Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ






Σε ανακοίνωσή της ηΠανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ καλεί τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων (κλαδικά και επιχειρησιακά) να συνεδριάσουν, να συζητήσουν τις εξελίξεις και τη νέα κατάσταση και να πάρουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης των εργαζόμενων (περιοδείες, συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις) καθώς τα προβλήματα για τους εργαζόμενους παραμένουν.
Άμεσα και χωρίς καμία αναμονή και χωρίς αυταπάτες εκεί που συνεχίζονται οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, η απληρωσιά, η καταστρατήγηση των ωραρίων, η επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης να οργανώσουν τη δράση τους απέναντι στην εργοδοτική επίθεση, απαιτώντας από κυβέρνηση και τους άλλους κρατικούς φορείς παρέμβαση για τη λύση τους.
Συγκεκριμένα, η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ αναφέρει:
«Εργαζόμενοι - Εργαζόμενες στο Εμπόριο, τις Υπηρεσίες, την Καθαριότητα.
Την προηγουμένη συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την διαδέχτηκε η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Όμως μαζί με την παλιά κυβέρνηση δεν έφυγαν και τα προβλήματά μας.
Αυτά όπως και προεκλογικά επισημαίναμε είναι εδώ και μεγαλώνουν. Πριν από όλα είναι εδώ ο βασικός και κύριος αντίπαλός μας. Η μεγάλη ντόπια και ξένη εργοδοσία, τα μονοπώλια.
- Είναι εδώ και συνεχίζεται η προσπάθεια της εργοδοσίας των ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ να μειώσουν τους μισθούς των "υψηλόμισθων" εργαζόμενων υπό την απειλή της απόλυσης.
- Είναι εδώ με τη συνέχιση της μεγαλοεργοδοσίας του ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ να απολύει τους παλιότερους εργαζόμενους και να τους αντικαθιστά από νεότερους που αμείβονται με 511 ευρώ και με εργαζόμενους μερικής απασχόλησης.
- Είναι εδώ οι απολύσεις εργαζομένων με σταθερό 8ωρο σε σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις και η αντικατάστασή τους από εργαζόμενους με ελαστικές και προσωρινές μορφές απασχόλησης.
-Είναι εδώ οι απολυμένοι απλήρωτοι εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ "ΛΑΡΙΣΑ" - "ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΣ" κ.α
- Είναι εδώ με την πρόταση-απαίτηση της εργοδοσίας (ΕΣΕΕ) να επανέλθει μεν σταδιακά ο μισθός της εθνικής συλλογικής σύμβασης στα 751 ευρώ υπό τις εξής όμως προϋποθέσεις: 
A) Να έρθουν οι μισθοί της κλαδικής σύμβασης σε αυτά τα επίπεδα. 
Β) Να μειωθούν ή και να απαλλαγούν εντελώς οι εργοδότες από τις εισφορές στα ασφαλιστικά μας ταμεία. 
Γ) Να επιδοτείται το σύνολο του μισθού του νεοπροσλαμβανόμενου από τον ΟΑΕΔ.
Δ) Να μειωθεί ακόμα περισσότερο η φορολογία των επιχειρήσεων.
- Είναι εδώ με τη συνεχιζόμενη απαίτηση των εργοδοτών για ελαστικοποίηση των ωραρίων εργασίας και τη δουλειά τις Κυριακές καθώς και με την άρνηση της κυβέρνησης να ακυρώσει τους προηγούμενους νόμους και τις ρυθμίσεις και να κατοχυρώσει με νόμο την κυριακάτικη αργία
Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι
Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας αντί να δει την πραγματικότητα αυτή και να παρέμβει για τη λύση των προβλημάτων χαιρετίζει τη νέα κυβέρνηση και τις ελάχιστες εξαγγελίες της για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας.
Μας παροτρύνει να ξεχάσουμε όσα χάσαμε στους μισθούς, τα επιδόματα, τις συντάξεις και όλα τα άλλα που φόρτωσαν στις πλάτες μας και οι κυβερνήσεις και οι ίδιοι οι οποίοι συμφώνησαν και συνυπέγραψαν με τους εργοδότες για παράδειγμα στη μείωση των κλαδικών μισθών.
Η Γραμματεία Εμπορίου και Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ καλεί τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων (κλαδικά και επιχειρησιακά):
Να συνεδριάσουν, να συζητήσουν τις εξελίξεις και τη νέα κατάσταση και να πάρουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης των εργαζόμενων (περιοδείες, συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις).
Άμεσα και χωρίς καμία αναμονή και χωρίς αυταπάτες εκεί που συνεχίζονται οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, η απληρωσιά, η καταστρατήγηση των ωραρίων, η επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, να οργανώσουν τη δράση τους απέναντι στην εργοδοτική επίθεση, απαιτώντας από κυβέρνηση και τους άλλους κρατικούς φορείς παρέμβαση για τη λύση τους.
Να συσπειρωθούν στη Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ όχι μονό για να διεκδικήσουμε τις απώλειες που είχαμε την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, σε πείσμα όσων μας καλούν να τις ξεχάσουμε, αλλά και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν, την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας, κόντρα και ενάντια σε όλους όσοι θέλουν να συμβιβαστούμε με τη μιζέρια των μισθών και των συντάξεων πείνας, της μερικής απασχόλησης, της ανεργίας και τελικά της μισοζωής».