Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

«ΟΙ ΤΕXΝΕΣ, ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ»





Η παράταση του ωραρίου των καταστημάτων την Παρασκευή 1 Ιουλίου ως τις 12 τα μεσάνυχτα, δεν εξυπηρετεί, όπως λέει η δημοτική αρχή, τις «πολιτιστικές εκδηλώσεις» της για το διήμερο 1 και 2 Ιουλίου, αλλά την προσπάθεια να έρθουν από το παράθυρο οι λεγόμενες «Λευκές Νύχτες», που ήδη γίνεται προσπάθεια να καθιερωθούν σε κάποιες πόλεις. Πρόκειται για την απαίτηση των κάθε είδους πολυεθνικών και μονοπωλίων στο χώρο του εμπορίου, που απαιτούν να είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα σε 24ωρη βάση προκειμένου να αυγατίσουν τα κέρδη τους.

Το τσάκισμα των εργαζομένων των 300 ευρώ στα μεγαλοκαταστήματα, αλλά και το κτύπημα των μικρεμπόρων που δεν μπορούν να αντέξουν τέτοιο εξοντωτικό ωράριο, είναι στην πρώτη γραμμή.

Η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου που έδωσε το «πράσινο φως» για την λειτουργία πολυεθνικών στην καρδιά της πόλης, που υπηρετεί με την στάση της την κατάργηση της  Κυριακάτικης αργίας, τα συμφέροντα των πολυεθνικών, αλλά και η πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου («Εμπορική Ενότητα») είναι φανερό πως κάνουν «πλάτες» στα μεγάλα εμπορικά συμφέροντα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθιέρωσης «λευκών νυχτών» στην πόλη του Ηρακλείου, με τα μεγαλοκαταστήματα να καιροφυλακτούν με «στιγμιαίες εκπτώσεις» και προσφορές θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην επαγγελματική επιβίωση χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων μικρεμπόρων, θα συμβάλει στο ακόμη πιο βάρβαρο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που ήδη εργάζονται στα διάφορα «μεγαλομάγαζα» σε συνθήκες «γαλέρας».

Η πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου, ήδη από το προηγούμενο ΔΣ, είχε εκφράσει την επιθυμία να συμπράξει στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων. Είναι η ίδια που αρνήθηκε πεισματικά να καλέσει το ΔΣ όταν συζητιόταν τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό-φορολογικό, είναι η ίδια που δεν έκανε απολύτως τίποτα για να οργανώσει την πάλη των μικρεμπόρων ενάντια στην φοροκαταιγίδα, τις κάθε είδους αντιλαϊκές πολιτικές. Είναι υπεύθυνη που η «προέλαση» των πολυεθνικών στο Ηράκλειο σε βάρος της ντόπιας μικρής αγοράς δεν έχει βρει ως τώρα σθεναρή αντίδραση. Είναι η ίδια πλειοψηφία που ενώ μένει στην αδράνεια για τόσα και τόσα ζητήματα που απασχολούν τους χιλιάδες μικρέμπορους της πόλης μας, έχει αναγάγει σε ζήτημα ύπαρξης των καταστημάτων μας, την παρουσία των «Κινέζικων», των μικροπωλητών στους δρόμους, και τους δήθεν παράνομους «λαϊκατζήδες».

Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων καταδικάζει τους σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής αλλά και της πλειοψηφίας του Εμπορικού Συλλόγου, με πρόσχημα τις «πολιτιστικές εκδηλώσεις». Στόχος τους είναι να φέρουν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, προκειμένου να ευνοηθούν οι εμπορικοί κολοσσοί, τύπου H&M, ZARAS, JUMBO, κλπ. Τα λουκέτα, η αναδουλειά και η εξαθλίωσή μας, δεν πρόκειται να εξαλειφτούν με «Τέχνες στο δρόμο». Δεν πρόκειται να εξαλειφτούν με το άνοιγμα των καταστημάτων μας από ήλιο σε ήλιο. Έχουμε πλέον μεγάλη πείρα από κυβερνητικούς συνδικαλιστές και δημοτικούς άρχοντες ταγμένους στην υπηρεσία πολιτικών που έχουν ακριβώς τα πιο πάνω αποτελέσματα. Ας καταλάβουν πως «αιμοδότες» των καταστημάτων μας είναι οι απλοί άνθρωποι του μεροκάματου, που δεν μπορούν να καλύψουν τα απαραίτητα προς το ζην, των συνταξιούχων, των αγροτών, που στις μέρες μας όλοι τους στενάζουν στα γκισέ της εφορίας (πληρώνοντας αδρά τις πολιτικές που υπηρετούν Δήμος και Εμπορικός Σύλλογος στην προκειμένη περίπτωση).

Πίσω από τη «βιτρίνα» των «πολιτιστικών εκδηλώσεων», αλήθεια, που είναι η στήριξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας στις γειτονιές, τα σχολεία, τους εργασιακούς χώρους, από το Δήμο; Κρύβουν τη σπουδή τους να υπηρετηθούν τα μεγαλοσυμφέροντα που εποφθαλμιούν την «άλωση» του εμπορικού κέντρου της πόλης.

Καλούμε κάθε μικρό έμπορο να βγάλει τα συμπεράσματα του. Η αλλαγή συσχετισμών στον Εμπορικό Σύλλογο, η απαλλαγή του από τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, είναι επιτακτική ανάγκη. Η συσπείρωση με την ΠΑΣΕΒΕ είναι ο δρόμος για την συγκρότηση ενός αντιμονοπωλιακού πόλου που μαζί με τους εργαζόμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα, θα μπορεί να βάζει εμπόδια στην υλοποίηση κάθε είδους αντιλαϊκών πολιτικών. Δημοτική Αρχή και πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου, σε «αγαστή συνεργασία», όχι προς το συμφέρον των χιλιάδων μικρεμπόρων και των εμποροϋπαλλήλων, αλλά σε βάρος τους.



                                                                                                                          Ηράκλειο Ιούνιος 2016