Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Χτυπάνε «καμπανάκι» για την Κυριακή αργία

Εντείνονται οι ανησυχίες μετά τη συνάντηση σωματείων και ενώσεων με τον Γ. Σταθάκη
Από προηγούμενη κινητοποίηση για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας
Από προηγούμενη κινητοποίηση για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας
Με τον υπουργό Ανάπτυξη Γ. Σταθάκη συναντήθηκαν πριν από μερικές μέρες οι εκπρόσωποι δεκάδων σωματείων, εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και τοπικών ενώσεων ΕΒΕ, στο πλαίσιο κινητοποίησης για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Στη συνάντηση, ο υπουργός ενημέρωσε τους συνδικαλιστές ότι θα κατατεθεί από τη νέα κυβέρνηση νομοσχέδιο που θα διατηρεί πέντε Κυριακές το χρόνο ανοιχτά τα μαγαζιά.
Από τη συζήτηση διαφάνηκε, επίσης, η πρόθεση της κυβέρνησης να επαναπροσδιορίσει τις τουριστικές περιοχές, όπου θα επιτρέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου. Στην ερώτηση των σωματείων για το πώς ορίζεται η «τουριστική περιοχή», η απάντηση του υπουργού ήταν αφοπλιστική: «Αυτό θα γίνεται κατόπιν συμφωνίας του εκάστοτε δήμου, περιφέρειας με την κυβέρνηση». Δηλαδή, θα βαφτίζεται «τουριστική» μια περιοχή και τα καταστήματα θα μπορούν να παραμένουν ανοιχτά τις Κυριακές χωρίς περιορισμούς.
Εμμένοντας στο αίτημά τους, τα σωματεία και οι Ενώσεις των ΕΒΕ δεσμεύτηκαν μετά τη συνάντηση ότι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εμποδίσουν το νέο νομοσχέδιο, για να κατοχυρωθεί νομοθετικά το δικαίωμα στην ανάπαυση την Κυριακή. Προειδοποιούν ότι μια περιοχή που δηλώνεται σαν «τουριστική», σημαίνει νύχτα - μέρα δουλειά, εξοντωτικό ωράριο, υψηλό κόστος λειτουργίας, που σμπαραλιάζει τη ζωή εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων και από την άλλη εξασφαλίζει νέα κέρδη για τα πολυκαταστήματα, μιας και θα συγκεντρώνουν τον τζίρο της περιοχής.
Στο μεταξύ, σύσκεψη με θέμα την οργάνωση και το συντονισμό του αγώνα, για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα καλύπτει όλο τον κλάδο και τις απώλειες των τελευταίων χρόνων, διοργανώνει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης,σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στον 1ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Καλεί τα σωματεία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων του κλάδου να συμμετέχουν στη σύσκεψη.


Πηγη