Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Επιθετική πολιτική...με πολλαπλά ‘χτυπήματα’ στην τοπική αγορά ακολουθούν στην Κρήτη οι μεγάλοι κολοσσοί.



Ανακοίνωση

Έτσι θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την προσέλευση ενός ακόμη εμπορικού πολυκαταστήματος, γνωστής εταιρείας - Η & Μ - που δραστηριοποιείται κυρίως στο χώρο ένδυσης και είναι στα «σκαριά». Εκκρεμεί η  τακτοποίηση διαδικαστικών  θεμάτων προκειμένου να αδειοδοτηθεί η έναρξη του, που ας σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εταιρία δραστηριοποιείται σε  9 πόλεις με 30 καταστήματα στην Ελλάδα.

Τέτοια «μαγαζιά» δεν ξεφυτρώνουν τυχαία σαν μανιτάρια, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες επαγγελματικής επιβίωσης για τα μικρά εμπορικά του Ηρακλείου. Η έναρξη των δραστηριοτήτων τους είναι συνέπεια εφαρμογής όλων εκείνων των νόμων της ΕΕ που οδηγούν σε απελευθέρωση της μετακίνησης εμπορευμάτων, εργαζομένων, υπηρεσιών, και χρήματος, και καθορίζονται από την συνθήκη του Μάαστριχτ, μια συνθήκη που φέρει τις υπογραφές όλων των «φιλοευρωπαϊκών κομμάτων»,  είναι αποτέλεσμα πολιτικών υπέρ της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς, του ανταγωνισμού και της επιχειρηματικότητας, της fast track ίδρυσης εταιριών χωρίς χρονοτριβές.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι από χρόνο σε χρόνο αυξάνουν σημαντικά τον τζίρο τους, ενώ ταυτόχρονα ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στο σύνολο της χώρας πέφτει. Πολλαπλασιάζουν μέσα από εξαγορές ή νέες ιδρύσεις τα καταστήματά τους, διαθέτοντας χώρους πώλησης δεκάδων χιλιάδων τ.μ. η κάθε μια, ενώ ταυτόχρονα στον αντίποδα κλείνουν δεκάδες χιλιάδες μικρές λιανεμπορικές επιχειρήσεις.
Στο Ηράκλειο των χιλιάδων μικρομάγαζων, κυρίως εμπορικών, θα δοθεί ακόμη ένα πλήγμα  στους αυτοαπασχολουμένους και μικρούς εμπόρους, ιδιαίτερα σε όσους δραστηριοποιούντα στο κέντρο της πόλης. Επισημαίνουμε ότι στο χώρο του εμπορίου, ένας μικρός αριθμός ντόπιων μεγαλοεπιχειρήσεων και πολυεθνικών αλυσίδων ελέγχει πάνω από το 60% του τζίρου της αγοράς. Το  92% των επιχειρήσεων, που είναι μικρές αυτοαπασχολούμενες, οικογενειακές ή απασχολούνται σ' αυτές μέχρι και 4 άτομα, περιθωριοποιούνται, ο τζίρος τους μειώνεται και κατά χιλιάδες οδηγούνται στο κλείσιμο.
Πίσω από την πλούσια βιτρίνα των μεγάλων πολυκαταστημάτων που βασιλεύουν την ώρα που χιλιάδες μικρομάγαζα κλείνουν, κρύβονται οι απαράδεκτα χαμηλοί μισθοί, η γενίκευση της ελαστικής εργασίας, η συνεχής παρακολούθηση από πολυάριθμες κάμερες, έρευνες στα προσωπικά αντικείμενα των εργαζόμενων, η απάνθρωπη ένταση της δουλειάς, η ανασφάλεια για το αύριο.
Για την κατάσταση αυτή που οι μικρέμποροι τη βιώνουν χρόνια τώρα, σοβαρές ευθύνες φέρνουν οι επαγγελματικοί φορείς, Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου και ΟΕΒΕΝΗ, των οποίων οι πλειοψηφίες αρκούνται στην διαπίστωση των συνεπειών από την λειτουργία τέτοιων μεγαλοκαταστημάτων αλλά ως εκεί. Καμία αναφορά στις αιτίες που δεν είναι άλλες από τους παράγοντες διαρκούς μονοπώλησης της αγοράς από τους μονοπωλιακούς ομίλους και τη συγκέντρωση κεφαλαίων σε όλο και λιγότερα χέρια.
Σοβαρές ευθύνες φέρνουν επίσης και όλες οι δημοτικές αρχές των τελευταίων 2 δεκαετιών που έχουν δώσει άδειες έναρξης σε πάρα πολλές πολυεθνικές και μονοπώλια σε διαφόρους εμπορικούς κλάδους, αλλά και σε άλλους χώρους οικονομικής δραστηριότητας.
Η παρουσία πολυεθνικών και εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων, μέσω των παραρτημάτων τους στην «καρδιά» της πόλης, συνδέεται με σχέδια για τη  δημιουργία ανοικτού  εμπορικού κέντρου (open mall), την κατάργηση της Κυριακής αργίας, την δημιουργία ειδικής εμπορικής ζώνης όπου δεν θα ισχύουν ωράρια και στην οποία θα δραστηριοποιούνται κυρίως παραρτήματα μονοπωλιακών ομίλων με εργαζομένους πολλών ταχυτήτων, χωρίς σταθερές εργασιακές σχέσεις, χωρίς δικαιώματα.
Η ΠΑΣΕΒΕ θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει οργανωμένη, συλλογική αντίδραση απέναντι στην επιθετικότητα των μονοπωλίων. Να βρει η έλευση τους αντίθετο τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου, την ΟΕΒΕΝΗ, τους μικρέμπορους και τους εργαζόμενους της πόλης. Η δημιουργία ελαχίστων κακοπληρωμένων θέσεων εργασίας  δεν θα είναι «αντίδοτο» στα εκατοντάδες λουκέτα μικρομάγαζων  που θα έρθουν και θα συμπαρασύρουν πολλαπλάσιους εργαζόμενους στην ανεργία.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, με δεδομένη την  οικονομική ασφυξία που βιώνει ο εμπορικός κόσμος της πόλης μας,   αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες αν επιτρέψει την λειτουργία του νέου πολυκαταστήματος, ανεξάρτητα αν πληροί  τους όρους που εξέτασε η αρμόδια επιτροπή.             
Σε αυτή την κατεύθυνση η ΠΑΣΕΒΕ καλεί στη ΜΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ λειτουργίας αυτής και όποιας άλλης επιχείρησης (ντόπιας ή πολυεθνικής), αυτού του βεληνεκούς, υπερασπίζοντας τας τα συμφέροντα των μικρεμπόρων  του Ηρακλείου.
Καλεί όλους τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους να συσπειρωθούν στην ΠΑΣΕΒΕ για να δυναμώσει η αντιμονοπωλιακή πάλη, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει  .
Η πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τις κυβερνητικές πολιτικές που τα υπηρετούν, καθώς και ενάντια στις ντιρεκτίβες της ΕΕ που ανοίγουν το δρόμο στις πολυεθνικές, είναι μονόδρομος για την επιβίωση των χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών. Η κοινή παλη με τους εργαζόμενους, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα μπορεί να βάλει εμπόδιο στην επιθετική δραστηριότητα των μονοπωλιακών ομίλων, φρένο στις πολιτικές που ενισχύουν την κερδοφορία τους με παράλληλη τη διαρκή μείωση του λαϊκού εισοδήματος και την χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των λαϊκών οικογενειών.




Ηράκλειο Μάιος 2015