Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΥΤΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

   







         Η ΠΑ.ΣΕ.ΒΕ. στηρίζει την κοινή απεργιακή κινητοποίηση, που ξεκινούν τη Δευτέρα, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες πωλητές και οι μικροαγροτοπαραγωγοί στις λαϊκές αγορές, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο «Για την άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος».
            Με μια σειρά μέτρα που εισάγει το νομοσχέδιο αυτό, δημιουργούνται οι όροι για τον σταδιακό εκτοπισμό από τις λαϊκές αγορές των ανθρώπων του μεροκάματου, προς όφελος των μεγαλεμπόρων και των εμπορικών αλυσίδων, που ετοιμάζονται να καταλάβουν τους πάγκους και θα εκμεταλλεύονται μισθωτούς των 400 ευρώ το μήνα:
1. Οι άδειες θα εκδίδονται για χρονική περίοδο 3 ετών και θα ανανεώνονται κάθε τριετία, με προαπαιτούμενο τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Όμως, η πλειοψηφία των πωλητών, αλλά και των αγροτών είναι ήδη υπερχρεωμένοι σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Έτσι, όχι μόνο θα παραμένουν ανασφάλιστοι αυτοί και οι οικογένειές τους, στα χέρια των εκβιασμών της εφορίας και του ΟΑΕΕ, αλλά θα αναγκαστούν να χάσουν τη δουλειά τους και οι παραγωγοί την τελευταία ελπίδα να πουλήσουν αυτοί τα προϊόντα τους, έχοντας ένα πάγκο στις λαϊκές αγορές και μοιραία θα υποκύψουν στους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων – μεσαζόντων.
2. Εισάγει εξοντωτικά πρόστιμα άμεσης είσπραξης, κάποια εκ των οποίων γίνονται και ποινικό αδίκημα, ενώ στους μεγαλέμπορους και επιχειρηματίες κάνουν μέχρι και τρεις φορές συστάσεις και προειδοποιήσεις για παραβάσεις που έχουν να κάνουν με την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως προβλέφθηκε με τον ν.4235/2014 του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
3. Οι Θέσεις των πωλητών θα παραχωρούνται με κλήρωση κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να πρέπει ο κάθε επαγγελματίας να ξαναστήνει την πελατεία του από την αρχή. Έτσι, θα ευνοηθούν μόνο όσοι αργότερα θα έχουν τη δυνατότητα να κατέχουν πολλά πόστα μέσα στη λαϊκή.
      4. Στο πνεύμα του Καλλικράτη, μεταφέρουν στους οικείους δήμους και την αρμοδιότητα να αποφασίζουν για τον ανώτερο αριθμό θέσεων όλων των λαϊκών αγορών, που λειτουργούν στη χωρική τους αρμοδιότητα. Δημιουργούν, έτσι, άμεση σύνδεση των μικροπαραγωγών – μικροεπαγγελματιών με τη δόκανο του δήμου που προσβλέπει σε ρουσφέτια και ανταποδοτικά τέλη. Πολύ πιθανό λοιπόν κάποιοι αργά ή γρήγορα να περισσεύουν. Ποιοι θα είναι αυτοί και με τι κριτήρια;
            Αν και ο τελευταίος νόμος για τις λαϊκές αγορές δεν έχει συμπληρώσει χρόνο, ενώ τον Φλεβάρη υπήρξε και συμπληρωματική νομοθεσία για τους βιοκαλλιεργητές, έρχεται τώρα ένας καινούργιος, που δημιουργεί επιπλέον σοβαρά προβλήματα και πλήρη ανασφάλεια στον χώρο. Όλα δείχνουν ότι είναι ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ που ακουμπά στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, τον λεγόμενο υγιή ανταγωνισμό και την “απελευθέρωση των επαγγελμάτων” που υπερασπίζεται η Ε.Ε. με μόνο στόχο την μονοπώληση του εμπορίου.
            Προφανώς ετοιμάζουν και συνέχεια και πρέπει οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροαγροτοπαραγωγοί να οργανώσουν τον αγώνα τους σε συμμαχία με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή της πολιτικής Κυβέρνησης, Ε.Ε. που υπερασπίζεται τα μονοπώλια σε βάρος εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων.

                                                     Ηράκλειο 25 Απριλίου 2014
                     Γραμματεία Ηρακλείου Κρήτης  της Π.Α.Σ.ΕΒΕ 

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

 Σε πανελλαδική απεργία διαρκείας από Δευτέρα 28 Απρίλη οι παραγωγοί λαϊκών αγορών Αντιδρούν στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΝ




Σε πανελλαδική απεργία διαρκείας προχωρούν από την ερχόμενη Δευτέρα 28 Απρίλη οι παραγωγοί - πωλητές στις λαϊκές αγορές  αντιδρώντας στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, με το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο, που κατατέθηκε στις 17 Απρίλη στη Βουλή.
Οι παραγωγοί καταγγέλλουν ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε εσπευσμένα και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος και ενημέρωση.

Οι παραγωγοί αντιδρούν μεταξύ άλλων: Στην απονομή όλων των θέσεων σε όλες τις λαϊκές αγορές με κλήρωση που θα γίνεται κάθε χρόνο. Στη δυνατότητα με απόφαση του κάθε δήμου να καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων (συμμετεχόντων) σε όλες τις λαϊκές αγορές.

 Στη  χωριστή τοποθέτηση των παραγωγών από τους επαγγελματίες - πωλητές μέσα στις λαϊκές αγορές όλης της χώρας. Στη σύσταση ανά περιφέρεια τριμελών επιτροπών, ενώ αυτοί από την πλευρά τους θεωρούν ότι πρέπει να συστήνονται σε κάθε δήμο για την άμεση εξυπηρέτηση των παραγωγών.
Τέλος, θεωρούν ότι το επίμαχο νομοσχέδιο απειλεί 50.000 οικογένειες σε όλη τη χώρα και ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις και στην αγροτική παραγωγή.

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Ιη ΜΑΗ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ, ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

                 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ




128 χρόνια μετά την Πρωτομαγιά του Σικάγου, μας γυρίζουν στο Μεσαίωνα για να κερδίσουν τα μονοπώλια. Δουλεύουμε από ήλιο σε ήλιο, για ένα πιάτο φαΐ, χωρίς δικαίωμα στην Ασφάλεια και την Υγεία, χωρίς την κυριακάτικη αργία. Καταχρεωμένοι σε τράπεζες, προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία και με ένα σωρό νέους φόρους, χαράτσια και τέλη στις πλάτες μας. Ξεπουλούμε το μόχθο μιας ζωής, λίγο πριν βάλουμε λουκέτο, για να εξασφαλίσουμε την υγεία της οικογένειάς μας. Με τα παιδιά μας να δουλεύουν για 200 ευρώ ή να ξενιτεύονται. Με την τρομοκρατία να κινείται σαν Δαμόκλειος Σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας, κάθε φορά που αντιστεκόμαστε.
Αυτή είναι η καπιταλιστική Ελλάδα του 21ου αιώνα.
Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση των χρυσών κουταλιών για τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες.
Αυτή είναι η ζωή που μας "υπόσχονται" με ή χωρίς ΑΝΑΠΤΥΞΗ, με ή χωρίς ΜΝΗΜΟΝΙΑ, με ευρώ ή με δραχμή.
ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ
  • ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τους δορυφόρους τους, που θα συνεχίσουν τη βάρβαρη επίθεση στο λαό,
  • ΣΥΡΙΖΑ και λογιών - λογιών πολύχρωμα ποταμάκια που εγκλωβίζουν κόσμο στο ψεύτικο όραμα μιας άλλης ΕΕ με ανθρώπινο πρόσωπο και στην "υγιή επιχειρηματικότητα".
  • Χρυσή Αυγή και φασίστες που δηλητηριάζουν αγανακτισμένα λαϊκά στρώματα για “να τους βάλουν στο τσεπάκι” των αφεντικών.
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΛΠΙΔΑ.
Αυτοαπασχολούμενοι έμποροι, βιοτέχνες, επαγγελματίες, αυτοκινητιστές, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ
Μαζί μας είναι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, φτωχοί αγρότες, γυναίκες και νεολαία. Όλοι όσοι υποφέρουν από τη δίψα των μονοπωλίων για κέρδη είναι σύμμαχοί μας. Είμαστε με αυτούς που παράγουν τον πλούτο αυτού του τόπου και όχι με αυτούς που τον κλέβουν.
Στο δίλημμα, λοιπόν, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι απαντάμε: Πάμε με το λαό που αγωνίζεται, έχοντας το κεφάλι ψηλά και όχι με το κεφάλαιο, σκυφτοί και εξαθλιωμένοι! Ενδιάμεσος δρόμος δεν υπάρχει.
Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Να απαλλαγούμε από τις συμβιβασμένες ηγεσίες, να επιβάλλουμε τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο, τον άλλο δρόμο ανάπτυξης με το λαό αφέντη στον πλούτο που παράγει. Να ανασυγκροτήσουμε το κίνημα σε κάθε κλάδο και σε κάθε γειτονιά. Να δυναμώσουμε την ΠΑΣΕΒΕ.

Συμμετέχουμε ΜΑΖΙΚΑ στον εορτασμό της 1ης ΜΑΗ, με το ΠΑΜΕ, κρατάμε ζωντανά τα οράματα και τους αγώνες της εργατικής τάξης, γιατί ΟΤΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΘΕΛΕΙ, ΜΠΟΡΕΙ. 

1 Mαιου δινουμε αγωνιστικο ραντεβου στην Πλατεια Ελευθεριας, στις 10 το πρωι μαζι με τα ταξικα εργατικα σωματεια