Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ: «Άξιος υπηρέτης των μεγαλεμπόρων» ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ με αφορμή την υπογραφή ΕΓΣΣΕ

                            

Άξιο υπηρέτη των μεγαλεμπόρων που δεν έχει καμία σχέση με τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους χαρακτηρίζει η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, με αφορμή τις δηλώσεις του και τη στάση των μεγαλοεργοδοτών αναφορικά με την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ.
Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ στην ανακοίνωσή της σημειώνει:
«Εκφράζοντας και τους μεγάλους εργοδοτικούς φορείς ΣΕΒ - ΓΣΕΒΕΕ - ΣΕΤΕ έδειξε το δρόμο της πλήρους διάλυσης των εργασιακών σχέσεων μέσα από το δόγμα των πέντε αξόνων: "...α) Ανασυγκρότηση, β) Κατάρτιση, γ) Απασχόληση, δ) Επιχειρηματικότητα και ε) Κοινωνική Συνοχή".
Χαρακτηριστικά είπε: "...Είμαι βέβαιος ότι τα μαθήματα του παρελθόντος θα μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης, προτάσσοντας συναινετικά κριτήρια. …". Δηλαδή για τη σημερινή κρίση ευθύνονται οι μισθοί και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων! Και συνέχισε:
"Απαιτείται, λοιπόν, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου και βιώσιμου προτύπου Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης της Ελλάδας στη βάση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας, της εργασιακής ειρήνης και της τόνωσης της επιχειρηματικότητας…". Δηλαδή η διέξοδος πρέπει να γίνει με εργασιακή ειρήνη …(τέρμα στις κινητοποιήσεις) και με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα - παραγωγικότητα (βλ. μείωση του εργατικού κόστους, ιδιωτικοποιήσεις, φθηνή ενέργεια, φοροαπαλλαγές κ.λπ.).

Όσο για τους ανέργους, ο κ. Κροκίδης είπε: "Χρειάζεται …επιδότηση της εργασίας αντί της ανεργίας". Δηλαδή να πάνε οι άνεργοι να δουλέψουν ή να καταρτιστούν σε ένα μεγαλοεργοδότη και να πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ ή το ΕΣΠΑ, δηλαδή από τα δικά τους λεφτά. Τζάμπα εργασία. Μπορούν βέβαια πάντα να γίνουν και αυτοί επιχειρηματίες! (βλ. τόνωση της επιχειρηματικότητας). Τι και αν αυξάνουν τα λουκέτα…
Για την ουσία της διαπραγμάτευσης είπε κρατήστε στο ίδιο επίπεδο τους μισθούς πείνας και δώστε και κανένα επίδομα γάμου το πολύ - πολύ… «πρέπει να διατηρηθεί στο επίπεδό του και το επίδομα γάμου».

Τέλος, αφού προδίκασε ότι "…η υπογραφή της ΕΓΣΣΕ από όλους τους κοινωνικούς εταίρους είναι θέμα λίγων ημερών"..., εύκολο αφού έχουν τη ΓΣΕΕ στο τσεπάκι τους, έκανε μνεία για τις καλές διεθνείς τακτικές συνεννόησης των κοινωνικών εταίρων. Είπε: "Τυπικές και άτυπες μορφές συμφωνίας και κυρίως η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) αποτελούν πάντα σημαντικές προσπάθειες συνεννόησης των κοινωνικών εταίρων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων αναβαθμίζεται περαιτέρω εάν ληφθεί υπόψη το σύνολο των προγραμματικών και κανονιστικών εγγράφων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο ΕΣΠΑ. Πρέπει, λοιπόν, να εξασφαλιστεί η θεσμική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στο υπό ίδρυση Εθνικό Συμβούλιο Απασχόλησης". Δηλαδή τέρμα οι συμβάσεις, να συνεννοηθεί ο λύκος με το πρόβατο ισότιμα.

ΣΕΒ - ΓΣΕΒΕΕ - ΣΕΤΕ - ΕΣΕΕ με απόλυτη σαφήνεια και καθαρότητα υπερασπίστηκαν τα κοινά τους συμφέροντα. Ο ΣΕΒ απαίτησε προετοιμασία για να χτιστούν νέες συνθήκες αγοράς μετά την τρόικα με τους εργαζόμενους να βάζουν πλάτη.
Η ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και νέες επιδοτήσεις για θέσεις εργασίας και προγράμματα κατάρτισης. Ο ΣΕΤΕ χαρακτήρισε απομεινάρια μιας άλλης εποχής τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, απαντώντας στα αιτήματα που έθεσε το ΠΑΜΕ.
Απέναντι σε αυτή την ενιαία σχεδιασμένη συνέχιση της επίθεσης, η ηγεσία της ΓΣΕΕ από τη μια ζήτησε την επαναφορά του μισθού ανάλογα με το πόσο αντέχει η οικονομία, από την άλλη ζήτησε και συγνώμη για "οξυμένες δηλώσεις" του παρελθόντος προς το ΣΕΒ.
Συνάδελφε μικρομεσαίε και αυτοαπασχολούμενε,
Εσύ δουλεύεις πλάι – πλάι με τον εργαζόμενό σου ή τα μέλη της οικογένειάς σου.
Δεν έχεις τίποτα να κερδίσεις από τα χαμηλά μεροκάματα.
Τι θα κερδίσει ο μικρομαγαζάτορας μιας γειτονιάς που γεμίζει από εξαθλιωμένους εργαζόμενους;
Εσύ δεν έχεις απέναντί σου τους εργαζόμενους.
Αύριο και το δικό σου παιδί με μισθούς πείνας θα δουλεύει.
Απέναντί σου στέκουν τα μονοπώλια με τις ανταγωνιστικές τιμές και τους δεκάδες - εκατοντάδες κακοπληρωμένους εργαζόμενους, που μπορούν να συσσωρεύουν πλούτο από τα χαμηλά μεροκάματα.
Με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΕΓΣΣΕ επιβεβαιώνεται ότι μαζί εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι και αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, νέοι και γυναίκες από τα λαϊκά στρώματα μπορούμε να χτίσουμε τη δική μας Συμμαχία που θα απαιτήσει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα θέλει και θα μπορεί να καλύψει όλες τις λαϊκές ανάγκες, κόντρα στη λυκοσυμμαχία ΕΕ και μονοπωλίων».

Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ: Καλεί στην πανελλαδική κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό στην Αθήνα στις 31 Μάρτη


Πανελλαδική κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό πραγματοποιούν οι αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι, επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες στην Αθήνα, την Δευτέρα 31 του Μάρτη, με απόφαση της ΓΣΕΒΕΕ.

Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ στην ανακοίνωσή της καλεί στην πανελλαδική κινητοποίηση με προσυγκέντρωση που πραγματοποιεί στις 11 το πρωί στην Ομόνοια.
Η ΠΑΣΕΒΕ στην ανακοίνωση - κάλεσμα σημειώνει:

«Αυτοί φτιάχνουν Πλεόνασμα, εσύ Χρεοκοπείς… Τώρα πια ξέρεις.
Το ξεπέρασμα της κρίσης θα γίνει με άνεργο, ανασφάλιστο και καταχρεωμένο τον μικρομεσαίο ΕΒΕ. Είσαι "Διαρθρωτικό Πρόβλημα" για την ΕΕ και την κυβέρνηση. Όλοι αυτοί υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα στο εμπόριο, στη μεταφορά, στις κατασκευές, στον τουρισμό, που θέλουν να κόψουν την πίτα σε λιγότερους, προκειμένου να θωρακίσουν την κερδοφορία τους. Είναι “ο θάνατός σου, η ζωή τους”.
Όλα τα μέτρα που ήρθαν (φορολογικό, ασφαλιστικό, απελευθέρωση επαγγελμάτων, επαγγελματική μίσθωση, κυριακάτικη αργία κ.ά.) θα μείνουν και όταν φύγουν τα μνημόνια, με ή χωρίς πλεόνασμα, με ή χωρίς Ανάπτυξη.
Η φοροληστεία και τα μέτρα που έρχονται δεν επιδέχονται μερεμέτια. Η τακτική των "επαφών" και "διαβουλεύσεων" της ΓΣΕΒΕΕ, για την "ανταγωνιστικότητα" - "επιχειρηματικότητα" - "καινοτομία" κλπ., ήταν επιζήμια για σένα και βολική για τους μεγάλους του χώρου μας! Τώρα πια ξέρεις. Δεν μπορούμε να νικήσουμε με νομικά τρικ και συνταγές ΟΟΣΑ. Δεν έχουμε περιθώρια για "αυταπάτες" και αναμονές για ένα άλλο μείγμα πολιτικής, μέσα στο μαντρί της ΕΕ.
Μόνο η ΠΑΣΕΒΕ, απ’ την πρώτη στιγμή, σου είπε καθαρά:
Δεν είμαστε όλοι το ίδιο! Δεν υποφέρουμε όλοι από τα μέτρα. Από τη μια είναι οι μικρομεσαίοι ΕΒΕ και οι αυτοαπασχολούμενοι με το 26%, απ’ την άλλη τα μεγάλα συμφέροντα και τα μονοπώλια με τις φοροαπαλλαγές.
Οι αυτοαπασχολούμενοι δεν είμαστε φοροκλέφτες και φοροφυγάδες. Δεν φταίει ο λαός για την κρίση, δεν πρέπει και να την πληρώσει.
Αυτοί που ωφελήθηκαν από την "ανάπτυξη", αυτοί που είχαν τα κλειδιά της οικονομίας, αυτοί που πίνουν νερό στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, αυτοί να πληρώσουν την κρίση! Γιατί αυτός ο "δρόμος ανάπτυξης" έφερε τα υπερκέρδη των μονοπωλίων, τα προνόμια, τα θαλασσοδάνεια, τις μίζες και τελικά την κρίση.
Η ΕΕ βάζει μόνο δεσμά στο λαό, δεν νοιάζεται για τις πραγματικές ανάγκες μας. Να σπάσουμε, τώρα, τα δεσμά!
Δεν είμαστε μόνοι μας. Σύμμαχοί μας είναι οι εργαζόμενοι, οι μικροί αγρότες, οι άνεργοι, οι νεολαίοι. Αφού όλοι έχουμε τον ίδιο εχθρό, τα μονοπώλια, όλοι μαζί να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας.
Μην αφήνεις άλλους να αποφασίζουν για σένα.
Πάλεψε μέσα από τα Σωματεία, τις Ενώσεις, τις Λαϊκές Επιτροπές για:
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Κατάργηση του φόρου 26% από το πρώτο ευρώ και των νέων φορολογικών νόμων (ν.4174/13, ν.4172/13, ν.4223/13).
Αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ, οικογενειακό στα 40.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αναδρομική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι αυτό το ύψος εισοδήματος.
Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Κατάργηση των έμμεσων φόρων ΦΠΑ και ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, υγείας και στα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας.
Κατάργηση του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, που αφορά στην κύρια και στην πρώτη εξοχική κατοικία.
Αναγνώριση των λογιστικών βιβλίων ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος, κατάργηση κάθε είδους αντικειμενικών κριτηρίων και "περαίωσης".
Μείωση των δημοτικών φόρων και τελών για τις μικροεπιχειρήσεις.
Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%.
ΥΓΕΙΑ
Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας άσχετα με τα χρέη στον ΟΑΕΕ.
Δωρεάν εξετάσεις και φάρμακα για όλους, κατάργηση των χαρατσιών.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Άμεση κρατική χρηματοδότηση ικανή να βγάλει το Ταμείο από το σημερινό αδιέξοδο.
Καμιά μείωση των συντάξεων.
Κοινωνική ασφάλιση δημόσια και καθολική με κρατική επιχορήγηση στα 2/3 των εξόδων.
Μείωση των εισφορών και πάγωμα των χρεών προς το Ταμείο, όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς μείωση των συντάξεων.
Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των ασφαλισμένων.
ΧΡΕΗ
Απαγόρευση κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας, για χρέη στο Δημόσιο, τις τράπεζες και τους ιδιώτες για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους και βρίσκονται στην ανεργία.
Αναστολή των κατασχέσεων κάθε είδους, επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων κλπ. για τους αυτοαπασχολούμενους που εξακολουθούν να διατηρούν τις επιχειρήσεις τους, όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.

Μακρόχρονη διευθέτηση των χρεών χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, με κριτήρια το οικογενειακό εισόδημα και τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής.
Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων από μέρος ή και το σύνολο των χρεών όταν πιστοποιηθεί η μερική ή και πλήρης αδυναμία αποπληρωμής τους, αντίστοιχα.
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
Αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στους νόμους και τις ρυθμίσεις για το "άνοιγμα" των "κλειστών επαγγελμάτων" που απελευθερώνουν τμήματα της αγοράς προς όφελος των μονοπωλίων και αφορούν δεκάδες επαγγέλματα (αρτοποιούς, ταξί, φορτηγά ΔΧ, φαρμακοποιούς, δικηγόρους κλπ.). Εξυπηρετούν την επέκταση των μεγάλων εταιρειών, των σουπερμάρκετ και των πολυκαταστημάτων, τη διεύρυνση του ωραρίου, την κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων κλπ.
Μπες μπροστά στον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και την ΕΕ».

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΕΝΟΨΕΙ ΠΑΣΧΑ


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Καταβολή έκτακτου επιδόματος σε όλους τους ανέργους στις γιορτές του Πάσχα.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΟΑΕΔ από το σύνολο των ανέργων επιδοτείται περίπου το 10%.
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι χρειάζεται να αναμορφωθεί όλο το σύστημα προστασίας των ανέργων με σκοπό την ουσιαστική ανακούφισή τους, έχει δε καταθέσει επανειλημμένα προτάσεις Νόμου για επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους, για πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους για όσο διαρκεί η ανεργία, για αναγνώριση των χρόνων της ανεργίας ως συντάξιμων κλπ.
Μπροστά στις γιορτές του Πάσχα και στις δύσκολες συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι άνεργοι, πρέπει να στηριχτούν άμεσα με έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
Γνωρίζουμε πως τα έκτακτα βοηθήματα δε θα λύσουν το πρόβλημα των ανέργων. Όμως, στην κατάσταση που βρίσκονται οι μακροχρόνια άνεργοι, τα βοηθήματα αυτά δίνουν μια μικρή ανάσα στην προσπάθεια επιβίωσής τους, ανακουφίζουν έστω και προσωρινά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
-       Να υπάρξει προστασία των ανέργων ιδιαίτερα μπροστά στις γιορτές.
-       Να υπάρξει άμεση στήριξη των οικογενειών των ανέργων, με την καταβολή έκτακτης ενίσχυσης ύψους 1.000 ευρώ.

Ο βουλευτής


Θανάσης Παφίλης

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΟΠΥΥ από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ

Φωτό αρχείου

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 20 Μάρτη στον ΕΟΠΥΥ Ηρακλείου Κρήτης απευθύνει η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Κύρια αιτήματα η κατάργηση παλαιών και νέων χαρατσιών στην Υγεία και η καθιέρωση ενός αποκλειστικά δωρεάν συστήματος Υγείας.
Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ στην ανακοίνωση – κάλεσμα σημειώνει: «Η κυβέρνηση, υλοποιώντας πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ, του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου στον τομέα της Υγείας, αλλά και του κεφαλαίου συνολικά, υλοποιεί ακάθεκτη το σχεδιασμό για την πλήρη απαξίωση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας.

Την Πέμπτη 20/3 είναι η μέρα όπου πρόκειται να λειτουργήσει το νέο "σχήμα" του ΕΟΠΥΥ που θα αποτελέσει ταφόπλακα σε αυτό που ονομάζουμε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) .
Αφού έβαλε λουκέτο για ένα μήνα στον οργανισμό, αφού έκλεισε 330 σταθμούς πανελλαδικά, αφού πέταξε στον Καιάδα της διαθεσιμότητας και της ανεργίας χιλιάδες γιατρούς και υγειονομικούς, αφού άφησε κυριολεκτικά στον αέρα χιλιάδες ασφαλισμένους, έρχεται τώρα να μας πει ότι αυτά γίνονται στα πλαίσια αναδιάρθρωσης και εξορθολογισμού του συστήματος Υγείας.

Δεκάρα δεν έδωσε η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους που χρειάστηκε να βγουν σε αναρρωτική άδεια, να περάσουν από επιτροπές και να πάρουν τις αποζημιώσεις από τον οργανισμό. Δεκάρα δεν έδωσε για τις εγκύους που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση και ανανεώνουν τις αναρρωτικές τους άδειες, για τους εργαζόμενους που πρέπει να στείλουν τα χαρτιά τους στον Πειραιά και να περιμένουν τη συνεδρίαση της επιτροπής "γιατί δεν υπάρχουν γιατροί".

Η εργατική τάξη του Ηρακλείου, αλλά και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αγρότες, αυταπασχολούμενοι αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, νέοι και οι γυναίκες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων πρέπει να ξεσηκωθούμε!
Οι ανάγκες του λαού απαιτούν την ανάπτυξη αποκλειστικά δημόσιων Κέντρων Υγείας παντού σε κάθε πόλη και δήμο και όχι κλείσιμο των πολυατρείων του ΕΟΠΥΥ και Κέντρων Υγείας. Απαιτούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων εργαζομένων και όχι απολύσεις.
Τα μέτρα αυτά που προωθεί η κυβέρνηση είναι μέρος της συνολικότερης αντιλαϊκής επίθεσης ΕΕ - κεφαλαίου, που έχουν στόχο να γίνουν όσο γίνεται φτηνότεροι οι εργαζόμενοι, για να στηριχθεί η "ανταγωνιστικότητα". Ανάλογα μέτρα εφαρμόζονται εδώ και χρόνια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε έχουν μνημόνια είτε όχι. Λέει ψέματα η κυβέρνηση ότι τα μέτρα τα παίρνει για να θίξει τις σπατάλες και για την «ορθολογική ανάπτυξη» των υπηρεσιών Υγείας.
Είναι σπατάλη να βρίσκεις γιατρό όταν τον χρειάζεσαι, φάρμακα και εξετάσεις χωρίς να πληρώνεις; Είναι "σπατάλη" να υπάρχει αποκλειστική κρατική ευθύνη για την πρόσληψη των ασθενειών, να έχει την υγειά του ο λαός; "Ορθολογισμός" για την κυβέρνηση είναι τα χαράτσια στην Υγεία και οι περικοπές. Ο ΠΕΔΥ θα λειτουργεί όπως και κάθε ιδιωτική επιχείρηση Υγείας στα πλαίσια του ανταγωνισμού, και μεταξύ τους και με τις ιδιωτικές υπηρεσίες, για το μοίρασμα των μεριδίων της αγοράς.
Τα νέα χαράτσια που θα συνοδεύουν τον παλιό ΕΟΠΥΥ και νυν ΠΕΔΥ δεν πρέπει να γίνουν ανεκτά, ούτε από τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά ούτε και από το ίδιο το προσωπικό, τους γιατρούς και τους υγειονομικούς.
Μπορούμε να βάλουμε φραγμό στα σχέδιά τους! Μπορούμε να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική και όσους την στηρίζουν. Με ισχυρή λαϊκή συμμαχία. Με μαζικά γερά σωματεία, απαλλαγμένα από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό! Με κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στην επιχειρηματική δράση στην Υγεία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση!
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού. Μονιμοποίηση των εργαζομένων στα εργολαβικά συνεργεία.
Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας, του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών και η επιχειρηματική δράση στην Υγεία.
Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα ΠΦΥ για όλο το λαό.
Να φορολογηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων με 45%. Να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία – Πρόνοια».

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ




Σε εκλογες για την ανάδειξη νέου  ΔΣ προχωρεί στις 30 Μαρτίου ο σύνδεσμος συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ηρακλείου Κρήτης.
Η ΠΑΣΕΒΕ στηρίζει το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής  Συσπείρωσης συνταξιούχων ΟΑΕΕ που συγκροτήθηκε στη βάση ενός αγωνιστικού πλαισίου πάλης με στόχο την αλλαγή συσχετισμών και πορείας στο σημαντικό αυτό για το συνταξιουχικο κίνημα του νομού σωματείο.
Όπως τονίζει και η διακήρυξη που πλατιά μοιράστηκε στην πρόσφατη ΓΣ των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ:

“Φτάνει η αγανάκτηση του καφενείου, φτάνει η αγανάκτηση του καναπέ, της τηλεόρασης. Δεν μας υπολογίζει κανείς. Θα μας υπολογίσουν ΜΟΝΟ όταν ενωμένοι, με τους αυτοαπασχολούμενους, τους εργαζόμενους, με τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία δώσουμε τον αγώνα μας και διεκδικήσουμε τη ζωή που θέλουμε, ενάντια στην εξαθλίωση και τη φτωχοποίηση που μας οδηγούν..
Δεν αρκεί να υπάρχει το σωματείο μας για να κάνει μόνο εκδρομές κάθε χρόνο. Δεν αρκεί μόνο η αγανάκτηση. Η ΠΑΣΕΒΕ στηρίζει την ανάγκη να γίνει κάθε σωματείο μετερίζι αγώνα και δράσης, προπύργιο πάλης για τη λύση των προβλημάτων μας, αυτό σημαίνει να έχει και το δικό μας σωματείο αγωνιστική κατεύθυνση, να υπάρξει κοινή δράση με τους συνταξιούχους άλλων ταμείων, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, κάθε ένα που υποφέρει από την κρίση.
Σε καλούμε να στηρίξεις και να ενισχύσεις το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης που στηρίζει η ΠΑΣΕΒΕ η οποία 4 χρόνια τώρα μάχεται στην πρώτη γραμμή για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Δεν έχουμε άλλο καιρό για χάσιμο.”

H επιτροπή αγώνα συνταξιούχων του ΟΑΕΕ της ΠΑΣΕΒΕ στο Ηράκλειο, καλεί σε πλατιά σύσκεψη την Πέμπτη 20 Μαρτίου στα γραφεία της Λαϊκής Επιτροπής Νοτίων Προαστίων για να συζητηθούν πλευρές της εκλογικής μάχης που δεκάδες συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ αποφάσισαν να δώσουν συσπειρωμένοι γύρω από το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης και την Επιτροπή Αγώνα της ΠΑΣΕΒΕ.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ :


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ
Συνάδελφε
Μπροστά στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης για το σωματείο μας πρέπει να σκεφτούμε:
-Όπως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έτσι και η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ εντείνει την επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα.
-Στο κόκκινο βρίσκονται όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία λόγω της διαχρονικής κλοπης, δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά τους έχουν χαθεί στο τζόγο του χρηματιστήριου, ενώ με το «κούρεμα» του 2012 χάθηκαν μόνο από τον ΟΑΕΕ πάνω από 5 δις.
Τα μεγάλα ελλείμματα των ταμείων δημιουργούν κινδύνους για μας, ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Από τη μία πλευρά, λόγω της συστηματικής μείωσης των εσόδων των Ταμείων. Από την άλλη, λόγω των νέων αντιασφαλιστικών σχεδίων που ήδη υπάρχουν, τα επιβάλουν με  τα μνημόνια, οι πολιτικές σκληρής λιτότητας που η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ντόπιες Κυβερνήσεις υλοποιούν προκειμένου να σώσουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Θέλουν «ανάπτυξη» με το λαό χρεωκοπημένο, την ασφάλιση ανύπαρκτη, τα ασφαλιστικά ταμεία να γίνουν πλασιέ υπηρεσιών υγείας που όποιος μπορεί  θα πληρώνει.
Η Λευκή Βίβλος της ΕΕ για το Ασφαλιστικό δίνει σαφή κατεύθυνση για νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για νέα μείωση συντάξεων μας και παροχών.
Οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, εμείς οι συνταξιούχοι, γενικά οι λαϊκές οικογένειες δεν πρέπει να το δεχτούμε.
Δεν έχουμε καμία ευθύνη για τον οικονομικό στραγγαλισμό των Ταμείων. Πρέπει να διεκδικήσουμε άμεση και επαρκή τους  χρηματοδότηση  από το κράτος.
Να παλέψουμε ώστε καμιά λαϊκή οικογένεια να μη δει να χάνονται ή να πετσοκόβονται ακόμα κι αυτές οι πενιχρές σήμερα συντάξεις, οι παροχές, που ούτως ή άλλως είναι πίσω από τις ανάγκες μας.
Να παλέψουμε ενάντια στην πολιτική που λεηλατεί τα Ταμεία και ανοίγει το δρόμο για την πλήρη παράδοση Υγείας-Πρόνοιας-Ασφάλισης στον έλεγχο των επιχειρήσεων. Να οργανωθούμε για την υπεράσπιση αλλά και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.
Σε θέματα ζωής δε χωράει εμπόριο. Όσο συνεχίζεται η επιχειρηματική δράση σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο, οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα ξεζουμίζουν το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, θα καθορίζουν τις τιμές, θα εκβιάζουν με τεχνητές ελλείψεις, δε θα δέχονται ασθενείς αν δεν πληρώνονται.
Θα συνεχίζεται η αγοραπωλησία υπηρεσιών, θεραπειών και εξετάσεων και μάλιστα αυτοί οι κανόνες του «εμπορίου» θα μεταφέρονται και στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας. Τα κρατικά κονδύλια για Υγεία - Πρόνοια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα μειώνονται, τα ασφαλιστικά ταμεία θα προχωρούν σε περικοπές και όλοι μαζί, κράτος, ασφαλισμένοι, ασθενείς, Ταμεία θα χρηματοδοτούν αδρά αυτά τα «τρωκτικά», που δε χρειάζονται πουθενά, αντίθετα στερούν τη θεραπεία και τη ζωή.
Την ίδια ώρα οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας λειτουργώντας ανταποδοτικά πρέπει να εξασφαλίζουν έσοδα από τους ασθενείς που μετατρέπονται σε πελάτες (π.χ. 5ευρω είσοδο στα νοσοκομεία, πληρωμή εξετάσεων) και ταυτόχρονα υποβαθμίζονται για να καλύπτει ο ιδιωτικός τομέας τα κενά που δημιουργούνται.
Διότι αν υπήρχε ολοκληρωμένο, αναβαθμισμένο, δωρεάν δημόσιο σύστημα Υγείας για όλους, ο ιδιωτικός τομέας δεν θα είχε λόγο ύπαρξης.
Ως εδώ και μη παρέκει. Δεν πάει άλλο.
50% των συνταξιούχων  πληρώνονται μέχρι 500 ευρώ τις συντάξεις τους και πάνω από 25% βρίσκονται μεταξύ 500 και 700 ευρώ. Πώς να ζήσει ένας συνταξιούχος, πώς να γιατροπορευτεί, πώς να έχει τα στοιχειώδη; Ενώ έδωσε τα πάντα σε όλη του τη ζωή για να μπορεί να έχει αυτή την ασφάλιση και αυτή τη σύνταξη σήμερα. Από το 2014 έχουμε σοβαρές περικοπές, μειώσεις στα εφάπαξ, έχουμε δραστικές μειώσεις στο ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω από 65 χρονών. Μειώνονται παραπέρα οι επικουρικές συντάξεις.
Σε 350.000 νέους συνταξιούχους εκκρεμούν οι συντάξεις τους για πάνω από δυο χρόνια.
Τα χαράτσια σε κατοικίες και θέρμανση γίνονται μόνιμα.
Αρχίζει η βιομηχανία πλειστηριασμών στα σπίτια μας.
Κόβουν τις συντάξεις και τα επιδόματα σε χιλιάδες αναπήρους.
Επιβάλλουν χαράτσι 1 ευρώ σε κάθε συνταγή.
Διαλύουν το ΙΚΑ τον ΕΟΠΥΥ, με απολύσεις γιατρών, νοσηλευτών, κλείσιμο των μονάδων. Συρρικνώνουν και κλείνουν νοσοκομεία, κέντρα υγείας.
Προκειμένου να υπηρετηθούν τα συμφέροντα της εμπορευματοποίησης της υγείας και τα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων η κυβέρνηση και η Ε.Ε. δεν διστάζουν να στείλουν στον καιάδα όχι μόνο τους συνταξιούχους αλλά και το σύνολο των εργαζομένων, των λαϊκών οικογενειών
Η ζωή μας και των παιδιών μας, των εγγονιών μας μπαίνει σε κίνδυνο.
Ελεύθερη αγορά και ενιαίο δημόσιο σύστημα υγείας είναι ασυμβίβαστο. Δεν μπορεί να συνυπάρχει δημόσιος και ιδιωτικός τομέας και να ωφελείται ο λαός, εμείς οι συνταξιούχοι

·         Παλεύουμε και διεκδικούμε καθολικά δημόσιο σύστημα υγείας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, για εμάς και τα παιδιά μας με:
·         Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία-Πρόνοια.
·         Να πάψουν τα νοσοκομεία να είναι επιχειρήσεις, να καταργηθούν όλα τα γκισέ πληρωμών σε Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία. Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και απολύτως δωρεάν σύστημα ΠΦΥ για όλο το λαό. Όλα τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ να στελεχωθούν με επαρκή υγειονομικό προσωπικό όλων των βασικών ειδικοτήτων, με μόνιμη, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, να εξοπλιστούν και να εφοδιαστούν με επαρκές υγειονομικό προσωπικό και να μετατραπούν σε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Κέντρα Υγείας.
·         Ούτε ένα ευρώ για εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες. Τα έχουμε ήδη πληρώσει! Πλήρη και επαρκής χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
·         Να σφραγιστούν ΤΩΡΑ τα βιβλιάρια όλων των ανασφάλιστων ανεξάρτητα οφειλών, να καλυφθούν όλοι οι συνάδελφοι που έκλεισαν τα μαγαζιά τους με δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
·         Μαζικές προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού.
·         Κατώτερη σύνταξη 1150 ευρώ, αποκατάσταση όλων των απωλειών από κάθε είδους «κουρέματα» και περικοπές. Το χρέος να το πληρώσουν αυτοί που το δημιούργησαν, η πλουτοκρατία, δεν είναι του λαού.
·         Να μην είναι η πρόνοια προϊόν επιχειρηματικής δράσης οποιουδήποτε είδους, να έχει την ευθύνη μόνο το κράτος, και πρόσβαση στις δομές της όλοι οι ασφαλισμένοι. Εδική μέριμνα για τους ανασφάλιστους συναδέλφους
·                     Τα ΚΑΠΗ, οι μονάδες «Βοήθεια στο σπίτι» να στελεχωθούν με επαρκές προσωπικό και να είναι  εντελώς δωρεάν. Αρκετά έχουμε πληρώσει.
Φτάνει η αγανάκτηση του καφενείου, φτάνει η αγανάκτηση του καναπέ, της τηλεόρασης. Δεν μας υπολογίζει κανείς. Θα μας υπολογίσουν ΜΟΝΟ όταν ενωμένοι, με τους αυτοαπασχολούμενους, τους εργαζόμενους, με τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία δώσουμε τον αγώνα μας και διεκδικήσουμε τη ζωή που θέλουμε, ενάντια στην εξαθλίωση και τη φτωχοποίηση που μας οδηγούν..
Δεν αρκεί να υπάρχει το σωματείο μας για να κάνει μόνο εκδρομές κάθε χρόνο. Δεν αρκεί μόνο η αγανάκτηση. Η ΠΑΣΕΒΕ στηρίζει την ανάγκη να γίνει κάθε σωματείο μετερίζι αγώνα και δράσης, προπύργιο πάλης για τη λύση των προβλημάτων μας, αυτό σημαίνει να έχει και το δικό μας σωματείο αγωνιστική κατεύθυνση, να υπάρξει κοινή δράση με τους συνταξιούχους άλλων ταμείων, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, κάθε ένα που υποφέρει από την κρίση.
Σε καλούμε να στηρίξεις και να ενισχύσεις το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης που στηρίζει η ΠΑΣΕΒΕ η οποία 4 χρόνια τώρα μάχεται στην πρώτη γραμμή για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Δεν έχουμε άλλο καιρό για χάσιμο.


Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

ΟΙ Θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους μικρομεσαίους-οπως δημοσιευτηκαν στον τοπικο τυπο κια μια πρωτη προσεγγιση

                                ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ"                   

Παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος του ενόψει των ευρωεκλογών για τους μικρομεσαίους ο ΣΥΡΙΖΑ αποκοβοντας όμως όπως συνήθως κάνει το πλαίσιο των προτάσεων του από τις υποχρεώσεις που απορρέουν για την χώρα μας ως μέλος της ΕΕ και που η προέλευση τους βρίσκεται στη συνθήκη του Μάαστριχτ και μια σειρά άλλες συνθήκες που αυτό το κόμμα έχει αποδεχτεί και στηρίζει.
Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν για τους «μικρομεσαίους»-χωρις να προσδιορίζει τι εννοεί με αυτή τη λέξη και ειδικά α σήμερα που είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία των λεγόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ με 1-2 άτομα στην μικρή τους επιχείρηση, κυρίως οικογενειακού χαραχτήρα-και τι προτείνει ως μέτρα.
Συμψηφισμό των οφειλών του Δημοσίου με εκείνες των «μικρομεσαίων» προς αυτό, με έκδοση ομολόγων από τη μεριά του δημόσιου που θα δοθούν όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ προς τους μικρομεσαίους, που θα δίνονται από τους τελευταίους προς την εφορία η αλλού προς εξόφληση των χρεών τους. Αν και το να πληρώνουμε την εφορία με ομόλογα φαίνεται λίγο αδόκιμο, έχουμε και μια ερώτηση, τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης οι «μικρομεσαίοι» έχουμε επωμιστεί τεράστια ποσά χρεών από χαράτσια, ιδιαίτερα υψηλούς φόρους, δυσθεώρητες προσαυξήσεις στις οφειλές μας στον ΟΑΕΕ και αλλού, με βάση λοιπόν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά καλώς μας επιβλήθηκαν, το μόνο που απομένει είναι να τα δεχτούμε και να πάρουμε ομόλογα που θα τα δίνουμε όπου χρωστάμε. Μοιάζει τουλάχιστον αυτό με την  ρήση «να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λαδι»
Λέει παρακάτω ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα «διασυνδεσει» τους φορολογικούς συντελεστές και θα τους μειώσει εάν και εφόσον υπάρξουν μετρήσιμοι στόχοι (sic) όπως η περιβόητη «ρήτρα ανάπτυξης»-δηλαδή αν ένας αυτοαπασχολούμενος ας πούμε ταξιτζής συμβάλει στην  ανάπτυξη, θα δει να μειώνεται ο φορολογικός του συντελεστής που σήμερα φτάνει το 55%, αλλιώς θα πληρώνει πάνω από το μισό του εισόδημα σε φόρους, αν από την άλλη αν  μια ΑΕ συμβάλει στην «ανάπτυξη» θα δει το δικό της φορολογικό συντελεστή να πέφτει κάτω από το 20-25% που είναι σήμερα, κουβέντα α βέβαια για τα μερίσματα που δεν φορολογούνται όπως και οι ανώνυμες μετοχές, άρα το μεγάλο κεφάλαιο πάλι θα ωφεληθεί από το μέτρο αυτό που θα πάρει μια πιθανή Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και όχι οι αυτοαπασχολούμενοι που έχουν σχεδόν ήδη χρεοκοπήσει κατά εκατοντάδες χιλιάδες. Όσον αφορά δε τα περί «συνεταιριστικής, νεανικής επιχειρηματικότητας κλπ» είναι χιλιοπαιγμενα «εργα» που τα χουμε δει και στο παρελθόν από διάφορες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σε τίποτα δεν ωφέλησαν τους αυτοαπασχολούμενους, απλά τους ενέπλεξαν σε ένα κυκεώνα φορολογικών βαρών με αποτέλεσμα σήμερα χιλιάδες να είναι χρεωκοπημένοι και προ του λουκέτου.

Προτείνει επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ την δανειοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών για να αποπλήρωσουν τα χρέη τους στα ταμεία, ούτε εδώ όμως δε λέει κουβέντα για μείωση των συντελεστών και του ποσού καταβολής που είναι ιδιαίτερα υψηλό, κουβέντα επίσης δε λέει για την ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ των προσαυξήσεων που έχουν ενσωματωθεί αυθαίρετα στα οφειλόμενα των εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, αλlά να μας δανειοδοτήσουν οι τράπεζες-που θα κερδίσουν πολλαπλάσια μετά-και εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι να επωμιστούμε επιπλέον νέα βάρη στις ήδη τσακισμένες από την καπιταλιστική κρίση, καμπούρες μας. Δώρο άδωρο δηλαδή το «δωράκι» που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ αν γίνει Κυβέρνηση ως προς το θέμα των ταμειακών υποχρεώσεων των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, πάλι οι τραπεζικοί όμιλοι θα κερδίσουν σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων.
Λέει παρακάτω για κατάργηση της προκαταβολής φόρου, σωστά, αλλά κουβέντα για μείωση του 26% που από τον επόμενο χρόνο θα μας τσακίζει κυριολεκτικά, έξαλλου με βάση τα λεγόμενα του επικεφαλής του οικονομικοί τμήματος αυτού του Κόμματος, κου Σταθακη, θα διατηρηθούν οι φορολογικοί συντελεστές, επομένως είτε ο αυτοαπασχολούμενος και ο μικρός ΕΒΕ πληρώνουν όλο το φόρο-που θα είναι δυσβάστακτος-μονομιάς είτε όχι, ίδιο και το αυτό θα είναι όσον αφορά στο τελικό αποτέλεσμα, το ξεκλήρισμα δηλαδή των λεγόμενων «μικρομεσαίων».
Η αύξηση δε του αφορολογήτου ορίου στις 10000 για εμπορικές επιχείρησης και 20000 για μεταποιητικές αναγάγει το θέμα από ουσιαστικό ζήτημα φοροελαφρυνσης των αυτοαπασχολούμενων, σε ζήτημα «τεχνικού διαχωρισμού» με βάση το είδος της επιχείρησης, με άλλα λόγια οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν δυσανάλογα μεγάλα ποσά που σε καμία περίπτωση δεν θα ανταποκρίνονται στην ανάγκη κάλυψης των στοιχειωδών τους αναγκών, αυτών και των οικογενειών τους.

Μιλά επίσης για μείωση ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις, δηλαδή νέες παροχές στα μονοπώλια, και απώλεια εσόδων για την ΔΕΗ η οποία θα ψάξει να καλύψει-καθότι λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια-από αλλού, δηλαδή μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες τη διαφορά που θα προκύψει εάν ας πούμε οι μεγάλες ενεργοβορες βιομηχανίες «απολαυσοιυν» μείωση τιμής ρεύματος 15-20%(εγινε ηδη) όπως απαιτεί η ΕΕ μέσω της τρόικας, και εδώ δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρως ταυτίζεται με τις ορέξεις των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Παραπέρα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πολύ λόγο για «συνεταιριστικές επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας» που θα στηρίζονται με κεφάλαια εδικής τράπεζας, προγράμματα κατάρτισης κλπ, χωρίς να λέει κουβέντα για το πώς τέτοιες «επιχειρήσεις» θα σταθούν , όντας μικρές, σε ένα περιβάλλον  με  έντονους ανταγωνισμούς μεταξύ των μονοπωλίων, με ορθάνοικτα εκατοντάδες επαγγέλματα, με το ευρωπαϊκό λεγόμενο δίκαιο να υπερισχύει του εθνικού, άρα με  όρους δυσμενείς για τους μικροεπαγγελματίες, και ιδιαίτερα ευνοϊκούς για τα μονοπώλια.
Όσον αφορά δε στο φλέγον ζήτημα της Κυριακής αργίας  δεν παίρνει σαφή θέση ενάντια στην κατάργηση της, αλά αφήνει να εννοηθεί ότι θα εξετάζονται οι «τουριστικές περιοχές» και η τοπική διοίκηση θα αποφασίζει για το θέμα αυτό, δηλαδή με άλλα λόγια-ταυτιζόμενος με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ-μας λέει ότι δεν θα υπάρξει ούτε νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, ούτε ενιαίο εθνικό ωράριο, αιτήματα που σήμερα προβάλλουν και έχουν υιοθετήσει τόσο η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών έμπορων, όσο και των εμποροϋπαλλήλων. Αφήνει δηλαδή ορθάνοικτο το παράθυρο ο ΣΥΡΙΖΑ για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των μονοπωλίων του εμπορίου για την κατάργηση της Κυριακής αργίας με πρόσχημα την τουριστικότητα μιας περιοχής. Το δε ειδικό ωράριο για ορισμένες κατηγορίες καταστημάτων απλά θα διαιωνίσει τη σημερινή κατάσταση, με τα μεγαλοσουπερμαρκετ να ανοίγουν όποτε θέλουν, το ίδιο και διάφορα εμπορικά κέντρα, οπότε με αυτό τον τρόπο σύντομα ολόκληροι κλάδοι της αγοράς θα μονοπωλούνται από τα μονοπώλια , ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι θα οδηγούνται στο λουκέτο.
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, συγκαλύπτοντας επιδέξια ζητήματα όπως ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων, το υπερισχύων κοινοτικό δίκαιο έναντι του εθνικού, τη δυνατότητα οι μονοπωλιακές επιχειρήσεις να επιβάλουν τους δικούς τους όρους παντού, ουσιαστικά χαϊδεύουν τα αυτά των μικρομεσαίων, δεν αναιρούν τίποτα από όσα έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια  προς όφελος των μονοπωλίων, και απλά θα λειτουργήσουν ως «πυροσβεστήρας» για ένα χρονικό διάστημα έως ότου ολοκληρωθούν οι λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές που προέβλεπε η συνθήκη του Μάαστριχτ, την οποία ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΠΟΛΑΝ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είχαν ψηφίσει το 1992 και που προέβλεπε τη συρρίκνωσης του στρώματος των ΕΒΕ σε 12-15% του συνολικά οικονομικά ενεργού πληθυσμού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα του ευρωμονοδρομου δεν μπορεί να δώσει  λύσεις στα  προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ με συνταγές από τον τσελεμεντέ της ΕΕ, μόνο η ριζική αλλαγή πολίτικης, που προϋποθέτει μια κυβέρνηση λαϊκής εξουσίας, μόνο με έξοδο από την ΕΕ και κοινωνικοποίηση  των μέσων παραγωγής, μπορεί να δώσει διέξοδο.
Οι αυτοαπασχολούμενοι σήμερα απαιτούν:
Κατάργηση του 26% από το πρώτο ευρώ
Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και του φόρου «αλληλεγγύης».
Αφορολόγητο στα 20000 για άγαμους, 40000 για έγγαμους, επιπλέον 5000 για κάθε παιδί
Φορολόγηση μόνο με τα βιβλία εξόδων εσόδων και όχι διάφορες «θολές ρήτρες» και κριτήρια.
Φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου 45%, να μετατραπούν οι ανώνυμες μετοχές των ΑΕ σε επώνυμες και να φορολογούνται μερίσματα και κέρδη
Να διαγραφτούν προσαυξήσεις και πρόστιμα σε βάρος των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ που επιβλήθηκαν τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, να μειωθούν οι συντελεστές χωρίς μείωση στην ποιότητα παροχών υγείας και πρόνοιας.
Να χρηματοδοτηθεί ο ΟΑΕΕ κατά τα 2/3 από το κράτος.
Να υπάρξει ρύθμιση των οφειλών με βάση το εισόδημα και όχι αυθαίρετα, να σταματήσει η «βιομηχανία» κατασχέσεων σε βάρος των ΕΒΕ λόγο χρεών.
Να κατοχυρωθεί νομοθετικά η Κυριακή αργία με ενιαίο εθνικό ωράριο 48 ωρών για όλη τη χώρα, να υπάρξουν ξεκάθαρα κριτήρια χαρακτηρισμού περιοχών ως τουριστικές και όχι κατά το δοκούν και όπως συμφέρει τα μονοπώλια του εμπορίου
Μειωση ρορου  πετρελαίου θερμανσης και κινησης, μείωση φορολογικών συντελεστών σε όλα τα αγαθά
Ας πάρει λοιπόν θέση ο ΣΥΡΙΖΑ  απέναντι σε όλα αυτά τα αιτήματα που και αντιμετωπίζει η ικανοποίηση τους αποτελεσματικά τα προβλήματα των «μικρομεσαίων», και έρχονται σε αντίθεση με τις πολιτικές που ΕΕ και μονοπώλια επιβάλουν.

Ιδου η Ρόδος.

Τ.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ-ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ

Κυβέρνηση – Ε.Ε. – Τρόικα, προωθούν την πώληση των πιο κρίσιμων λιμανιών και συνολικά των υποδομών της χώρας που χτίστηκαν με το αίμα του ελληνικού λαού.

Είτε με την μορφή της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, είτε με την μορφή της παραχώρησης και των ΣΔΙΤ, οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές εξυπηρετούν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αλλά και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον γεωστρατηγικό έλεγχο περιοχών…

Πολιτικά κόμματα, δημοτικές παρατάξεις, συνδικαλιστικές δυνάμεις, έχουν ευθύνες που συντάσσονται με την πολιτική της Ε.Ε, με τις συνθήκες, τους κανονισμούς και τις οδηγίες, που υπηρετούν την ελευθερία δράσης του κεφαλαίου. Έχουν ευθύνη γιατί προβάλλουν σαν πρότυπα “ανάπτυξης” ότι καταδικάζει καθημερινά την λαϊκή οικογένεια στην ανεργία, στην φτώχια και την εξαθλίωση.

Η πώληση των λιμενικών και άλλων δημόσιων υποδομών (παραλιακά φιλέτα και το «Ελληνικό»), θα φέρει πρόσθετες  καταστροφικές συνέπειες στο σύνολο των δικαιωμάτων τόσο των εργαζόμενων  που ή δουλεύουν στις συγκεκριμένες υποδομές ή χαίρονται τα οφέλη τους, αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους.

Η πώληση του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO, έχει ήδη οδηγήσει στη χρεοκοπία εκατοντάδων μικρών αυτοαπασχολούμενων της περιοχής και τον εκτοπισμό από τη δουλειά εκατοντάδων αυτοαπασχολούμενων ιδιοκτητών ΦΔΧ.

Νέο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το περιστατικό που εξελίχθηκε λίγες μέρες πριν στο ιδιωτικοποιημένο ήδη λιμάνι της Κέρκυρας, ιδιοκτησίας Λάτση και Τουρκικών κεφαλαίων. Αυτοαπασχολούμενος ιδιοκτήτης γερανού, εκδιώχθηκε από τους σεκιουριτάδες του Λιμανιού. Του απαγορεύτηκε η είσοδος προκειμένου να εκτελέσει παραγγελία πελάτη του, καθώς όπως του είπαν «το λιμάνι έχει τον δικό του γερανό»!

Οι άνεργοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από αυτές τις εξελίξεις. Η ζωή επιβεβαιώνει ότι όσο διατηρείται η εξουσία του κεφαλαίου, όσο τα μέσα παραγωγής, οι πηγές του πλούτου, οι υποδομές  είναι καπιταλιστική ιδιοκτησία, όσο η ανάπτυξη της οικονομίας έχει κριτήριο το κέρδος,  δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ

Επιβάλλεται ο αγώνας ενάντια στη παράδοση των λιμανιών και των δημόσιων υποδομών στο Κεφάλαιο, να γίνει υπόθεση του κάθε εργαζόμενου, κάθε αυτοαπασχολούμενου, όλου του λαού.

Να μην υποκύψουμε στις σειρήνες της απάτης των φερέφωνων του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου, ότι τάχα μπορεί να υπάρξει διαχείριση για το καλό των μονοπωλίων, που να θέλει και το καλό για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους στη μεταφορά.

Να οικοδομήσουμε ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ με τους εργαζόμενους, τους νέους και τις γυναίκες από τα λαϊκά στρώματα στις πόλεις και στα νησιά που θα πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής.