Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΕΡΙ ΕΡΓΟΛΗΨΙΩΝ






Η Eπιτροπη Κατασκευων της ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλείου Κρήτης καταγγέλλει  την διάταξη που φέρνει με το πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση-το όποιο εντάσσεται στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης «μικρής δόσης» και αφορά στον τρόπο ανάληψης δημοσίων έργων από τις αντίστοιχες εργοληπτικές εταιρείες, κυρίως τις μικρομεσαίες.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ακόμη βήμα που θα εξασφαλίσει στα μονοπώλια του κατασκευαστικού κλάδου την δυνατότητα να εργοληπτουν και για έργα μικρής εμβέλειας που μέχρι τώρα δεν ήταν του ενδιαφέροντος τους.
Ουσιαστικά πρόκειται για ακόμη μια εφαρμογή της συνθήκης του Μάαστριχτ και μια ακόμη δέσμευση με βάση τις υπογραφές που οι τελευταίες Κυβερνήσεις έχουν βάλει κάτω από τις συμφωνίες των μνημονίων και αφορούν στην υλοποίηση μιας σειράς κοινοτικών απαιτήσεων προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου ειδικά στην προκείμενη περίπτωση , του κατασκευαστικού.
Μ ε την συγκεκριμένη διάταξη ουσιαστικά θα δίνεται η δυνατότητα στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους να μειοδοτούν-και θα το κάνουν λόγο του οξυμένου ανταγωνισμού-σε προσφορές που θα αφορούν στην κατασκευή «μικρών έργων» με κριτήριο μοναδικό το κέρδος και όχι την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.
Ο κλάδος των κατασκευών που πλήττεται με σφοδρότητα τα τελευταία χρόνια λόγο της καπιταλιστικής κρίσης, θα αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερη ανεργία αφού η είσοδος των μονοπωλίων ακόμη και στα χαμηλής κλίμακας έργα θα σημάνει πολύ γρήγορα τον αφανισμό χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών που συνεργάζονται με αυτές, θα συμβάλει στην αύξηση της ανεργίας και στον χώρο των οικοδόμων αφού μια πολυεθνική θα μπορεί πλέον να μεταφέρει εργατικό δυναμικό από περιοχή σε περιοχή για να συμπληρώνει τα εργοτάξια της.
Είναι φανερό ότι παραδίδεται ο κατασκευαστικός τομέας πλέον εξολοκλήρου στο μεγάλο κεφάλαιο με σοβαρές συνέπειες για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, τους εργαζομένους, τους  οικοδόμους και όλους όσους απασχολούνται σε αυτόν.
Τα δημόσια έργα εξολοκλήρου θα δίνονται βορά στις μεγάλες κατασκευαστικές, θα υλοποιούνται σχεδιασμοί που θα εξυπηρετούν την αύξηση της κερδοφορίας τους και όχι τα τοπικά λαϊκά συμφέροντα και ανάγκες.

Η ΠΑΣΕΒΕ θεωρεί απαραίτητο να υπάρξει ενιαία στάση από τη μεριά των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ του κλάδου, των εργαζομένων, των οικοδόμων όσων ασχολούνται στην οικοδομή προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επίθεση της ΕΕ και της Κυβέρνησης προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων. Μόνο  ο κεντρικός, επιστημονικά σχεδιασμένος προγραμματισμός δημοσίων έργων που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, μπορεί να δώσει απάντηση στα προβλήματα του σήμερα, να εξασφαλίσει απασχόληση, σταθερή δουλειά, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Και μόνο στην πορεία αποδέσμευσης από την  ΕΕ που ουσιαστικά επιβάλει σήμερα πολιτικές αφανισμού των μικρομεσαίων επαγγελματιών στον ευαίσθητο χώρο των κατασκευών και ενίσχυσης της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

                                                      Ηρακλειο ,Αυγουστος 2014