Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

ΑΡΘΡΟ

Ο «πατριωτισμός» της ΓΣΕΒΕΕ και τα πραγματκά συμφέροντα των μικρών ΕΒΕ
Η ΓΣΕΒΕΕ διαφημίζει τον πατριωτισμό της συμφωνώντας να πάνε τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΑΕΔ για το κρατικό χρέος και την ίδια ώρα χιλιάδες άνεργοι ΕΒΕ φυτοζωούν χωρίς κανένα επίδομα
Η ΓΣΕΒΕΕ διαφημίζει τον πατριωτισμό της συμφωνώντας να πάνε τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΑΕΔ για το κρατικό χρέος και την ίδια ώρα χιλιάδες άνεργοι ΕΒΕ φυτοζωούν χωρίς κανένα επίδομα
Στην πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση του προεδρείου της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ (Δευτέρα 30 Μάρτη), επικυρώθηκε ουσιαστικά η θέση που εξέφρασε ο εκπρόσωπός της στη διοίκηση του ΟΑΕΔ, υπέρ της μεταφοράς των ταμειακών διαθέσιμων του οργανισμού στην Τράπεζα της Ελλάδας, όπως ζητούσε η κυβέρνηση. Η απαράδεκτη αυτή απόφαση πάρθηκε με τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων, πλην φυσικά του εκπροσώπου της ΠΑΣΕΒΕ.
Αν, όμως, κάνει κάτι πραγματικά εντύπωση από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, δεν είναι τόσο η από κοινού συστράτευση όλων των παρατάξεων στο προκλητικό αίτημα της κυβέρνησης, που στόχο έχει να κατατεθεί ο οβολός των εργαζομένων και των ανέργων για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους προς τους δανειστές. Δεν είναι άλλωστε και η πρώτη φορά που οι εν λόγω δυνάμεις κινούνται σε τέτοιες κατευθύνσεις. Είναι κυρίως η ενιαία επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησαν όλοι οι ομιλούντες, ανεξαρτήτως παράταξης. Τι είπαν λοιπόν οι εν λόγω κύριοι με μία φωνή;
Οτι «είναι καθήκον μας σαν πατριώτες να στηρίξουμε το αίτημα της κυβέρνησης». Οτι «πρέπει να σκεφτόμαστε σαν Ελληνες πρώτα και μετά σαν επιχειρηματίες». Οτι «είναι πατριωτικό μας καθήκον, απαιτείται συναίνεση από όλους και την δίνουμε όλοι». Τραβώντας το ακόμη παραπέρα, ότι «όποιος δεν συμπαρατάσσεται σε αυτή την κατεύθυνση υποσκάπτει, ροκανίζει την ελληνική οικονομία».
Το επικίνδυνο και δηλητηριώδες παραλήρημα των εν λόγω κυρίων, φυσικά, είναι επιστέγασμα, προέκταση της συνολικότερης στάσης τους απέναντι στα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων όλα τα προηγούμενα χρόνια, προβλήματα που συσσωρεύονται μέρα με τη μέρα, ακόμη και σήμερα. Ποιον εξυπηρετούν τελικά οι «πατριωτικές» κορόνες τους και ποιοι ωφελούνται από αυτές;
Εχουν δώσει διαπιστευτήρια
Σίγουρα, πάντως, για τη συγκεκριμένη διοίκηση αλλά και για την κυβέρνηση δεν είναι πατριωτισμός η ουσιαστική αντιμετώπιση, η πραγματική ανακούφιση των 375.000 εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενων που χρωστάνε στο Δημόσιο. Σίγουρα στον πατριωτισμό τους δεν χωρούν οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρέμποροι, βιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες, που είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται κατά 70% αυτή την πενταετία, οι συνταξιούχοι που είδαν τις συντάξεις τους να εξανεμίζονται.
Ούτε φυσικά οι 230.000 που έκλεισαν τα μαγαζιά τους αυτή την περίοδο και πέρασαν στην ανεργία, των οποίων τα χρήματα προσφέρουν απλόχερα στην κυβέρνηση για την πληρωμή των δανειστών, όταν αυτά δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε καν τις στοιχειώδεις ανάγκες καθημερινής επιβίωσης, ακόμα και των ελάχιστων ΕΒΕ που κατάφεραν να πάρουν το επίδομα ανεργίας.
Γι' αυτό άλλωστε και δεν υιοθετούν τις αλλεπάλληλες προτάσεις νόμου του ΚΚΕ για τη διαγραφή των χρεών, για την πραγματική ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων που έχουν κατατεθεί στη Βουλή και φυσικά ούτε την πρόταση νόμου για την κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων, των εκατοντάδων εφαρμοστικών νόμων, παρά την αντιμνημονιακή ρητορεία τους τα προηγούμενα χρόνια.
Ούτε λόγος φυσικά για τις αλλεπάλληλες προτάσεις της ΠΑΣΕΒΕ για οργάνωση αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μικρών ΕΒΕ όλα αυτά τα χρόνια. Αντίθετα, υιοθέτησαν και αναπαρήγαγαν και αυτοί τα περί «μη αντοχής της οικονομίας», περί «μαξιμαλιστικών αιτημάτων» παραπέμποντας και αυτοί τη λύση τους στη Δευτέρα Παρουσία. Σαμποτάρισαν κάθε αγωνιστική κινητοποίηση που αναπτύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια και αναλώθηκαν σε περαντζάδες στα σαλόνια των υπουργείων και στα γραφεία των υπουργών, φέροντας βαριά ευθύνη για την εκφυλιστική κατάσταση που επικρατεί και στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ.
Παλιοί στο κουρμπέτι
Δεν είναι η πρώτη φορά που η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ μετατρέπεται σε δεκανίκι της εκάστοτε κυβέρνησης υιοθετώντας κατά βάθος τις μακροπρόθεσμες επιδιώξεις της αστικής τάξης. Είναι οι ίδιες πλειοψηφίες οι οποίες καλωσόριζαν την «αειφόρο ανάπτυξη» της ΕΕ, της οποίας ραχοκοκαλιά τάχα θα ήταν οι μικρομεσαίοι. Είναι οι ίδιοι που στήριξαν με μανία τη γραμμή της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας, καθησυχάζοντας τους μικρούς ΕΒΕ ότι δίπλα στους μονοπωλιακούς ομίλους θα βελτιώνεται διαρκώς και η δική τους κατάσταση.
Είναι οι ίδιοι που απέκρυψαν την ουσία της κρίσης, αλλά και τον βαθιά αντιλαϊκό πυρήνα της στρατηγικής που εφαρμόστηκε για το ξεπέρασμά της όλα αυτά τα χρόνια και που οδήγησε και εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς ΕΒΕ, μαζί με τους εργαζόμενους, σε ραγδαία πτώση των εισοδημάτων τους, στην αναδουλειά, στα χρέη και την ανασφάλεια.
Στήριξαν δηλαδή εν ολίγοις τον ίδιο τον πυρήνα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, της ΕΕ, ο οποίος, ακόμη και αν ωφελήθηκαν ορισμένες μεσαίες επιχειρήσεις και στη χώρα μας, επιτάχυνε τον εκτοπισμό χιλιάδων μικρών ατομικών επιχειρήσεων.
Σήμερα, αποδεικνύονται εξίσου αποφασισμένοι να στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση στην εξίσου βαθιά αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί προσφέροντάς της το απαραίτητο άλλοθι και επιδιώκοντας να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη κοινωνική συναίνεση, για την οποία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κοκορεύεται ότι μπορεί να εξασφαλίσει σε εταίρους, δανειστές αλλά και ελληνική αστική τάξη.
Γι' αυτό και δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν πρώτοι πρώτοι τις νέες φοροεισπρακτικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης ευεργετικές για τους αυτοαπασχολούμενους, υιοθετώντας ταυτόχρονα την αντιδραστική προπαγάνδα περί νέας φορολογικής κουλτούρας και πάταξης της φοροδιαφυγής, αφήνοντας απροστάτευτους χιλιάδες επαγγελματίες που πια καλούνται να πληρώνουν σχεδόν περισσότερα από αυτά που βγάζουν.
Είναι οι ίδιοι που κρύβουν ότι πίσω από τα περιβόητα «αντιυφεσιακά μέτρα» θα υπάρξει και νέος γύρος απελευθέρωσης επαγγελμάτων, με ακόμη περισσότερους συνάδελφους να βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, όπως γίνεται στους κλάδους που έχουν ήδη «απολαύσει» την «ευεργετική» επίδραση των νόμων της απελευθέρωσης.
Η ουσία των θέσεών τους
Ποιες είναι όμως επί της ουσίας οι θέσεις τους πίσω από την ακατάσχετη προτασεολογία που τις διακρίνει; Η ρευστότητα την οποία αναζητούν, τα αναπτυξιακά μέτρα που απαιτούν και αυτοί για την περιβόητη «επανεκκίνηση της οικονομίας», δεν οδηγούν σε τίποτε άλλο παρά σε επιτάχυνση της ήδη αντικειμενικής πορείας εκτοπισμού των πιο μικρών αυτοαπασχολούμενων στον καπιταλισμό.
Κρύβουν ότι η όποια ανάπτυξη έρθει και την οποία ευαγγελίζονται ως σωτηρία, θα είναι καπιταλιστική, θα έρθει εξασφαλίζοντας ακόμη μεγαλύτερες συνθήκες κερδοφορίας για τα μονοπώλια σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Με συμπλήρωμα νέων αναδιαρθρώσεων που θα προστεθούν στις ήδη ψηφισμένες και που έχουν ήδη στρώσει το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση του τζίρου σε κάθε κλάδο της οικονομίας.
Ακόμη και σε κλάδους που έως τώρα δραστηριοποιούνταν παραδοσιακά χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, σφίγγει ο κλοιός, ανοίγοντας χώρο για την κερδοφορία και εδώ μεγάλων επιχειρήσεων και πολυκαταστημάτων. Σε αυτό το έδαφος, και οι όποιες «εποικοδομητικές» προτάσεις τους για τη δήθεν προστασία των μικρών ΕΒΕ, και στις συνθήκες της κρίσης, και σε συνθήκες ανάκαμψης, θα αποδειχθούν «παρηγοριά στον άρρωστο» για τους χιλιάδες που ήδη ασφυκτιούν κάτω από την μπότα των μονοπωλιακών ομίλων.
Να τους γυρίσουν την πλάτη οι μικροί ΕΒΕ
Είναι σήμερα κάτι παραπάνω από αναγκαίο να γυρίσουν οι μικροί ΕΒΕ την πλάτη τους στις εν λόγω ηγεσίες, να τις αποδυναμώσουν όσο γίνεται περισσότερο. Ούτε θέλουν, ούτε καλύπτουν με τις θέσεις τους και την πρακτική τους, τους χιλιάδες που παλεύουν με κόπο για να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο για την οικογένειά τους.
Να βγάλουν τα συμπεράσματά τους ότι ο δρόμος ανάπτυξης που ακολουθείται και πρεσβεύει και η νέα κυβέρνηση με την πολιτική της, όπως και οι προηγούμενες, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα για τους μικρούς. Ούτε πρόκειται στο τέλος να βρεθεί ξέφωτο για όλους, όπως τους υπόσχονται. Είναι δρόμος θωράκισης των μεγάλων, διαιώνισης της κυριαρχίας τους, και ο όποιος καβγάς γίνεται ανάμεσα στα κόμματα που τον υπηρετούν, είναι σε σχέση με το ποιος είναι πιο ικανός στην επιτάχυνση των δικών τους κερδών.
Ταυτόχρονα, να απορρίψουν εκβιαστικά διλήμματα ότι αν δεν δοθούν λύσεις, αν δεν εξασφαλιστεί ρευστότητα και ηρεμία στην αγορά «θα καταστραφούμε όλοι». Η περιβόητη «ηρεμία στην αγορά» δεν διαμορφώνεται με ψυχολογικούς όρους. Με αυτή εννοούν τη συνεχή και απρόσκοπτη στήριξη και κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών, αλλά και τη σιγή νεκροταφείου, την αποδοχή αυτής της κατάστασης από τους εργαζόμενους, αλλά και τους μικρούς EBE.
Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης όχι μόνο δεν «ηρεμεί», δεν εξανθρωπίζεται, αντίθετα τρώει από τις σάρκες του, παραδέρνοντας από κρίση σε κρίση και ανάμεσα σε γενικευμένες αντιθέσεις. Σε αυτές τις συνθήκες το έδαφος που πατούν χιλιάδες μικροί ΕΒΕ χωρίς προσωπικό, θα μετατρέπεται σε κινούμενη άμμο, και αυτό δεν λύνεται με κανένα γιατροσόφι και κανένα μείγμα διαχείρισης. Γι' αυτό και χρειάζεται να απορριφθούν εδώ και τώρα οι πατριωτικές κορόνες της κυβέρνησης και των βαστάζων της, που οδηγούν την εργατική τάξη, τους μικρούς ΕΒΕ στον αφοπλισμό από την υπεράσπιση των δικών τους δικαιωμάτων.
Τώρα, είναι η ώρα να αλλάξουν ριζικά οι συσχετισμοί στο κίνημα, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, σε κατεύθυνση ρήξης με τα μονοπώλια, τα κόμματά τους, την ΕΕ, σε κατεύθυνση ρήξης με την εξουσία τους. Να δυναμώσει η λαϊκή συμμαχία, η κοινή δράση με την εργατική τάξη. Καμιά λοιπόν εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς που στο όνομα συστράτευσης όλου του επιχειρηματικού κόσμου για το καλό της πατρίδας, βάζουνε το λύκο μαζί με τα πρόβατα.
Να αξιοποιήσουν οι μικροί ΕΒΕ την πείρα τους ώστε να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να στηρίξουν το ΚΚΕ, το μόνο Κόμμα που υπερασπίζεται ουσιαστικά το δικαίωμά τους στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, που παλεύει καθημερινά για την ανάκτηση των μεγάλων απωλειών τους στα χρόνια της κρίσης, αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστική κάλυψη των αναγκών τους. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δυναμώσει η πάλη, να ανοίξει ο δρόμος για άλλη προοπτική γι' αυτούς και τα παιδιά τους.

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Πρωτοβουλίες για να σπάσει το κλίμα της αναμονής

Τα χρέη και τα προβλήματα των ανασφάλιστων κυριάρχησαν στις παρεμβάσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα
Από την παρέμβαση των Επιτροπών Αγώνα στα ΤΑΞΙ
Από την παρέμβαση των Επιτροπών Αγώνα στα ΤΑΞΙ
Την Κυριακή, 19 Απρίλη, θα συνεδριάσει στην Αθήνα το Πανελλαδικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΒΕ, για την αποτίμηση της δουλειάς και τον προγραμματισμό της δράσης. Τα βασικά ζητήματα που συνεχίζουν να απασχολούν τους ΕΒΕ και μετά την κυβερνητική αλλαγή, είναι τα χρέη που τους πνίγουν και τους απειλούν, οι χιλιάδες ανασφάλιστοι συνάδελφοί τους, η φορολογία και συνολικά η συνέχιση της ίδιας φιλομονοπωλιακής πολιτικής που τους εξοντώνει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ρύθμιση για τα χρέη που έκανε η νέα κυβέρνηση, έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα και δεν ανακουφίζει τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, αφού το χρέος που σωρεύτηκε κυρίως την περίοδο της κρίσης παραμένει αυτούσιο και συνεχίζει να αυξάνεται. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος για τον οποίο το ΚΕΑΟ συνεχίζει να στέλνει «ραβασάκια» με απειλές για κατασχέσεις σε όποιον οφείλει χρήματα, αλλά αδυνατεί να πληρώσει το χρέος του.
Οπως κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΒΕ, «πάνω από το 50% των συναδέλφων δεν μπορούν πλέον να καταβάλλουν την εισφορά στο Ταμείο και όσοι καταφέρνουν, με τα χίλια ζόρια, να το πληρώνουν βλέπουν να αφαιρούνται από το Ταμείο παροχές Υγείας, φάρμακα, επισκέψεις στους γιατρούς και να ξεπουλιέται στους μεγαλοεπιχειρηματίες και η ακίνητη περιουσία του. Κανένας συνάδελφος δεν θέλει να χάσει το δικαίωμα στην ασφάλιση και τη σύνταξη».
Η παρέμβαση των ΕΒΕ στο υπουργείο Εργασίας
Η παρέμβαση των ΕΒΕ στο υπουργείο Εργασίας
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, οι αντιμονοπωλιακές δυνάμεις των ΕΒΕ προσπάθησαν το περασμένο διάστημα να σπάσουν το κλίμα της αναμονής, πρωτοστατώντας σε παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις.
Το πνεύμα αυτής της δράσης περιγράφεται στην ανακοίνωση της ΠΑΣΕΒΕ: «Δεν θα αφήσουμε να πραγματοποιηθεί καμία κατάσχεση σε συνάδελφό μας, για οφειλές προς τον ΟΑΕΕ. Θα αγωνιστούμε με όλα τα μέσα και θα διεκδικήσουμε να κρατήσουμε αυτά που με τόσο κόπο αποκτήσαμε. Δε θα χαριστούμε σε κανέναν! Η συσπείρωση στα σωματεία η ανάπτυξη των αγώνων αποτελούν μονόδρομο».
Δράση σε όλα τα μέτωπα
Στις 19 Μάρτη, οι Επιτροπές Αγώνα ΤΑΞΙ της ΠΑΣΕΒΕ διοργάνωσαν συγκέντρωση στο υπουργείο Μεταφορών, ενάντια στην επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων και της πολιτικής που τα στηρίζει.
Στον κλάδο έχουν πατήσει για τα καλά πόδι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η UBER, το TAXIPLON, το TAXIBEAΤ, που σφίγγουν τη θηλιά γύρω από τους αυτοαπασχολούμενους. «Αυτή είναι η ελεύθερη αγορά που με νόμους μνημονιακούς 4070/2012 (από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ) τους ανοίγει διάπλατα την πόρτα να μας πετάξουν από το ταξί και στη θέση μας να κυριαρχήσουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι Επιτροπές Αγώνα.
Ακολούθησε, στις 30 Μάρτη, η κινητοποίηση που οργάνωσαν στο υπουργείο Εργασίας η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής και η Συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και προαστίων, με αίτημα αιχμής να θεωρηθούν τα βιβλιάρια Υγείας των ΕΒΕ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Οπως κατήγγειλαν στη διάρκεια της κινητοποίησης, «ένας στους δύο χρωστάμε στον ΟΑΕΕ και πρακτικά αυτό σημαίνει πως τα βιβλιάριά μας είναι αθεώρητα, σε μια ώρα ανάγκης είμαστε χωρίς γιατρούς, χωρίς φάρμακα, χωρίς πρόσβαση σε καμία παροχή Υγείας».
Είπαν, επίσης, ότι τίποτα δεν άλλαξε με τη νέα κυβέρνηση, αφού «για τους ασφαλισμένους του ΟΑEE προβλέπεται η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν οφειλές προς το Ταμείο τους ή τις έχουν ρυθμίσει και τηρούν τη ρύθμιση».
Την περασμένη Κυριακή, 5 Απρίλη, μέρα που προβλέπεται από το νόμο η λειτουργία των καταστημάτων, οι Ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσαν στην πλατεία Καπνικαρέας τα σωματεία των Εμποροϋπαλλήλων και των ιδιωτικών υπαλλήλων.
Κεντρικό αίτημα ήταν να κατοχυρωθεί νομικά η αργία της Κυριακής και να κλείσει κάθε «παράθυρο» στις μεθοδεύσεις για απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, με «όχημα» το χαρακτηρισμό μιας περιοχής ως «τουριστικής». Συμμετοχή είχαν οι αντιμονοπωλιακές δυνάμεις των ΕΒΕ και σε όλες τις κινητοποιήσεις που οργάνωσε το ταξικό κίνημα σε όλη τη χώρα.
«Οχι» στην κλοπή των ταμειακών διαθέσιμων
Το ίδιο διάστημα, η ΠΑΣΕΒΕ εναντιώθηκε στην απόφαση του ΟΑΕΔ να μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδας τα ταμειακά διαθέσιμα ύψους 120 εκ. ευρώ, προκειμένου να αξιοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους.
Την απόφαση στήριξε και ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ στο ΔΣ του ΟΑΕΔ. Η ΠΑΣΕΒΕ αντέτεινε το αίτημα για επίδομα ανεργίας σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με κάλυψη των αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό και αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45% επί των κερδών τους.
Η προσπάθεια των δυνάμεων της ΠΑΣΕΒΕ για δραστήρια σωματεία σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, αναγνωρίστηκε στην πράξη μέσα από την ενίσχυσή τους στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Συλλόγου Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων (ΣΙΣΕΜΑ) Αττικής (3 - 4 Μάρτη).
Το ψηφοδέλτιο της «Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης Μηχανικών Αυτοκινήτων», αναδείχτηκε πρώτο και ενισχυμένο, λαμβάνοντας 86 ψήφους (από 75), καταλαμβάνοντας 7 έδρες στο ΔΣ (από 6) και εκλέγοντας 4 αντιπροσώπους στις ομοσπονδίες (ΟΒΣΑ και ΕΟΒΕΑΜΜ).

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ ΓΙΑ ΤΑ "ΡΑΒΑΣΑΚΙΑ" ΤΟΥ ΚΕΑΟ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΊΖΟΝΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ



Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες ότι συνεχίζονται τα ειδοποιητήρια από το ΚΕΑΟ για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς που φτάνουν με αυξανόμενους ρυθμούς στους συναδέλφους και απειλούν να τους αφαιρέσουν ότι μπόρεσαν να αποκτήσουν όλα αυτά τα χρόνια με τη δουλειά τους για να εξυπηρετηθεί η πολιτική ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Η ΠΑΣΕΒΕ καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια τρομοκράτησης του ΟΑΕΕ, στέλνοντας “εκβιαστικά” ραβασάκια σε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους για να αποπληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, διαφορετικά απειλεί ότι θα κινεί διαδικασία κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων, φτάνοντας ακόμα και σε δεσμεύσεις λογαριασμών αδιαφορώντας όχι μόνο για το μέλλον των μαγαζιών τους, αλλά και των οικογενειών τους.
Η διαχρονική ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων η οποία συνεχίζεται και από τη σημερινή συγκυβέρνηση, η αναδουλειά και τα μέτρα εξόντωσης των μικροεπαγγελματιών αυτοαπασχολούμενων έχουν διαμορφώσει μια κυριολεκτικά καθημερινή κόλαση για τη ζωή τους.
Πάνω από το 50% των συναδέλφων δεν μπορούν πλέον να καταβάλουν την εισφορά στο ταμείο και όσοι καταφέρνουν, με τα χίλια ζόρια, να το πληρώνουν βλέπουν να αφαιρούνται από το ταμείο παροχές υγείας, φάρμακα, επισκέψεις στους γιατρούς και να ξεπουλιέται στους μεγαλοεπιχειρηματίες και η ακίνητη περιουσία του.
Κανένας συνάδελφος δεν θέλει να χάσει το δικαίωμα στην ασφάλιση και τη σύνταξη.
Oι πρόσφατες εκλογές έφεραν νέα κυβέρνηση, όμως οι αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα για τους αυτοαπασχολούμενους παραμένουν σταθερές.
Η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν καταργεί τους προηγούμενους εξοντωτικούς νόμους, αντίθετα ορκίζεται πίστη στην ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο. Είναι έτοιμη να ανοίξει νέους δρόμους για την κερδοφορία των μονοπωλίων και να φορτώσει νέα βάρη στις πλάτες μας.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η τροπολογία της μεταφοράς των 120 εκ. Ευρώ από το Ταμείο του ΟΑΕΔ στην Τράπεζα της Ελλάδος για την αποπληρωμή του χρέους, που βρήκε άξιους συμπαραστάτες την πλειοψηφία της ηγεσίας της ΓΣΕΒΕΕ καθώς και των άλλων κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ – ΕΣΕΕ –ΣΕΒ ΣΕΤΕ)
Από την άλλη δε λέει κουβέντα για την ανακούφιση χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων που τσακίζονται καθημερινά από τα χρέη, την αναδουλειά , την αβάσταχτη φορολογία και τους εκατοντάδες εφαρμοστικούς μνημονιακούς νόμους.
Συνάδελφοι,
Το αντιμονοπωλιακό κίνημα των ΕΒΕ, στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί πρέπει να μπει μπροστά.
Να οργανώσει τον αγώνα, να καλέσει πλατιά τους συναδέλφους να το ενισχύσουν και ταυτόχρονα να ενισχύσουν τη μόνη προοπτική που υπάρχει, τη διαμόρφωση μιας ισχυρής κοινωνικής συμμαχίας, μαζί με το ΠΑΜΕ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ που μπορεί να βάλει φρένο στην επίθεση των μονοπωλίων, ΕΕ και συγκυβέρνησης.
Το Αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. Δεν θα αφήσουμε να πραγματοποιηθεί καμία κατάσχεση σε συνάδελφο μας, για οφειλές προς τον ΟΑΕΕ.
Θα αγωνιστούμε με όλα τα μέσα και θα διεκδικήσουμε να κρατήσουμε αυτά που με τόσο κόπο αποκτήσαμε. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν! Η συσπείρωση στα σωματεία,η ανάπτυξη των αγώνων αποτελεί μονόδρομο. Αυτό το όπλο διαθέτουμε, και μπορούμε να το αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά.
Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση. Κανένας συνάδελφος μόνος του!! Καμία κατάσχεση σε συνάδελφο. 
Παλεύουμε και διεκδικούμε:
  • Να σταματήσει τώρα η αποστολή των εκβιαστικών ειδοποιητηρίων και η ποινικοποίηση σε όσους ασφαλισμένους χρωστάνε στο ταμείο.
  • Άμεσα να θεωρηθούν τα βιβλιάρια ασθενείας σε όλους τους ασφαλισμένους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να παγώσουν τα χρέη των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ και να σταματήσει κάθε δίωξη για οφειλές όσο διαρκεί η κρίση.
  • Να δοθούν τα 48 δις ευρώ αποθεματικό στο ταμείο - τα οποία οφείλει το κράτος.
  • Να μειωθεί δραστικά η εισφορά των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ χωρίς επιπτώσεις στη σύνταξη.
  • Χρηματοδότηση του ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά τα 2/3 των εξόδων του και με το 1/3 ο ασφαλισμένος.
  • Αποκατάσταση των συντάξεων στο ύψος που ήταν προτού τις περικοπές

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΓΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΑΠΟ ΠΑΣΕΒΕ-ΠΑΣΥ ΣΤΗΝ ΔΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ






Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στην Εφορία Ηρακλείου την Δευτέρα 6 Απριλίου συνδικαλιστές από επαγγελματικά σωματεία που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ και αγροτοσυνδικαλιστες που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ προχωρώντας σε επίδοση υπομνήματος προς τον προϊστάμενο  της ΔΟΥ για το θέμα των φορολογικών βαρών που όπως τόνισαν γονατίζουν τους αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες .
Οι συνδικαλιστές απαίτησαν  να καταργηθούν  τα διάφορα χαράτσια και η φορολόγηση κατά  26% για τους αυτοαπασχολούμενους από το πρώτο ευρώ, και κατά 15% για τους μικρομεσαίους αγρότες από το πρώτο ευρώ επίσης.
Έκαναν ξεκάθαρο  ότι θα συνεχίσουν την κοινή δράση ωστε να υπάρξει αλλαγή του φορολογικού συστήματος προκείμενου τα ανακουφιστούν τα φτωχά λαϊκά στρώματα και να πληρώσει ότι του αναλογεί το μεγάλο κεφάλαιο με φορολόγηση του κατά 45%.

Να σημειωθεί ότι τόσο στον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου, όσο και στην Ομοσπονδία Επαγγελματιοβιοτεχνων Νομού Ηρακλείου( ΟΕΒΕΝΗ) που πρόσφατα είχαν τις ετήσιες συνελεύσεις τους, οι πλειοψηφίες που εκφράζουν τον κυβερνητικό συνδικαλισμό αρνήθηκαν κατηγορηματικά κάθε  πρόταση κινητοποίησης για το φορολογικό που κατέθεσαν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ αποδεικνύοντας ακόμη για μια φορά ότι ο κυβερνητικός συνδικαλισμός είναι πραγματικά επικίνδυνος για τα συμφέροντα των χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και ότι η αλλαγή συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ μπαίνει καθημερινά στην ημερησία διάταξη.

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΥ-ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλείου




Εκατοντάδες είμαστε χρεωμένοι στην εφορία, στις τράπεζες, σε προμηθευτές και κυρίως είμαστε ανασφάλιστοι και οι ίδιοι και οι οικογένειές μας.
Το γεγονός ότι τα προβλήματα τα έχουμε οι περισσότεροι μικρομεσαίοι αγρότες και μικροί  επαγγελματοβιοτέχνες και αυταπασχολούμενοι σημαίνει ότι δεν οφείλονται στην ανικανότητά μας ή στο ότι δεν είμαστε εργατικοί. Τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί λόγω της πολύχρονης κρίσης στην οικονομία, της επέλασης των μονοπωλίων, της αντιαγροτικής πολιτικής των ΚΑΠ  και από συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που συνέλαβαν να ζούμε αυτή την κατάσταση.
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί και εναλλάξ οδήγησαν τους μικρούς βιοτέχνες στη καταστροφή, αλλά και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία ήρθε για να αλλάξει πολιτική όπως μας έλεγαν, βαδίζει στην ίδια κατεύθυνση όπως φαίνεται. Ήδη άρχισαν οι εκπτώσεις από τις προεκλογικές υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις της. Ήδη έχουμε 4μηνη παράταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης, συνέχιση της εποπτείας και της αξιολόγησης από τους θεσμούς
Τα πολυδιαφημιζόμενα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι ψίχουλα και δεν λύνονται προβλήματα, ούτε καν ανακούφιση δεν προσφέρουν για χιλιάδες επαγγελματίες και μικρομεσαίους αγρότες που έχουν φτάσει στο όρια της φτώχειας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Να μην ισχύσει η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με 13% για τους αγρότες και   26% για τους επαγγελματοβιοτεχνες και η προκαταβολή φόρου 27,5% για το 2015.
Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος
 Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά
5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να μην φορολογηθούν οι ενισχύσεις.
· Όχι στα λογιστικά βιβλία σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40000€ που θα προσαυξάνεται κατά 5000€ για κάθε παιδί. Φορολόγηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο 45%
· Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των φτωχών αγροτών και επαγγελματοβιοτεχνων   που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, στο ΚΕΑΟ, να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού τους ή χωραφιού, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
· Διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων, από το συνολικό ποσό των οφειλών των μικρομεσαίων αγροτών και επαγγελματοβιοτεχνων προς τα πιστωτικά ιδρύματα.
Κούρεμα σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 200.000 ευρώ των
φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων ,ψαράδων και ΕΒΕ προς τα πιστωτικά ιδρύματα, που αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
· Με ευθύνη του κράτους να διασφαλιστεί η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα και χωρίς υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης περιουσιακών τους στοιχείων, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την
τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.
· Να μην γίνεται παρακράτηση από τις εθνικές ενισχύσεις και της επιστροφής ΦΠΑ και πετρελαίου, για χρέη που έχουν οι αγρότες σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, Δήμους.
. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.


ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΟΥΣ  ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΕΒΕ ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 8:30 πμ