Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ







ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΛΑΣΗ!
Συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση με τις επιταγές της ΕΕ δεν αφήνουν τίποτα όρθιο στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα!
  • Μειώνουν ξανά τις συντάξεις! Συζητούν για νέους μαθηματικούς τύπους που θα μειώνουν τις συντάξεις, μαγειρεύοντας ξανά και ξανά τους συντελεστές αναπλήρωσης και τα κριτήρια, έτσι ώστε να μας καταδικάσουν στην εξαθλίωση. Είναι δηλωμένη η πρόθεσή τους για παροχή ενός «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», των 200 και 300 ευρώ! Μέτρο της ΕΕ που είναι φτιαγμένο μόνο και μόνο για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας.
  • Τσακίζουν το ΕΚΑΣ που έδινε ανάσα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Μειώνουν τα προνοιακά επιδόματα.
  • Αυξάνουν δραματικά τα όρια ηλικίας! Σβήνουν τη δυνατότητα που είχαν αρκετοί από μας να συνταξιοδοτηθούν πριν το 65ο έτος της ηλικίας τους ή πριν το γενικό όριο του 67ου έτους. Θίγει κυρίως παλιούς ασφαλισμένους που μπορεί να είχαν μπει στην παραγωγή ακόμα και από την δεκαετία του '70 αλλά είτε τους λείπει ο αναγκαίος αριθμός ενσήμων είτε το όριο ηλικίας. Σε αυτές τις ομάδες περιλαμβάνονται οι γυναίκες με ανήλικα παιδιά, εργαζόμενοι που ασφαλίζονται στα ΒΑΕ, ασφαλισμένοι στο Δημόσιο με τουλάχιστον 25ετία και μεταβατικά όρια ηλικίας πριν το 62ο έτος.
  • Αυξάνουν τον ελάχιστο αριθμό ενσήμων για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη από τα 4.500 ένσημα (15 χρόνια) στα 6.000 ένσημα (20 χρόνια)!
  • Αφήνουν την υγεία του λαού και την προστασία των εργαζόμενων στο έλεος των κερδών των ασφαλιστικών εταιρειών!
  • Αυξάνουν τον ΦΠΑ σε διάφορα είδη (όπως τα ιατρικά είδη και τα φάρμακα) με αποτέλεσμα τις αυξήσεις των τιμών, πλήττοντας κυρίως τα φτωχά λαϊκά στρώματα!

Οι συνεχείς μειώσεις στις συντάξεις και ο βαθιά αντιδραστικός αντιασφαλιστικός νόμος του 2010 που μπαίνει σε εφαρμογή από αρχή του έτους, δεν τους αρκεί. Νομοθετούν συνεχώς μέτρα που  απαλλάσσουν το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία από τις ευθύνες τους στο ασφαλιστικό. Επιδιώκουν να γίνει η ασφάλιση ατομική υπόθεση του καθένα, να γίνουμε πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών, στο έλεος της κερδοφορίας τους.
Φτάνει πια! Μέχρι εδώ! Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε!
Να μη χαρίσουμε τις κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα!
Τα μέτρα αφορούν τους πάντες, δεν εξαιρούν κανέναν.

Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί μικρομεσαίους ΕΒΕ, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους μαζί με την εργατική τάξη και τα συνδικάτα της, τις γυναίκες, τη νεολαία, τους συνταξιούχους να συγκρουστούν με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων.
Κάθε σωματείο, κάθε ένωση, κάθε σύλλογος, κάθε συνταξιουχική οργάνωση, κάθε γυναικείος σύλλογος, κάθε σύλλογος νεολαίας να μπει μπροστά, να πάρει την ευθύνη και τη θέση του στον αγώνα.

  • Να  μην  επιτρέψουμε  να  γκρεμίσουν  το  όποιο  ασφαλιστικό  δικαίωμα απέμεινε.
  • Να μην επιτρέψουμε τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα να παραδοθούν στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων.
  • Να  μην επιτρέψουμε να γίνει η κοινωνική ασφάλιση ατομική υπόθεση.
  • Να μην επιτρέψουμε άλλα αντιλαϊκά μέτρα. Να καταργηθούν όλοι οι ως σήμερα αντιλαϊκοί εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων.

Αν τα μέτρα προχωρήσουν ή όχι, θα εξαρτηθεί από τη στάση μας!
Μπορούμε να τους σταματήσουμε!
Κανένας δεν επιτρέπεται να περιμένει τη σφαγή του!
Δεν υποτασσόμαστε στις αξιώσεις της κυβέρνησης, των μονοπωλίων, της ΕΕ!
Δε θα παραιτηθούμε από το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή!
Να βάλουμε φρένο στους σχεδιασμούς για την κατάργηση
του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης!
Να αγωνιστούμε για ένα ασφαλιστικό σύστημα  που  θα  προστατεύει  το λαό,  θα  του  εξασφαλίζει αξιοπρεπή  και  ποιοτική  ζωή  μετά  τον  εργασιακό  βίο,  θα  του  προσφέρει  δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας και Περίθαλψης.
Να πλημμυρίσουν οι δρόμοι!
Να προετοιμαστούμε για νέα απεργιακή μάχη!
Να συντονίσουμε τον αγώνα μας. Οι “μπαλοθιές στον αέρα” και οι “μεγαλοστομίες” απέδειξαν  πως είναι “βούτυρο στο ψωμί” όσων απεργάζονται την εξαθλίωση και φτωχοποίηση μας. Έχουμε αποκτήσει πλούσια πείρα στο πως καταλαβαίνουν τους αγώνες η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ. Εγκλωβίζουν  τους αγώνες σε μια απλή διαμαρτυρία. Δεν νοιάζονται για μας.
Η ΓΣΕΒΕΕ δεν έχει αφήσει τραπέζι για τραπέζι διαλόγου που να μην έχει βρεθεί (από κοινού με ΕΣΕΕ, ΓΣΕΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ κλπ κοινωνικούς εταίρους), βάζοντας πλάτη για την πολιτική που μας επιβάλλεται ή κάνοντας "λελογισμένη" κριτική. Στην ίδια ρότα κινούνται και οι ηγεσίες τοπικών ομοσπονδιών αλλά και πρωτοβάθμιων σωματείων.  Απομονώστε τους !!!
Συσπειρωθείτε στην ΠΑΣΕΒΕ. Στις γραμμές της έχουν θέση, όλοι όσοι έχουν διάθεση αγωνιστικής προσφοράς, ανιδιοτελούς προσπάθειας, να ζωντανέψει το συνδικαλιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων, να αποκτήσει αντιμονοπωλιακά χαρακτηριστικά, να ξεφύγει από την μιζέρια και την αδράνεια.


Η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΕΒΕ 

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Από την παρανομία στο βασίλειο της ασυδοσίας

                                                   

                                   Aνακοίνωση
                                  

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση και η τρόικα σχεδιάζουν παραπέρα μείωση των συντάξεων και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ φτάνουν το αστρονομικό ποσό των 8 δισ. ευρώ, το υπουργείο υπόσχεται και νέα δώρα προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Έτσι, με σχετική διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή και διαφημίζει ο υπουργός Εργασίας «...οι συνεπείς επιχειρήσεις του συστήματος "ΠΕΡΣΕΑΣ" θα "επιβραβεύονται" επιπλέον από το γεγονός ότι θα απαλλάσσονται και από τον αναπόφευκτο διοικητικό φόρτο που επιφέρουν οι συχνές επισκέψεις ελεγκτικών κλιμακίων».
Δηλαδή, οι επιχειρήσεις που πράττουν το φυσιολογικό, να αποδίδουν τις ασφαλιστικές εισφορές που παρακρατούν από τους εργάτες, θα επιβραβεύονται από την κυβέρνηση, και θα απαλλάσσονται από οποιονδήποτε έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών. Που σημαίνει ότι άπαξ και μια επιχείρηση μπήκε στο «λευκό μητρώο» - το σχετικό πρόγραμμα φέρει το όνομα «Περσέας» - σταματούν οι έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ, κ.λπ. Έτσι, οι επιχειρήσεις αυτές αποκτούν το πασαπόρτι της ασυδοσίας αφού πλέον δεν θα ελέγχονται, μαζί με την παροχή πρόσθετων κινήτρων από το κράτος. Ο Γ. Βρούτσης μάλιστα αυτό το παρουσιάζει ως σημαντική προσφορά που «προάγει τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας...».
Και φυσικά αυτό το πρόγραμμα δεν αφορά στους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες απλά είναι ένα ακόμη δώρο στο μεγάλο κεφάλαιο καθ υπόδειξη της ΕΕ και των μονοπωλίων.
Είμαστε καχύποπτοι άραγε, αν πούμε ότι αυτό που βλέπουμε είναι ένα πρόγραμμα που εξασφαλίζει πως περνάμε από την παρανομία της εισφοροδιαφυγής και τη ζούγκλα στην αγορά εργασίας στο «βασίλειο» της ασυδοσίας;

                                 Γραμματεία Ηρακλείου Κρήτης της ΠΑΣΕΒΕ

                                              Ηράκλειο 3 Δεκεμβρίου 2014

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014


ΑΠΟ ΤΗ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΣΤΙΣ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ










Η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλείου Κρήτης χαιρετίζει τις χιλιάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις (27/11/2014) στο Ηράκλειο, τους χιλιάδες μαθητές που αψηφησαν τρομοκρατία και απειλές από διάφορους κυκλους και συμμετείχαν μαζικά στη συγκέντρωση των ταξικών σωματείων, παραφωνία η απουσία από τις προχθεσινές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων, των οργανώσεων των επαγγελματοβιοτεχνων.
Για ακόμη μια φορά ξαναπαίχτηκε, σε όλο του το μεγαλείο, το έργο του αποπροσανατολισμού και της κοροϊδίας που συνηθίζει άλλωστε ο κυβερνητικός συνδικαλισμός (και στο χώρο των ΕΒΕ) στην πόλη μας. Αν και η ΟΕΒΕΝΗ είχε πάρει απόφαση (ομόφωνα) στις 12/11/2014 για απεργία και κλείσιμο των καταστημάτων, με δεύτερη συνεδρίαση της στις 25/11/2014 ανακοινώνει :
«Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου  υλοποιώντας την απόφαση του τελευταίου Δ.Σ. της 12ης Νοεμβρίου 2014 συμμετέχει στην κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει πανελλαδικά η ΓΣΕΒΕΕ για τη Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014 ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή, με Απεργία και  αποκλεισμό του κτιρίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης». Αν και υπήρξαν “παραφωνίες” σ’ αυτήν τη δεύτερη συνεδρίαση με παρόντα τα μέλη των ΔΣ των σωματείων μελών της, τη μέρα της πανεργατικής απεργίας 40-50 άνθρωποι-κυρίως μέλη κάποιων ΔΣ ενώ απουσίαζαν οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι-«κατελαβαν» την αποκεντρωμένη διοίκηση.
Παρόντες στην ίδια κατάληψη και ελάχιστα μέλη  της πλειοψηφίας του ΔΣ του Εμπορικού συλλόγου που στην τελευταία συνεδρίαση του πήρε απόφαση για 24ωρη απεργία με κλείσιμο των καταστημάτων.

Η κριτική μας δεν περιορίζεται στις αποφάσεις των φορέων, αλλά στο τι έκαναν, πως οργάνωσαν αυτή την απεργία, στην πιο σημαντική ίσως περίοδο για το κίνημα, στο πως εξασφάλισαν-που δεν το έκαναν-την παρουσία των επαγγελματοβιοτεχνων.
Όταν ήθελαν, με συνοπτικές διαδικασίες, να μαζέψουν υπογραφές (άλλη κοροϊδία) για μαζική προσφυγή εναντίον του ΟΑΕΕ-και ενώ γνώριζαν ότι νομικά ήταν έωλη διαδικασία- για τα χρέη των ασφαλισμένων, έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους. Ενημέρωση στα ΜΜΕ, συνεντεύξεις, παρεμβάσεις, προσκλήσεις, κλπ. Τώρα που έπρεπε να τα δώσουν όλα…, τα έδωσαν όλα για την αποτυχία της απεργίας. Προχθές λειτούργησαν τα καταστήματα πολλών από τις πλειοψηφίες των ΔΣ αυτών των φορέων και μάλιστα του προέδρου του Εμπορικού συλλόγου Ηρακλείου.
Ξέρουν όμως κάθε φορά που θα τους γίνει πρόταση για κινητοποιήσεις, απεργίες κλπ., να προτάσσουν τις δικαιολογίες, δήθεν ότι οι  αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι, δεν συμμετέχουν, ότι δεν ενδιαφέρονται, ή ότι δεν υπακούουν στις αποφάσεις τους κλπ.
Πως όμως είναι δυνατόν να ζητούν τα ρέστα από τους άλλους, όταν οι ίδιοι παραβαίνουν τις αποφάσεις των Διοικήσεων που συμμετέχουν. Πως; άραγε μπορεί να δικαιολογηθεί η τακτική της ΟΕΒΕΝΗ που ενώ πήρε ομόφωνη απόφαση για απεργία, “γέμισε” το Ηράκλειο με αφίσες της ΓΣΕΒΕΕ που “έλειπε” η λέξη απεργία, με άχρωμα και γενικόλογα συνθήματα.
Το θετικό από όλη αυτή την κινητοποίηση τους, είναι ότι υπήρξαν πολλές περιπτώσεις συναδέλφων που πήραν μέρος στην συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στην Πλ. Ελευθερίας ,δυνάμεων που δεν έμαθαν ποτέ να βάζουν άλλο “κουστούμι” ανάλογα με το που βρίσκονται.    
Γιατί το είδαμε κι αυτό.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης τους αντιπροσωπεία των ΟΕΒΕ Κρήτης και του Εμπορικού Συλλόγου, διέκοψε τις εργασίες του συνεδρίου «ΣΥΝ- ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ» που λάμβανε χώρο στο ξενοδοχείο ATLANTIS όπου και επέδωσε ψήφισμα στον Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Κεγκέρογλου, (όπως φάνηκε από εικόνες που πρόβαλε Κρητικό κανάλι), ο κ Κουμαντάκης πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου, κτυπώντας τον “οικεία” στον ώμο, (αυτόν που ψήφισε όλα τα μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους), λέγοντας του ότι περιμένει να βοηθήσει τους ΕΒΕ του Ηρακλείου !!.

Όσα και αν αναφέρουμε δεν πέφτουμε από τα “σύννεφα”. Εξ’ άλλου δεν είναι τα μοναδικά ή τα πιο σπουδαία που οι συνδικαλιστικές ηγεσίες αυτών των φορέων, έχουν κάνει για το… καλό μας.

Οι συνάδελφοι δεν “σφυρίζουν αδιάφορα”. Έχουν καταλάβει με ποιους έχουν να κάνουν. Η αντίδραση τους χαρακτηρίζεται με την αποστροφή τους σε όσα κατά καιρούς βλέπουν να συμβαίνουν γύρω τους, χωρίς να έχουν εμπιστοσύνη σ’ αυτές τις ηγεσίες, ότι θα σταθούν δίπλα τους στα συσσωρευμένα, σήμερα, προβλήματα τους.
Ξέρουν πως η ΓΣΕΒΕΕ εγκλωβίζει τον αγώνα σε μια απλή διαμαρτυρία που μπορεί να κάμψει την κυβέρνηση προκειμένου να ακούσει καλύτερα τους "κοινωνικούς εταίρους"!… Λες και είμαστε συνέταιροι μικροί και μεγάλοι, λες και δεν έχουμε έναν πόλεμο των μεγάλων έναντι των μικρών! Λες και η κυβέρνηση είναι αφελής ή παραστρατημένη ή ανίκανη! Η ΓΣΕΒΕΕ δεν έχει αφήσει τραπέζι για τραπέζι διαλόγου που να μην έχει βρεθεί (από κοινού με ΕΣΕΕ, ΓΣΕΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ κλπ κοινωνικούς εταίρους), βάζοντας πλάτη για την πολιτική αυτή ή κάνοντας "λελογισμένη" κριτική. Στην ίδια ρότα κινούνται και οι ηγεσίες των τοπικών ομοσπονδιών αλλά και πρωτοβάθμιων σωματείων.

Στη μάχη για την ανασύνταξη του κινήματος, να γυρίσουμε την πλάτη στους “όψιμους αγωνιστές”, παλαιάς κοπής συνδικαλιστές, που κοιτούν “λοξά” για πολιτικές μεταγραφές, που στρώνουν το χαλί σε νέους διαχειριστές της σημερινής κατάστασης.
Δεν νοιάζονται για μας.
Δεν τσιμπάμε σε μεγαλοστομίες και ντουφεκιές στον αέρα.

Η λύση βρίσκεται στην πλατιά συσπείρωση γύρω από ένα αγωνιστικό, αντιμονοπωλιακό πλαίσιο πάλης που θα αμφισβητεί την καρδιά της αντιλαϊκής πολιτικής, τις επιλογές που έχουν προέλευση την ΕΕ και θα ακυρώνει στην πράξη κάθε αντιλαϊκό μέτρο.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ.

             ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΣΕΒΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ