Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

η Αγωνιστική Συσπείρωση Επαγγελματιων Βιοτεχνών Εμπόρων Ηρακλείου για τις εκλογές στην Ομοσπονδια

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ-ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ-ΕΜΠΟΡΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Στηρίζεται από την Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ



ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΟΕΒΕΝΗ

                         Συνάδελφοι επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, αυτοκινητιστές,

Καλούμαστε να εκλέξουμε το νέο ΔΣ της Ομοσπονδίας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία. Από το προηγούμενο Συνέδριο της Ομοσπονδίας, το 2014, πολλοί συνάδελφοι αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στην επιχείρηση τους και να περάσουν στην ανεργία, κάτω από το βάρος των χρεών και της αναδουλειάς. 
      Όσοι έχουν απομείνει, προσπαθούν να επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες, κάτω από την κυριαρχία και την επέκταση των μονοπωλίων στην αγορά, σε όλους τους κλάδους και τομείς της οικονομίας.
      Αδυνατούν να πληρώσουν τους άδικους φόρους που φορτώνονται στην πλάτη τους.
      Είναι ή κινδυνεύουν να μείνουν ανασφάλιστοι, γιατί η εισφορά στο ταμείο «δε βγαίνει».
      Ζουν με την απειλή των τραπεζών και την ομηρία των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.
      Κάθε μήνα, οι συνταξιούχοι βλέπουν όλο και λιγότερα χρήματα στο ΑΤΜ, τις εισφορές μιας ζωής να εξανεμίζονται, τα φάρμακα και τους γιατρούς να πληρώνονται από την τσέπη τους.
Τα αδιέξοδα που βιώνουμε σήμερα δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Δεν ήταν αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης και λαθεμένων πολιτικών επιλογών. Είναι οι αντιλαϊκές πολιτικές ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, για να στηριχθούν και να ανακάμψουν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, θυσιάζοντας τα δικαιώματα και το μέλλον του λαού και των παιδιών του.
Είναι οι πολιτικές της ΕΕ, που συνέβαλλαν και συμβάλλουν στην απελευθέρωση της αγοράς, που προωθήθηκαν πιο αποφασιστικά με το ξέσπασμα της κρίσης ως σήμερα με τα μνημόνια και τους διαφόρους εφαρμοστικούς νόμους, επιδιώκοντας τη δημιουργία νέου γύρου κερδοφορίας για όσους θησαύριζαν και πριν την κρίση.
Το τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων, ο περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας των αυτοαπασχολούμενων και ο εκτοπισμός ενός μεγάλου τμήματός τους από την αγορά, ενισχύεται αποφασιστικά από τη συνέχιση αυτής της πολιτικής. Γι’ αυτό συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ευλαβικά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπουν οι κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Με την παραπέρα απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και του ωραρίου, με τις πιστοποιήσεις, ανοίγει νέες προοπτικές και πεδία κερδοφορίας για τα μονοπώλια και υψώνει νέους φραγμούς στην δραστηριότητα χιλιάδων επαγγελματιών. Η ανάπτυξη, δηλαδή, που σχεδιάζεται θα βρει καταχρεωμένους όσους αυτοαπασχολούμενους καταφέρουν να επιβιώσουν μέχρι τότε, και αρκετούς ακόμα στην ατελείωτη λίστα του φτηνού εργατικού δυναμικού που διαμορφώνεται προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Απέναντι σε αυτήν τη βάρβαρη πολιτική, ποια είναι η διέξοδος; Πως θα μπει φραγμός στα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται; Ποιος θα υπερασπιστεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες που περικόπτονται από τις φιλομονοπωλιακές πολιτικές;
Πρέπει να απαντήσουμε κατηγορηματικά!
Δεν προσφέρει τίποτα η απομόνωση στους τέσσερις τοίχους του μαγαζιού. Η απογοήτευση και η ατομική λύση ενθαρρύνει τις αντιλαϊκές πολιτικές. Οι φρούδες ελπίδες για μερτικό από την όποια ανάπτυξη, δε μπορούν να αντισταθμίσουν τις σημερινές δυσκολίες, που διαιωνίζονται. Η ανακούφιση από τα μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα και η ικανοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, δεν έρχεται από τα πάνω. Όλα αυτά τα χρόνια ζήσαμε τις κυβερνητικές εναλλαγές. Ζήσαμε και τις υποσχέσεις ότι με διαβουλεύσεις και κοινωνικούς διαλόγους θα βάλουμε φρένο στην επίθεση.
Αποδείχθηκε στην πράξη ότι μόνο ο οργανωμένος, συλλογικός αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής μπορεί να δώσει ελπίδα και διέξοδο.
Η κοινή δράση και συμμαχία με τους εργαζόμενους, τη μικρομεσαία αγροτιά, που είναι θύματα της ίδιας πολιτικής, μπορεί να βάλει εμπόδια, να καθυστερήσει την εφαρμογή των αντιλαϊκών μεθοδεύσεων, να αποσπάσει μέτρα ανακούφισης. Μπορεί να ανοίξει το δρόμο της αντεπίθεσης, για να έρθουν στο προσκήνιο οι δικές μας ανάγκες, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, εισόδημα ικανό να θρέψει την οικογένεια μας, Κοινωνική Ασφάλιση, δημόσια-δωρεάν Υγεία και Παιδεία και τόσα άλλα που είναι απαραίτητα σήμερα. Έχουμε την άποψη ότι αυτός πρέπει να είναι ο δικός μας δρόμος.
Σήμερα, αυτό που χρειάζεται είναι, περισσότεροι συνάδελφοι να συνεισφέρουν στη συλλογική δράση κατά της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής που και η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει. Έτσι, μπορούν οι αγώνες να έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Αντιθέτως, οι επιστολές και οι ντουφεκιές στον αέρα για δήθεν κινητοποιήσεις, που μένουν στα χαρτιά –όπως συνηθίζει να κάνει η πλειοψηφία της ΟΕΒΕΝΗ, συμβάλλουν στην αποστροφή της συλλογικής και μαζικής δράσης. Σίγουρα, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν ο συσχετισμός στο συνδικαλιστικό κίνημα δεν ήταν αρνητικός. Με σωματεία μαζικά, με συλλογικές διαδικασίες, πρωτοβουλίες οργάνωσης της δράσης, θα υπήρχε άλλη εικόνα.
Οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΕΣΑΕ, αλλά και τοπικά στην ΟΕΒΕΝΗ, με τις θέσεις και τη στάση τους, έχουν σοβαρό μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση.
Ποιος ξεχνά τους ύμνους στην ενιαία αγορά και τις ευκαιρίες που, δήθεν, ξανοίγονταν; Τι απέγιναν τα προγράμματα των διάφορων ΚΕΚ, που μετέτρεψαν πολλά σωματεία σε φορείς επιμόρφωσης; Μόνο στην εξαγορά συνειδήσεων και στην απαξίωση των συνδικαλιστικών οργάνων προσέφεραν.
Οι ευθύνες τους για τη σημερινή κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι βαριές.
      Αποπροσανατόλισαν από την ουσία των προβλημάτων, κι άφησαν απροετοίμαστους τους αυτοαπασχολούμενους απέναντι στην επίθεση που δέχονταν τα τελευταία χρόνια.
      Υπονόμευσαν κάθε αγωνιστική κινητοποίηση, καλλιεργώντας με την αδράνειά τους κλίμα αναμονής και ηττοπάθειας
      Με την αυταπάτη της διαβούλευσης και του κοινωνικού διαλόγου «στρογγυλοκάθισαν» στο πλευρό των βιομηχάνων, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι έχουμε κοινά συμφέροντα.
Αποκρύβουν την αλήθεια, ότι, τα σημερινά μέτρα είναι προϊόν σχεδιασμού με βάθος χρόνου, που ήρθαν για να μείνουν.
Κάνουν ό,τι μπορούν για να αποκλείσουν τις δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ από την ΟΕΒΕΝΗ. Αποκαλύφθηκε το σχέδιο της πλειοψηφίας του απερχόμενου ΔΣ, που σήμερα απαρτίζει το συνδυασμό ΕΝΩΜΕΝΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, για νόθευση του σώματος των αντιπροσώπων για το Συνέδριο. Απέκλεισαν νόμιμο αντιπρόσωπο του Συλλόγου ΕΒΕ Δήμου Φαιστού, βάσει της ανυπόστατης πρόφασης ότι ο σύλλογος έχει επιλέξει ως δευτερεύουσα ομοσπονδία την ΟΕΣΚ, καθώς και απέκλεισαν επιλεκτικά μόνο έναν αντιπρόσωπο από τις αντικαταστατικές εκλογές του Συλλόγου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, όταν μια από τους νόθους αντιπροσώπους συμμετέχει και στο ψηφοδέλτιο της ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ!
Καταλαβαίνουμε γιατί φοβούνται την ΠΑΣΕΒΕ!
Οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ, όλα τα προηγούμενα χρόνια, στην ΟΕΒΕΝΗ και αλλού, διέθεσαν όλες τις δυνάμεις της για την υπεράσπιση των συμφερόντων των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Με τις θέσεις και τα αιτήματά της αποκάλυψε τον πραγματικό ένοχο και τις αιτίες της σημερινής κατάστασης. Διεκδίκησε την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων, την κάλυψη των πιο επειγόντων αναγκών τους, δε συμβιβάστηκε, δεν τα δίπλωσε. Με τις πρωτοβουλίες της, συνέβαλλε στην ενίσχυση των αγωνιστικών διεκδικήσεων. Απέδειξε στην πράξη, ότι η αλληλεγγύη και η κοινή πάλη είναι ο δικός μας μονόδρομος.
Η συνεπής αγωνιστική δράση της ΠΑΣΕΒΕ, δε μπορεί να αμφισβητηθεί, όσες επιφυλάξεις και να έχει κάποιος για τις θέσεις της. Γι’ αυτό απευθύνεται σε κάθε σωματείο, κάθε τίμιο συνδικαλιστή, κάθε αντιπρόσωπο του Συνεδρίου, που καταλαβαίνει ότι «δεν πάει άλλο». Ότι η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ πρέπει να αλλάξει, γιατί όσο διατηρείται αυτός ο συσχετισμός, θα παραμένουμε ανυπεράσπιστοι στην αντιλαϊκή επίθεση.
Μπορούμε να μετατρέψουμε τα σωματεία μας σε πραγματικό αποκούμπι κάθε συναδέλφου. Να γίνουν όπλο μας στην ενημέρωση και στη συλλογική δράση. Μέσα από τις γραμμές τους να δυναμώσει η αντίσταση και η αλληλεγγύη.
Συνάδελφοι, ψηλά το κεφάλι!
ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ! ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΜΑΣΤΕ! Υψώνουμε τοίχος αντίστασης στην πολιτική που μας εξοντώνει. Υπερασπίζουμε μαχητικά με τους αγώνες μας τα δικαιώματα, τη ζωή των οικογενειών μας. Δε συμβιβαζόμαστε με τη φτώχια που μας προορίζουν!
ΑΡΚΕΤΑ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ! ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΤΩΣΑΜΕ!
ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑ! Με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους άνεργους-τις γυναίκες, τους νέους και τις νέες ενάντια στα μονοπώλια, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις που υπηρετούν τα συμφέροντά τους. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους. Ενισχύουμε την κοινή δράση ενάντια στον κοινό αντίπαλο.
ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ! Υπάρχουν σήμερα οι δυνατότητες να ζουν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι  και τα παιδιά τους καλύτερα. Ο πλούτος και οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας είναι η βάση για να καλυφθούν οι σύγχρονες πραγματικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.
Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι ο ανυποχώρητος οργανωμένος αγώνας ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους, την ΕΕ και τα κόμματα που τα υπηρετούν. Η αντεπίθεση των λαϊκών δυνάμεων για την ανατροπή τους.
ΈΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!


Στηρίξτε-ψηφίστε το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης ΕΒΕ Ηρακλείου:

1.  Ερμείδης Συμεών                                 (Σύλλογος Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ)
2.  Καγιαμπάκης Δημήτρης                      (Σύλλογος Επισιτισμού και Διασκέδασης)
3.  Τσαγκαράκης Μιχάλης                        (Σύλλογος Επιπλοξυλουργών)



ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ

Κάτω η φοροληστεία – κατάργηση των αντιλαϊκών φορολογικών νόμων και χαρατσιών – να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο
      Επαναφορά του αφορολόγητου. 20.000 € αφορολόγητο όριο και επιπλέον 5.000 € για κάθε παιδί.
      Κατάργηση της φορολογίας 22% για τις ατομικές επιχειρήσεις και 29% προσωπικές εταιρείες.
      Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%.
      Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για εισοδήματα μέχρι 20.000 €.
      Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των φόρων στην πρώτη κατοικία.
      Κατάργηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ, στα είδη διατροφής, την εκπαίδευση, την υγεία, και τα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας. Κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.
      Μείωση κατά 50% των δημοτικών φόρων και τελών για κέρδη μέχρι 20.000 €, αύξησή τους για μεγάλες επιχειρήσεις.
      Τα λογιστικά βιβλία μοναδική πηγή προσδιορισμού του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων, κατάργηση κάθε αντικειμενικού ή αναδρομικού συστήματος φορολόγησης.
Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των προηγούμενων χρόνων και αναπλήρωση των απωλειών – δημόσια και δωρεάν Υγεία-Πρόνοια, αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις
      Επαρκής κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας – πρόνοιας. 
      Ανανέωση όλων των βιβλιάριων υγείας ανεξάρτητα χρεών και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
      Κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα και τις διαγνωστικές εξετάσεις κτλ.
      Κατάργηση της εισφοράς για την υγεία.
      Καμία παραπέρα μείωση των συντάξεων. Αναπλήρωση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων και επαρκής κρατική χρηματοδότηση ικανή να εξασφαλίσει συντάξεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.
      Επιστροφή των αποθεματικών που ληστεύτηκαν με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η καταβολή των συντάξεων, με βάση τα κατοχυρωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, είναι ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού. Οι συνταξιούχοι πλήρωσαν της εισφορές τους.
      Συνταξιοδότηση όλων των αυτοαπασχολούμενων που συμπληρώνουν συντάξιμη ηλικία, με βάση τις εισφορές που ήδη έχουν καταβάλει και οριστική διαγραφή των χρεών τους.
      Προσωρινή σύνταξη μέσα σε 1 μήνα από την κατάθεση αίτησης συνταξιοδότησης και οριστική μέσα σε 6 μήνες.
      Άμεση επαναφορά των ορίων συνταξιοδότησης στο προηγούμενο καθεστώτος με προοπτική την παραπέρα μείωση τους.
Για τα χρέη
      Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας. Αναστολή των κατασχέσεων, επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών κλπ,  για τους αυτοαπασχολούμενους που διατηρούν την επιχείρηση τους.
      Πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, το δημόσιο, τις τράπεζες και τους ιδιώτες. Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη. Μακρόχρονη ρύθμιση, με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος.
      Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας. Κατάργηση του ΚΕΑΟ για τα χρέη των αυτοαπασχολούμενων για την ατομική τους ασφάλιση.
Ουσιαστική προστασία των ανέργων εδώ και τώρα
      Επίδομα ανεργίας στα 600 €  και πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, για κάθε αυτοαπασχολούμενο που κλείνει το μαγαζί του, χωρίς εξαιρέσεις,  μέχρι να βρει νέα εργασία.
      Αναγνώριση του χρόνου ανεργίας στα συντάξιμα έτη. Πάγωμα όλων των χρεών και των ρυθμίσεων, για όσο διάστημα παραμένει άνεργος.
Για την απελευθέρωση επαγγελμάτων
      Κατάργηση των νόμων για την αποκαλούμενη «απελευθέρωση των επαγγελμάτων», που διευκολύνει την επέκταση των μονοπωλίων και σπρώχνει στην ανεργία τους αυτοαπασχολούμενους.
      Επαγγελματική αδεία, που να προϋποθέτει πτυχίο της δημόσιας τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Ενημέρωση για τις νέες τεχνικές εξελίξεις και επικαιροποίηση των γνώσεων με ευθύνη των φορέων της αρχικής εκπαίδευσης. Κατάργηση της πιστοποίησης και των κέντρων κατάρτισης.
      Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας, ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
      Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν τα ωράρια. Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερό ωράριο.



ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ-ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΟΕΒΕΝΗ ΣΤΙΣ 8 ΜΑΡΤΗ