Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

"Ταφοπλακα" για τους αυτοαπασχολουμενους ταξιτζηδες ο νεος νομος για τα ΤΑΞΙ






«Με την ψήφο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ, νομοθετήθηκαν μια σειρά ρυθμίσεις που ολοκληρώνουν τις διατάξεις του νόμου 4070/2012 που θεσμοθέτησε τη λεγόμενη απελευθέρωση στον κλάδο μας.
Επιβεβαιώνεται η προειδοποίηση των αγωνιστικών δυνάμεων, της ΠΑΣΕΒΕ, όταν όλοι πανηγύριζαν για τη σωτηρία του κλάδου, ότι εφόσον έγινε η αρχή ήταν θέμα λίγου χρόνου με τις ανάλογες τροπολογίες να υλοποιηθεί ο στόχος της παράδοσης του κλάδου σε επιχειρηματικά σχήματα.
·         Με τις διατάξεις του 4093/2012 (Μεσοπρόθεσμο), έγινε η πρώτη τροποποίηση και δόθηκε η δυνατότητα σε τουριστικές επιχειρήσεις και γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων να μισθώνουν τα Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητά τους και με αυτόν τον τρόπο να εκτοπίσουν από τη δουλειά τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους στα ΤΑΞΙ.
·         Με τις νέες ρυθμίσεις, εξειδικεύονται και καθορίζονται ζητήματα σχετικά με τα διακριτικά γνωρίσματα των Ε.Ι.Χ., που θα εκμισθώνουν τα τουριστικά γραφεία και τα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, καθώς και ζητήματα σχετικά με τους οδηγούς τους. Η εφαρμογή τους θα οδηγήσει στη μεταφορά ενός σημαντικού μεριδίου της δουλειάς μας στις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και στις τουριστικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι στα ΤΑΞΙ να χάσουν τη δουλειά τους. Η θέσπιση περισσότερων τυπικών προσόντων για τους οδηγούς δεν αλλάζει την ουσία.
·         Με τη δημιουργία μιας ακόμα τρίτης κατηγορίας Ε.Δ.Χ., της λεγόμενης ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ χωρίς ταξίμετρο, με 5-7 θέσεις δηλαδή λιγότερες από τα ΤΑΞΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ αλλά με τους ίδιους όρους λειτουργίας, ένα ακόμα μερίδιο της δουλειάς, που σήμερα είναι στα χέρια μας, θα μεταφερθεί σε επιχειρηματικά σχήματα.
·         Προχωρεί παραπέρα τη λεγόμενη απελευθέρωση με την παραχώρηση της δυνατότητας ίδρυσης ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ στον κλάδο του ΤΑΞΙ. Η πρόβλεψη για τη δυνατότητα ίδρυσης και συνεταιρισμών είναι άνευ αξίας, οι οικονομικοί όροι και το καθεστώς λειτουργίας των συνεταιρισμών είναι δυσμενέστερο από αυτό των ΑΕ. Η εφαρμογή του θα οδηγήσει ανεξάρτητα από το ρυθμό υλοποίησης στην κυριαρχία μονοπωλιακών επιχειρήσεων στον κλάδο. Οι όποιοι περιορισμοί τίθενται είτε σχετικά με τις έδρες - ενιαίες διοικητικές μονάδες, είτε με τον αριθμό ιδιοκτητών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων που απαιτείται για τη σύσταση ΑΕ, είτε με την πρόβλεψη ότι μέτοχοι μπορούν να γίνουν μόνο ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ, είτε με την παραχώρηση κατά χρήση των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων κλπ, δεν αλλάζουν την ουσία.
Ένας λόγος που υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί είναι για να διευκολύνουν τη συνδικαλιστική ηγεσία (Λυμπερόπουλος, Δήμου κλπ), που πρόσκειται στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να παρουσιάσει ότι κάτι πέτυχε για την προστασία του κλάδου. Εξάλλου είναι σίγουρο ότι όπως έχει γίνει επανειλημμένα, στην πορεία και αυτοί θα αρθούν μέσα από τροπολογίες.
Με το σύστημα των ΤΑΞΙ χωρίς μετρητή και με τις προμισθώσεις καταργείται έμμεσα το ενιαίο κόμιστρο.
·         Γίνονται ρυθμίσεις σχετικά με τα ραδιοταξί. Διαφωνούμε με τη διάταξη που επιτρέπει μόνο σε ιδιοκτήτες Ε.Δ.Χ. να συμμετέχουν στη σύσταση και εκμετάλλευση των Ραδιοταξί. Μέχρι σήμερα σχεδόν σε όλους τους συνεταιρισμούς Ρ/Τ έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν και οδηγοί που έχουν μισθώσει και εκμεταλλεύονται νόμιμα τα ΤΑΞΙ. Να δοθεί και σε αυτούς αυτό το δικαίωμα γιατί με τη ρύθμιση αυτή βλάπτονται επαγγελματικά.
·         Αυξάνει κατά 2 χρόνια τα όρια ηλικίας οδήγησης των οδηγών ΤΑΞΙ στα 69, των λεωφορείων στα 67 και των σχολικών στα 65, τα προσαρμόζει στην αύξηση των ορίων της συνταξιοδότησης.
Τα παραπάνω μέτρα τα απαιτούσαν πολλοί επιχειρηματίες και κυρίως ο ΣΕΤΕ, ο συλλογικός εκπρόσωπος των μεγάλων επιχειρήσεων τουρισμού και ενοικίασης αυτοκινήτων που ετοιμάζονται να εισβάλουν στον κλάδο. Αυτών τα αιτήματα και συμφέροντα εξυπηρετεί η κυβέρνηση.
Οι συμβιβασμένοι της Ομοσπονδίας και του ΣΑΤΑ, δεν λένε κουβέντα για τα νέα μέτρα. ΑΦΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ πανηγυρίζουν ότι έσωσαν τον κλάδο, το τελευταίο διάστημα το μόνο που κάνουν σε συνεργασία με την κυβέρνηση και διάφορους επιχειρηματίες είναι να κρατάνε τους συναδέλφους αιχμάλωτους σε αυταπάτες και συγχρόνως συζητάνε πώς ένα κομμάτι από αυτούς θα ωφεληθεί με την ένταξή τους στα επιχειρηματικά σχήματα που ετοιμάζονται σε βάρος της πλειοψηφίας των συναδέλφων.
Αδιαφορούν που η μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου κινδυνεύει να μείνει χωρίς δουλειά ή να υποχρεωθεί εκβιαστικά να ενταχθεί στις ΑΕ με όρους φτηνού εργαζόμενου.
Σκορπάνε αυταπάτες, ιδιαίτερα στους συναδέλφους της περιφέρειας, ότι θα μπορέσουν να συστήσουν εταιρείες και να συνεχίσουν να δουλεύουν όπως πριν.
Κοροϊδεύουν ασύστολα τους συναδέλφους. Οι συνάδελφοι αυτοαπασχολούμενοι που θα ξεγελαστούν και πιστέψουν ότι θα γίνουν επιχειρηματίες, πολύ γρήγορα θα προσγειωθούν ανώμαλα. Θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέα αδιέξοδα και χρέη και θα κινδυνεύσουν να χάσουν τη δουλειά τους. Η απελευθέρωση δεν έγινε για τους αυτοαπασχολούμενους.
Όσο συνεχίζεται η φιλομονοπωλιακή πολιτική τόσο θα δυσκολεύεται η ζωή των αυτοαπασχολούμενων, τόσο το μεροκάματο θα βγαίνει και πιο δύσκολα.
Μοναδική προοπτική και για τους αυτοαπασχολούμενους στα ΤΑΞΙ σε αντίθεση με τη κακοπληρωμένη δουλειά και τη φτώχεια που τους καταδικάζει το σημερινό σύστημα, είναι ο Αγώνας για άλλο δρόμο ανάπτυξης της κοινωνίας και της οικονομίας, χωρίς μονοπώλια για δημόσια κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα μεταφοράς που θα εξασφαλίζει σταθερή δουλειά, ικανοποιητικό μεροκάματο, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και πλήρη κάλυψη ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
·         Όχι στην παράδοση του κλάδου στο μεγάλο κεφάλαιο.
·         Κατάργηση του νόμου της λεγόμενης απελευθέρωσης.
·         Η άδεια ΤΑΞΙ να μείνει προσωπική.
·         Όχι στην κατάργηση του ενιαίου κομίστρου.
·         Όχι στα πενταθέσια, επταθέσια και εννιαθέσια χωρίς ταξίμετρο και στην ενοικίαση μετά οδηγού.
·         Να σταματήσει κάθε δίωξη ενάντια στους ταξιτδήδες για τη συμμετοχή στην απεργία.
·         Μείωση 50% των ασφαλίστρων στα αυτοκίνητα, αρκετά κερδίζουν οι ασφαλιστικές εταιρίες στην πλάτη μας.
·         Πάγωμα των χρεών προς το δημόσιο και τις τράπεζες. Αναστολή των κατασχέσεων όσο διαρκεί η οικονομική κρίση. Κατάργηση του ανατοκισμού.
·         Επίδομα ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους στα ταξί που αναγκάζονται να παραδώσουν το ταξί γιατί δεν βγαίνουν.
·         Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Ανανέωση τώρα όλων των βιβλιαρίων ανεξάρτητα από τα χρέη.
·         Μείωση κατά 20% των εισφορών και πάγωμα των χρεών προς το ταμείο όσο διαρκεί η κρίση.  Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των ασφαλισμένων.
·         Αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ, οικογενειακό στα 40.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45% άμεσα.
·         Κατάργηση των δημοτικών τελών. Μείωση κατά 30% όλων των τιμολογίων των ΔΕΚΟ. Κατάργηση των διοδίων.
·         Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συνεχίσουμε στο ίδιο αγωνιστικό δρόμο, που ακολουθήσαμε και στις απεργίες και μετά, να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να παραμερίσουμε τις συμβιβασμένες ηγεσίες.
Παλεύουμε για την κατάργηση των νόμων που διαλύουν τη δουλειά μας.

Η πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ και στο θέμα της απελευθέρωσης και σε όλα τα ζητήματα δεν διορθώνεται. Μόνο ανατρέπεται!».

Ολοι στη συσκεψη της επιτροπης αγωνα της ΠΑΣΕΒΕ στα ΤΑΞΙ Ηρακλειου την Τριτη 22 Οκτωβριου στην αιθουσα των "ψαραδων" στο Λιμανι.
Να οργανωσουμε την παλη μας εναντια στην πολιτικη που μας αφανιζει.

Παλια τους "τεχνη" κοσκινο....

Από κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στους ΕΒΕ

Στην απαράδεκτη απόφαση νομιμοποίησης των αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας των Φοροτεχνικών στη ΓΣΕΒΕΕ, με ευθύνη των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προχώρησε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ.
Συγκεκριμένα ανέτρεψε την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Νομιμοποίησης για τον αποκλεισμό της συγκεκριμένης ομοσπονδίας, η οποία προχώρησε στις αρχαιρεσίες αποκλείοντας παράνομα δυο ψηφοδέλτια, επικαλούμενη άρθρο του καταστατικού της που επιτρέπει τη συγκρότηση ενός μόνο ενιαίου ψηφοδελτίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, παραβίαση της απλής αναλογικής και του καταστατικού της ΓΣΕΒΕΕ και εφαρμόστηκε στην πράξη το πλειοψηφικό.
«Η ανοχή και η νομιμοποίηση τέτοιων αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων ανοίγει ολισθηρούς δρόμους σε πρακτικές καταδικασμένες από το συνδικαλιστικό κίνημα εδώ και πολλά χρόνια» τονίζει σε ανακοίνωσή της η παράταξη  «Αγωνιστική Συσπείρωση ΕΒΕ» στη ΓΣΕΒΕΕ. «Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη απόφαση αναδεικνύει τα μέσα και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την αλλοίωση των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα από τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της διοίκησης», σημειώνει.
«Αποδεικνύουν έτσι για άλλη μια αφορά το πώς το αντιλαμβάνονται και το τι περιεχόμενο δίνουν στο συνδικαλιστικό κίνημα. Τα δίνουν όλα στη μάχη για τις καρέκλες, με στόχο η ΓΣΕΒΕΕ να συνεχίσει να υπηρετεί την εφαρμοζόμενη φιλομονοπωλιακή πολιτική που εξοντώνει τους αυτοαπασχολούμενους. Αδιαφορούν για τη μείωση της συμμετοχής των αυτοαπασχολούμενων στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος, επιδοτούν τα φαινόμενα συντεχνιασμού και εκφυλισμού μέσα από τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα και τόσα άλλα», υπογραμμίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση ΕΒΕ». Καλεί το συνδικαλιστικό κίνημα και κάθε συνάδελφο αυτοαπασχολούμενο να καταδικάσει αυτή την πρακτική, να γυρίσει την πλάτη στις συνδικαλιστικές ηγεσίες και την πολιτική τους, να δυναμώσει την ενότητα δράσης, να πυκνώσει τις γραμμές των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα, την ΠΑΣΕΒΕ.

Να κανουμε πραξη την αλλαγη συσχετισμων στα σωματεια μας





ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάδελφοι,
Το τελευταίο διάστημα η επίθεση που δεχόμαστε, έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες, είναι ολομέτωπη. Από τη μία μας ξεζουμίζουν με το φορολογικό, εισφορές και τον άνισο ανταγωνισμό με τους μεγαλοπιχειρηματίες και από την άλλη καταργούν κοινωνικά αγαθά όπως υγεία και παιδεία. Η επίθεση είναι προς όλα τα λαϊκά στρώματα όχι μόνο σε εμάς, άρα και η απάντησή μας πρέπει να είναι οργανωμένη και ενιαία μέσα από λαϊκή συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
Μετά τα απειλητικάραβασάκι” που μας στέλνει ο ΟΑΕΕ κατά χιλιάδες, για αναγκαστική είσπραξη οφειλομένων, τώρα μας απειλούν με την αφαίρεση του ΑΦΜ (αριθμός φορολογικού μητρώου), για όσους δεν πληρώνουν τους υπέρογκους φόρους που μας επιβάλλουν.
Το ασφαλιστικό έχει μακριά ιστορία για τους αυτοαπασχολούμενους. Σήμερα ο στόχος είναι ένας και μοναδικός.
Η κατάργηση του σαν δημόσιο κοινωνικό σύστημα περίθαλψης και σύνταξης.
Η απαλλαγή του Κράτους από το βάρος του.
Η μεταφορά των πόρων του για την προσπάθεια ανάκαμψης των επιχειρηματικών ομίλων.
Για τα θέματα που αφορούν τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου συγκαλεί γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Τέταρτη 23 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 18.30 στην αίθουσα Καστελλάκη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
Η Επιτροπη της ΠΑΣΕΒΕ στο Εμποριο καλεί τους συναδέλφους να δώσουν μαζικά το παρόν προκειμένου να αποφασίσουμε και να οργανώσουμε την αντεπίθεση μας στην κυβερνητική πολιτική.
Τα νέα μέτρα που ετοιμάζεται να μας σερβίρει η κυβέρνηση  όσον αφόρα τον ΟΑΕΕ, κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τα προηγούμενα. Σε συνδυασμό με την υπερφορολόγιση, τα χαράτσια, την αφαίρεση ΑΦΜ κτλ. προσπαθούν με γοργούς ρυθμούς να οδηγήσουν στην εξαθλίωση, τη φτώχεια, στην ανεργία, όσους από εμάς έχουν αντέξει μέχρι σήμερα τη βάρβαρη και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και  ΕΕ.
Συνάδελφοι,
Αν για τα παραπάνω συνεχίσουμε να παραμένουμε απαθείς, είναι παραπάνω από βέβαιο πως σύντομα θα τους έχουμε αδειάσει τη γωνιά όπως ακριβώς επιδιώκουν.
Τώρα ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ!!!. Με κάθε τρόπο να τους εμποδίσουμε να κάνουν πράξη τα σχέδια τους.
Χρειάζεται οργάνωση και μαζική συμμέτοχη όλων όσων ζουν το πρόβλημα, αλλά και όσων προσωρινά δεν το αντιμετωπίζουν.

                                                                                   18 Οκτωβρίου 2013

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Η ΠΑΣΕΒΕ προειδοποιεί: Κάποιοι ψάχνουν για πελάτες







Τα δίκτυα που στήνουν ορισμένοι (δικηγόροι, οικονομολόγοι, «συνδικαλιστές»), υποσχόμενοι  ότι θα λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι, καταγγέλλει η ΠΑΣΕΒΕ.
Όπως αναφέρει, τέτοιες μεθοδεύσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα κυρίως μέσω του διαδικτύου και προειδοποιεί τους αυτοαπασχολούμενους να μην πιστεύουν όλα όσα υπόσχονται (λαγούς με πετραχήλια) διάφοροι κρυμμένοι πίσω από την απόσταση και την ανωνυμία του διαδικτύου.
Η ΠΑΣΕΒΕ τονίζει ότι «το συνάδελφο όταν τον κυνηγάει το Ταμείο, όταν του έρχονται τα τρομοκρατικά σημειώματα, όταν η ΔΕΗ του κόβει το ρεύμα, θα τον υπερασπίσει το σωματείο του, οι συνάδελφοί του, το οργανωμένο αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα, η γειτονιά του, με κάθε τρόπο και πάση θυσία».
Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΒΕ τονίζει: «Παλεύουμε καθημερινά για την ανατροπή της πολιτικής που μας εξοντώνει και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ στεκόμαστε ο ένας πλάι στον άλλο για να έχουν όλοι δωρεάν περίθαλψη και παροχές Υγείας, για να εμποδίσουμε τις κατασχέσεις κλπ. Χτίζουμε την αλληλεγγύη έτσι όπως μόνο ίσος προς ίσο μπορεί να το κάνει!
Προειδοποιούμε τους συναδέλφους που σκέφτονται να απευθυνθούν σε αυτούς να μην τρέφουν αυταπάτες. Να εξετάσουν, με βάση την πείρα τους και τις ανάγκες τους, τι πραγματικά μας προτείνουν. Πίσω από τα μεγάλα λόγια θα διακρίνουν ότι οι προτάσεις τους δεν αμφισβητούν την εφαρμοζόμενη πολιτική, αντιθέτως στηρίζουν τη λογική της ανταποδοτικότητας, όσο θα πληρώνεις θα έχεις και υγεία. Αντιμετωπίζουν την Υγεία και την Πρόνοια ως εμπόρευμα. Δεν απαντούν τι θα γίνει με τα φάρμακα και την περίθαλψη της οικογένειάς μας, όταν δεν θα έχουμε να πληρώσουμε τον ΟΑΕΕ.
Η αντιμετώπιση των καυτών προβλημάτων δεν είναι θέμα διαδικαστικό και νομικό. Εξάλλου, με τη σφραγίδα της νομιμότητας έχουν έρθει όλα τα αντιασφαλιστικά μέτρα. Ποιος είναι λοιπόν ο στόχος τους; Δεν είναι αφελείς, θέλουν:
  • είτε να αποκομίσουν κέρδος (κάποιοι μαζεύουν 20ευρα),
  • είτε να αποκοιμίσουν τους συναδέλφους για να μην αγωνίζονται και να κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση
  • είτε να καλλιεργήσουν την αναμονή κάποιου νέου σωτήρα,
  • είτε να φτιάξουν πολιτική πελατεία.
ΟΛΟΙ αυτοί, χρόνια τώρα, βάζουν πλάτη στη φιλομονοπωλιακή πολιτική, δεν ξέρουν τι θα πει αγώνας. Γι’ αυτούς η κρίση είναι μια "παρεξήγηση" και τα πάντα μπορούν να λυθούν με κοινωνική συναίνεση. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με το αγωνιστικό διεκδικητικό συνδικαλιστικό κίνημα, είναι δηλωμένοι αντίπαλοί του. Κάποιες φορές επικαλούνται και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, προσπαθώντας να βάλουν έτσι την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ρόλο ανώτατου κριτή, κρύβοντας ότι όλες οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις είναι δικιά τους γραμμή.
Το αγωνιστικό αντιμονοπωλιακό κίνημα δεν αποκλείει και τη νομική υποστήριξη των συναδέλφων που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Γι’ αυτό και παίρνουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες νομικής βοήθειας προς τους συναδέλφους, μέσα από τα σωματεία μας και την ΠΑΣΕΒΕ.
Η άποψη ότι δεν χρειάζονται αγώνες, ότι μπορούμε έξω από το οργανωμένο αγωνιστικό κίνημα να βρούμε το δίκιο μας στα δικαστήρια είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ, επιζήμια και πρέπει να αποκρουστεί ΑΜΕΣΑ από το συνδικαλιστικό κίνημα και όλους τους συναδέλφους».

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Κάλεσμα της Λαϊκής Συμμαχίας για την απεργία στις 6 Νοέμβρη




Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία στις 6 Νοέμβρη απευθύνουν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ γιατί «η δύναμη της συλλογικής πάλης, του ταξικού αγώνα, της υψωμένης γροθιάς μας δίνει ελπίδα, αποφασιστικότητα, προοπτική για να απαιτήσουμε δουλειά με δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον».
ΠΑΜΕ: Η δύναμη των εργατών είναι μεγάλη και πρέπει να τη δείξουμε
Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το ΠΑΜΕ καλεί τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα συνδικάτα, τις επιτροπές των σωματείων στους τόπους δουλειάς, μπροστά στην απεργία στις 6 Νοέμβρη να βρεθούμε ακόμα πιο κοντά στις αγωνίες και τα βάσανα της εργατικής τάξης, των ανέργων, της νεολαίας, των συνταξιούχων. Να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να συμμετέχουν μαζικά οι εργαζόμενοι στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Κανένας εργασιακός χώρος να μην μείνει χωρίς εκεί να έχουμε βρεθεί και ενημερώσει τους εργαζόμενους.
Για να σπάει ο φόβος και η τρομοκρατία που εξαπολύει η εργοδοσία, η απογοήτευση. (...) Καλούμε τους άνεργους στις 6 Νοέμβρη να γίνουμε ένα μεγάλο ποτάμι μάχης και διεκδίκησης μαζί με τα συνδικάτα. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά το κάλεσμα του ΠΑΜΕ).
ΠΑΣΕΒΕ: Ο κάθε αυτοαπασχολούμενος δεν είναι μόνος του
Στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΒΕ μεταξύ άλλων τονίζει: «Δεν μπορούμε ούτε να εφησυχάζουμε, ούτε να περιμένουμε, ούτε να αφήσουμε στην τύχη μας στις συμβιβασμένες ηγεσίες που ελέγχουν ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και την πλειοψηφία των ομοσπονδιών. ΟΛΟΙ αυτοί, ανεξάρτητα από την μεγαλοστομίες τους, την ίδια πολιτική υπηρέτησαν και υπηρετούν, είναι συνυπεύθυνοι. Η υπονόμευση του κλεισίματος των μαγαζιών, που οι ίδιοι είχαν εξαγγείλει στις 16/9, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για το ποιά πολιτική υπηρετούν.
Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί τα Σωματεία, τις Ενώσεις, τις Ομοσπονδίες μέσα από συνεδριάσεις, συνελεύσεις, συσκέψεις και περιοδείες, να ενημερώσουν, να συζητήσουν και να κινητοποιήσουν τα μέλη τους. Να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής και όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η ΜΑΖΙΚΗ συμμετοχή των συναδέλφων. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά το κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ).
ΟΓΕ: Με το κεφάλι ψηλά στα νέα βάρβαρα μέτρα που δρομολογούνται
Στην ανακοίνωσή της η ΟΓΕ επισημαίνει: «Βυθίζονται πολλοί για να σωθούν τα κέρδη των λίγων. Μας καταδικάζουν στην ανέχεια για να γίνουν εκείνοι πιο ισχυροί. Δε θα ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση.
Οι γυναίκες που σηκώνουν στην πλάτη τους το ολοένα και πιο βαρύ φορτίο των προβλημάτων της οικογένειάς τους δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν απαθείς.
Η ΟΓΕ, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, κομμάτι του εργατικού, λαϊκού κινήματος καλεί τους συλλόγους και τις ομάδες της να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για την επιτυχία της απεργίας». (Διαβάστε εδώ αναλυτικά το κάλεσμα της ΟΓΕ).
ΜΑΣ: Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια όταν κυβέρνηση – ΕΕ – μονοπώλια έχουν αποφασίσει να ξεμπερδεύουν με το δικαίωμά μας στη μόρφωση!
Στην ανακοίνωσή του το ΜΑΣ τονίζει: «Μειώνουν κατά 28% τις δαπάνες για την παιδεία, ετοιμάζουν προϋπολογισμούς φτώχειας για τα ιδρύματα και τα οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο ενώ την ίδια στιγμή "ταΐζουν" με δισεκατομμύρια τους βιομήχανους και τους τραπεζίτες για να αυξάνουν τα κέρδη τους. (...) Πληρώνουμε ήδη ένα "σκασμό" λεφτά για σίτιση – στέγαση – μετακινήσεις – βιβλία – αναλώσιμα και θέλουν να βάλουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Μετατρέπουν πλήρως τις σχολές σε επιχειρήσεις και εμάς σε πελάτες να αγοράζουμε πανάκριβα τη γνώση που θα πουλάει το Πανεπιστήμιο ΑΕ. Οι εστίες αφήνονται να ρημάζουν, οδηγούνται στο να βάλουν νοίκια, τα διαθέσιμα δωμάτια δεν αρκούν για τους χιλιάδες φοιτητές που έχουν ανάγκη από δωρεάν στέγαση. Λέσχες σίτισης οδηγούνται σε κλείσιμο.
Δεν μας αξίζει μια ζωή στην ανεργία με 5μηνα διαλείμματα σε προγράμματα ψευτοαπασχόλησης με 400 ευρώ, χωρίς δικαιώματα. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά το κάλεσμα του ΜΑΣ). 

πηγη:902.gr

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΟΑΕΕ: 6 προτάσεις προπομπός της γενικότερης αντιασφαλιστικής επίθεσης



Από παλαιότερη κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ για το Ασφαλιστικό

Έξι αλλαγές-ανατροπές δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας από κοινού με τη διοίκηση του ΟΑΕΕ, με πρόσχημα τη βιωσιμότητα του Ταμείου και τη δήθεν αποφυγή πιο επώδυνων μέτρων σε βάρος των ασφαλισμένων του Ταμείου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου θα μπει εισφορά ΤΕΒΕ για 30.000 μισθωτούς με «μπλοκάκια», θα επιβληθεί μίνι ασφάλιστρο 100 ευρώ για 70.000 επαγγελματίες του ΟΓΑ, θα τεθεί υποχρεωτική εισφορά 6% για επικουρική σύνταξη, θα γίνει παρακράτηση (συμψηφισμός) του 25% της σύνταξης για χρέη άνω των 25.000 ευρώ, θα πέσει ψαλίδι έως 15 ευρώ στις νέες συντάξεις. Επίσης μελετάται η απαλλαγή 130.000 οφειλετών από τη διαδικασία της κατάσχεσης με χρέη κάτω των 5.000 ευρώ προς τον ΟΑΕΕ. Στόχος είναι να ενισχυθούν τα έσοδα του Οργανισμού κατά 800 εκατομμύρια ευρώ το 2014, ώστε να αποφευχθούν μειώσεις στις συντάξεις 230.000 δικαιούχων από ΤΕΒΕ,ΤΣΑ,ΤΑΕ.
Με τα προτεινόμενα μέτρα επιχειρείται να υλοποιηθούν επώδυνα αντιασφαλιστικά μέτρα με το μανδύα του λιγότερου κακού, του πιλοτικού εθισμού συνολικά των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων με εφαλτήριο τον ΟΑΕΕ ότι δεν υπάρχουν συγκροτημένα δικαιώματα, αλλά όλα τελούν υπό αίρεση και αμφισβήτηση ανά πάσα στιγμή. Επίσης στρώνουν το έδαφος για να «απαυδήσουν» οι εργαζόμενοι με την υπάρχουσα κατάσταση του Ασφαλιστικού και να πέσει ως «ώριμο φρούτο η σανίδα σωτηρίας της ιδιωτικής ασφάλισης», που ήδη έχουν λάβει θέση για τη διείσδυση στο σύστημα.
Η εικόνα από την κατάσταση του ΟΑΕΕ έχει ως εξής:
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΕ για το 2012, σε σύνολο 774.000 ασφαλισμένων πανελλαδικά, οι 380.000 δεν πλήρωσαν εισφορές (50%), ενώ οι καθυστερημένες οφειλές έφτασαν το 2012 το ποσό των 5,9 δισ., από 3 δισ. το 2011.
  • Την ίδια στιγμή, η κρατική επιχορήγηση από 1.315 εκατ. ευρώ το 2012, υποχώρησε στα 800 εκατ. το 2013 (-39,2%), επιδεινώνοντας κι άλλο τα οικονομικά του ΟΑΕΕ.
  • Έργο των αστικών κυβερνήσεων διαχρονικά είναι και η καταλήστευση των αποθεματικών του Οργανισμού με αλλεπάλληλους νόμους τις τελευταίες δεκαετίες. Σαν αποτέλεσμα, ενώ ο ΟΑΕΕ θα έπρεπε να διαθέτει 48,8 δισ. ευρώ αποθεματικά, σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη του 2008 τη συγκεκριμένη χρονιά είχε στα Ταμεία του μόλις 588 εκατ. ευρώ!
  • Το ταμειακό έλλειμμα προβλεπόταν στον προϋπολογισμό του 2013 να φτάσει τα 581 εκατ. ευρώ, έναντι 30,9 εκατ. του 2012 (+1.880%) και, με νεότερες εκτιμήσεις, αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 εκατ. Είναι γεγονός ότι ο ΟΑΕΕ κάθε μήνα το τελευταίο διάστημα εισπράττει περί τα 130-150 εκατ. ευρώ από εισφορές και καταβάλλει για συντάξεις τα διπλάσια, δηλαδή 300 εκατ. Αν υπολογίσουμε και την κρατική χρηματοδότηση 800 εκατ. (προϋπολογισμός 2013) ή περίπου 66 εκατ. το μήνα, είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι το Ταμείο είναι «μείον».
  • Είναι, επίσης, γεγονός ότι, σε σύνολο 774.000 ασφαλισμένων το 2012, οι 380.000, δηλαδή σχεδόν οι μισοί, δεν πλήρωσαν εισφορές. Οι καθυστερημένες οφειλές έφτασαν το 2012 το ποσό των 5,9 δισ. από 3 δισ. το 2011.
Πώς αξιοποιείται η κατάσταση;
Στις «πίσω σελίδες» θα παρατηρήσει κανείς ότι η κρατική επιχορήγηση από 1.315 εκατ. ευρώ το 2012 προβλέπεται να υποχωρήσει στα 800 εκατ. το 2013 (-39,2%). Η δικαιολογία είναι ότι το κράτος  δεν μπορεί να πληρώνει τις «παθογένειες» του ασφαλιστικού συστήματος. Επίσης, δεν απαντιέται, γιατί τόσοι ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν τις εισφορές τους. Αν το ποσοστό ήταν μικρό, θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει για εισφοροδιαφυγή. Όμως, σήμερα βρίσκεται στο 50% και συνεχώς αυξάνεται. Επομένως, για το ταμειακό έλλειμμα του ΟΑΕΕ ευθύνεται η αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, που μειώνει την κρατική χρηματοδότηση κάθε χρόνο, και οι φιλομονοπωλιακές πολιτικές που έφεραν τους αυτοαπασχολούμενους στην απόγνωση.
Τι απέγιναν τα χρήματα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων του Ταμείου;
Σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη του 2008 -του αρμόδιου, τότε, υπουργείου- ο ΟΑΕΕ θα έπρεπε να διαθέτει 48,8 δισ. ευρώ αποθεματικά, από τις συσσωρευμένες εισφορές των ασφαλισμένων τα προηγούμενα χρόνια. Τη συγκεκριμένη χρονιά είχε στα Ταμεία του μόνο 588 εκατ. ευρώ.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;
Οι συντάξεις, τα τελευταία χρόνια, πληρώνονται, βασικά, από τις εισφορές των ασφαλισμένων.
Με δεδομένη τη μείωση του αριθμού των αυτοαπασχολούμενων και την αδυναμία αυτών που επιβιώνουν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, οι σημερινές συντάξεις βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο και οι μελλοντικές θα είναι αδύνατο να αποδοθούν στους δικαιούχους.
Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση;
Η κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε να απαλλαγεί από τη χρηματοδότηση του Ταμείου, ή έστω από το μεγαλύτερο μέρος της. Και αυτό μπορεί να γίνει είτε με αύξηση των εσόδων, είτε με μείωση των εξόδων. Και για τα δύο ετοιμάζει «λύσεις».Δηλαδή μειώσεις συντάξεων, αύξηση εισφορών, κλπ. μέτρα που ήδη βλέπουμε να ξεδιπλώνονται. Επίσης κατασχέσεις για χρέη. 
Πρόσφατα το ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο πλαίσιο των συνολικών πρωτοβουλιών για το Ασφαλιστικό, επισκέφτηκε τη διοίκηση του ΟΑΕΕ και τους εργαζόμενους του Ταμείου, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί.
Οι θέσεις του ΚΚΕ βρίσκονται στον αντίποδα της πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναγνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων και αυτές υπηρετούν.
Καμία μείωση στις συντάξεις.
Κρατική χρηματοδότηση, για να καλυφτούν τα ελλείμματα του Ταμείου.
Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους μέσα από δημόσιο σύστημα Υγείας.
Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι δικαίωμα που προκύπτει από την κοινωνική εξέλιξη, γι' αυτό ανήκει σε όλους όσοι εργάζονται και τις οικογένειές τους και πρέπει να είναι κάτω από την ευθύνη του κράτους. Δεν χαρίζεται από κανέναν. Αντίθετα, η κοινωνία την οφείλει στα μέλη της που παράγουν τον πλούτο. Η ιδιωτική ασφάλιση, που προωθούν η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι για όλους, είναι ακριβότερη και ξαναμοιράζει τον πλούτο προς όφελος του κεφαλαίου.
Το ΚΚΕ καλεί τους αυτοαπασχολούμενους να παλέψουν με αυτό το πλαίσιο αιτημάτων, μέσα από τις γραμμές των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα.

πηγη : 902.gr

Οχι στην απελευθερωση των επαγγελματικων μισθωσεων









Πίσω από τα δημοσιεύματα περί επερχόμενης απελευθέρωσης της επαγγελματικής μίσθωσης βρίσκονται οι προσπάθειες κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ που κόπτονται να αναθερμάνουν την αγορά ακινήτων για τις μεγάλες εταιρείες "real estate", πίσω από τις οποίες βρίσκονται τράπεζες, ιδρύματα και "funds". Η υλοποίηση ενός τέτοιου μέτρου, ανάμεσα σε άλλα, θα επιφέρει ακαριαίο θάνατο σε πολλούς μικρομαγαζάτορες. 
Τα παραπάνω υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, αναφορικά με τις "διαρροές"  του υπουργείου Ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ότι υπό τις δεδομένες συνθήκες το μόνο που έχει νόημα να συζητιέται, είναι μόνο η μείωση των μισθωμάτων.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΠΑΣΕΒΕ, έχει ως εξής:
«Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε αυξανόμενη διαρροή δημοσιευμάτων από το υπουργείο Ανάπτυξης, που προλειαίνουν το έδαφος για την απελευθέρωση της επαγγελματικής μίσθωσης. Τα σενάρια ποικίλουν και αναπαράγονται από πολλά παπαγαλάκια. Κάποια απ' αυτά είναι και η ΕΣΕΕ που προτείνει την "επικαιροποίηση" του θεσμικού πλαισίου μετά το 1οεξάμηνο του 2014. Το υπουργείο Ανάπτυξης επίσης, διαρρέει την πρόθεσή του για διαμόρφωση πλαισίου δύο ταχυτήτων:
- Η πρώτη ταχύτητα θα αφορά τα υψηλά μισθώματα, για τα οποία οι συμβάσεις θα είναι ελεύθερες, δηλαδή θα ισχύει ότι συμφωνούν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές καταστημάτων και γραφείων. Μάλιστα το υπουργείο πρότεινε να καθοριστεί και σχετικό όριο, το οποίο μπορεί να είναι και τα 50.000 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή από το ύψος αυτό και πάνω να μην υπάρχει ελάχιστη χρονική διάρκεια.
- Η δεύτερη ταχύτητα θα αφορά τα μισθώματα από το προαναφερόμενο όριο και κάτω. Οι συμβάσεις για αυτά τα ενοίκια θα έχουν υποχρεωτική ισχύ. Για αυτές θα μπορεί να είναι τα έξι χρόνια με δυνατότητα παράτασης άλλα έξι χρόνια».
Από τη μεθόδευση αυτή δεν έχουν τίποτα να περιμένουν, ούτε οι μικρομαγαζάτορες που τους πνίγουν τα ακριβά ενοίκια και είναι αντιμέτωποι με το οριστικό λουκέτο, ούτε οι μικροϊδιοκτήτες που ξεπουλάνε τους κόπους μιας ζωής.
Με το 30% των εμπορικών καταστημάτων ανοίκιαστα, είναι κοροϊδία να μιλάμε για διευκολύνσεις στην εκμίσθωση τους, προς όφελος της μικρής ιδιοκτησίας. Ούτως ή άλλως η επικείμενη φοροεπίθεση που έρχεται με το νέο ν/σ για την ακίνητη περιουσία δείχνει τις προθέσεις τους.
Η κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ κόπτονται να αναθερμάνουν την αγορά ακινήτων για τις μεγάλες εταιρείες "real estate", πίσω από τις οποίες βρίσκονται μεγάλα funds, ιδρύματα και τράπεζες. Το παιχνίδι το έχουμε ξαναδεί, όταν σε περιόδους κρίσης οι μικροϊδιοκτήτες ξεπουλούν, οι μεγαλοϊδιοκτήτες αυξάνουν το χαρτοφυλάκιο τους για να μπορέσουν σε περιόδους ανάπτυξης να είναι καλά προετοιμασμένοι. Η υλοποίηση αυτών των σχεδίων θα επιφέρει ακαριαίο θάνατο σε πολλούς μικρομαγαζάτορες. Μέσα στη βαθιά καπιταλιστική κρίση το μόνο που έχει νόημα να συζητιέται είναι η μείωση των μισθωμάτων και τίποτε άλλο.
Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί Σωματεία, Ενώσεις ΕΒΕ, Εμπορικούς Συλλόγους, Ομοσπονδίες και κάθε συνάδελφο να ανοίξουν πλατιά τη συζήτηση με όλους τους συναδέλφους και να ετοιμαστούν για άμεση απάντηση στην περίπτωση που αναγγελθούν αλλαγές στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης των εμπορικών μισθώσεων και να απαιτήσουν:
- Καμία αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου
- Πάγωμα των μισθωμάτων όσο διαρκεί η κρίση».


Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Νεα αντιλαικα μετρα για το Λαο








Το έδαφος για τη λήψη νέων βάρβαρων μέτρων καλλιεργεί η συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας.
Στη συνεδρίαση του Eurogroup εξετάστηκαν οι οικονομικές εξελίξεις στα κράτη που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς χρηματοδοτικής στήριξης από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τοποθέτησε τη συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας «το Δεκέμβριο ή το πολύ τον Ιανουάριο, μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης από την τρόικα». Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα για την κάλυψη αυτού του «κενού», λέγοντας ότι «υπάρχουν δημοσιονομικά θέματα», αλλά είναι πολύ νωρίς να αποφανθεί το Eurogroup επί αυτών.
Σε κάθε περίπτωση διαμήνυσε ότι οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις θα συνεχιστούν, αφού όπως είπε «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μεταρρυθμιστικό έργο έχει ακόμα μακρύ δρόμο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο δημόσιο τομέα και τη φορολογική διοίκηση».
Ο Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος με το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.«Δεν υπάρχει καμία υποστήριξη στο Eurogroup για κούρεμα του χρέους, αλλά υπάρχουν άλλοι τρόποι για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα χρέους, εφόσον ένα τέτοιο θέμα προκύψει κατά τους υπολογισμούς που θα γίνουν στη διάρκεια του 2014. Έχουν ήδη αναφερθεί ορισμένοι τέτοιοι τρόποι, αλλά το ονομαστικό κούρεμα δεν είναι μέσα σε αυτούς», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, προσδιόρισε το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας στα 10,4 με 10,8 δισ, ευρώ για την περίοδο από τον Ιούλη του 2014 έως τον Ιούλη του 2016. Ο Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα. Ωστόσο, προανήγγειλε συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, λέγοντας ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης θα επικεντρωθούν «στην υιοθέτηση μέτρων καθαρά διαρθρωτικού χαρακτήρα».
Σχολιάζοντας τη δήλωση του εκτελεστικού μέλους του συμβουλίου της ΕΚΤ, Γκιοργκ Άσμουσεν, ότι το χρηματοδοτικό κενό δεν θα καλυφθεί με τη μετακύλιση ομολόγων, ανεφέρε ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι. Πρόσθεσε ότι αν το κενό δεν καλυφθεί με μετακύλιση ομολόγων, τότε θα καλυφθεί με έναν ισοδύναμο τρόπο. Σχετικά με τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, δήλωσε ότι το χρέος μπορεί να μειωθεί και με άλλους τρόπους εκτός από «κούρεμα», όπως με την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων ή με τη μείωση των επιτοκίων. 
Εκτός από την Ευρωζώνη, τα νέα αντιλαϊκά μέτρα είναι δεδομένα και με τη «συνταγή» του ΔΝΤ, για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, όπως επιβεβαιώνει η τελευταία έκθεση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

πηγη: 902gr

Με τους εργαζομενους στην απεργια της 6 Nοεμβριου






Η Γραμματεια της ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλειου καλει τους αυτοαπασχολουμενους σε μαζικη συμμετοχη στην πανελλαδικη απεργια της 6 Νοεμβριου :
«Συνάδελφοι αυτοαπασχολούμενοι, Βιοτέχνες, Έμποροι, Αυτοκινητιστές, Συνταξιούχοι,
Η Κυβερνητική πολιτική που μας αφανίζει καλά κρατεί. Η προπαγάνδα των κυβερνητικών επιτελείων, μαζί με τα παπαγαλάκια τους, για μια δήθεν έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και την επάνοδο στις αγορές, για τις δήθεν επενδύσεις που καθημερινά εξαγγέλλονται, για τις θυσίες της λαϊκής οικογένειας που "δήθεν" πιάνουν τόπο, δεν μπορούν να σκεπάσουν την ζοφερή πραγματικότητα που ζούμε.
Το success story της κυβερνητικής προπαγάνδας για τον αυτοαπασχολούμενο, για την λαϊκή οικογένεια σημαίνει:
  • Πραγματική ανεργία πάνω από 2 εκ. εργαζόμενους. Η χώρα μας είναι πρώτη στην ευρωζώνη.
  • Εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα για τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Άγρια φορολογία από το πρώτο ευρώ, με 26%.
  • Διάλυση των "απομειναριών" του κοινωνικού κράτους στην Υγεία, στη σύνταξη, στην Παιδεία.
  • Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο.
  • Μισθοί των 500 ευρώ για όσους ακόμα δουλεύουν.
  • Συντάξεις επιδόματα "πτωχοκομείο".
  • Χαράτσια, ξανά και ξανά, απειλές και τρομοκρατία ότι θα μας βγάζουν στο δρόμο και θα μας στείλουν φυλακή.
Φτάνει πια - Δεν πάει άλλο
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Αποκτήσαμε αρκετή πείρα.
Δεν μπορούμε ούτε να εφησυχάζουμε, ούτε να περιμένουμε, ούτε να αφήσουμε στην τύχη μας στις συμβιβασμένες ηγεσίες που ελέγχουν ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και την πλειοψηφία των ομοσπονδιών. ΟΛΟΙ αυτοί, ανεξάρτητα από τις μεγαλοστομίες τους, την ίδια πολιτική υπηρέτησαν και υπηρετούν, είναι συνυπεύθυνοι. Η υπονόμευση του κλεισίματος των μαγαζιών, που οι ίδιοι είχαν εξαγγείλει στις 16/9, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για το ποια πολιτική υπηρετούν.
Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί τον κάθε συνάδελφο,
Να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Να ενώσει την φωνή του με τον άνεργο, τον υπάλληλο, τη νοικοκυρά, τη νεολαία, τον φτωχό αγρότη παραγωγό και να δηλώσει "ΠΑΡΩΝ".
Να σκεφτεί το μεροκάματο που δεν βγάζει, την Εφορία και τον ΟΑΕΕ που τον απειλούν με κατασχέσεις, τους απλήρωτους λογαριασμούς που τον πνίγουν, την Παιδεία που δεν έχει και τα φάρμακα που αγοράζει, τα παιδιά του στοιβάζονται στα υποβαθμισμένα σχολεία και τους απλήρωτους καθηγητές, την σύνταξή του που δεν αρκεί για να βγάλει τον μήνα.
Να φανεί η αντίστασή του στην πολιτική που μας αφανίζει.
Να δώσει νέα πνοή και ώθηση στον αγώνα για το δυνάμωμα των σωματείων με νέους συναδέλφους, για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος σε αγωνιστική κατεύθυνση.
Με το αγωνιστικό μας "παρών" στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 6 Νοεμβριου, να δώσουμε νέο δυναμικό, αγωνιστικό μήνυμα. Να αφήσουμε τη δουλειά και να βγούμε στους δρόμους, μαζί με το ταξικό κίνημα των εργαζόμενων, με το ΠΑΜΕ.
Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί τα Σωματεία,  μέσα από συνεδριάσεις, συνελεύσεις, συσκέψεις και περιοδείες, να ενημερώσουν, συζητήσουν και κινητοποιήσουν τα μέλη τους. Να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής.
Επιδιώκουμε:
  • Να νοιώσει ο κάθε αυτοαπασχολούμενος ότι δεν είναι μόνος. Να στηριχθεί στο σωματείο του. Να βοηθηθεί να καταλάβει τι του συμβαίνει και ΚΥΡΙΩΣ γιατί συμβαίνει.
  • Να απλώσουμε το χέρι στους εκατοντάδες χιλιάδες συναδέλφους που βρίσκονται έξω από τα σωματεία τους. Να αναδείξουμε την ανάγκη και της δικής τους συμμετοχής.
  • Να σβηστούν οι αυταπάτες ότι μπορεί να έχουμε "και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο". Δεν σωζόμαστε με το να μην απεργήσουμε μια φορά. Το ξέρουμε από την πείρα μας, δεν φταίει η απεργία που δεν έχουμε ευρώ στην τσέπη. Η καπιταλιστική κρίση που βιώνουμε, φταίει. Η ανεργία που είναι πάνω από 30%, φταίει. Τα μεροκάματα των 15-20 ευρώ φταίνε.
  • Να καταγγελθεί μαζικά το συμβιβασμένο συνδικαλιστικό κίνημα που βάζει πλάτη για το προχώρημα της αντιλαϊκής πολιτικής με χίλιους τρόπους, είτε σαν "αξιόπιστοι κοινωνικοί συνομιλητές", είτε κάνοντας "διαρθρωτικές προτάσεις", είτε υπονομεύοντας τους αγώνες και αφήνοντας στη γωνία τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους.
  • Να βροντοφωνάξουμε ότι ανάπτυξη προς όφελος της λαϊκής οικογένειας, μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και τα μονοπώλια με το πολιτικό τους προσωπικό στην εξουσία, δεν μπορεί να υπάρξει.
Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί σε πάλη για τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στη ζωή μας, αντιπαλεύοντας συνολικά την πολιτική και τους πολιτικούς που μας αφανίζουν.
Διεκδικούμε:
  • Καμιά κατάσχεση σπιτιού της λαϊκής οικογένειας.
  • Πάγωμα των χρεών χωρίς προσαυξήσεις, όσο διαρκεί η οικονομική κρίση. Μείωση της εισφοράς χωρίς μείωση της σύνταξης.
  • Αποποινικοποίηση των χρεών στον ΟΑΕΕ. Να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των χρεών στον ΟΑΕΕ.
  • Σφράγισμα των βιβλιαρίων ασθενείας για όλους χωρίς προϋποθέσεις.
  • Χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ κατά τα 2\3 από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Επιστροφή των ληστευθέντων αποθεματικών του ταμείου.
  • Επίδομα ανεργίας στους αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν, που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες, χωρίς αποκλεισμούς.
  • Καμιά μείωση των συντάξεων.
  • Κατάργηση του εξοντωτικού φορολογικού νόμου που επιβάλλει φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ και των “αντικειμενικών κριτηρίων”.
  • Μια Κυριακή το χρόνο ανοιχτά τα καταστήματα. Κατάργηση του πρόσφατου Νόμου.
  • Όχι στο τρομοκρατικό μέτρο αφαίρεσης του ΑΦΜ.
  • Όχι στην απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων.
Συνάδελφοι Αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι,
Δίνουμε δυναμικό αγωνιστικό "παρών" στην απεργία στις 6 Νοεμβριου 2013,
μαζί με το ταξικό κίνημα των εργαζόμενων, με το ΠΑΜΕ».

Πραγματοποιηθηκε η συσκεψη της ΠΑΣΕΒΕ στο Ηρακλειο την Δευτερα 14 Οκτωβριου





Με επιτυχια πραγματοποιηθηκε η συσκεψη της ΠΑΣΕΒΕ στο Ηρακλειο την Δευτερα 14 Οκτωβριου στην οποια συμμετειχαν δεκαδες αυτοαπασχολουμενοι απο διαφορους κλαδους.
Στην εισηγητικη ομιλια της Γραμματειας της συσπειρωσης που παρουσιασε ο επικεφαλης της Νικος Γαρεφαλακης, εγινε απολογισμος δρασης για το προηγουμενο διαστημα και καθοριστηκαν τα πλαισια δρασης για το επομενο με στοχο το δυναμωμα της παρουσιας της ΠΑΣΕΒΕ στους διαφορους κλαδους, την πιο αποτελεσματικη παρεμβαση για τα προβληματα των αυτοαπασχολουμενων, οπως η περιθαλψη και ασφαλιση, η αντιμετωπιση της Κυβερνητικης επιθεσης με τις απειλες για κατασχεσεις για οσους οφειλουν στον ΟΑΕΕ, την απενεργοποιηση του ΑΦΜ κλπ.
Οι δυναμεις της ΠΑΣΕΒΕ στο Ηρακλειο θα πρωτοστατησουν το επομενο διαστημα στην προσπαθεια για την αναζοωγονηση του συνδικαλιστικου κινηματος των επαγγελματιων, εμπορων, αυτοκινητιστων αφου αυτο αποτελει και την βασικη προυποθεση για την οργανωση της παλης τους σε αντιμονοπωλιακη κατευθυνση.
Οπως τονιστηκε χαραχτηριστικα "ειναι ωρα να απαλλαγουν οι ΕΒΕ απο τον κυβερνητικο συνδικαλισμο που τους πνιγει"
Την συσκεψη παρακολουθησε ο Φ.Λαφης, μελος της Πανελλαδικης Γραμματειας της ΠΑΣΕΒΕ.








Στην απαράδεκτη απόφαση νομιμοποίησης των αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας των Φοροτεχνικών στη ΓΣΕΒΕΕ, με ευθύνη των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προχώρησε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ.
Συγκεκριμένα ανέτρεψε την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Νομιμοποίησης για τον αποκλεισμό της συγκεκριμένης ομοσπονδίας, η οποία προχώρησε στις αρχαιρεσίες αποκλείοντας παράνομα δυο ψηφοδέλτια, επικαλούμενη άρθρο του καταστατικού της που επιτρέπει τη συγκρότηση ενός μόνο ενιαίου ψηφοδελτίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, παραβίαση της απλής αναλογικής και του καταστατικού της ΓΣΕΒΕΕ και εφαρμόστηκε στην πράξη το πλειοψηφικό.
«Η ανοχή και η νομιμοποίηση τέτοιων αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων ανοίγει ολισθηρούς δρόμους σε πρακτικές καταδικασμένες από το συνδικαλιστικό κίνημα εδώ και πολλά χρόνια» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΒΕ. «Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη απόφαση αναδεικνύει τα μέσα και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την αλλοίωση των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα από τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της διοίκησης», σημειώνει.
«Αποδεικνύουν έτσι για άλλη μια αφορά το πώς το αντιλαμβάνονται και το τι περιεχόμενο δίνουν στο συνδικαλιστικό κίνημα. Τα δίνουν όλα στη μάχη για τις καρέκλες, με στόχο η ΓΣΕΒΕΕ να συνεχίσει να υπηρετεί την εφαρμοζόμενη φιλομονοπωλιακή πολιτική που εξοντώνει τους αυτοαπασχολούμενους. Αδιαφορούν για τη μείωση της συμμετοχής των αυτοαπασχολούμενων στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος, επιδοτούν τα φαινόμενα συντεχνιασμού και εκφυλισμού μέσα από τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα και τόσα άλλα», υπογραμμίζει η ΠΑΣΕΒΕ. Καλεί το συνδικαλιστικό κίνημα και κάθε συνάδελφο αυτοαπασχολούμενο να καταδικάσει αυτή την πρακτική, να γυρίσει την πλάτη στις συνδικαλιστικές ηγεσίες και την πολιτική τους, να δυναμώσει την ενότητα δράσης, να πυκνώσει τις γραμμές των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα, την ΠΑΣΕΒΕ.