Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Ερώτηση για τη δυσβάσταχτη φορολογία των ΕΒΕ






Ερώτηση για τη δυσβάσταχτη φορολογία χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, μικρεμπόρων, ελεύθερων επαγγελματιών και βιοτεχνών κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης,Γιάννης ΓκιόκαςΝίκος Καραθανασόπουλος καιΘεοδόσης Κωνσταντινίδης.
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:
«Θέμα: Για τη δυσβάσταχτη φορολογία χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, μικρέμπορων, ελεύθερων επαγγελματιών, βιοτεχνών
Αυτήν την περίοδο χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, μικρέμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, βιοτέχνες βρίσκονται αντιμέτωποι με την πληρωμή δυσβάσταχτων οφειλών προς την εφορία.
Με βάση το νόμο 4110/2013, καλούνται να πληρώσουν ποσά που αδυνατούν να καταβάλουν, αφού επιβάλλεται φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ, 55% προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά, χώρια τα τεκμαρτά εισοδήματα. Η κατάσταση χιλιάδων από αυτούς είναι απελπιστική, αφού ήδη από το προηγούμενο έτος έχουν οφειλές προς την εφορία ή το ταμείο τους, που αδυνατούσαν να καταβάλουν. Επιπλέον, θα κληθούν να πληρώσουν και φόρο επιτηδεύματος ύψους 650€, ποσό αναλογικά πολύ μεγάλο για εισοδήματα κάτω των 20.000€.
Ερωτάται ο κ. υπουργός τι προτίθεται να κάνει με:
  • Την κατάργηση του νόμου 4110/2013.
  • Την επιστροφή του αφορολόγητου για εισοδήματα ως 20.000€ και 5.000€ προσαύξηση για κάθε παιδί.
  • Την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις με εισόδημα ως 20.000€

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Υπεράσπιση της Κυριακής αργίας




Προχτές ήταν η τελευταία Κυριακή του 2014 που όλα τα εμπορικά καταστήματα μπορούσαν να είναι ανοιχτά, σύμφωνα με το νόμο 4177/2013. Ο νόμος προβλέπει τη λειτουργία των καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο σε όλη τη χώρα.
Την ίδια ώρα, έχει ανοίξει στα γεμάτα η συζήτηση για κυριακάτικη λειτουργία σε άλλους κλάδους, όπως οι τράπεζες και κάποιες υπηρεσίες του Δημοσίου.
Η εφαρμογή του μέτρου από τον περασμένο Νοέμβρη επιβεβαίωσε αυτό που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλαν οι εμποροϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ, ανατρέποντας όλη την κυβερνητική επιχειρηματολογία. Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές δεν πρόκειται να αυξήσει τον τζίρο ή να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Πολύ περισσότερο, δεν πρόκειται να αυξήσει το εισόδημα των εργαζομένων και των μικρεμπόρων.

Ακόμα και η ΕΣΕΕ, που δε διαφωνεί με την ουσία του μέτρου, αλλά ζητάει «διάλογο» με την κυβέρνηση και «στοχευμένη» εφαρμογή του, αναγκάζεται σήμερα να ομολογήσει ότι το εννιάμηνο που πέρασε ο τζίρος στο Εμπόριο μειώθηκε κατά επιπλέον 2,2% και κατά 4,3% οι πωλήσεις. Σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν περίπου 15.000 απολύσεις.
Αν όμως έτσι έχουν τα πράγματα, τότε γιατί η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή του μέτρου; Και γιατί ενισχύει το θεσμικό πλαίσιο για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου στο Εμπόριο, επιτρέποντας τη λειτουργία όλων των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο, «πιλοτικά» σε εννιά περιοχές, με στόχο το μέτρο να γενικευθεί από την άνοιξη του 2015;

Η απάντηση είναι απλή: Η κατάργηση της αργίας της Κυριακής είναι μέτρο που συστήνει ο ΟΟΣΑ και ενισχύει τη συγκέντρωση του τζίρου στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα. Αντίστροφα, βάζει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην επιβίωση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων, μεγαλώνοντας τις πιθανότητες σε μια πορεία να βρεθούν εκτός αγοράς.

Η τάση αυτή υπήρχε και πριν τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ενισχύεται όμως με την εφαρμογή του μέτρου. Για παράδειγμα, με στοιχεία του 2010 από τον κλάδο των καταστημάτων λιανικής πώλησης ειδών Super Market και Cash & Carry, οι 10 μεγαλύτερες αλυσίδες έκαναν συνολικό τζίρο που ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ, όταν ο συνολικός κύκλος εργασιών έφτασε τα 13 δισ. ευρώ.

Οι 5 μεγαλύτερες αλυσίδες («Carrefour», «Lidl», «ΑΒ Βασιλόπουλος», «Σκλαβενίτης» και «Βερόπουλος») είχαν αθροιστικό κύκλο εργασιών που ξεπέρασε τα 7,7 δισ. ευρώ, δηλαδή το 60% της εγχώριας αγοράς.
Αντίστροφη είναι η πορεία των μικρών του εμπορίου, σύμφωνα με στοιχεία της ICAP. Από τα 32.000 μικρομεσαία καταστήματα στον κλάδο της πώλησης τροφίμων, που λειτουργούσαν το 1977, το 2010 είχαν επιβιώσει μόλις τα 11.300, ενώ τα μεγάλα καταστήματα ειδών Super Market από 290 το 1977 έφτασαν τα 4.400, με τα 1.820 περίπου από αυτά (41%) να ανήκουν στις 10 μεγαλύτερες αλυσίδες.

Σ' αυτά τα καταστήματα, βέβαια, οι εργαζόμενοι δεν δουλεύουν με ικανοποιητικούς μισθούς, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, με κατοχυρωμένα ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα. Αντίθετα, ο κλάδος του Εμπορίου θεωρείται θερμοκήπιο για τις ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, οργιάζουν τα τετράωρα και η απληρωσιά.

Από αυτή τη σκοπιά, η υπεράσπιση της αργίας της Κυριακής είναι «κρίκος» στη συμμαχία των εμποροϋπαλλήλων με τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, που έχουν κοινό συμφέρον να αντιπαρατεθούν στα σχέδια των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων και των μονοπωλίων του κλάδου.


Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΛΟΓΟ ΧΡΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ







ΚΑΝΕΝΑΣ  ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ  ΜΑΣ,   ΜΟΝΟΣ  ΤΟΥ,   ΣΤΗΝ  ΚΡΙΣΗ
 
ΜΠΟΡΟΥΜΕ  ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

 ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗ ΡΟΤΑ

Συνάδελφε, συναδέλφισα
Εμείς και οι οικογένειές μας βιώνουμε με τον πιο βάναυσο τρόπο, τις αντιλαϊκές επιλογές που εφαρμόζουν η συγκυβέρνηση και όλοι όσοι πίνουν νερό στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιλογές που μοναδικό στόχο έχουν να ξεπεραστεί η οικονομική καπιταλιστική κρίση εξασφαλίζοντας τα συμφέροντα και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και ταυτόχρονα οδηγούν στον αφανισμό όλους τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες – βιοτέχνες και εμπόρους.
Η αναδουλειά, τα λουκέτα, τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ, είναι αποτέλεσμα
 αυτών των αντιλαϊκών επιλογών.
Με  κατεύθυνση  της ΕΕ δημιουργήθηκε το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών  ( ΚΕΑΟ), ένας επιπλέον μηχανισμός εκβιασμού και κατασχέσεων  που αποβλέπει στον πιο γρήγορο αφανισμό  των  μικρών και  αυτοαπασχολούμενων  ΕΒΕ  και στο γιγάντωμα των πολυεθνικών και των μονοπωλιακών ομίλων.
Οι  ανεδαφικές  ρυθμίσεις  που κατά καιρούς βγαίνουν  το μόνο στόχο που έχουν,   είναι να  μας εξοστρακίσουν από         την αγορά εργασίας. Ήδη  200.000 συνάδελφοί μας  αφανίστηκαν.
Οι   διάλογοι και τα παζαρέματα από μεριάς της ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ είναι για να σπέρνουν αυταπάτες και αναμονή .
Το αποθεματικό του ταμείου μας έπρεπε να είναι 48, 8 δις  € και τώρα μετά από το κλέψιμο, το τζογάρισμα και το  κούρεμα , έχει έλλειμμα 466,868 εκατ. ευρώ
Το βασικό πρόβλημα του ΟΑΕΕ   είναι η υποχρηματοδότηση του από το κράτος.
Ενός κράτους, που μας  λέει: "Αφού δεν μπορείς να πληρώσεις κλείσε το μαγαζί σου και σου παίρνουμε και το σπίτι" .

ΣΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥΣ  ΑΠΑΝΤΑΜΕ  ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ


Ετοιμότητα, αλληλεγγύη, οργανωμένος  αγώνας  για να αποτρέψουμε τα σχέδια τους.

Συμμετέχουμε , δραστηριοποιούμαστε μέσα από τα σωματεία μας , αγωνιζόμαστε για τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας .  

Απαιτούμε :

·        Αποποινικοποίηση των οφειλών.

·        Να σταματήσουν τώρα οι κατασχέσειςκάθε είδους,- πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων κλπ.-, όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.

·        Πάγωμα των χρεών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Αφαίρεση των τόκων, των προσαυξήσεων και των προστίμων.

·        Μείωση των εισφορών προς το ταμείο όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς μείωση των συντάξεων.

·        Αποδέσμευση των δόσεων από τυχόν ρυθμίσεις από τις τρέχουσες εισφορές.

·        Επίδομα  ανεργίας σε όλους που κλείνουν τις επιχείρησης  τους από αδυναμία συνέχισης.

·        Καμιά μείωση των συντάξεων.

·        Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων από μέρος ή και το σύνολο των χρεών όταν πιστοποιηθεί η μερική ή και πλήρης αδυναμία αποπληρωμής τους, αντίστοιχα.

·        Δωρεάν παροχές υγείας για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξάρτητα από οφειλές».

·        ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ  επιστροφή των  δισεκατομμυρίων ευρώ που κλαπήκαν από το ταμείο

·        Κρατική  χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ στα  2/3 των εξόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  
Συνάδελφε, συναδελφισα
Έλα στην σύσκεψη στις 30 Ιουλίου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, αίθουσα Καστελακη, 19:00.
Οργανώνουμε την πάλη και την απάντηση μας, συντονιζόμαστε.



                                                              Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΕΒΕ

                                                                                 Ιουλης 2014