Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΓΙΑΤΙ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ;





Συνάδελφοι αυτοαπασχολούμενοι,
γονείς που έχετε παιδιά στο δημόσιο σχολείο,
               
                Κάθε μέρα που περνά, μέσα στο μαγαζί, πίσω από το τιμόνι, μέσα στην οικοδομή, μία σκέψη μας βασανίζει «τι θα γίνει με τα παιδιά ..». Είναι γεγονός ότι όλα όσα μας έδωσαν οι δικοί μας γονείς, εμείς, στην αυγή του 21ου αιώνα, αδυνατούμε να τα εξασφαλίσουμε στα δικά μας παιδιά. Και ας έχουμε δουλέψει μια ολόκληρη ζωή και ας έχουμε πληρώσει φόρους, χαράτσια, τέλη κ.ο.κ.
                Η πανάκριβη δημόσια παιδεία -που συνεχώς υποβαθμίζεται - σφίγγει σα θηλιά στο λαιμό μας!
Φέτος, για πρώτη φορά, οι προαγωγικές εξετάσεις στην Α' Λυκείου στα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ, γίνονται με 2 από τα 4 θέματα να μπαίνουν μέσα από τη λεγόμενη “Τράπεζα Θεμάτων”. Έτσι, η Τύχη καθορίζει το βαθμό δυσκολίας και την προαγωγή ή όχι των παιδιών μας. Ο καθηγητής, που γνωρίζει τις δυσκολίες και τις αδυναμίες των μαθητών, δεν έχει πια τη δυνατότητα να βάλει θέματα, ανάλογα με το επίπεδο της τάξης και την εκπαιδευτική πραγματικότητα. Οι πλειοψηφία, δε, των εκπαιδευτικών εκτιμούν ότι τα θέματα από την «Τράπεζα Θεμάτων» είναι ιδιαίτερα δύσκολα, δεν απευθύνονται στον μέσο μαθητή.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΔΙΚΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΑΦΟΡΑ
Ιδιαίτερα, τα παιδιά της φετινής Α’ Λυκείου αδικούνται κατάφορα αφού απέκτησαν πρόσβαση στην “τράπεζα θεμάτων” μόλις 3 ημέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων (26/5/2014),χωρίς να έχουν τη δυνατότητα  να προετοιμαστούν κατάλληλα και ενώ έχουν  καλύψει πρόχειρα ή μερικώς την ύλη τους, λόγω των χιλιάδων κενών σε εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικά μέσα που είχαμε φέτος. Είναι έτσι ανυπέρβλητα τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν τα παιδιά των πιο λαϊκών οικογενειών, προκειμένου να παρακολουθήσουν τις απαιτήσεις μιας κατ’ επίφαση δημόσιας και δωρεάν παιδιάς.  
Σημειώνουμε επίσης ότι ο βαθμός που θα συγκεντρώσουν τα παιδιά σ τις εξετάσεις αυτές μετράει και για την πρόσβασή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Παράλληλα, το Υπουργείο προχωρά σε δεκάδες νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων και τμημάτων   στοιβάζοντας στη κυριολεξία τα παιδιά μας σα σαρδέλες σε τμήματα των 25 – 30 μαθητών, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο την εκπαιδευτική διαδικασία.
«ΜΑΘΗΤΕΙΑ» ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑ
Όλα δείχνουν ότι το ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (έτσι ονομάζονται το σύνολο των αλλαγών που έχουν γίνει στην εκπαίδευση, μέσα στην κρίση) θέλει -γρήγορα και πρώτα απ’ όλα- να πετάξει έξω από το σχολείο, πιθανόν σε κάποια σχολή κατάρτισης, το μεγαλύτερο κομμάτι των μαθητών που προέρχεται από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, πριν καλά - καλά μάθει γλώσσα, ιστορία, μαθηματικά … πριν καταλάβει τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του. Ήδη, στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δείχνουν ότι 600,000 παιδιά (11,4%) αφήνουν οριστικά το σχολείο για να βγουν πρόωρα στην δουλειά. Η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. και η ακόρεστη δίψα των μονοπωλίων για κερδοφορία, ζητά φρέσκο κρέας. Βλέπει στα παιδιά μας το αναλώσιμο, πάμφθηνο εργατικό δυναμικό που έχουν ανάγκη για να βγει από την κρίση. Αυτές βέβαια οι αλλαγές δεν σκοτίζουν τις οικογένειες που μπορούν να στέλνουν τα παιδιά τους στα κολέγια και τα ιδιωτικά σχολεία. Αυτά τα παιδιά, μια μικρή μειοψηφία, έχουν εξασφαλισμένο το μέλλον τους…
                Οι μόνοι που χαίρονται από αυτές τις εξελίξεις είναι τα μεγάλα συγκροτήματα φροντιστηρίων που ήδη τρίβουν τα χέρια τους γιατί θα συγκεντρώσουν όλη την «μαθητική πελατεία» και, κυρίως, τα μεγάλα αφεντικά που ανοίγουν  δουλειές με την «κατάρτιση - μαθητεία». Έτσι, ονομάζουν το διώξιμο των 15χρονων από το σχολείο του, για να κρύψουν την πιο βάρβαρη εκμετάλλευση.
                Εμείς, όμως, ξέρουμε από την πείρα μας ότι όποιος δεν θα έχει στέρεη γνώση, δεν μπορεί να γίνει ούτε καλός  τεχνίτης. Θέλει βασική γνώση για να παρακολουθεί ένας εργαζόμενος την εξέλιξη της επιστήμης - τεχνικής, για να έχει ολοκληρωμένη άποψη για την παραγωγική διαδικασία, για τη δουλειά που κάνει, για να διεκδικεί, να μη σκύβει το κεφάλι.
Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.
        Καλούμε όλους τους αυτοαπασχολούμενους, τα σωματεία και τις ενώσεις να κάνουν υπόθεσή τους τη μόρφωση των παιδιών τους. Με έμπρακτες πρωτοβουλίες σε κάθε κλάδο και σε κάθε γειτονιά, στο σχολείο και στη δουλειά, να συμβάλλουν στην ανάδειξη της ουσίας των αλλαγών και στην ανατροπή των σχεδίων Κυβέρνησης και ΕΕ.

 Να απαιτήσουν εδώ και τώρα:

  • Να μην εφαρμοστεί ο θεσμός της Τράπεζας Θεμάτων, οι προαγωγικές εξετάσεις να είναι στην αποκλειστική ευθύνη της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών.
  • Να παρθούν πίσω όλες οι καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων.
  • Να γίνουν μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, κανένα τμήμα πάνω από 20 μαθητές.
  • Έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες των σχολείων.




 ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ    HΡΑΚΛΕΙΟΥ                                                                                                          

Συνέντευξη του Δ. Θεοδωρόπουλου για την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αυτοπασχολουμένων

Για το θέμα της έλλειψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όσων αυτοαπασχολουμένων αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ, μίλησε στο Webradio του 902.gr και την πρωινή ενημερωτική εκπομπή ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός του, δικαιούται παροχές του κλάδου Υγείας για ένα έτος από τη διακοπή της ασφάλισης, εφόσον έχει εξοφλήσει τις εισφορές του ή τις έχει ρυθμίσει και τηρεί τους όρους της ρύθμισης. Από την Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου ανακοίνωσε ότι το ζήτημα των ανασφάλιστων αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων θα αντιμετωπιστεί αλλά με εισοδηματικά κριτήρια και μόνο για όσους έχουν εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ. Ωστόσο στην πραγματικότητα ακόμη και αυτό το μέτρο θα αφορά μικρό αριθμό επαγγελματοβιοτεχνών καθώς 7 στους 10 ασφαλισμένους χρωστάνε στον ΟΑΕΕ, με τη συντριπτική πλειοψηφία να είναι και ανασφάλιστοι, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αδυνατώντας να είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του ΟΑΕΕ τον Οκτώβριο του 2013, από τους 800.000 συνολικά ασφαλισμένους του Ταμείου χρωστούν σε αυτό οι 588.791 ασφαλισμένοι. Εξ αυτού του αριθμού των οφειλετών, οι 230.000, χρωστάνε έως 5.000, με το χρέος αυτό να δημιουργείται τον τελευταίο χρόνο ενώ περίπου 472.00 χρωστάνε έως 25.000 ευρώ, χρέος που δημιουργήθηκε τα τελευταία 4 με 5 χρόνια όσα είναι και τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης...

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ.........

Αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ:Πώς φτάσαμε ως εδώ; Θα χειροτερέψουν κι άλλο τα πράγματα;Υπάρχει διέξοδος;

Η κατάσταση των αυτοαπασχολούμενων δεν είναι ρόδινη και χειροτερεύει παραπέρα. Το αποτυπώνουν τα στατιστικά στοιχεία. 200 χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις έκλεισαν την προηγούμενη τετραετία. Το 81,7% όσων επιβιώνουν σημείωσε πτώση του τζίρου το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Το 47,1% θεωρεί πιθανό να βάλει λουκέτο τους επόμενους μήνες. Το 53% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ δεν μπορεί να πληρώσει την εισφορά του. Το 32,7% των αυτοαπασχολούμενων χρωστά στην εφορία, το 28,7% στους προμηθευτές, το 28,1% στις τράπεζες (ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ).
Πέρα όμως από τους αριθμούς, την άσχημη κατάσταση την επιβεβαιώνουν τα καθημερινά αδιέξοδα που συναντά κάθε αυτοαπασχολούμενος, οι δυσκολίες να θρέψει την οικογένειά του, το αβέβαιο μέλλον που ανοίγεται μπροστά του.
Επομένως εύλογα γεννιούνται μια σειρά ερωτήματα.
Πώς φτάσαμε ως εδώ;
Θα χειροτερέψουν κι άλλο τα πράγματα;
Υπάρχει διέξοδος;
Τέτοια ερωτήματα, που γεννιούνται καθημερινά, θα αποτολμήσουμε να απαντήσουμε παρακάτω.
Μια ιστορία με παρελθόν: Μονοπώληση
Δεν είναι μακρινές οι εποχές που οι θιασώτες της ευρωπαϊκής προοπτικής έταζαν «λαγούς με πετραχήλια». Και δώσ' του οικονομική σταθερότητα και «αειφόρο» ανάπτυξη, να και οι ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Με τέτοια επιχειρήματα βομβαρδίστηκαν οι αυτοαπασχολούμενοι, για να συναινέσουν στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από όλα τα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου. Τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα μικρότερα κόμματα.
Τι έγινε, όμως, στην πράξη, τι δείχνει η σημερινή πραγματικότητα;
Οικονομική κρίση με οδυνηρές συνέπειες, αναδουλειά και λουκέτα στα μαγαζιά, ανεργία και φτώχεια. Τα πολυκαταστήματα, τα σούπερ μάρκετ και οι μονοπωλιακοί όμιλοι εξαπλώθηκαν. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα τα ροκάνισαν οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα ψίχουλα, που περίσσεψαν για τις μικρές, δεν έσωσαν την παρτίδα.Σκληρή φορολογία και «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων, για να μη μείνει τίποτα όρθιο, εκεί που οι αυτοαπασχολούμενοι κάποτε έβγαζαν ένα κομμάτι ψωμί.
Αυτά δεν προέκυψαν από το πουθενά. Λίγα χρόνια πριν, στη συμφωνία του Μάαστριχτ, την ιδρυτική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα διαβάσουμε τις περίφημες «τέσσερις ελευθερίες» που θεσμοθετούσε.Ας εξετάσουμε εδώ τρεις από αυτές. Τις ελευθερίες κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων και υπηρεσιών.Γιατί θεσπίστηκαν;
Για να ανοίξει ο ψιλικατζής της γειτονιάς υποκατάστημα στις Βρυξέλλες, για να ξεπουλήσει ο κάθε μικροβιοτέχνης στην ενιαία αγορά, για να κάνουν χρυσές δουλειές οι υδραυλικοί και οι ηλεκτρολόγοι;
Οχι, βέβαια.
Η συμφωνία του Μάαστριχτ και αυτές που την ακολούθησαν, υπογράφηκαν από τις κυβερνήσεις, για να διευκολύνουν τον κάθε μεγαλοκεφαλαιούχο να αγοράσει πεντακόσια ταξί και να αρπάξει το φιλέτο της μεταφοράς επιβατών, για να πλημμυρίσει την αγορά με παπούτσια από την Κίνα και ρούχα από το Μπαγκλαντές, όπου παράγουν τα εμπορεύματά τους οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι.Η περίφημη «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων δεν είναι τίποτα άλλο από εφαρμογή στην πράξη των παραπάνω συμφωνιών. Για παράδειγμα, τα μέτρα για τα φαρμακεία, δεν έχουν στόχο να ανοίξουν επιχείρηση οι άνεργοι φαρμακοποιοί, όπως ισχυρίζονται κάποιοι αφελείς, αλλά να διευκολύνουν τα σούπερ μάρκετ να επεκταθούν και σε αυτή την γκάμα προϊόντων.
Και επειδή το μεγάλο κεφάλαιο είναι ανυπόμονο, και θέλει νέες αγορές και υψηλή κερδοφορία όσο γίνεται πιο γρήγορα, η απελευθέρωση της αγοράς δεν έρχεται μόνη της. Την συνοδεύουν ληστρικά φορολογικά μέτρα σαν κι αυτά που εφαρμόζονται σήμερα, παραπέρα επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και τις Κυριακές κλπ., για να εξοντωθούν οι αυτοαπασχολούμενοι μια ώρα γρηγορότερα. Να, λοιπόν, πώς δένουν τα μέτρα της κυβέρνησης σε μια ενιαία αντιλαϊκή κατεύθυνση.
Συνειδητά ψέματα και απάτες
Η παραπάνω ανάλυση βοηθά να κατανοηθούν καλύτερα οι θέσεις και οι προθέσεις των κομμάτων στις επερχόμενες εκλογές.
Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τρία βασικά επιχειρήματα.
«Οπου να 'ναι ξεκινά η ανάπτυξη, ...γεννιέται μια νέα Ελλάδα», είναι το κεντρικό μοτίβο των κομμάτων της κυβέρνησης, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Δεν διευκρινίζουν, όμως, τι είδους ανάπτυξη, για ποιους, με ποια μέσα. Φροντίζουν όμως να την πασπαλίσουν με μπόλικη «ανταγωνιστικότητα», «εξωστρέφεια» και «καινοτομία» για να γίνουν πιο πιστευτοί.
Αυτά είναι λόγια χιλιοειπωμένα και δεν πρόσφεραν καμία λύση στα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων. Αν κρίνουμε από τα μέτρα, και όχι από λόγια της κυβέρνησης, ένα συμπέρασμα βγαίνει. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται, δεν χωρά τους μικρέμπορους, τους επαγγελματίες, τους μικροβιοτέχνες, θα χτισθεί πάνω στα αποκαΐδια εκατοντάδων χιλιάδων μικροεπιχειρήσεων. Γι' αυτό η διάσωση των τραπεζών αναγορεύτηκε σε μείζον θέμα και απορρόφησε τεράστιους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και σειρά έχουν οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι, για να ξεκοκαλίσουν ξανά επιδοτήσεις και ζεστό κρατικό χρήμα, να απολαύσουν προνόμια και φοροαπαλλαγές. Αυτούς έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση, και γι' αυτούς δουλεύει, και όχι τον κάθε μικρομαγαζάτορα, που φροντίζει να τον ταΐζει με το κουτόχορτο της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας.
«Το μείγμα της πολιτικής ήταν λάθος, ...χρειάζεται καλύτερη διαπραγμάτευση...»ισχυρίζεται κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέτρα που εφαρμόζονται, όμως, δεν επιβλήθηκαν μόνο από την τρόικα, όπως διατυμπανίζει. Αποτελούν προειλημμένες αποφάσεις για διαρθρώσεις στην οικονομία, που επιταχύνονται, με το πρόσχημα της κατάστασης στην οικονομία. Είναι συνέπεια των συνθηκών που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις και υπερψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι στη φύση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γι' αυτό είναι αποπροσανατολιστικοί οι ισχυρισμοί ότι με καλύτερη διαπραγμάτευση μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση.
Τι τάζει, όμως, στους αυτοαπασχολούμενους.
«Σεισάχθεια» (δηλαδή διαγραφή) χρεών από τράπεζες με κρατικό έλεγχο. Ομως οι τράπεζες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα και δεν είναι διατεθειμένες να χρεοκοπήσουν χαρίζοντας δάνεια. Οσο για την κρατικοποίησή τους, το έχουμε ξαναδεί το έργο και δεν άλλαξε σε τίποτα ο ρόλος τους.
«Δημιουργία ΜμΕ με όλα τα "εργαλεία" χρηματοδότησης ...στήριξη δυναμικών και παραγωγικά καινοτόμων ΜμΕ...». Το παραμύθι περί «ΜμΕ ραχοκοκαλιάς της οικονομίας» ξαναζεσταμένο για προεκλογική κατανάλωση. 'Η, αλλιώς, όλοι οι επιχειρηματίες, μικροί - μεγάλοι, χωράνε στην ίδια αγορά, χωρίς «αθέμιτο» ανταγωνισμό και το κράτος σε ρόλο διαιτητή. Αυτά δεν γίνονται ούτε στη «Δευτέρα Παρουσία».
Η αλήθεια είναι ότι όποιος στηρίζει την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι υποχρεωμένος να πέφτει σε αντιφάσεις και αργά ή γρήγορα θα στηρίξει και αντιλαϊκά μέτρα. Αυτό δεν αλλάζει, όσο και να ξορκίζει την Μέρκελ και την τρόικα.
«Είμαστε χώρα υπό κατοχή ...έξω οι ξένοι», κραυγάζουν οι κάθε λογής ευρωσκεπτικιστές, μέχρι τους οπαδούς της δραχμής και τη Χρυσή Αυγή, σε διάφορες εκδοχές. Στους όψιμους υπερασπιστές της «ανεξαρτησίας» της Ελλάδας υπενθυμίζουμε ότι όταν η χώρα δεν ήταν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν υπήρχε η δραχμή, δεν έλειψαν ούτε οι αντιλαϊκές πολιτικές, ούτε η εκμετάλλευση. Κάποιοι ονειρεύονται επιστροφή σε έναν «εθνικό» καπιταλισμό όπου οι μικροεπιχειρήσεις θα ανθίζουν (ξανά το φάντασμα της «ραχοκοκαλιάς»). Το μεγάλο κεφάλαιο ακόμα και στις συνθήκες της ελληνικής αγοράς ήταν αδίστακτο απέναντι στους μικρότερους ανταγωνιστές του. Στις σημερινές συνθήκες που έχει αποκτήσει και διεθνή ρόλο, η αλληλοδιαπλοκή ξένων και ελληνικών μεγαλοσυμφερόντων είναι πολύ ισχυρή. Οποιος φαντάζεται τέτοιου είδους αναχρονισμούς, θυμίζει το σκύλο που κυνηγάει την ουρά του.
Η συνεισφορά των «τοπικών αρχόντων»

Πέρα από την κυβερνητική πολιτική, οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν και τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες στην πλάτη τους. Η Τοπική Διοίκηση εφαρμόζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, υλοποίησε στο χώρο της όλες τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Γι' αυτό οι περισσότεροι δήμαρχοι και περιφερειάρχες φόρτωσαν με επιπλέον φόρους τα μικρομάγαζα, τον εύκολο στόχο, για να βγάλουν τα σπασμένα από το ψαλίδι της κρατικής επιχορήγησης. Πρωτοστάτησαν στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, στο όνομα της δήθεν τοπικής ανάπτυξης. Μερικοί είχαν και πιο προχωρημένες εμπνεύσεις, όπως τις περίφημες «λευκές νύχτες», για μαγαζιά ανοικτά μέχρι τα ξημερώματα. Την ίδια στιγμή που έβαλαν στο στόχαστρο τη μικροβιοτεχνία με την αλλαγή των χρήσεων γης, παρέδωσαν ελεύθερους χώρους στα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ με πρόσχημα την αξιοποίησή τους. Οι δήμοι και οι περιφέρειες έβαλαν πλάτη για να υλοποιηθούν οι αντιλαϊκές πολιτικές κι ας διατείνονται ότι είναι «πιο κοντά στον πολίτη».
Οι υποψήφιοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ έχουν αποδεχτεί τις βασικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτά δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από την προσωπική ακτινοβολία του καθενός, γίνονται φανερά στην πολιτική που ακολούθησαν τα προηγούμενα χρόνια. Γι' αυτό και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να στεγάζονται σε ενιαία ψηφοδέλτια.
Για ποια διέξοδο;
Το ΚΚΕ έχει μιλήσει ανοιχτά για τις συνέπειες των πολιτικών που υπηρετούν τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είχε προειδοποιήσει ότι η ελευθερία κίνησης του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων θα στρεφόταν ενάντια στους αυτοαπασχολούμενους.Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι το πιο σίγουρο χαρτί που έχει στα χέρια του ο κάθε αυτοαπασχολούμενος για να αντιπαλέψει και, γιατί όχι, να ανατρέψει τα αντιλαϊκά μέτρα είναι η οργανωμένη πάλη. Η αναζωογόνηση της δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος προς όφελος των συμφερόντων του. Αυτή τη διέξοδο στηρίζει.
Το ΚΚΕ επιμένει στην ενίσχυση της κοινής δράσης των λαϊκών στρωμάτων, για τη συγκρότηση μιας συμμαχίας ικανής να φέρει τα πάνω - κάτω στην εξουσία της χώρας. Γιατί η μήτρα των σημερινών δεινών βρίσκεται στην εξουσία των μονοπωλίων, που δεν μερεμετίζεται, δεν αλλάζει προσανατολισμό, μόνο να ανατραπεί είναι δυνατόν. Αυτήν την προοπτική προτείνει.
Γι' αυτό οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι που στηρίζει στις τοπικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, αφουγκράζονται την αγωνία του κάθε αυτοαπασχολούμενου για το αύριο, αν θα καταφέρει να πληρώσει τον ΟΑΕΕ, τη ΔΕΗ, την εφορία, αν θα έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη. Δεσμεύονται να ενισχύσουν την πάλη για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, που ασφυκτιούν από την κυριαρχία των μονοπωλίων.
Ετσι μόνο η ψήφος μπορεί να γίνει ανταποδοτική και να συνεισφέρει στην αντίσταση κάθε αυτοαπασχολούμενου.

Του
Βασίλη ΜΑΜΑΗ
Ριζοσπάστης 11/5/2014

Χωρίς περίθαλψη και φάρμακα όποιος δεν πληρώνει εισφορές







Χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσοι αυτοαπασχολούμενοι και ΕΒΕ αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ, επαναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας με πρόσφατη εγκύκλιό του. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός του, δικαιούται παροχές του κλάδου Υγείας για ένα έτος από τη διακοπή της ασφάλισης, εφόσον έχει εξοφλήσει τις εισφορές του ή τις έχει ρυθμίσει και τηρεί τους όρους της ρύθμισης.

Δηλαδή, μετά από τον ένα χρόνο, ή αν δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στους όρους που βάζει η νομοθεσία, ο αυτοαπασχολούμενος είναι κυριολεκτικά ξεκρέμαστος, χωρίς δικαίωμα σε περίθαλψη και φάρμακα. Αποτέλεσμα αυτής της νομοθεσίας, που με τον πιο βάρβαρο τρόπο συνδέει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τις παροχές των εργαζομένων στα Ταμεία, είναι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ να μη δικαιούνται στοιχειώδεις υπηρεσίες για την υγεία των ίδιων και της οικογένειάς τους. 

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΕ, το 2012, από τους 774.000 ασφαλισμένους, οι 380.000 δεν μπόρεσαν να πληρώσουν εισφορές και δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτή η κατάσταση βέβαια είναι απόρροια της φιλομονοπωλιακής πολιτικής η οποία οδηγεί στον οικονομικό στραγγαλισμό χιλιάδες ΕΒΕ με συνέπεια να μην μπορούν όχι μόνο εισφορές να πληρώσουν, αλλά ούτε να επιβιώσουν.

Ακόμα, οι καθυστερημένες οφειλές έφτασαν το 2012 στα 5,9 δισ. ευρώ από 3 δισ. το 2011. Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα η κρατική επιχορήγηση από 1.315 εκατ. ευρώ το 2012 υποχώρησε στα 800 εκατ. το 2013 (-39,2%), επιδεινώνοντας κι άλλο τα οικονομικά του ΟΑΕΕ. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου έχουν καταληστέψει τα αποθεματικά του ΟΑΕΕ, με αλλεπάλληλους νόμους τις τελευταίες δεκαετίες, όπως έχει γίνει και στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων. Έτσι, ενώ ο ΟΑΕΕ θα έπρεπε να διαθέτει 48,8 δισ. ευρώ αποθεματικά, σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη του 2008, τη συγκεκριμένη χρονιά είχε στα ταμεία του μόλις 588 εκατ. ευρώ.

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων στις 19 Ιούνη






Πανελλαδική συγκέντρωση διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ – ΕΤΜ, ΠΟΣ Δημοσίου Υπαλλήλων, ΠΟΣ ΟΑΕΕ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΟΤΑ και οι Πανελλήνιες Ενώσεις ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΝΑΤ στις 19 Ιούνη, στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 6:00 μ.μ. και πορεία στο Μαξίμου. Εκφράζουν την αντίθεσή τους στη νέα οικονομική αφαίμαξη των επικουργικών ταμείων που φθάνει τα 500 εκατομ. Ευρώ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση των συνταξιουχικών οργανώσεων:
«Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ – ΕΤΜ, ΠΟΣ Δημοσίου Υπαλλήλων, ΠΟΣ ΟΑΕΕ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΟΤΑ και οι Πανελλήνιες Ενώσεις ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΝΑΤ εκφράζουν την καθολική αντίθεση τους και καταγγέλλουν την νέα οικονομική αφαίμαξη των Επικουρικών Ταμείων που φθάνει τα 500 εκατ. Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου (ν. 4254/2014) καταργούνται κοινωνικοί πόροι (πάνω από 100) που είχαν θεσμοθετηθεί στη θέση της εργοδοτικής εισφοράς χωρίς μάλιστα να αντικατασταθούν από ισοδύναμες εισφορές από τους εργοδότες.

Έτσι λοιπόν μετά τη λεηλασία που έγινε στα ασφαλιστικά ταμεία, μετά τις απανωτές μειώσεις στις επικουρικές (και βέβαια και στις κύριες), μετά από την διατύπωση ότι η Κυβέρνηση ΔΕΝ εγγυάται τις συντάξεις μας, μετά τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, που μερικοί πανηγυρίζουν ότι έτσι θα αυξηθούν τα οικονομικά του ΙΚΑ και άλλων ταμείων, μετά και τις μειώσεις που έρχονται στις επικουρικές από 1/7/2014, γίνεται φανερό ότι οι συντάξεις μας, τα δικά μας λεφτά, τείνουν να εξανεμηθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους και οι συντάξεις μας να γίνουν (με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που εφαρμόζουν τις εντολές της ΕΕ και του κεφαλαίου), προνοιακά επιδόματα φτωχοποιώντας ακόμα περισσότερο τους συνταξιούχους.

Καλούμε όλους τους συνταξιούχους της Χώρας μας, όλων των ταμείων, να συνταχθούν στον αγώνα μέσα από τα σωματεία τους για την ανατροπή αυτών των πολιτικών που εφαρμόζονται δήθεν στο όνομα της κρίσης και του χρέους, που όμως είναι προαποφασισμένες πριν από μια 20ετία!

Για όλα αυτά καλούμε όλους τους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών ταμείων να πάρουν μέρος μαζικά και αγωνιστικά στη μεγάλη Πανελλαδική συγκέντρωση όλων των συνταξιούχων στην Αθήνα και στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 19 Ιούνη στις 6:00 μ.μ. και πορεία στο Μαξίμου.
Άλλοι έχουν τον Ευρωμονόδρομο για μπούσουλα εμείς έχουμε τον μονόδρομο του αγώνα "που είναι δύσκολος αλλά ωραίος" στην προσπάθεια που κάνουμε για να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας».