Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Διαμαρτυρία για τις περικοπές των συντάξεων




Την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που καταδικάζει τους απόμαχους της δουλειάς στην εξαθλίωση και την φτώχεια με την περικοπή του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΑΕΕ, καταγγέλλει ηΠανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ. 
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση - διαμαρτυρία, αναφέρει: 
«Λουτροθεραπεία» στο λάκκο των βάρβαρων περικοπών των αποδοχών τους επιφύλαξε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΑΕΕ με την εφαρμογή των αντιδραστικών διατάξεων του νόμου-λαιμητόμου 4387/2016 για την περικοπή του ΕΚΑΣ.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ έχουν περικοπεί -λόγω υπέρβασης των ορίων του ατομικού ή οικογενειακού εισοδήματος απ' τις συντάξεις- τα ΕΚΑΣ σε 34.000 απ' τους 96.572 δικαιούχους στον οργανισμό. Δηλαδή 35,2% των δικαιούχων στον ΟΑΕΕ χάνουν το ΕΚΑΣ, ενώ σε άλλους 7.500 δικαιούχους θα γίνει επανέλεγχος των δικαιολογητικών τους.
Μ' άλλα λόγια ένας στους δύο δικαιούχους του ΟΑΕΕ ή χάνουν οριστικά το ΕΚΑΣ ή αναμένεται να το χάσουν. Οι 34.000 συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ που χάνουν το ΕΚΑΣ αποτελούν το 23,8% των 143.000 συνταξιούχων που χάνουν συνολικά το ΕΚΑΣ.
Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ μαζί με τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις και το αγωνιστικό κομμάτι της κοινωνίας θα παλέψουν για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής, που κατακρεουργεί τις συντάξεις μας και ετοιμάζει για τα παιδιά και τα εγγόνια συνθήκες δουλείας σε γαλέρες και με μισθούς πείνας»

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

«ΟΙ ΤΕXΝΕΣ, ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ»





Η παράταση του ωραρίου των καταστημάτων την Παρασκευή 1 Ιουλίου ως τις 12 τα μεσάνυχτα, δεν εξυπηρετεί, όπως λέει η δημοτική αρχή, τις «πολιτιστικές εκδηλώσεις» της για το διήμερο 1 και 2 Ιουλίου, αλλά την προσπάθεια να έρθουν από το παράθυρο οι λεγόμενες «Λευκές Νύχτες», που ήδη γίνεται προσπάθεια να καθιερωθούν σε κάποιες πόλεις. Πρόκειται για την απαίτηση των κάθε είδους πολυεθνικών και μονοπωλίων στο χώρο του εμπορίου, που απαιτούν να είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα σε 24ωρη βάση προκειμένου να αυγατίσουν τα κέρδη τους.

Το τσάκισμα των εργαζομένων των 300 ευρώ στα μεγαλοκαταστήματα, αλλά και το κτύπημα των μικρεμπόρων που δεν μπορούν να αντέξουν τέτοιο εξοντωτικό ωράριο, είναι στην πρώτη γραμμή.

Η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου που έδωσε το «πράσινο φως» για την λειτουργία πολυεθνικών στην καρδιά της πόλης, που υπηρετεί με την στάση της την κατάργηση της  Κυριακάτικης αργίας, τα συμφέροντα των πολυεθνικών, αλλά και η πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου («Εμπορική Ενότητα») είναι φανερό πως κάνουν «πλάτες» στα μεγάλα εμπορικά συμφέροντα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθιέρωσης «λευκών νυχτών» στην πόλη του Ηρακλείου, με τα μεγαλοκαταστήματα να καιροφυλακτούν με «στιγμιαίες εκπτώσεις» και προσφορές θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην επαγγελματική επιβίωση χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων μικρεμπόρων, θα συμβάλει στο ακόμη πιο βάρβαρο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που ήδη εργάζονται στα διάφορα «μεγαλομάγαζα» σε συνθήκες «γαλέρας».

Η πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου, ήδη από το προηγούμενο ΔΣ, είχε εκφράσει την επιθυμία να συμπράξει στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων. Είναι η ίδια που αρνήθηκε πεισματικά να καλέσει το ΔΣ όταν συζητιόταν τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό-φορολογικό, είναι η ίδια που δεν έκανε απολύτως τίποτα για να οργανώσει την πάλη των μικρεμπόρων ενάντια στην φοροκαταιγίδα, τις κάθε είδους αντιλαϊκές πολιτικές. Είναι υπεύθυνη που η «προέλαση» των πολυεθνικών στο Ηράκλειο σε βάρος της ντόπιας μικρής αγοράς δεν έχει βρει ως τώρα σθεναρή αντίδραση. Είναι η ίδια πλειοψηφία που ενώ μένει στην αδράνεια για τόσα και τόσα ζητήματα που απασχολούν τους χιλιάδες μικρέμπορους της πόλης μας, έχει αναγάγει σε ζήτημα ύπαρξης των καταστημάτων μας, την παρουσία των «Κινέζικων», των μικροπωλητών στους δρόμους, και τους δήθεν παράνομους «λαϊκατζήδες».

Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων καταδικάζει τους σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής αλλά και της πλειοψηφίας του Εμπορικού Συλλόγου, με πρόσχημα τις «πολιτιστικές εκδηλώσεις». Στόχος τους είναι να φέρουν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, προκειμένου να ευνοηθούν οι εμπορικοί κολοσσοί, τύπου H&M, ZARAS, JUMBO, κλπ. Τα λουκέτα, η αναδουλειά και η εξαθλίωσή μας, δεν πρόκειται να εξαλειφτούν με «Τέχνες στο δρόμο». Δεν πρόκειται να εξαλειφτούν με το άνοιγμα των καταστημάτων μας από ήλιο σε ήλιο. Έχουμε πλέον μεγάλη πείρα από κυβερνητικούς συνδικαλιστές και δημοτικούς άρχοντες ταγμένους στην υπηρεσία πολιτικών που έχουν ακριβώς τα πιο πάνω αποτελέσματα. Ας καταλάβουν πως «αιμοδότες» των καταστημάτων μας είναι οι απλοί άνθρωποι του μεροκάματου, που δεν μπορούν να καλύψουν τα απαραίτητα προς το ζην, των συνταξιούχων, των αγροτών, που στις μέρες μας όλοι τους στενάζουν στα γκισέ της εφορίας (πληρώνοντας αδρά τις πολιτικές που υπηρετούν Δήμος και Εμπορικός Σύλλογος στην προκειμένη περίπτωση).

Πίσω από τη «βιτρίνα» των «πολιτιστικών εκδηλώσεων», αλήθεια, που είναι η στήριξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας στις γειτονιές, τα σχολεία, τους εργασιακούς χώρους, από το Δήμο; Κρύβουν τη σπουδή τους να υπηρετηθούν τα μεγαλοσυμφέροντα που εποφθαλμιούν την «άλωση» του εμπορικού κέντρου της πόλης.

Καλούμε κάθε μικρό έμπορο να βγάλει τα συμπεράσματα του. Η αλλαγή συσχετισμών στον Εμπορικό Σύλλογο, η απαλλαγή του από τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, είναι επιτακτική ανάγκη. Η συσπείρωση με την ΠΑΣΕΒΕ είναι ο δρόμος για την συγκρότηση ενός αντιμονοπωλιακού πόλου που μαζί με τους εργαζόμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα, θα μπορεί να βάζει εμπόδια στην υλοποίηση κάθε είδους αντιλαϊκών πολιτικών. Δημοτική Αρχή και πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου, σε «αγαστή συνεργασία», όχι προς το συμφέρον των χιλιάδων μικρεμπόρων και των εμποροϋπαλλήλων, αλλά σε βάρος τους.



                                                                                                                          Ηράκλειο Ιούνιος 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ



Παρεπόμενα του φεστιβάλ «Τέχνη καθ΄ οδόν» στο Δ. Ηρακλείου

Όλο χαμόγελα και περηφάνια ο Δήμαρχος και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δ. Ηρακλείου ανακοίνωσαν το 1ο Παγκρήτιο Φεστιβάλ δρόμου «Τέχνη καθ΄ οδόν». Θα συμμετείχαμε ευχαρίστως στη χαρά τους, αν την ίδια ώρα δεν άνοιγαν τους ασκούς του Αιόλου στην πάγια επιδίωξη κάποιων για την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο εμπόριο. Στο νύχι στεκόταν η πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου, αρπάζοντας την ευκαιρία για την εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου για την Παρασκευή 1 Ιουλίου (ως τις 12 το βράδυ!) και το Σάββατο 2 Ιουλίου (ως τις 4 το μεσημέρι), όπως και σε άλλους Δήμους της χώρας (τις λεγόμενες λευκές νύχτες).  

Η δημοτική αρχή του Δ. Ηρακλείου σε συνεργασία με την πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου οδηγούν βήμα -βήμα προς το πάγιο αίτημα των πολυεθνικών στο λιανικό εμπόριο για 24ωρη 7ημερη λειτουργία των καταστημάτων που φέρνουν το παραπέρα ξεζούμισμα των εμποροϋπαλλήλων και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση που πρέπει να βρει αντίθετους τους εμποροϋπάλληλους αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους του Ηρακλείου.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να αποσύρει τη στήριξη της σε τέτοιου είδους ενέργειες που συνδέουν άμεσα τον πολιτισμό με το εμπόριο, πολύ δε περισσότερο όταν στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων στο εμπόριο. Δεν απορούμε βέβαια καθόλου γιατί στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο δεν είπαν τίποτα γι’ αυτό και επέλεξαν να ανακοινώσουν σήμερα αυτή την απαράδεκτη ενέργεια τους!

Επίσης, αν η δημοτική Αρχή νοιάζεται πραγματικά για την ερασιτεχνική δημιουργία, περιμένουμε να ανοίξει σύντομα τις πύλες του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου στους ερασιτέχνες καλλιτέχνες του Ηρακλείου και της Κρήτης χωρίς να ζητάει υπέρογκα ποσά ενοικίασης των αιθουσών του.

28/6/2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΤΑΞΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ






Ιούνιος 2016

Συνάδελφε

Η ζωή μας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, τα οικονομικά προβλήματα οξύνονται καθημερινά. Δεν μπορούμε να καθόμαστε άλλο με σταυρωμένα τα χέρια.

ü  Η αναδουλειά συνεχώς αυξάνεται

ü  Τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ μας πνίγουν καθημερινά

ü  Τα χρέη προς εφορία και τράπεζες συνεχώς διογκώνονται

ü  Οι απειλές για κατασχέσεις των αυτοκινήτων και των σπιτιών μας οδηγούν στην ανεργία και στην ακραία φτώχεια.

ü  Η υψηλή φορολογία, το αφορολόγητο στο μηδέν, το τέλος επιτηδεύματος, ο ΕΝΦΙΑ, το υψηλό ΦΠΑ και τα υπόλοιπα χαράτσια είναι θηλιά στο λαιμό μας

ü  Η απελευθέρωση του επαγγέλματος μας καθημερινά οδηγεί στη συρρίκνωση της δουλειάς μας και στη μονοπώληση και συγκέντρωση του μεταφορικού μας έργου σε λίγα χέρια.

Η ηγεσία της  Ομοσπονδίας μας, δεν ενδιαφέρεται για την οργάνωση του αγώνα ενάντια σε αυτή τη κατάσταση, για τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής, αλλά αντίθετα με την αδιαφορία, τις αυταπάτες και το καθησυχασμό που συνεχώς προκαλεί, αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο το συνδικαλιστικό κίνημα στα ΤΑΞΙ και βάζει πλάτες στη κυβέρνηση και την ΕΕ, για ακόμα χειρότερες μέρες.

Οι νόμοι της απελευθέρωσης που μας επέβαλε η ΕΕ μαζί με τις κυβερνήσεις, έγιναν αποδεκτοί από την ηγεσία του συνδικαλιστικού μας κινήματος μαζί με τους διάφορους κολαούζους της, προσπαθώντας να ρίξουν στάχτη στα μάτια των συναδέλφων για δήθεν καλή απελευθέρωση με κριτήρια κτλ., που όμως τώρα βλέπουμε τα τραγικά αποτελέσματα όπως προειδοποιούσαν από τότε οι αγωνιστικές δυνάμεις στις επιτροπές αγώνα ΤΑΞΙ της ΠΑΣΕΒΕ.

Συνάδελφε

Οι νόμοι της απελευθέρωσης δεν διορθώνονται, μοναδική λύση είναι ο αγώνας για  κατάργηση τους. Αποτέλεσμα τους, που βλέπουμε σήμερα, είναι η υποκλοπή του μεταφορικού μας έργου από τα «νόμιμα» minibus και Ι.Χ. μετά οδηγού αλλά και η γιγάντωση το «παράνομων» μεταφορών στη νέα ζούγκλα που δημιούργησαν οι νόμοι αυτοί, στο εργασιακό μας περιβάλλον. Η μεγαλύτερη αστυνόμευση και οι έλεγχοι χρειάζονται να αυξηθούν αλλά δεν θα δώσουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα μας, όταν δεν συνοδεύονται και με κατάργηση των νόμων της απελευθέρωσης και μιας πολιτικής που θα προστατεύει τον αυτοαπασχολούμενο ταξιτζή.



Συνάδελφε.

Οργανώνουμε τη πάλη μας, συσπειρωνόμαστε στη ΠΑΣΕΒΕ και διεκδικούμε:



·         Απαιτούμε την κατάργηση των νόμων της λεγόμενης απελευθέρωσης του επαγγέλματος του ΤΑΞΙ που οδηγεί στη μονοπώληση και συγκέντρωση του μεταφορικού μας έργου σε λίγα χέρια, γιγαντώνοντας επίσης την παράνομη μεταφορά από ξενοδόχους, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, τουριστικά γραφεία, μεμονωμένους ΙΧ οδηγούς. Απαιτούμε την αύξηση των ελέγχων και της αστυνόμευσης σε Ι.Χ., βανάκια (minibus), κ.α. που κάνουν παράνομες επιβατικές μεταφορές, στο χώρο του Αεροδρομίου, του Λιμανιού, των αρχαιολογικών χώρων και σε τουριστικές περιοχές. Η κατάσταση αυτή έχει φτάσει στο απροχώρητο.

·         Απαιτούμε άμεσα την εξεύρεση λύσης από τη μεριά της κυβέρνησης στο αδιέξοδο που έχει οδηγήσει τους επαγγελματίες οδηγούς ΤΑΞΙ, με τα ταξίμετρα-ταμειακές και απαιτούμε την επιδότηση της αλλαγής των πανάκριβων ταξιμέτρων-ταμειακών (περίπου κόστους 1500€) που έχει σκοπό να μας επιβάλει.

·         Απαιτούμε αφορολόγητο πετρέλαιο κίνησης για τους ταξιτζήδες και γενικότερα στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες αυτοκινητιστές στο χώρο των μεταφορών, όπως παρέχεται απλόχερα στους εφοπλιστές και τις μεγάλες βιομηχανίες που έχουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κέρδη, σε αντίθεση με το σύνολο των συναδέλφων που καθημερινά οδηγείται στην καταστροφή.

·         Απαιτούμε με νομοθετική πρωτοβουλία από τη πλευρά της κυβέρνησης να σταματήσει κάθε δίωξη ενάντια στους συναδέλφους αυτοκινητιστές ΤΑΞΙ, για τη συμμετοχή τους στις απεργίες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα για την υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων μας.

·         ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ. Απαιτούμε άμεσα για τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα όπως και στη περίπτωση των αυτοαπασχολούμενων ιδιοκτητών οδηγών ΤΑΞΙ, να ισχύσουν οι μειώσεις φόρου που προβλέπονται για τα εισοδήματα από μισθούς και από συντάξεις. Θεωρούμε ότι εκτός του ότι θα δώσει μια μικρή ανάσα στους αυτοκινητιστές ΤΑΞΙ είναι και ένα μέτρο στοιχειώδους φορολογικής ισονομίας.

·         Απαιτούμε την κατάργηση της άδικης φορολογίας της κυβέρνησης για τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών από το 1ο ευρώ, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και την κατάργηση της προκαταβολής φόρου για το επόμενο έτος.

·         Απαιτούμε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Ανανέωση τώρα όλων των βιβλιάριων ασθενείας ανεξάρτητα των χρεών προς το ταμείο. 

·         Απαιτούμε τη δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΑΕΕ χωρίς όμως τη μείωση των παροχών σε σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.



ΟΛΟΙ ΣΥΜΜΕΤΈΧΟΥΜΕ στη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 9:00 με 12:00 που κήρυξε το σωματείο μας  και συμμετέχουμε στη ΠΟΡΕΙΑ - διέλευση με τα ΤΑΞΙ από το ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ προς το ΚΕΝΤΡΟ  της πόλης.

Να μη λείψει κανείς

ΠΑΡΕ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ