχειρήσεις, παρά την τάση όλα αυτά τα χρόνια να ελαττώνονται. Μεταξύ 2004-2008, πριν την εκδήλωση της κρίσης τα μικρομάγαζα μειώθηκαν κατά 7 χιλιάδες, ενώ μεταξύ 2008-2013, εν μέσω κρίσης, έχουν κλείσει 45 χιλιάδες μικρομάγαζα και τα 3 από τα 4 είχαν μεγάλη μείωση στις πωλήσεις τους. Είναι ξεκάθαρο πως η τάση αυτή εντείνεται κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Από την άλλη, την ίδια περίοδο του 2004-2008 τα μονοπώλια του κλάδου γιγάντωναν τα κέρδη τους και τον τζίρο τους, φτάνοντας το 2008 τα μεικτά κέρδη τους τα 5,7 δισ. ευρώ από 3,7 δισ. το 2004 και ο τζίρος τους το 2008 ήταν 27 δισ. ευρώ από 18 δισ. το 2004. Ωστόσο, μέσα στην κρίση, το 2012, 70 μονοπώλια του κλάδου είχαν τζίρο 15,1 δισ. ευρώ και μεικτά κέρδη 3,5 δισ. ευρώ, λίγα λιγότερα από αυτά του 2004. Ενδεικτικά αναφέρεται πως μονοπώλια όπως ο «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ», τα «CARREFOUR» έχουν γιγαντωθεί εξαγοράζοντας μικρότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, μέσα στην περίοδο της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η διαφωνία τμημάτων του εμπορικού κεφαλαίου, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΛΠΕ, για την κυριακάτικη αργία. Ο ΣΕΛΠΕ απαιτεί να είναι ανοιχτά τα καταστήματα όλες τις μέρες, για να μπορεί να κινηθεί η αγορά, δηλαδή να πιέσει τις μικρές επιχειρήσεις να κλείσουν, ενώ από την άλλη η ΕΣΕΕ, μπροστά σε αυτόν το φόβο, μιλάει για το μεγάλο κόστος αν ισχύει το μέτρο για όλες τις Κυριακές, χωρίς φυσικά να εναντιώνεται συνολικά στο μέτρο αυτό.
Τα μέτρα αυτά, λοιπόν, επιτείνουν την τάση συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι πρέπει να γίνονται εξαγορές και συγχωνεύσεις και «οι επιχειρηματίες πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλοι, να μην επιμένουν να κρατήσουν σώνει και καλά την επιχείρησή τους 100%». Αυτή τη διαδικασία θα βοηθήσουν όποια εργαλεία χρηματοδοτικά εμφανίζονται για τη μικρομεσαία επιχείρηση, αλλά και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου
Επιπλέον, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν επωφελούνται σε τίποτα από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης. Οι μειώσεις μισθών που είναι κατακόρυφες, οι απολύσεις και η απληρωσιά, η ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας και η εντατικοποίηση είναι τα πραγματικά επιτεύγματα της κυβερνητικής πολιτικής.
Ο κλάδος του Εμπορίου είναι ο δεύτερος κλάδος μετά τις Κατασκευές σε απώλειες θέσεων εργασίας. Μόνο τα έτη 2012-2013 η συνολική μείωση της απασχόλησης στον κλάδο έφτασε το 13% και τα όποια ευχολόγια για αντιμετώπιση της ανεργίας αποδεικνύονται θρασύτατα ψεύδη αμέσως κιόλας μετά την απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές. Ερευνα του ΙΝΕΜΥ (Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών) φανερώνει πως το 95% των επιχειρήσεων δεν έχει σκοπό να προσλάβει νέους εργαζόμενους εξαιτίας αυτού του μέτρου.
Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δεν αφορά μόνο τον κλάδο του Εμπορίου. Με αυτό συνδέεται και η πίεση για άνοιγμα των φαρμακαποθηκών τα Σάββατα. Επίσης ορισμένες εταιρείες τηλεφωνικής πώλησης απαιτούν από εργαζόμενους να δουλεύουν και τα Σάββατα, 6ήμερο χωρίς ρεπό. Ταυτόχρονα, το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή θα οδηγούσε σε κατάργηση του 75% προσαύξηση και του δεύτερου ρεπό μέσα στη βδομάδα και στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, παρόλο που παραδοσιακά οι εργαζόμενοι και τα μικρομάγαζα λειτουργούν τις Κυριακές χρόνια τώρα.
Μπροστά στην επίθεση των μονοπωλίων πρέπει να σφυρηλατηθεί η συμμαχία των αυτοαπασχολούμενων με τους εργαζόμενους του κλάδου. Η κυβερνητική πολιτική τσακίζει και τους δύο το ίδιο. Από το μέτρο της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας θα επωφεληθούν τόσο τα μονοπώλια όσο και οι ίδιοι, από την άποψη των κερδών, του τζίρου, αλλά και της ποιότητας ζωής; Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Την ίδια ώρα που ο πλούτος αυξάνεται και μαζεύεται στα χέρια των μονοπωλίων, πολλοί μικροί έμποροι κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, εξαθλιώνονται, αυξάνουν τα χρέη στις τράπεζες.
Τώρα οι αυτοαπασχολούμενοι μικροί έμποροι έχουν χρέος απέναντι στην ίδια τους τη ζωή να δυναμώσουν το συνδικαλιστικό τους κίνημα, όπως και οι εργαζόμενοι του κλάδου και να δράσουν από κοινού επιθετικά, διεκδικητικά και όχι αμυντικά και με μειωμένες τις απαιτήσεις τους. Χρειάζεται να διεκδικήσουν τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, την υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων στα 920 ευρώ για τους μισθωτούς, να καταργηθούν οι διατάξεις που απελευθερώνουν τα ωράρια και να μην ξεπερνά η λειτουργία των καταστημάτων τις 48 ώρες εβδομαδιαίως, 5ήμερο - 8ωρο - 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία.
Η κοινή δράση και η οικοδόμηση της συμμαχίας τους σε αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση είναι η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση της επίθεσης που δέχονται και οι δύο.

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΕΡΙ ΕΡΓΟΛΗΨΙΩΝ






Η Eπιτροπη Κατασκευων της ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλείου Κρήτης καταγγέλλει  την διάταξη που φέρνει με το πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση-το όποιο εντάσσεται στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης «μικρής δόσης» και αφορά στον τρόπο ανάληψης δημοσίων έργων από τις αντίστοιχες εργοληπτικές εταιρείες, κυρίως τις μικρομεσαίες.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ακόμη βήμα που θα εξασφαλίσει στα μονοπώλια του κατασκευαστικού κλάδου την δυνατότητα να εργοληπτουν και για έργα μικρής εμβέλειας που μέχρι τώρα δεν ήταν του ενδιαφέροντος τους.
Ουσιαστικά πρόκειται για ακόμη μια εφαρμογή της συνθήκης του Μάαστριχτ και μια ακόμη δέσμευση με βάση τις υπογραφές που οι τελευταίες Κυβερνήσεις έχουν βάλει κάτω από τις συμφωνίες των μνημονίων και αφορούν στην υλοποίηση μιας σειράς κοινοτικών απαιτήσεων προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου ειδικά στην προκείμενη περίπτωση , του κατασκευαστικού.
Μ ε την συγκεκριμένη διάταξη ουσιαστικά θα δίνεται η δυνατότητα στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους να μειοδοτούν-και θα το κάνουν λόγο του οξυμένου ανταγωνισμού-σε προσφορές που θα αφορούν στην κατασκευή «μικρών έργων» με κριτήριο μοναδικό το κέρδος και όχι την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.
Ο κλάδος των κατασκευών που πλήττεται με σφοδρότητα τα τελευταία χρόνια λόγο της καπιταλιστικής κρίσης, θα αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερη ανεργία αφού η είσοδος των μονοπωλίων ακόμη και στα χαμηλής κλίμακας έργα θα σημάνει πολύ γρήγορα τον αφανισμό χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών που συνεργάζονται με αυτές, θα συμβάλει στην αύξηση της ανεργίας και στον χώρο των οικοδόμων αφού μια πολυεθνική θα μπορεί πλέον να μεταφέρει εργατικό δυναμικό από περιοχή σε περιοχή για να συμπληρώνει τα εργοτάξια της.
Είναι φανερό ότι παραδίδεται ο κατασκευαστικός τομέας πλέον εξολοκλήρου στο μεγάλο κεφάλαιο με σοβαρές συνέπειες για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, τους εργαζομένους, τους  οικοδόμους και όλους όσους απασχολούνται σε αυτόν.
Τα δημόσια έργα εξολοκλήρου θα δίνονται βορά στις μεγάλες κατασκευαστικές, θα υλοποιούνται σχεδιασμοί που θα εξυπηρετούν την αύξηση της κερδοφορίας τους και όχι τα τοπικά λαϊκά συμφέροντα και ανάγκες.

Η ΠΑΣΕΒΕ θεωρεί απαραίτητο να υπάρξει ενιαία στάση από τη μεριά των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ του κλάδου, των εργαζομένων, των οικοδόμων όσων ασχολούνται στην οικοδομή προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επίθεση της ΕΕ και της Κυβέρνησης προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων. Μόνο  ο κεντρικός, επιστημονικά σχεδιασμένος προγραμματισμός δημοσίων έργων που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, μπορεί να δώσει απάντηση στα προβλήματα του σήμερα, να εξασφαλίσει απασχόληση, σταθερή δουλειά, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Και μόνο στην πορεία αποδέσμευσης από την  ΕΕ που ουσιαστικά επιβάλει σήμερα πολιτικές αφανισμού των μικρομεσαίων επαγγελματιών στον ευαίσθητο χώρο των κατασκευών και ενίσχυσης της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

                                                      Ηρακλειο ,Αυγουστος 2014

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΣΕΠΙΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΑΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ







Υπόψη
Κο Διευθυντή ΚΕΑΟ Ηρακλείου
Κάθε αρμόδιο φορέα
Κοι
Η εφαρμογή των φορολογικών νόμων που ψήφισε η Συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ,
έρχεται να αποτελειώσει την μικρή επιχείρηση του αυτοαπασχολούμενου
επαγγελματία – βιοτέχνη – μικρού εμπόρου - αυτοκινητιστή.
Μας φορτώνει με επιπλέον ασήκωτους φόρους και πρόστιμα για να μας
βγάλει μια και καλή από την μέση.
Την ίδια στιγμή μειώνεται η φορολογία για τους μεγάλους μονοπωλιακούς
ομίλους που θα έρθουν να καλύψουν το κενό της αγοράς. Με τους νόμους
4172. 4174, 4223 και το νέο Κώδικα δεοντολογίας :
· Καταργήθηκε το αφορολόγητο.
· Επιβλήθηκε φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.
· Επιβλήθηκαν τέλη επιτηδεύματος και αλληλεγγύης σε όλους τους
επαγγελματίες.
· Επιβάλλεται στη μικρή επιχείρηση να έχει λογιστή σε καθημερινή βάση,
μιας και τα πρόστιμα που προβλέπονται ακόμα και για την πιο απλή
παράλειψη είναι εξοντωτικά.
· Τα χρέη προς το Δημόσιο συσσωρεύονται μαζί με τους φόρους και
τα χαράτσια και οδηγούν σε πλειστηριασμούς σπιτιών.
· Προχωράτε σε κατασχέσεις με ηλεκτρονικό τρόπο από τραπεζικούς
λογαριασμούς.
· Διαμορφώνεται πλέον ένα εξοντωτικό ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας
για μια μικρή επιχείρηση.
Ήδη χιλιάδες συνάδελφοι βρίσκονται στα όρια της εξόντωσης με τα νέα
μέτρα, και τα εξοντωτικά πρόστιμα η κυβέρνηση στοχεύει στον ολοένα και πιο
γρήγορο αφανισμό μας.
Εμείς οι μικρότεροι, οι αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ είμαστε σε αυτούς που οι
άλλοι ονομάζουν «διαρθρωτικό πρόβλημα», μη βιώσιμο.
Αντιστεκόμαστε σε αυτή την πολιτική και με τη σημερινή μας,
κινητοποίηση
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Κατάργηση των νόμων 4172, 4174, 4223 και του νέου κώδικα
δεοντολογίας.
Αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ, οικογενειακό στα 40.000 € και 5.000
€ για κάθε παιδί.
Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, της εισφοράς αλληλεγγύης, των
έμμεσων φόρων ΦΠΑ και ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα είδη
διατροφής, εκπαίδευσης, υγείας, του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων
δομημένων επιφανειών.
Αναγνώριση των λογιστικών βιβλίων ως μοναδική πηγή προσδιορισμού
εισοδήματος κατάργηση κάθε είδους αντικειμενικών κριτηρίων και
«περαίωσης».
Μείωση των δημοτικών φόρων και τελών για τις μικροεπιχειρήσεις.
Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%.
Απαγόρευση της κατάσχεσης πρώτης κατοικίας, για χρέη στο δημόσιο, τις
τράπεζες και τους ιδιώτες για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν
κλείσει τις επιχειρήσεις τους και βρίσκονται στην ανεργία.
Αναστολή των κατασχέσεων κάθε είδους, επαγγελματικής στέγης,
εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων κλπ, για τους αυτοαπασχολούμενους που
εξακολουθούν να διατηρούν τις επιχειρήσεις τους, όσο διαρκεί η
οικονομική κρίση.
Μακρόχρονη διευθέτηση των χρεών χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, με
κριτήρια το οικογενειακό εισόδημα και τις πραγματικές δυνατότητες
αποπληρωμής.
Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων από μέρος ή και το σύνολο των χρεών
όταν πιστοποιηθεί η μερική ή και πλήρης αδυναμία αποπληρωμής τους,
αντίστοιχα.
Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους αυτοαπασχολούμενους και
μικρούς ΕΒΕ που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους.
Εκπροσωπώντας τους χιλιάδες συναδέλφους μας που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, αντιμέτωποι με τα προβλήματα που η δοσμένη πολιτική δημιουργεί, τις απειλές για κατασχέσεις, δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχτούμε καμία δίωξη σε βάρος αυτοαπασχολούμενου, καμία διαδικασία κατάσχεσης από μεριάς των φορολογικών αρχών η άλλων που δημιουργήθηκαν λόγο της κρίσης, χωρίς να αντιδράσουμε δυναμικά.
Το δίκιο είναι με το μέρος μας και για αυτό θα παλέψουμε
                                  Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΕΒΕ


                                Ηράκλειο   Αύγουστος 2014

Κράτος και εργοδοσία να πληρώσουν για τα Ταμεία







Με το πρόσχημα της «βιωσιμότητας των Ταμείων» και της «αποκατάστασης των αδικιών», η κυβέρνηση προχωράει στην ισοπέδωση όσων ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν μείνει όρθια. Οχημα για τις νέες ανατροπές αποτελεί η μελέτη του ΚΕΠΕ, το προσχέδιο της οποίας έχει ήδη διαρρεύσει για να προετοιμαστεί το έδαφος.
Η αλήθεια είναι ότι το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι πάνω απ' όλα ταξικό - πολιτικό και από αυτή τη σκοπιά πρέπει να προσεγγίζονται και οι οικονομικές του προεκτάσεις. Η κυβέρνηση επικαλείται την κακή οικονομική κατάσταση των Ταμείων και του κράτους, για την οποία όμως καμιά ευθύνη δεν έχουν οι εργαζόμενοι. Αντίθετα, η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική της και του κεφαλαίου.
Για παράδειγμα, κράτος και εργοδοσία ευθύνονται για το γεγονός ότι σήμερα, οι εργοδοτικές οφειλές στο ΙΚΑ είναι μεγαλύτερες από το ετήσιο κονδύλι για τις συντάξεις (13,54 δισ. ευρώ και 10,8 δισ. ευρώ αντίστοιχα). Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος τους προέρχεται από χρέη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, καθώς, όπως ομολόγησε ο ίδιος ο διοικητής του, μιλώντας την περασμένη Τρίτη στο «Mega», περίπου 300 επιχειρήσεις χρωστάνε στο Ταμείο 8,3 δισ. ευρώ!
Το ίδιο το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, αναλύοντας την οικονομική κατάσταση των Ταμείων και ανεξάρτητα από τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει, παρατηρεί ότι η σημερινή κατάσταση είναι απόρροια συγκεκριμένων πολιτικών ενίσχυσης του κεφαλαίου, από τη δεκαετία ακόμα του '50, αλλά και της καπιταλιστικής κρίσης, με δεδομένη την αντιλαϊκή διαχείριση από τα κόμματα της πλουτοκρατίας.
Κράτος - εργοδότες έχουν την ευθύνη
Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου, οι απώλειες στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων προέρχονται από τις εξής πηγές: 10,5 δισ. ευρώ είναι η απώλεια των εισφορών από τις μειώσεις μισθών και την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εργασία με σχέση πλήρους απασχόλησης υποχώρησε από 79% το 2009, σε 45% το 2012!
Επίσης, στα 12 δισ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές του κράτους προς τα Ταμεία από το 1993. 13 δισ. ευρώ στοίχισε στους ασφαλιστικούς οργανισμούς το «κούρεμα» των ομολόγων με το PSI. Η μείωση εργοδοτικών εισφορών στερεί 1 δισ. ετησίως από τα Ταμεία, η εισφοροδιαφυγή και οι ευέλικτες μορφές εργασίας άλλα 8,5 δισ. ευρώ.
Αν στα παραπάνω προστεθεί η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 2,5 δισ. ευρώ, τότε έχει κανείς όλη την εικόνα για το ποιος ευθύνεται σήμερα για την οικονομική κατάσταση των Ταμείων. Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα, σε όλα τα Ταμεία εκκρεμούν 350.000 συντάξεις και εφάπαξ που δεν αποδίδονται, με συνολικό προϋπολογισμό τα 3 δισ. ευρώ.
Ξεχωριστή αναφορά κάνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στις απώλειες από τη διαχρονική κλοπή των αποθεματικών των Ταμείων, η οποία στέρησε δεκάδες δισ. ευρώ από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Θυμίζουμε ότι η ληστεία ξεκίνησε με τη δέσμευση των αποθεματικών τους από την Τράπεζα της Ελλάδας, με το Ν.1611/1950, με επιτόκια πολύ χαμηλότερα του πληθωρισμού και του επιτοκίου τραπεζικών καταθέσεων.
Στη συνέχεια, τα αποθεματικά των Ταμείων τοποθετήθηκαν σε τίτλους του Δημοσίου, ενώ με το Ν.2042/1992 τα ασφαλιστικά ταμεία συμμετέχουν και στο χρηματιστήριο, με την ίδρυση ανώνυμων εταιρειών διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, καταγράφοντας σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλες απώλειες. Να, λοιπόν, ποιοι «βούλιαξαν» τα Ταμεία: Το κράτος και η πλουτοκρατία και όχι οι ασφαλισμένοι, τους οποίους προσπαθεί να ενοχοποιήσει η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τις επερχόμενες νέες ανατροπές.
Μάλιστα, είναι τέτοιο το θράσος τους, που κατηγορούν εκείνες τις ομάδες ασφαλισμένων που έχουν κατοχυρώσει καλύτερους όρους συνταξιοδότησης για τα «κακά» των Ταμείων, ενώ δε διστάζουν να στοχοποιήσουν ακόμα και τους αναπήρους, τους οποίους καταγγέλλουν συλλήβδην για απατεώνες! Θυμίζουμε ότι η έκθεση του ΚΕΠΕ αναφέρει επί λέξει πως οι αναπηρικές συντάξεις «αποτελούν διέξοδο για νέους ασφαλισμένους ή ασφαλισμένους με λίγες ημέρες ασφάλισης», υπονοώντας ότι επέλεξαν την αναπηρία για να βγουν στη σύνταξη!
Τα ελλείμματα δεν είναι των ασφαλισμένων
Ειδικά για το θέμα της εισφοροδιαφυγής και της μειωμένης κρατικής επιχορήγησης των Ταμείων, τα στοιχεία βοούν και είναι συντριπτικά σε βάρος της εργοδοσίας και του κράτους της. Ορισμένα αποκαλυπτικά στοιχεία είναι τα παρακάτω:
  • Οι εισφορές που δεν καταβάλλονται, φτάνουν στο 30% για το ΙΚΑ. Δηλαδή, μία στις τρεις βεβαιωμένες εισφορές δεν εισπράττεται. Το 2010, οι απώλειες στο ΙΚΑ έφτασαν τα 6 δισ. ευρώ.
  • Η ανασφάλιστη δουλειά κάνει θραύση, καθώς ένας στους τέσσερις εργαζόμενους δουλεύει χωρίς την καταβολή εισφορών από τον εργοδότη (36% το 2012). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ασφαλιστικά ταμεία να καταγράφουν απώλεια της τάξης των 6 έως 8 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.
  • Η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται από χρόνο σε χρόνο, με το κράτος να αποσύρεται ολοένα και περισσότερο από τις υποχρεώσεις του απέναντι στα Ταμεία. Συγκεκριμένα, με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015 - 2018, η κρατική χρηματοδότηση προς την Κοινωνική Ασφάλιση υπολογίζεται στα 8,6 δισ. ευρώ ετησίως, όταν το 2012 ήταν 15 δισ. ευρώ και 21 δισ. ευρώ το 2011.
Το ΙΚΑ καταβάλλει κάθε μήνα συντάξεις ύψους 880 εκατ. ευρώ και ο ΟΑΕΕ 265 εκατ. ευρώ. Τα ελλείμματα στο σύνολο των Ταμείων αναμένεται να διαμορφωθούν το 2014 σε πάνω από 2 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται η νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%, η μειωμένη κρατική επιχορήγηση και οι οφειλόμενες συντάξεις και τα εφάπαξ. Συγκεκριμένα, η εικόνα των ελλειμμάτων έχει ως εξής (σύστημα «ΗΛΙΟΣ», πρόβλεψη για το 2014): ΙΚΑ 807,9 εκατ. ευρώ, ΟΑΕΕ 462,7 εκατ. ευρώ, ΟΓΑ 181,3 εκατ. ευρώ, ΜΤΠΥ 91,3 εκατ. ευρώ, ΤΠΔΥ 66,2 εκατ. ευρώ, ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ) 39,5 εκατ. ευρώ, ΕΤΕΑ 274,0 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του «ΗΛΙΟΣ» για τον Ιούνη του 2014, ο αριθμός των συνταξιούχων ανερχόταν σε 2.657.568. Από αυτούς, 1.769.695 λαμβάνουν μηνιαίες συντάξεις έως 800 ευρώ! Η κύρια σύνταξη λόγω θανάτου κυμαίνεται από 313,86 έως 687,65 ευρώ το μήνα. Οι συντάξεις λόγω αναπηρίας κυμαίνονται από 379,09 έως 666,83 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές, πριν τη νέα μείωση του 5,2%, οι συντάξεις λόγω γήρατος κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 190,7 ευρώ, οι επικουρικές λόγω θανάτου κατά μέσο όρο στα 116,54 ευρώ, ενώ οι επικουρικές λόγω αναπηρίας στα 156,31 ευρώ. Η δαπάνη για τις επικουρικές συντάξεις το 2017 θα πρέπει να συρρικνωθεί κατά 464 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η μέση σύνταξη θα διαμορφωθεί μόλις στα 170 ευρώ, με αρχή το ΕΤΕΑ, όπου μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται νέα μείωση των συντάξεων κατά 3% τουλάχιστον.
Τα μέτρα που ετοιμάζουν
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, και με το επιπλέον επιχείρημα της «γήρανσης του πληθυσμού», η κυβέρνηση ετοιμάζεται το επόμενο διάστημα να θέσει σε εφαρμογή ψηφισμένα μέτρα και να νομοθετήσει άλλα, στον πυρήνα των οποίων βρίσκονται τα εξής:
-- Παραπέρα ενοποίηση των Ταμείων. Αν και η έκθεση του ΚΕΠΕ δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής σημειώνει: «Προβλέπεται η ενοποίηση των Ταμείων σε ένα Εθνικό Ταμείο που θα αφορά όλους τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους (συνολικά 11,5 εκατ.). Αρχικά προβλέπεται ενοποίηση των Ταμείων υπό το ΙΚΑ, με ταυτόχρονη αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του οργανισμού. Επιπλέον, στο ΙΚΑ θα μεταφερθεί και ο ΟΑΕΕ αφού πρώτα ενοποιηθεί με το Ταμείο των νομικών και των μηχανικών. Στη συνέχεια, και ο ΟΓΑ θα μετατραπεί σε Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης». Το βέβαιο είναι ότι έρχεται νέα εξίσωση παροχών και συντάξεων προς τα κάτω, στο όνομα μάλιστα της «κοινωνικής ισότητας»!
-- Για τις συντάξεις προβλέπεται η χορήγηση από το 2015 της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ απ' όλους τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, εκτός ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Αυτό θα είναι το μόνο κομμάτι της σύνταξης που θα εγγυάται το κράτος, ενώ το τελικό ποσό θα διαμορφώνεται αναλογικά.
-- Τα εφάπαξ των Ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, θα μειωθούν κατά επιπλέον 12%-15%.
-- Μεθοδεύεται η κατάργηση των όποιων ειδικών ηλικιακών ορίων υπάρχουν ακόμα στα Ταμεία, όπως για την περίπτωση των γυναικών, των μητέρων με ανήλικα παιδιά, των εργαζομένων στα ΒΑΕ, των εργαζομένων που ακόμα εξασφαλίζουν συνταξιοδότηση με 35ετία, αλλά και ειδικών ομάδων, όπως οι ένστολοι δημόσιοι υπάλληλοι. Κεντρική επιδίωξη είναι το «σπρώξιμο» της ηλικίας συνταξιοδότησης προς τα πάνω, προς τα ανώτερα γενικά όρια, δηλαδή στο 67ο έτος για όλους.
-- Θα υπάρξει νέο πετσόκομμα στις αναπηρικές συντάξεις.
-- Προωθούν την αύξηση των απαραίτητων ενσήμων προκειμένου ο ασφαλισμένος να κατοχυρώσει το δικαίωμα για συνταξιοδότηση. Υπενθυμίζεται ότι και το 2012 υπήρξε απόπειρα για αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων από τα 4.500 στα 6.000 ένσημα, κάτι που, αν τελικά εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε στέρηση της σύνταξης για μεγάλο αριθμό εργαζομένων που δεν συμπληρώνουν τα απαιτούμενα ένσημα, λόγω της καθυστερημένης εισόδου στην αγορά εργασίας, της παρατεταμένης ανεργίας, της γενικευμένης ανασφάλιστης δουλειάς κ.ά.

-- Η κυβέρνηση μελετά μέσα στο 2015 να μειώσει κατά μία επιπλέον μονάδα τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες στα Ταμεία.

T.