Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

ΠΑΣΕΒΕ: Οι εξαγγελίες της συγκυβέρνησης στόχο έχουν την είσπραξη των χαρατσιών




Ανακοίνωση εξέδωσε η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ με την οποία τονίζει πως οι εξαγγελίες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για τις οφειλές στην εφορία, στόχο έχουν την είσπραξη των χαρατσιών που επιβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως οι όποιες «ρυθμίσεις» υπόσχεται δεν λύνουν το πρόβλημα των χιλιάδων υπερχρεωμένων λαϊκών οικογενειών. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τις οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία στοχεύουν στην είσπραξη των φόρων και χαρατσιών που επιβλήθηκαν στους εργαζόμενους και στους αυτοαπασχολούμενους λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των μνημονίων.
Παράλληλα προκλητικά "κουρεύουν" έως και 50% τα χρέη των μεγαλο-οφειλετών γιατί είναι γνωστό ότι 6.500 περίπου μεγαλο-οφειλέτες χρωστάνε το 90% των χρεών στο Δημόσιο και το υπόλοιπο 10% των χρεών το χρωστάνε οι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και συνταξιούχοι. Για τους πρώτους δηλαδή, τα μεγάλα ψάρια, έγινε η μείωση και αντικειμενικά θα επωφεληθεί και η μαρίδα.
Ο μικρός αυτοαπασχολούμενος, και αν ακόμα μπει στη συγκεκριμένη ρύθμιση δίνοντας ένα ποσό με την προσδοκία να γλιτώσει το αντίστοιχο, είναι σίγουρο ότι θα κόψει από το εισόδημά του ή από κάπου αλλού.
Αυτή είναι η ουσία των ρυθμίσεων που παρουσίασε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Και στο ζήτημα των χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, όπως και για το δημόσιο χρέος οι διακηρύξεις για διαγραφή και "κούρεμα" πήγαν περίπατο. Αντικαταστάθηκαν από τη διευκόλυνση και ορισμένες μειώσεις στα πρόστιμα.
Οι τεράστιοι φόροι, τα πρόστιμα, οι ασφαλιστικές εισφορές και οι προσαυξήσεις που φορτώθηκαν τα τελευταία χρόνια σε χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους Επαγγελματίες, Βιοτέχνες, μικρούς Εμπόρους, παρά τις ρυθμίσεις για μειώσεις προστίμων και προσαυξήσεων είναι αδύνατον να πληρωθούν, όσο συνεχίζεται η οικονομική κρίση, η αναδουλειά, η πτώση του τζίρου και η μονοπώληση της αγοράς.
  • Πώς θα πληρώσουμε τα προηγούμενα χρέη όταν συνεχίζεται για το 2015 η φορολόγηση με 26% και το τέλος επιτηδεύματος;
  • Πώς θα ζήσουμε όταν πρέπει να δίνουμε για τα χρέη το 30% του ήδη μειωμένου εισοδήματός μας;
Οι 100 δόσεις για την πληρωμή των χρεών στον ΟΑΕΕ θα μείνουν μακρινό όνειρο για χιλιάδες συναδέλφους που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν, ούτε στα τρέχοντα υψηλά ασφάλιστρα.
Οι ρυθμίσεις που εξήγγειλε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που παρουσιάζονται ως καλύτερες από τις ανάλογες της προηγούμενης συγκυβέρνησης, κινούνται στην ίδια εισπρακτική κατεύθυνση.
Δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα χιλιάδων καταχρεωμένων συναδέλφων.
Για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος των χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία χρειάζονται μέτρα ουσιαστικής ελάφρυνσης.
Το αγωνιστικό - αντιμονοπωλιακό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων προβάλλει και διεκδικεί:
  • Κατάργηση του νόμου 4110/2013 (κατάργηση αφορολόγητου, 26% φορολογία από το πρώτο ευρώ). Αναδρομική διαγραφή των φόρων που επιβλήθηκαν με το νόμο αυτό.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 30%, χωρίς απώλεια των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
  • Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας. Αποποινικοποίηση των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, κατάργηση των αντίστοιχων νόμων. Κατάργηση του ΚΕΑΟ για χρέη στον ΟΑΕΕ.
  • Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης στον ΟΑΕΕ.
  • Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας.
  • Αναστολή των κατασχέσεων, επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών κλπ., για τους αυτοαπασχολούμενους που διατηρούν την επιχείρησή τους.
Μακρόχρονη ρύθμιση, με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΣΕΒΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Με «εισοδηματικά κριτήρια» η εξαγγελία για τη 13η σύνταξη Δηλώσεις του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων








Από το «κόσκινο» των «εισοδηματικών κριτηρίων» περνά τώρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την προεκλογική της εξαγγελία για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης σε συνταξιούχους που λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη μέχρι 700 ευρώ. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτικό σταθμό το Σαββατοκύριακο ο Γιώργος Ρωμανιάς, γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ). Από τις νέες δηλώσεις Ρωμανιά αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο ο τελικός αριθμός των συνταξιούχων που θα πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν τελικά τη 13η σύνταξη να είναι κατά πολύ μικρότερος σε σχέση με τον αρχικό.
Βασική θέση της κυβέρνησης, όπως υποστήριξε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», είναι 1.262.000 συνταξιούχοι, με συντάξεις έως 700 ευρώ να πάρουν φέτος τα Χριστούγεννα τη 13η σύνταξη, το κόστος της οποίας εκτιμάται σε 540-550 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως επισήμανε, «γίνεται προσπάθεια» να μη συνυπολογιστεί στην καταβολή της 13ης σύνταξης το ΕΚΑΣ. Σε ερώτηση που του έγινε αν στα 700 ευρώ αθροίζονται κύρια και επικουρική σύνταξη ή το ποσό αφορά μόνο την κύρια, ο Γιώργος Ρωμανιάς απάντησε ότι το ποσό αφορά αυτά που εισπράττουν στο χέρι οι συνταξιούχοι, άρα αθροιστικά 700 ευρώ κύρια και επικουρική.
Σε ό,τι αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης ανέφερε ότι ακόμα δεν έχουν συζητηθεί οι λεπτομέρειες.
Όμως στα σχέδια του υπουργείου Εργασίας για την καταβολή της 13ης σύνταξης είναι να υπάρξουν και εισοδηματικά κριτήρια, όπως είναι τα επιπλέον έσοδα που ενδέχεται να έχει ένας συνταξιούχος, για παράδειγμα, από είσπραξη ενοικίων ή άλλες πηγές εσόδων.
Ανεξάρτητα πάντως από όλες αυτές τις παραμέτρους, ακόμη και αν εφαρμοστεί το μέτρο, θα αφορά τη χορήγησή του στους συνταξιούχους που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και απόλυτης ένδειας, εξαιτίας των ασκούμενων αντιλαϊκών πολιτικών, ενώ και σε αυτούς με τις εξαγγελίες τύπου «πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ της Θεσσαλονίκης» ουσιαστικά τους δίνονται κάποια «ψίχουλα» της τάξης 1,28 ευρώ την ημέρα!!!
Και φυσικά η συγκυβέρνηση δεν κάνει λόγο για την ικανοποίηση των πάγιων συνταξιοδοτικών αιτημάτων που διατυπώνει στις κινητοποιήσεις της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, που εκφράζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων για άμεση ανάκτηση των απωλειών που είχαν την τελευταία 5ετία, την κατάργηση μιας σειράς ψηφισμένων αντιασφαλιστικών νόμων και διατάξεων που ανεξαρτήτως μνημονίων κάνουν την ζωή τους πολύ δύσκολη, καθώς και την ικανοποίηση των αιτημάτων τους με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.
Τέλος, νέα «ερωτηματικά» προκαλεί η δήλωση του Γιώργου Ρωμανιά πως η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ για να μπορέσει να καταβάλει 400.000 κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και εφάπαξ, χρήματα που σαφώς δεν υπάρχουν και πρέπει να αναζητηθούν.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Γενάρη ο ίδιος είχε δηλώσει πως τα προβλήματα με την καταβολή συντάξεων θα είναι εμφανή από το Μάρτη, χαρακτηρίζοντας τα πράγματα «σφιχτά», μία δήλωση που διαψεύστηκε από τους αρμόδιους υπουργούς και οδήγησε και τον ίδιο σε αναδίπλωση.