Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Λαικη Συσπειρωση





ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ, 29.01.2014

Βίος και πολιτεία δημοτικής αρχής
Μπαίνουμε στο δεύτερο μήνα του 2014 (4 μήνες πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις) και η δημοτική αρχή για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι η προβολή του ανύπαρκτου έργου της, βάσει των όσων είχε υποσχεθεί προεκλογικά το 2010. Κι αυτό, γιατί κινείται στον ευρωενωσιακό άξονα μνημονίων και σωρείας αντιλαϊκών μέτρων σε βάρος των δημοτών που επιβάλλουν οι δικομματικές και τρικομματικές κυβερνήσεις.
Αποδέχτηκε τη μείωση των πόρων του κράτους προς τους δήμους, μείωσε τις δαπάνες για έργα και υπηρεσίες, υπέγραψε όλες τις διαπιστωτικές πράξεις απολύσεων των εργαζομένων στο δήμο, ενίσχυσε τους εισπρακτικούς μηχανισμούς αφαίμαξης των συνδημοτών. Πανάκριβα τα δημοτικά τέλη, το νερό ύδρευσης και άρδευσης, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, υπολειτουργία σχολικών μονάδων (μείωση πιστώσεων στις σχολικές επιτροπές, ανύπαρκτες συντηρήσεις – επισκευές σχολικών κτιρίων, ανύπαρκτος σχεδιασμός προσεισμικών ελέγχων, αγορά οικοπέδων, κατασκευή σχολικών κτιρίων, κ.λ.π.), ελλείψεις προσωπικού σε βασικούς τομείς, όπως καθαριότητας, παιδικών σταθμών, ΚΑΠΗ, πράσινο, κ.ά. Πρόκειται για πολιτική πλήρους ευθυγράμμισης με την κυβερνητική πολιτική.
Ο κ. Κουράκης τα ξέρει αυτά. Ξέρει ότι όσα μας έλεγε για το “έξυπνο Ηράκλειο”, τη “σύγχρονη πόλη”, και το “κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου” δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια φούσκα, για αφελείς και ευκολόπιστους.  Προφανώς ο κ. Κουράκης ονειρεύεται ξανά το 73%. Του απαντάμε με τη ρήση του Θουκυδίδη “Ησυχίαν είχεν ο Δήμος και αντέλεγε ουδείς, δεδιώς και ορών ότι πολύ το ξυνεστηκός” (ο λαός σώπαινε, και κανείς δεν μιλούσε, γιατί ήταν φοβισμένος και έβλεπε πως οι συνωμότες ήταν πολλοί). Οι καιροί άλλαξαν, ο λαός απέκτησε εμπειρία και γνώση. Δεν πέφτει σε παγίδες. Καταλαβαίνει ότι και ο δήμος πλέον δεν είναι “φιλικός θεσμός προς τον δημότη” γιατί τον ξεζουμίζει. Βλέποντας την εξέλιξη αυτή ο κ. Κουράκης δηλώνει παντού και σε όλους τους τόνους ανεξάρτητος, ακόμη και σε αθηναϊκούς τηλεοπτικούς σταθμούς! Αλήθεια; Από πότε; Από πότε δεν είναι πια ΠΑΣΟΚ; Αποποιείται το παρελθόν του τώρα που βουλιάζει το ένα καράβι της μίζας και της διαπλοκής, με τα πάρτι των δισεκατομμυρίων, ενώ ταυτόχρονα αναζητά σανίδα σωτηρίας στο έτερο αδελφό καράβι που εξαθλιώνει το λαό με φόρους, χαράτσια και απολύσεις. Εξ ου και ο καημός του να δώσει τα διαπιστευτήρια στον κ. Σαμαρά, αναρτώντας φωτογραφίες στα διάφορα site που απαθανατίζουν τους εγκάρδιους μεταξύ τους χαιρετισμούς. Ο κ. Κουράκης έχασε την ψυχραιμία του βλέποντας ότι η ήττα που θα υποστεί σε αυτές τις εκλογές θα είναι αντιστρόφως ανάλογη της νίκης του προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Επιδίδεται σε αντιδημοκρατικές και μοναρχικές μεθόδους προβολής του. Αξιοποιεί τις υπηρεσίες και το προσωπικό του Δήμου, το γραφείο τύπου για την προβολή του. Καθημερινά - για το πιο ανούσιο και αδιάφορο για τον δημότη θέμα – εκδίδει δελτίο τύπου. Προβάλλεται από την ιστοσελίδα του δήμου, αναρτά φωτογραφίες σε στάση προφίλ και ανφάς, να χαιρετά, να κόβει κορδέλες και πρωτοχρονιάτικες πίτες και ότι άλλο μπορεί να απαθανατίσει ο φακός. Μπορεί την ημέρα να αναρτηθούν 15 δελτία τύπου και πολλαπλάσιες φωτογραφίες. Το χειρότερο απ' όλα, τυγχάνει της προστασίας μμε.
Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης
Η Λαϊκή Συσπείρωση, το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, δηλώνει ότι δεν θα δεχτεί τον εκφασισμό, τον αποκλεισμό της άλλης φωνής. Οι υπηρεσίες δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Το προσωπικό πληρώνεται από την τσέπη των δημοτών και όχι του Δημάρχου. Η ιστοσελίδα του Δήμου ανήκει στους δημότες, στους φορείς του, στο σύνολο των δημοτικών παρατάξεων. Όλοι έχουν λόγο και πρέπει να έχουν πρόσβαση. Οποιαδήποτε φωνή ενοχλεί και χαλάει την εικόνα του δημάρχου της δημοτικής αρχής, της εξουσίας δηλαδή, δεν έχει θέση, αποκλείεται, καταπνίγεται.
Η δημοτική αρχή δεν μπορεί, ούτε θέλει να λειτουργήσει φιλολαϊκά. Ανεξάρτητη πολιτική δεν υπάρχει. Η πολιτική της έχει στιγματιστεί ως αντιλαϊκή, πιστή στις εντολές κυβερνήσεων, μεγάλων επιχειρηματιών, της τρόϊκα, της ΕΕ. Δεν αντιτάχθηκε πουθενά. Ευνόησε μεγάλους επιχειρηματίες της πόλης, επέλεξε έργα που δεν ανακουφίζουν τον δημότη, αδιαφόρησε για τις γειτονιές, ευθύνεται για την απένταξη των δυτικών συνοικιών της πόλης από το σχέδιο πόλης υποβαθμίζοντας κι άλλο την περιοχή.
Αντί ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή να επιδίδονται σε κινήσεις εντυπωσιασμού, να λογοδοτήσουν στους δημότες γιατί δεν έκαναν δεκτές τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για την ανακούφιση των αδύνατων – ευπαθών κοινωνικών ομάδων, που είναι :
·                      Η κατάργηση δημοτικών τελών καθαριότητας – ύδρευσης - αποχέτευσης σε άνεργους, πολύτεκνους – τρίτεκνους, ΑμΕΑ,  χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους και ταυτόχρονα η αύξηση τελών στις μεγάλες πολυεθνικές, στις τράπεζες κ.λ.π.
·                      Η μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών καθαριότητας – ύδρευσης - αποχέτευσης για όλους τους δημότες με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
·                      Η μείωση των τελών κοινόχρηστων χώρων που επιβαρύνουν τους αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες κατά ποσοστό αντίστοιχο της μείωσης του τζίρου τους των τελευταίων 5 ετών.
·                      Την κατάργηση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ για τα τελευταία 3 χρόνια που έχουν επιβληθεί από το Δήμο για απλήρωτα τέλη, για το ποσό δε των τελών που οφείλουν οι καταστηματάρχες να γίνει διακανονισμός πληρωμής με βάση το εισόδημα τους και όχι αυθαίρετα. Να  σταματήσουν από την μεριά του Δήμου διώξεις και απειλές για έξωση.
·                      Οι όποιες παρεμβάσεις του Δήμου στην αρχιτεκτονική της πόλης (διανοίξεις, αναπλάσεις περιοχών κλπ) να μην έχουν «ανταποδοτικά τέλη» για τους  μικρέμπορους και άλλους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής.
·                      Η κατάργηση της ενσωμάτωσης του παράνομου και δυσβάσταχτου τέλους του 80% στην τιμή του νερού.
·                      Η ακύρωση της απόφασης του ΔΣ που εξισώνει τα δημοτικά τέλη των δημοτικών ενοτήτων Παλιανής, Τεμένους και Γοργολαίνη με εκείνα του πρώην καποδιστριακού δήμου Ηρακλείου, που οδήγησαν σε αυξήσεις έως και 400%.
·                      Η κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς. Κανένα παιδί εκτός βρεφικών – παιδικών σταθμών.
·                      Διεκδίκηση κονδυλίων από το κράτος για την χορήγηση πρωϊνού γεύματος (δεκατιανό) σε όλους τους μαθητές σχολείων και όχι να εκβιάζονται οι κυλικειάρχες να καλύψουν το κόστος από το εισόδημά τους.
·                      Καμία απόλυση εργαζομένων στους δήμους. Κατάργηση των ΚΟΙΝΣΕΠ. Όχι στη διαθεσιμότητα – κινητικότητα εργαζομένων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, όσων είναι ενταγμένοι στις ΚΟΙΝΣΕΠ ή είναι σε διαθεσιμότητα, με πλήρη ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα.
Μέτρα αντισεισμικής θωράκισης στα σχολικά κτίρια του δήμου Ηρακλείου
Πέντε μόλις μέρες μετά την εκδήλωση του Συνδικάτου Οικοδόμων και της Ένωσης Γονέων Ηρακλείου για την ανάγκη αντισεισμικής θωράκισης των δημόσιων κτιρίων -και πρωτίστως των σχολείων- ήρθε η τραγική επιβεβαίωση της υπάρχουσας απαράδεκτης κατάστασης. Τεράστιες καταστροφές από τους πρόσφατους σεισμούς στην Κεφαλονιά, από σεισμό 5,8 R ενώ υποτίθεται ότι εκεί εφαρμόζονται οι αυστηρότερες προϋποθέσεις και έλεγχοι εφαρμογής του  αντισεισμικού κανονισμού. Αυτό οδήγησε το γνωστό σεισμολόγο κ. Τσελέντη, να πει χθες σε πρωινή εκπομπή «αν γίνονται αυτά στην Κεφαλλονιά, φανταστείτε τι έχει να γίνει σε άλλες περιοχές π.χ. στο Ηράκλειο, που το ξέρω καλά». Την ίδια αγωνία εξέφρασαν τόσο ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσου, το ΤΕΕ/ΤΑΚ, Γεωλόγοι και άλλοι που μίλησαν στην εκδήλωση της Ένωσης Γονέων.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει επανειλημμένως θίξει το θέμα στο Δ.Σ. και μάλιστα το Μάη του 2011 το ανέλυσε διεξοδικά βάζοντας το προ ημερησίας διάταξης.
Η δημοτική αρχή που έχει αναλάβει τώρα αυτή την ευθύνη, δεν έχει κάνει τίποτα προς την κατεύθυνση προσεισμικών ελέγχων, τη συγκρότηση κτηριολογίου των σχολείων, ενώ γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση των κτιρίων. Το ότι υπάρχουν σχολεία χτισμένα χωρίς άδεια, χτισμένα το 1927, το 1935, το 1956 κτλ, σχολεία που φιλοξενούνται στις αυλές άλλων σχολείων, δεν χρειάζεται να της το πούμε εμείς. Τα έχει η ίδια γράψει στην κατάσταση της δημοτικής περιουσίας.
Ο εκπρόσωπος μας στην επιτροπή πολιτικής προστασίας του δήμου, έχει βάλει επανειλημμένως το θέμα αλλά ουδείς του δίνει σημασία. Ο κ. δήμαρχος παρευρίσκεται για λίγο στις συνεδριάσεις μόνο όταν έχει να ανακοινώσει μοίρασμα στολών στους εθελοντές διασώστες ή να δωρίσει GPS στην πυροσβεστική και να βγάλει και τις σχετικές φωτογραφίες.
Καλούμε τη δημοτική αρχή να απολογηθεί για τη μέχρι τώρα στάση της και να αναλάβει τις ευθύνες της. Καλούμε τους δημότες να πιέσουν με κάθε τρόπο στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης των ελέγχων και της λήψης των απαραίτητων μέτρων πριν είναι αργά.
Ο εγκέλαδος δεν πρόκειται να ειδοποιήσει η να ζητήσει την άδεια του δημάρχου ή όποιου άλλου «αρμόδιου».
Γνωμοδότηση δήμου Ηρακλείου για την κατασκευή – λειτουργία ιδιωτικής ψυχιατρικής κλινικής στις Βούτες :
Σε μια περίοδο που η φτώχεια και η ανεργία επιδεινώνουν την ψυχική υγεία όλο και περισσότερων συνανθρώπων μας, υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση των δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας.
Η δημοτική αρχή, δίνει και τη δική της συγκατάθεση στην κατασκευή – λειτουργία μιας ιδιωτικής ψυχιατρικής κλινικής. Ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες μέχρι την ΙΝΤΡΑΚΟΜ του Κόκαλη και με πρόσχημα την έκρηξη των ψυχικών παθήσεων ετοιμάζονται να ξεκοκαλίσουν ζεστό χρήμα από τον ιδρώτα των εργαζομένων για να θησαυρίσουν. Να λοιπόν που υπάρχει χρήμα. Με τον ίδιο τρόπο ξεκοκαλίστηκαν χρήματα για την κατασκευή του κόμβου ΠΕΠΑΓΝΗ – Σταυράκια για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα του ιδιωτικού πάρκινγκ, με συνέπειες ακόμη και στην κυκλοφορία των οχημάτων και ασθενοφόρων.
Αντί ο δήμος να συμβάλλει στη διεκδίκηση χρημάτων για να στελεχωθούν, εκσυγχρονιστούν και επεκταθούν οι ήδη υπάρχουσες νοσοκομειακές ψυχιατρικές κλινικές, δίνει τη συγκατάθεσή της στην ιδιωτικοποίηση της υγείας και του τομέα ψυχικής υγείας. Αυτό, οδηγεί σταδιακά στην υπολειτουργία και τελικά στο κλείσιμο των ψυχιατρικών μονάδων που έχουν απομείνει.
Να πως, ο ανεξάρτητος δήμαρχος και η δημοτική αρχή, συμβάλλουν στην απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη παροχής υπηρεσιών υγείας και μάλιστα σε ευαίσθητους τομείς, για να μεταφέρουν την ευθύνη και το κόστος θεραπείας στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, είναι κάθετα αντίθετη στη θετική γνωμοδότηση του ΔΣ για την ένταξη του έργου στο jessica.
Τασσόμαστε υπέρ της κατάργησης της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία και διεκδικούμε πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ευχετήριο Μήνυμα


Οι δημοτικοί Σύμβουλοι του ΚΚΕ στο δήμο Ηρακλείου, απευθύνονται με αισιοδοξία στους συνδημότες και τη νεολαία της πόλης μας και τους καλεί να κάνουν το 2014 έτος αγωνιστικής ανάτασης, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για καλύτερη ζωή με δικαιώματα, ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους συνδημότες (εργαζόμενους, άνεργους, πολύτεκνους,  τρίτεκνους, ΑμΕΑ και νεολαία), αλλάζουμε σελίδα στο δήμο μας. Δημιουργούμε το δικό μας λαϊκό μπλοκ, κόντρα στο πολύχρονο κατεστημένο. Διεκδικούμε την πολιτιστική, ιστορική και λαογραφική αναγέννηση της πόλης μας. Τα χωριά μας να βρουν τη χαμένη τους αίγλη, να αναζωογονηθούν οικονομικά και παραγωγικά. Οι γειτονιές μας, από τη Φορτέτσα μέχρι την Αγ. Τριάδα και από τον Ξηροπόταμο μέχρι την Ν. Αλικαρνασσό να αναπλαστούν, δίνοντας χρώμα και ποιότητα στη ζωή των δημοτών.

Στην κρίση δεν απαντάμε με «φιλανθρωπία» και δημόσιες σχέσεις. Απαντάμε στην πράξη με αιτήματα:
·     Μείωση έως και κατάργηση τελών και φόρων για άνεργους, πολύτεκνους – τρίτεκνους, ΑμΕΑ και άλλες ευπαθείς ομάδες.
·     Μείωση των τιμολογίων της ΔΕΥΑΗ κατά 50%, αφαίρεση του παράνομου τέλους 80% στην τιμή του νερού.
·     Αύξηση της φορολογίας και των τελών στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και στις τράπεζες.
·     Με παιδικούς – βρεφικούς σταθμούς χωρίς τροφεία για όλα τα παιδιά.
·     Αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους ελεύθερους για όλους τους νέους, χωρίς πληρωμή.
·     Ενισχυμένες κοινωνικές δομές, ανοιχτές, δημόσιες και δωρεάν για όλους τους συνδημότες.
·     Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους του δήμου, καμία απόλυση – διαθεσιμότητα – κινητικότητα.
·     Καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου, ενίσχυσή τους με προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές.

  Το σύνθημά μας : “Σπάμε το κατεστημένο, αλλάζουμε σελίδα. Κανείς μόνος του στην κρίση. Όλοι για έναν και ένας για όλους!”


Η Δημοτική Ομάδα
της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηρακλείου















Αρ. Πρωτ. 203017                                                                                                     ΑΝΑΦΟΡΑ – ΑΙΤΗΣΗ
Ημερομηνία 26/11/2013                                                                                         Προς τον Πρόεδρο του ΔΣ
και τον Δήμαρχο Ηρακλείου
Ηράκλειο, 25-11-2013

 Έχοντας υπ' όψη την κοινή επιστολή των φορέων της Ηλιούπολης Ηρακλείου (11ο Λύκειο Ηρακλείου, 5ο Λύκειο Ηρακλείου, 46ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, 57ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου, Πολιτιστικός Σύλλογος “Ηλιούπολης”), παρακαλούμε όπως έρθει για συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ Ηρακλείου, προκειμένου να τεθούν τα προβλήματα και να πάρουν θέση τα μέλη του ΔΣ και οι παρατάξεις.
 Η Λαϊκή Συσπείρωση πολλές φορές έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για την αναβάθμιση-ανάπλαση της περιοχής χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η κατεδάφιση της παράνομης οικοδομής δίπλα στο 46ο δημοτικό και η ατελής ανακατασκευή της Παπαπέτρου Γαβαλά, έγιναν “μετά κόπων και βασάνων”. Η περιοχή της Ηλιούπολης όμως αναπτύσσεται αλματωδώς, έχει πολλά νέα ζευγάρια (εργαζόμενους ως επί το πλείστον) και ταυτόχρονα πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα (νέες αίθουσες διδασκαλίας, χρόνια καθυστέρηση αγοράς των χαρακτηρισμένων οικοπέδων για σχολική στέγη, επέκταση σχολικών συγκροτημάτων 46ου Δημοτικό και μεταστέγαση 57ου νηπιαγωγείου, αξιοποίηση αύλειου χώρου και τμήματος οικοπέδου εκτός σχολικού συγκροτήματος 11ου ΓΕΛ και 5ου Γυμνασίου, ανάπλαση περιοχής (πάρκα, πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο, διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων, δρόμοι, πεζοδρόμηση Παπαπέτρου Γαβαλά, σημάνσεις, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, κ.λ.π.), απομάκρυνση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, κ.ά.
 Όλα τα παραπάνω έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής των κατοίκων που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την κοινωνικοποίηση των νέων της περιοχής, την βιώσιμη και σωστή ανάπτυξη της συνοικίας μας. Δυστυχώς, αυτά τα προβλήματα αυξάνονται συνεχώς και προστίθενται στα τόσα άλλα που μας πνίγουν καθημερινά, όπως η ανεργία, ο υποσιτισμός παιδιών στα σχολεία, τα ναρκωτικά, κ.λ.π.

Οι δημοτικοί Σύμβουλοι
Συντυχάκης Μανώλης
Βασιλακάκη Μαρία
Κασαπάκης Μιχάλης
Σκεπάρνης Γιώργος
Συντυχάκη Πόπη
Σκυβαλάκη Ρένα


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ


15.11.2013



Σήμερα, στο ΔΣ Ηρακλείου η δημοτική αρχή περνά με καταιγιστικό τρόπο θέματα που επιβεβαιώνουν την ευθυγράμμισή της με την κυβερνητική πολιτική. Δεν είναι μόνο αντιλαϊκή αλλά και πρωταθλήτρια σε μέτρα που προσαρμόζουν το Δήμο άμεσα στις απαιτήσεις της Τρόϊκα για αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων και μέσω των δήμων.

1. ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ : Η Δημοτική αρχή ψεύδεται όταν μιλάει για διατήρηση των δημοτικών τελών στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Στα 3 προηγούμενα χρόνια εξίσωσε τους συντελεστές τελών σε όλες τις δημοτικές ενότητες  προς τα πάνω με αυξήσεις που αγγίζουν μέχρι και 400%. Ακολουθεί στυγνή εισπρακτική πολιτική στα τέλη, στα πρόστιμα (μαγαζιών, στάθμευσης, κ.λ.π.), στο νερό εκβιάζοντας ακόμη και με την αφαίρεση ρολογιών για 100 ευρώ χρέος. Η πρότασή της για διατήρηση  της υπάρχουσας κατάστασης στα δημοτικά τέλη είναι εκτός πραγματικότητας και παραπλανητική. Η φτώχεια μεγαλώνει και η ανεργία φουντώνει. Καμία σχέση δεν έχει το εισόδημα και το επίπεδο διαβίωσης των δημοτών με αυτό των ετών της δεκαετίας του 2000 – 2010. Έπρεπε, εδώ και χρόνια, να προχωρήσει σε δραστικές μειώσεις των δημοτικών πάνω από 50% ακόμη και σε κατάργησή τους, σε κάθε είδους συμμετοχή των εργαζομένων, σε "τροφεία" των παιδικών σταθμών, σε δραστηριότητες αθλητισμού, πολιτισμού, καλλιτεχνικής παιδείας (ωδεία, κλπ.).

2. Π/Υ 2014 : Η πολιτική βούληση και σχεδιασμός της δημοτικής αρχής δεν υπάρχουν πουθενά. Το μόνο που υπάρχει είναι η αυστηρή τήρηση των εντολών της κυβέρνησης, του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας, του Καλλικράτη, κ.λ.π. Σε ανύποπτο χρόνο, η κυβέρνηση δήλωνε ότι οι προϋπολογισμοί των δήμων για το 2014 «θα συνταχθούν εντός αυστηρών μνημονιακών πλαισίων».
Ο Π/Υ του Δήμου 2014 είναι εικονικός αφού από τα 183 εκ που προϋπολογίζονται, τα 74 εκ είναι προβλέψεις μη είσπραξης και τα 13,5 εκ είναι εισπράξεις υπέρ του δημοσίου και τρίτων.
Οι όποιες διεκδικήσεις της δημοτικής αρχής διαφημίζονται, είναι φούμαρα αφού δεν εκφράζεται στον προϋπολογισμό. Όλα τα έσοδα από το κράτος, (ΚΑΠ, ακόμα κι αυτά που αφορούν λειτουργία σχολείων, επιδόματα κτλ) έχουν υπολογιστεί με βάση τα όσα ήδη έχει πάρει που έτσι κι αλλιώς ήταν πετσοκομμένα [(όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση, αυτό γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες της ΚΥΑ 30842/31-7-2013 (ΦΕΚ 1896 Β΄)].
Για τα πολυδιαφημιζόμενα έργα πολύς ντόρος για το τίποτα. Η εκτέλεση έργων το 2013 πλησίασε μόλις το 16,5%
Για το 2014 δεν προβλέπεται η κατασκευή κανενός νέου σχολικού συγκροτήματος.
Για συντηρήσεις σχολείων την χρονιά που διανύουμε υλοποιήθηκε μόνο το 5,7% από αυτά που είχαν προϋπολογιστεί. Και για το 2014 προϋπολογίζετε μειωμένες συντηρήσεις κατά 78%!!!
Για μελέτες σχετικές με τα σχολεία υλοποιήθηκε το 0%!!! και για το 2014 εγκαταλείπονται όλες οι μελέτες.
Όσο αφορά στις σχολικές επιτροπές, εδώ και χρόνια  υποχρηματοδοτούνται. Αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διεύρυνση του φαινομένου, διευθυντές σχολείων να ζητούν από τους γονείς να πληρώσουν το πετρέλαιο και τις καθαρίστριες, το χαρτί, την τραπεζοκόμο κ.ά. Πρόσφατο παράδειγμα η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από ιδίους πόρους του δήμου, από χρήματα των δημοτών, με 200.000€, το καταγγέλλουμε.
Ο προϋπολογισμός εξόδων του δήμου δίνει μόνο το 1,6% στην εκπαίδευση, περίπου 3 εκ €. Οι πραγματικές ανάγκες είναι εκατονταπλάσια φορές μεγαλύτερες.
Εδώ διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο που να λέει: Αυτές είναι οι ανάγκες, τις βάζω σε σειρά προτεραιότητας και στοχεύω κάθε χρόνο συγκεκριμένα πράγματα.
Υποδιπλασιασμός εργατικού κόστους. Ο Δήμος Ηρακλείου ως εργοδότης, δεν διαφέρει καθόλου από τους στυγνούς επιχειρηματίες, ίσα ίσα μάλιστα που έχει εφαρμόσει όλες τις εργασιακές σχέσεις, που διαθέτει το αντεργατικό οπλοστάσιο του αστικού κράτους. Μόνιμοι, αορίστου, συμβασιούχοι, έμμηνοι, 5μηνοι, 2μηνοι, με συμβάσεις έργου, μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ, κ.ά.
Μελετώντας τον προϋπολογισμό μπορούμε να βγάλουμε τα εξής συμπεράσματα:
Ο προϋπολογισμός του 2011 προέβλεπε περίπου 45,1 εκ € για αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές για το σύνολο των εργαζομένων, ενώ 3 χρόνια μετά, ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει 22,5 εκ €. Δηλαδή με τις μειώσεις, τις απολύσεις, τα μέτρα, εξασφάλισε η δημοτική αρχή για το κράτος τον υποδιπλασιασμό του εργατικού κόστους!!!

3. ΚΟΙΝΣΕΠ : Μετά το πράσινο σειρά έχουν οι παιδικοί σταθμοί και το δημοτικό ωδείο.
Η προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΔΟΠΑΦΜΑΗ και Συνεταιριστικής Επιχείρησης “Εξειδικευμένη Φροντίδα Ηρακλείου” που έρχεται για έγκριση στο ΔΣ, αφορά την ίδρυση ΚΟΙΝΣΕΠ στους παιδικούς σταθμούς.
Οσμιζόμενοι κέρδη, στις ΚΟΙΝΣΕΠ «μπαίνουν» και διάφοροι επιχειρηματίες αλλά και στελέχη της δημοτικής αρχής.
Είναι κατ' ουσία δουλεμπορικές σχέσεις εργασίας, με μισθούς της τάξεως των 350 ευρώ, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, για την παροχή των υπηρεσιών που πραγματοποιούσαν μέχρι χθες εργαζόμενοι του δήμου με διάφορες σχέσεις εργασίας (μόνιμοι υπάλληλοι, αορίστου χρόνου, συμβασιούχοι ορισμένου κ.ά.). Με διάφορα δέλεαρ ωθούνται να συμμετέχουν ως «μέτοχοι» - είλωτες, για να συνεχίσουν με λιγότερα χρήματα την παροχή μιας σειράς υποβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών, από αυτές που έχει τεράστια ανάγκη η λαϊκή οικογένεια, π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθαριότητα, φροντίδα ηλικιωμένων κ.ά.
 Ταυτόχρονα, διευκολύνουν την είσοδο ιδιωτών, απαλλάσσουν το κράτος από την ευθύνη του σε μια σειρά αρμοδιότητες, οδηγούν στην ενίσχυση της ανταποδοτικότητας. Και για να μην ξεχνιόμαστε οι ΚΟΙΝΣΕΠ εμφανίστηκαν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με το ν. 4019/2011 («Νόμος Κατσέλη» για «Κοινωνική Οικονομία») με υφυπουργό εργασίας τότε τον κ. Γκεγκέρογλου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τις αποδέχεται και τις εντάσσει μάλιστα στη λεγόμενη «αλληλέγγυα οικονομία», που την χαρακτηρίζει βασικό πυλώνα ανάπτυξης στην «παραγωγική ανασυγκρότηση», την οποία προτείνει με το πρόγραμμά του.
Οι ΚΟΙΝΣΕΠ, συστήνονται με ξένα κόλλυβα. Δηλαδή με τα χρήματα των δημοτών. Ο δήμος αναλαμβάνει να διαθέσει «χώρους και ακίνητα ιδιοκτησίας του ή τρίτων (...) εξοπλισμό και τεχνικές υποδομές (...) να διαθέσει τα απαιτούμενα μέσα (...) να προμηθεύσει την ΚΟΙΝΣΕΠ με τα κατάλληλα εργαλεία και τα μέσα», όπως αναφέρει η σύμβαση.
Ο εργαζόμενος έχει ένα υποτυπώδες εισόδημα, η επιχείρηση έχει πάμφθηνο προσωπικό, δωρεάν υποδομές και εξοπλισμό από την δημοτική περιουσία. Κάποιος θα κερδοφορεί μέσα από τον εξαναγκασμό του πολίτη να πληρώνει ακριβότερες υπηρεσίες. Έτσι, ενισχύεται η ανταποδοτικότητα. Έτσι διευκολύνεται η είσοδος ιδιωτών σε κρίσιμες υπηρεσίες. Αυτό λέγεται ιδιωτικοποίηση, εμπορευματοποίηση υπηρεσιών!
Καταδικάζουμε την επιλογή της Δημοτικής αρχής να συστήσει ΚΟΙΝΣΕΠ στους παιδικούς σταθμούς και στο ωδείο, που σχεδιάζει.

4. ΠΣΚΗ : Η Δημοτική αρχή μαζί με την διοίκηση της ΔΕΠΤΑΗ ΑΕ δεν χάνουν την ευκαιρία ανοιχτά και με θράσος – σε συνθήκες βαθιάς κρίσης όπου ο λαός υποφέρει – να ζητούν από το ΔΣ να εγκρίνει δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ολοκλήρωση της Β' Φάσης του ΠΣΚΗ. Ένα δάνειο που θα ακριβοπληρώσουν οι δημότες. Για μια Φάση που θα κοστίσει κανείς δεν ξέρει. Αρχικό κόστος 15 εκ ευρώ. Στην πορεία μειώθηκε στα 7 εκ ευρώ. Πως, από ποιους και γιατί άλλαξα οι μελέτες και τα κοστολόγια ; Τι συμπεριλαμβάνει η Β' Φάση ; Γιατί δεν λένε ότι οι Ηρακλειώτες θα κληθούν να πληρώσουν τα πιάνα, τις βασιλικές κουρτίνες, τους πολυτελέστατους φωτισμούς και τόσα άλλα περιττά στη δύσκολη οικονομική και κοινωνική φάση που διανύει ο λαός μας. Κι όλα αυτά γιατί κάποιοι θέλουν να ικανοποιήσουν εργολάβους και τις δικές τους επενδυτικές βλέψεις. Επαναφέρει το ΔΣ της ΔΕΠΤΑΗ ΑΕ, ξανά και ξανά, το ζήτημα της ιδιοκτησίας του ΠΣΚΗ. Μια δημόσια – δημοτική περιουσία και μάλιστα με ακριβοπληρωμένο έργο πάνω σε αυτή από την τσέπη των δημοτών, την θέλουν δική τους! Γιατί ; Που το πάνε ; Τι επιδιώκουν ; ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ !
Η Λαϊκή Συσπείρωση αντιστέκεται σθεναρά, αρνείται να δεχτεί τέτοιες αποφάσεις σε βάρος των δημοτών.

5. Ετήσιο πρόγραμμα τουριστικής προβολής και διαφήμισης Δήμου Ηρακλείου 2014 :

Ένα πρόγραμμα 150.000 ευρώ που θα υλοποιηθεί και με τα χρήματα δημοτών.
Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος δαπανώνται ετησίως για την τουριστική προβολή της χώρας, από την οποία ωφελούνται πολλαπλασιαστικά οι μεγάλες τουριστικές μονάδες. Πόσα ποσά έχουν δοθεί για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, που χρόνο με το χρόνο κάνουν λιγότερες διακοπές. Κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά, εκτός κι αν μέσω των προγραμμάτων «κοινωνικού τουρισμού» καλύπτουν «τρύπες» πριν και μετά την «υψηλή» τουριστική περίοδο.
Τα προγράμματα τουριστικής προβολής έχουν το βλέμμα στραμμένο στις απαιτήσεις των μεγάλων τουριστικών ομίλων μέσω των μορφών εναλλακτικού τουρισμού, όπως για παράδειγμα ο Αγροτουρισμός, ο Συνεδριακός, ο Θρησκευτικός, ο Κινηματογραφικός τουρισμός, ώστε να πετύχουμε τουριστική κίνηση 12 μήνες το χρόνο. Στην ίδια κλίμακα εντάσσεται και η κατάργηση της Κυριακής Αργίας κατ' απαίτηση μεγαλοξενοδόχων και μεγαλεμπόρων.
Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, «προώθηση και προβολή πιστοποιημένων προϊόντων και υπηρεσιών σε συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία (...) προώθηση "έξυπνων" υπηρεσιών και προϊόντων στην τουριστική αγορά (...) καθιέρωση ολοκληρωμένης εθνικής επενδυτικής στρατηγικής», στην οποία θα «συμβάλουν» πολιτεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση και «ιδιωτική πρωτοβουλία».
Καμία σχέση δεν έχουν όλα αυτά με την ανεργία στον κλάδο του τουρισμού, την υπερεκμετάλλευση και την κατάργηση των εποχιακών επιδομάτων στους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» διεκδικεί άμεσα μέτρα για:

1.    Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Δήμων που θα προέρχεται από αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, από τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, από την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.
2.    Όχι στο κλείσιμο δομών - υπηρεσιών των Δήμων, αλλά διεύρυνσή τους.
3.    Καμία απόλυση εργαζομένων στους δήμους. Όχι στην κατάργηση οργανικών θέσεων. Ανανέωση όλων των συμβάσεων και μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να καλύπτουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές.
4.    Άμεση δραστική μείωση ανταποδοτικών και άλλων τελών, με στόχο την κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών και άλλων τελών.
5.    Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στη λειτουργία στις υπηρεσίες και τα έργα των Δήμων. Καμία ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση των απορριμμάτων, στους υδάτινους πόρους, στις ΑΠΕ - την Ενέργεια γενικά - σε Εκπαίδευση, Υγεία, Πρόνοια, Άθληση, Πολιτισμό.
6.    Γενναία χρηματοδότηση για τους βρεφονηπιακούς - παιδικούς σταθμούς. Να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις των γονιών στη νέα περίοδο. Κατάργηση των τροφείων. Δικαίωμα των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή.
7.    Πρόγραμμα δημιουργίας νέων σύγχρονων δημόσιων, βρεφονηπιακών σταθμών, με επαρκή στελέχωση και σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή για την πανελλαδική κάλυψη όλων των αναγκών.
8.    Άμεση και πλήρη λειτουργία όλων των Δημοτικών Ιατρείων και εργαστηρίων με απολύτως δωρεάν παροχή των υπηρεσιών σε όλους και ιδιαίτερα σε άπορους, ανασφάλιστους, μετανάστες και στις οικογένειές τους. Δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών. Λήψη μέτρων για τη Δημόσια Υγεία.
9.    Κρατική χρηματοδότηση για τη δωρεάν λειτουργία κατασκηνώσεων το καλοκαίρι για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.
10.Ενίσχυση και διεύρυνση των κοινωνικών δομών (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ - ΜΕΑ, κ.λπ.) με υπηρεσίες αποκλειστικά χρηματοδοτούμενες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, που να καλύπτουν όλους δωρεάν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αξιοποιώντας και τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Να ιδρυθούν και νέα και να λειτουργήσουν στο πλαίσιο ενός δημόσιου συστήματος με δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για τη δημιουργική απασχόληση όλων των παιδιών και αυτών με αναπηρία.
11.   Αφορολόγητο πετρέλαιο σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά κέντρα κ.λπ.

12.Πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ή άλλων πόρων για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές υποδομές που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, έργα διαχείρισης αποβλήτων, αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής - αντιπυρικής προστασίας.




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΔΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ Π/Υ 2014

Ηράκλειο, 15.11.2013

Σε ανύποπτο χρόνο, αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι προϋπολογισμοί των δήμων για το 2014 «θα συνταχθούν εντός αυστηρών μνημονιακών πλαισίων».         Οι νέοι προϋπολογισμοί θα είναι προσαρμοσμένοι στις κατευθύνσεις της αντιλαϊκής πολιτικής παρά τις αντιθέτου αγωνιστικές κορόνες του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής. Η λογική του τύπου «τι να κάνουμε, αυτά μας δίνουν, αυτά έχουμε, αυτές τις ανάγκες μπορούμε να εξυπηρετήσουμε» δεν τους απαλλάσσει από τις ευθύνες.

Όπως προκύπτει από έρευνα (Ιούνης του 2013) της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ)  εξετάζοντας τα οικονομικά στοιχεία μιας 15ετίας προ κρίσης για την Ελλάδα προκύπτει ότι στην τριετία 2009 - 2012 η μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τους ΟΤΑ είναι 60%. Το συνολικό κόστος λειτουργίας των δήμων ανέρχεται στα περίπου 3,6 δις, το οποίο αποτελεί ανελαστικό - ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήμων.

Από αυτά, το κράτος μέσω των ΚΑΠ δίνει 1,272 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία περίπου 263,4 εκ. αφορά χρηματοδότηση για μεταφερόμενες από την κεντρική διοίκηση στους ΟΤΑ αρμοδιότητες για τις οποίες θα έπρεπε να υπάρχει πρόσθετη ξεχωριστή χρηματοδότηση,

Δηλαδή, το ποσό που δίνει το κράτος είναι μόλις στο 30% του συνολικού κόστους λειτουργίας των δήμων, οι οποίοι ήδη από ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας φέρονται να εισπράττουν 1,027 δις ετησίως. Τελικώς, για να καλύψουν το συνολικό κόστος λειτουργίας, δηλαδή όλο αυτό το 70% που μένει κενό, δημοτικές αρχές καταφεύγουν σε υψηλά ανταποδοτικά, τροφεία, τέλη, φόρους, πρόστιμα, παράβολα. Φυσικά και αυτό το 30% που έρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι χρήματα του λαού τα οποία κατέβαλε μέσω της βαριάς άμεσης και (της ακόμα πιο άδικης) έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ).

Έχουμε συνεχή μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τους ΟΤΑ, μεταφορά αρμοδιοτήτων δίχως τους αντίστοιχους πόρους, ταξικούς προϋπολογισμούς που ρίχνουν τα βάρη στους δημότες, διαρκή μετακύλιση στις πλάτες των δημοτών του κόστους λειτουργίας μιας σειράς βασικών κοινωνικών υπηρεσιών (βρεφονηπιακοί σταθμοί), διάσπαση του ενιαίου δημόσιου χαρακτήρα των κοινωνικών υπηρεσιών («δημοτικά ιατρεία», «δημοτικά φαρμακεία», πολυδιαφημισμένες προσπάθειες, ακόμα και αναγκαίες στις σημερινές συνθήκες βαθιάς κρίσης που όμως απαλλάσσουν το κράτος από την ευθύνη του για την παροχή δωρεάν, δημόσιων, ολοκληρωμένων και ποιοτικών τέτοιων υπηρεσιών στο λαό), διεύρυνση της ανταποδοτικότητας, εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις προσωπικού.

Προηγουμένως, η δημοτική αρχή είχε συμφωνήσει με την «κινητικότητα», τη «θεωρία» περί πλεονάζοντος προσωπικού. Αποδέχτηκαν τις συνεχείς μειώσεις στη χρηματοδότηση, αναλωνόμενοι όλο αυτό το διάστημα όχι στο να διεκδικήσουν τα αναγκαία για το λαό και τους εργαζόμενους στους δήμους κονδύλια, αλλά στο πώς θα μοιράσουν στους δήμους τα διαρκώς μειούμενα κονδύλια από την κουτσουρεμένη «πίτα» της κρατικής χρηματοδότησης.

Κι ενώ τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το προσωπικό των ΟΤΑ, πέρυσι έσπευσαν να εφαρμόσουν κυβερνητική εγκύκλιο και να καταργήσουν τις κενές οργανικές θέσεις στους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας. Έτσι, ενώ υπάρχουν κενά (μύθος το δήθεν πλεονάζον προσωπικό), πλέον τυπικά δεν εμφανίζονται και οι δημοτικές πλειοψηφίες δεν διεκδικούν την κάλυψή τους με μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Και τις όποιες προσλήψεις ζητούν, είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, με εξοντωτικά ωράρια και σχεδόν ανύπαρκτα δικαιώματα, στην ευρωενωσιακή λογική ανακύκλωσης της ανεργίας, μοιράσματος της φτώχειας, περιορισμού του «λειτουργικού κόστους.

Κάποιοι θα σπεύσουν να ρίξουν την ευθύνη στο μνημόνιο και θα δούμε ξανά το έργο: μνημονιακό μείγμα - αντιμνημονιακό μείγμα, καλό θα ήταν να ξέρουν οι Ηρακλειώτες ότι η αρχή του νήματος για τις δραστικές περικοπές σε υπηρεσίες, κονδύλια, προσωπικό και πολλά άλλα, είναι ο νόμος για τη διοικητική μεταρρύθμιση, ο διαβόητος «Καλλικράτης». Εκείνος ο νόμος ήταν που προέβλεπε τον... περίφημο «μηχανισμό εξυγίανσης» στον οποίο θα ενταχθούν δήμοι που δεν τηρούν δύο συνεχή τρίμηνα τους προϋπολογισμούς τους. Κάτι που σημαίνει επιβολή φόρων, απολύσεις, πάγωμα εκτέλεσης έργων κ.ά. Πάνω στον «Καλλικράτη» έχει «πατήσει» η ιστορία της αξιολόγησης φορέων, υπηρεσιών και προσωπικού των δήμων. Θυμίζουμε ότι με το συγκεκριμένο νόμο δημιουργήθηκαν Νομικά Πρόσωπα στους δήμους που είχαν τη δυνατότητα να αναθέτουν σε ιδιώτες μια σειρά έργα και υπηρεσίες, ώστε πλέον τώρα, να θεωρείται «πλεονάζον» - όπως λένε - το προσωπικό που εξυπηρετούσε τέτοιες ανάγκες και που τώρα θα τεθεί σε διαθεσιμότητα και στη συνέχεια πιθανά στην απόλυση.

Για όλους αυτούς τους λόγους καλό είναι να θυμούνται οι εργαζόμενοι ότι ο νόμος εκείνος, ο «Καλλικράτης» είχε τύχει της... αποθέωσης του Δημάρχου, Αντιδημάρχων, της δημοτικής αρχής γενικότερα αλλά και από κόμματα, πριν τις εκλογές του Νοέμβρη του 2010. Με εξαίρεση το ΚΚΕ που προειδοποιούσε για τις τραγικές επιπτώσεις που θα έχει στα λαϊκά νοικοκυριά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται, συσκοτίζοντας τις πραγματικές του προθέσεις και θέσεις. Χαρακτηρίζει τον Καλλικράτη  "δημαρχο - κεντρικό μοντέλο" διαχείρισης, αποκρύπτοντας ότι αποτελεί στρατηγική της ΕΕ.

Δεν ξέρω κύριε Δήμαρχε ποια είναι η άποψή σας για την Πρωτοβουλία των 5 Δημάρχων (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Βόλου, Ιωαννίνων), μ' αφορμή τη συνάντησή τους στο Βόλο και τα όσα είπαν εκεί. Όντας και στελέχη της ΚΕΔΕ, εκλογές έρχονται, πρωτοστατούν για μια τοπική διοίκηση αντιδραστικότερη, σφόδρα αντιλαϊκή, όπως και άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι, περιφερειάρχες, σύμβουλοι, παράγοντες που προβάρουν διάφορα ...κοστουμάκια («ανεξάρτητος», «ακομμάτιστος», «αριστερός», «δημοκράτης», «αντιφασίστας») για να υφαρπάξουν την ψήφο του λαού, να συμβάλουν στην ισοπέδωσή του.

Στον Κρατικό Π/Υ του 2014 υπάρχουν κενά στα ποσά των κονδυλίων που αφορούν την ΤΔ, ενώ έρχονται νέες μειώσεις στους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τους Δήμους.

Υπάρχει πολιτική υποκρισία από πλευράς της κυβέρνησης σχετικά με την εμφάνιση πλεονάσματος στον προϋπολογισμό. «Αυτό το γενικό πλεόνασμα που λέει το κράτος, ένα μέρος του είναι εδώ στο Δήμο, στους Δήμους. Κάνει μάλιστα την αλχημεία με τα χρήματα που χρωστάει στους Δήμους, έρχεται τώρα και τους δίνει μια ρευστότητα με επιμήκυνση του χρόνου με δάνειο και λέει να τα τα έσοδα και τα βάζει στο αριθμητικό πλεόνασμα. Αυτή είναι η κατάσταση. Δείχνει ότι είναι δρομολογημένες οι εξελίξεις, είναι συνειδητή πολιτική της κυβέρνησης.

Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι για το 2014 μειώνονται κατά 50 εκατομμύρια ευρώ και η Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) κατά 110 εκατομμύρια ευρώ, σύνολο 160 εκατομμύρια ευρώ. Οι συνολικές μηνιαίες αποδόσεις προς του δήμους θα ανέλθουν σε 227 εκατομμύρια ευρώ κι αυτό σημαίνει μείωση κατά 5,5% σε σχέση με τις σημερινές αποδόσεις.

Η υπόθεση Π/Υ θα μας απασχολήσει αρκετές φορές μέσα στο 2014 όπως μας απασχόλησε και του 2013 με αναμορφώσεις και τροποποιήσεις για να ξεφύγουμε από το σκόπελο του Παρατηρητηρίου.

Κατά τη γνώμη μας, ο Π/Υ του Δήμου και των άλλων Νομικών Προσώπων είναι σαν τον χάρτινο πύργο. Είναι άθλια η οικονομική κατάσταση των δήμων.



Ήδη ο Π/Υ 2014 του Δήμου Ηρακλείου προβλέπει δραστικές περικοπές δαπανών για έργα και υπηρεσίες που - αν και κουτσουρεμένες και υποβαθμισμένες - εξυπηρετούν ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων, λαϊκών οικογενειών, συνταξιούχων, ατόμων με αναπηρίες. Είναι γνωστό ότι τα προγράμματα Πρόνοιας που υλοποιούσαν οι δήμοι έχουν κοπεί με το μαχαίρι τα τελευταία χρόνια.

Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες για τους συνδημότες μας, και ιδιαίτερα για τους ανέργους, τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, μικροεπαγγελματίες και έμπορους, τους αγρότες, τις πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, τα ΑμεΕΑ, υπάρχει ανάγκη για γενναία μείωση φόρων και τελών έως και κατάργηση πολλών από αυτών.

Η πρόταση της δημοτικής αρχής για διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης στα δημοτικά τέλη είναι εκτός πραγματικότητας και παραπλανητική. Η φτώχεια μεγαλώνει, η ανεργία φουντώνει, μισθοί και συντάξεις πείνας στα επίπεδα προ του 1960.

Βασικό κριτήριο για μας είναι η διαφορετική ταξική θέση των φορολογούμενων δημοτών, ανεξάρτητα απ΄τα διαφορετικά είδη φορολόγησης (φορολογία μισθωτών - αυτοαπαχολούμενων-μικρών επιχειρήσεων-μονοπωλιακών ομίλων).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είμαστε υπέρ της :
·  αύξησης των τελών καθαριότητας, ύδρευσης, αποχέτευσης για μεγάλες επιχειρήσεις που δρουν στα όρια του Δήμου, ενώ ταυτόχρονα διεκδικούμε μείωση των τελών για μισθωτούς-αυτοαπασχολούμενους και άμεση κατάργησή τους για φτωχούς και ανέργους.
·  αύξησης τελών σε Νυχτερινά Κέντρα, Μεγάλα Ξενοδοχεία, Εμπορικούς Ομίλους, Τράπεζες, κλπ.
·  αύξησης της φορολογίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και ταυτόχρονη κατάργησης του σημερινού Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και του φόρου μεταβίβασης της πρώτης κατοικίας.
·  άμεσης κατάργησης τελών καθαριότητας και φωτισμού για ανέργους και φτωχούς συνταξιούχους-μισθωτούς.

Στις σημερινές συνθήκες παρατεταμένης κρίσης η Λαϊκή Συσπείρωση, τονίζει την ανάγκη κατάργησης των δημοτικών τελών και κάθε τέλος και φόρος σε υγεία, πρόνοια, παιδεία, αθλητισμό, πολιτισμό. δηλαδή κατάργηση κάθε είδους συμμετοχής των εργαζομένων, σε "τροφεία" των παιδικών σταθμών, σε δραστηριότητες αθλητισμού, πολιτισμού, καλλιτεχνικής παιδείας (ωδεία, κλπ.).

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση πρέπει να υπάρξει έκτακτη οικονομική επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ο οποίος να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των δήμων. Είναι μία αμυντική πρόταση, όχι επιθετική. Αλλά πρέπει σήμερα να γίνει. Μπροστά στην κατάσταση αυτή, ο κόσμος πρέπει να βγάλει συμπεράσματα, και αυτοί που δουλεύουν στην Τοπική Διοίκηση και γενικότερα, να οργανώσουν την πάλη τους, να αντιπαρατεθούν και να διεκδικήσουν άμεσα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους.

Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» διεκδικούν άμεσα μέτρα για:

1.    Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Δήμων που θα προέρχεται από αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, από τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, από την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.
2.    Όχι στο κλείσιμο δομών - υπηρεσιών των Δήμων, αλλά διεύρυνσή τους.
3.    Καμία απόλυση εργαζομένων στους δήμους. Όχι στην κατάργηση οργανικών θέσεων. Ανανέωση όλων των συμβάσεων και μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να καλύπτουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές.
4.    Άμεση δραστική μείωση ανταποδοτικών και άλλων τελών, με στόχο την κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών και άλλων τελών.
5.    Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στη λειτουργία στις υπηρεσίες και τα έργα των Δήμων. Καμία ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση των απορριμμάτων, στους υδάτινους πόρους, στις ΑΠΕ - την Ενέργεια γενικά - σε Εκπαίδευση, Υγεία, Πρόνοια, Άθληση, Πολιτισμό.
6.    Γενναία χρηματοδότηση για τους βρεφονηπιακούς - παιδικούς σταθμούς. Να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις των γονιών στη νέα περίοδο. Κατάργηση των τροφείων. Δικαίωμα των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή.
7.    Πρόγραμμα δημιουργίας νέων σύγχρονων δημόσιων, βρεφονηπιακών σταθμών, με επαρκή στελέχωση και σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή για την πανελλαδική κάλυψη όλων των αναγκών.
8.    Άμεση και πλήρη λειτουργία όλων των Δημοτικών Ιατρείων και εργαστηρίων με απολύτως δωρεάν παροχή των υπηρεσιών σε όλους και ιδιαίτερα σε άπορους, ανασφάλιστους, μετανάστες και στις οικογένειές τους. Δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών. Λήψη μέτρων για τη Δημόσια Υγεία.
9.    Κρατική χρηματοδότηση για τη δωρεάν λειτουργία κατασκηνώσεων το καλοκαίρι για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.
10.Ενίσχυση και διεύρυνση των κοινωνικών δομών (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ - ΜΕΑ, κ.λπ.) με υπηρεσίες αποκλειστικά χρηματοδοτούμενες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, που να καλύπτουν όλους δωρεάν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αξιοποιώντας και τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Να ιδρυθούν και νέα και να λειτουργήσουν στο πλαίσιο ενός δημόσιου συστήματος με δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για τη δημιουργική απασχόληση όλων των παιδιών και αυτών με αναπηρία.
11.Αφορολόγητο πετρέλαιο σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά κέντρα κ.λπ.

12.Πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ή άλλων πόρων για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές υποδομές που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, έργα διαχείρισης αποβλήτων, αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής - αντιπυρικής προστασίας.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς
τον Πρόεδρο του ΔΣ και το Δήμαρχο Ηρακλείου

Μόλις χθες πληροφορηθήκαμε ότι την ερχόμενη Τρίτη 8.10.2013 και ώρα 13:00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη φορέων με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης που θα έχει ως θέμα “τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις επτά Κυριακές του χρόνου, σύμφωνα με το νόμο”.
Μεταξύ των φορέων έχει προσκληθεί να πάρει μέρος στη σύσκεψη και ο Δήμος Ηρακλείου.

Επιτρέψτε μας αρχικά να κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις στο θέμα :
Εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα συζητιέται το θέμα της κυριακάτικης αργίας. 
Γνωρίζουμε μάλιστα ότι μεγάλοι ξενοδόχοι και πολυεθνικές εμπορίου πίεζαν και πιέζουν στην κατεύθυνση να χαρακτηριστεί η πόλης του Ηρακλείου ως τουριστική, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου και της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας.
Η κυβέρνηση με το Νόμο «Κανόνες Ρύθμισης της Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» - που ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - ικανοποιεί το αίτημα των μεγάλων εμπορικών κέντρων και των μεγάλων ξενοδόχων. Σηματοδοτεί την πρόθεσή της να υλοποιήσει το σύνολο των μέτρων που θα εμβαθύνουν στη στρατηγική της ΕΕ, του κεφαλαίου για άρση κάθε εμποδίου στον κύριο νόμο του καπιταλισμού, την ελευθερία της αγοράς.
Είναι εμπαιγμός αυτό που λέει η κυβέρνηση ότι η απελευθέρωση θα είναι προς όφελος των μικρών, αφού ο τζίρος των μικρών καταστημάτων δεν πρόκειται να αυξηθεί λειτουργώντας και τις Κυριακές. Αντίθετα θα αυξηθούν τα λειτουργικά τους έξοδα.
Οι αιτίες που κλείνουν τα μικρά καταστήματα δεν είναι η έλλειψη ωρών και ημερών δουλειάς, τα μικρά καταστήματα τα κλείνει η κυριαρχία των μονοπωλίων, τα κλείνει η φτώχεια των εργαζομένων που εξαπλώνεται, η βαριά φορολογία και τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί στο λαό.
Οι μεγάλοι ωφελημένοι από την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα είναι τα πολυκαταστήματα που θα ανοίξουν και θα λειτουργούν παρά και ενάντια στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι δε θα ανοίξουν. Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα αυξήσει την ανεργία στον κλάδο του εμπορίου και αυτό έδειξε και η απελευθέρωση του ωραρίου που προηγήθηκε.
Οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα είναι πολύ λιγότερες από αυτές που θα χαθούν, καθώς θα βάλουν λουκέτο τα καταστήματα που δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο νέο ωράριο, ενώ θα καλυφθούν και με την εντατικοποίηση της εργασίας του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού.

Ο Δήμος Ηρακλείου συμμετείχε σε διάφορες συσκέψεις εμπλεκόμενων φορέων της πόλης  πριν την ψήφιση του Νόμου συζητώντας θέσεις και προτάσεις επί του Ν/Σ.
Σήμερα, επανέρχεται αυτή η ψευδεπίγραφη διαβούλευση για το πως θα εφαρμοστεί ο νόμος.
Και πάλι ο Δήμος καλείται να συμμετάσχει σε ανάλογη συζήτηση.

Ερωτώνται ο Πρόεδρος του ΔΣ, ο Δήμαρχος
1.Θα παραστεί ο Δήμος στη σύσκεψη της Τρίτης και τι στάση θα κρατήσει ;
2.Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει το θέμα του ωραρίου, της κυριακάτικης αργίας και του Ν/Σ (Νόμου) για συζήτηση στο ΔΣ ; Με ποια θέση συμμετείχε κατά το παρελθόν στις διάφορες μορφές “διαβούλευσης” για το θέμα του ωραρίου και της κυριακάτικης αργίας ;
3.Τελικά, ο Δήμος Ηρακλείου τι ρόλο διαδραματίζει σε αυτή την υπόθεση ; Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει ή δεν πρέπει να έχει άποψη και λόγο ; Και αν ναι, τότε πότε θα έρθει το θέμα για συζήτηση στο ΔΣ ;

Επειδή, η σύσκεψη στην περιφέρεια είναι για την ερχόμενη Τρίτη - όπως αναφέρθηκε αρχικά - παρακαλώ απαντήστε μας μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 7.10.2013.


Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
ο επικεφαλής
Συντυχάκης Μανώλης



Ηράκλειο, 4.10.2013